Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-12-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπουργός Αμυνας - Εκθεση Κόφι Αναν
  • [02] ΔΗΚΟ - Ανθρώπινα Δικαιώματα
  • [03] ΑΚΕΛ - Ανθρώπινα Δικαιώματα
  • [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [05] Χριστόφιας - Αμερικανοί - S300
  • [06] Οικολόγοι - Συγκοινωνιακό πρόβλημα - Ρύπανση
  • [07] Προενταξιακή Στρατηγική - Κύπρος
  • [08] Αυτοπυρπολισμός Κούρδου (2)
  • [09] Κασουλίδης - Δηλώσεις - Ευρωπαϊκή Ενωση
  • [10] Αυτοπυρπολισμός Κούρδου (3)
  • [11] Υπουργός Οικονομικών - Βουλή - Προϋπολογισμοί
  • [12] ΝΕΟ - Οδόφραγμα
  • [13] Αφιξη Μίλλερ - Δηλώσεις (2)
  • [14] Προεδρεύων Δημοκρατίας - Οδόφραγμα - Γυναίκες
  • [15] Βουλή - Νέα Επίτροπος Διοικήσεως
  • [16] Πρόεδρος Κληρίδης - ΕΕ - Διεύρυνση
  • [17] Βρετανοί ανακριτές - Χρύσανθος
  • [18] Ανθρώπινα δικαιώματα - Εκδήλωση
  • [19] Κυπριανού - Σάιρους Βανς
  • [20] Κυπριανού - Αρχηγοί κομμάτων - Μαντήλες

  • [01] Υπουργός Αμυνας - Εκθεση Κόφι Αναν

    Λευκωσία,Κύπρος,10/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Οργανώνουμε στοιχειωδώς την άμυνά μας απέναντι σε μια υπερεξοπλισμένη Τουρκία των δεκάδων εκατομμυρίων κατοίκων, μια Τουρκία η οποία συνεχώς εξοπλίζεται με νέα οπλικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας".

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου σχολιάζοντας την έκθεση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για την ειηνευτική δύναμη στην Κύπρο, στην οποία ο Κόφι Αναν κάνει αναφορά στους εξοπλισμούς, τις στρατιωτικές ασκήσεις και στη συμμετοχή ελληνικών και τουρκικών μαχητικών στις ασκήσεις "Νικηφόρος" και "Ταύρος".

    Ο Υπουργός Αμυνας μιλούσε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις γυναίκες που άρχισαν χθες τριήμερη απεργία πείνας.

    "Με όλο το σεβασμό προς τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών", τόνισε, "θα πρέπει να υπάρχει προσοχή στο πώς διατυπώνονται αυτές οι απόψεις".

    "Εμείς", πρόσθεσε, "εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στον ΟΗΕ, αλλά μερικές φορές αυτή η απόπειρα εξίσωσης θύματος και θύτη, των επιδρομικών κατοχικών στρατευμάτων με τις νόμιμες δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, δημιουργεί οδυνηρή έκπληξη".

    Τέλος, ο κ. Ομήρου υπογράμμισε ότι "σήμερα, επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θα πρέπει να στείλουμε το μήνυμα προς αυτούς που είναι θεματοφύλακες της υλοποίησης αυτής της Διακήρυξης ότι θα πρέπει επιτέλους να θεμελιώσουν τη νέα διεθνή τάξη πραγμάτων πάνω σ' αυτήν, στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σεβασμό στο λαό και σεβασμό του διεθνούς δικαίου".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΑ)

    [02] ΔΗΚΟ - Ανθρώπινα Δικαιώματα

    Λευκωσία,Κύπρος,10/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το Δημοκρατικό Κόμμα, σε ανακοίνωσή του με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκφράζει απογοήτευση για το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα και οι ισχυροί παράγοντές της "συνεχίζουν να παρακολουθούν με αδιαφορία τη συνεχιζόμενη κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού από την κατοχική δύναμη, την Τουρκία".

    Οπως αναφέρει, "ο κυπριακός λαός, παρόλο που πιστεύει στις αρχές του διεθνούς δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν μπορεί να μη διαμαρτύρεται για τη συνεχιζόμενη αναλγησία της διεθνούς κοινότητας μπροστά στην κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων του δικαιωμάτων".

    "Ο κυπριακός λαός διαδηλώνει την αποφασιστικότηά του να συνεχίσει σταθερά τον αγώνα του για πλήρη κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σ' ολόκληρη την Κύπρο και για την εφαρμογή των αρχών του διεθνούς δικαίου στην αντιμετώπιση του κυπριακου προβλήματος", προσθέτει το ΔΗΚΟ.

    Τέλος, διαδηλώνει την απόφασή του "να συνεχίσει με σθένος και αποφασιστικότητα τον αγώνα για αποκατάσταση και κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σ' ολοκληρη την Κύπρο".

    (ΚΥΠΕ/ΜΕΜ/ΜΑ)

    [03] ΑΚΕΛ - Ανθρώπινα Δικαιώματα

    Λευκωσία,Κύπρος,10/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Τουρκία και ο κατοχικός στρατός παραβιάζουν κατάφωρα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα του κυπριακού λαού πλήττοντας ανεπανόρθωτα το κύρος θεσμών και αρχών του Διεθνούς Δικαίου.

    Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση του ΑΚΕΛ με την ευκαιρία της 50ης επετείου από την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προσθέτοντας ότι οι διακηρύξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα δοκιμάζονται σήμερα και στην Κύπρο.

    "Τα ανθρώπινα δικαιώματα", προσθέτει το ΑΚΕΛ, "αποκτούν στην εποχή μας αξία οικουμενική και αδιαπραγμάτευτη, γεγονός για το οποίο καθοριστικός ήταν ο ρόλος που διαδραμάτισε η έγκριση της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με την έξοδο της ανθρωπότητας από τη μεγάλη καταστροφή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου".

    "Η 50η επέτειος προβάλλει σήμερα εντονότερα την υποχρέωση της παγκόσμιας κοινότητας να δημιουργήσει εκείνους τους μηχανισμούς αλλά και να επιβάλει εκείνες τις ρυθμίσεις που θα δώσουν 'σάρκα και οστά' στα όσα διακηρύσσονται από την Οικουμενική Διακήρυξη", αναφέρει.

    Τέλος, το ΑΚΕΛ καλεί "τη διεθνή κοινότητα και τα Ηνωμένα Εθνη να παρέμβουν για την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο και την εδραίωση της ειρήνης και ευημερίας σε ολόκληρο το νησί".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΑ)

    [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,10/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     90.32  ( 0.39)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 2,028,967
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £   508,507  104.31 ( 0.33)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £   103,442   59.56 ( 0.30)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £   787,316   69.57 ( 1.33)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £    93,235   87.67 ( 1.14)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   122,872   67.57 (-0.09)
            Εμπορικές Εταιρείες        £   126,252   43.19 (-1.28)
            Αλλες Εταιρείες            £   102,014   82.37 (-0.58)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΑ)

    [05] Χριστόφιας - Αμερικανοί - S300

    Λευκωσία,Κύπρος,10/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το ΑΚΕΛ αναμένει την έλευση των Αμερικανών αξιωματούχων στην Κύπρο "για να δούμε τί φέρνουν", δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματεάς του κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας, κληθείς να αναφέρει εάν έχει οποιοδήποτε συγκεκριμένο στοιχείο για το περιεχόμενο της επίσκεψης εκπροσώπων της Κυβέρνησης των ΗΠΑ στην Κύπρο.

    "Προσωπικά δεν είμαι αισιόδοξος", είπε ο κ. Χριστόφιας, εξηγώντας ότι "για να έχουμε την όποια κίνηση προς τα μπρος είναι σαφές ότι οι ίδιοι οι Αμερικανοί πρέπει να αλλάξουν τη στάση και την πολιτική τους και να στραφούν προς την Τουρκία με ένα άλλο ήθος και ύφος επιτακτικό, ούτως ώστε να υποχρεωθεί τελικά η Τουρκία να μετακινηθεί από τις απαράδεκτες θέσεις της".

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η κύρια προσπάθεια των Αμερικανών "στοχεύει στην αποπυροδότηση του θέματος που έχει σχέση με τους πυραύλους S300", προσθέτοντας ότι αναμένει τα αποτελέσματα.

    Σε ερώτηση εάν η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν είναι ενδεικτική των κινήσεων που σχεδιάζει να κάνει, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ο κ. Αναν "είναι σαφές ότι δεν προβαίνει σε αυτόβουλες κινήσεις" και ότι "δίνει ένα στίγμα".

    "Αυτές οι κινήσεις", είπε, "έχουν σχέση και με σκέψεις των ισχυρών του Συμβουλίου Ασφαλείας και ιδιαίτερα των Αμερικανών".

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι η Κυβέρνηση προσανατολίζεται τώρα στην αποδοχή της εγκατάστασης των πυραύλων S300 στην Κρήτη, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι δεν έχει υπόψη του κάτι τέτοιο.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [06] Οικολόγοι - Συγκοινωνιακό πρόβλημα - Ρύπανση

    Λευκωσία,Κύπρος,10/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος κατέχει μία από τις ψηλότερες ανά το παγκόσμιο θέσεις στην ιδιοκτησία ιδιωτικών αυτοκινήτων αφού αναλογούν 400 ιδιωτικά αυτοκίνητα ανά 1000 κατοίκους, σε σύγκριση με τη Βρετανία όπου αναλογούν 370 αυτοκίνητα ανά 1000 κατοίκους, την Ολλανδία με 360 αυτοκίνητα ανά 1000 κατοίκους και την Ιαπωνία με 300 ανά 1000.

    Τα στοιχεία αυτά έδωσε σήμερα, κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου, ο εκπρόσωπος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Γιώργος Περδίκης, ο οποίος εξήγγειλε εκστρατεία του Κινήματος για λήψη μέτρων κατά του συγκοινωνιακού προβλήματος και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

    Ο κ. Περδίκης ανέφερε ενδεικτικά ότι στη Λεωφόρο Στροβόλου μετρήθηκαν μέχρι και 40,000 αυτοκίνητα και στις δύο κατευθύνσεις σε μία ημέρα.

    Χαρακτήρισε, ταυτόχρονα, δραματική την κατάσταση λειτουργίας του συστήματος αστικών συγκοινωνιών στη Λευκωσία αφού, όπως είπε, το 1980 περίπου 13 εκατομμύρια άνθρωποι ταξίδευσαν μέσα στη Λευκωσία με λεωφορείο, ενώ από το 1996 μόνο 3 εκ. άνθρωποι το χρόνο συνεχίζουν να το κάνουν.

    Ανέφερε, επίσης, ότι η ποδηλατοκίνηση στις περισσότερες πόλεις της Κύπρου βρίσκεται στα τραγικά επίπεδα του 0.0.% μέχρι 0.5% των μετακινήσεων, σύμφωνα με έρευνα του Τμήματος Πολεοδομίας.

    Οσον αφορά την ατμοσφαιρική ρύπανση, ο κ. Περδίκης εξέφρασε ανησυχία για την αυξητική τάση που παρουσιάζεται στη Λευκωσία σημειώνοντας ότι ήδη από τις πρώτες μετρήσεις (1993 - 1994) η κατάσταση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο κέντρο της πόλης χαρακτηρίστηκε σαν μέτρια προς ελαφρώς ψηλή.

    Είπε χαρακτηριστικά πως στο κέντρο της Λευκωσίας το 1993 οι μετρήσεις του όζοντος (μηνιαίοι μέσοι όροι) έφθαναν μέχρι και 67 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο ενώ το 1994 οι μετρήσεις έφθαναν μέχρι τα 73 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

    Επεσήμανε, επιπλέον, πως στην Κύπρο δεν υπάρχει διαδικασία ενημέρωσης των πολιτών για αυτά τα περιβαλλοντικά προβλήματα.

    Η τεκμηρίωση των στοιχείων που παρέθεσε ο κ. Περδίκης και αφορούσαν, εκτός από την περίπτωση του όζοντος και των καυσίμων, αυτή των σωματιδίων και τις διαφοροποιήσεις των επιτρεπόμενων ορίων ρύπανσης, προέρχεται από τις τελευταίες εκδόσεις των εκθέσεων του Υπουργείου Εργασίας του 1994.

    Οπως ανέφερε, στόχος της εκστρατείας του Κινήματος είναι μέσω της προώθησης κάποιων αναγκαίων μέτρων να βελτιωθεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα των πόλεων, που έχει οξυνθεί.

    Από την όξυνση αυτή απορρέουν προβλήματα όπως η ουσιαστική αχρήστευση του οδικού δικτύου, λόγω κυκλοφοριακής συμφόρησης, η ταλαιπωρία, το άγχος, η απώλεια χρόνου, η ρύπανση του περιβάλλοντος από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων και η δαπάνη μεγάλου μέρους του Προϋπολογισμού Αναπτύξεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάθε χρόνο, για οδικά έργα, χωρίς ορθολογιστική κυκλοφοριακή διαχείρηση.

    Σύμφωνα με το Κίνημα, τα προβλήματα αυτά πηγάζουν, ακόμη, από την μη έγκαιρη εφαρμογή του πολεοδομικού νόμου, των τοπικών σχεδίων και των έργων κυκλοφοριακής υποδομής των πόλεων, την έλλειψη συγκεκριμένης πολιτικής για ενθάρρυνση εναλλακτικών και περισσότερο ήπιων προς το περιβάλλον μαζικών μέσων διακίνησης του πληθυσμού καθώς και την άναρχη ανάπτυξη των πόλεων και την πίεση για επέκταση των περιοχών ανάπτυξης με αποτέλσμα την εξάρτηση από το ιδιωτικό αυτοκίνητο.

    Οι Οικολόγοι Περιβαλλοντιστές, είπε ο κ. Περδίκης, προτείνουν μέτρα κυκλοφοριακής διαχείρισης με στόχο, ανάμεσα σ' άλλα, την αποδοτικότερη χρήση των κεντρικών δρόμων, με την αυστηρή εφαρμογή των κανονισμών τροχαίας, την υιοθέτηση πολιτικής για ενθάρρυνση εναλλακτικών μέσων μεταφοράς, όπως την ποδηλατοκίνηση και την πεζοπορία, και επιπρόσθετα την κατασκευή ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων.

    Αλλες προτάσεις αφορούν στη δρομολόγηση λεωφορείων ειδικών διαδρομών (για σχολεία, βιομηχανικές περιοχές) και στην παραχώρηση στα λεωφορεία λωρίδων προτεραιότητας από υφιστάμενες λωρίδες.

    Το Κίνημα εισηγείται, ακόμη, κάποια μέτρα για τη μείωση της ρύπανσης, όπως την υιοθέτηση σύγχρονων μεθόδων τεχνικού ελέγχου των αυτοκινήτων με τρόπο που να ελαχιστοποιούνται οι εκπομπές ρύπων, τη μελέτη και κατασκευή σύγχρονων στάσεων και σταθμών λεωφορείων.

    Κατά τη διάσκεψη τονίστηκε η ανάγκη για αυστηρή εφαρμογή του πολεοδομικού νόμου, σαν μέσου ορθολογικής ανάπτυξης και η ορθολογική χωροθέτηση κυβερνητικών υπηρεσιών και δημοσίων χώρων, μέσα από διαφανείς και συναινετικές διαδικασίες.

    "Χρειάζεται πολιτική παρέμβαση ενός πολιτικού κινήματος, όπως το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, για να υλοποιηθούν τα μέτρα αυτά", σημείωσε ο κ. Περδίκης.

    Από την πλευρά του, ο συγκοινωνιολόγος, καθηγητής στο Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης και για χρόνια Δημοτικός Σύμβουλος στον Δήμο Θεσσαλονίκης, Σπύρος Βούγιας, είπε ότι δεν είναι ανέφικτο, με βάση τα δεδομένα που επικρατούν στην Κύπρο, να επέλθουν κάποιες αλλαγές στον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα περιβαλλοντικά αυτά προβλήματα γιατί "οι άνθρωποι", όπως είπε, "είναι εύπλαστοι και αν τους προσφέρεις κάτι σοβαρό και τεκμηριωμένο θα το δεχθούν".

    Στο μεταξύ, οι Οικολόγοι Περιβαλλοντιστές προσκαλούν το κοινό να συμμετάσχει σε συνάντηση για συζήτηση της πρότασης του Κινήματος για τη διοργάνωση μιας μέρας αφιερωμένης στη διακίνηση με λεωφορεία. Σαν τέτοια μέρα προτείνεται η 23η Δεκεμβρίου.

    Εξάλλου, το Κίνημα διοργανώνει εκδηλώσεις για προώθηση της ποδηλασίας, στη Λεμεσό, στις 18 Δεκεμβρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΑ)

    [07] Προενταξιακή Στρατηγική - Κύπρος

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,10/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα τη συμμετοχή της Κύπρου σε τρία κοινοτικά προγράμματα, καθώς και την υιοθέτηση ενός προγράμματος που θα βοηθήσει τις κυπριακές αρχές να εναρμονίσουν τη νομοθεσία στο κοινοτικό κεκτημένο.

    Η συνολική κοινοτική χρηματοδότηση για την υλοποίηση των χθεσινών αποφάσεων ανέρχεται σε 4,65 εκ. ECU.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, οι αποφάσεις που λήφθηκαν μετά από σχετική εισήγηση του Ολλανδού Επιτρόπου, αρμόδιου για τη διεύρυνση Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, εντάσσονται στο πλαίσιο της προενταξιακής στρατηγικής για την Κύπρο. Προενταξιακή στρατηγική που αποφασίστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λουξεμβούργου, το Δεκέμβριο του 1997.

    Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπουν για την Κύπρο τα εξής: 1. Τη συμμετοχή σε τρία από τα σημαντικότερα κοινοτικά προγράμματα, που αφορούν την παιδεία και τους νέους. Πρόκειται για τα προγράμματα που φέρουν της ονομασίες: "Σωκράτης (Socrates), "Λεονάρντο ντα Βίντσι" (Leonardo da Vinci) και "Νεολαία για την Ευρώπη" (Jeunesse pour l' Europe).

    2. Την παροχή βοήθειας με στόχο την ενίσχυση των προσπαθειών της Κυπριακής Δημοκρατίας για εναρμόνιση της νομοθεσίας με το κοινοτικό κεκτημένο στους τομείς των μεταφορών, του τουρισμού και της στατιστικής.

    Προβλέπεται, επίσης, και η ενίσχυση της δημόσιας διοίκησης.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [08] Αυτοπυρπολισμός Κούρδου (2)

    Λευκωσία,Κύπρος,10/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ενας Κούρδος αυτοπυρπολήθηκε ενώ άλλος ένας συμπατριώτης του τραυματίστηκε σοβαρά, στην προσπάθειά του να θέσει και αυτός τέρμα στη ζωή του.

    Γύρω στις 10.30 σήμερα το πρωί και ενώ Κούρδοι που διαμένουν στην Κύπρο πραγματοποιούσαν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη γαλλική πρεσβεία στη Λευκωσία, ο 28χρονος Τζεχάντ Σιέκο περιέλουσε το σώμα του με πετρέλαιο και προσπάθησε να αυτοπυρποληθεί, διαμαρτυρόμενος για τη βάρβαρη τουρκική μεταχείριση προς τους Κούρδους.

    Εντρομοι, αρκετοί συμπατριώτες του τον απέτρεψαν, την τελευταία στιγμή. Λίγα λεπτά αργότερα, ο Σιέκο πραγματοποίησε την απειλή του μπροστά στα μάτια της συζύγου και του 5χρονου παιδιού του.

    Κι ενώ δεκάδες συμπατριώτες του προσπαθούσαν να σβήσουν τις φλόγες από το κορμί του 28χρονου, ο Αμπού Εμάντ, 40 χρόνων, αγκάλιασε το φλεγόμενο σώμα του Σιέκο στη προσπάθειά του να τεθεί και αυτός στη φωτιά.

    Η επέμβαση των υπόλοιπων Κούρδων διαμαρτυρόμενων, καθώς και η έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, είχαν ως αποτέλεσμα να αποφευχθεί το μοιραίο για τους δύο Κούρδους.

    Ο Τζεχάντ μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, με σοβαρά εγκαύματα σε όλο του το σώμα, ενώ η κατάσταση της υγείας του είναι, σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς, εκτός κινδύνου.

    Στο Νοσοκομείο μεταφέρθηκε επίσης και ο Εμάντ, με εγκαύματα στα χέρια, και κρατήθηκε για περαιτέρω νοσηλεία.

    Εξάλλου, άλλος ένας Κούρδος προσπάθησε σήμερα να αυτοπυρποληθεί, κάτι που απετράπη από τους πιο ψύχραιμους συμπατριώτες του.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [09] Κασουλίδης - Δηλώσεις - Ευρωπαϊκή Ενωση

    Βιέννη,Αυστρία,10/12/1998 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Χρυσάνθου)

    Τη σημασία της συμμετοχής των υποψηφίων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρών στη Σύνοδο Κορυφής της Βιέννης, που αρχίζει αύριο και λήγει το Σάββατο, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης επισημαίνοντας όμως παράλληλα ότι επίκεντρο της διάσκεψης δεν αναμένεται να είναι η διεύρυνση αλλά τα κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ενωση.

    Ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξουν τροποποιήσεις ή αλλαγές στο περί Κύπρου απόσπασμα που θα περιλαμβάνεται στα τελικά συμπεράσματα της προεδρίας για τη Σύνοδο Κορυφής της Βιέννης.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις Κυπρίων δημοσιογράφων ο ΥΠΕΞ είπε ότι "η παρουσία μας είναι κατά κάποιο τρόπο μαρτυρία της συμμετοχής μας στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης".

    Ερωτηθείς πώς μια πιθανή αργοπορία στη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ θα επηρέαζε τα συμφέροντα της Κύπρου, ο κ. Κασουλίδης απάντησε ότι "ασφαλώς επιθυμία μας θα ήταν να γίνει η ένταξη όσο το δυνατό πιο γρήγορα, όμως αυτός δεν είναι παράγοντας που εξαρτάται από εμάς".

    "Εκείνο που έχει σημασία", πρόσθεσε, "είναι να τύχουμε της ίδιας μεταχείρισης με τις άλλες υποψήφιες χώρες και να είμαστε μια από τις χώρες που θα συμπεριλαμβάνεται στην πρώτη διεύρυνση της ΕΕ".

    Σημείωσε όμως, παράλληλα, ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό τόσο για την Κύπρο όσο και για τις άλλες υποψήφιες χώρες να είναι η ΕΕ έτοιμη να μετατραπεί "από Ενωση των 15 σε Ενωση των 21 ή 22", από "Ενωση της μικρής Ευρώπης σε Ενωση της μεγάλης".

    Εξάλλου, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο ΥΠΕΞ ανέφερε ότι το περί Κύπρου απόσπασμα "έχει περάσει από την ομάδα εργασίας που προετοιμάζει τη διεύρυνση, έχει πάει στην ΚΟΡΕΠΕΡ και έχει φθάσει στα χέρια του Συμβουλίου Υπουργών χωρίς να υπάρξει προσπάθεια τροποποίησης του ή αλλαγής".

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο από όσα έχουν λεχθεί προηγουμένως, ιδιαίτερα της απόφασης του Συμβουλίου της 5ης Οκτωβρίου", η οποία δεν συνδέει τη λύση του Κυπριακού με την ενταξιακή διαδικασία.

    Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι δεν πρέπει να αναμένεται οποιαδήποτε αλλαγή.

    Κασουλίδης - Πρωτοβουλία - Κυπριακό

    Ο ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε, εξάλλου, ότι γίνονται διπλωματικές προσπάθειες με στόχο τη μείωση της έντασης και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για συνέχιση των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ στην ουσία του Κυπριακού.

    Απέφυγε όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες λέγοντας ότι "επειδή οι προσπάθειες αυτές δεν έχουν αποκτήσει σχήμα και μορφή" δεν μπορούν να τύχουν δημόσιου σχολιασμού.

    Επαναβεβαιώνοντας τις δηλώσεις Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι "Ελλάδα και Κύπρος έχουν πρωταρχικό στόχο τη μείωση της έντασης και είναι έτοιμες να κοιτάζουν με αυτό το φακό οποιεσδήποτε προοπτικές θα δημιουργηθούν που θα ανταποκρίνονται στο αίσθημα ανασφάλειας που νοιώθει σήμερα ο κυπριακός λαός".

    "Κριτές του θα είμαστε εμείς και εμείς θα αποφασίσουμε" κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΑ)

    [10] Αυτοπυρπολισμός Κούρδου (3)

    Λευκωσία,Κύπρος,10/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Είναι ο μόνος τρόπος που μου απέμεινε για να εκφράσω τον πόνο και την αγανάκτισή μου", ήταν τα τελευταία λόγια του απελπισμένου νεαρού Κούρδου αγωνιστή λίγα λεπτά πριν μετατραπεί σε πύρινη δάδα, θέτοντας ο ίδιος φωτιά στο κορμί του μπροστά στα έντρομα μάτια της γυναίκας του, του μόλις 5 ετών παιδιού του και δεκάδων συμπατριωτών του.

    Ο 28χρονος Τζεχάντ Σιέκο, προσπάθησε σήμερα να θέσει τέρμα στη ζωή του με φρικτό τρόπο, αφού η ελπίδα για δικαίωση του αγώνα του Κουρδικού λαού, τον είχε εγκαταλείψει.

    Γι' αυτόν, ο λεγόμενος "πολιτισμένος κόσμος", έδειξε για ακόμη μια φορά το σκληρό πρόσωπό του προς τον πολύπαθο Κουρδικό λαό.

    Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Κούρδων έξω από τη Γαλλική Πρεσβεία, που άρχισε στις 10 το πρωί, αναφορικά με την απόφαση Γάλλου Γενικού Εισαγγελέα να διεξάγει έρευνα εναντίον του ηγέτη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, Αμπντουλλάχ Οτσαλάν, είχε τελικά τραγική συνέχεια.

    Ο Σιέκο, περιέλουσε κάποια στιγμή το σώμα του με πετρέλαιο και προσπάθησε να αυτοπυρποληθεί.

    Εντρομοι, οι Κούρδοι συναγωνιστές του έτρεξαν να τον εμποδίσουν και αρχικά τα κατάφεραν.

    Του υπενθύμισαν την αυστηρή εντολή του Αρχηγού τους για αποτροπή τέτοιων περιστατικών.

    Ο νεαρός Κούρδος φάνηκε προς στιγμής να μετανοεί, όμως λίγο αργότερα, και αφού φώναξε πως η αντοχή του για τη βάρβαρη τουρκική μεταχείριση προς τους Κούρδους έχει εξαντληθεί, επιχείρησε και πάλι να βάλει φωτιά στο σώμα του. Αυτή τη φορά τα κατάφερε.

    Στη θέα της ανθρώπινης πύρινης δάδας και ορμώμενος από συναισθήματα αγανάκτισης και πόνου, ο Αμπού Εμάντ, 40 χρόνων, ο οποίος προσπάθησε να αυτοπυρποληθεί πριν από δύο μέρες, αγκάλιασε τον νεαρό συμπατριώτη του, για να παραδώσει κι αυτός το κορμί του στις φλόγες.

    Δεκάδες συμπατριώτες τους έτρεξαν να σβήσουν τα φλεγόμενα σώματα των δύο Κούρδων, σώζοντάς τους από το θάνατο.

    Σε λιγότερο από ένα λεπτό έφθασε στο χώρο όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ οι δύο άνδρες μεταφέρθηκαν με σοβαρά εγκαύματα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

    Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς, ο Σιέκο φέρει εγκαύματα σε όλο του το σώμα, ενώ ο Εμάντ φέρει εγκαύματα στα χέρια.

    Ο Αμπού Εμάντ, όπως είπαν συμπατριώτες του στο ΚΥΠΕ, είχε βιώσει από πολύ κοντά την τουρκική βαρβαρότητα, αφού ο γιος του δολοφονήθηκε από τους Τούρκους ενώ η κόρη του είναι ενταγμένη στον αγώνα του Κουρδικού λαού.

    Εξάλλου, όπως ανέφεραν, σήμερα, άλλος ένας συμπατριώτης τους, διαμαρτυρόμενος για τη βάρβαρη τουρκική μεταχείρηση ενάντια στο λαό του, προσπάθησε δύο φορές να αυτοπυρποληθεί, κάτι που απέτρεψε η έγκαιρη επέμβαση των συμπατριωτών του, οι οποίοι τον συγκράτησαν.

    Ο πόθος του Κουρδικού λαού για ελευθερία και δικαίωση, αντικατοπτρίζεται στο γράμμα που άφησε πίσω του λίγο πριν την αυτοπυρπόλησή του ο νεαρός Σιέκο.

    "Με αυτό τον τρόπο εκφράζω την πλήρη υποστήριξή μου προς τον Πρόεδρο Οτσαλάν και αποτελεί απόδειξη της αγάπης που τρέφω για την πατρίδα μου", τονίζει ο Σιέκο.

    "Ο Οτσαλάν συμβολίζει την ανθρωπιά και ο δρόμος του είναι ο μόνος που μπορεί να μας οδηγήσει στην ελευθερία και στην απαλλαγή της τουρκικής βαρβαρότητας ενάντια στο λαό μας.

    Είναι η κατάλληλη στιγμή για τις ευρωπαϊκές χώρες να διακόψουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία και να σταματήσουν την άρνησή τους στο δικαίωμα των Κούρδων να ζήσουν και να έχουν την ταυτότητά τους", συνεχίζει.

    "Ο Οτσαλάν μας οδηγεί προς την ελευθερία που είναι η μόνη μας απαίτηση", καταλήγει το γράμμα - διαμαρτυρία του νεαρού Κούρδου αγωνιστή.

    Οπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ η εκπρόσωπος του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου του Κουρδιστάν στην Κύπρο, Νουτσιάν Ντεριά, παρά τις εντολές του Αρχηγού του PKK, για αποφυγή παρόμοιων περιστατικών, μέχρι τώρα 48 συνολικά Κούρδοι αυτοπυρπολήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στην τουρκική βαρβαρότητα.

    Ο δρόμος για ελευθερία είναι σκληρός και επίπονος, όμως για το δίκαιο αγώνα του Κουρδικού λαού ένας ζωντανός "στρατιώτης" αγωνιζόμενος για την πατρίδα, είναι πολυτιμότερος από ένα νεκρό, φωνάζουν οι Κούρδοι.

    Με ένα παράπονο για την αντιμετώπιση που τυγχάνει ο δίκαιος αγώνας τους από τον "πολιτισμένο κόσμο" και με ένα καϋμό για το πότε επιτέλους θα ζήσουν ελεύθεροι, οι Κούρδοι συνεχίζουν την εκδήλωση διαμαρτυρίας τους μέχρι το βράδυ, ενώ διατρανώνουν ότι οι προσπάθειες τους θα συνεχιστούν μέχρι να υπάρξει κάποια ανταπόκριση από πλευράς των γαλλικών αρχών.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [11] Υπουργός Οικονομικών - Βουλή - Προϋπολογισμοί

    Λευκωσία,Κύπρος,10/12/1998 (ΚΥΠΕ) "Η έναρξη της ουσιαστικής φάσης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σηματοδοτεί την αφετηρία μιας νέας εποχής για την πατρίδα μας".

    Αυτό τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου σε ομιλία του το απόγευμα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων για τους τρεις προϋπολογισμούς του κράτους για το 1999.

    Ο κ. Χριστοδούλου επεσήμανε ότι είναι αναπόφευκτο, η ευρωπαϊκή διάσταση να επηρεάζει συνεχώς και σε μεγαλύτερο βαθμό την οικονομική πολιτική και τους προϋπολογισμούς.

    Ο Τακτικός Προϋπολογισμός προβλέπει δαπάνες ύψους 1.351 εκατομμυρίων λιρών και έσοδα ύψους 1.099 εκ. λιρών.

    Ο Προϋπολογισμός του Ταμείου Ανακουφίσεως Εκτοπισθέντων και Παθόντων προνοεί δαπάνες ύψους 92 εκ. λιρών και έσοδα 7 εκ.

    Ο Προϋπολογισμός Αναπτύξεως προβλέπει δαπάνες ύψους 264 εκ. λιρών. Το σύνολο των προϋπολογιζομένων καθαρών εσόδων για το 1999 ανέρχεται σε 1.106 εκ. λίρες και το σύνολο των προϋπολογιζομένων καθαρών δαπανών σε 1.707 εκ. λίρες.

    Οσον αφορά τη στρατηγική προσέγγιση, ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι "επιδίωξη της κυβέρνησης παραμένει η συνεχής βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων των κοινωνικών τάξεων, με την έμπρακτη εφαρμογή και διασφάλιση του τρίπτυχου, ανάπτυξη - σταθερότητα - κοινωνική δικαιοσύνη".

    Οικονομικές εξελίξεις

    Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών "οι οικονομικές εξελίξεις κατά τη διάρκεια του 1998 επιβεβαίωσαν ότι η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε σταθερή πορεία ανάκαμψης, μετά τη συγκρατημένη ανάπτυξη που σημειώθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 1996 και το πρώτο εξάμηνο του 1997. Ο ρυθμός διεύρυνσης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος υπολογίζεται να υπερβεί το 5% σε πραγματικούς όρους, σε σύγκριση με 2% το 1996 και 2,5% το 1997".

    "Η επίδοση αυτή", όπως τόνισε ο κ. Χριστοδούλου, "κρίνεται πολύ ικανοποιητική, λαμβανομένης υπόψη της επιδείνωσης του εξωτερικού περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, λόγω των σοβαρών οικονομικών κρίσεων στην Ασία και στη Ρωσία, οι οποίες επηρέασαν τις οικονομίες άλλων χωρών, μερικές σε μεγάλο και άλλες σε μικρότερο βαθμό".

    Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών "ο τουρισμός και άλλες υπηρεσίες, όπως οι χρηματοδοτικές, οι συμβουλευτικές και οι κοινωνικές, αποτέλεσαν, για μια ακόμη χρονιά, την κινητήρια δύναμη της οικονομίας, επιβεβαιώνοντας τις τάσεις που διαμορφώθηκαν από τα μέσα της δεκαετίας του 1980.

    Αναφορικά με την ανεργία, ο Υπουργός Οικονομικών προέβλεψε ότι "υπολογίζεται να μειωθεί ελαφρά από το 3,4% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού το 1997 σε 3,3% το 1998. Οι απολαβές των εργαζομένων σημείωσαν διεύρυνση της τάξης του 2,5% σε πραγματικούς όρους το 1998, που βρίσκεται μέσα στα πλαίσια της βελτίωσης της παραγωγικότητας. Ο ρυθμός πληθωρισμού υπολογίζεται ότι θα περιοριστεί στο 2,3% το 1998 σε σύγκριση με 3,6% το 1997 και θα ικανοποιεί το σχετικό κριτήριο της Συνθήκης του Μάαστριχτ, γεγονός που θεωρείται πολύ σημαντικό".

    "Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών του Ισοζυγίου Πληρωμών προβλέπεται", σύμφωνα με τον κ. Χριστοδούλου, "να υπερβεί τα περσινά επίπεδα και η εξέλιξη αυτή αντικατοπτρίζει την ανάκαμψη των εισαγωγών κυρίως καταναλωτικών αγαθών". Οσον αφορά το δημοσιονομικό τομέα ο Υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι "εξακολουθεί να εμφανίζει ανισοσκέλειες, γεγονός που επισημάνθηκε και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την ΕΕ στη σχετική αξιολόγησή τους. Με βάση τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις, το δημοσιονομικό έλλειμμα υπολογίζεται να ανέλθει στο 5,4% του ΑΕΠ, όσο περίπου και το 1997 και το δημόσιο χρέος στο 59,4% του ΑΕΠ". Ο κ. Χριστοδούλου είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση έλαβε διορθωτικά μέτρα για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και "κατέβαλε συστηματική προσπάθεια με αποτέλεσμα να επιτύχει μείωση της φοροδιαφυγής και αύξηση της αποδοτικότητας του υφιστάμενου φορολογικού συστήματος, κυρίως του εταιρικού φόρου, και συγκράτηση των δημόσιων δαπανών".

    Για την οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι "συνέχισε να εδράζεται σταθερά και ουσιαστικά πάνω στις βασικές αρχές της ελεύθερης οικονομίας και αγοράς και του μικτού οικονομικού συστήματος. Η κυβέρνηση εφάρμοσε ευέλικτη πολιτική, με βάση τα σύγχρονα πρότυπα και τις σημερινές ανάγκες της οικονομίας, αποδεικνύοντας παράλληλα, αυξημένη κοινωνική ευαισθησία", υπογράμμισε ο κ. Χριστοδούλου.

    Ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι "η μελλοντική κυβερνητική πολιτική θα ενταχθεί μέσα στα ευρύτερα πλαίσια του νέου Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης 1999 - 2003 που καλύπτει περίοδο νευραλγικής σημασίας για την κυπριακή οικονομία, ενόψει της διεξαγωγής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και της ενταξιακής πορείας της Κύπρου".

    Εναρμόνιση με ΕΕ

    "Η μέχρι σήμερα ενταξιακή πορεία της Κύπρου", είπε ο κ. Χριστοδούλου, "ήταν πολύ ικανοποιητική όπως επιβεβαίωσε επανειλημμένα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή". Πρόσθεσε ωστόσο ότι "η ενταξιακή πορεία της Κύπρου συνεπάγεται την επιτυχή αντιμετώπιση μιας σειράς σοβαρών προκλήσεων".

    Μεταξύ των προκλήσεων αυτών ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε την προσαρμογή των εθνικών νομοθεσιών, των θεσμών και πολιτικών με το κοινοτικό κεκτημένο και τη δημιουργιία συνθηκών εντεινόμενου ανταγωνισμού.

    "Η ενταξιακή πορεία της Κύπρου", είπε ο Υπουργός, "και οι συνακόλουθες σοβαρές προκλήσεις καθιστούν αναγκαία την αναπροσαρμογή της στρατηγικής προσέγγισης και της όλης πολιτικής μας ώστε η κυπριακή οικονομία να είναι σε θέση, όχι απλώς να επιβιώσει αλλά και να επιτύχει περαιτέρω πρόοδο μέσα στο απαιτητικό ευρωπαϊκό περιβάλλον".

    Προοπτικές για το 1999

    Ο Υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι οι προοπτικές της κυπριακής οικονομίας για το 1999 είναι ενθαρρυντικές.

    "Ο ρυθμός διεύρυνσης του ΑΕΠ", σύμφωνα με τον κ. Χριστοδούλου, "θα κυμανθεί γύρω στο 4% σε πραγματικούς όρους, το ποσοστό ανεργίας θα μειωθεί γύρω στο 3%, ο πληθωρισμός θα κυμανθεί γύρω στο 2,5%, ενώ το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών του Ισοζυγίου Πληρωμών, ως ποσοστό του ΑΕΠ, θα παρουσιάσει βελτίωση σε σύγκριση με το τρέχον έτος. Το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται, με βάση τις υφιστάμενες τάσεις να ανέλθει σε 5,8% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος να ξεπεράσει το 60% του ΑΕΠ αποκλείνοντας για πρώτη φορά από το σχετικό κριτήριο του Μάαστριχτ".

    Ο Υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ακόμα ότι η κυπριακή οικονομία παραμένει βασικά υγιής και ικανή να αντεπεξέλθει με επιτυχία στις σημερινές προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης και της απαιτούμενης περαιτέρω σύγκλισής της με τις οικονομίες των χωρών - μελών της ΕΕ.

    Τόνισε ωστόσο ότι "απαιτείται η έγκαιρη προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών και ριζικών τομών σε όλο το φάσμα της κοινωνικο-οικονομικής ζωής του τόπου και προς αυτή την κατεύθυνση καλούμαστε όλοι, κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα, εργοδότες και εργοδοτούμενοι, να εργαστούμε, να συνεργαστούμε και να συμβάλουμε εποικοδομητικά".

    Ο Υπουργός Οικονομικών αφού αναφέρθηκε στην κρίσιμη φάση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Κύπρος και στον αγώνα που διεξάγει ο λαός για την εθνική και φυσική του επιβίωση, υπογράμμισε ότι "ο αγώνας αυτός απαιτεί τη διάθεση σημαντικών οικονομικών πόρων για την εντίσχυση της άμυνάς μας και τη συνέχιση της υλοποίησης του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου".

    "Χρέος μας", κατέληξε ο κ. Χριστοδούλου, "είναι να διατηρήσουμε και να διασφαλίσουμε το δυναμισμό και την ευρωστία της κυπριακής οικονομίας, που αποτελεί το θεμέλιο και την υποδομή του αγώνα μας".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΠ)

    [12] ΝΕΟ - Οδόφραγμα

    Λευκωσία,Κύπρος,10/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αντιπροσωπεία των Νέων Οριζόντων με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο του κόμματος Στράτο Παναγίδη, επισκέφθηκε σήμερα τις γυναίκες που πραγματοποιούν απεργία πείνας στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

    "Αυτές οι γυναίκες στο οδόφραγμα, με το δικό τους 'αγώνα' είναι φωτεινός φάρος στον αγώνα του κυπριακού λαού για επιστροφή στα χώματα των προγόνων τους σε συνθήκες ασφαλείας με πλήρη εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών", αναφέρει ανακοίνωση των ΝΕΟ.

    Οι ΝΕΟ επισημαίνουν πως οι γυναίκες αυτές "μας θυμίζουν το χρέος μας προς την πατρίδα" και τονίζουν ότι "ο πόθος για επιστροφή δεν ξεθωριάζει με το πέρασμα του χρόνου, όπως μερικοί θα ήθελαν, αλλά αντίθετα φουντώνει".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [13] Αφιξη Μίλλερ - Δηλώσεις (2)

    Λάρνακα,Κύπρος,10/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Μίλερ τόνισε ότι μια κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα των S300 θα μπορούσε να ανοίξει νέες ευκαιρίες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    Ο κ. Μίλερ τόνισε επίσης ότι το Κυπριακό δεν είναι αμερικανικό πρόβλημα, προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες θα πρέπει να εστιάζονται στη συνολική λύση του Κυπριακού, χωρίς να δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στα επιμέρους θέματα, όπως είναι οι πύραυλοι S300, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι πύραυλοι δεν είναι πρόβλημα.

    Μιλώντας κατά την άφιξή του, ο Αμερικανός διπλωμάτης τόνισε συγκεκριμένα ότι "μια αμοιβαία αποδεκτή λύση σ' αυτό το θέμα (S300) μπορεί να οδηγήσει σε νέες ευκαιρίες ώστε να εστιάσω την προσοχή μου στη δουλειά μου, στο στόχος μας".

    Πρόσθεσε ότι "στόχος είναι, ήταν και θα συνεχίσει να είναι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος και είναι σημαντικό να μείνουμε προσηλωμένοι σ' αυτό".

    Ο Αμερικανός διπλωμάτης είπε επίσης ότι η λύση στο θέμα των πυραύλων θα πρέπει να ήταν προς όφελος και των δύο πλευρών.

    Ο κ. Μίλερ ανέφερε ότι επισκέπτεται την Κύπρο για να συναντηθεί με την Εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Ντέιμ Αν Χέρκους και άλλους και ότι σκοπός της επίσκεψής του είναι "οι διαβουλεύσεις".

    Οπως είπε, προσδοκεί να έχει "παραγωγικές διαβουλεύσεις" κι επεσήμανε ότι θα βρίσκεται στο νησί για "πολύ σύντομο χρονικό διάστημα".

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος θα έχει αύριο συνάντηση με την κ. Χέρκους και θα αναχωρήσει το απόγευμα.

    "Είναι ξεκάθαρο ότι ανησυχούμε για το θέμα των S300. Οπως έχω πει και στο παρελθόν εργαζόμαστε με την κυβέρνηση της Κύπρου σ' αυτό το θέμα, για να βρούμε λύση η οποία πιστεύω ότι θα ήταν από κοινού ικανοποιητική και αυτό θα είναι ένα από τα θέματα των διαβουλεύσεών μου", δήλωσε ο κ. Μίλερ.

    Αφού σημείωσε ότι η δουλειά του ως διπλωμάτης είναι να διαβουλεύεται, ο κ. Μίλερ είπε είπε ότι "το θέμα της ημέρας ήταν πάντοτε για μένα το Κυπριακό, το οποίο παραμένει το κύριο θέμα όσον αφορά εμένα, τον Πρόεδρο Κλίντον, την ΥΠΕΞ Ματλίν Ολμπράιτ και τον Πρέσβη Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ".

    Αναφέρθηκε, εξάλλου, σε αμερικανική "υποστήριξη" των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό και σημείωσε ότι "πάντοτε συνεργαζόμαστε" με τα Ηνωμένα Εθνη.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Μίλερ είπε ότι το Κυπριακό "δεν είναι αμερικανικό πρόβλημα", επισημαίνοντας ότι "η Αμερική απλά προσπαθεί να βοηθήσει στο πρόβλημα αυτό".

    Το Κυπριακό, είπε, "είναι ένα πρόβλημα του λαού του νησιού, των μερών στην περιοχή και δεν αποτελεί αποτυχία της αμερικανικής διπλωματίας".

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου, ο κ. Μίλερ είπε: "Αρνούμαι να αποδεκτώ το χαρακτηρισμό 25 χρόνων αμερικανικής αποτυχίας", τονίζοντας ότι "δεν υπήρξε επιτυχία στο Κυπριακό και αυτό δεν είναι αποκλειστικά αποτυχία των ΗΠΑ".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μίλερ είπε ότι "έχουμε πάρα πολύ καλές σχέσεις με τους Ρώσους", αλλά απέφυγε να σχολιάσει το ρωσικό διάβημα αναφορικά με τις δηλώσεις του Αμερικανού Πρέσβη Κένεθ Μπριλ, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από τη Μόσχα ως παρέμβαση σε μιαν καθαρά εμπορική συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Κύπρου, αναφορικά με τους πυραύλους.

    Ο κ. Μίλερ είπε ότι βλέπει τους πυραύλους "με διαφορετικό τρόπο" από άλλους, "ίσως επειδή είναι διαπραγματευτής", προσθέτοντας ότι οι S300 "είναι πρόβλημα".

    Ανέφερε, ωστόσο, ότι δεν επρόκειτο να αναφερθεί στους λόγους για τους οποίους οι πύραυλοι είναι πρόβλημα, διότι, όπως είπε, το έχει πράξει πολλές φορές στο παρελθόν.

    Σε ερώτηση αναφορικά με την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη για αποστρατικοποίηση και αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για επίτευξη αυτού του στόχου, ο κ. Μίλερ είπε ότι "έχουμε συνεχώς χρονοδιαγράμματα" για διάφορες εργασίες, αλλά όχι για την όλη διαδικασία στο Κυπριακό.

    Επεσήμανε, εξάλλου, ότι η αποστρατικοποίηση αποσκοπεί βασικά στη μείωση της έντασης και ότι όταν κάποιος συνομιλητής αναφερθεί σε αποστρατικοποίηση, του το επισημαίνει.

    Σε ερώτηση για την έρευνα αναφορικά με τον αμερικανικό οπλισμό στην Κύπρο, ο κ. Μίλερ είπε ότι "κάνουμε μίαν έκθεση για το θέμα αυτό".

    "Θα περιμένουμε", πρόσθεσε, "μέχρι να ολοκληρωθεί η έκθεση, που ελπίζω ότι δεν θα είναι στο πολύ απομακρυσμένο μέλλον".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [14] Προεδρεύων Δημοκρατίας - Οδόφραγμα - Γυναίκες

    Λευκωσία,Κύπρος,10/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Στην Κύπρο, 50 χρόνια μετά την υπογραφή της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και παραμονές του 21ου αιώνα, δεν πανηγυρίζουμε για την επέτειο αυτή, αλλά πενθούμε, γιατί εδώ παραβιάζονται κατάφωρα όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα".

    Αυτό ανέφερε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψής του αργά το απόγευμα στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, όπου ο Ομιλος Γυναικών της Επαρχίας Κερύνειας πραγματοποιεί από χθες τριήμερη απεργία πείνας.

    Ο κ. Κυπριανού αφού συνεχάρη τις γυναίκες για την εκδήλωσή τους, τη χαρακτήρισε "συγκινητική και παράδειγμα προς μίμηση, η οποία αποτελεί μήνυμα που αποστέλλεται προς ολόκληρο τον κόσμο και τον κυπριακό λαό, ότι χρειάζεται αγώνας και πειστική διεκδίκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού μας".

    Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας αφού αναφέρθηκε στην 50η επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τόνισε ότι "μετά από δύο καταστρεπτικούς παγκόσμιους πολέμους οι τότε ηγέτες αποφάσισαν πως καιρός είναι να μετατραπεί σε πράξη ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

    Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στους αγνοουμένους, στους εγκλωβισμένους και στους πρόσφυγες ενώ επεσήμανε ότι "η κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου είναι αντικείμενο ολικού εθνικού ξεκαθαρίσματος".

    "Η διεθνής ανθρωπότητα, παρακολουθεί τα γεγονότα αυτά να εξελίσσονται χωρίς να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα", υπογράμμισε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας ότι "αντίθετα υπάρχουν προσπάθειες στην Ευρώπη αυτές τις μέρες, για να αναβαθμιστεί το επίπεδο της Τουρκίας και να θεωρηθεί ως υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας επεσήμανε επίσης ότι "εάν η Ευρώπη στηρίξει το μέλλον της σε οικονομικά συμφέροντα, δεν θα επιβιώσει ως ενότητα, ενώ εάν τα στηρίξει σε αρχές και αξίες και αγωνιστεί ή προσπαθήσει να εκπληρώσει τους στόχους για τους οποίους ιδρύθηκε, θα επιβιώσει".

    "Εμείς παρακολουθούμε αλλά ταυτόχρονα αγωνιούμε", τόνισε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας ότι "ο λαός μας πρέπει να συνειδητοποιήσει πως εδώ δεν αντιμετωπίζουμε λεπτομέρειες αλλά την ίδια την επιβίωσή μας και δεν έχουμε δικαίωμα ούτε να σταματήσουμε τον αγώνα, ούτε να κουραστούμε. Οφείλουμε μέχρι τέλους να συνεχίσουμε με πίστη στη δύναμη του δικαίου και αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε όλοι μας προς κάθε κατεύθυνση", υπογράμμισε.

    Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για τον τρόπο λειτουργίας της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους και πρόσθεσε "ότι ευθύνη γι' αυτό έχουν και η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών και όλοι οι άλλοι".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΠ)

    [15] Βουλή - Νέα Επίτροπος Διοικήσεως

    Λευκωσία,Κύπρος,10/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Βουλή των Αντιπροσώπων έδωσε τη συγκατάθεσή της για το διορισμό της Ιλιάνας Νικολάου στη θέση της Επιτρόπου Διοικήσεως.

    Η επικύρωση του διορισμού της κ. Νικολάου έγινε με τις ψήφους όλων των κομμάτων, εκτός του ΑΚΕΛ.

    Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Ανδρέας Χρήστου, χαρακτήρισε "απαράδεκτη" τη διαδικασία που τηρήθηκε για το διορισμό της κ. Νικολάου.

    Χαρακτήρισε επίσης "ανεπίτρεπτη" τη συμπεριφορά της κυβέρνησης, η οποία, όπως είπε, αγνόησε τη Βουλή, δεν προέβη σε καμία διαβούλευση μαζί της και ούτε εξασφάλισε τη συναίνεσή της.

    Επικρίσεις για το χειρισμό του όλου θέματος από την κυβέρνηση, διατυπώθηκαν επίσης από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΔΗΚΟ Τάσσο Παπαδόπουλο και από την Ανδρούλα Βασιλείου εκ μέρους των Ενωμένων Δημοκρατών.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΦΖ/ΓΠ)

    [16] Πρόεδρος Κληρίδης - ΕΕ - Διεύρυνση

    Βιέννη,Αυστρία,10/12/1998 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης μας Μαρίας Χρυσάνθου)

    Η πολιτική αναγκαιότητα για διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, παρά τις προκλήσεις που παρουσιάζει, τονίστηκε απόψε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη σε παρέμβασή του στην έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Βιέννη.

    Χαρακτηρίζοντας τη διεύρυνση ως "ίσως την πιο δημιουργική πρόκληση για την ΕΕ", ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι είναι μια "πολιτική αναγκαιότητα και όχι μια πολιτική επιλογή".

    Σημείωσε εξάλλου, ότι παρόλο που η διεύρυνση της ΕΕ προς ανατολάς είναι αναγκαία "δεν πρέπει να υποτιμάται ταυτόχρονα η ανάγκη για διεύρυνση της Ευρώπης προς το νότο και τη Μεσόγειο και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την ένταξη της Κύπρου και της Μάλτας.

    "Οι εμπειρίες που αποκτήθηκαν και οι νέες θεσμικές διαφοροποιήσεις παρέχουν στην ΕΕ την ικανότητα στενότερων δεσμών με την περιοχή, συνεισφέροντας ταυτόχρονα στη σταθερότητα και τον εκσυγχρονισμό", πρόσθεσε.

    Επεσήμανε ότι οι προτεραιότητες της ΕΕ για αντιμετώπιση της ανεργίας, καθώς και η οικονομική ανάπτυξη, η προστασία του περιβάλλοντος, η εσωτερική ασφάλεια και η εκπροσώπηση των συμφερόντων της έξω από τα σύνορά της, αποτελούν επίσης προτεραιότητες της Κύπρου στο πλαίσιο της διαδικασίας εναρμόνισης.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε τέλος, "επιθυμούμε να επαναβεβαιώσουμε την πρόθεσή μας να συνεισφέρουμε για μεγαλύτερη συνοχή της Ενωσης, προωθώντας έτσι τη σταθερότητα σ' αυτό που βλέπουμε ως ζώνη ειρήνης, ελευθερίας, ευημερίας και κοινωνικών θεμάτων".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΡΜ/ΓΠ)

    [17] Βρετανοί ανακριτές - Χρύσανθος

    Λονδίνο,Βρετανία,10/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οι δύο αξιωματικοί της βρετανικής Μητροπολιτικής Αστυνομίας, που βρίσκονται στην Κύπρο για να ανακρίνουν το Μητροπολίτη τέως Λεμεσού Χρύσανθο, θα παραμείνουν στο νησί για δύο βδομάδες.

    Εκπρόσωπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι εάν δεν ολοκληρωθεί το έργο τους, οι δύο αξιωματικοί θα μεταβούν και πάλι στην Κύπρο.

    Οι ανακρίσεις αφορούν υπόθεση δόλου, που διαπράχθη στη Βρετανία. Εξάλλου, τα τέσσερα πρόσωπα που είχαν συλληφθεί πριν μερικές εβδομάδες στη Βρετανία σε σχέση με την ίδια υπόθεση αφέθησαν ελεύθερα με εγγύηση. Ακόμη δεν έχει προσαφθεί οποιαδήποτε κατηγορία εναντίον τους.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [18] Ανθρώπινα δικαιώματα - Εκδήλωση

    Λευκωσία,Κύπρος,10/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης τόνισε ότι υπάρχει ακόμη "μεγάλο χάσμα" μεταξύ των διακηρύξεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και της πραγματικότητας.

    Σε χαιρετισμό του που διαβάστηκε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκο Κόση σε εκδήλωση που οργανώνεται από τον Εθνικό Οργανισμό για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "η αλληλεγγύη είναι λυδία λίθος στο όλο οικοδόμημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι η Κύπρος "έχει κυρώσει όλες τις Συμβάσεις και τα Σύμφωνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα τιμά" και είναι "προσηλωμένη στις αρχές και τους σκοπούς που οδήγησαν τους λαούς να συγκροτήσουν τη σύγχρονη αμφικτυονία των Ηνωμένων Εθνών", αλλά για 24 χρόνια "είναι η ίδια το θύμα μιας κατάφωρης παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κάθε έννοιας της διεθνούς νομιμότητας από την Τουρκία".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε, επίσης, ότι "τιμώντας στη μοιρασμένη Κύπρο τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ιστορική, για την πορεία των λαών, μέρα της Οικουμενικής Διακήρυξης, γνωρίζουμε ότι θα απαιτηθούν ακόμη αγώνες για την επικράτηση των παγκόσμιων αρχών και του διεθνούς δικαίου που οικοδομήθηκαν πάνω στη διακήρυξη αυτή".

    Σε ομιλία του στην ίδια εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Βουλής και Προεδρεύων της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού είπε ότι "ενώ η κατάσταση όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν βελτιώνεται ουσιαστικά, πληθαίνουν οι αναφορές σημαντικών παραβιάσεων ακόμα και σε χώρες που παρουσιάζονται ως υπέρμαχοι και προασπιστές τους".

    Ανέφερε, επίσης, ότι ο ΟΗΕ παρουσιάζεται "ανήμπορος και αναποτελεσματικός" να εφαρμόσει τις καταστατικές του διακηρύξεις, ενώ επικρατεί "το δίκαιο της βίας σε αρκετές περιπτώσεις και οι μικροί λαοί καταδικάζονται να υποφέρουν από την επιθετικότητα των ισχυρότερων", όπως και στην περίπτωση της Κύπρου, όπου "δεν παραβιάζονται μόνο όσα προβλέπει η διακήρυξη, αλλά και όλα όσα βασίστηκαν σε αυτήν και υιοθετήθηκαν κατά καιρούς".

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι "στην Ευρώπη διακηρύσσεται ότι είναι πρωταρχικής σημασίας τα ανθρώπινα δικαιώματα" και διερωτήθηκε "πώς είναι δυνατόν να καταβάλλονται τόσο υπεράνθρωπες προσπάθειες από κάποιες χώρες ώστε να συμπεριληφθεί η Τουρκία στις υπό ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση χώρες, την ίδια ώρα που είναι πρώτη στον κατάλογο για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

    "Η Ευρώπη", τόνισε, "δεν θα πρέπει να στηρίξει το μέλλον μόνο σε οικονομικά δεδομένα και κριτήρια" και πρόσθεσε ότι "η δημοκρατία, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η τήρηση των κοινά αποδεκτών αρχών και αξιών και των κανόνων μιας αποδεκτής συμπεριφοράς είναι στοιχεία πάνω στα οποία θα πρέπει βασικά να στηριχθεί το μέλλον".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [19] Κυπριανού - Σάιρους Βανς

    Λευκωσία,Κύπρος,10/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τη βεβαιότητα ότι όλοι θα εργαστούν για το Κυπριακό, εξέφρασε σήμερα ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Σάιρους Βανς, ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής και Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας Σπύρο Κυπριανού.

    Ο κ. Βανς, ο οποίος πραγματοποιεί ιδιωτική επίσκεψη στην Κύπρο, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει περισσότερη κινητοποίηση στο μέλλον και τόνισε την αντίθεσή του στη διαίρεση του νησιού.

    Εξάλλου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο κ. Βανς ενδιαφέρεται ιδιαίτερα ακόμα για το πρόβλημα της Κύπρου και είναι εντελώς αντίθετος με τα όσα συμβαίνουν στην Κύπρο και ότι θα συνεχίσει να ασχολείται με το Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [20] Κυπριανού - Αρχηγοί κομμάτων - Μαντήλες

    Λευκωσία,Κύπρος,10/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού καθώς και οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων, υπέγραψαν σήμερα στις μαντήλες που ετοίμασε η Ομάδα Πρωτοβουλίας των Γυναικείων Οργανώσεων με την ευκαιρία της 50ης επετείου της Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Σε ειδική τελετή που έγινε στη Βουλή και μιλώντας εκ μέρους των κομμάτων και των μελών του Σώματος, ο κ. Κυπριανού συνεχάρη τις γυναίκες για την πρωτοβουλία τους και υπογράμμισε ότι η Τουρκία βρίσκεται πρώτη στον κατάλογο της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος της Κύπρου, των Κούρδων αλλά και των δικών της πολιτών.

    Η Πρόεδρος της ΠΟΓΟ Χριστίνα Δημητριάδου, μιλώντας εκ μέρους της Ομάδας Πρωτοβουλίας, τόνισε ότι "οι γυναίκες της Κυπρου εκφράζουν την εναντίωσή τους για τη συνεχιζόμενη κατοχή και για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού".

    Ανέφερε δε ότι μέσα από το συμβολικό αριθμό των 1.619 μαντήλων, που είναι ο αριθμός των αγνοουμένων, οι γυναίκες προσπάθησαν να δώσουν όλες τις πτυχές του δράματος της Κύπρου.

    Εξάλλου, η Πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Μητέρων και Συζύγων Εθνοφρουρών Αμμοχώστου-Λάρνακας Αγάθη Χριστοδουλίδου διάβασε τη Διακήρυξη των γυναικών της Κύπρου για την Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι "απαιτούμε σεβασμό και διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλου του λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων".

    "Καλούμε τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών", προσθέτει, "να εργαστεί για την εφαρμογή των ψηφισμάτων του Οργανισμού για την Κύπρο και να σταματήσει άμεσα η καταστρατήγηση των δικαιωμάτων του λαού μας και όλου του κόσμου γενικότερα".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 10 December 1998 - 18:46:24 UTC