Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-12-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μίλερ - Χόλμπρουκ - Κύπρος
  • [02] Τρόοδος - Χιόνια
  • [03] Εκθεση Αναν - Κύπρος
  • [04] Τιμές Συναλλάγματος Opening
  • [05] Μπαρούτι - Μίλερ - Χόλμπρουκ
  • [06] Βρετανοί βουλευτές - Κύπριοι δήμαρχοι - Εκδήλωση
  • [07] Ντενκτάς - Αγκυρα
  • [08] Ντενκτάς - Αρχηγοί κομμάτων - "Εκλογές"
  • [09] Σχέση ξένων νομισμάτων με Κυπριακή Λίρα
  • [10] Κούρδος - Αυτοπυρπολήθηκε
  • [11] Γυναίκες - Απεργία πείνας
  • [12] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας

  • [01] Μίλερ - Χόλμπρουκ - Κύπρος

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,10/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Επίσκεψη στην Κύπρο σήμερα και αύριο θα πραγματοποιήσει ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό ΥΠΕΞ, Τόμας Μίλερ για ανταλλαγή απόψεων.

    Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Τζέιμς Φόλεϊ, η επίσκεψη Μίλερ πραγματοποιείται "στα πλαίσια ενός γενικού ταξιδιού στην περιοχή".

    Σύμφωνα με τον κ. Φόλεϊ, ο κ. Μίλερ στη διάρκεια της παραμονής του στην Κύπρο θα έχει "ανταλλαγή απόψεων με τον Πρέσβη των ΗΠΑ, Κένεθ Μπριλ και με την Εκπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αν Χέρκους".

    Ο Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι οι επαφές Μίλερ με την κ. Χέρκους "υπογραμμίζουν την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ στις αλλεπάλληλες συνομιλίες Χέρκους και τη συνεχιζόμενη στενή εναρμόνιση με τα Ηνωμένα Εθνη στις προσπάθειές τους να επιτύχουν μείωση των εντάσεων στην Κύπρο και πρόοδο προς την κατεύθυνση μιας μόνιμης λύσης".

    Ο κ. Φόλεϊ είπε ότι μετά τις επαφές του στην Κύπρο ο κ. Μίλερ θα συναντήσει τον Προεδρικό Απεσταλμένο, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στην Κωνσταντινούπολη στις 12 - 13 όπου και θα συμμετέχουν στη συνάντηση των επιχειρηματιών από την Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία.

    Στις 14 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον κ. Φόλεϊ, θα ταξιδεύσουν στην Αθήνα όπου και θα συναντήσουν Ελληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους.

    Ο κ. Χόλμπρουκ επιστρέφει στις ΗΠΑ στις 15 Δεκεμβρίου και ο κ. Μίλερ την επομένη.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [02] Τρόοδος - Χιόνια

    Λευκωσία,Κύπρος,10/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Επεσαν χθες βράδυ τα πρώτα χιόνια του χειμώνα στην Κύπρο. Σημειώθηκε ελαφρά χιονόπτωση στις κορυφές του Τροόδους, η οποία προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί και σήμερα.

    Επίσης, κατά τη διάρκεια της νύχτας έπεφταν βροχές σε διάφορες περιοχές της νήσου.

    Ολοι οι δρόμοι προς το Τρόοδος είναι ολισθηροί και προτρέπονται οι οδηγοί να είναι προσεκτικοί.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [03] Εκθεση Αναν - Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,10/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Δεν υπάρχει καμιά ένδειξη για το αν θα υποβάλει κάποια πρόταση για μείωση της έντασης και των εξοπλισμών στην Κύπρο και τη μη έλευση των πυραύλων S300, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Κόφι Αναν.

    Αυτό διαφαίνεται από την έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Στην έκθεση, που δόθηκε χθες βράδυ στη δημοσιότητα, γίνεται μόνο μια αναφορά στους πυραύλους ότι η έλευσή τους αναβλήθηκε μέχρι το τέλος του χρόνου.

    Αναφέρει επίσης ότι ο Γενικός Γραμματέας βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τα μέρη για τις οποίες θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας μετά την ολοκλήρωσή τους.

    Ο κ. Αναν κάνει ευρεία αναφορά στους εξοπλισμούς, τις στρατιωτικές ασκήσεις και στη συμμετοχή ελληνικών και τουρκικών μαχητικών στις ασκήσεις "Νικηφόρος" και "Ταύρος".

    Σημειώνει επίσης ότι η κατάσταση στην Κύπρο δεν είναι στατική και ότι η συνεχιζόμενη αναβάθμιση των στρατιωτικών εξοπλισμών και εγκαταστάσεων αποτελεί λόγο ανησυχίας.

    Στην έκθεση, σύμφωνα με το ΡΙΚ, αναφέρεται ότι μεγάλο μέρος της αφορά διαμαρτυρίες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για περιστατικά κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης και στη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων.

    Μεταξύ άλλων, όπως αναφέρει, εκφράζονται διαμαρτυρίες για τις εργασίες ανοικοδόμησης από μέρους της Εθνικής Φρουράς αμυντικών έργων ενώ για τους εξοπλισμούς επισημαίνεται ότι "ενώ τα αριθμητικά επίπεδα των στρατευμάτων παρέμειναν αμετάβλητα, συνέχισε η αναβάθμιση των στρατιωτικών δυνατοτήτων".

    Η έκθεση αναφέρεται επίσης στις αφαιρέσεις αντικειμένων από σπίτια στην περιφραγμένη περιοχή της Αμμοχώστου για τις οποίες, όπως γράφει, "η ΟΥΝΦΙΚΥΠ διαμαρτυρήθηκε στις τουρκικές δυνάμεις τις οποίες τα Ηνωμένα Εθνη θεωρούν υπεύθυνες για τη διατήρηση του στάτους κβο της περιφραγμένης περιοχής".

    Ασκείται επίσης κριτική από τον κ. Αναν στην Τ/κ πλευρά για την παρεμπόδιση ελεύθερης διακίνησης και εκφράζει την ελπίδα ότι "οι Τ/κ αρχές όπως επανεξετάσουν τη θέση τους αναφορικά με τις επαφές των Ε/Κ και Τ/Κ στη νήσο".

    Παράλληλα, εκφράζει επιφυλακτικότητα για τα διάφορα μέτρα που εξήγγειλε ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς και επισημαίνει ότι "η ΟΥΝΦΙΚΥΠ προσπαθεί να εξακριβώσει πώς εφαρμόζονται στην πράξη".

    Οι διαβουλεύσεις για το σχετικό ψήφισμα θα αρχίσουν μέσα στην ερχόμενη βδομάδα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [04] Τιμές Συναλλάγματος Opening

    Λευκωσία,Κύπρος,10/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σύμφωνα με το δελτίο συναλλάγματος της 10/12/98, κατά το άνοιγμα της αγοράς η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις ακόλουθες τιμές συναλλάγματος για πράξεις άμεσης παράδοσης:

    -----------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα       Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά    Πώληση     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    Ελληνική Δραχμή      563,6700    565,9200   563,6700   568,5200
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα     1,7143      1,7211     1,7143     1,7251
    Δολάριο ΗΠΑ            2,0182      2,0262     2,0182     2,0302
    Στερλίνα               1,2180      1,2228     1,2180     1,2253
    Γερμ. Μάρκο            3,3633      3,3767     3,3633     3,3807
    -----------------------------------------------------------------
    

    Στις συναλλαγές με το κοινό μέχρι ΛΚ 10.000, οι Τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόζουν τιμές που να μην είναι χειρότερες από τις πιο πάνω.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [05] Μπαρούτι - Μίλερ - Χόλμπρουκ

    Λευκωσία,Κύπρος,10/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στόχος της επίσκεψης στην Κύπρο του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό ΥΠΕΞ, Τόμας Μίλερ, είναι να διαβουλευθεί με την Εκπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αν Χέρκους.

    Στο μεταξύ, ο Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ δεν έχει σχέδια για να επισκεφθεί την Κύπρο, όπως έχει μεταδοθεί.

    Κατά την επίσκεψη Μίλερ θα υπογραμμιστεί η έντονη υποστήριξη των ΗΠΑ στις συνομιλίες που διεξάγει η αξιωματούχους του ΟΗΕ στην Κύπρο, και θα βοηθήσει στις προσπάθειες για μείωση της έντασης και πρόοδου για μια διαρκή λύση.

    Τις δηλώσεις αυτές έκανε σήμερα στο ΚΥΠΕ η Διευθύντρια του Αμερικανικού Κέντρου στην Κύπρο και Εκπρόσωπος της Αμερικανικής Πρεσβείας, Τζούντιθ Μπαρούτι, αναφορικά με την επίσκεψη Μίλερ.

    Οπως είπε η κ. Μπαρούτι, η επίσκεψη Μίλερ πραγματοποιείται ως "μέρος ενός γενικού ταξιδιού στην περιοχή".

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κύπρο, "ο Πρέσβης Μίλερ θα διαβουλευθεί με τον Αμερικανό Πρέσβη, (Κένεθ) Μπριλ καθώς και με την Εκπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Ντέιμ Αν Χέρκους", είπε η Αμερικανίδα αξιωματούχος.

    Πρόσθεσε ότι οι διαβουλεύσεις Μίλερ με την κ. Χέρκους "υπογραμμίζουν την έντονη αμερικανική υποστήριξη στη διπλωματία του πήγαινε - έλα της κ. Χέρκους και το συνεχιζόμενο, στενό συντονισμό των ΗΠΑ με τα Ηνωμένα Εθνη στις προσπάθειες επίτευξης μείωσης της έντασης στην Κύπρο και προόδου για μια διαρκή λύση".

    Ο κ. Μίλερ φθάνει ενωρίς το απόγευμα στο νησί και αύριο θα συναντηθεί με την κ. Χέρκους. Θα αναχωρήσει αύριο το απόγευμα.

    Η κ. Μπαρούτι σημείωσε ότι ο κ. Μίλερ δεν θα πραγματοποιήσει άλλες συναντήσεις για το Κυπριακό.

    Μετά τις συνομιλίες του στην Κύπρο, ο κ. Μίλερ θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη όπου μαζί με τον Προεδρικό Απεσταλμένο, Ρίτσαρντ Χολμπρουκ θα συμμετάσχουν στη συνάντηση των επιχειρηματιών από την Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία μεταξύ 12 - 13 Δεκεμβρίου.

    Στη συνέχεια, είπε η κ. Μπαρούτι, οι δύο θα μεταβούν στην Αθήνα "για συναντήσεις με ανώτερους Ελληνες αξιωματούχους". Ο κ. Χόλμπρουκ επιστρέφει στις ΗΠΑ στις 15 Δεκεμβρίου και ο κ. Μίλερ την επομένη.

    Ο κ. Χόλμπρουκ, σημείωσε η κ. Μπαρούτι, δεν έχει σχέδια για να επισκεφθεί την Κύπρο.

    Σ'ερώτηση γιατί η επίσκεψη Μίλερ πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή και αν έχει σχέση με την πιθανή άφιξη των πυραύλων S300 στην Κύπρο μέχρι το τέλος του χρόνου, η κ. Μπαρούτι απάντησε:

    "Οχι, είναι απλώς για να υποστηρίξει τη Ντέιμ Αν και γιατί πραγματοποιείται η συνάντηση της ομάδας των Βρυξελλών στην Κωνσταντινούπολη, κάτι το οποίο ήταν προγραμματισμένο εδώ και καιρό, έτσι γι'αυτό το λόγο έρχονται στην περιοχή".

    Η κ. Μπαρούτι απέφυγε επίσης να σχολιάσει πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ αντέδρασαν στο ρωσικό διάβημα στη Μόσχα για τις δηλώσεις του Αμερικανού Πρέσβη στη Λευκωσία, λέγοντας "δεν έχω τίποτα γι'αυτό το θέμα".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [06] Βρετανοί βουλευτές - Κύπριοι δήμαρχοι - Εκδήλωση

    Λονδίνο,Βρετανία,10/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ενεργότερο ρόλο της Βρετανίας για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού που να επανενώνει το νησί ζήτησαν χθες βράδυ σε εκδήλωση στο Λονδίνο Βρετανοί βουλευτές και δήμαρχοι κατεχομένων πόλεων και κωμοπόλεων της Κύπρου.

    Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα της Βρετανικής Βουλής για το θέμα των προσφύγων και το κυπριακό πρόβλημα γενικότερα, με αφορμή την επίσκεψη στο Λονδίνο των πέντε δημάρχων, Αμμοχώστου, Ανδρέα Πούγιουρου, Κερύνειας, Ελλης Λεπτού, Καραβά, Παναγιώτη Τσέντα, Κυθραίας, Κώστα Φραγκούδη και Λευκονοίκου, Μιχάλη Πίλικου.

    Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Κυπριακό Κλάδο του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου και την Επιτροπή Κατεχομένων Εδαφών Κυπρίων Αγγλίας (ΕΚΕΚΑ).

    Μίλησαν ο Εργατικός βουλευτής Τομ Κοξ, ο Συντηρητικός σερ Σίντνεϊ Τσιάπμαν, ο Υπατος Αρμοστής της Κύπρου στο Λονδίνο, Μιχάλης Ατταλίδης και ο Πρόεδρος της ΕΚΕΚΑ, Λεωνίδας Λεωνίδου.

    Ο Εργατικός βουλευτής Εντι Ο'Χάρα διάβασε προσχέδιο ψηφίσματος, το οποίο θα καταθέσει σήμερα στη Βουλή και το οποίο ζητεί όπως η βρετανική κυβέρνηση συμβάλει στην εξεύρεση λύσης του Κυπριακού που να επανενώνει την Κύπρο, κάτι που ζήτησαν και οι Κύπριοι δήμαρχοι.

    Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία των δημάρχων επισκέφθηκε το χώρο όπου συνεχίζεται η επί 24ώρου βάσεως αντικατοχική εκδήλωση της ομογένειας.

    Σήμερα οι Κύπριοι δήμαρχοι θα επιδώσουν ψηφίσματα στο γραφείο του Πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΓΓ/ΓΠ)

    [07] Ντενκτάς - Αγκυρα

    Λευκωσία,Κύπρος,10/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στην Αγκυρα μεταβαίνει σήμερα ο Τ/Κ ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, για να υποβληθεί σε εγχείρηση στα μάτια.

    Κατά την παραμονή του στην τουρκική πρωτεύουσα θα συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, και άλλους Τούρκους αξιωματούχους. Ο Ντενκτάς θα επιστρέψει στην Κύπρο ύστερα από μερικές μέρες.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΝΓ/ΓΠ)

    [08] Ντενκτάς - Αρχηγοί κομμάτων - "Εκλογές"

    Λευκωσία,Κύπρος,10/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Μετά την Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία τα 50 "μέλη" της νέας ψευδοβουλής θα δώσουν το "νενομισμένο όρκο", θα δώσει την "εντολή" για σχηματισμό ψευδοκυβέρνησης ο Τ/Κ ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο Ντενκτάς, ο οποίος έκανε την πιο πάνω δήλωση κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τους αρχηγούς των κομμάτων που εξασφάλισαν "έδρες" στην ψευδοβουλή, επανέλαβε ότι η νίκη των πρόσφατων "εκλογών" στα κατεχόμενα ήταν η "εθνική", όπως είπε, "υπόθεση".

    Οι "εκλογές" ήταν ένα "δημοψήφισμα για την εθνική υπόθεση", όπως το χαρακτήρισε ο Ντενκτάς, προσθέτοντας ότι "νικητές ήταν τα κόμματα που πιστεύουν" στο ψευδοκράτος και την Τουρκία.

    Ο ψευδοπρωθυπουργός, Ντερβίς Ερογλου, εξάλλου, υπέβαλε χθες στον Τ/Κ ηγέτη, κατά τη συνάντηση μαζί του, την παραίτηση της ψευδοκυβέρνησης του ενώ ο Ντενκτάς τον κάλεσε να παραμείνει στη θέση του έως ότου σχηματιστεί νέα ψευδοκυβέρνηση.

    Μετά την συνάντηση, ο Ερογλου δήλωσε ότι συζήτησε με τον Ντενκτάς τα αποτελέσματα των "εκλογών" και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Ντενκτάς θα του αναθέσει την "εντολή" για σχηματισμό ψευδοκυβέρνησης.

    Εξέφρασε δε τη δυσαρέσκειά του για την "οριζόντια ψηφοφορία" και ισχυρίστηκε ότι αν δεν ίσχυε αυτή το κόμμα του θα είχε εξασφαλίσει άλλες δύο έως τρεις "έδρες".

    "Μας στοίχισε η οριζόντια ψηφοφορία. Παρέβαλε εμπόδια στο δρόμο μας για αυτοδύναμη κυβέρνηση", είπε ο Ερογλου.

    Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, Σερντάρ Ντενκτάς, δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον πατέρα του, Ραούφ Ντενκτάς, ότι για τη συμμετοχή ή όχι του κόμματός του στη νέα ψευδοκυβέρνηση συνασπισμού θα αποφασίσουν τα αρμόδια όργανα του Δημοκρατικού Κόμματος.

    Στη συνέχεια ο Ντενκτάς συναντήθηκε με τον αρχηγό του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης, Μουσταφά Ακιντζί.

    Ο Τ/Κ ηγέτης τον συνεχάρη για την επιτυχία του και δήλωσε ότι και ο Ακιντζί ακολουθεί την "εθνική γραμμή" στο Κυπριακό.

    Από την πλευρά του ο Ακκιντζί δήλωσε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για επίτευξη συμφωνίας είναι η "ισότητα των δύο πλευρών".

    Η τελευταία συνάντηση ήταν αυτή μεταξύ του Ντενκτάς με τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Στη συνάντηση αυτή ο Ντενκτάς αναφέρθηκε στην "οριζόντια ψηφοφορία" και είπε ότι το κόμμα που ζημιώθηκε περισσότερο απ' αυτή ήταν το δικό του. Κάλεσε τη νέα ψευδοβουλή να μελετήσει την κατάργησή της.

    Παρά το ότι ο Ταλάτ απέκλεισε στην αρχή το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε ψευδοκυβέρνηση συνασπισμού, απαντώντας στη συνέχεια σε σχετική ερώτηση για "τρικομματική συνεργασία", δήλωσε ότι το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα θα πράξει ό,τι επιβάλλεται για να μην υπάρξει "κενό εξουσίας".

    Οι επαφές του Ντενκτάς με τους αρχηγούς των Τ/κ κομμάτων έγιναν γιατί ήθελε να πληροφορηθεί, όπως είπε, τις θέσεις τους για να μεταφέρει τα ανάλογα μηνύματα στην Αγκυρα.

    Η Τ/κ εφημερίδα "Αβρούπα" γράφει ότι τη σύνθεση του "συνασπισμού" θα την καθορίσει η Αγκυρα και ότι η συνάντηση Ντενκτάς με τους αρχηγούς των Τ/κ κομμάτων έγινε για να γνωρίζει ο Τ/Κ ηγέτης το μήνυμα που θα μεταφέρει στην τουρκική πρωτεύουσα.

    Στον υπότιτλο γράφει ότι ο Ραούφ Ντενκτάς προσπαθεί να διασφαλίσει το "θώκο" του στις εκλογές του Απριλίου το έτος 2000.

    Σε ένα άλλο υπότιτλο της εφημερίδας αναφέρεται ότι ο Ντενκτάς θα συζητήσει με τον Ντεμιρέλ στην Αγκυρα το θέμα του σχηματισμού λεγόμενης "κυβέρνησης συνασπισμού".

    Η "Χουριέτ Κίπρις" γράφει ότι διεξάγονται ήδη επαφές μεταξύ των κομμάτων Εθνικής Ενότητας και Κοινοτικής Απελευθέρωσης για σχηματισμό ψευδοκυβέρνησης συνασπισμού.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα το Κόμμα Εθνικής Ενότητας έχει προτείνει τρία λεγόμενα "υπουργεία" στον Ακκιντζί, αυτά της "προεδρίας", "συγκοινωνιών και έργων", ένα άλλο ακόμη καθώς και την "αντιπροεδρία" της ψευδοκυβέρνησης.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΝΓ/ΓΠ)

    [09] Σχέση ξένων νομισμάτων με Κυπριακή Λίρα

    Λευκωσία,Κύπρος,10/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Κατά το άνοιγμα της Αγοράς Συναλλάγματος στην Κύπρο σήμερα η σχέση των πιο κάτω νομισμάτων με την Κυπριακή Λίρα διαμορφώθηκε ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                 |     Πώληση     |     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Ιαπωνίας               236,8595         238,7543
          Δολ. Αυστραλίας              3,2457           3,2716
          Δολ. Καναδά                  3,0953           3,1200
          Εσκούδος Πορτογαλλίας      343,8088         346,5592
          Κορώνες Δανίας              12,7584          12,8604
          Κορώνες Νορβηγίας           15,1538          15,2750
          Κορώνες Σουηδίας            16,1820          16,3114
          Λίρες Ιρλανδίας              1,3514           1,3622
          Λιρέτες Ιταλίας          3.321,7729       3.348,3470
          Μάρκα Φινλανδίας            10,1959          10,2774
          Πεσέτες Ισπανίας           285,4499         287,7334
          Σελίνια Αυστρίας            23,5973          23,7860
          Φιορίνια Ολλανδίας           3,7814           3,8116
          Φράγκα Βελγίου              69,1948          69,7483
          Φράγκα Γαλλίας              11,2512          11,3412
          Φράγκα Eλβετίας              2,7323           2,7541
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [10] Κούρδος - Αυτοπυρπολήθηκε

    Λευκωσία,Κύπρος,10/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Κούρδος αυτοπυρπολήθηκε σήμερα έξω από τη γαλλική πρεσβεία στη Λευκωσία.

    Εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Κούρδος μεταφέρθηκε στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Η κατάστασή του θεωρείται κρίσιμη.

    Ο Κούρδος αυτοπυρπολήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση της Γαλλίας στο θέμα του Απτουλλάχ Οτσαλάν.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [11] Γυναίκες - Απεργία πείνας

    Λευκωσία,Κύπρος,10/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η τριήμερη απεργία πείνας από μέλη του Ομίλου Γυναικών Επαρχίας Κερύνειας, συνεχίζεται και σήμερα στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας. Οι γυναίκες διαμαρτύρονται ακόμη μία φορά για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού της Κύπρου.

    Στο χώρο του οδοφράγματος έχουν στηθεί αντίσκηνα στα οποία διανυχτερεύουν οι είκοσι μαυροφορεμένες γυναίκες που παίρνουν μέρος στην εκδήλωση. Η ατμόσφαιρα στο Λήδρα Πάλας, φαίνεται να ελκύει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στο χώρο, ιδιαίτερα με την επέτειο της υπογραφής της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Μιλώντας στο ΚΥΠΕ η Πρόεδρος του Ομίλου Γυναικών Κερύνειας, Ελένη Κολιού - Κίρκου, εξέφρασε την αγανάκτηση που αισθάνονται οι γυναίκες και ανέφερε πως "τα ανθρώπινα δικαιώματα του τόπου δεν πρέπει να υποστηρίζονται μόνο από εμάς".

    Η κ. Κολιού είπε ότι "η διαμαρτυρία αυτή γίνεται για να επισημάνουμε για άλλη μια φόρα την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο από την Τουρκία".

    Οπως ανέφερε, "το μήνυμα που βγαίνει από τη διαμαρτυρία είναι ότι οι Κύπριες γυναίκες προσπαθούν ακόμη και αγωνίζονται να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη των αγνοουμένων, ιδιαίτερα επειδή σήμερα είναι η πεντηκοστή επέτειος της υπογραφής της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που βρίσκει τους Κύπριους να "απολαμβάνουν στο ελάχιστο τα δικαιώματα τους".

    Σημείωσε ότι "αυτό το γεγονός δεν μπορούσε να μας αφήσει ασυγκίνητες και έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε αυτή την απεργία πείνας και να υψώσουμε τη φωνή μας πολύ έντονα αυτές τις μέρες, με την ελπίδα να ακουστεί εκεί που θέλουμε, στα κέντρα αποφάσεων και σε όλο το κόσμο, σαν μια μορφή διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας".

    Επεσήμανε ακόμη πως είναι βάναυσο στα πρόθυρα του 21ου αιώνα, να μη μπορεί η Κύπρος να απολαμβάνει αυτά τα δικαιώματα. "Είναι μια ζωή αγωνίας, για 24 χρόνια με μια φωτογραφία στο χέρι, αυτές οι γυναίκες ψάχνουν για τους ανθρώπους τους και δικαιούνται να μάθουν, ό,τι και να έχει συμβεί".

    Στο ΚΥΠΕ μίλησαν επίσης η Παναγιώτα Παύλου Σολωμή από την Αμμόχωστο και η Χαρίτα Μάντολες από την Κερύνεια.

    Η κ. Σολωμή, που έχει 13 συγγενείς αγνοούμενους, δήλωσε εμφαντικά, "επιμένω, απαιτώ και ζητώ να μάθω τί απόγιναν. Σαν μάνα, σαν σύζυγος, απαιτώ να μάθω τί έγιναν οι δικοί μου και όλοι οι 1619 αγνοούμενοι".

    Παράλληλα η κ. Μάντολες, με έξι συγγενείς αγνοούμενους, δήλωσε: "Μου έχουν πάρει τον άντρα μου και τους συγγενείς μου και δεν ξέρω τί τους έχουν κάνει". Σημείωσε ότι "δεν σταματήσαμε ποτέ να αγωνιζόμαστε για την επιστροφή στα σπίτια μας και για την ανεύρεση των αγνοουμένων".

    Ανέφερε ότι "έχει 28 μήνες που βρισκόμαστε εδώ, φρουροί σ' αυτό το οδόφραγμα της ντροπής και του αίσχους, να ζητιανεύουμε τους δικούς μας ανθρώπους, 1619 αγνοούμενους, μεταξύ των οποίων 116 γυναίκες, 27 παιδιά και 83 Ελλαδίτες αδελφοί μας".

    Ο χώρος του οδοφράγματος διατηρεί ακόμα και σήμερα κάτι το οποίο προκαλει θλίψη. Εναν αναπόσπαστο μέρος αυτού του χώρου είναι σίγουρα οι μαυροφορεμένες μάνες, σύζυγοι, αδελφές, γυναίκες που βρίσκονται εκεί για να προκαλέσουν τη διεθνή κοινότητα να τις ακούσει, να τους δώσει την απαιτούμενη σημασία.

    Οπως λένε και οι ίδιες, "όλοι αγωνιζόμαστε εδώ για το ίδιο πράγμα. Βρισκόμαστε στον ίδιο αγώνα εδώ και 24 χρόνια".

    (ΚΥΠΕ/ΜΕΜ/ΓΠ)

    [12] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας

    Λευκωσία,Κύπρος,10/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    1. Στις 13.20 η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις πιο κάτω τιμές (fixing) που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές τους πέραν των Λ.Κ. 10.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    ------------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα        Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά     Πώληση     Αγορά
    ------------------------------------------------------------------
    Ελλην. Δραχμή         563,7900   566,0400    563,7900   568,6400
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα      1,7140     1,7208      1,7140     1,7248
    Δολάριο ΗΠΑ             2,0235     2,0315      2,0235     2,0355
    Στερλίνα                1,2183     1,2231      1,2183     1,2256
    Γερμ. Μάρκο             3,3623     3,3757      3,3623     3,3797
    ------------------------------------------------------------------
    

    2. Τιμές συναλλάγματος προθεσμίας Οι τιμές για συνάλλαγμα προθεσμίας ήταν ως ακολούθως:

    ------------------------------------------------------------------
                     Δολάρια ΗΠΑ          |            Στερλίνες
    ------------------------------------------------------------------
                   Περιθώρια    |Ημ. Λήξης|     Περιθώρια    |Ημ. Λήξης
                Πώλησης  Αγοράς |         | Πώλησης  Αγοράς  |
    --------------------------------------|---------------------------
    01 Μήνα     0,0100   0,0000 |14.01.99 | 0,0050   0,0000  |14.01.99
    02 Μήνες    0,0150   0,0000 |16.02.99 | 0,0070   0,0000  |16.02.99
    03 Μήνες    0,0200   0,0000 |15.03.99 | 0,0080   0,0000  |15.03.99
    06 Μήνες    0,0360   0,0000 |14.06.99 | 0,0150   0,0000  |14.06.99
    09 Μήνες    0,0530   0,0000 |14.09.99 | 0,0220   0,0000  |14.09.99
    12 Μήνες    0,0680   0,0000 |14.12.99 | 0,0300   0,0000  |14.12.99
    15 Μήνες    0,0890   0,0000 |14.03.00 | 0,0400   0,0000  |14.03.00
    18 Μήνες             0,0000 |14.06.00 |          0,0000  |14.06.00
    21 Μήνες             0,0000 |14.09.00 |          0,0000  |14.09.00
    24 Μήνες             0,0000 |14.12.00 |          0,0000  |14.12.00
    ------------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 10 December 1998 - 15:15:22 UTC