Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-07-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΔΗ - Εισβολή - Ανακοίνωση
  • [02] Μαχαιράς - Πυρκαγιά - Αναζοπύρωση - Αεροπλάνα
  • [03] ΔΗΚΟ - Ψήφισμα - Δίδυμο έγκλημα
  • [04] Εκπρόσωπος - Αλβαρο ντε Σότο
  • [05] Δήμος Μόρφου - Μαύρες επέτειοι - Διακήρυξη
  • [06] EΑΚ - Γένοβα - Παγκοσμιοποίηση
  • [07] ΕΑΚ - Μαύρες επέτειοι
  • [08] Εκπρόσωπος - Κατοχικό καθεστώς - Προσπάθειες αναγνώρισης
  • [09] ΚΙΣΟΣ - Επέτειος τουρκικής εισβολής
  • [10] Εκπρόσωπος - Αντικατοχικές εκδηλώσεις
  • [11] Πυρκαγιά - Κυπροβάσα - Αναζωπυρώσεις
  • [12] Εκπρόσωπος - Παγκοσμιοποίηση
  • [13] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
  • [15] Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

  • [01] (Κ) ΕΔΗ - Εισβολή - Ανακοίνωση

    ΚΥΠΕ 19/07/2001

    Η ενταξιακή πορεία της Κύπρου δημιουργεί μια νέα δυναμική που αμφισβητεί το στάτους κβο και παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για μια λειτουργική λύση που να κατοχυρώνει την ασφάλεια και τα δικαιώματα των εθνικών κοινοτήτων και των πολιτών, αναφέρουν με σημερινή ανακοίνωσή τους οι Ενωμένοι Δημοκράτες, με αφορμή τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

    "Η 20η Ιουλίου 1974, η τουρκική εισβολή και κατοχή ήταν η κορύφωση της κυπριακής τραγωδίας στην οποία οδήγησαν ξένες επεμβάσεις και εγκληματικές πράξεις, τραγικά λάθη και παραλείψεις", αναφέρουν οι ΕΔΗ, τονίζοντας συνάμα ότι εικοσιεπτά χρόνια μετά "αντιμετωπίζουμε την τουρκική επιθετικότητα και αδιαλλαξία".

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΜ)

    [02] (Κ) Μαχαιράς - Πυρκαγιά - Αναζοπύρωση - Αεροπλάνα

    ΚΥΠΕ - 19/7/2001

    Στη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, που μαίνεται από χθες το μεσημέρι στη δασική περιοχή Μαχαιρά, ρίχθηκαν τελικά και τα δύο ελληνικά πυροσβεστικά αεροσκάφη που στάθμευαν στο αεροδρόμιο Πάφου, καθώς παρατηρήθηκε αναζωπύρωση του νοτιότερου μετώπου της φωτιάς, στην περιοχή Κυπροβάσας.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ανώτερος συντηρητής Δασών Ξενοφών Χατζηκυριάκος, η αναζωπύρωση προκλήθηκε λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή, ενώ αυτή τη στιγμή "δίνεται μάχη για να κατασταλούν εστίες που εκδηλώνονται όσο το δυνατό νωρίτερα για να μην σχηματιστεί ξανά νέο μέτωπο πυρκαγιάς".

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΜ)

    [03] (Κ) ΔΗΚΟ - Ψήφισμα - Δίδυμο έγκλημα

    ΚΥΠΕ - 19/7/2001

    Το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) καταδικάζει το δίδυμο έγκλημα κατά της Κύπρου και του κυπριακού λαού τον Ιούλιο του 1974 και διαδηλώνει την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει τον αγώνα για άρση των αποτελεσμάτων του προδοτικού πραξικοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής και κατοχής.

    Με ανακοίνωσή του, το ΔΗΚΟ αναφέρει ότι στη χθεσινή συνεδρία της, η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος ενέκρινε ψήφισμα, στο οποίο καλείται η πολιτική ηγεσία του τόπου, καθώς και η ηγεσία της Ελλάδας να δώσουν με συντεταγμένες δυνάμεις και με βάση μια εθνική πολιτική και μια πανεθνική στρατηγική και τακτική τη μάχη για αποκατάσταση των αρχών της ελευθερίας και της Δημοκρατίας στην Κύπρο, για την επιστροφή όλων των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες και τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπριακου λαού στο σύνολό του.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΜΜ)

    [04] (Κ) Εκπρόσωπος - Αλβαρο ντε Σότο

    ΚΥΠΕ - 19/7/2001

    Η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση για επικείμενη επίσκεψη στην Κύπρο του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, σχολιάζοντας δημοσίευμα που φέρει τον αξιωματούχο των ΗΕ να έχει ενημερώσει τους εμπλεκομένους για την πρόθεσή του να επισκεφθεί τη Λευκωσία.

    "Η κυβέρνηση δεν έχει ενημερωθεί για επίσκεψη του κ. ντε Σότο, υπήρχαν στο παρελθόν κάποιες πληροφορίες για κάτι τέτοιο οι οποίες ενισχύονται από διάφορες πηγές, αλλά επίσημη ενημέρωση για κάθοδο του κ. ντε Σότο δεν έχει η κυβέρνηση," είπε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΜ)

    [05] (Κ) Δήμος Μόρφου - Μαύρες επέτειοι - Διακήρυξη

    ΚΥΠΕ - 19/07/2001

    Ο Δήμος Μόρφου σε διακήρυξή του καταδικάζει το δίδυμο έγκλημα του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής του 1974 και καλεί όλο τον προσφυγικό κόσμο να αφυπνιστεί και να εντατικοποιήσει τον αγώνα διεκδίκησης με ενότητα και ομοψυχία "γιατί οι καιροί είναι χαλεποί και εμείς θα πρέπει να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να σταθούμε προασπιστές των Θερμοπυλών του χρέους".

    Εξάλλου καταδικάζει την πάγια τουρκική αδιαλλαξία, "που συνοδεύεται από διαρκώς εντεινόμενες μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις, που στόχο έχουν την εδραίωση των τετελεσμένων της κατοχής και τη συνομοσπονδιακή επίλυση του κυπριακού προβλήματος" ενώ στηλιτεύει κάθε νέα προκλητική ενέργεια των εγκάθετων της ?γκυρας που στοχεύει στην κάμψη του αγωνιστικού φρονήματός μας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΡΜ)

    [06] (K) EΑΚ - Γένοβα - Παγκοσμιοποίηση

    ΚΥΠΕ - 19/07/2001

    H Eπαλξη Ανασυγκρότησης του Κέντρου (ΕΑΚ) με ανακοίνωσή της χαιρετίζει τη διαμαρτυρία των πολέμιων της παγκοσμιοποίησης κατά τη σύνοδο των οκτώ πλουσιοτέρων κρατών του κόσμου (G8) στη Γένοβα και σημειώνει ότι "ο κόσμος μας θα ήταν στάσιμος αν δεν υπήρχαν οι αμφισβητήσεις, τα κινήματα διαμαρτυρίας και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις".

    Παράλληλα, η Επαλξη διαχωρίζει τη θέση της "από τους προβοκάτορες, ταραξίες, σκληροπυρηνικούς αναρχικούς και τους κάθε λογής ακραίους, που θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν βία, να προκαλέσουν τις αστυνομικές δυνάμεις και να μετατρέψουν το λιμάνι της Γένοβας σε πεδίο μάχης".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΡΜ)

    [07] (Κ) ΕΑΚ - Μαύρες επέτειοι

    ΚΥΠΕ - 19/07/2001

    Το Κυπριακό δεν αποτελεί πρόβλημα δικοινοτικής διαφοράς, αλλά "πρόβλημα εισβολής και κατοχής μια ανεξάρτητης χώρας, μέλους του ΟΗΕ από μια δύναμη που με τη βία των όπλων προσπαθεί να αλλοιώσει το χαρακτήρα και την ταυτότητα της περιοχής παραβιάζοντας τα δικαιώματα όλων των κατοίκων του νησιού ανεξάρτητα από εθνική καταγωγή", τονίζει με ανακοίνωσή της η Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου (ΕΑΚ) με αφορμή την επέτειο της τουρκικής εισβολής.

    Οπως αναφέρει η ΕΑΚ, θύματα της εισβολής είναι όλοι, Ε/Κ και Τ/Κ και προσθέτει ότι αποτελεί ντροπή "για το λεγόμενο πολιτισμένο κόσμο, τη στιγμή που συζητούνται θέματα, που αφορούν την ένωση όλων των κρατών της Ευρώπης στην προοπτικής μιας ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, αλλά και του κόσμου ολόκληρου στα πλαίσια μιας διεθνούς κοινωνίας των πολιτών, στην Κύπρο να διαιωνίζεται ο διαχωρισμός".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ)

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Κατοχικό καθεστώς - Προσπάθειες αναγνώρισης

    ΚΥΠΕ - 19/07/2001

    Η κυπριακή κυβέρνηση ασκεί προληπτική πολιτική για αντιμετώπιση των τουρκικών σχεδίων για αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος, τόνισε σήμερα ο Εκπρόσωπός της Μιχάλης Παπαπέτρου, προσθέτοντας πως δεν δικαιολογείται εφησυχασμός στο θέμα αλλά χρειάζεται συνεχής προσπάθεια για αποτροπή του ενδεχομένου αναγνώρισης.

    Ο κ. Παπαπέτρου προειδοποίησε ότι θα ήταν λάθος να θεωρηθεί πως η τουρκική διπλωματία, που διαθέτει υπέρογκα ποσά και μέσα για επίτευξη αυτού του στόχου, παραμένει αδρανής.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΜ)

    [09] (Κ) ΚΙΣΟΣ - Επέτειος τουρκικής εισβολής

    ΚΥΠΕ - 19/07/2001

    Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ) σε ανακοίνωσή του για τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής σημειώνει ότι "με μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική, με άρρηκτη ενότητα Κύπρου και Ελλάδας, με αξιοποίηση κάθε διεθνούς πολιτικού και διπλωματικού ερείσματος, με ισχυρή άμυνα και με αποφασιστική στήριξη της ευρωπαϊκής μας πορείας μπορούμε να ανοίξουμε το δρόμο για την εθνική μας δικαίωση".

    Το Κίνημα σημειώνει ακόμη ότι "παρά τη διεθνή καταδίκη του τουρκικού εγκλήματος, τη σωρεία ψηφισμάτων του ΟΗΕ και άλλων διεθνών και περιφερειακών οργανισμών, τις κινητοποιήσεις εναντίον της κατοχής στην Κύπρο και στο εξωτερικό, η Τουρκία εξακολουθεί να επιδεικνύει μια κυνική συμπεριφορά αδιαλλαξίας και προπέτειας".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΡΜ)

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Αντικατοχικές εκδηλώσεις

    ΚΥΠΕ - 19/7/2001

    Η κυπριακή κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει επανάληψη των καταστάσεων που δημιουργήθηκαν σε προηγούμενες εκδηλώσεις που διοργάνωσαν μοτοσικλετιστές, τόνισε ο Εκπρόσωπός της Μιχάλης Παπαπέτρου, κληθείς να σχολιάσει ανακοίνωση μοτοσικλετιστών για αυριανή αντικατοχική πορεία.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι στη δημοκρατική κοινωνία, ο οποιοσδήποτε πολίτης είναι ελεύθερος να διαδηλώνει και να εκδηλώνει τις απόψεις του στα πλαίσια του νόμου και της τάξης, ωστόσο υπενθύμισε ότι γεγονότα του παρελθόντος στα οποία είχαν εμπλακεί ομάδες μοτοσικλετιστών έχουν δημιουργήσει τραυματικές εμπειρίες και μεγάλα προβλήματα στον τόπο κυρίως στο εθνικό θέμα αλλά και στην οικονομία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΜ)

    [11] (Κ) Πυρκαγιά - Κυπροβάσα - Αναζωπυρώσεις

    ΚΥΠΕ -19/7/2001

    Νέες αναζωπυρώσεις εστιών πυρκαγιάς παρατηρούνται σήμερα στην περιοχή Κυπροβάσας όπου από χθες μαινόταν πυρκαγιά, που ξέσπασε από την περιοχή Λυθροδόντα και επεκτάθηκε στο δάσος του Μαχαιρά.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ανώτερος Συντηρητής Δασών Ξενοφών Χατζηκυριάκος "πρόκειται για αναζωπυρώσεις της πυρκαγιάς, που καταπολεμούμε προτού αυτές εξελιχθούν σε νέο μέτωπο" και πρόσθεσε ότι "είναι μια πολύ φυσιολογική και αναμενόμενη διαδικασία και εξέλιξη και γι' αυτό πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί".

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΡΜ)

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Παγκοσμιοποίηση

    ΚΥΠΕ - 19/7/2001

    Η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί ότι η παγκοσμιοποίηση είναι ένα δεδομένο φαινόμενο, που αποτελεί πραγματικότητα της σημερινής εποχής, και στα πλαίσια της παρέμβασής της καταβάλλει κάθε προσπάθεια για διαφύλαξη των δικαιωμάτων των πολιτών και των κοινωνικών κατακτήσεων, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Κληθείς να σχολιάσει τη θέση της κυβέρνησης έναντι του φαινομένου της παγκοσμιοποίησης και των αντιδράσεων από διάφορες ομάδες, ο Εκπρόσωπος είπε ότι "οι οποιεσδήποτε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της παγκοσμιοποίησης θα πρέπει να γίνονται στα πλαίσια του νόμου και της τάξης και να μην αποτελούν αντικείμενο αναρχικών, βανδαλιστικών εκδηλώσεων όπως σημειώθηκαν στο παρελθόν από διάφορες ομάδες, που αντιτίθενται στην παγκοσμιοποίηση".

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΜ)

    [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    ΚΥΠΕ - 19/7/2001

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           163,27 (-0,56)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £ 10.939.824
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP 2.526.285    606,93 (-1,23)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    924.089    155,42 (-0,92)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
        Οργανισμοί                £    851.698   180,51  (-0,88)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     43.160     62,32 (-1,22)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     77.477     60,78 (-0,54)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    309.707    153,82 ( 0,65)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    208.311     42,31 ( 0,02)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     45.457     62,53 ( 1,99)
    Ετ. Πληροφορικής              £    934.593     20,49 (-3,58)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £  1.883.361     33,80 (-0,56)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
        Ψαριών                    £     37.826     48,66 ( 2,33)
    Ξενοδοχεία                    £    945.726    112,88 ( 0,49)
    Αλλες Εταιρείες               £  4.467.777    213,98 (-0,77)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΡΜ)

    [14] (K) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

    ΚΥΠΕ - 19/7/2001

    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο στις 19/7/2001, ενδεικτικά οι ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων έναντι της Κυπριακής Λίρας διαμορφώθηκαν ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Iαπωνίας               187,5093        189,0093
          Δολ. Αυστραλίας              2,9359          2,9593
          Δολ. Καναδά                  2,3441          2,3628
          Κορώνες Δανίας              12,9195         13,0228
          Κορώνες Νορβηγίας           13,9227         14,0340
          Κορώνες Σουηδίας            16,0507         16,1791
          Φράγκα Eλβετίας              2,6120          2,6328
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΡΜ)

    [15] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    ΚΥΠΕ - 19/07/2001

    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας για πράξεις άμεσης παράδοσης

    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 19/07/2001 διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    Τηλεγραφικά Εμβάσματα

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7365          1,7469
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5201          1,5292
    Λίρα Αγγλίας                     1,0713          1,0777
    -----------------------------------------------------------------
    
             Τιμές των εθνικών νομισμάτων των χωρών της ΟΝΕ
                 έναντι της Κυπριακής Λίρας με βάση τις
                      αμετάκλητες ισοτιμίες τους
                   -----------------------------------
    
                                     Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δραχμή Ελλάδας                   591,7100        595,2600
    Εσκούδος Πορτογαλίας             348,1370        350,2220
    Λίρες Ιρλανδίας                    1,3676          1,3758
    Λιρέττα Iταλίας                3.362,3329      3.382,4701
    Μάρκο Γερμανίας                    3,3963          3,4166
    Μάρκα Φιλλανδίας                  10,3248         10,3866
    Πεσέτα Ισπανίας                  288,9293        290,6597
    Σελλίνι Αυστρίας                  23,8948         24,0379
    Φιορίνι Ολλανδίας                  3,8267          3,8497
    Φράγκο Βελγίου                    70,0502         70,4689
    Φράγκο Γαλλίας                    11,3907         11,4589
    Φράγκο Λουξεμβούργου              70,0502         70,46798
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΡΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 19 July 2001 - 13:02:04 UTC