Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-12-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - Δήλωση Μαρκίδη
  • [02] Εκπρόσωπος - Αγνοούμενοι
  • [03] Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Ιακώβου
  • [04] ΑΚΕΛ - Ψήφισμα - Κυπριακό
  • [05] Λουξεμβουργιανή προεδρία - Κύπρος - Τουρκία
  • [06] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας
  • [07] Χριστοδούλου - Βουλή - Προϋπολογισμοί
  • [08] Κληρίδης - αναχώρηση - δηλώσεις
  • [09] Κύπρος - Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές - Λυσσαρίδης
  • [10] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] Προεδρικές - Οχι εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό
  • [12] Ρολάνδης - προεδρολογία
  • [13] Βουλή - Ψήφισμα καταδίκης δηλώσεων Χάνεϊ

  • [01] Εκπρόσωπος - Δήλωση Μαρκίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,11/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Πρόταση - ευχή", χαρακτήρισε τη χθεσινή πρόταση του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη, για δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, τονίζοντας ότι τέτοιες δηλώσεις θα ήταν καλό να αποφεύγονταν από τον κ. Μαρκίδη.

    Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Μαρκίδη, ο κ. Χριστοφίδης επεσήμανε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας, "ως πολίτης της Δημοκρατίας, έχει το δικαιωμα της ελεύθερης έκφρασης γνώμης".

    Πρόσθεσε ότι το θέμα ήδη κατέστη άνευ αντικειμένου, "γιατί η πρόταση έχει απορριφθεί από την πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου".

    Ο κ. Χριστοφίδης υπενθύμισε ότι παρόμοια πρόταση έγινε στο παρελθόν, από υποψήφιο Πρόεδρο, και είχε και τότε απορριφθεί από την πολιτική ηγεσία του τόπου.

    Επεσήμανε επίσης ότι πρόκειται για μια πρόταση προς πολιτικά κόμματα και όχι προς υποψηφίους.

    Κληθείς να πει αν η απάντηση του αυτή ισχύει και για τη δήλωση του κ. Μαρκίδη για παράδοση της σκυτάλης από τους πολιτικούς της δεκαετίας του '60 στις νεότερες γενιές, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε: "Η πρόταση - ευχή, όπως εκφωνήθηκε και όπως παρουσιάστηκε, απορρίφθηκε στο σύνολό της από τις δηλώσεις που έγιναν".

    Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του, επεσήμανε ότι το θέμα αυτό δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του κ. Μαρκίδη.

    Ερωτηθείς να πει αν το ότι ως πολίτης ο κ. Μαρκίδης δικαιούται να εκφράζει τη γνώμη του ισχύει και για τη δήλωσή του για παράδοση της σκυτάλης, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι δεν θα αναλύσει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

    Κληθείς να πει αν οι προτάσεις - ευχές οι οποίες απορρίπτονται δεν έχουν καμμιά πολιτική σημασία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι "στην ουσιώδη στιγμή που μιλούμε, το όλο θέμα είναι άνευ αντικειμένου".

    Ερωτηθείς, εξάλλου, αν υπάρχει πρόβλημα για την κυβέρνηση από την ευχή αυτού του πολίτη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι "το θέμα θεωρείται λήξαν".

    Τέλος, κληθείς να πει αν η κυβέρνηση θεωρεί πως η έκφραση ευχών ή απόψεων πολιτικής υφής από τον Γενικό Εισαγγελέα πλήττει το θεσμό του Γενικού Εισαγγελέα, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε: "Είναι μέσα στα πλαίσια προστασίας του θεσμού, με τον πιο προσεκτικό τρόπο. Θα ήταν καλό να αποφεύγοντο, αλλά, αφού ειπώθηκαν και αφού απερρίφθησαν, ας τα θεωρήσουμε ότι δεν υπάρχουν στον ορίζοντα".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)

    [02] Εκπρόσωπος - Αγνοούμενοι

    Λευκωσία,Κύπρος,11/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά προετοιμάζεται για όλες τις τεχνικές και άλλες λεπτομέρειες που αφορούν το θέμα της διερεύνησης της τύχης των αγνοουμένων, ανεξαρτήτως της καθυστέρησης που υπάρχει στην τήρηση της συμφωνίας στο θέμα των αγνοουμένων για ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της Ε/κ και της Τ/κ πλευράς.

    Αυτό επεσήμανε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η τουρκοκυπριακή πλευρά θα είναι έτοιμη θα δώσει τα δικά της στοιχεία εντός δεκαπέντε ημερών.

    Οπως ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης δεν υπάρχει άρνηση της άλλης πλευράς να δώσει στοιχεία, αλλά υποστηρίζει ότι είναι θέμα χρόνου να ετοιμαστούν τα στοιχεία.

    Ο κ. Χριστοφίδης επανέλαβε την ευχή ότι "θα ανταποκριθούν και θα τιμήσουν τα συμφωνηθέντα και θα δώσουν τα στοιχεία".

    "Η δική μας πλευρά", τόνισε ο κ. Χριστοφίδης, "είναι ήδη έτοιμη και ήταν έτοιμη ακριβόχρονα, δηλαδή από το τέλος του Σεπτέμβρη".

    Πρόσθεσε ότι το ανθρωπιστικό θέμα επιβάλλει απόλυτη συνεργασία και τήρηση των συμπεφωνημένων.

    "Προετοιμαζόμαστε", πρόσθεσε ο κ. Χριστοφίδης, "σε όλα τα τεχνικά και άλλα θέματα που εγείρονται".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [03] Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Ιακώβου

    Λευκωσία,Κύπρος,11/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Για μηδενισμό του κυβερνητικού έργου, από τον υποψήφιο Πρόεδρο Γιώργο Ιακώβου, μίλησε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, χαρακτηρίζοντάς το ως μη καλή μέθοδο αντιπολίτευσης.

    Ο Εκπρόσωπος, ο οποίος απαντούσε σε χθεσινές δηλώσεις του κ. Ιακώβου, τόνισε ότι "το Κυπριακό βρίσκεται στην πιο κρίσιμη εξελικτική του πορεία".

    Συγκεκριμένα, σχολιάζοντας δηλώσεις του κ. Ιακώβου, πως δεν βλέπει ούτε ουσιαστικές εξελίξεις, ούτε νέες πρωτοβουλίες και ότι δεν θα πρέπει να ξεχνούμε τη δραστηριότητα της Τουρκίας που βάζει εμπόδια στην ευρωπαϊκή μας πορεία, ο κ. Χριστοφίδης τόνισε ότι υπάρχουν δοσμένες ημερομηνίες των νεών πρωτοβουλιών για το Κυπριακό, μέσα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

    "Είναι γνωστοί όλοι οι παράγοντες που ενδιαφέρονται να συμβάλουν στην εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, μέσα στα πλαίσια της νέας αποφασιστικής προσπάθειας για εξεύρεση λύσης", πρόσθεσε.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι "η ευρωπαϊκή πορεία, ναι μεν παρουσιάζει δυσκολίες, αλλά δεν παύει να βρίσκεται και η ευρωπαϊκή μας πορεία στην πιο κρίσιμη φάση της πορείας της".

    Οπως παρατήρησε ο κ. Χριστοφίδης, "τα δοσμένα στοιχεία, αυτή τη στιγμή, είναι υπέρ της Δημοκρατίας της Κύπρου και της νόμιμης κυβέρνησής της και, προνομιακά, η Δημοκρατία της Κύπρου βρίσκεται πρώτη στον κατάλογο των χωρών για τις οποίες θα αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις, με δοσμένη την ημερομηνία, που είναι η 10η Απριλίου", επεσήμανε.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι ο κ. Ιακώβου θυμάται μόνον τις αντιδράσεις της Τουρκίας και "ξεχνά το τεράστιο διεθνές ενδιαφέρον που υπάρχει για αυτή την πορεία, το οποίο εκδηλώνεται καθημερινά με δηλώσεις αξιωματούχων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και άλλων παραγόντων".

    "Δεν μπορούμε", σημείωσε, "να έχουμε επιλεκτική μνήμη". Οσον αφορά τη δήλωση του κ. Ιακώβου ότι δεν βλέπει καμμιά πρόοδο, ο κ. Χριστοφίδης είπε πως "το μόνο ελαφρυντικό που μπορούμε να του αναγνωρίσουμε είναι ότι φέρει την ιδιότητα αυτή τη στιγμή, του παλιννοστήσαντος".

    Σχολιάζοντας παρατήρηση ότι για έλλειψη προόδου μιλά και ο κ. Κυπριανού και ο κ. Λυσσαρίδης και ο κ. Βασιλείου, ο κ. Χριστοφίδης σημείωσε πως "το ότι υπάρχει τουρκική αδιαλλαξία, σε όλη την περίοδο του Κυπριακού, δεν είναι μυστικό".

    Πρόσθεσε ότι ενώ πριν "η τούρκικη αδιαλλαξία οδηγούσε τα πράγματα πάντοτε σε αδιέξοδα και η Τουρκία παράμενε ανενόχλητη", αυτή τη στιγμή "είμαστε δέκτες δηλώσεων επισήμων, οι οποίοι επαναλαμβάνουν προς την Τουρκία ότι, για να έχει οποιαδήποτε προοπτική ευρωπαϊκή, πρέπει να προβεί σε κάποιες ενέργειες. Ανάμεσα σε αυτές, πρωτεύουσα θέση έχει η πρόοδος στο Κυπριακό, η ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής πορείας", σημείωσε.

    "Δηλαδή", επεσήμανε ο κ. Χριστοφίδης, "υπάρχουν πολιορκητές του τείχους της τουρκικής αδιαλλαξίας και αυτό είναι που πρέπει να εκτιμάται και να αναμένουμε όλοι, με μιαν ομοψυχία η κυπριακή πλευρά, να δούμε τα αποτελέσματα".

    Τέλος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι, σε όλες τις πτυχές του αγώνα μας, "έχουμε αγαστή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται σε βαθμό όμοιο του οποίου δεν υπήρξε ποτέ".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)

    [04] ΑΚΕΛ - Ψήφισμα - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,11/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Ευρωομάδα της Ενωτικής Αριστεράς - Πράσινοι/Βόρεια Αριστερά τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της ενταξιακής πορείας της Κύπρου, η οποία δεν θα πρέπει να αποτελέσει εμπόδιο στην επανένωση του νησιού και του λαού της.

    Αυτό τονίζεται, μεταξύ άλλων, σε κοινό ψήφισμα που υιοθετήθηκε στη σημερινή, τελευταία, ημέρα των εργασίων της Συνόδου της Συνομοσπονδιακής ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Βορειοευρωπαϊκής - Πράσινης Αριστεράς, στην οποία συμμετέχει και το ΑΚΕΛ.

    Το ψήφισμα εκφράζει την ελπίδα ότι θα εξευρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα που θα επιτρέψει τη συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, τονίζοντας ότι αυτές θα διεξαχθούν κάτω από την ομπρέλλα της αντιπροσωπείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, που θα εκπροσωπεί στις συνομιλίες η νόμιμη Κυβέρνηση της Δημοκρατίας.

    Το πολιτικό πρόβλημα, αναφέρει το ψήφισμα, εάν δεν επιλυθεί λόγω της αποδεδειγμένης αδιαλλαξίας της Τουρκίας και της Τ/κ ηγεσίας, δεν πρέπει να αποτελέσει εμπόδιο στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Η Ομάδα δηλώσει παράλληλα ότι θα δραστηριοποιηθεί με όλες τις δυνάμεις της ώστε να αξιοποιηθεί η ενταξιακή πορεία για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

    Εκφράζει επίσης την υποστήριξή της στην πολιτική της επαναπροσέγγισης, την πλήρη αποστρατικοποίηση της Κύπρου, την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων και ζητά την αποτελεσματική διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

    Μιλώντας σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου, ο Πρόεδρος της ομάδας Αλόνσο Πουέρτα είπε ότι η ομάδα θα εργαστεί με τους συμμάχους της στην Ευρωβουλή ώστε να εξασφαλιστούν εγγυήσεις για προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου και αντίδραση σε οποιεσδήποτε πιέσεις της τουρκικής Κυβέρνησης.

    Η Ευρώπη μέχρι σήμερα εφάρμοζε την πολιτική του "καρότου και του μαστίγιου" σε ότι αφορά τις σχέσεις της με την Τουρκία, τόνισε, αλλά η χώρα αυτή θα πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να κρατά την Κύπρο όμηρο. Δεν είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε τουρκικό εκβιασμό, πρόσθεσε.

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, ο κ. Πουέρτα είπε ότι διαβλέπει τον κίνδυνο εκτροπής του Κυπριακού από τη διαδικασία των ΗΕ λόγω της δυναμικής παρέμβασης των ΗΠΑ αλλά υπογράμμισε ότι η Αμερική δεν μπορεί να υποβάλλει στην ΕΕ την πολιτική που θα ακολουθεί, παρόλο που είναι "φίλοι μας", όπως είπε.

    Σχολιάζοντας δηλώσεις του Κοινοτικού Επιτρόπου για παρεκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο σε ότι αφορά τις βασικές ελευθερίες, ο κ. Πουέρτα είπε ότι μπορούν να υπάρξουν παρεκλίσεις αλλά θα πρέπει να εξασφαλισθούν οι αρχές της ΕΕ σ' ολόκληρο το νησί, για την ελευθερία διακίνησης και την επιστροφή των προσφύγων.

    Από πλευράς του ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, ευχαρίστησε την ομάδα για τη συνεχή συμπαράσταση που επιδεικνύει για το πρόβλημα της Κύπρου και επανέλαβε τη θέση που υιοθετεί η ομάδα ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να διεξαχθούν με τη νόμιμη Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή των Τ/Κ, χωρίς όμως να θίγεται η οντότητα της Δημοκρατίας.

    Απαντώντας ερώτηση για το ρόλο της Ρωσίας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι η Ρωσία παραμένει σταθερή και συνεπής στις υποσχέσεις της και τάσσεται υπέρ της εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό με βάση τα περί Κύπρου ψηφίσματα των ΗΕ.

    Στο μεταξύ κατά την πρωϊνή συνεδρία της Ομάδας, ομιλητές ανάλυσαν τις θέσεις τους για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου με αναφορά στις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ, τονίζοντας ότι η πορεία της Κύπρου θα πρέπει να προχωρήσει ανεξάρτητα από την ειρηνευτική διαδικασία.

    Στην παρέμβασή του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Ανδρέας Χρίστου, τόνισε ότι η ένταξη της Κύπρου δεν πρέπει να αποτελεί αυτοσκοπό και επεσήμανε ότι εάν δεν επιτευχθεί λύση από τουρκική υπαιτιότητα, η ενταξιακή πορεία πρέπει να προχωρήσει.

    Δεν θα γίνει δεχτό σε καμία περίπτωση ένα όπως-όπως κλείσιμο του Κυπριακού με υποχωρήσεις αρχών και τη ψευδαίσθηση ότι μετά την ένταξη η λύση θα προσαρμοστεί στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, είπε.

    Εξάλλου ο εισηγητής της ομάδας Ιταλός ευρωβουλευτής Λουτζιάνο Πετινάρι επέκρινε έμμεσα τις ΗΠΑ για την πολιτική που ακολουθούν σε ότι αφορά την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και της Τουρκίας.

    Οι ΗΠΑ, ανέφερε, έχουν δώσει στην Τουρκία "λευκή επιταγή" ζητώντας ορισμένα ανταλλάγματα και ενδιαφέρονται για την Κύπρο "με τα μάτια της Τουρκίας γιατί έχουν γεωπολιτικά συμφέροντα".

    Ο κ. Πετινάρι εξέφρασε λύπη για την "αργοπορία" που επιδεικνύει η διεθνής κοινότητα σε σχέση με το Κυπριακό αφού, όπως υποστήριξε, "αποφάσισε να αγνοήσει την τουρκική κατοχή."

    Για τη συμμετοχή των Τ/Κ στις διαπραγματεύσεις ένταξης, ήταν ξεκάθαρος ότι "υπάρχει μόνο μία Κυπριακή Δημοκρατία και αυτόνομη παρουσία της Τ/κ κοινότητας στις ενταξιακές είναι απαράδεκτη."

    Μερικά κράτη μέλη της ΕΕ και οι ΗΠΑ, σημείωσε, προσπαθούν να συνδέσουν την επίλυση του Κυπριακού με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Πετινάρι εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί τους Τ/Κ ως "εργαλείο" για τα δικά της συμφέροντα και ότι οι Τ/Κ δεν έχουν αυτονομία στις αποφάσεις τους αφού εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την Τουρκία.

    Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Πρέσβης Ζιλ Ανουί, παρουσιάσε, με κάποιες επιφυλάξεις για την ορθότητά τους, στοιχεία από σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης στα κατεχόμενα, σύμφωνα με τα οποία η πλειονότητα των Τ/Κ τάσσεται υπέρ της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, ενώ ποσοστό 41% επιθυμεί πρώτα λύση και μετά ένταξη Κύπρου και Τουρκίας.

    Είναι ενθαρρυντικό, είπε, ότι η θέση του κ. Ντενκτάς, ο οποίος ζητά αναγνώριση (acknowledgement) του ψευδοκράτους, δεν αντιπροσωπεύει την πλειονότητα των Τ/Κ.

    Σημείωσε επίσης ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και η ειρηνευτική διαδικασία θα διεξάγονται παράλληλα αφού οι μεν πρώτες τοποθετούνται τον Απρίλιο οι δε δεύτερες το Μάρτιο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΧ)

    [05] Λουξεμβουργιανή προεδρία - Κύπρος - Τουρκία

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,11/12/1997 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος)

    "Η Τουρκία δεν πρέπει να επιχειρήσει να εμποδίσει μακροπρόθεσμα την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ)".

    Αυτό δήλωσε χθες στη Βιέννη ο προεδρεύων της Ενωσης, Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον αυστριακό Καγκελλάριο Βίκτορ Κλίμα.

    Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, η Τουρκία θεωρείται από την Ενωση ευρωπαϊκή χώρα, αλλά για να ενταχθεί στην Κοινότητα θα πρέπει να "πληροί ορισμένες προυποθέσεις" και κυρίως να μην εμποδίσει την "ένταξη της Κύπρου".

    Στο μεταξύ, το θέμα της συμμετοχής ή όχι της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των υποψηφίων χωρών, εξακολουθεί να παραμένει ανοικτό, δεδομένου ότι οι χθεσινές συναντήσεις του Προέδρου της Ενωσης Πρωθυπουργού Γιούνκερ, με τους ομολόγους του της Ελλάδας και Τουρκίας, δεν οδήγησαν στην άρση του αδιεξόδου.

    "Δεν είμαι ούτε αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος", ήταν η μοναδική δήλωση που έκανε χθες τα μεσάνυκτα ο κ. Γιούνκερ, αμέσως μετά την τρίωρη συνάντηση που είχε, στο Λουξεμβούργο, με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος, από την πλευρά του, αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις.

    Η διατήρηση του αδιεξόδου προκύπτει από τη δήλωση του εκπροσώπου της προεδρίας, ο οποίος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι "τα αποτελέματα της συνάντησης δεν ήταν ανάλογα της διάρκειάς της".

    Σύμφωνα με Κοινοτικές πηγές, ο κ. Γιλμάζ επιμένει να ζητάει από τους "15" σαφέστατη δέσμευση για μελλοντική ένταξη στην Κοινότητα, ενώ από την άλλη πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένος να ικανοποιήσει τις ελληνικές προϋποθέσεις. Δηλαδή, την επίλυση των διμερών διαφορών μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, καθώς και τη μη παρεμπόδιση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου.

    Το όλο θέμα μεταφέρεται πλέον στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου, κατά τη διάρκεια του βραδινού δείπνου, οι "15" καλούνται να λάβουν μιαν οριστική απόφαση, την οποία θα πρέπει να ανακοινώσουν στην Αγκυρα.

    Οι μέχρι τώρα εξελίξεις, οδηγούν στην πρόβλεψη ότι η συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής δεν αναμένεται να οδηγήσει σε ομόφωνη απόφαση υπέρ της συμμετοχής της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΚΚ/ΑΠ)

    [06] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας

    Λευκωσία,Κύπρος,11/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    1. Στις 13.20 μ.μ. η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις πιο κάτω τιμές (fixing) που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές τους πέραν των Λ.Κ. 10.000, αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    ---------------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα          Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά       Πώληση     Αγορά
    ---------------------------------------------------------------------
    Ελλην. Δραχμή        534,9800     537,1100     534,9800   539,7100
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα     1,7196       1,7264       1,7196     1,7304
    Δολάριο ΗΠΑ            1,9162       1,9238       1,9162     1,9278
    Στερλίνα               1,1600       1,1646       1,1600     1,1671
    Γερμ. Μάρκο            3,4036       3,4172       3,4036     3,4212
    --------------------------------------------------------------------
    

    2. Τιμές συναλλάγματος προθεσμίας - Οι τιμές για συνάλλαγμα προθεσμίας ήταν ως ακολούθως:

    --------------------------------------------------------------------
                     Δολάρια ΗΠΑ          |            Στερλίνες
    --------------------------------------------------------------------
                   Περιθώρια    |Ημ. Λήξης|     Περιθώρια    |Ημ. Λήξης
                Πώλησης  Αγοράς |         | Πώλησης  Αγοράς  |
    --------------------------------------|------------------------------
    01 Μήνα     0,0090   0,0000 |15.01.98 | 0,0040   0,0010  |15.01.98
    02 Μήνες    0,0120   0,0000 |17.02.98 | 0,0040   0,0020  |17.02.98
    03 Μήνες    0,0160   0,0000 |16.03.98 | 0,0050   0,0040  |16.03.98
    06 Μήνες    0,0260   0,0000 |15.06.98 | 0,0050   0,0070  |15.06.98
    09 Μήνες    0,0360   0,0000 |15.09.98 | 0,0060   0,0110  |15.09.98
    12 Μήνες    0,0450   0,0000 |15.12.98 | 0,0070   0,0150  |15.12.98
    15 Μήνες    0,0590   0,0000 |15.03.99 | 0,0120   0,0180  |15.03.99
    18 Μήνες             0,0000 |15.06.99 |          0,0210  |15.06.99
    21 Μήνες             0,0000 |15.09.99 |          0,0230  |15.09.99
    24 Μήνες             0,0000 |15.12.99 |          0,0250  |15.12.99
    --------------------------------------------------------------------
    

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [07] Χριστοδούλου - Βουλή - Προϋπολογισμοί

    Λευκωσία,Κύπρος,11/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Βασικές προτεραιότητες της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής, οι οποίες αποτελούν και τους στόχους των προϋπολογισμών για το 1998, παραμένουν "η προώθηση της αναδιάρθρωσης της οικονομίας, η εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), η ενίσχυση των χαμηλών εισοδηματικών τάξεων του πληθυσμού και η επίσπευση της ανάκαμψης της οικονομίας", ενώ "σημαντικοί οικονομικοί πόροι, διατίθενται και για αναβάθμιση της αμυντικής μας ικανότητας".

    Ετσι καθόρισε σήμερα τους στόχους της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης, οι οποίοι εξυπηρετούνται με τους κρατικούς προϋπολογισμούς του 1998, ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, τονίζοντας ότι η ανάκαμψη της οικονομίας είναι εμφανής από το δεύτερο εξάμηνο του 1997.

    Ο κ. Χριστοδούλου, ο οποίος μιλούσε στη Βουλή με την ευκαιρία της συζήτησης για τους προϋπολογισμούς του 1998, ανέφερε πως οι τρεις προϋπολογισμοί προνοούν συνολικές δαπάνες 1,63 δισεκατομμυρίων λιρών και έσοδα 1,08 δις λιρών.

    Ο Τακτικός Προϋπολογισμός προβλέπει δαπάνες ύψους 1,278 δις και έσοδα 1, 073 δις λιρών, ο Προϋπολογισμός Αναπτύξεως δαπάνες 261 εκατομμυρίων λιρών και, τέλος, ο Προϋπολογισμός του Ταμείου Ανακουφίσεως Εκτοπισθέντων και Παθόντων δαπάνες 91 εκ. και έσοδα 7 εκ. λιρών.

    Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, ο Προϋπολογισμός Αναπτύξεως είναι αυξημένος κατά 12,5%, σε σύγκριση με τον εγκεκριμένο Προϋπολογισμό του 1997, "αντικατοπτρίζοντας τη σημασία που αποδίδεται στην αναβάθμιση της κοινωνικο- οικονομικής υποδομής της οικονομίας".

    "Η αύξηση των δημοσίων δαπανών σε έργα υποδομής", ανέφερε ο κ, Χριστοδούλου, "θα ενισχύσει, παράλληλα, τη συνολική ζήτηση και θα τονώσει περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα".

    Αναφερόμενος στις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας για το 1998, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι είναι ενθαρρυντικές, ενώ το εξωτερικό περιβάλλον που την επηρεάζει προβλέπεται ευνοϊκό, αφού οι οικονομίες των χωρών - μελών της ΕΕ, καθώς και των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, αναμένεται να παρουσιάσουν επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης και, κατά συνέπεια, της εισαγωγικής τους ζήτησης, ενώ ευνοϊκές είναι και οι προοπτικές στις χώρες της Μέσης Ανατολής.

    Σαν αποτέλεσμα των πιο πάνω, συνέχισε, αλλά και της αναστροφής του δυσμενούς ψυχολογικού κλίματος, που επηρέασε την κυπριακή οικονομία τη διετία 1996 και 1997, ο ρυθμός ανάπτυξης κατά το 1998 προβλέπεται να κυμανθεί γύρω στο 4,5% σε πραγματικούς όρους και η ανεργία αναμένεται να συνεχίσει την πτωτική της τάση και να διαμορφωθεί γύρω στο 3,0%.

    Μείωση αναμένεται να παρουσιάσει και ο πληθωρισμός, επεσήμανε ο Υπουργός Οικονομικών, και ανέφερε ότι, σύμφωνα με το Τμήμα Στατιστικής και Ερευνών, ο ενδιάμεσος εναρμονισμένος δείκτης για την Κύπρο κυμαίνεται γύρω στο 2,5% για το 1997, διευκρινίζοντας πως έτσι ικανοποιείται το σχετικό κριτήριο του Μάαστριχτ.

    Το δημοσιονομικό έλλειμμα, ανέφερε ο κ. Χριστοδούλου, σαν αποτέλεσμα της, αναγκαίας υπό τις περιστάσεις, επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής κατά την περίοδο 1996 και 1997, ήταν το 1997 περίπου 4%, με σχετική αλλά ελεγχόμενη απόκλιση από το αντίστοιχο κριτήριο του Μάαστριχτ.

    Αναφερόμενος στο δημόσιο χρέος, είπε ότι το 1997 αυτό ανήλθε στο 55,6% του ΑΕΠ, πληρώντας το σχετικό κριτήριο του Μάαστριχτ.

    Αναφορικά με τα κριτήρια Μάαστριχτ, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι "από μεσοπρόθεσμη σκοπιά, η κυβέρνηση Κληρίδη παραμένει προσανατολισμένη στην πλήρη ικανοποίησή τους", διευκρινίζοντας πως "ικανοποιούμε ήδη τα 4 από τα 5 αυτά κριτήρια".

    "Η κατάσταση αυτή είναι καλύτερη από εκείνη αρκετών χωρών που είναι μέλη της ΕΕ", επεσήμανε ο Υπουργός Οικονομικών, και αναφέρθηκε σε διεθνείς οργανισμούς, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η ΕΕ, οι "Standard and Poor" και οι "Moodys", που αναγνωρίζουν την επιτυχία με την οποία η κυπριακή οικονομία αντιμετώπισε τον αυξανόμενο διεθνή ανταγωνισμό και τις αντίξοες εσωτερικές συνθήκες.

    Αφού είπε ότι και οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές της κυπριακής οικονομίας "κρίνονται ενθαρρυντικές", ο κ. Χριστοδούλου αναφέρθηκε και στην προετοιμασία της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ, λέγοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι, εκτός από την επιτυχή έκβαση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, "η δημιουργία των προϋποθέσεων που θα επιτρέπουν στις οικονομικές μονάδες και στο κοινωνικό σύνολο, γενικότερα, να λειτουργούν παραγωγικά και αποτελεσματικά μέσα στο ανταγωνιστικό οικονομικό περιβάλλον της ΕΕ".

    Η σωστή προετοιμασία για ένταξη, συνέχισε, "προϋποθέτει τη συστράτευση όχι μόνον της Δημόσιας Υπηρεσίας, όπως ίσως πολλοί φρονούν, αλλά όλων των παραγωγικών τάξεων, όλων ανεξαίρετα των κοινωνικών φορέων του τόπου μας".

    Ο Υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση "θα παράσχει κάθε βοήθεια σε όλους τους τομείς και κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να εκσυγχρονιστούν, να αυξήσουν την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητά τους, και να αντέξουν με επιτυχία τις ευρωπαϊκές ανταγωνιστικές πιέσεις".

    Ο κ. Χριστοδούλου αναφέρθηκε σε σειρά μέτρων που πήρε η κυβέρνηση κατά το 1997, αλλά και κατά τα προηγούμενα χρόνια της διακυβέρνησης Κληρίδη, για στήριξη της γεωργίας, της μεταποίησης, του τουρισμού και άλλων υποτομέων των υπηρεσιών, για προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών, όπως ο εκσυγχρονισμός του Δημόσιου τομέα για στήριξη των χαμηλών εισοδηματικών τάξεων και για ενίσχυση των τομέων της υγείας και της Παιδείας.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΑΠ)

    [08] Κληρίδης - αναχώρηση - δηλώσεις

    Λάρνακα,Κύπρος,11/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Κατηγορηματικά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, απέρριψε τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι η Κύπρος βρίσκεται σήμερα πιο κοντά, από ποτέ, στη διχοτόμηση.

    "Πόρρω απέχουμε, και ίσως για πρώτη φορά απέχουμε τόσο πολύ" (από τη διχοτόμηση), τόνισε ο Πρόεδρος Κληρίδης, σε δηλώσεις του σήμερα το απόγευμα στο αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν από την αναχώρησή του για το Λουξεμβούργο.

    Επεσήμανε, μάλιστα, ότι "αντίθετα με ό,τι συνέβαινε προηγουμένως, σήμερα υπάρχει τεράστιο διεθνές ενδιαφέρον για το Κυπριακό", αναφέροντας ενδεικτικά το "ευρωπαικό, η πορεία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), το αμερικανικό ενδιαφέρον, ο συντονισμός με την Ελλάδα και το αμυντικό δόγμα".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης πρόσθεσε ότι προηγουμένως διεξαγόταν ένας διάλογος ο οποίος, λόγω ελλείψεως διεθνούς ενδιαφέροντος, δεν οδηγούσε πουθενά, παγιώνονταν τα τετελεσμένα γεγονότα και δημιουργείτο η εντύπωση ότι δεν μπορούσε να εξευρεθεί λύση.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, χαρακτήρισε ως "παντελώς απαράδεκτη" πρόταση που είδε το φως της δημοσιότητας στην Τουρκία, περί έναρξης συνομιλιών για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ και όχι στην ΕΕ, μέχρι την επίλυση του Κυπριακού και αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    Κληθείς να σχολιάσει τη θέση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν, όπως διατυπώνεται μέσα στην Εκθεσή του για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΥΣΙΠ, ότι θα πρέπει και "η άλλη πλευρά", δηλ. η Ε/κ, να δεχθεί τα όσα προβλέπονται στον στρατιωτικό διάλογο, ο Πρόεδρος Κληρίδης σημείωσε ότι οι Τούρκοι δεν αποδέχθηκαν τις προτάσεις των ΗΕ.

    "Εκείνο που είπαν οι Τούρκοι είναι ότι αν εμείς δεχθούμε τις προτάσεις, θα τις δεχθούν και εκείνοι", πρόσθεσε.

    "Εμείς υποβάλαμε ορισμένες τροποποιητικές εισηγήσεις", τόνισε ο Πρόεδρος Κληρίδης, "πάνω στις προτάσεις των ΗΕ και το είπαμε εξ' υπαρχής ότι δεν επρόκειτο να μετακινήσουμε τα φυλάκιά μας, κατά τρόπο που θα έμεναν εκτεθειμένες κατοικημένες περιοχές".

    Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η Ε/κ πλευρά επιμένει στην πρότασή της για μετακίνηση, ώστε "να υπάρξει ευρύτερη απόσταση μεταξύ των εγγύς ευρισκομένων φυλακίων, αλλά 'εις πλάτος και όχι σε βάθος', ούτως ώστε να μην εγκαταλείπουμε δικές μας περιοχές".

    Μαρκίδης

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης, παρόλο που απέφυγε να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα για τις προεδρικές εκλογές, απαντώντας σε ερώτηση για την παρατήρηση του κ. Αλέκου Μαρκίδη, ότι οι πολιτικοί της γενιάς του 1960 πρέπει να παραδώσουν την σκυτάλη σε πιο νέους πολιτικούς, τόνισε:

    "Ασφαλώς κάποτε πρέπει να την παραδώσουν, αλλά εκείνο το οποίο προέχει τώρα δεν είναι ποιά γενιά θα κυβερνήσει, αλλά ποιοί μπορεί να λύσουν το Κυπριακό. Και αυτό πρέπει να είναι η πρώτη μας σκέψη", επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΑΠ)

    [09] Κύπρος - Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές - Λυσσαρίδης

    Λουξεμβούργο,Λουξεμβούργο,11/12/1997 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης μας Αιμιλίας Χριστοφή)

    Ελλάδα και Κύπρος θα δώσουν κοινή μάχη στη συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, η οποία θα πραγματοποιηθεί απόψε στο Λουξεμβούργο, ενόψει της αυριανής Διάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, ο οποίος μετέβη σήμερα στο Λουξεμβούργο, στόχος του είναι η Κύπρος να βρίσκεται στην πρώτη φάση διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).

    Παράλληλα, πρόσθεσε, θα πρέπει οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές να επιβεβαιώσουν "την αποσύνδεση της ένταξης και πρότερης λύσης" του Κυπριακού.

    Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές θα συζητήσουν επίσης το ρόλο της Τουρκίας, ανέφερε.

    "Οπως είναι γνωστό", συνέχισε ο κ. Λυσσαρίδης, "στο κυβερνητικό επίπεδο, οι μόνοι που διαφωνούν είναι οι Ελληνες. Αρα, τώρα, θα έχουμε να κάνουμε μια κοινή μάχη με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κώστα Σημίτη, για το θέμα της Τουρκίας".

    Ο κ. Λυσσαρίδης εξέφρασε την άποψη ότι η μάχη αυτή είναι "χαμένη", δεδομένου ότι όλοι οι υπόλοιποι θέλουν την Τουρκία να έχει κάποια παρουσία και ιδιότητα στην ΕΕ.

    "Ωστόσο, θα έχουμε κάποια ευκαιρία να δώσουμε την επιχειρηματολογία μας", πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ διερωτήθηκε πώς μπορεί η Ευρώπη να μην παίρνει κάποια μέτρα εναντίον της Τουρκίας, αφού δεν έχει εκπληρώσει τους όρους που έθεσε η Ευρώπη όταν έγινε η τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την ΕΕ.

    Τονίζοντας τη σημασία της αποψινής συνάντησης, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι είναι πολύ δεσμευτικές οι αποφάσεις της, αφού από τις 15 κυβερνήσεις της ΕΕ, σημείωσε, οι 12 είναι σοσιαλιστικές.

    Η συνάντηση γίνεται στο πλαίσιο δείπνου εργασίας, μια μέρα πριν από τη Διάσκεψη Κορυφής της ΕΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΚΚ/ΑΠ)

    [10] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,11/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           76.74 (+0.60)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   87.73 (+0.22)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     59.99 (+1.54)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 58.23 (+1.01)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  74.25 (+0.68)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                62.42 (+0.66)
        Εμπορικές Εταιρείες                     42.60 (+4.23)
        Αλλες Εταιρείες                         62.14 (+1.40)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 403112.150
    
    * H διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΑΠ)

    [11] Προεδρικές - Οχι εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό

    Λευκωσία,Κύπρος,11/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Κεντρική Υπηρεσία Εκλογών ανακοίνωσε σήμερα, ότι κατά τις προεδρικές εκλογές, του Φεβρουαρίου του 1998, δεν θα λειτουργήσουν ειδικά εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό, για τους πολίτες της Δημοκρατίας που κατέχουν εκλογικό βιβλιάριο και διαμένουν προσωρινά στο εξωτερικό.

    Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, υπάρχουν πρακτικοί λόγοι και προβλήματα για την κατάρτιση ειδικού εκλογικού καταλόγου και για την οργάνωση εκλογικών κέντρων στις Πρεσβείες στο εξωτερικό.

    Τέλος, καλούνται οι πολίτες της Δημοκρατίας που βρίσκονται προσωρινά στο εξωτερικό, αν το επιθυμούν, να επιστρέψουν για να ψηφίσουν την ημέρα των εκλογών.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΑΠ)

    [12] Ρολάνδης - προεδρολογία

    Λευκωσία,Κύπρος,11/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Αν το θέμα της προεδρολογίας εξελίσσεται τόσο φαιδρά, τί μας κάνει να πιστεύουμε πως οι αποφάσεις και οι χειρισμοί γύρω από το Κυπριακό, που θα ακολουθήσουν, θα είναι σοβαρότεροι;".

    Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του κόμματος των Φιλελευθέρων και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Ρολάνδης, σε γραπτή δήλωσή του με την οποία επικρίνει "την Κύπρο της προεδρολογίας", όπως αναφέρει.

    Ο κ. Ρολάνδης διερωτάται ποιός νοιάζεται τί συμβαίνει με το Αιγαίο, με το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, με το ΝΑΤΟ και τη νέα του δομή, τις Βρυξέλλες και το μέλλον αυτού του τόπου.

    Ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων διερωτάται, επίσης, ως προς τί η επαναφορά της πρότασης για κυβέρνηση εθνικής ενότητας από τον κ. Αλέκο Μαρκίδη, πρόταση όπως σημειώνει, η οποία απορρίφθηκε "δεκάδες φορές".

    "Και πώς ερμηνεύεται η έλλειψη ταπεινότητας και σεμνότητας", συνεχίζει, "που υπαγορεύει πως ο προτείνων δεν είναι σωστό να είναι ταυτόχρονα και ο αυτοπροτεινόμενος ως Μεσσίας;".

    Τέλος, ο κ. Ρολάνδης επισημαίνει πως το τραγικό είναι ότι η τακτική "της κωλυσιεργίας, της αναβλητικότητας, της ασυνέπειας, της αναποφασιστικότητας και της γυρολογίας, ακολουθήθηκε από ορισμένους και στο κυπριακό πρόβλημα, για χρόνια".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΑΠ)

    [13] Βουλή - Ψήφισμα καταδίκης δηλώσεων Χάνεϊ

    Λευκωσία,Κύπρος,11/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Καταδικαστικό ψήφισμα για τις πρόσφατες δηλώσεις του Βρετανού Ειδικού Αντιπροσώπου για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, υιοθέτησε αργά το απόγευμα η Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Η Βουλή χαρακτήρισε, μεταξύ άλλων, απαράδεκτη την επικρότηση ή ανοχή γεγονότων ή καταστάσεων που δημιούργησαν τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής, τα οποία παραβιάζουν κατάφωρα τα πιο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα του κυπριακού λαού.

    Το Νομοθετικό Σώμα εξέφρασε ειδικότερα την έντονη αντίθεση και διαμαρτυρία του στη δημογραφική αλλοίωση του πληθυσμού της Κύπρου, που αποτελεί, όπως προσθέτει, δημιούργημα της παράνομης εισβολής και κατοχής του νησιού.

    Στο ομόφωνο ψήφισμά της, η Βουλή επαναβεβαιώνει την προσήλωσή της στα βασικά θέματα αρχής και Δικαίου που θα πρέπει να διέπουν τη λύση του Κυπριακού.

    Καταδικάζει, επίσης, τη συστηματική πολιτική εποικισμού της Κύπρου από την κατοχική δύναμη και τονίζει την ανάγκη για τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αποκατάσταση της νομιμότητας στην Κύπρο.

    Τέλος, καλεί τη βρετανική κυβέρνηση και τη Βουλή των Κοινοτήτων να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις της Βρετανίας, ως εγγυήτριας δύναμης, και να συμβάλουν στη διαδικασία αναζήτησης μιας βιώσιμης, λειτουργικής και δίκαιης λύσης του κυπριακού προβλήματος.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΚΚ/ΑΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Thursday, 11 December 1997 - 21:48:06 UTC