Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-12-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίτροπος Προεδρίας - Προσκυνητές
  • [02] Ρωσία - ΗΠΑ - Διπλωματικές παραστάσεις
  • [03] Διάσκεψη Τύπου - Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων
  • [04] Συνάντηση Κωνσταντινούπολης
  • [05] Επιτροπή Προσφύγων - Κανονισμοί Φορέα
  • [06] Πρόγραμμα επίσκεψης - Σιμόν Πέρες
  • [07] Greenpeace - Βρετανικές ασκήσεις - Ακάμας
  • [08] Πρόεδρος Κληρίδης - ΓΓ ΟΗΕ - Ανθρώπινα Δικαιώματα
  • [09] Ιρλανδοί κοινοβουλευτικοί - Επίσκεψη

  • [01] Επίτροπος Προεδρίας - Προσκυνητές

    Λευκωσία,Κύπρος,09/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Στην επόμενη μετάβαση Ελληνοκυπρίων προσκυνητών στο κατεχόμενο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα θα καταβληθεί προσπάθεια να πάει πιο μικρός αριθμός από αυτούς που πήγαν τις προηγούμενες φορές".

    Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Τάκης Χριστόπουλος, προσθέτοντας ότι "από τον περασμένο χρόνο είχε υποβάλει εισήγηση στα Ηνωμένα Εθνη να μεταβαίνει στο κατεχόμενο Μοναστήρι μικρότερος αριθμός προσκυνητών και οι επισκέψεις να γίνονται πιο συχνά".

    "Ωστόσο", πρόσθεσε ο κ. Χριστόπουλος, "η εισήγηση αυτή απερρίφθηκε λόγω πρακτικών δυσκολιών, όπως είναι η προεργασία που πρέπει να γίνει, τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω του μεγάλου αριθμού προσκυνητών καθώς και προβλήματα που υπάρχουν από την εξεύρεση ανδρών της Ειρηνευτικής Δύναμης που πρέπει να συνοδεύει τους προσκυνητές".

    Οπως εξήγησε ο Επίτροπος Προεδρίας, "η παρουσία ανδρών της Ειρηνευτικής Δύναμης είναι η μόνη ασφάλεια που έχουν οι προσκυνητές έναντι των κατοχικών δυνάμεων. Σε περίπτωση που γίνει οτιδήποτε, υπάρχουν οι άνδρες των Ηνωμένων Εθνών οι οποίοι θα καταγράψουν αντικειμενικά τα οποιαδήποτε γεγονότα", τόνισε.

    Ο κ. Χριστόπουλος ξεκαθάρισε ότι "οι κατοχικές αρχές δεν έχουν πρόβλημα να επιτρέψουν τη μετάβαση προσκυνητών στο κατεχόμενο Μοναστήρι" ενώ απέρριψε κατηγορίες ότι το προσκύνημα γίνεται για να βοηθηθεί το κατοχικό καθεστώς.

    Μοναστήρι Αποστόλου Ανδρέα

    Ο Επίτροπος Προεδρίας επεσήμανε ότι το Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα "είναι χάλια και κινδυνεύει να πέσει στα κεφάλια των προσκυνητών, λόγω της ζημιάς που επιφέρει στο κτίριο το αλμυρό νερό, αλλά και από το γεγονός ότι εδώ και 25 χρόνια δεν έχει υποβληθεί σε καμία επιδιόρθωση".

    "Το Μοναστήρι χρειάζεται άμεση επιδιόρθωση και εδώ και δύο χρόνια προσπαθώ να προβώ σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Εθνη για να γίνουν οι επιδιορθώσεις που χρειάζεται", τόνισε ο κ. Χριστόπουλος. Ο Επίτροπος Προεδρίας υπογράμμισε ότι για το θέμα αυτό προβάλλονται δυσκολίες από τον Ραούφ Ντενκτάς που ισχυρίζεται πως αυτές είναι δουλειές που πρέπει να κάνει το ψευδοκράτος του, στις οποίες ωστόσο δεν προβαίνει επειδή δεν διαθέτει τα απαραίτητα χρήματα.

    Ο κ. Χριστόπουλος τόνισε ότι το κατοχικό καθεστώς δεν δέχεται να πάρει τα απαραίτητα χρήματα από την Κυπριακή Δημοκρατία για να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις στο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα και καταβάλλονται προσπάθειες να εξευρεθουν οι πόροι από κάποιον διεθνή οργανισμό.

    Ο Επίτροπος Προεδρίας υπογράμμισε ότι "η κυπριακή κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να πληρώσει οτιδήποτε χρειαστεί προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες επιδιορθώσεις στο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα".

    "Το θέμα αυτό", επεσήμανε ο κ. Χριστόπουλος, "έθεσα επιτακτικά και επανειλημμένα στην Εκπρόσωπο του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνων Ανν Χέρκους, η οποία και καταβάλλει προσπάθειες για να γίνει κατορθωτή η επιδιόρθωση του κατεχόμενου Μοναστηριού".

    Ερωτηθείς σχετικά ο Επίτροπος Προεδρίας απάντησε ότι "πρέπει να θεωρήσουμε τους Τουρκοκυπρίους σαν Κυπρίους και να τους συμπεριφερόμαστε με τρόπο που να αναπτερώνουμε το ηθικό τους. Δεν πρέπει να πολεμούμε τους Τουρκοκυπρίους συλλήβδην διότι τυγχάνει να βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Κύπρου", τόνισε, "αλλά πρέπει να βρούμε τρόπο να τους ενθαρρύνουμε ώστε από κοινού με τους Ελληνοκυπρίους να βοηθήσουν για το καλό του τόπου, που είναι κοινός".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΠ)

    [02] Ρωσία - ΗΠΑ - Διπλωματικές παραστάσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,09/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Ρωσία προέβη σε διπλωματικές παραστάσεις για τις δηλώσεις του Αμερικανού Πρέσβη στην Κύπρο, Κένεθ Μπριλ, σχετικά με τους ρωσικούς πυραύλους S300.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση Τύπου της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο, χθες ο Υπουργός - Σύμβολος για Πολιτικές Υποθέσεις της αμερικανικής Πρεσβείας στη Μόσχα, Τζον Ορντουέι, κλήθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας όπου έγιναν διπλωματικές παραστάσεις "αναφορικά με τις μη φιλικές δηλώσεις στις οποίες προέβη ο Αμερικανός Πρέσβης στη Λευκωσία, σχετικά με την παράδοση του ρωσικού αντι - πυραυλικού συστήματος S300 στην Κύπρο".

    "Η ρωσική πλευρά τόνισε ότι είναι απαράδεκτη η εξωτερική παρέμβαση για μια καθαρά εμπορική πράξη, η οποία σχετίζεται με τις ρωσο - κυπριακές διμερείς σχέσεις και με κανένα τρόπο δεν έχει σχέση με το παρόν αδιέξοδο για λύση του Κυπριακού", καταλήγει η ανακοίνωση.

    Σημειώνεται ότι ο κ. Μπριλ δήλωσε την περασμένη βδομάδα ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να μελετήσουν σχεδόν οποιονδήποτε ενδεχόμενο, σε ότι αφορά τους ρωσικούς πυραύλους, εφόσον αυτοί δεν έρθουν στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [03] Διάσκεψη Τύπου - Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων

    Λευκωσία,Κύπρος,09/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Συντονισμένη προσπάθεια ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες πιέσεις στην τουρκική πλευρά που θα την υποχρεώσουν να βοηθήσει στη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, αναλαμβάνουν σε συνεργασία με την Παγκύπρια Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων, οι τρεις οργανώσεις που ασχολούνται με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Στόχος είναι η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο αφού διαπιστώνεται αδιεξόδος στο θέμα αυτό.

    Στα πλαίσια αυτά η Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων και οι τρεις οργανώσεις, ο Σύνδεσμος γαι την Προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Επιτροπή για την Αποκατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε Ολόκληρη την Κύπρο και ο Διεθνής Σύνδεσμος για την Προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχουν ετοιμάσει πλαίσιο σχεδίου κοινής δράσης για προώθηση του θέματος της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων μέσω συγκεκριμένων πρακτικών υπαλλακτικών τρόπων.

    Οι τρεις οργανώσεις έχουν επίσης υπογράψει τη Διακήρυξη της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων με την ευκαιρία της 50ης επετείου της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώμτα.

    Στη διακήρυξη τονίζεται ότι συνυπεύθυνοι για την αναποτελεσματικότητα των προσπαθειών για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων είναι οι διεθνείς οργανισμοί που τάχθηκαν θεματοφύλακες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατά κύριο λόγο ο ΟΗΕ που με τη στάση του αντί να προωθήσει την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αγνοουμένων και των οικογενειών τους διαιώνισε το θέμα με άκαρπες διαδικαστικές διαβουλεύσεις".

    Ακόμη επισημαίνεται ότι "ευθύνη έχουν και οι κυπριακές κυβερνήσεις που μπροστά σ'αυτή την απαράδεκτη κατάσταση δεν έχουν επιδείξει όλα αυτά τα χρόνια την απαιτούμενη μαχητικότητα ούτε την απαραίτητη προσπάθεια διεκδίκησης της αποκατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στο θέμα των αγνοουμένων μας".

    Στη διακήρυξη απαιτείται εξάλλου όπως η κυπριακή κυβέρνηση και η Βουλή αναθεωρήσουν τη στάση τους και εντείνουν τις προσπάθειες τους προς καθε δυνατή κατεύθυνση ώστε να υποχρεωθεί η Τουρκία να σεβασθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο.

    Σχέδιο Δράσης

    Εξάλλου στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης που ετοιμάστηκε προβλέπεται μεταξύ άλλων η εφαρμογή σχεδίου διαρκούς συστηματικής ενημέρωσης της κυπριακής κοινής γνώμης σχετικά με τις θέσεις της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων και η ανάληψη εκστρατείας διαρκούς ενημέρωσης των παραγόντων και σωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναφορικά με τις διάφορες πτυχές του θέματος.

    Επίσης προβλέπεται η ανάληψη εκστρατείας διαρκούς ενημέρωσης των παραγόντων και σωμάτων των Ηνωμένων Εθνών αναφορικά με τις διάφορες πτυχές του θέματος.

    Επίσης προβλέπεται η διαρκής ενημέρωση και άσκηση πίεσης στους παράγοντες της αμερικανικής διπλωματίας και πολιτικής, για υιοθέτηση θέσεων βασισμένων στις αρχές του διεθνούς δικαίου και παρέμβασή τους προς την κατεύθυνση δίκαιης λύσης του θέματος.

    Προβλέπεται επίσης η κινητοποίηση οργανωμένων συνόλων και παραγόντων του απόδημου ελληνισμού με στόχο την άσκηση πίεσης στις χώρες διαμονής τους, ενημέρωση και κινητοποίηση διεθνών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η επιδίωξη συμμετοχής με συζητήσεις θεμάτων που έχουν σχέση με το ζήτημα των αγνοουμένων ή ευρύτερα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε διεθνή σώματα.

    Τέλος σημειώνεται η μελέτη των δυνατοτήτων αξιοποίησης διεθνών δικαστικών σωμάτων με σκοπό να υποχρεωθεί η Τουρκία να ανταποκριθεί θετικά για δίκαιη επίλυση του θέματος των αγνοουμένων.

    Θεοδοσίου - Ρίτερ

    Στο μεταξύ όπως ανακοινώθηκε στα πλαίσια της διάσκεψης, ο βοηθός του τρίτου μέλους της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους, Ζαν Πιέρ Ρίτερ, ενημέρωσε την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων ότι ο κ. Ρίτερ θα συναντηθεί μαζί με εκπροσώπους της το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

    Αυτό αποτελούσε και αίτημα της Επιτροπής από τότε που διορίστηκε ο κ. Ρίτερ.

    Μιλώντας στα πλαίσια της διάσκεψης Τύπου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, Νίκος Θεοδοσίου, μίλησε για "τραγικό αδιέξοδο" στο οποίο οδηγείται "μεθοδευμένα" το θέμα των αγνοουμένων.

    Ακόμη σημείωσε ότι παρόλο που η τουρκική στάση επικρίνεται έντονα από το ΓΓ του ΟΗΕ στην έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, εντούτοις φαίνεται ότι τα Ηνωμενα Εθνη δεν είναι διατεθειμένα να αναπτύξουν οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες και "έτσι δίνουν αποθράσυνση στην τουρκική πλευρά".

    Ο κ. Θεοδοσίου χαρακτήρισε τις θέσεις που παρουσίασε ο κ. Ρίτερ για το θέμα των αγνοουμένων ως "παντελώς απαράδεκτες και προκλητικές".

    Παρατήρησε ακόμα ότι ο κ. Ρίτερ πραγματοποιεί "μυστικές συναντήσεις", όπως τις χαρακτήρισε, με αξιωματούχους της κυβέρνησης όπως το Γενικό Εισαγγελέα και τον Επίτροπο για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις, Τάκη Χριστόπουλο.

    Οπως είπε και στις δύο περιπτώσεις η Επιτροπή ενημερώθηκε από τρίτους για την πραγματοποίηση των συναντήσεων αυτών ενώ, όπως είπε, θα έπρεπε να είχε προηγηθεί ενημέρωση της Επιτροπής από την επίσημη πλευρά και να ζητηθούν οι απόψεις της.

    Ο κ. Θεοδοσίου πρόσθεσε ακόμη ότι δεν πιστεύει ότι θα βοηθούσε σ' οτιδήποτε σε αυτό το στάδιο να ζητηθεί η αντικατάσταση του κ. Ρίτερ. Είπε επίσης ότι η αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης παρόλες τις καταγγελίες της Επιτροπής όσον αφορά το θέμα Ρίτερ δεν ήταν η ανάλογη ούτε η αρμόζουσα.

    Ο κ. Θεοδοσίου είπε ωστόσο ότι υπήρξαν και θετικά στη διακυβέρνηση Κληρίδη για το θέμα των αγνοουμένων.

    Ακόμη τόνισε ότι στο θέμα αυτό δεν είναι άμοιρες ευθυνών ούτε οι ΗΠΑ που όπως παρατήρησε "μεθοδεύουν το κλείσιμο του θέματος των αγνοουμένων μέσω των Ηνωμένων Εθνών".

    Ο κ. Θεοδοσίου επεσήμανε την ανάγκη όπως ενταθούν οι προσπάθειες για συλλογή κάθε δυνατής πληροφορίας αναφορικά με τους αγνοουμένους, και να επισπευθεί το θέμα της εκταφής και της επιστημονικής αναγνώρισης όσον έχουν ταφεί ως άγνωστοι στις ελεύθερες περιοχές.

    Οπως είπε, στο θέμα αυτό η κυβέρνηση έχει επιδείξει ταχύτητα χελώνας" πράγμα, όπως είπε, που δημιουργεί προβλήματα στην επίλυση του θέματος. Ωστόσο, όπως είπε για το θέμα αυτό η Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με το Υπουργείο Εξωτερικών "και βρίσκόμαστε σε καλό δρόμο".

    Εξάλλου ο Πρόεδρος του Συνδέσμου για την Προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Στέλιος Θεοδούλου, τόνισε ότι "ο ΟΗΕ και το 'τρίτο μέλος' της Διερευνητικής Επιτροπής εμφανίζονται αντί ως προασπιστές των αρχών και των ψηφισμάτων τους, ως συντρηπτικός μοχλός πίεσης για επιβολή απαράδεκτης και άδικης λύσης".

    Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της Επιτροπής για την Αποκατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε ολόκληρη την Κύπρο, Κυριάκος Κάλαττας υπογράμμισε ότι η Επιτροπή πιστεύει ακράδαντα ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες που προσφέρονται προς αξιοποίηση ώστε να προκύψει ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα στο θέμα των αγνοουμένων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΧΡ)

    [04] Συνάντηση Κωνσταντινούπολης

    Λευκωσία,Κύπρος,09/12/1998 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Σκοπός της επικείμενης συνάντησης επιχειρηματιών από την Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία στην Κωνσταντινούπολη αυτό το Σαββατοκυρίακο είναι ο καθορισμός μιας στρατηγικής που θα βοηθήσει στην προώθηση διαφόρων προγραμμάτων που στοχεύουν στη συνεργασία και την επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων στο νησί, λαμβάνοντας υπόψη και τις πολιτικές πραγματικότητες.

    Αυτό τόνισε, με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Στάιν Στόα, Ειδικός Εκπρόσωπος του νορβηγικού Διεθνούς Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη, που εδρεύει στο Οσλο, το οποίο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ, θέτει υπό την αιγίδα του τις συναντήσεις αυτές.

    Η συνάντηση της Κωνσταντινούπολης, σημείωσε ο κ. Στόα, "αποτελεί συνέχιση αυτής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες το Νοέμβριο του 1997" και πραγματοποιείται κάτω από τον τίτλο "Συνάντηση Εφαρμογής".

    Είπε ακόμα ότι η συνάντηση αποτελεί "συνάντηση εργασίας" όπου οι συμμετέχοντες, Ε/Κ, Τ/Κ, Ελληνες και Τούρκοι επιχειρηματίες, θα είναι "ανοικτοί (σε ιδέες), ρεαλιστές και συγκεκριμένοι σε θέματα συνεργασίας και επαναπροσέγγισης των δύο κοινοτήτων."

    Ανέφερε επίσης ότι ο ρόλος των Ελλήνων και των Τούρκων επιχειρηματιών στη συνάντηση είναι "μάλλον συμβουλευτικός και ενθαρρυντικός των προσπαθειών των δύο ομάδων (Ε/Κ και Τ/Κ) για να βοηθήσουν στην προώθηση των προγραμμάτων συνεργασίας."

    Η συνάντηση, της οποίας θα προεδρεύσουν ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χολμπρουκ και ο Νορβηγός πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών Γιαν Εγκλαντ, αρχίζει το Σάββατο το βράδυ με δείπνο ενώ οι εργασίες της αρχίζουν την Κυριακή και ολοκληρώνονται τη Δευτέρα το μεσημέρι.

    Παρόντες στη συνάντηση θα είναι και οι Πρέσβεις της Νορβηγίας στην Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο (ο οποίος εδρεύει στο Τελ Αβιβ), ο Αμερικανός Πρέσβης στη Λευκωσία Κένεθ Μπριλ, ο Αμερικανός Συντονιστής για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τόμας Μίλερ, ο Ντέιβιντ Φίλιπς του Πανεπιστημίου της Κολούμπια και ο Νταν Σμιθ του νορβηγικού Ινστιτούτου του Οσλο.

    Στη συνάντηση ενδέχεται να παρευρεθεί και ο εκπρόσωπος της Βρετανίας στο Κυπριακό και αντιπρόσωπος της αυστριακής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Σερ Ντέβιντ Χάνεϊ.

    Εξάλλου, ο Κύπριος επιχειρηματίας, Φάνος Επιφανίου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι περίπου 30 άτομα από τις τρεις χώρες θα συμμετάσχουν στη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης.

    Οπως ανέφερε στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται θέματα που αφορούν προγράμματα που θα αναληφθούν από κοινού για την προώθηση της επαναπροσέγγισης καθώς και θέματα που σχετίζονται με την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και του περιβάλλοντος.

    Σημείωσε επίσης ότι θα γίνει ανασκόπηση της προόδου ή μη των προγραμμάτων που είχαν συζητηθεί σε προηγούμενες συναντήσεις, τονίζοντας παράλληλα ότι υπάρχουν δυσκολίες στην πραγματοποίηση τέτοιων συναντήσεων λόγω της στάσης του κατοχικού καθεστώτος σε αυτό το θέμα.

    Είπε ακόμα ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε συνάντηση Ε/Κ και Τ/Κ επιχειρηματιών μετά τη συνάντηση του Οσλο τον περασμένο Ιούλιο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ)

    [05] Επιτροπή Προσφύγων - Κανονισμοί Φορέα

    Λευκωσία,Κύπρος,09/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής τροποποίησε τους Κανονισμούς του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών που κατέθεσε η κυβερνηση και αποφάσισε όπως εισηγηθεί στην ολομέλεια την καθιέρωση της εκτίμησης των αξιών των κατεχομένων περιουσιών με βάση τις τρέχουσες τιμές και όχι τις τιμές του 1980.

    Επίσης, αποφάσισε να εισηγηθεί την συμπερίληψη και των προσφυγικών σωματείων στους δικαιούχους για τη δανειοδότησή τους, την κατάργηση της υποχρέωσης υποθήκευσης περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές για τη σύναψη στεγαστικού δανείου και την απλοποίηση των διαδικασιών υποβολής αίτησης.

    Οι προσφυγικοί φορείς ΣΙΤΟΠ και ΠΕΠ, καθώς και ο βουλευτής Αμμοχώστου του Δημοκρατικού Συναγερμού, Λευτέρης Χριστοφόρου υπέβαλαν τις εν λόγω τροποποιήσεις.

    Ο κ. Χριστοφόρου σημείωσε ότι με τις συγκεκριμένες τροποποιήσεις ο Φορέας θα καταστεί λειτουργικός και αποτελεσματικός.

    Εξάλλου, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Αριστοφάνης Γεωργίου, αποφασίστηκε επίσης η διαγραφή προηγούμενων χορηγιών τις οποίες έλαβαν εκτοπισθέντες για στεγαστικούς σκοπούς.

    Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις των Επιτροπών Συγγενών Αγνοουμένων, σ' ότι αφορά στον τρόπο λειτουργίας της τριμερούς Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους και ιδιαίτερα τον τρόπο χειρισμού του θέματος από το τρίτο μέλος, Ζιαν Πιέρ Ρίτερ, είπε ότι οι φωνές που ακούονται είναι δικαιολογημένες.

    Σημείωσε ότι οι προσπάθειες που γίνονται από ανθρώπους των ΗΕ για την αποδοχή του τεκμηρίου θανάτου είναι το πιό ανησυχητικό.

    Ο κ. Γεωργίου επεσήμανε την ανάγκη να εμμείνουμε στη διαδικασία διερεύνησης και διακρίβωσης της τύχης ενός εκάστου αγνοουμένου.

    Η Επιτροπή ενέκρινε και την έκθεση του θέματος της ανάγκης για διάσωση και συντήρηση της κατεχόμενης Μονής του Αποστόλου Ανδρέα, το οποίο ενέγραψαν οι βουλευτές, Κώστας Παπακώστας του ΑΚΕΛ και ο κ. Χριστοφόρου.

    Οπως είπε ο κ. Γεωργίου, μία από τις αποφάσεις της Επιτροπής είναι όπως αποσταλεί η εν λόγω έκθεση σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και ζητηθεί παρέμβαση υποχρεωτικά προς την Τουρκία, ώστε να επιτρέψει τη συντήρηση και αναστύλωση των πολιτιστικών και εκκλησιαστικών μας μνημείων και την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιοτήτων από την κατεχόμενη Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΡΜ/ΑΧΡ)

    [06] Πρόγραμμα επίσκεψης - Σιμόν Πέρες

    Λευκωσία,Κύπρος,09/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, θα έχει την ερχόμενη Τρίτη ο πρώην Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, ο οποίος θα βρίσκεται στο νησί για διήμερη επίσκεψη.

    Ο κ. Πέρες, στον οποίον απενεμήθη το Νομπέλ βραβείο για την ειρήνη, θα συναντηθεί επίσης με τον Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

    Σκοπός της επίσκεψης του Ισραηλινού επισήμου είναι η απονομή βραβείων σε 11 Κύπριους επιχειρηματίες για προώθηση του εμπορίου μεταξύ του Ισραήλ και της Κύπρου για το 1997. Η απονομή θα γίνει σε ειδική τελετή την Τρίτη το βράδυ.

    Ο κ. Πέρες θα παρακαθήσει σε πρόγευμα εργασίας με τους πολιτικούς αρχηγούς την Τετάρτη το πρωί ενώ το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα έχει γεύμα που θα παραθέσει προς τιμή του το ΚΕΒΕ (Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο).

    Την Τετάρτη το πρωί ο κ. Πέρες θα δώσει διάσκεψη Τύπου. Αργότερα την ίδια ημέρα θα αναχωρήσει από το νησί.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ)

    [07] Greenpeace - Βρετανικές ασκήσεις - Ακάμας

    Λευκωσία,Κύπρος,09/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ανησυχία, εξέφρασε η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace Μεσογείου για τα σχέδια του βρετανικού στρατού να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις με αληθινά πυρά στη χερσόνησο του Ακάμα τον ερχόμενο Ιανουάριο.

    Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση, η πληροφορία δόθηκε χθες από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημήτρη Ηλιάδη.

    Σημειώνει ότι σπάνια είδη χελωνών που κινδυνεύουν με αφανισμό αναπαράγονται στις παραλίες της χερσονήσου του Ακάμα, οι οποίες απειλούνται από τους βομβαρδισμούς των βρετανικών στρατιωτικών ασκήσεων στην περιοχή.

    Τονίζεται επίσης ότι οι βρετανικές ασκήσεις στο παρελθόν υπήρξαν αιτίες πυρκαγιών στην περιοχή, ενώ επισημαίνεται ότι η κυπριακή Βουλή εξέφρασε την ανησυχία της για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις των ασκήσεων στην περιοχή.

    Τέλος η οργάνωση απαιτεί όπως η κυπριακή κυβέρνηση εκπληρώσει τις υποσχέσεις που έχει δώσει μέσω του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Κώστα Θεμιστοκλέους και όπως λάβει απόφαση για προστασία της περιοχής του Ακάμα πριν το τέλος του χρόνου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΧΡ)

    [08] Πρόεδρος Κληρίδης - ΓΓ ΟΗΕ - Ανθρώπινα Δικαιώματα

    Λευκωσία,Κύπρος,09/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Είναι τραγικό για το λαό της Κύπρου να τιμά την Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην παρουσία κατοχικών δυνάμεων που τον κρατούν διαιρεμένο, τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης στο μήνυμά του προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με την ευκαιρία της 50ης επετείου της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Στο μήνυμά του ο Πρόεδρος Κληρίδης χαρακτηρίζει την επέτειο ως "ιστορική" και επισημαίνει ότι, παρά τα επιτεύγματα του ΟΗΕ στη μέχρι σήμερα ζωή του, "δεν μπορεί και δεν πρέπει κάποιος να κάνει ότι δεν βλέπει τις μαζικές και συχνά κατάφωρες παραβιάσεις" των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών που συνεχίζουν να γίνονται σε πολλά μέρη του κόσμου στη χαραυγή της τρίτης χιλιετηρίδας, γεγονός που, όπως προσθέτει, αποτελεί ειρωνία.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης υπενθυμίζει το βαθμό στον οποίο "τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες του λαού της Κύπρου έχουν κατάφωρα παραβιαστεί για ένα τέταρτο του αιώνα σαν αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης στρατιωτικής κατοχής".

    Τονίζει δε ότι "είναι όντως τραγικό για το λαό αυτής της μικρής χώρας να τιμά την Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην παρουσία κατοχικών δυνάμεων που συνεχίζουν να τον κρατούν διά της βίας διαιρεμένο, όπως είναι επίσης τραγικό να σημειώσουμε ότι αυτή η ίδια η ημέρα, αποτελεί υπενθύμιση του δράματος των προσφύγων, των εγκλωβισμένων και των οικογενειών των αγνοουμένων".

    Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει στο μήνυμά του ότι ο λαός του νησιού συνεχίζει να εναποθέτει τις ελπίδες του όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες στα Ηνωμένα Εθνη και επισημαίνει πως η Κύπρος είναι δεσμευμένη να συμβάλει στην πλήρη εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλα τα έθνη και για όλους τους λαούς.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΑΧΡ)

    [09] Ιρλανδοί κοινοβουλευτικοί - Επίσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,09/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Φθάνουν αύριο στην Κύπρο για σειρά επαφών ο Πρόεδρος και τρία μέλη της Κοινής Επιτροπής για Εξωτερικές Υποθέσεις του Κοινοβουλίου της Ιρλανδίας.

    Πρόεδρος της επιτροπής είναι ο βουλευτής του Κόμματος των Προοδευτικών Δημοκρατών, Ντέσμοντ Ο'Μάλι, ενώ στην αντιπροσωπεία θα συμμετέχουν επίσης ο γερουσιαστής Μικ Λάνιγκαν του κόμματος "Φιάνα Φόιλ", ο βουλευτής Οστιν Ντίζι του κόμματος "Φίνε Γκέιλ" και η γερουσιαστής του ιδίου κόμματος, Μαντλίν Τέιλορ - Κουίν.

    Οι Ιρλανδοί κοινοβουλευτικοί, οι οποίοι θα αναχωρήσουν από την Κύπρο την ερχόμενη Δευτέρα, θα γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ θα έχουν συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με τον Πρόεδρο της Βουλής, πολιτικούς αρχηγούς, υπουργούς, τον Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Ομάδας για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και βουλευτές.

    Το Σάββατο θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στο Μοναστήρι του Αγίου Νεοφύτου στην Πάφο.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΑΧΡ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 9 December 1998 - 18:46:19 UTC