Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-07-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΧΕΠΑ - Επέτειος εισβολής - Επιστολές
  • [02] ΔΗΣΥ - Επέτειος τουρκικής εισβολής
  • [03] Τάκης Χατζηδημητρίου - Δημοσιογραφική διάσκεψη
  • [04] Νέοι Ορίζοντες - Επέτειος τουρκικής εισβολής
  • [05] ΑΤΗΚ - Πεπραγμένα 2000
  • [06] ΑΔΗΚ - Επέτειος τουρκικής εισβολής
  • [07] Χρηματιστήριο - Μικρές απώλειες
  • [08] Πρόεδρος Κληρίδης - Πανελλ. Επιτρ. Συγγενών Αγνοουμένων
  • [09] ΚΕΑ - Επέτειος τουρκικής εισβολής
  • [10] Υπουργός Αμυνας - Στρατός κατοχής
  • [11] ΑΚΕΛ - Επέτειος τουρκικής εισβολής
  • [12] Πρόεδρος της Βουλής - Πρέσβειρα Τσεχίας
  • [13] Ελλαδική διακομματική αντιπροσωπεία - Κύπρος
  • [14] Πανσυνδικαλιστικό Φόρουμ - Σύσκεψη
  • [15] Δήμαρχος Αθηναίων - Μνημόσυνο πεσόντων
  • [16] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Μαύρες επέτειοι - Μήνυμα
  • [17] Kύπρος - Μαύρες επέτειοι - Εκδηλώσεις
  • [18] Υπουργοί Εξωτερικών - G8 - Κύπρος
  • [19] ΔΕΟΚ - Επέτειος τουρκικής εισβολής
  • [20] Συγγενείς Αγνοουμένων - Επέτειος τουρκικής εισβολής
  • [21] Μόνιμη Αντιπροσωπεία Κύπρου στην ΕΕ - Δημοσίευμα

  • [01] (Κ) ΑΧΕΠΑ - Επέτειος εισβολής - Επιστολές

    ΚΥΠΕ - 19/07/2001

    Η ελληνοαμερικανική οργάνωση ΑΧΕΠΑ με επιστολές της προς τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους και τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, με αφορμή την 27η επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, παροτρύνει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να επιδείξει ενεργό ενδιαφέρον για το Κυπριακό βασισμένο στις αμερικανικές αξίες και ιδεώδη και ζητά από τα Ηνωμένα Εθνη να συνεχίσουν τις άοκνες προσπάθειές τους για επανέναρξη των συνομιλιών, που θα βοηθήσουν στην επίτευξη λύσης του Κυπριακού.

    Στις επιστολές της αυτές όσο και σε επιστολή της προς την Πρέσβειρα της Κύπρου στις ΗΠΑ Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, η οργάνωση επαναβεβαιώνει τη θέση της υπέρ μιας επίλυσης του Κυπριακού με βάση τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και μια διεθνή προσωπικότητα και μια κυριαρχία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΡΜ)

    [02] (Κ) ΔΗΣΥ - Επέτειος τουρκικής εισβολής

    ΚΥΠΕ - 19/07/2001

    Οι προσπάθειες για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού σε συνδυασμό με την πορεία της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι μια πορεία, που αν ακολουθηθεί με συνέπεια θα ενεργήσει ως καταλύτης για την επανανένωση της Κύπρου και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών όλων των κατοίκων της Κύπρου, αναφέρει ο Δημοκρατικός Συναγερμός σε ανακοίνωση του με αφορμή την επέτειο της τουρκικής εισβολής.

    "Ο ΔΗΣΥ", όπως αναφέρει η ανακοίνωση, "θα συνεχίσει να αγωνίζεται αταλάντευτα για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, την επανένωση της πατρίδας μας, τη διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων και τη διασφάλιση των ατομικών δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών του συνόλου του κυπριακού λαού".

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΡΜ)

    [03] (Κ) Τάκης Χατζηδημητρίου - Δημοσιογραφική διάσκεψη

    ΚΥΠΕ - 19/07/2001

    "Ο μοναδικός δρόμος που διανοίγει προοπτικές για τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας είναι η πορεία ένταξης Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ", δήλωσε ο υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΣΟΣ Τάκης Χατζηδημητρίου, μιλώντας σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη.

    Ο κ. Χατζηδημητρίου είπε ότι το συνολικό πλαίσιο λύσης θα πρέπει να κατοχυρώνει τη δυνατότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, να εφαρμόζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, να διασφαλίζει μια δίκαιη διευθέτηση για το εδαφικό και το προσφυγικό και να περιέχει πρόνοιες για την ασφάλεια που να περιορίζουν το ρόλο της Τουρκίας, ενώ ανέφερε ότι "είναι σημαντικό να στηρίξουμε τη νέα ελληνική στρατηγική και να κατανοήσουμε ότι στους επί μέρους στόχους είναι δυνατό να υπάρχουν διαφορετικές προτεραιότητες μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας".

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΡΜ)

    [04] (K) Νέοι Ορίζοντες - Επέτειος τουρκικής εισβολής

    ΚΥΠΕ - 19/07/2001

    "Στη νομιμοποίηση μιας διχοτομημένης Κύπρου και ρατσιστικής 'λύσης' της διζωνικής συνομοσπονδίας η οποία νομιμοποιεί τον εισβολέα", εκτιμά ότι βρισκόμαστε το κόμμα των Νέων Οριζόντων σε ανακοίνωσή του με αφορμή την επέτειο της τουρκικής εισβολής.

    Στην ανακοίνωση, οι ΝΕΟ προτείνουν την επανατοποθέτηση του Κυπριακού στη βάση λύσης του ενιαίου κράτους, "ως του μόνου που θα μπορέσει να φέρει την απελευθέρωση στο νησί και να εδραιώσει τις βασικότερες ελευθερίες του ανθρώπου, όπως τη διακίνηση, εκλογή, εγκατάσταση και ιδιοκτησία-περιουσία".

    (ΚΥΠΕ/ΕΛ/ΡΜ)

    [05] (Κ) ΑΤΗΚ - Πεπραγμένα 2000

    ΚΥΠΕ - 19/07/2001

    Το πλεόνασμα στα οικονομικά αποτελέσματα της ΑΤΗΚ για το έτος 2000 ανήλθε στα 91 εκατομμύρια λίρες πριν τη φορολογία και σε 64 εκ. λίρες μετά τη φορολογία, έναντι 62 εκ. και 46 εκ. αντίστοιχα του 1999" ανέφερε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Στάθης Παπαδάκης μιλώντας σήμερα στη διάρκεια παρουσίασης των πεπραγμένων της ΑΤΗΚ για το 2000 στην παρουσία του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου.

    Ο κ. Παπαδάκης εξέφρασε την ελπίδα ότι η Πολιτεία θα δώσει την "αναγκαία αυτονομία και ευελιξία για να υλοποιήσουμε το όραμα μας, με τη μετατροπή της Αρχής σε δημόσια μετοχική εταιρεία και με τον περιορισμό της σχέσης μεταξύ μεγαλο-ιδιοκτήτη κράτους και της ΑΤΗΚ Λτδ σε οικονομική" εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι "πριν το τέλος του 2001 η νομοθεσία θα έχει θεσπιστεί και θα έχει αρχίσει η υλοποίηση της μετάβασης".

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΡΜ)

    [06] (K) ΑΔΗΚ - Επέτειος τουρκικής εισβολής

    ΚΥΠΕ - 19/07/2001

    "Με τις διαρκείς υποχωρήσεις μας έχουμε συντελέσει στην αποποινικοποίηση του εγκλήματος της εισβολής και της κατοχής" αναφέρει το ΑΔΗΚ σε ανακοίνωσή του με αφορμή την επέτειο της τουρκικής εισβολής και προσθέτει ότι "για να αντιμετωπιστεί με αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα το Κυπριακό πρέπει η δική μας πλευρά να το προσεγγίσει στην ουσία του και στην αλήθεια του, ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής".

    Οπως αναφέρει το ΑΔΗΚ, Κύπρος και Ελλάδα πρέπει να προχωρήσουν μαζί "σε μια διεκδικητική και σώφρονα πορεία πανεθνικής τακτικής και δράσης, για το κοινό καλό και την εθνική κατοχύρωση και προκοπή",

    (ΚΥΠΕ/ΕΛ/ΡΜ)

    [07] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρές απώλειες

    ΚΥΠΕ - 19/07/2001

    Οι πιέσεις που δέχθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση, λόγω του ιδιαίτερα περιορισμένου αγοραστικού ενδιαφέροντος, που έκανε την εμφάνιση του σήμερα, οδήγησαν την αγορά σε οριακές απώλειες της τάξης του 0,56%. Ελαφρά αύξηση σημείωσε η αξία των συναλλαγών, παραμένοντας, ωστόσο, στα χαμηλά επίπεδα των 10,9 εκατομμυρίων λιρών, με το 1/4 του ημερήσιου τζίρου να συγκεντρώνει η μετοχή της εταιρείας Φάρμα Ρένος Χατζηιωάννου.

    Οι απώλειες που κατέγραψαν οι τραπεζικοί τίτλοι και η μετοχή της Globalsoft (πτώση 6%) αντικατοπτρίστηκε σε μεγαλύτερο βαθμό στο Δείκτη FTSE/CySE 20, o οποίος σημείωσε σημαντική πτώση 1,23%, κλείνοντας στις 606,93 μονάδες.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΚΣΤ/ΡΜ)

    [08] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πανελλ. Επιτρ. Συγγενών Αγνοουμένων

    ΚΥΠΕ - 19/07/2001

    Δεν επιρρίπτει ευθύνες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα σημερινά συμβάντα στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στη Μαλούντα, οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Επιτροπής Ελλήνων Συγγενών Αγνοουμένων και Πεσόντων της τουρκικής εισβολής, αλλά στους διοργανωτές της εκδήλωσης, όπως ανέφεραν μετά τη συνάντησή τους με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη η οποία πραγματοποιήθηκε 50 λεπτά αργότερα από ότι ήταν προγραμματισμένη, λόγω καθυστέρησης των εκπροσώπων της Επιτροπής να μεταβούν στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου έγινε η συνάντηση.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Παπαδόπουλος είπε ότι η καθυστέρηση οφειλόταν σε έκτακτη σύσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής που κρίθηκε αναγκαία "για να πάρουμε κάποιες αποφάσεις", προσθέτοντας ότι "δεν ρίξαμε ευθύνες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που δεν έγινε κατάθεση στεφάνου από την Πανελλήνια Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων", κατά τη διάρκεια του σημερινού Μνημοσύνου πεσόντων στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΜ)

    [09] (Κ) ΚΕΑ - Επέτειος τουρκικής εισβολής

    KYΠΕ - 19/07/2001

    Το Κόμμα Δημοκρατικής Ανανέωσης (ΚΕΑ) σε ανακοίνωση του με αφορμή την επέτειο της τουρκικής εισβολής αναφέρει ότι η ανοχή των μεγάλων δυνάμεων, αλλά η δική μας απάθεια, τείνει να μετατρέψει την κατοχή σε αποδοχή τετελεσμένων και προσθέτει ότι "πολιτική ηγεσία και λαός πρέπει να σταθούμε ορθοί απαιτώντας τα αυτονόητα".

    "Ο δρόμος του αγώνα που ανοίγεται μπροστά μας δεν μπορεί να ξεφύγει από τη διακηρυγμένη θέση για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ, με παράλληλη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου και ένταξη στην ΕΕ", αναφέρει η ανακοίνωση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΡΜ)

    [10] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Στρατός κατοχής

    KYΠΕ - 19/07/2001

    Ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος επιβεβαίωσε σήμερα τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι κατοχικές δυνάμεις ενισχύθηκαν με τέσσερα συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων και ανέφερε ότι η μεταφορά των εκτοξευτών αυτών στα κατεχόμενα εντάσσεται στα πλαίσια της αναβάθμισης του στρατού κατοχής.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο ΥΠΑΜ πρόσθεσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις κατοχής έχουν ενισχυθεί τον τελευταίο καιρό, με επιθετικά ελικόπτερα τύπου "Κόμπρα", ενώ επισήμανε ότι η Εθνική Φρουρά συνεχίζει τις προσπάθειες αναβάθμισης των δικών της δυνάμεων τόσο σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού και εκπαίδευσης στελεχών όσο και με την εξασφάλιση των αναγκαίων οπλικών συστημάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΡΜ)

    [11] (Κ) ΑΚΕΛ - Επέτειος τουρκικής εισβολής

    KYΠΕ - 19/07/2001

    "Στηρίζουμε τους συγγενείς των νεκρών μας και τους παθόντες, συστρατευόμαστε με τους πρόσφυγες στον αγώνα για επιστροφή, αγωνιούμε με τους συγγενείς των αγνοούμενων μας και απαιτούμε τη διακρίβωση της τύχης τους, αξιώνουμε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους εγκλωβισμένους" αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ, με αφορμή την επέτειο της τουρκικής εισβολής.

    Το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει επίσης ότι η Αγκυρα και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς "επιμένουν στη διχοτομική τους πολιτική, ανανεώνουν τις προσπάθειες αναγνώρισης του ψευδοκράτους και εκτοξεύουν απροκάλυπτες απειλές στην περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ" και ζητεί να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, η συζήτηση των εξελίξεων στο Εθνικό Συμβούλιο και να χαραχθεί στρατηγική αντιμετώπισης του αδιεξόδου στο Κυπριακό και των τουρκικών απειλών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΡΜ)

    [12] (Κ) Πρόεδρος της Βουλής - Πρέσβειρα Τσεχίας

    KYΠΕ - 19/07/2001

    Ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα την Πρέσβειρα της Τσεχίας στην Κύπρο Vera Jerabcova με την οποία συζήτησαν πρόταση της Τσεχίας για ανταλλαγή επισκέψεων των Προέδρων των Κοινοβουλίων των δύο χωρών.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε όπως οι επισκέψεις αυτές πραγματοποιηθούν εντός του πρώτου τριμήνου του 2002.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΡΜ)

    [13] (Κ) Ελλαδική διακομματική αντιπροσωπεία - Κύπρος

    ΚΥΠΕ - 19/07/2001

    Φθάνει απόψε στην Κύπρο για τριήμερη επίσκεψη, διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων η οποία θα συμμετάσχει στις αυριανές εκδηλώσεις με αφορμή την επέτειο της τουρκικής εισβολής.

    Η τετραμελής αντιπροσωπεία θα έχει επίσης αύριο χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΡΜ)

    [14] (Κ) Πανσυνδικαλιστικό Φόρουμ - Σύσκεψη

    ΚΥΠΕ - 19/07/2001

    Mε την ηθική και υλική υποστήριξη της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο το 4ο Δικοινοτικό Πανσυνδικαλιστικό Φόρουμ, το οποίο θα ασχοληθεί με θέματα της ΕΕ, με το σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων και το εργασιακό σύστημα στην Κύπρο.

    Ο Πρέσβης της ΕΕ στην Κύπρο Ντονάτο Κιαρίνι σε δηλώσεις του ύστερα από σημερινή σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη ΣΕΚ για προετοιμασία του Φόρουμ, στο οποίο συμμετέχουν Ε/Κ και Τ/Κ συνδικαλιστικές οργανώσεις, επεσήμανε ότι η ΕΕ θεωρεί ότι οι οργανώσεις αυτές διαδραματίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην κοινωνία και αποτελούν έναν από τους σταθερούς δεσμούς μεταξύ των δυο κοινοτήτων.

    (ΚΥΠΕ/ΕΛ/ΜΚ/ΡΜ)

    [15] (Κ) Δήμαρχος Αθηναίων - Μνημόσυνο πεσόντων

    KYΠΕ - 19/07/2001

    Στόχος του ελληνισμού δεν μπορεί να είναι άλλος από τη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, τόνισε ο Δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε χαιρετισμό του στο Αρχιερατικό Μνημόσυνο που τελέστηκε σήμερα στον Καθεδρικό Ναό των Αθηνών για τους πεσόντες κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων, ο κ. Αβραμόπουλος μιλώντας στο Μνημόσυνο σημείωσε ότι είναι αδιανόητο η Ελλάδα να συναινέσει με οποιονδήποτε τρόπο σε νέα διεύρυνση της ΕΕ που δεν θα περιλαμβάνει την Κύπρο και υπογράμμισε ότι "όλοι οι Ελληνες οφείλουμε να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τον αγώνα για τη δικαίωση της Κύπρου μας".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΡΜ)

    [16] (K) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Μαύρες επέτειοι - Μήνυμα

    ΚΥΠΕ 19/07/2001

    H πλευρά μας είναι αντίθετη σε συνομιλίες, που απλώς θα βγάλουν την τουρκική πλευρά από τη δύσκολη θέση, στην οποία η ίδια έχει οδηγηθεί με την αρνητική της πολιτική, χωρίς να οδηγήσουν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και σε συνομιλίες που προδεσμεύουν τη δική μας πλευρά σε θέματα ουσίας, που μόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μπορούν να συζητηθούν, υπογράμμισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης στο μήνυμά του για τις επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, σημειώνοντας ότι έκανε ήδη "με τον πιο επίσημο τρόπο" ξεκάθαρη τη θέση του αυτή προς τα ΗΕ και προς όλα τα ενδιαφερόμενα κράτη επί των θεμάτων αυτών.

    Αναφερόμενος εξάλλου στις απειλές, που εκτοξεύει η Αγκυρα σε μια προσπάθεια ανακοπής της ενταξιακής πορείας της Κύπρου, ο Πρόεδρος Κληρίδης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση ενεργεί προληπτικά σε όλους τους τομείς και προετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο, ενώ παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι απειλές και οι τυχόν προσπάθειες της Τουρκίας για υλοποίηση των απειλών της "τελικά θα ζημιώσουν την ίδια και θα παρεμβάλουν εμπόδια στη δική της πορεία ένταξης στην ΕΕ".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης επεσήμανε ακόμη ότι μέχρι να λυθεί το Κυπριακό, η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ενισχύει και θα συνεχίσει να ενισχύει την άμυνα των ελεύθερων περιοχών, μέσα στα πλαίσια του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Κύπρου - Ελλάδας και επανέλαβε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του κυπριακού ελληνισμού "για την πολύτιμη βοήθεια που μας προσφέρουν η ελληνική κυβέρνηση, το σύνολο του πολιτικού κόσμου της Ελλάδας και ο αδελφός ελληνικός λαός στον αγώνα μας, ιδιαίτερα δε στις διπλωματικές προσπάθειες για ένταξη μας στην ΕΕ και στον αμυντικό τομέα".

    Υπογράμμισε εξάλλου ότι δεν θα επιτρέψει να επαναληφθούν "φαινόμενα έντασης, ασυνεννοησίας, έλλειψης συντονισμού και αντιπαράθεσης μεταξύ Αθηνών - Λευκωσίας που είχαν παρατηρηθεί στο παρελθόν και αποδείχθηκαν καταστροφικά για τον κυπριακό ελληνισμό και τα εθνικά συμφέροντα".

    Αναφερόμενος στις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Κληρίδης παρατήρησε πως η πλευρά μας έχει ήδη εκφράσει την ετοιμότητά της να συμμετάσχει στη συνέχιση των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών "με τόλμη και ευελιξία, στη βάση των παραμέτρων που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Εθνη".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι "η μεγάλη πλειοψηφία τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων πιστεύει στην ανάγκη επανένωσης του νησιού μέσα από μια συμφωνία, η οποία θα κατοχυρώνει τα πολιτικά δικαιώματα των δύο κοινοτήτων και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων ενώ ταυτόχρονα θα καθησυχάζει τις ανησυχίες τους σχετικά με την ασφάλειά τους" και σημείωσε ότι εξαρτάται από τη βούληση των πολιτικών ηγεσιών να κάνουν πραγματικότητα αυτή την επιθυμία των πολιτών.

    "Η Ε/κ κοινότητα είναι έτοιμη για μια τέτοια συμφωνία που θα ωφελήσει εξίσου Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους. Μια συμφωνία, η οποία να συνάδει με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με τις Συνθήκες Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, γενικά με το διεθνές δίκαιο, αλλά και με το κοινοτικό κεκτημένο, όπως αυτό ισχύει και εφαρμόζεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση στην οποία θα ενταχθεί η Κύπρος", υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Αναφερόμενος στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε πως αυτή είναι επιτυχής όχι μόνο γιατί εναρμονιζόμαστε με το κοινοτικό κεκτημένο, με ικανοποιητικούς ρυθμούς, αλλά και γιατί ακολουθούμε σωστή στρατηγική στο κυπριακό πρόβλημα.

    Σημείωσε επίσης ότι παρόλο που η λύση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη "η στάση της πλευράς μας στο Κυπριακό θα έχει καθοριστική σημασία για την έκβαση της πορείας ένταξής μας στην ΕΕ" τονίζοντας παράλληλα ότι "δεν θα προβούμε σε απαράδεκτες υποχωρήσεις χάριν της ένταξης".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης επανέλαβε ακόμη την έκκλησή του προς την Τ/κ κοινότητα να συμμετάσχει στη διαπραγματευτική ομάδα της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ και τόνισε ότι αν η Κύπρος ενταχθεί στην ΕΕ προτού εξευρεθεί λύση του πολιτικού της προβλήματος "θα αντιμετωπίσουμε τους Τ/Κ συμπατριώτες μας ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας στους τομείς, βεβαίως, που θα είναι πρακτικά δυνατό να εφαρμόζουμε σε σχέση με αυτούς το κοινοτικό κεκτημένο".

    "Αλλά θα τους θέλαμε", πρόσθεσε, "αν δεν υπήρχαν τα εμπόδια της διαίρεσης, να απολαμβάνουν μαζί μας όλα τα οικονομικά και άλλα ωφελήματα που θα προσφέρει στους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας η ένταξη στην ΕΕ".

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ακόμη ότι η ένταξη μας στην ΕΕ θα είναι το μεγαλύτερο επίτευγμά μας μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σημειώνοντας ότι "πέραν των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών ωφελημάτων που θα προσφέρει στον κυπριακό λαό θα προσδώσει νέα διάσταση στην ασφάλεια της Κύπρου λόγω της συμμετοχής της στους ευρωπαϊκούς θεσμούς άμυνας και ασφάλειας".

    "Η συμμετοχή της Κύπρου σ' αυτούς τους θεσμούς θα συμβάλει, επίσης, σημαντικά στην επίτευξη του στρατηγικού στόχου της ΕΕ για εδραίωση της ασφάλειας και για πολιτική σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας", πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης υπογράμμισε ακόμη στο μήνυμά του πως δεν θα επιτρέψει να διαταραχθούν από ακραία και ανεύθυνα στοιχεία στην Κύπρο οι σχέσεις μας με άλλες χώρες την υποστήριξη των οποίων έχουμε ανάγκη για την επίλυση του Κυπριακού και για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Εξέφρασε ακόμη ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη προς όλους τους απόδημους Ελλαδίτες και Ελληνοκύπριους και προς ξένες κυβερνήσεις και προσωπικότητες για την αλληλεγγύη και ενεργό υποστήριξή τους και διαβεβαίωσε όλους εκείνους που υποφέρουν από τις συνέπειες του πραξικοπήματος, της εισβολής και της κατοχής ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό τους, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι "στον αγώνα μας έμφαση δίνουμε και στα ανθρωπιστικά θέματα των εγκλωβισμένων και των αγνοουμένων μας".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΡΜ)

    [17] (K) Kύπρος - Μαύρες επέτειοι - Εκδηλώσεις

    ΚΥΠΕ - 19/7/2001

    Με αφορμή τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, πραγματοποιούνται αύριο εκδηλώσεις σε όλες τις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας για την καταδίκη του δίδυμου εγκλήματος.

    Μέσα στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την καταδίκη του πραξικοπήματος, η Πολιτεία, κόμματα, Δήμοι και Οργανώσεις, και όπου γης Ελληνες και Ελληνοκύπριοι θα διαδηλώσουν ενάντια στη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή και καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού της Κύπρου και θα διατρανώσουν τον πόθο τους για επανένωση της νήσου και της επιστροφής των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες.

    (ΚΥΠΕ/ΕΛ/ΡΜ)

    [18] (K) Υπουργοί Εξωτερικών - G8 - Κύπρος

    ΚΥΠΕ - 19/7/2001

    Αναφορά στο Κυπριακό γίνεται στο προσχέδιο δήλωσης το οποίο απασχόλησε τους Υπουργούς Εξωτερικών της ομάδας των οκτώ πιο πλουσιοτέρων χωρών του κόσμο οι οποίοι συνήλθαν σήμερα στην Ιταλία ενόψει της Συνόδου Κορυφής των G8 που αρχίζει αύριο στη Γένοβα.

    Οπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερ στο προσχέδιο εκφράζεται συγκεκριμένα υποστήριξη στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν για την Κύπρο και προτρέπονται δυο μέρη στο νησί να συμμορφωθούν με τις σχετικές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΡΜ)

    [19] (Κ) ΔΕΟΚ - Επέτειος τουρκικής εισβολής

    ΚΥΠΕ - 19/7/2001

    Η ΔΕΟΚ σε διακήρυξη της για την επέτειο της βάρβαρης τουρκικής εισβολής εκφράζει την ανησυχία της για τις πρόσφατες εξελίξεις στο κυπριακό και σημειώνει ότι για "27 χρόνια ο κυπριακός λαός αντιπαρατίθεται στην αδιαφορία, τον κυνισμό, την έλλειψη αποφασιστικότητας των μεγάλων δυνάμεων να επιβάλουν τις αρχές του διεθνούς δικαίου και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

    Απαιτείται, προσθέτει, συγκροτημένη πολιτική ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού, αμυντική ικανότητα εμμονή στις αρχές και σταθερότητα στους στόχους, συμπληρώνοντας ότι από μόνος του ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός δεν διασφαλίζει την σωστή πορεία για επίλυση του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΡΜ)

    [20] (Κ) Συγγενείς Αγνοουμένων - Επέτειος τουρκικής εισβολής

    ΚΥΠΕ - 19/7/2001

    Σε κοινή διακήρυξη τους για τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής, η Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων και η Πανελλήνια Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων κατά την κυπριακή τραγωδία τονίζουν ότι αναμένουν από τη διεθνή κοινότητα να ενεργοποιηθεί ουσιαστικά υποχρεώνοντας την τουρκική πλευρά, να συνεργαστεί για ουσιαστική έρευνα για τη διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου αγνοουμένου όπως προνοεί η καταπελτική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Προσθέτουν ότι δεν θα δεχθούν σε καμία περίπτωση να παραγραφούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των αγνοούμενων και των οικογενειών τους, ούτε και θα επιτρέψουν κλείσιμο του θέματος με λύση που να μην στηρίζεται σε πάνω στις παραδεκτές διεθνείς αρχές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΡΜ)

    [21] (Κ) Μόνιμη Αντιπροσωπεία Κύπρου στην ΕΕ - Δημοσίευμα

    ΚΥΠΕ - 19/7/2001

    Η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην ΕΕ με αφορμή σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Financial Times" του Λονδίνου με τίτλο "Η διαιρεμένη Κύπρος απειλεί με βέτο την επέκταση της ΕΕ" σημειώνει ότι σε καμία περίπτωση ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην ΕΕ Θεόφιλος Θεοφίλου δεν ανέφερε στον ανταποκριτή της εφημερίδας στις Βρυξέλλες ότι η Κύπρος, ως μελλοντικό μέλος της ΕΕ θα χρησιμοποιήσει το βέτο της για να μπλοκάρει μια μελλοντική διεύρυνση της Ενωσης εναντίον οποιασδήποτε χώρας περιλαμβανομένης της Τουρκίας.

    Αντιθέτως, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της Μόνιμης Αντιπροσωπείας, στη συνέντευξη που έδωσε ο κ. Θεοφίλου υπογραμμίστηκε ότι η Κύπρος καλωσορίζει την απόδοση του χρίσματος της υποψήφιας χώρας στην Τουρκία με βάση τις αποφάσεις του Ελσίνκι και ότι θα είναι προς όφελος της Κύπρου εάν η Τουρκία υιοθετήσει το κοινοτικό κεκτημένο και κριθεί από τα άλλα μέλη της ΕΕ ως πληρούσα τα κριτήρια της Κοπεγχάγης για ένταξη. ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΡΜ)

    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 20 July 2001 - 13:49:42 UTC