Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 00-02-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λυσσαρίδης - Αυγερινός - Σοσιαλδημοκρατία
  • [02] Λυσσαρίδης - Αυγερινός - Τουρκία - ΕΕ
  • [03] Μητροπολίτης Κιτίου - Δήλωση
  • [04] Παπανδρέου - Εκ του σύνεγγυς συνομιλίες
  • [05] Ενωμένοι Δημοκράτες - Στεφανόπουλος
  • [06] Νέοι Ορίζοντες - Επανεκλογή Στεφανόπουλου
  • [07] Πυροβολισμοί - Υπουργείο Αμυνας - Γκόλκιν
  • [08] Υπουργός Παιδείας - Ηνωμένο Βασίλειο
  • [09] Κύπρος - Συμβούλιο της Ευρώπης - Συμβάσεις - Πρωτόκολλα
  • [10] Πρόεδρος Κληρίδης - Επιστροφή από Γενεύη (1)
  • [11] Μομφίς - Ομάδα Φιλίας Βελγίου - Κύπρου
  • [12] Πρόεδρος Κληρίδης - Επιστροφή από Γενεύη (2)

  • [01] Λυσσαρίδης - Αυγερινός - Σοσιαλδημοκρατία

    Λευκωσία,Κύπρος,09/02/2000 (ΚΥΠΕ)

    Το ΠΑΣΟΚ χαιρετίζει τη δημιουργία σοσιαλδημοκρατικού κινήματος στην Κύπρο δήλωσε σήμερα ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του Κινήματος Παρασκευάς Αυγερινός, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση πως η εξέλιξη αυτή "θα δώσει μια δυναμική αλλαγή" στο πολιτικό σκηνικό στην Κύπρο.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου με την ευκαιρία της επίσκεψης του στην Κύπρο όπου βρίσκεται μετά από πρόσκληση της ΕΔΕΚ, μαζί με τον Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρο της σοσιαλιστικής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου Γιώργο Κατηγόρη, ο κ. Αυγερινός εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση πως "αυτή η συνένωση θα έχει συνέχεια" και πως η δημιουργία του κινήματος αυτού "δημιουργεί μιαν προοπτική εξουσίας στο χώρο τον πολιτικό που θα εκφράσει".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΧΡ)

    [02] Λυσσαρίδης - Αυγερινός - Τουρκία - ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,09/02/2000 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης δήλωσε σήμερα πως το κόμμα του δεν δέχεται ότι είναι δυνατό να αναζητηθεί μέση λύση στο Κυπριακό "μεταξύ δύο κρατών και ενός κράτους με τη βάση ότι θα γίνει συνένωση ενός νόμιμου και ενός παράνομου κράτους κάτω από την προσωνυμία acknowledgement".

    Προειδοποίησε δε πως "για τα θέματα που γίνεται τώρα ένας ευρύτατος διάλογος, όπως το acknowledgement, δεν πρέπει να αναζητήσουμε αποδιοπομπαίους τράγους αλλά να πάρουμε εμείς τις ευθύνες μας" και τόνισε την ανάγκη καθορισμού μιας ενιαίας στρατηγικής πάνω σε αυτά τα θέματα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΧΡ)

    [03] Μητροπολίτης Κιτίου - Δήλωση

    Λευκωσία,Κύπρος,09/02/2000 (ΚΥΠΕ)

    Ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος απηύθυνε σήμερα έκκληση "να σταματήσουμε επιτέλους να ερίζουμε την ονομασία της λύσης και να δούμε την ουσία" του Κυπριακού.

    Σε γραπτή ανακοίνωσή του του ο Μητροπολίτης Κιτίου ανέφερε επίσης πως "η ουσία είναι ότι οποιαδήποτε λύση δεν εξασφαλίζει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και την αποχώρηση των εποίκων και του Τούρκου εισβολέα, είναι απαράδεκτη".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)

    [04] Παπανδρέου - Εκ του σύνεγγυς συνομιλίες

    Αθήνα,Ελλάδα,09/02/2000 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου επανάλαβε σήμερα ότι το Κυπριακό αποτελεί "θέμα πρώτης προτεραιότητας" για την Ελλάδα και βρίσκεται στο επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης η οποία παραμένει σταθερή στην υποστήριξη λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

    Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του δευτέρου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών στη Γενεύη, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι "ο προσδιορισμός νέου γύρου συνομιλιών τον προσεχή Μάιο, η βούληση του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας να συνεχίσουν την προσπάθειά τους στο διάστημα που μεσολαβεί, συμβάλουν στην διατήρηση της δυναμικής για την επίλυση του Κυπριακού".

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΦΖ/ΑΧΡ)

    [05] Ενωμένοι Δημοκράτες - Στεφανόπουλος

    Λευκωσία,Κύπρος,09/02/2000 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου απέστειλε σήμερα συγχαρητήριο μήνυμα προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο για τη "Θριαμβευτική επανεκλογή" του στο αξίωμα του Προέδρου.

    Στο μήνυμά του, ο κ. Βασιλείου αναφέρει ότι "η επανεκλογή σας με σχεδόν 90% των μελών της Βουλής των Ελλήνων σηματοδοτεί μια νέα περίοδο στην ιστορία του έθνους και αναπτερώνει τις ελπίδες όλων των Ελλήνων για νέες κατακτήσεις σε όλους τους τομείς".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)

    [06] Νέοι Ορίζοντες - Επανεκλογή Στεφανόπουλου

    Λευκωσία,Κύπρος,09/02/2000 (ΚΥΠΕ)

    Οι Νέοι Ορίζοντες υποστηρίζουν ότι "η παρουσία του Κωστή Στεφανόπουλου αποτελεί όαση στην έρημο της εθνικής μας αποξένωσης" και του εύχονται να συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δίκαια ολόκληρου του Ελληνισμού μέσα από τα πολιτειακά του καθήκοντα.

    Σε ανακοίνωσή τους οι Νέοι Ορίζοντες αφού συγχαίρουν τον Κωστή Στεφανόπουλο για την επανεκλογή του στην προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας, προσθέτουν ότι η υποστήριξη που του έδωσαν τα δύο μεγάλα κόμματα στην Ελλάδα απηχεί την ευρύτατη αποδοχή που απολαμβάνει ο κ. Στεφανόπουλος ανάμεσα σε ολόκληρο τον ελληνισμό.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΑΧΡ)

    [07] Πυροβολισμοί - Υπουργείο Αμυνας - Γκόλκιν

    Λευκωσία,Κύπρος,09/02/2000 (ΚΥΠΕ)

    Η Εθνική Φρουρά "δεν είχε καμία απολύτως ανάμειξη στο όλο επεισόδιο" των πυροβολισμών που ακούστηκαν χθες το βράδυ στην περιοχή Δερύνειας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείο Αμυνας, που σημειώνει ότι αυτό το "έχουν διαπιστώσει και τα Ηνωμένα Εθνη".

    Από την πλευρά του, ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Τσαρλς Γκόλκιν επανέλαβε στο ΚΥΠΕ προηγούμενη δήλωσή του ότι "δεν έχουμε καμία ένδειξη για την ταυτότητα των ατόμων που έριξαν τους πυροβολισμούς".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)

    [08] Ενωση Συντακτών Κύπρου - Τσετσενία - Δημοσιογράφος

    Λευκωσία,Κύπρος,09/02/2000 (ΚΥΠΕ)

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) απέστειλε στη Ρωσική Πρεσβεία στην Λευκωσία, επιστολή στην οποία καταγγέλλει και καταδικάζει ως αποτρόπαια την ενέργεια Ρώσων στρατιωτικών σε βάρος του δημοσιογράφου Αντρέϊ Μπαμπίτσκυ, ο οποίος συνελήφθη και χρησιμοποιήθηκε ως όμηρος σε "παζάρεμα" με Τσετσένους αυτονομιστές για να πετύχουν την απελευθέρωση δύο Ρώσων στρατιωτών που κρατούντο από τους αντάρτες.

    Ανακοίνωση της Ενωσης Συντακτών αναφέρει ότι ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Εϊντάν Ουάιτ δήλωσε ότι η μεταχείριση που έτυχε ο Μπαμπίτσκυ από τους Ρώσους στρατιωτικούς στην Τσετσενία, όπου έγινε η σύλληψη, είναι "αποτρόπαια κα απαράδεκτη και καταδικάζεται με τον πιο έντονο τρόπο".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΑΧΡ)

    [09] Υπουργός Παιδείας - Ηνωμένο Βασίλειο

    Λευκωσία,Κύπρος,09/02/2000 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης, αναχωρεί αύριο για το Ηνωμένο Βασίλειο όπου θα επισκεφθεί το Λονδίνο και το Μπέρμιγχαμ ύστερα από πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ.κ. Γρηγορίου.

    Ο κ. Ιωαννίδης θα επισκεφθεί παροικιακά σχολεία και ημερήσια σχολεία του Ελληνικού Προξενείου και θα έχει συναντήσεις με παράγοντες της ομογένειας, του Βρετανικού Κοινοβουλίου και του Βρετανικού Συμβουλίου.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΑΧΡ)

    [10] Κύπρος - Συμβούλιο της Ευρώπης - Συμβάσεις - Πρωτόκολλα

    Λευκωσία,Κύπρος,09/02/2000 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος επικύρωσε σήμερα την Ευρωπαϊκή Συμφωνία για Ατομα που μετέχουν στις Διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Εκτο Πρωτόκολλο της Γενικής Συμφωνίας για τα Προνόμια και τις Ασυλίες του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και το Τροποποιητικό Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Σπονδυλωτών Ζώων που χρησιμοποιούνται για Πειραματικούς και άλλους Επιστημονικούς σκοπούς.

    Τα έγγραφα επικύρωσης κατέθεσε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης Πρέσβης Χριστόφορος Γιάγκου, ο οποίος υπέγραψε σήμερα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τη Μεταφορά Ποινικών Διαδικασιών.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)

    [11] Πρόεδρος Κληρίδης - Επιστροφή από Γενεύη (1)

    Λάρνακα,Κύπρος,09/02/2000 (ΚΥΠΕ)

    Για να λυθεί το Κυπριακό θα πρέπει ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς να αλλάξει τις θέσεις του, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης κατά την επιστροφή του στην Κύπρο από τη Γενεύη όπου πραγματοποιήθηκε ο δεύτερος γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι σε αυτό τον γύρο ασχολήθηκαν μόνο με τα τέσσερα θέματα που είχαν συζητήσει στις ΗΠΑ και είχε την μορφή διευκρινιστικών ερωτήσεων, τόσο από το ΓΓ, την πρώτη μέρα, όσο και τις υπόλοιπες μέρες από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ, Αλβαρο ντε Σότο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΡΑΓ)

    [12] Μομφίς - Ομάδα Φιλίας Βελγίου - Κύπρου

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,09/02/2000 (ΚΥΠΕ)

    Η Τουρκία μετά την αναγνώριση της ως υποψήφιας για ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οφείλει να αλλάξει τακτική στην Κύπρο και να συνεργαστεί με τα Ηνωμένα Εθνη για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του διεθνούς οργανισμού.

    Αυτό ανέφερε σήμερα ο αρχηγός της ομάδας των Φιλελευθέρων στην Βελγική Γερουσία και Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Βελγίου - Κύπρου Φιλίπ Μομφίς, ο οποίος μαζί με τα μέλη της ομάδας ενημερώθηκε από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στο Βέλγιο, Νίκο Αγαθοκλέους, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες στη Γενεύη και την πορεία των σχέσεων ΕΕ - Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΦΖ/ΑΧΡ)

    [13] Πρόεδρος Κληρίδης - Επιστροφή από Γενεύη (2)

    Λάρνακα,Κύπρος,09/02/2000 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε σήμερα ότι θα πρέπει και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς να αλλάξει τη στάση του στο Κυπριακό, εάν πρόκειται να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα, σημειώνοντας ότι ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών, που διεξήχθη στη Γενεύη, δεν είχε προγραμματιστεί για να έχει αποτελέσματα.

    Μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από τη Γενεύη, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι ο τρίτος γύρος θα είναι "ενισχυμένος" και ότι έγινε λόγος και για τέταρτο γύρο, προσθέτοντας ότι εναπόκειται στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν να αποφασίσει κατά πόσο θα πραγματοποιηθούν και απευθείας συνομιλίες.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 9 February 2000 - 18:46:12 UTC