Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-12-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - Κόρντοβεζ - υποβολή εγγράφων
  • [02] Υπουργός Εξωτερικών - Φασίνο
  • [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [04] Συνάντηση Ε/κ και Τ/κ κομμάτων
  • [05] Πρόεδρος Κληρίδης - Θεσσαλονίκη
  • [06] Ευρωβουλή - Κύπρος - Τουρκία
  • [07] ΣΑΕ - ψηφίσματα

  • [01] Εκπρόσωπος - Κόρντοβεζ - υποβολή εγγράφων

    Λευκωσία,Κύπρος,03/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Δεν έχει ζητηθεί από την κυπριακή κυβέρνηση, να υποβάλει έγγραφα προς τα Ηνωμένα Εθνη, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης.

    Η κυπριακή κυβέρνηση, όπως είπε, αναμένει από τα Ηνωμένα Εθνη τη νέα διαδικασία που θα υιοθετήσουν, όταν θα αρχίσει ο νέος κύκλος συνομιλιών, που υπολογίζεται για τον προσεχή Μάρτιο.

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί έναντι του κ. Κόρντοβεζ για υποβολή εγγράφων προς τα Ηνωμενα Εθνη, τον ερχόμενο Μάρτιο, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι "δεν έχουμε τέτοια παράκληση", αλλά ότι η είδηση αποτελεί πρακτορειακή πληροφορία.

    "Εκείνο το οποίο αναμένει κανείς, σε νέο κύκλο συνομιλιών", επεσήμανε ο Εκπρόσωπος, είναι "η έκφραση και η παρουσίαση των θέσεων των μερών, πάνω σε διάφορες πτυχές που είναι συγκεκριμένες και είναι οι βασικές πτυχές του Κυπριακού".

    Σε ερώτηση αν η παρουσίαση των θέσεων, θα είναι γραπτή ή προφορική, ο κ. Χριστοφίδης είπε, "αναμένουμε οδηγίες".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [02] Υπουργός Εξωτερικών - Φασίνο

    Λευκωσία,Κύπρος,03/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το θέμα της εκπροσώπησης των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Κύπρου - Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) θα πρέπει να διευθετηθεί στην Κύπρο και κανένας δεν μπορεί να επέμβει.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Πιέρο Φασίνο, τονίζοντας ότι η χώρα του υποστηρίζει τη διεύρυνση της ΕΕ και ελπίζει πως η κυπριακή αντιπροσωπεία που θα συμμετάσχει στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα εκπροσωπεί όλο το νησί.

    "Είναι ξεκάθαρο ότι τόσο η ΕΕ όσο και η Ιταλία είναι πεποισμένες ότι η αντιπροσωπεία θα πρέπει να εκπροσωπεί όλο το νησί", δήλωσε ο Ιταλός ΥΦΕΞ.

    Μιλώντας ύστερα από συνομιλίες που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ο κ. Φασίνο δήλωσε ότι σκοπός της επίσκεψής του είναι να συζητήσει με τις δύο πλευρές τη στρατηγική που θα ακολουθήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στη Σύνοδο Κορυφής του Λουξεμβούργου, σε σχεση με την διεύρυνση.

    "Είναι καλά γνωστό ότι η Ιταλία πάντοτε υποστήριζε τη διεύρυνση της ΕΕ", δήλωσε ο Ιταλός ΥΦΕΞ, σημειώνοντας ότι μέσα στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής η χώρα του υποστηρίζει την ένταξη της Κύπρου.

    Κληθείς να σχολιάσει την απαίτηση του Ραούφ Ντενκτάς για αναγνώριση του ψευδοκράτους πριν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ο κ. Φασίνο ανέφερε αρχικά ότι συζήτησε το θέμα τόσο με τους πολιτικούς αρχηγούς όσο και με τον ίδιο τον Ντενκτάς. Πρόσθεσε ότι σε όλους μετέφερε την επιθυμία της χώρας του για σύσταση αντιπροσωπείας που να εκπροσωπεί όλο το νησί.

    "Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι αυτό το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί εντός Κύπρου και δεν μπορούμε να επέμβουμε", δήλωσε.

    Καταλήγοντας επεσήμανε ότι "θα ήταν πολύ καλύτερο" και ότι "είναι θέμα πολιτικής ευαισθησίας" να συσταθεί η αντιπροσωπεία που θα εκπροσωπεί ολόκληρο το νησί πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

    Καλωσορίζοντας τον κ. Φασίνο, ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, δήλωσε ότι η επίσκεψή του στην Κύπρο επιδεικνύει το ενδιαφέρον της Ιταλίας για την Κύπρο, το πρόβλημα της και την ενταξιακή της πορεία.

    "Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συνομιλία με μια χώρα της Μεσογείου που είναι μέλος της ΕΕ και υποστηρίζει τις προσπάθειες της Κύπρου για ένταξη", πρόσθεσε ο ΥΠΕΞ.

    Νωρίτερα σήμερα ο Ιταλός αξιωματούχος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο Κληρίδη, και είχε συνάντηση και με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΑ)

    [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,03/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           75.88 (-0.21)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   87.61 (-0.28)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     58.99 (-0.35)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 56.43 (+0.44)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  73.23 (+0.26)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                61.99 (-0.78)
        Εμπορικές Εταιρείες                     39.42 (+0.08)
        Αλλες Εταιρείες                         58.74 (-0.89)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 348204.990
    
    * H διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/MA)

    [04] Συνάντηση Ε/κ και Τ/κ κομμάτων

    Λευκωσία,Κύπρος,03/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την επαναδραστηριοποίηση της Συντονιστικής Επιτροπής των Κομμάτων, αποφάσισαν σήμερα αρχηγοί ή εκπροσώποι Ε/κ και Τ/κ κομμάτων, σε νέα συνάντηση που είχαν στο Λήδρα Πάλας.

    Η συνάντηση διεξήχθηκε μέσα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Πρεσβείας της Σλοβακίας για επαναπροσέγγιση.

    Κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, αναφέρει ότι "η Επιτροπή θα συζητήσει και θα προτείνει συγκεκριμένα μέτρα επαναπροσέγγισης στη συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων".

    Επίσης, σημειώνει ότι η συνάντηση διεξήχθηκε μέσα σε μια φιλική και εποικοδομητική ατμόσφαιρα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [05] Πρόεδρος Κληρίδης - Θεσσαλονίκη

    Λευκωσία,Κύπρος,03/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, αναχωρεί αύριο Πέμπτη για τη Θεσσαλονίκη, όπου θα προσφωνήσει την Α' Τακτική Συνέλευση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ).

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες κατά την παραμονή του στην ελληνική συμπρωτεύουσα και έδρα του ΣΑΕ, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα έχει ιδιαίτερη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κώστα Σημίτη, ο οποίος επίσης θα προσφωνήσει τη Συνέλευση.

    Από τη Θεσσαλονίκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στη Βρετανία. Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης είχε προσφωνήσει και την ιδρυστική συνέλευση του ΣΑΕ, που πραγματοποιήθηκε πριν από δύο χρόνια, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τους απόδημους Ελληνες, αφού το Κυπριακό αποτελεί έναν από τα κύρια εθνικά θέματα που τους απασχολούν.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [06] Ευρωβουλή - Κύπρος - Τουρκία

    Λευκωσία,Κύπρος,03/12/1997 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος)

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λουξεμβούργου, που θα πραγματοποιηθεί στις 12 και 13 Δεκεμβρίου, πρέπει να δημιουργήσει ευνοϊκό κλίμα για την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου στην Ενωση, αλλά να βρει παράλληλα τρόπους για τη συμμετοχή και των Τ/Κ στις διαπραγματεύσεις αυτές.

    Αυτό δήλωσε σήμερα στη συζήτηση για τη διεύρυνση, ενώπιον της ολομέλειας της Ευρωβουλής, ο Κοινοτικός Επίτροπος, αρμόδιος για Εξωτερικές Σχέσεις, Χανς Βαν ντεν Μπρουκ.

    Αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, ο Ολλανδός Επίτροπος εξέφρασε την άποψη ότι όλες οι χώρες πρέπει να συμμετάσχουν, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, η οποία ζήτησε, όπως είπε, περισσότερη διαφάνεια σχετικά με τις προθέσεις των 15 πάνω στο αίτημα.

    Πρόσθεσε ότι και η Ενωση, έχει ζητήσει με τη σειρά της, να ξεκαθαρίσει η Τουρκία τη θέση της σχετικά με τις προθέσεις της για το Κυπριακό, τις σχέσεις με την Ελλάδα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ υπεραμύνθηκε της πρότασης της Κομισιόν για έναρξη διαπραγματεύσεων μόνο με την Κύπρο και τις πέντε χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης (Εσθονία, Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβενία) και για τις άλλες μια ενδυνάμωση της προενταξιακής διαδικασίας.

    Ο προεδρεύων της Ενωσης, ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου, Ζακ Πόος, υποστήριξε ότι από τη διεύρυνση θα βγει δυνατή η Ενωση πολιτικά, οικονομικά και πολιτισμικά, και πως κανένας δεν μπορεί να αποκλεισθεί, αλλά η κάθε υποψηφιότητα θα εξετάζεται χωριστά.

    Σύμφωνα με τον κ. Πόος, η ΕΕ έχει δεσμευθεί για ένταξη της Κύπρου και των 10 χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, με τον τρόπο αυτό αφήνοντας εκτός την Τουρκία.

    Ο κ. Πόος, παρ' ότι αναγνώρισε ότι η Τουρκία δεν πληροί τα πολιτικά κριτήρια, εντούτοις τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής της χώρας αυτής στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη.

    Εμφανίστηκε δε θετικός και στο αίτημα της κυπριακής κυβέρνησης για ενίσχυση της προενταξιακής στρατηγικής, δηλαδή συμμετοχή σε κοινοτικά προγράμματα, σε προγράμματα κατάρτισης, σε θέμα εσωτερικής αγοράς κι άλλα, διαβεβαιώνοντας ότι η ΕΕ θα λάβει υπόψη όλες τις ανάγκες της Κύπρου.

    Στο μεταξύ, η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να υιοθετήσει αύριο ψήφισμα για τη διεύρυνση, με το οποίο ζητείται να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Κύπρο και τις εννέα χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, εκτός της Σλοβακίας, για πολιτικούς λόγους, αλλά να έχουν εντατική μορφή μόνο με τις έξι που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Με τον τρόπο αυτό, η Ευρωβουλή επιθυμεί να στείλει ένα θετικό, πολιτικό μήνυμα στις χώρες εκείνες που η Επιτροπή εισηγείται αρχικά να μείνουν εκτός διαδικασίας διαπραγμάτευσης, δηλαδή, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Λιθουανία και τη Λετονία.

    Τέλος, για την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, η Ευρωβουλή εισηγείται τη συμμετοχή των 11 χωρών και της Τουρκίας.

    Για την Αγκυρα, υπάρχουν τροποποιήσεις που θα εξετασθούν αύριο, κυρίως από την πλευρά των σοσιαλιστών, οι οποίοι συνδέουν τη συμμετοχή της με την εκπλήρωση ορισμένων προϋποθέσεων από την Τουρκία, αναφορικά με το Κυπριακό, τις σχέσεις με την Ελλάδα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Κουρδικό.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [07] ΣΑΕ - ψηφίσματα

    Θεσσαλονίκη,Ελλάδα,03/12/1997 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας, Ρεβέκκας Γρηγοριάδου)

    Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) απαιτεί από τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα τις ΗΠΑ και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), να ασκήσουν ουσιαστικές πιέσεις στην Τουρκία για συμμόρφωση προς τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς έννομης τάξης, ώστε να εγκαταλείψει τις απειλές και την επεκτατική πολιτική της έναντι της Κύπρου και του ελληνισμού γενικότερα.

    Σε ψήφισμα για το Κυπριακό, που εγκρίθηκε σήμερα από τις περιφερειακές επιτροπές, η Α' Τακτική Συνέλευση του ΣΑΕ θα καλεί τους απανταχού της γης Ελληνες να δραστηριοποιηθούν ενεργά στις χωρες όπου διαβιούν, ώστε να βοηθήσουν αποφασιστικά στον τερματισμό των δεινών του κυπριακού λαού, που επέφερε η τουρκική εισβολή και κατοχή.

    Στο ψήφισμα, η Συνέλευση θα εκφράζει την αδελφική αλληλεγγύη της προς τον αγωνιζόμενο για την ελευθερία του Κυπριακό Ελληνισμό και θα υποστηρίζει την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών για το Κυπριακό.

    Το ΣΑΕ πιστεύει ότι πρέπει να εξευρεθεί μια έντιμη, δίκαιη, δημοκρατική και διαρκής λύση του Κυπριακού, που να τερματίζει την τουρκική κατοχή και να έχει ως θεμέλιό της το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών ολόκληρου του κυπριακού λαού.

    Υποστηρίζει, επίσης, πλήρως, τις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης για λύση του Κυπριακού και τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της ισότιμης εντάξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ.

    Θεωρεί, εξάλλου, αναφαίρετο το δικαίωμα της Κύπρου για ενίσχυση της αμυντικής της θωράκισης και διαφύλαξης της ασφάλειας και της ανεξαρτησίας του κυπριακού κράτους.

    Τέλος, συγχαίρει την ελληνική κυβέρνηση και ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας, για τη συνεχή κι έμπρακτη συμπαράταξη στον αγώνα του κυπριακού ελληνισμού στον πολιτικό, διπλωματικό, αμυντικό και οικονομικό τομέα, την οποία θεωρεί απαραίτητη για την αίσια έκβαση του αγώνα του κυπριακού λαού.

    Στις περιφερειακές συνεδρίες της Συνέλευσης εγκρίθηκαν σήμερα διάφορα άλλα ψηφίσματα, που αφορούν την κάθε περιφέρεια και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

    Αναφέρονται, επίσης, στην ανάγκη εντατικότερων επαφών μεταξύ της Ελλάδας και των αποδήμων, την εκπαίδευση και τη διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας των αποδήμων στις χώρες υποδοχής.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΧΡ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 3 December 1997 - 19:21:24 UTC