Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-12-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Θεσσαλονίκη
  • [02] ΗΠΑ - Οικουμενικό Πατριαρχείο
  • [03] Τιμές Συναλλάγματος (Οpening)
  • [04] Συνέντευξη Προέδρου ΠΟΜΑΚ
  • [05] Α' Τακτική Συνέλευση ΣΑΕ - Εναρξη
  • [06] Μαρκίδης - προεδρικές
  • [07] Ισλαμική Διάσκεψη - Τανέρ Ετκίν
  • [08] Ερογλου - Βαν ντεν Μπρουκ
  • [09] Αναστασιάδης - Κυπριανού
  • [10] Κυπριανού - προεδρικές εκλογές
  • [11] Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι - έναρξη σεμιναρίου
  • [12] Συνέλευση ΣΑΕ
  • [13] Δηλώσεις Κληρίδη
  • [14] Κυπριανού - Κληρίδης - αναγνώριση
  • [15] Κυπριανού - ΗΠΑ - αμυνα
  • [16] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας
  • [17] Αναστασιάδης - Βαρθολομαίος

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Θεσσαλονίκη

    Λευκωσία,Κύπρος,04/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης αναχώρησε το πρωί για τη Θεσσαλονίκη, όπου θα προσφωνήσει την πρώτη τακτική Συνέλευση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες κατά την παραμονή του στη Θεσσαλονίκη, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, ο οποίος επίσης θα προσφωνήσει τη Συνέλευση.

    Οι εργασίες της Συνέλευσης αρχίζουν επίσημα σήμερα.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [02] ΗΠΑ - Οικουμενικό Πατριαρχείο

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,04/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών διά του εκπροσώπου του καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Τζέιμς Ρούμπιν ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες "καταδικάζουν έντονα αυτή την πράξη, όπως καταδικάζουν κάθε τρομοκρατική ενέργεια".

    Ο κ. Ρούμπιν ανέφερε ότι ο εκτελών χρέη Γενικού Προξένου των ΗΠΑ επισκέφθηκε στο νοσοκομείο το διάκονο που τραυματίστηκε, καθώς και τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

    Τέλος, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ αναμένουν από την τουρκική κυβέρνηση να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του Πατριαρχείου.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΚΝ/ΓΠ)

    [03] Τιμές Συναλλάγματος (Οpening)

    Λευκωσία,Κύπρος,04/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σύμφωνα με το δελτίο συναλλάγματος της 04/12/97, κατά το άνοιγμα της αγοράς η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις ακόλουθες τιμές συναλλάγματος για πράξεις άμεσης παράδοσης:

    -----------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα          Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά       Πώληση      Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    Ελληνική Δραχμή      534,5400     536,6700   534,5400   539,2700
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα     1,7191       1,7259     1,7191     1,7299
    Δολάριο ΗΠΑ            1,9251       1,9328     1,9251     1,9368
    Στερλίνα               1,1427       1,1472     1,1427     1,1497
    Γερμ. Μάρκο            3,4074       3,4210     3,4074     3,4250
    -----------------------------------------------------------------
    

    Στις συναλλαγές με το κοινό μέχρι ΛΚ 10.000, οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόζουν τιμές που να μην είναι χειρότερες από τις πιο πάνω.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [04] Συνέντευξη Προέδρου ΠΟΜΑΚ

    Θεσσαλονίκη,Ελλάδα,04/12/1997 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης μας Ρεβέκκας Γρηγοριάδου)

    Τη δυσαρέσκειά του για το θέμα που δημιουργήθηκε γύρω από την εκπροσώπηση των κυπριακών οργανώσεων αποδήμων ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ στην Α' Τακτική Συνέλευση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ Χάρης Σοφοκλείδης.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ, ο κ. Σοφοκλείδης είπε ότι είναι "κάπως δυσαρεστημένος με την όλη κατάσταση", δηλαδή το ότι δεν έγιναν δεκτοί ως εκπρόσωποι και τα σαράντα άτομα που απέστειλαν οι δύο οργανώσεις.

    Αναφέρουμε πληροφοριακά ότι πέντε από τους σαράντα Κύπριους αποκλείστηκαν διότι είναι κάτοικοι Ελλάδας, και άρα δεν θεωρούνται απόδημοι.

    Ο κ. Σοφοκλείδης ομολόγησε ότι υπάρχει κάποια λογική στο ότι "όταν κάποιος ζει στην Ελλάδα δεν θεωρείται απόδημος".

    Επεσήμανε, ωστόσο, ότι "πρέπει να κοιτάξουμε και τη λογική άλλων θεμάτων που είναι συναφή, π.χ. τη στιγμή που η ΠΟΜΑΚ έγινε μέλος του ΣΑΕ, τότε είναι μία αναγνώριση ότι η Κύπρος είναι ελληνικός χώρος".

    "Εφόσον", είπε, "είναι ελληνικός χώρος, τότε οι Ελλαδίτες που ζουν στην Κύπρο πρέπει να θεωρούνται ως μη απόδημοι, δηλαδή δεν μπορούμε να λέμε ότι οι Ελληνες που ζουν στην Κύπρο είναι απόδημοι και οι Κύπριοι που ζουν στην Ελλάδα δεν είναι απόδημοι".

    Ο κ. Σοφοκλείδης ανέφερε, εξάλλου, ότι έχει θέσει το ερώτημα στη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού κατά πόσον οι Πόντιοι στην Ελλάδα θα θεωρούνται απόδημοι ή όχι, αφού αυτοί που ζουν στην Κύπρο θεωρούνται απόδημοι, άνκαι η Κύπρος είναι ελληνικός χώρος.

    Κληθείς να σχολιάσει τη σημασία που έχει για την Κύπρο η εκπροσώπηση Κυπρίων αποδήμων στο ΣΑΕ, ο κ. Σοφοκλείδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι "δεν θα δούμε καμιά αλλαγή από τη μια μέρα στην άλλη πάνω στην προώθηση του κυπριακού θέματος, που στο κάτω - κάτω είναι ο λόγος που δημιουργήθηκαν η ΠΟΜΑΚ και η ΠΣΕΚΑ".

    Είπε, επίσης, ότι "ο λόγος που ήρθαμε στο ΣΑΕ ήταν διότι, εφόσον δημιουργήθηκε παγκόσμια ομπρέλλα για τον ελληνισμό, ελπίζω ότι θα είναι προς το καλό όλων μας".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σοφοκλείδης είπε ότι η θεωρία του ΣΑΕ "είναι εξαιρετική", αλλά επεσήμανε ότι "στην πρακτική πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να λύσουμε με ωριμότητα ορισμένα θέματα".

    Ο κ. Σοφοκλείδης εξήγησε ότι "άλλο το να υπάρχει οργάνωση για προώθηση κοινών προβλημάτων και άλλο να μεταφέρονται τα προβλήματα κάθε χώρας εδώ στην Ελλάδα, για να βοηθήσει η Ελλάδα όλους εμάς του εξωτερικού".

    Επεσήμανε, ακολούθως, ότι αυτό πρέπει να γίνει σε κάποιο στάδιο, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν είναι επί του παρόντος στο ΣΑΕ να συζητούνται ειδικά σ'αυτό το στάδιο, τη στιγμή που υπάρχουν άλλα σοβαρά θέματα μεγαλύτερης σημασίας να απασχολήσουν τη Συνέλευση.

    Είπε, επίσης, πως "όταν έχουμε θέματα όπως το Κυπριακό, όπως τα Ιμια, το Αιγαίο όλα αυτά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνισμός, δεν νομίζω ότι πρέπει να ερχόμαστε εδώ κάθε δύο χρόνια να συζητούμε θέματα λιγότερης σημασίας".

    Πολλές φορές, συνέχισε, "χάνουμε την ουσία λόγω λεπτομέρειας. Αντί να δουλέψουμε για να βγάλουμε κάτι που θέλουμε το συντομότερο και όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται, χανόμαστε στη λεπτομέρεια".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σοφοκλείδης είπε ότι το ΣΑΕ δεν είναι δυνατόν να επηρεάσει αποτελεσματικά μιάν κυβέρνηση, αλλά αντίθετα είναι οι μικρές οργανώσεις που έχουν τις απαραίτητες επαφές να το πράξουν, όσον αφορά τα δικά τους ιδιαίτερα προβλήματα στις χώρες υποδοχής.

    Αρα, είπε, "είναι οι μικροί οργανισμοί που κρατούν τα προβλήματα μας ζωντανά και τα προωθούν".

    Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι "δεν πρέπει, ενώ οργανώνεται ο απόδημος ελληνισμός, για λόγους συντονισμού, να αφαιρεί τις πρωτοβουλίες των μικροτέρων οργανισμών, που την αποτελούν στο κάτω - κάτω".

    Τέλος, σε ερώτηση εάν είναι αισιόδοξος για το μέλλον του ΣΑΕ, ο κ. Σοφοκλείδης είπε στο ΚΥΠΕ ότι "εάν εμείς όλοι, που σπαταλούμε πολύ χρόνο κι έξοδα σ'αυτούς τους οργανισμούς δεν πιστεύαμε ότι μπορούσαμε να καλυτερεύσουμε εκ των έσωθεν, θα είμαστε από τους πολλούς που είναι έξωθεν και προσπαθούν να κρίνουν και να κατακρίνουν το ο,τιδήποτε γίνεται".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [05] Α' Τακτική Συνέλευση ΣΑΕ - Εναρξη

    Λευκωσία,Κύπρος,04/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αρχισαν το πρωί, στη Θεσσαλονίκη, οι εργασίες της Α' Τακτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), στην παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη.

    Γύρω στις 9.00 τελέστηκε αγιασμός και στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος του ΣΑΕ Αντριου Αθενς.

    Χαιρετισμούς θα απευθύνουν επίσης ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος θα κηρύξει την επίσημη έναρξη των εργασιών, και ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος.

    Τον Πρόεδρο Κληρίδη συνοδεύει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης και ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα Χαράλαμπος Χριστοφόρου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΠ)

    [06] Μαρκίδης - προεδρικές

    Λευκωσία,Κύπρος,04/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης προέβη σε δηλώσεις σήμερα στη Βουλή, χωρίς ωστόσο, να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του σχετικά με τις προεδρικές εκλογές.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Μαρκίδης υπεραμύνθηκε του συνταγματικού δικαιώματός του να κατέλθει ή να μην κατέλθει υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας.

    Οπως ανέφερε εάν ο Συνταγματικός Νομοθέτης είχε την πρόθεση να απαγορεύσει στο Γενικό Εισαγγελέα ή σε άλλο κάτοχο οποιουδήποτε άλλου αξιώματος να προβληματίζεται για υποψηφιότητα σε προεδρικές εκλογές "θα το έλεγε ρητά".

    "Ολοι οι πολίτες αυτού του τόπου, όσοι έχουν συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας τους δικαιούνται να προβληματιστούν, δικαιούμε και εγώ και ο προβληματισμός περί ασκήσεως συνταγματικού δικαιώματος εξ ορισμού δεν μπορεί ποτέ να θεωρηθεί ότι υπονομεύει θεσμούς", τόνισε ο κ. Μαρκίδης.

    Σε σχόλιο ότι ο θεσμός υπονομεύεται από το γεγονός ότι η διαδικασία έχει παρατραβήξει, ο κ. Μαρκίδης επανέλαβε ότι είναι αναφαίρετό του δικαίωμα να αποφασίσει τί θα πράξει και πότε.

    "Εάν τα ΜΜΕ, αντανακλώντας την κοινή γνώμη, δίδουν δημοσιότητα τεράστια σε αυτό το θέμα από της 24ης Οκτωβρίου μέχρι σήμερα είναι θέμα άλλο και όχι θέμα για το οποίο θεωρώ τον εαυτό μου υπόλογο, ούτε και υπονομεύεται ο θεσμός επειδή γίνεται μια ευρεία συζήτηση για το κατά πόσο εν τέλει ο Γενικός Εισαγγελέας θα διεκδικήσει ή όχι το αξίωμα του Προέδρου του κράτους", δήλωσε ο κ. Μαρκίδης.

    Επιπλέον εξέφρασε δυσαρέσκεια για το θόρυβο που προκλήθηκε γύρω από το όνομά του τους δύο τελευταίους μήνες, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος για υπονόμευση θεσμών, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν υποψήφιοι που κατέχουν ανώτερα αξιώματα από αυτό του Γενικού Εισαγγελέα.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΚΝ/ΓΠ)

    [07] Ισλαμική Διάσκεψη - Τανέρ Ετκίν

    Λευκωσία,Κύπρος,04/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Για την Τεχεράνη αναχωρεί σήμερα ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του ψευδοκράτους Τανέρ Ετκίν, προκειμένου να παραστεί στις προεργασίες για την 8η Σύνοδο Κορυφής της Ισλαμικής Διάσκεψης.

    Οπως αναφέρεται στον Τ/κ Τύπο, ο Ετκίν θα συμμετάσχει και στη Διάσκεψη των ΥΠΕΞ της Ισλαμικής Διάσκεψης, που θα πραγματοποιηθεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής και συγκεκριμένα στις 6 και 7 Δεκεμβρίου.

    Για να παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής αναχωρεί τη Δευτέρα για την ιρανική πρωτεύουσα και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΜ/ΓΠ)

    [08] Ερογλου - Βαν ντεν Μπρουκ

    Λευκωσία,Κύπρος,04/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο ψευδοπρωθυπουργός Ντερβίς Ερογλου σε δηλώσεις του στον παράνομο τηλεοπτικό σταθμό Μπαϊράκ, είπε μεταξύ άλλων ότι οι δηλώσεις του Κοινοτικού Επιτρόπου Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, ίσως παρουσιάζονται ως θετικές, πλην όμως εμπεριέχουν το μήνυμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, πριν από τη λύση.

    Κατά τον Ερογλου, εκτός από το μήνυμα αυτό, οι υπόλοιπες δηλώσεις του Κοινοτικού αξιωματούχου, δεν ήταν τίποτε άλλο, από ένα "σώου", κατά την έκφρασή του.

    Ο Ερογλου υπενθύμισε ότι στο προηγούμενο ταξίδι του στην Κύπρο, ο Βαν ντεν Μπρουκ είχε πει στο Ραούφ Ντενκτάς, "ξεχάστε την κυριαρχία".

    Επικρίνει ακόμη τον Κοινοτικό Επίτροπο επειδή, όπως ισχυρίζεται, προέβη σε δηλώσεις με αυτό το νόημα και στην Αγκυρα.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΜ/ΓΠ)

    [09] Αναστασιάδης - Κυπριανού

    Λευκωσία,Κύπρος,04/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Διευρύνεται η υποστήριξη στην υποψηφιότητα Κληρίδη, παρά τα όσα γίνονται τη νύκτα από κάποιους", είπε σήμερα σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης.

    Κληθείς να σχολιάσει διαβουλεύσεις μεταξύ στελεχών κομμάτων, ο κ. Αναστασιάδης είπε, "δεν έχω υπόψη μου, ούτε τα περί τρίτου, ούτε το τι η νύκτα μαγειρεύει για την ημέρα". Αναφέρθηκε στην παροιμία, "τις δουλειές της νύκτας τις βλέπει η μέρα και γελά".

    Σε ερώτηση αν προκαλούν γέλοιο οι διαβουλεύσεις, είπε "γελώ, άλλοι θα κλάψουν. Δεν μίλησα για τον κ. Μαρκίδη. Μιλώ για κάποιους, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι θα φέρουν τον πολιτικό εκσυγχρονισμό και αρέσκονται στη διαφάνεια και αντί των διαβουλεύσεων στα πολιτικά γραφεία, νυκτοβατούν στην πολιτική."

    Σε ερώτηση αν τίθεται θέμα κομματικής απειθαρχίας για στελέχη κομμάτων, που συμμετείχαν στις συναντήσεις, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι η συνάντηση ίσως να επρόκειτο για κοινωνική εκδήλωση.

    Τέλος, επανέλαβε ότι "το χέρι του ΔΗΣΥ είναι πάντα απλωμένο για συνεργασία προς το ΔΗΚΟ.

    Οι προσπάθειές μας προς εκεί", συμπλήρωσε, "θα κατευθύνονται ώστε στο δεύτερο γύρο, αφού θα είναι γνωστοί από τώρα ποιοι θα περάσουν σ'αυτό, να υπάρξει μια συνεργασία μεταξύ των όσων διαφωνούν με τη γραμμή του ενός και διαφωνούν με τη γραμμή του άλλου υποψηφίου".

    Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι ο Γλαύκος Κληρίδης θα περάσει στο δεύτερο γύρο και θα εκλεγεί ξανά στην προεδρία της Δημοκρατίας.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού, κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του Προέδρου του ΔΗΣΥ, για τις διαβουλεύσεις της νύκτας, είπε ότι, "εν πάση περιπτώσει, νύκτα συμφωνήσαμε για τον κ. Κληρίδη".

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΡΜ/ΓΠ)

    [10] Κυπριανού - προεδρικές εκλογές

    Λευκωσία,Κύπρος,04/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σε ξεκάθαρη απόφαση για το θέμα των προεδρικών εκλογών θα καταλήξουν σήμερα τα συλλογικά όργανα του ΔΗΚΟ, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του κόμματος και Προεδρεύων της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού.

    Σε δηλώσεις του στο Στρατόπεδο "Χρίστου Σαμάρα" στην Αθαλάσσα, όπου παρέστη στον εορτασμό για την Αγία Βαρβάρα, ο κ. Κυπριανού κάλεσε τους δημοσιογράφους να κάνουν υπομονή μέχρι το απόγευμα οπότε θα συνεδριάσουν το Εκτελεστικό Γραφείο και η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ.

    Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι και σε προηγούμενη συνεδρία αναμενόταν απόφαση, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι σήμερα θα υπάρξει "πιο ξεκάθαρη απόφαση".

    Στο μεταξύ, κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή δήλωση του ΓΓ της ΣΕΚ Μιχαλάκη Ιωάννου περί υποστήριξης του Προέδρου Κληρίδη, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι αυτή η υπόθεση αφορά τη Γραμματεία της συντεχνίας και πως, όπως ο ίδιος αντιλαμβάνεται, υπάρχει σοβαρή αντίδραση από μέρους στελεχών της ΣΕΚ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [11] Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι - έναρξη σεμιναρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,04/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την έναρξη των εργασιών σεμιναρίου με θέμα "Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ)" κήρυξε το πρωί, στη Λευκωσία, ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.

    Για άλλη μια φορά, δυστυχώς, το κατοχικό καθεστώς δεν επέτρεψε στους Τ/Κ δημοσιογράφους να έλθουν στις ελεύθερες περιοχές για το σεμινάριο.

    Το σεμινάριο διοργανώνει η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, σε συνεργασία με το Κυπριακό Τμήμα της Ενωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων. Κορυφαίοι Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι και άλλοι ειδικοί θα ασχοληθούν στις διαλέξεις τους με διάφορες πτυχές του θέματος των ΜΜΕ στην ΕΕ.

    Παρόντες στην τελετή έναρξης ήταν οι Πρέσβεις της Ελλάδας, της Βρετανίας και του Ισραήλ.

    Κηρύσσοντας τις εργασίες του σεμιναρίου, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι ζούμε στην εποχή των επαναστάσεων, υποδεικνύοντας ότι "η μέγιστη επανάσταση της εποχής μπορεί να ενσωματωθεί σε μιαν απλή λέξη με ατελείωτα συμπεράσματα: Πληροφόρηση".

    Πρόσθεσε ότι "τα ΜΜΕ καταλαμβάνουν το δικό τους σημαντικό ρόλο στη διαδικασία για ευρωπαϊκή ενσωμάτωση", λέγοντας πως μέσα από τις ειδήσεις τους "βοηθούν στο να κρατούν τον Ευρωπαίο πολίτη πληροφορημένο και ενδιαφερόμενο για το τί γίνεται στην έδρα της ΕΕ".

    Ταυτόχρονα, ανέφερε ο ΥΠΕΞ, "διασφαλίζουν (στους πολίτες) ότι οι ανησυχίες τους λαμβάνονται υπόψη στο σχεδιασμό της μελλοντικής πολιτικής της Ενωσης".

    Ο κ. Κασουλίδης υπέδειξε πως "το γεγονός ότι τα ΜΜΕ διαπερνούν τα εθνικά σύνορα είναι υποβοηθητικό στην ανταλλαγή πολιτισμικών επαφών και καρποφόρα λιπαίνει την ανταλλαγή απόψεων και ιδεών".

    Εξάλλου, ο ΥΠΕΞ εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι το κατοχικό καθεστώς δεν επέτρεψε στους Τ/Κ δημοσιογράφους να έλθουν στις ελεύθερες περιοχές και να συμμετάσχουν στο σεμινάριο.

    Εξέφρασε την ευχή ότι θα έχουν την ευκαιρία να παραστούν σε παρόμοια μελλοντική εκδήλωση.

    Ο ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι οι διάφορες δικοινοτικές επαφές και εκδηλώσεις μεταξύ οργανωμένων Ε/κ και Τ/κ συνόλων αποδεικνύουν λανθασμένους όλους εκείνους που διακηρύσσουν από τα ΜΜΕ ότι "οι Ελληνες κι οι Τούρκοι δεν μπορούν να συμβιώσουν μαζί στην Κύπρο".

    Προσφωνώντας το σεμινάριο, ο Πρέσβης της ΕΕ στην Κύπρο, Ζιλ Ανουίγ, ο οποίος εργάστηκε ως δημοσιογράφος για 15 χρόνια, τόνισε ότι "ο ρόλος του δημοσιογράφου είναι ιδιαίτερα σημαντικός σ' αυτή την κρίσιμη καμπή του Κυπριακού, λόγω της διαδικασίας για ένταξη της Δημοκρατίας στην ΕΕ".

    "Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας, τις αναλύσεις και τις εκτιμήσεις σας, ως προς το τί διακυβεύεται και για το τί γενικώς είναι η ΕΕ", ανέφερε.

    Με τη σειρά του, ο κ. Ανουίγ εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι το κατοχικό καθεστώς δεν επέτρεψε στους Τ/Κ δημοσιογράφους να παραστούν, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι "αυτή η ιστορία δεν είναι ασυνήθιστη".

    Ο κ. Ανουίγ εξέφρασε την ελπίδα ότι Ε/Κ και Τ/Κ δημοσιογράφοι θα έχουν την ευκαιρία να συναντώνται και να διοργανώνουν εκδηλώσεις κάτι, όπως υπενθύμισε, που ανέφερε και ο Επίτροπος Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ, Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, ότι δηλαδή αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις δικοινοτικές επαφές.

    Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Τμήματος της Ενωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, Ανδρέας Χατζηκυριάκος, είπε ότι στόχος του Τμήματος είναι η συμβολή στην αναβάθμιση της ποιότητας της δημοσιογραφίας, καθώς και η ενημέρωση για θέματα ΕΕ.

    Τόνισε τη σημασία εναρμόνισης της Κύπρου με την ΕΕ, επισημαίνοντας πως "εάν δεν το καταφέρει θα χαθεί μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια".

    Ο κ. Χατζηκυριάκος ανέφερε ότι το Τμήμα και η Πρεσβεία της ΕΕ "κατέβαλαν έντονες προσπάθειες για να έχουμε μαζί μας τους Τ/Κ συναδέλφους μας".

    "Προσπάθησαν, αλλά δυστυχώς νοοτροπίες που όλοι γνωρίζουμε, δεν επέτρεψαν να είναι σήμερα εδώ", είπε και υπέδειξε ότι οι νοοτροπίες αυτές πρέπει να ξεπεραστούν.

    Τέλος, σημείωσε ότι το σεμινάριο αποτελεί αφετηρία για άλλες εκδηλώσεις, προς αναβάθμιση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.

    Στο σεμινάριο, ο Λίντσεϊ Αρμστρονγκ, του Τμήματος Επικοινωνιών της ΕΕ, θα αναλύσει τον τρόπο με τον οποίο τα ΜΜΕ αντικρύζουν την ΕΕ, και ο Γουίλιαμ Χόρσλι, Υπεύθυνος Ευρωπαϊκών Θεμάτων στο ΒΒC, τη λειτουργία των Μέσων στην Ενωση.

    Ο Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, Πρόεδρος της Ενωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, θα μιλήσει για την αμφίδρομη σχέση μεταξύ της Δημοκρατίας και των ΜΜΕ.

    Το θέμα "Δικτύωση στα ΜΜΕ" θα αναπτύξει ο Τιούτορ Λόμας, Διευθυντής του Προγράμματος Med-Media Jemstone της ΕΕ, και η Μπάρμπαρα Τόμας, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δημοσιογραφίας του Μάαστριχτ και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, θα μιλήσει για το επίκαιρο θέμα της δεοντολογίας των ΜΜΕ στην ΕΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΠ/ΜΧ)

    [12] Συνέλευση ΣΑΕ

    Θεσσαλονίκη,Ελλάδα,04/12/1997 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης μας Ρεβέκκας Γρηγοριάδου)

    Αρχισε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, η Α' Τακτική Συνέλευση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, την έναρξη της οποίας κήρυξε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος.

    Υπό το σύνθημα, "17.000.000 Ελληνες... 141 χώρες. Φωτεινά αστέρια του ιδίου γαλαξία", απηύθυναν χαιρετισμούς, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Απόστολος Κακλαμάνης και ο Πρόεδρος του ΣΑΕ Αντριου Αθενς.

    Μετά την εναρκτήρια τελετή, ο Πρόεδρος Κληρίδης αναχώρησε για το Λονδίνο. Στη Θεσσαλονίκη παραμένει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, ο οποίος θα αναχωρήσει το Σάββατο.

    Στεφανόπουλος

    Κηρύσσοντας την έναρξη της Συνέλευσης, ο κ. Στεφανόπουλος διαβεβαίωσε τους απόδημους ότι "η πατρίδα ποτέ δεν σας λησμονεί" κι εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ΣΑΕ θα σημειώσει μεγάλες επιτυχίες στο μέλλον στο έργο που έχει να επιτελέσει.

    Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε τη χαρά του, που συμμετέχουν και Κύπριοι απόδημοι στο ΣΑΕ, φέτος.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "μπορεί να είμαστε δύο χωριστά κράτη", αλλά τόνισε ότι, "είμαστε ένα έθνος".

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι, "η περίοδος αυτή βρίσκει το εθνικό μας πρόβλημα στο αρχικό στάδιο πρωτοβουλιών", οι οποίες θα κορυφωθούν μετά τις προεδρικές εκλογές στο νησί.

    Τόνισε επίσης, ότι η λύση που θα εξευρεθεί πρέπει να διασφαλίζει την επανένωση του νησιού, την απαλλαγή από τα ξένα στρατεύματα και το δικαίωμα επιστροφής όλων των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες.

    Η Τουρκία, συνέχισε ο Πρόεδρος Κληρίδης, βρίσκεται εκτεθειμένη διεθνώς και γνωρίζει ότι, "πλησιάζει η ώρα της αλήθειας", τονίζοντας ότι η λύση βρίσκεται στην Αγκυρα".

    Επεσήμανε εξάλλου, ότι "χρειάζεται μεγαλύτερη αποφασιστικότητα" για αντιμετώπιση των εθνικών μας θεμάτων, καθώς και θετική στάση, η οποία, όμως, "δεν πρέπει να μετατραπεί σε υποχωρητικότητα".

    "Θέλουμε", είπε, "ειρηνική λύση του κυπριακού προβλήματος", αλλά τόνισε κατηγορηματικά ότι "δεν αποδεχόμαστε λύση που δεν θα διασφαλίζει το μέλλον του κυπριακού Ελληνισμού στη γη των προγόνων του, στη γη, τη βαμμένη με αίμα των ηρώων".

    Σημίτης

    Μιλώντας στη Συνέλευση, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Σημίτης είπε ότι με το ΣΑΕ, ο απόδημος Ελληνισμός επιβεβαιώνει "ότι είστε πάντα κοντά στην πατρίδα".

    Χαρακτήρισε εξάλλου, το ΣΑΕ "φορέα ζωτικής σημασίας για να υπάρξει ένας δίαυλος συνεργασίας", μεταξύ της Ελλάδας και του όπου γης απόδημου Ελληνισμού.

    Είπε ακόμη, ότι η Ελλάδα διεκδικεί "ένα νέο ρόλο" στο διεθνές χώρο, σημειώνοντας ότι είναι "χώρα ειρήνης και συνεργασίας και πρωτοβουλιών για να καθορίσουμε την πορεία των όσων συμβαίνουν γύρω μας και στην Ευρώπη".

    Ο κ. Σημίτης επεσήμανε ότι "η περιοχή μας έχει ανάγκη από σταθερότητα και ασφάλεια", προσθέτοντας ότι "η Ελλάδα του 2000, η Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης", στέκεται εμπόδιο στα σχέδια χωρών, που επιθυμούν να επιφέρουν αποσταθεροποίηση και ανασφάλεια στην περιοχή.

    "Καμιά πολιτισμένη χώρα", είπε, "η οποία θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ" και που "θέλει να συνεργαστεί με την ΕΕ, με τις χώρες που αποτελούν την ΕΕ, και την Ελλάδα, δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι έχει βέτο αν θα συμμετάσχει η μία ή η άλλη χώρα, αν θα συμμετάσχει η Κύπρος ή όχι".

    Ο κ. Σημίτης είπε επίσης, ότι "ένας κανόνας συνεργασίας μας κι ένας κανόνας ο οποίος πρέπει να καθορίζει την πολιτική μας στην ΕΕ είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόσο στο εσωτερικό μιας χώρας όσο και στο εξωτερικό".

    Τόνισε κατηγορηματικά στη συνέχεια ότι "τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν γίνονται σεβαστά στην Κύπρο", σημειώνοντας ότι "αυτό πρέπει να το υπενθυμίζουμε παντού και πάντα μέχρι να αποκατασταθεί η τάξη των πραγμάτων, την οποία θέλει η διεθνής κοινότητα, η Κύπρος και η Ελλάδα".

    Αθενς

    Εξάλλου, ο κ. Αθενς τόνισε ότι το ΣΑΕ είναι "σπουδαίο πράγμα", διότι ενώνει τους Ελληνες σε "μίαν οικογένεια".

    Είπε, επίσης, ότι "ο παγκόσμιος Ελληνισμός είναι μια πραγματικότητα, με μία καρδιά κι ένα πνεύμα".

    "Ηρθαμε εδώ", επεσήμανε, "για να βοηθήσουμε την Ελλάδα, όχι να δημιουργήσουμε προβλήματα" και τόνισε ότι "αισθανόμαστε μια μεγάλη οικογένεια και είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι με τη βοήθεια που μας έδωσε η Ελλάδα".

    Παπανδρέου

    Σε χαιρετισμό του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα "ιστορική", τονίζοντας ότι "συναντάται πάλι μετά από δύο χρόνια ο ελλαδικός με τον απόδημο Ελληνισμό, στην Α' Τακτική Συνέλευση του ΣΑΕ με τη σύσσωμη παρουσία της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της χώρας μας".

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμη, ότι "ο Ελληνισμός ενώνει τη φωνή του", μέσω του ΣΑΕ και τόνισε ότι "αυτή η οικουμενικότητα του Ελληνισμού μεταφράζεται και στην υιοθέτηση οικουμενικών αξιών. Ο οικουμενικός Ελληνισμός μας αποδεικνύει ως πρωταγωνιστές των πιο ευγενών αξιών της ανθρωπότητας".

    Είπε, ακόμα, ότι "οι αξίες αυτές ταυτίζονται με τους σημερινούς μας στόχους για μια Ελλάδα ισχυρή, αλλά και τους αγώνες πολλών άλλων λαών, τις αξίες δηλαδή του ανθρωπισμού, της ελευθερίας της Δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιομάτων, του σεβασμού της διαφορετικής γνώμης, χρώματος, θρησκείας και φύλου, της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών.

    Κακλαμάνης

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Απόστολος Κακλαμάνης, επεσήμανε ότι το έργο του ΣΑΕ "ήταν πραγματικά δύσκολο" και ανέφερε ότι οι αδυναμίες και οι ελλείψεις "εξασθενούν μπροστά στις πρωτοβουλίες που αναπτύξατε" για προώθηση των ιδιαιτέρων προβλημάτων του απόδημου ελληνισμού και των εθνικών θεμάτων που απασχολούν την Ελλάδα.

    "Ολα αυτά", είπε ο κ. Κακλαμάνης, "ενισχύουν τις ελπίδες του μέλλοντος", προσθέτοντας ότι "το παρόν και το μέλλον μπορεί να είναι λαμπρό", αλλά επεσήμανε την ανάγκη για συνεργασία "για ένα καλύτερο αύριο".

    Αναφερόμενος στις απειλές που δέχεται ο Ελληνισμός, ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι πρέπει "να διατρανώσουμε την αποφασιστικότητά μας" και διαβεβαίωσε ότι "η Βουλή θα είναι πάντοτε στο πλευρό των αποδήμων".

    Καραμανλής

    Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής, εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή του "που βλέπω στα μάτια σας την αποφασιστκότητα του ελληνισμού να προχωρήσει μπροστά".

    "Ο απόδημος ελληνισμός", είπε, "αντανακλά τη ζωντανή απόδειξη της οικουμενικότητας του Ελληνισμού" και σημείωσε ότι το βασικότερο πλεονέκτημα του Ελληνισμού, αποδεικνύεται η "ποιοτική υπεροχή".

    Ο κ. Καραμανλής, αναφερόμενος στο Κυπριακό, τόνισε ότι η Κύπρος "παραμένει η μόνη ίσως χώρα, στην οποία παρατηρείται το φαινόμενο της βάναυσης κατοχής".

    Βαρθολομαίος

    Στη Συνέλευση ανεγνώσθη, εξάλλου, μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης, Βαρθολομαίου, στο οποίο τόνισε τη σημασία της πίστης και της προσήλωσης στη μητέρα Εκκλησία.

    Ανέφερε επίσης ότι "η αγάπη της μητέρας Εκκλησίας", δεν εκφράζεται μόνο με λόγια και διαβεβαίωσε για τη "συνεχή υποστήριξη της Εκκλησίας" σε ολόκληρο τον Ελληνισμό.

    Εξέφρασε, εξάλλου, τη λύπη του για τη χθεσινή βομβιστική επίθεση στο Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη". (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΡΜ/ΓΓ/ΓΠ)

    [13] Δηλώσεις Κληρίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,04/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης εξέφρασε σήμερα τη διαφωνία του με όσους νομίζουν ότι βαίνουμε προς ημιαναγνώριση του ψευδοκράτους.

    Ο κ. Κληρίδης σχολίαζε πριν από την αναχώρηση του το πρωί για τη Θεσσαλονίκη παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Ντενκτάς όπως και η τουρκική πλευρά ζητούν πλέον όχι αναγνώριση κράτους αλλά αναγνώριση μιας νομικής οντότητας που υπάρχει στα κατεχόμενα και ταυτόχρονα ο Κοινοτικός Επίτροπος Χανς Βαν ντε Μπρουκ αναφέρεται σε διαφορετικές νομοθεσίες de facto και ότι πρέπει να υπάρξει εναρμόνιση και των δύο νομοθεσιών.

    Οπως τόνισε ο Πρόεδρος Κληρίδης, "ο κ. Ντενκτάς έξυπνα λέει ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε οντότητα στο τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος. Αλλά αν εμείς αναγνωρίσουμε οντότητα, τότε θα διευκολυνθεί και η διεθνής κοινότητα να αναγνωρίσει το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος". Ο κ. Βαν ντε Μπρουκ, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Κληρίδης, "δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη από τις συνομιλίες που είχα μαζί του. Ο Κοινοτικός Επίτροπος λέει ότι στο τέλος όταν θα ενταχθεί η Κύπρος, η χώρα πρέπει να εναρμονίσει τη νομοθεσία της και με την de facto νομοθεσία του ψευδοκράτους".

    Οπως επεσήμανε ο κ. Κληρίδης, "αυτό είναι ένα θέμα το οποίο θα μας απασχολήσει όταν θα έρθει η κατάλληλη στιγμή διότι πρέπει να πάμε με μια νομοθεσία, η οποία πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στο ευρωπαϊκό κεκτημένο".

    Και πρόσθεσε: "Αν λάβουμε υπόψη ότι το σύστημα που θα έχουμε θα είναι ομόσπονδο και ότι θα υπάρχει νομοθετική εξουσία του ενός καντονίου και νομοθετική εξουσία του άλλου καντονίου, το οποίο θα νομοθετεί επί θεμάτων της αρμοδιότητάς του, όσον αφορά την Ευρώπη, οι νομοθεσίες και των δυο καντονίων πρέπει να συμβαδίζουν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ολα αυτά όμως θα συζητηθούν σε εκείνο το σημείο που θα δούμε ποιές θα είναι οι μεταβατικές διατάξεις για να περάσουμε από το υπάρχον σύστημα στο ομόσπονδο σύστημα".

    Εξάλλου απαντώντας σε ερώτηση ότι αναχωρεί σε μια κρίσιμη περίοδο για την εσωτερική κατάσταση, όπου ενδεχομένως θα ανακοινωθεί και μια νέα υποψηφιότητα για την προεδρία της Δημοκρατίας, και ο ίδιος να προτίθεται να αναθεωρήσει τη δική του στάση και να μην είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ανακαλέσει την υποψηφιότητά του.

    "Δεν θα αναφέρω περισσότερα", πρόσθεσε, "διότι βρίσκομαι εδώ ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι ως υποψήφιος Πρόεδρος".

    Από τη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος Κληρίδης θα μεταβεί στο Λονδίνο όπου θα εγκαινιάσει εκδήλωση του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου με θέμα την κυπριακή οικονομία.

    Στην Κύπρο επιστρέφει το Σάββατο το απόγευμα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [14] Κυπριανού - Κληρίδης - αναγνώριση

    Λευκωσία,Κύπρος,04/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Δεν είναι σωστό να μιλούμε για χωριστές νομοθεσίες", δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και Προεδρεύων της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού, τονίζοντας ότι πρέπει να αποφεύγεται οτιδήποτε το οποίο μπορεί - έστω και παρερμηνευόμενο - να δώσει εσφαλμένα μηνύματα.

    Κληθείς να σχολιάσει πρωϊνές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, ο οποίες έκανε αναφορά για ομόσπονδο κράτος με δύο καντόνια και δύο νομοθεσίες που θα συμβαδίζουν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ο Πρόεδρος Κυπριανού σημείωσε ότι "δεν μπορεί να γίνεται λόγος για δύο νομοθεσίες".

    "Η νομοθεσία είναι μια, της Κυπριακής Δημοκρατίας τώρα και θα είναι τότε, εάν γίνει ομοσπονδία θα έχει νομοθεσία στα βασικά θέματα πάνω σε ολόκληρη την Κύπρο, η κεντρική κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα τί θα συμβεί και μιλούμε για κατάλοιπο εξουσιών ή για συμφωνημένες νομοθεσίες στις τοπικές κυβερνήσεις", δήλωσε ο κ. Κυπριανού, εκφράζοντας διαφωνία με τον τρόπο που έθεσε το θέμα αυτό το πρωί ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Ο κ. Κυπριανού πρόσθεσε ότι συμφωνεί με τη δήλωση του κ. Κασουλίδη, που έγινε μετά τη δήλωση του κ. Βαν ντεν Μπρουκ, η οποία ήταν ξεκάθαρη ότι δεν πρέπει να γίνεται λόγος για δύο νομοθεσίες.

    "Διότι αν μιλούμε για αυτό το πράγμα είναι σε αυτό που θα μας σπρώξουν οι διάφοροι να δεχτούμε κατά κάποιο τρόπο αναγνώριση μιας ξεχωριστής οντότητας", τόνισε ο κ. Κυπριανού.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [15] Κυπριανού - ΗΠΑ - αμυνα

    Λευκωσία,Κύπρος,04/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού τόνισε σήμερα ότι πρέπει οι Αμερικανοί να ξεκαθαρίσουν πού εντάσσουν την Κύπρο βάσει των νέων σχεδιασμών της Ουάσιγκτον.

    Οπως ανέφερε, είχε την ευκαιρία να μιλήσει με κάποιους επίσημους Αμερικανούς στους οποίους επεσήμανε ότι εάν οι νέοι σχεδιασμοί τοποθετούν την Κύπρο στη ζώνη επιρροής της Τουρκίας είτε στρατιωτική είτε πολιτική είτε οικονομική "τότε δεν μπορούμε να συζητούμε".

    Ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι εάν ο ίδιος ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ζητούσε "απάντηση προ πάσης πρωτοβουλίας".

    Εξάλλου κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι το ΝΑΤΟ εντάσσει την Κύπρο σε κάποια στρατηγικά σχέδια, σύμφωνα με τα οποία η Κύπρος θα ενταχθεί στο στρατηγείο της Σμύρνης, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι δεν είναι ενήμερος.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [16] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας

    Λευκωσία,Κύπρος,04/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    1. Στις 13.20 μ.μ. η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις πιο κάτω τιμές (fixing) που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές τους πέραν των Λ.Κ. 10.000, αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    -----------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα          Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά       Πώληση     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    Ελλην. Δραχμή        534,7500     536,8800     534,7500  539,4800
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα     1,7192       1,7260       1,7192    1,7300
    Δολάριο ΗΠΑ            1,9236       1,9312       1,9236    1,9352
    Στερλίνα               1,1457       1,1502       1,1457    1,1527
    Γερμ. Μάρκο            3,4087       3,4223       3,4087    3,4263
    -----------------------------------------------------------------
    

    2. Τιμές συναλλάγματος προθεσμίας - Οι τιμές για συνάλλαγμα προθεσμίας ήταν ως ακολούθως:

    -----------------------------------------------------------------
                     Δολάρια ΗΠΑ          |            Στερλίνες
    -----------------------------------------------------------------
                     Περιθώρια  |Ημ. Λήξης|    Περιθώρια    |Ημ.Λήξης
                Πώλησης  Αγοράς |         | Πώλησης  Αγοράς |
    --------------------------------------|--------------------------
    01 Μήνα      0,0090  0,0000 |08.01.98 | 0,0040   0,0010 |08.01.98
    02 Μήνες     0,0120  0,0000 |09.02.98 | 0,0040   0,0020 |09.02.98
    03 Μήνες     0,0160  0,0000 |09.03.98 | 0,0050   0,0030 |09.03.98
    06 Μήνες     0,0260  0,0000 |09.06.98 | 0,0050   0,0070 |09.06.98
    09 Μήνες     0,0370  0,0000 |08.09.98 | 0,0050   0,0120 |08.09.98
    12 Μήνες     0,0470  0,0000 |08.12.98 | 0,0060   0,0160 |08.12.98
    15 Μήνες     0,0610  0,0000 |08.03.99 | 0,0110   0,0190 |08.03.99
    18 Μήνες             0,0000 |08.06.99 |          0,0210 |08.06.99
    21 Μήνες             0,0000 |08.09.99 |          0,0230 |08.09.99
    24 Μήνες             0,0000 |08.12.99 |          0,0250 |08.12.99
    -----------------------------------------------------------------
    

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [17] Αναστασιάδης - Βαρθολομαίος

    Λευκωσία,Κύπρος,04/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συμπαράσταση προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εκφράζει ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης, σε επιστολή του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, μετά την τρομοκρατική επίθεση που υπέστη προχθές το Πατριαρχείο.

    Στην επιστολή, ο κ. Αναστασιάδης χαρακτηρίζει την τρομοκρατική επίθεση ως "μια αποτρόπαιη πράξη τυφλού και αδιέξοδου φανατισμού με προφανή στόχο να πλήξει το οικουμενικό κύρος και τη διεθνή ακτινοβολία του θρόνου της ορθοδοξίας.

    Ο Ελληνισμός της Κύπρου ενώνει τη φωνή της διαμαρτυρίας του μαζί με τη φωνή διαμαρτυρίας του πολιτισμένου κόσμου", αναφέρει ο κ. Αναστασιάδης.

    Παράλληλα, εκφράζει την πίστη ότι το μήνυμα ειρήνης και καταλλαγής του οποίου ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει γίνει "διαπρήσιος κήρυκας, θα βρει τελικά απήχηση ακόμη και σ'αυτούς που παραμένουν δέσμιοι της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Thursday, 4 December 1997 - 14:14:47 UTC