Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-12-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΑΕ - Αθενς - Βαρθολομαίος
  • [02] Γ.Γ. ΣΑΕ, Σταύρος Λαμπρινίδης
  • [03] ΣΑΕ - Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης
  • [04] Χρηματοδότηση κυπρ. ταινίας από το EURIMAGES
  • [05] ΣΑΕ - Νιώτης
  • [06] Ζακχαίος - Ηνωμένα Εθνη - Μέση Ανατολή
  • [07] ΣΑΕ - ΥΠΕΞ Ρωσίας
  • [08] ΣΑΕ - Αναπληρωτής ΥΠΕΞ Ελλάδας
  • [09] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [10] Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - ψήφισμα για διεύρυνση
  • [11] Απόφαση Κεντρικής Επιτροπής ΔΗΚΟ
  • [12] Εκθεση Δράσης ΣΑΕ
  • [13] Δηλώσεις Ιακώβου - Πρόεδρος Κληρίδης
  • [14] Οικονομικός απολογισμός ΣΑΕ
  • [15] Βαν ντεν Μπρουκ - Ε/κύπριοι και Τ/κύπριοι νεολαίοι
  • [16] Σιάμπος συνθήκη για νάρκες

  • [01] ΣΑΕ - Αθενς - Βαρθολομαίος

    Θεσσαλονίκη,Ελλάδα,04/12/1997 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης μας Ρεβεκκάς Γρηγοριάδου)

    Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Αντριου Αθενς κατήγγειλε στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον τη βομβιστική επίθεση εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη.

    Σε επιστολή του, ο κ. Αθενς ζητά από τον Πρόεδρο Κλίντον να πιέσει δυναμικά την τουρκική Κυβέρνηση, ώστε να παρέχει αποτελεσματική προστασία στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

    Ο κ. Αθενς εκφράζει επίσης την έντονη ανησυχία του απόδημου ελληνισμού για τις συνεχείς βομβιστικές επιθέσεις κατά του Πατριαρχείου και τονίζει ότι το παγκόσμιο πνευματικό αυτό κέντρο για πάνω από 300 εκατομμύρια ορθόδοξους χριστιανούς βρίσκεται κάτω από προφανή κίνδυνο.

    Υπενθυμίζει, εξάλλου, τον Πρόεδρο Κλίντον ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο βάλλεται για τέταρτη φορά από βομβιστικές επιθέσεις και υπογραμμίζει ότι το τελευταίο περιστατικό θα πρέπει να ανησυχεί ιδιαίτερα το Προεδρικό ζεύγος, το οποίο μόλις πρόσφατα σύναψε ιδιαίτερες σχέσεις με τον Πατριάρχη, κατά την πρόσφατη περιοδεία του στις ΗΠΑ.

    (ΚΥΠΕ/ΡΓ/ΜΧ)

    [02] Γ.Γ. ΣΑΕ, Σταύρος Λαμπρινίδης

    Θεσσαλονίκη,Ελλάδα,04/12/1997 ((ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης μας, Ρεβέκκας Γρηγοριάδου))

    Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Σταύρος Λαμπρινίδης, τόνισε σημερα την ανάγκη ενότητας μεταξύ του ελληνισμού, απόδημου και μη, και σημείωσε ότι είναι καλύτερα ο ελληνισμός να δημιουργήσει "μια γροθιά" για να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του.

    Σε χαιρετισμό στην Α' Τακτική Συνέλευση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), ο κ. Λαμπρινίδης είπε ότι ο ρόλος της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού είναι αυτός του παρατηρητή και του συμπαραστάτη και ότι εναπόκειται στο ΣΑΕ να δώσει απάντηση στο θέμα της συσπείρωσης του ελληνισμού.

    Επεσήμανε, ωστόσο, ότι "είμαστε όλοι μαζί στο ίδιο καράβι" και ότι "χέρι - χέρι, το ΣΑΕ και η ελληνική πολιτεία, θα προωθούμε τη λύση των προβλημάτων" που απασχολούν τον ελληνισμό.

    Χαρακτήρισε, ακολούθως, "εξαιρετικά σημαντική" τη συνέλευση του ΣΑΕ, και ανέφεε ότι είναι το ΣΑΕ που "μας καθοδηγεί στην Ελλαδα".

    "Δεκαεφτά εκ. Ελληνες, 141 χώρες, μία πατρίδα", τόνισε ο κ. Λαμπρινίδης, επαναλαμβάνοντας τη σημασία που πρέπει να αποδίδει ο ελληνισμός στην ενότητά του. Υπενθυμίζεται ότι η Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού υπάγεται στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, ενώ το ΣΑΕ είναι αυτόνομο σώμα, που έχει συμβουλευτικό ρόλο στην ελληνική κυβέρνηση.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΧΡ/ΜΧ)

    [03] ΣΑΕ - Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης

    Θεσσαλονίκη,Ελλάδα,04/12/1997 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης μας Ρεβέκκας Γρηγοριάδου)

    Ο ελληνισμός είναι ενιαίος και οι αγώνες του κοινοί, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, χαιρετίζοντας την Α' τακτική Συνέλευση του Απόδημου Ελληνισμού.

    "Εξασφαλίζοντας την εθνική μας ομοψυχία, αντλώντας δύναμη από τις αστείρευτες πηγές της ιστορίας και του πολιτισμού μας μπορούμε ως ελληνισμός να ατενίζουμε με αισιοδοξία τη νέα εποχή που προβάλλει και να χαράσσουμε με σιγουριά και αυτοπεποίθηση το μέλλον μας", είπε και υπογράμμισε:

    "Η ομόνοια και η συνεργασία όλων των Ελλήνων απανταχού της γης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να παίξει ο ελληνισμός το ρόλο που του αρμόζει στη νέα πραγματικότητα".

    Ο κ. Πετσάλνικος τόνισε, επίσης ότι "ο ελληνισμός της διασποράς", που απαριθμεί επτά εκατομμύρια, "μπορεί και πρέπει να προβάλει την ιστορία του τόπου μας και την πολιτιστική δημιουργία, όχι μόνο του παρελθόντος, αλλά και του παρόντος".

    Ανέφερε, ακολούθως, ότι "ο ελληνισμός της διασποράς μπορεί να συμβάλει στη στήριξη και προώθηση των διεθνών μας δικαίων" και "μπορεί να βοηθήσει ώστε το όραμα μιας ισχυρής Ελλάδας με κύρος και αξιοπρέπεια να γίνει πραγματικότητα".

    "Οραματιζόμαστε", είπε, "μιαν Ελλάδα που θα είναι ισχυρή πολιτικά, οικονομικά, αμυντικά, διπλωματικά, ενταγμένη ισότιμα στον ευρωπαϊκό χώρο και στο ευρύτερο διεθνές σύστημα, που θα αξιοποιεί τις συμμαχίες, τα διεθνή της ερείσματα και τα διαπραγματευτικά της πλεονεκτήματα".

    Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι το "Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης θα είναι συμπαραστάτης" στον αγώνα των αποδήμων και ότι "επιδιώκουμε η Θεσσαλονίκη, η πρωτεύουσα της Μακεδονίας μας, να καταστεί στην πράξη η έδρα του οικουμενικού ελληνισμού, το οικουμενικό στρατηγείο, για την προβολή της ελληνικής ταυτότητας στον 21ο αιώνα".

    Χαιρετισμούς απηύθηναν μεταξύ άλλων, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής Πέτρος VII, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος Δημήτρης Τσοβόλας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος, ενώ διαβάστηκαν και μηνύματα του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Διόρωδου Α' και της ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΓ/ΜΧ)

    [04] Χρηματοδότηση κυπρ. ταινίας από το EURIMAGES

    Λευκωσία,Κύπρος,04/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την καινούργια ταινια του Κύπριου σκηνοθέτη - παραγωγού Κώστα Δημητρίου "Επιστροφή στην Ιθάκη" θα χρηματοδοτήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοδότησης Ευρωπαϊκών Κινηματογραφικών Συμπαραγωγών - EUROIMAGES.

    Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου EURIMAGES , στην τελευταία σύνοδό του που πραγατοποιήθηκε στο Στρασβούργο μεταξύ 24 - 26 Νοεμβρίου 1997, αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την ταινία του κ. Δημητρίου με το ποσό των 1.100.000 γαλλικών φράγκων (γύρω στις 97 χιλιάδες λίρες Κύπρου).

    Η ταινία αποτελεί συμπαραγωγή Κύπρου, Ελλάδας και Βουλγαρίας και έχει ήδη εξασφαλίσει κρατική επιχορήγηση από την κυπριακή Κυβέρνηση ύψους 100 χιλιάδων λιρών, μετά από σχετική σύσταση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Κινηματογράφου (ΣΕΚΙΝ).

    Το θέμα της καινούργιας ταινίας του κ. Δημητρίου είναι η σταθερή φιλία δυο Κυπρίων γυναικών - μιας Ελληνοκύπριας και μια Τουρκοκύπριας - που ζούσαν ειρηνικά και ανέμελα σε μικρή κωμόπολη της Κύπρου πριν από την εισβολή του 1974.

    Τα τραγικά γεγονότα χωρίζουν όχι μόνο την Κύπρο αλλά και τις δυο φίλες. Ομως η φιλία τους είναι πιο δυνατή και υπερβαίνει τόσο το χωρισμό όσο και την αντιπαλότητα ανάμεσα στις δυο κοινότητες της Κύπρου.

    Σημειώνεται ότι η ταινία "Επιστροφή και Ιθάκη" ήταν ανάμεσα στις δέκα ταινίες μεγάλου μήκους οι οποίες έτυχαν χρηματοδότησης από τις 20 συνολικά προτάσεις που είχαν υποβληθεί κατά την τελευταία σύνοδο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου EURIMAGES.

    Η Κύπρος είναι ιδρυτικό μέλος του Ταμείου EURIMAGES και αντιπροσωπεύεται στο Διοικητικό Συμβούλιο από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [05] ΣΑΕ - Νιώτης

    Θεσσαλονίκη,Ελλάδα,04/12/1997 ((ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης μας, Ρεβέκκας Γρηγοριάδου))

    "Η Ελλάδα, η Κύπρος και η διασπορά συναντώνται σήμερα για έναν ισχυρό, συγκροτημένο, αναγεννημένο ελληνισμό στον παγκόσμιο χώρο", τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για τον Απόδημο Ελληνισμό, Γρηγόρης Νιώτης.

    Σε ομιλία του στην Α' Τακτική Συνέλευση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, (ΣΑΕ), ο κ. Νιώτης είπε ότι "ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής του ελληνισμού στο παγκόσμιο περιβάλλον προϋποθέτει και συνδέεται με την ανάπτυξη και λειτουργία μιας αμφίδρομης σχέσης", τόσο ανάμεσα στον ελλαδικό χώρο και τη διασπορά, όσο και αντιστρόφως.

    "Αυτή η στρατηγική", συνέχισε, "προβάλλει ως όραμα την ανάδειξη του ενιαίου συγκροτημένου ελληνισμού, των 17 εκ. και πλέον όπου γης, στην αρχή του 21ου αιώνα και την έναρξη της τρίτης χιλιετίας, στον ενιαίο και αλληλεξαρτημένο διεθνές περιβάλλον, που έχει οδηγήσει ορισμένους θεωρητικούς να μιλούν για τη συνύπαρξη των λαών και κρατών σε ένα Παγκόσμιο Χωριό".

    Αναφερόμενος στο ρόλο της Επιτροπής, της οποίας είναι Πρόεδρος, ο κ. Νιώτης είπε ότι στις κύριες προτεραιότητες μας για το επόμενο χρονικό διάστημα είναι η οικοδόμηση όλων των βάθρων της εθνικής αυτής στρατηγικής".

    Ο κ. Νιώτης εξέφρασε επίσης την ελπίδα ο θεσμός (του ΣΑΕ) "να αναπτύσσεται αυτοτροφοδοτούμενος και αυτόνομος και να μεταπλάσσεται στο θεσμό της ενότητας όλου του απόδημου ελληνισμού στον παγκόσμιο χώρο".

    "Περιμένουμε", συνέχισε, "να σταθείται στο υψηλό επίπεδο των περιστάσεων για την ισχυροποίηση του θεσμού του ΣΑΕ, ώστε να καταστεί το αληθινό σύμβολο της ενότητας του απόδημου ελληνισμού, για έναν ισχυρό, συγκροτημένο ελληνισμό των 17 εκ. στον παγκόσμιο χώρο, στο ξεκίνημα του 21ου αιώνα".

    Τέλος, ο κ. Νιώτης εισηγήθηκε όπως η επόμενη συνέλευση του ΣΑΕ, που θα πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο του 1999, διοργανωθεί προς το τέλος του μήνα, ώστε να γιορτάσουν οι απόδημοι μαζί το νέο έτος, και να είναι έτσι συμβολική η μετάβασή στον 21ο αιώνα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΧΡ/ΜΧ)

    [06] Ζακχαίος - Ηνωμένα Εθνη - Μέση Ανατολή

    Λευκωσία,Κύπρος,04/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος, όπως δείχνει η μακρά και πλούσια ιστορία της, καθώς βρίσκεται στο σταυροδρόμι Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής, προκεχωρημένο φυλάκιο της Ευρώπης και γέφυρα μεταξύ των λαών της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης, πάντα επηρεαζόταν από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

    Αυτό τόνισε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος μιλώντας χθες στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, θέμα το οποίο συζητείται από την ολομέλεια του σώματος.

    Ο κ. Ζακχαίος υπογράμμισε επίσης ότι ενώ η Κύπρος επιθυμεί να διατηρήσει και να ενδυναμώσει τους δεσμούς της με την Ευρωπαϊκή Ενωση, με την οποία αναμένεται μέχρι τον Απρίλιο να αρχίσει ενταξιακές συνομιλίες, προσβλέπει επίσης στην προώθηση των σχέσεων της με όλους του γείτονές της στη Μέση Ανατολή, πράγμα που αποτελεί σημαντικό στοιχείο της εξωτερικής της πολιτικής.

    Ο Κύπριος Πρέσβης υποστήριξε ότι παράλληλα με το Παλαιστινιακό, το οποίο είναι και το κύριο πρόβλημα στη Μεση Ανατολή, θα πρέπει να επαναρχίσουν οι συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και της Συρίας καθώς και μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου. Υπογράμμισε επίσης ότι ουσιαστικό στοιχείο της θέσης της Κύπρου στο Μεσανατολικό, καθώς και σε όλες τις καταστάσεις εισβολής και κατοχής είναι η αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από τα κατεχόμενα εδάφη.

    Καταλήγοντας ο κ. Ζακχαίος τόνισε ότι μια ειρηνική και ακμάζουσα Μέση Ανατολή αποτελεί όραμα όλων που δεν μπορεί να πραγματωθεί με μονομερείς ενέργειες και συσσώρευση εξοπλισμών, αλλά μόνο με την οικονομική πρόοδο, την σταθερότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη. Ελπίδα της χώρας μου κατέληξε, είναι ότι το όραμα αυτό δεν θα χαθεί.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [07] ΣΑΕ - ΥΠΕΞ Ρωσίας

    Θεσσαλονίκη,Ελλάδα,04/12/1997 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Ρεβέκκας Γρηγοριαδου)

    Τη σημασία που αποδίδει η Ρωσική Ομοσπονδία στους εκεί απόδημους Ελληνες εξέθεσε σήμερα σε μήνυμά του, που διαβάστηκε στην Α' Τακτική Συνέλευση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Γιεβγκένι Πριμακόφ.

    Στο μήνυμά του ο κ. Πριμακόφ διαβεβαίωσε ότι η ρωσική ηγεσία σέβεται τους απόδημους "θεωρώντας τους ισότιμα μέλη της" Ρωσικής Ομοσπονδίας. Είναι οι απόδημοι, επεσήμανε, που "συνέβαλαν στη φιλία μεταξύ των λαών μας".

    Αναφέρθηκε, εξάλλου, στις ρωσοελληνικές και ρωσοκυπριακές διακρατικές συμφωνίες, οι οποίες, όπως σημείωσε, "έθεσαν σταθερή νομοθετική βάση για επιχειρηματική δραστηριότητα".

    (ΚΥΠΕ/ΡΓ/ΚΣ/ΜΧ)

    [08] ΣΑΕ - Αναπληρωτής ΥΠΕΞ Ελλάδας

    Θεσσαλονίκη,Ελλάδα,04/12/1997 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης μας Ρεβέκκας Γρηγοριάδου)

    "Δεν πρέπει να φοβηθούμε τις ιδιαιτερότητες" των αποδήμων στις χώρες όπου βρίσκονται, "αλλά να τις αναδείξουμε", διότι μας παρέχουν "νέα στοιχεία, εμπειρίες και γνώσεις, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν από τον ελληνισμό προς όφελος όλων μας".

    Αυτό τόνισε σήμερα το απόγευμα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, σε ομιλία του στην Α' Τακτική Συνέλευση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι παρά τις ιδιαιτερότητες των αποδήμων, "υπάρχει κάτι που μας ενώνει" και ότι σημασία έχει πόσο νοιώθουμε Ελληνες στη συνείδησή μας.

    Επεσήμανε, ακόμη, ότι "το να προωθούμε τη δεκτικότητα, σημαίνει ότι προστατεύουμε και τη δική μας ελληνική ταυτότητα".

    Στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τονίζοντας ότι οι αξίες που ασπάζεται, δηλαδή οι δημοκρατικοί θεσμοί, η κοινωνική δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι κοινές κι έχουν ελληνική προέλευση.

    "Αυτά", είπε, "είναι βασική δική μας παράδοση", επισημαίνοντας ότι οι αξίες αυτές "έχαν ελληνική ρίζα", πράγμα που δίνει στο ελληνικό έθνος, όπως σημείωσε, "μεγάλη δύναμη".

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι "είναι πολύ σημαντικό να καλλιεργούμε τη δική μας ελληνική ταυτότητα" και σημείωσε την ανάγκη για συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και του απόδημου ελληνισμού για προώθηση αυτής της συνείδησης.

    Αναφερόμενος στο ρόλο της ελληνικής Κυβέρνησης, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι είναι "υποβοηθητικός". Είπε ότι παρόλο που η πρωτοβουλία για δημιουργία του ΣΑΕ ανήκε στην ελληνική πολιτεία, εντούτοις το ΣΑΕ πρέπει να είναι ανεξάρτητος οργανισμός και πρότεινε συνεργασία για ενίσχυση της αυτονομίας που, όπως τόνισε, πρέπει να έχει το ΣΑΕ.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε, ακόμη, ότι οι πρωτοβουλίες της ελληνικής Κυβέρνησης περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση των φορέων διδασκαλίας και προώθησης της ελληνικής γλώσσας στην ομογένεια του εξωτερικού, καθώς και την έγκαιρη κι έγκυρη ενημέρωση των αποδήμων για τα δρώμενα στην Ελλάδα.

    Τέλος, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων και είπε ότι "είναι το ένα γεγονός που ενώνει την υφήλιο και είναι ελληνική παράδοση". Εισηγήθηκε, εξάλλου, να προωθηθεί και η παράδοση της ολυμπιακής εκεχειρίας.

    (ΚΥΠΕ/ΡΓ/ΜΧ)

    [09] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,04/12/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           76.21 (+0.43)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   87.77 (+0.18)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     59.15 (+0.27)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 57.04 (+1.08)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  73.45 (+0.30)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                62.00 (+0.02)
        Εμπορικές Εταιρείες                     40.31 (+2.26)
        Αλλες Εταιρείες                         60.12 (+2.35)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 776847.177
    
    * H διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/MX)

    [10] Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - ψήφισμα για διεύρυνση

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,04/12/1997 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος)

    Εναρξη διαπραγματεύσεων με 10 υποψήφιες χώρες ( δεν συμπεριλαμβάνονται η Σλοβακία και η Τουρκία ), αλλά εντατική μορφή να έχουν μόνο με τις 6 χώρες που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (συμπεριλαμβάνεται και η Κύπρος), εισηγείται με ψήφισμά της που υιοθέτησε σήμερα στις Βρυξέλλες, η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Η ολομέλεια εισηγείται επίσης τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης με τη συμμετοχή όλων των υποψηφίων χωρών συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, για την οποία, όμως, δεν υπάρχει δέσμευση ένταξης σε αντίθεση με τις 11 άλλες χώρες.

    Το ψήφισμα θα υποβληθεί ως θέση της Ευρωβουλής στη Σύνοδο Κορυφής του Λουξεμβούργου (12 - 13 Δεκεμβρίου), ενώ βασίζεται σε έκθεση για τη διεύρυνση των Ευρωβουλευτών Arie Oostlander (Oλλανδός Χριστιανοδημοκράτης) και Enrique Baron Crespo (Ισπανός Σοσιαλιστής).

    Τα βασικά σημεία του ψηφίσματος που υιοθετήθηκε αναφέρουν σε ότι αφορά την ενταξιακή διαδικασία τα εξής:

    - Να αρχίσουν διαπραγματεύσεις ένταξης με 9 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και την Κύπρο. Η 11η χώρα, η Σλοβακία δεν πληρεί αυτή τη στιγμή τα πολιτικά κριτήρια της Κοπενγχάγης (δημοκρατικοί θεσμοί).

    - Το άνοιγμα ενταξιακών ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις 5 υποψήφιες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (Εσθονία, Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβενία) και την Κύπρο, όπως προβλέπεται από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι διαπραγματεύσεις θα είναι ανοικτές και για τις υπόλοιπες χώρες στο βαθμό που αυτές αποδείξουν ότι είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της διεύρυνσης. Μάλιστα, η Επιτροπή έχει δεσμευθεί να υποβάλει ετήσιες εκθέσεις σχετικά με το βαθμό ετοιμότητας κάθε χώρας από αυτές που δεν περιλαμβάνονται στον αρχικό κατάλογο.

    Για την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, η Ολομέλεια θεωρεί τη σύστασή της χρήσιμη και εισηγείται τη συμμετοχή σε αυτή των 12 χωρών, δηλαδή να συμπεριληφθούν και η Σλοβακία και η Τουρκία.

    Πάντως, αναφορικά με την Τουρκία η ολομέλεια υιοθέτησε τροπολογία που θα ενσωματωθεί στο ψήφισμα, με την οποία ζητείται από την Αγκυρα ουσιαστική πρόοδος στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το Κουρδικό και της κατοχής τμήματος της Κύπρου. Οι δυο εισηγητές απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρίνησαν ότι η Τουρκία, σύμφωνα με το περιεχόμενο του ψηφίσματος, δεν συμμετέχει στην ενταξιακή διαδικασία.

    Υπενθυμίζεται ότι οι οριστικές αποφάσεις για τη διεύρυνση θα ληφθούν από τους 15 ηγέτες στις 12 και 13 Δεκεμβρίου στο Λουξεμβούργο.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΚ/ΜΧ)

    [11] Απόφαση Κεντρικής Επιτροπής ΔΗΚΟ

    Λευκωσία,Κύπρος,04/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) ανακοίνωσε απόψε ότι διαβουλεύεται με τον Γενικό Εισαγγελέα, Αλέκο Μαρκίδη, για να κατέλθει ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ, η οποία διήρκησε μόνο μισή ώρα, ο κ. Κυπριανού είπε το "τρίτο πρόσωπο για το οποίο μιλούσαμε την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν ο Αλέκος Μαρκίδης".

    Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ βρίσκεται "σε διαβουλεύσεις με τον κ. Μαρκίδη" και τόνισε ότι είναι "βάσιμα αισιόδοξοι για την κατάληξη αυτών των διαβουλεύσεων".

    Ανέφερε ότι ο κ. Μαρκίδης "επειδή βρίσκεται σε διαβουλεύσεις και με άλλες καταστάσεις, επεφυλάχθη να εξαγγείλει την οριστική του απόφαση σε λίγες μέρες".

    Για το λόγο αυτό, το ΔΗΚΟ δεν μπορούσε να πιέσει για οτιδήποτε. Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι ο κ. Μαρκίδης θα είναι "ανεξάρτητος υποψήφιος" και από εκείνον εξαρτάται πώς θα χειριστεί τα πράγματα.

    Ανέφερε ότι πρόθεση του ΔΗΚΟ είναι "μόλις οριστικοποιηθεί η υποψηφιότητα, να συνέλθει να την εγκρίνει". Παράλληλα, το ΔΗΚΟ έχει και με την σειρά του ορισμένες εκκρεμότητες, είπε, αλλά εξέφρασε την βεβαιότητα ότι τα πράγματα είναι πολύ ενθαρρυντικά, αναφορικά με την ολοκλήρωση του προγράμματος.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι το κυριότερο θέμα είναι αυτό της "ολοκλήρωσης των επαφών του κ. Μαρκίδη με όλους οι οποίοι είναι πιθανό να τον υποστηρίξουν".

    Σε περίπτωση που ο κ. Μαρκίδης αποφασίσει αρνητικά, την ερχόμενη βδομάδα το ΔΗΚΟ θα πάρει τελεσίδικες αποφάσεις. "Είχαμε διάφορες επιλογές, αλλά όχι για προσωπικούς λόγους, αλλά για καθαρά πολιτικούς λόγους, και για το παρελθόν, και τα διάφορα ενδεχόμενα του μέλλοντος, αποκλείουμε υποστήριξη του κ. Κληρίδη και πρώτη Κυριακή, και δεύτερη".

    Εξάλλου, ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι η Κεντρική Επιτροπή ομόφωνα ενέκρινε τους χειρισμούς τους οποίους γίνονται. Παράλληλα, τον παρακάλεσαν να διακηρύξει ότι το ΔΗΚΟ "είναι ενωμένο, συσπειρωμένο, αποφασισμένο να προχωρήσει για να επιτύχει το καλύτερο δυνατό για αυτόν τον τόπο".

    Στο σημείο αυτό, είπε ότι κατά την άποψη του ΔΗΚΟ, "ο κ. Μαρκίδης διαθέτει όλα τα προσόντα τα οποία χρειάζονται". Ο κ. Κυπριανού επεσήμανε ότι "αν ο Δημοκρατικός Συναγερμός πράγματι ενδιαφέρεται για συνεργασία, ας υποστηρίξει τον κ. Μαρκίδη. Δεν στηρίζονται τα πάντα γύρω από ένα πρόσωπο", είπε.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι είναι διατεθημένος να αποσυρθεί από την απόφαση του κόμματος να κατέλθει ως υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές, "παρά την υπόσχεση του Συναγερμού να με υποστηρίξει. Δεν με ενδιαφέρει η καρέκλα. Νομίζω, το απέδειξα αυτό πέραν πάσης αμφιβολίας. Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε πρόσωπο το οποίο διακρίνεται για την ακεραιότητά του, την εντιμότητά του...και ο οποίος πιστεύω ότι θα ακολουθήσει σωστή πορεία στο εθνικό θέμα".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι αύριο πιθανό να καταθέσει την πρόταση αυτή γραπτώς προς το ΔΗΣΥ.

    Σε ερώτηση αν ο κ. Μαρκίδης δεν πάρει υποστήριξη προς το άτομό του από τα άλλα κόμματα, θα εγκαταλείψει τη δική του υποψηφιότητα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο κ. Μαρκίδης θα αποφασίσει.

    Επίσης ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν νομίζει ότι η αξιοπιστία του ΔΗΚΟ θα πληγεί αν ο κ. Μαρκίδης αρνηθεί να κατέλθει. "Το ΔΗΚΟ έχει διαβουλεύσει με όλους, διαβουλευόμεθα με τον κ. Μαρκίδη ο οποίος εξέφρασε πρόθεση για υποψήφιος. Δεν είμαστε εμείς που σπρώξαμε τον κ. Μαρκίδη να εκδηλώσει ενδιαφέρον". Επανέλαβε δε ότι δεν είναι υποψηφίος του ΔΗΚΟ. Αντίθετα, προέρχεται από άλλο χώρο, είπε. Σε ερώτηση αν τελικά καταλήγει ότι η δική του υποψηφιότητα, (του κ. Κυπριανού) είναι υποψηφιότητα ήττας, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ απάντησε: "Οχι, δεν καταλήγω σε αυτό το συμπέρασμα καθόλου", και εξέφρασε πρόθεση να το αναλύσει σε διάσκεψη Τύπου που θα παραθέσει αύριο.

    "Αλλά για να πάψει όλη η ιστορία ότι είναι για την καρέκλα που ενδιαφέρομαι, είναι αρκετό καιρό που ξεκαθάρισα ότι δεν είναι αυτό. Με ενδιαφέρουν οι χειρισμοί του εθνικού μας θέματος", τόνισε.

    "Αν εκλεγεί ο κ. Μαρκίδης, που πιστεύω θα εκλεγεί αν βάλει υποψηφιότητα, θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε, ειδικά για το εθνικό θέμα, πολύ στενά, ενώ, όπως ξέρετε, την πενταετία που πέρασε, ήμουν παραμερισμένος", είπε και πρόσθεσε ότι εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι όσο βρίσκεται στην πολιτική "να μπορώ να συμβάλλω κατά θετικό τρόπο στην προώθηση της εθνικής υπόθεσης".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΧ)

    [12] Εκθεση Δράσης ΣΑΕ

    Θεσσαλονίκη,Ελλάδα,04/12/1997 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης μας Ρεβέκκας Γρηγοριάδου)

    Παγκόσμια περιοδεία στις τέσσερις ηπείρους πραγματοποίησε μέσα στο πρώτο εξάμηνο της θητείας του ως Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού ο Αντριου Αθενς, όπως αναφέρεται σε έκθεση δράσης του ΣΑΕ, που κατατέθηκε σήμερα στην Α' Τακτική του Συνέλευση.

    Ο κ. Αθενς επισκέφθηκε τις κοινότητες των αποδήμων και σηνάντησε κυβερνητικούς, πολιτικούς, οικονομικούς και θρησκευτικούς αρχηγούς των εκεί κρατών, με σκοπό να γνωρίσει από κοντά τους ομογενειακούς παράγοντες, να εντοπίσει τις δυναντότητες και τις ανάγκες των ελληνικών κοινοτήτων, καθώς και τη σχεση και συνεργασία τους με τις πολιτικές αρχές στις χώρες υποδοχής.

    Αμέσως μετά την ίδρυση του ΣΑΕ συγκροτήθηκε η Επιτροπή Διεθνούς Στρατηγικής Εθνικών Θεμάτων, με έδρα την Ουάσιγκτον και βάσεις στο Λονδίνο, τις Βρυξέλλες, την Οτάβα, το Κάιρο, τη Λευκωσία και τη Μελβούρνη, για να αντιμετωπίζονται άμεσα και αποτελεσματικά τα εθνικά με θέματα, σε συντονισμό με την ελληνική Κυβέρνηση και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

    Οπως αναφέρεται στην έκθεση δράσης, η Επιτροπή αυτή ανέλαβε να συσπειρώσει, μαζί με τους αντιπροσώπους του Συμβουλίου, τους επιφανείς Ελληνες και φιλέλληνες, διεθνείς επιχειρηματίες, αρχηγούς κρατών και κυβερνητικούς παράγοντες, από όλα τα κράτη της γης, που υποστηρίζουν την Ελλάδα, τον ελληνισμό και τους απόδημους, στους τόπους που διαμένουν.

    Στην έκθεση δράσης τονίζεται, εξάλλου, η ίδρυση της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης του Ελληνισμού, στην οποία οι ελληνικής καταγωγής πολιτικοί αξιωματούχοι από όλο τον κόσμο, που εντάσσονται στην Ενωση, δημιουργούν ένα παγκόσμιο δίκτυο κοινοβουλευτικών αντιπροσώπων, εκλελεγμένων απευθείας από το λαό των κρατών που αντιπροσωπεύουν και οι οποίοι διακατέχονται από κοινό εθνικό αίσθημα κι ενδιαφέρον για τον ελληνισμό.

    Οσον αφορά την οικονομική στήριξη και αυτάρκεια του ΣΑΕ, ο κ. Αθενς έχει ήδη έρθει σε επαφή κι έχει οργανώσει γεύματα εργασίας στην Αθήνα τη Θεσσαλονίκη και την Κύπρο, με σκοπό την οικονομική στήριξη του ΣΑΕ από τον επιχειρηματικό κόσμο της Ελλάδας και της Κύπρου.

    Αξιοσημείωτη είναι και η εισφορά χρηματικού ποσού για την ίδρυση του πρώτου Ιατρικού Διαγνωστικού Κέντρου στη Γεωργία, ενώ έχει ήδη γίνει από το ΣΑΕ μια εμπεριστατωμένη μελέτη των πρώτων και βασικών αναγκών ιατρικής βοήθειας για τους Ελληνες της περιοχής, που αποβλέπει σε ένα γενικό Πρόγραμμα Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων στη Γεωργία.

    Το Γενικό Πρόγραμμα Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων της Γεωργίας προβλέπεται να γίνει το πρότυπο σχέδιο δράσης, το οποίο θα επεκταθεί και στις άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, όπου ο απόδημος ελληνισμός δοκιμάζεται.

    Εκθέσεις δράσεως κατατέθηκαν το απόγευμα στη Συνέλευση και κατά περιφέρεια, δηλαδή Ευρώπη, ΗΠΑ, Ασία-Αφρική και Ωκεανία.

    Εξάλλου, αναμένεται αργότερα να υποβληθούν στην Εφορευτική Επιτροπή οι υποψηφιότητες για τις θέσεις του Προέδρου, του Αναπληρωτή Πρέδρου και των Γραμματέων του ΣΑΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΡΓ/ΜΧ)

    [13] Δηλώσεις Ιακώβου - Πρόεδρος Κληρίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,04/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εντονη κριτική στον Προέδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη για μη αξιοποίηση της διάσκεψης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 12 και 13 Δεκεμβρίου ώστε να ασκηθεί πίεση πάνω στην Τουρκία για να άρει τις απαιτήσεις και απειλές της της για προσάρτιση των κατεχομένων και ισότιμη εκπροσώπηση των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαδικασίες άσκησε ο ανεξάρτητος υποψήφιος πρόεδρος Γιώργος Ιακώβου.

    Οπως τόνισε ο κ. Ιακώβου η Τουρκία έχει ασκήσει φοβερή επιρροή πάνω στις χώρες της ΕΕ αφού 14 από αυτές υποστηρίζουν τη θέση, ότι η Τουρκία πρέπει να συμμετέχει στη συνεχή Ευρωπαϊκή Διάσκεψη.

    Σύμφωνα με τον κ. Ιακώβου η Ελλάδα πρέπει να ασκήσει βέτο "γιατί δεν μπορεί η Τουρκία να βρίσκεται στην επίθεση, τη στιγμή που κανονικά έπρεπε να είναι κατηγορούμενη".

    Ο κ. Ιακώβου υπέδειξε εξάλλου ότι "η κυπριακή διπλωματία δεν είχε διαγνώσει σωστά την πορεία των πραγμάτων και δεν είχε ασκήσει προληπτική διπλωματία ώστε να τροχιοδρομηθούν θετικες για μας εξελίξεις και να ασκούνται πιέσεις στην τουρκία και όχι στην πλευρά μας".

    Ακόμη σημείωσε οτι "ο κ. Κληρίδης δεν ανησυχεί για τίποτα, ούτε για τις δηλώσεις του κ. Ετζεβίτ, ούτε για τις δηλώσεις του Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ, ούτε για τις δηλώσεις του Βαν ντε Μπρουκ, ούτε για τις δηλώσεις Ντίνι και Κίγκελ".

    Ο κ. Ιακώβου άσκησε επίσης κριτική στον κ. Κληρίδη, "ο οποίος παρακολουθεί παθητικά τις εξελίξεις τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ έχει οργώσει την Ευρώπη προωθώντας τα τουρκικά συμφέροντα".

    "Είναι σοβαρή αδυναμία, κατέληξε, η απουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον ευρωπαϊκό χώρο".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [14] Οικονομικός απολογισμός ΣΑΕ

    Θεσσαλονίκη,Ελλάδα,04/12/1997 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Ρεβέκκας Γρηγοριάδου)

    Κατατέθηκε σήμερα το απόγευμα στην Α' Τακτική Συνέλευση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού ο οικονομικός απολογισμός των δύο χρόνων από την ίδρυση του ΣΑΕ.

    Στη σχετική έκθεση αναφέρεται ότι για το έτος 1996 τα έσοδα ανήλθαν στα 557.025 δολάρια, ενώ για τους δέκα πρώτους μήνες του 1997 τα έσοδα ήταν 1.536.455 δολάρια. Συνολικά το ποσό ανέρχεται στα 2.093.480 δολάρια.

    Τα 1.330.568 δολάρια προήλθαν από χρηματοδότηση της ελληνικής Κυβέρνησης, ενώ τα υπόλοιπα από διάφορες εισφορές και άλλους πόρους.

    Οσον αφορά τα έξοδα, το ΣΑΕ δαπάνησε το 1996 759,268 δολάρια, ενώ τους πρώτους δέκα μήνες του 1997 1.186.846. Το σύνολο των εξόδων ανέρχεται στα 1.955.041 δολάρια.

    Για το 1996 δηλαδή υπήρξε έλλειμα 202.243 δολάρια, ποσό που καλύφθηκε από τον Πρόεδρο του ΣΑΕ Αντριου Αθενς.

    Για τους πρώτους δέκα μήνες του 1997 υπήρξε πλεόνασμα 349.609 δολάρια, ενώ για το 1996 και τους πρώτους δέκα μήνες του 1997, το πλεόνασμα ήταν 138.439 δολλάρια.

    Οι δαπάνες του ΣΑΕ αφορούν κυρίως λειτουργικά έξοδα, καθώς και μεταφορά χρημάτων στα περιφερειακά γραφεία του Συμβουλίου, έξοδα συνεδριάσεων και χρηματική βοήθεια στη Γεωργία για ιατροφαρμακευτικούς σκοπούς.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΚ/ΜΧ)

    [15] Βαν ντεν Μπρουκ - Ε/κύπριοι και Τ/κύπριοι νεολαίοι

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,04/12/1997 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος)

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση αναμένει συγκεκριμένα "βήματα" προς την κατεύθυνση των αρχών της Κοινότητας, από την Τουρκία, μέσα στις επόμενες ημέρες, ώστε να μπορέσει να αποδείξει στους εταίρους ότι είναι υποψήφια για ένταξη χώρα.

    Αυτό επεσήμανε σήμερα ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Ολλανδός Επίτροπος Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, σε συνάντηση που είχε στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ομάδα 16 Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων νεολαίων.

    Η ομάδα των νεολαίων έχει προσκληθεί από τον Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας της Κύπρου και το ίδρυμα Φουλμπράϊτ.

    Σύμφωνα με τον κ. Βαν ντεν Μπρουκ, οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου θα αρχίσουν οπωσδήποτε και οι δυο κοινότητες θα πρέπει να αρχίσουν να συνεργάζονται από τώρα για την καλύτερη προετοιμασία των διαπραγματεύσεων, ανεξάρτητα από την πορεία των διαβουλεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού. Ο Επίτροπος πιστεύει επίσης ότι η έναρξη διαπραγματεύσεων θα διευκολύνει την επίλυση του Κυπριακού.

    Η επίσκεψη των νεολαίων από την Κύπρο ολοκληρώθηκε το απόγευμα με τη συνάντηση που είχαν με τον Επίτροπο.

    Σε ειδική εκδήλωση που έγινε το μεσημέρι σε αίθουσα της Ευρωβουλής, στους καλεσμένους του κ. Χατζηδάκη μίλησαν ο Πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Κύπρου Φίλιπ Μονφίς, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφριντ Μαρτένς και η Πρόεδρος της ομαδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Πολίν Γκρίν.

    Και οι τρεις αναφέρθηκαν στη σημασία που έχει για την Ενωση η επίλυση του Κυπριακού και η συμμετοχή εκπροσώπων της τουρκοκυπριακής κοινότητας στις διαπραγματεύσεις, αλλά, τόνισαν, θα πρέπει να γίνουν μόνο υπό την αιγίδα της επίσημης Κυβέρνησης της Κύπρου, που αναγνωρίζεται από τη Διεθνή Κοινότητα.

    Ο κ. Μαρτένς υπογράμμισε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Κύπρο θα αρχίσουν τον Απρίλιο όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί ανεξάρτητα από την επίλυση ή όχι του Κυπριακού.

    Ο κ. Μονφίς καταδίκασε την αδιαλλαξία του Ραούφ Ντενκτάς προσθέτοντας ότι η Κύπρος πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ και δεν μπορεί να καταστεί όμηρος της Τουρκίας. Τέλος, η Πολίν Γκριν είπε ότι ευχής έργο είναι να συμμετάσχουν και οι δυο κοινότητες στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη, αλλά αυτό δεν μπορεί, όπως είπε να γίνει χωρίς το σεβασμό της έννομης τάξης.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΚ/ΜΧ)

    [16] Σιάμπος συνθήκη για νάρκες

    Λευκωσία,Κύπρος,04/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος υπέγραψε τη Συνθήκη για Απαγόρευση της Χρήσης, Αποθήκευσης, Παραγωγής και Μεταφοράς Ναρκών κατά Προσωπικού, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής, στο πλαίσια της συνόδου υπογραφής της Συνθήκης που συγκάλεσε η καναδική Κυβέρνηση.

    Τη συνθήκη υπέγραψε στην Οτάβα του Καναδά εκ μέρους της κυπριακής Κυβέρνησης, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέκος Σιάμπος.

    Προσφωνόντας την ολομέλεια της συνόδου, ο κ. Σιάμπος υπογράμμισε τη σημασία που έχει η συνθήκη στις προσπάθειες για επίτευξη διεθνούς ειρήνης και σταθερότητας.

    Αναφερόμενος στην περίπτωση της Κύπρου, ο κ. Σιάμπος υπέδειξε ότι είναι πολύ ευαίσθητη σε θέματα που αφορούν τις νάρκες κατά προσωπικού, λόγω των τραγικών εμπειριών της Κύπρου από την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή του 37% του εδάφους της Κύπρου.

    Τόνισε ότι η απόφαση της Κύπρου να υπογράψει την καθαρά ανθρωπιστική αυτή σύμβαση, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη των ειλικρινών προσπαθειών της κυπριακής Κυβέρνησης για μείωση της έντασης και προώθηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης στο νησί και σχετίζεται άμεσα με την πρόταση του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη για αποστρατικοποίηση.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Thursday, 4 December 1997 - 19:53:09 UTC