Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-11-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] "Χαλκίν Σεσί" - Ανδρέας Χριστοφίδης
  • [03] Δηλώσεις Κυπριανού - Κ.Ε. ΔΗΚΟ
  • [04] Βρετανικό Υπ. Αμυνας - Βάση Ακρωτηρίου

  • [01] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,24/11/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           75.62 (+0.69)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   87.45 (+1.03)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     59.33 (+0.87)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 55.09 (+0.11)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  72.11 (-0.77)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                61.84 (-0.61)
        Εμπορικές Εταιρείες                     39.09 (-0.58)
        Αλλες Εταιρείες                         60.58 (+2.83)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK  445414.815
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΑΠ)

    [02] (Κ) "Χαλκίν Σεσί" - Ανδρέας Χριστοφίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,24/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ανοίκεια επίθεση κατά του Διευθυντή του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), Ανδρέα Χριστοφίδη, εξεπέλυσε ο αρθρογράφος της Τ/κ εφημερίδας "Χαλκίν Σεσί", Σαφέτ Σοϊκάλ, ισχυριζόμενος ότι ο κ. Χριστοφίδης αντιτίθεται στην ειρήνη και σε λύση του Κυπριακού.

    Με δύο δημοσιεύματά του, χθες Κυριακή και σήμερα Δευτέρα, ο Τ/Κ αρθρογράφος αναφέρεται στο τηλεοπτικό πρόγραμμα του ΡΙΚ "Προεκτάσεις", στο οποίο εμφανίστηκε ο κ. Χριστοφίδης μαζί με τους επιχειρηματίες Ντίνο Λόρδο και Βετάτ Τσελίκ, την περασμένη Πέμπτη.

    Το δημοσίευμα της Κυριακής στεγάζεται κάτω από τον τίτλο: "Προβοκάτορας στο πρόγραμμα Βετάτ Τσελίκ - Ντίνου Λόρδου", υπονοώντας τον κ. Χριστοφίδη.

    "Κατέληξε σε φιάσκο το πρόγραμμα "Προεκτάσεις" στις 20.11.1997 του Δημήτρη Ανδρέου στο ΡΙΚ, λόγω της παρουσίας σ' αυτό του Ανδρέα Χριστοφίδη", γράφει η "Χαλκίν Σεσί".

    "Ηταν τελείως περιττή η παρουσία του, αφού πρόκειται για ένα άτομο που αντιτίθεται στην ειρήνη και στην επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό, που στρέφεται με εχθρικά αισθήματα κατά των Τούρκων, αλλά και εναντίον των πάντων, που βλέπει με μίσος το δίδυμο Αμερικής - Βρετανίας... Εχω την εντύπωση ότι τον προσκάλεσαν στο πρόγραμμα για να πει αυτά που ήθελε εναντίον της συνάντησης Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών", ισχυρίζεται ο Σοϊκάλ.

    "Εχω τη γνώμη ότι ήταν λάθος που τα όσα έλεγαν οι παριστάμενοι δεν μεταφράζονταν αμέσως, μέσω ακουστικών, στον Τσελίκ. Επίσης, ήταν λάθος που τα όσα έλεγε ο Τσελίκ δεν μεταδίδονταν με υποτίτλους για τους Ε/Κ θεατές. Το μεγαλύτερο, όμως, λάθος, το λάθος των λαθών, ήταν ότι προσκλήθηκε στο πρόγραμμα ο πρώην Υπουργός Παιδείας, πρώην Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, πρώην Γενικός Διευθυντής του ΡΙΚ και νυν Διευθυντής του ΚΥΠΕ, Ανδρέας Χριστοφίδης, αφού ήταν εκ των προτέρων γνωστές οι φανατικές του θέσεις και απόψεις", προσθέτει.

    Στη συνέχεια γράφει πως, "ενώ οι υπόλοιποι τον άκουγαν με υπομονή, αυτός παρενέβαινε σε κάθε συζήτηση λες και ήταν μικρό, άτακτο παιδί. Ασχετα αν οι συνομιλητές του του έλεγαν ότι το γάλα είναι άσπρο, αυτός απαντούσε 'ΟΧΙ, είναι μαύρο'. Για τους λόγους αυτούς, το πρόγραμμα δεν ικανοποίησε. Παρεξέκλινε του στόχου του".

    "Ολοι σχημάτισαν την εντύπωση ότι ο Δημήτρης Ανδρέου κάλεσε τον άνθρωπο αυτό για να αποτύχει το πρόγραμμα. Ο Χριστοφίδης στράφηκε εναντίον των πάντων: του Ετζεβίτ, των Αμερικανών Ειδικών Αντιπροσώπων Τζόρτζ Μπολ, Ντιν Ατσεσον, Κλαρκ Κλίφορντ και Νέλσον Λέτσκι, του πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ. Για όλους ισχυρίστηκε ότι προσέφεραν μόνον κακά στην Κύπρο, τίποτα το καλό.

    Αραγε, οι Ελλαδίτες είναι αθώοι με το πραξικόπημα ή οι Ε/Κ που καταπάτησαν το Σύνταγμα και σκότωσαν τους Τούρκους;", κατά την έκφρασή του.

    Ο Τ/Κ αρθρογράφος γράφει ότι ο κ. Χριστοφίδης "αναφέρθηκε σε διάφορα θέματα που αφορούν την ομοσπονδία, τη διζωνικότητα και τη δικοινοτικότητα. Ηταν τόση η αρνητική του προσέγγιση στο θέμα, που ούτε ο Ντίνος Λόρδος τον άντεξε. Θύμωσε που σχολίαζε τους άλλους και αναφερόταν στο παρελθόν. Πήγε να του πει να κοιτάξει το παρόν, αλλά, όπως ήδη είπαμε, το άτομο αυτό ενεργούσε ως ένα άτακτο παιδί. Κατ' αυτόν, οι πάντες ήταν υπαίτιοι και μόνοι αθώοι οι Ε/Κ. Τελικά, και ο Λόρδος του απαρίθμησε τα λάθη και εγκλήματα που διέπραξαν στο παρελθόν οι Ε/Κ".

    "Σε ερώτηση του Βετάτ Τσελίκ", προσθέτει, "για το καθεστώς με το οποίο θα παρακαθήσουν οι Τ/Κ στις συνομιλίες, για το ξεχωριστό κράτος και κυριαρχία, ο Χριστοφίδης είπε ότι οι συνομιλίες θα διεξαχθούν μετά την αποχώρηση του τουρκικού στρατού, λες και δεν ήξερε ότι από το 1968 μέχρι το 1974, για έξι χρόνια, οι συνομιλίες διηξήγοντο χωρίς την παρουσία του τουρκικού στρατού".

    Στη συνέχεια ισχυρίζεται ότι "ο Χριστοφίδης και όλοι όσοι σκέπτονται σαν αυτόν, θέλουν να παύσουν οι Τ/Κ να έχουν τα ιδρυτικά τους δικαιώματα και αυτά της κυριαρχίας και αφού τους μετατρέψουν σε μια απλή μειονότητα, να ενώσουν την Κύπρο με την Ελλάδα".

    "Οι έχοντες ως στόχο τα παραπάνω δεν είναι εθνικιστές, αλλά αθεράπευτα φανατικοί. Είναι άτομα τα οποία με την πολυλογία θέλουν να αφαιρέσουν το λόγο από τους συνομιλητές τους και να καταργήσουν τη διαλογική συζήτηση. Δεν είναι δυνατό να οδηγηθείς στη λύση με τα άτομα αυτά. Δεν μας είναι δυνατό να προχωρήσουμε σε συμφωνία με τα άτομα αυτά, που δεν αποδέχονται ότι οι Ε/Κ είναι συνεταίροι στο κράτος και έχουν κυριαρχικά - συνεταιρικά δικαιώματα.

    Είμαι σίγουρος ότι ο Τσελίκ δεν γνώριζε για το τί εστί Χριστοφίδης", γράφει ο Σοϊκάλ.

    "Του ελέχθη ότι θα συμμετάσχει σε πρόγραμμα με τον Λόρδο. Οταν, όμως, είδε ότι στο πρόγραμμα να συμμετέχει και ο ανταποκριτής του ΡΙΚ, Κώστας Γενάρης, θα έπρεπε να είχε αντιληφθεί ότι η ισορροπία δυνάμεων βαίνει σε βάρος του. Ο Γενάρης είναι αυτός που δεν μπόρεσε να ανεχθεί στις Βρυξέλλες τον ανταποκριτή της BTR (Μπαϋράκ) Μετέ Τουμερκάν".

    "Εκτός, όμως, από αυτόν, όταν είδε ότι στη συζήτηση θα συμμετείχε και ο Χριστοφίδης και ότι θα ήταν μόνος εναντίον τεσσάρων ατόμων, θα έπρεπε να αρνηθεί να συμμετάσχει. Αυτή τη γνώμη έχω εγώ", γράφει ο Τ/Κ αρθρογράφος.

    "Ο συντονιστής Δημήτρης Ανδρέου, με τις ερωτήσεις και θέσεις του, έδειχνε ότι συμμερίζετο τη φιλοσοφία του Χριστοφίδη. Ο Τσελίκ ίσως να μην γνώριζε ούτε τον Ανδρέου ούτε τον Χριστοφίδη.

    Τελικά, όπως και να έχουν τα πράγματα, ο Δημήτρης Ανδρέου και το ΡΙΚ παρουσίασαν ένα πρόγραμμα φιάσκο, στο οποίο αντί να συζητηθούν τα του σεμιναρίου των επιχειρηματιών και να ενημερωθεί το κοινό, μετατράπηκε σε πρόγραμμα όπου εκφωνήθηκαν λόγοι κατά της ειρήνης. Κρίμα", καταλήγει το πρώτο δημοσίευμα του Σαφέτ Σοϊκάλ.

    Εντυπώσεις Βετάτ Τσελίκ

    Στο δεύτερο δημοσίευμά του στη "Χαλκίν Σεσί", ο Σοϊκάλ αναφέρεται στις εντυπώσεις που αποκόμισε ο Βετάτ Τσελίκ από το πρόγραμμα του ΡΙΚ.

    "Στη σημερινή μου στήλη", γράφει, "θα ήθελα να δώσω μιαν άλλη διάσταση του θέματος που μας απασχόλησε χθες. Συνομίλησα με τον Βετάτ Τσελίκ ο οποίος συμμετείχε στο πρόγραμμα του ΡΙΚ "Προεκτάσεις". Ζήτησα τις εκτιμήσεις και απόψεις του. Του εξήγησα τις δικές μου εντυπώσεις ως ένας Τ/Κ θεατής και δημοσιογράφος. Του εξήγησα ότι το πρόγραμμα απέτυχε και ότι για να αποτύχει κάλεσαν ένα άτομο που προκαλούσε (Ανδρέα Χριστοφίδη). Του εξήγησα ότι ήταν λάθος η πρόσκληση του ατόμου αυτού σε μια συζήτηση μεταξύ Λόρδου - Τσελίκ.

    Πρόσθεσα, μάλιστα, ότι είδα τον Τσελίκ πολύ άνετο καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος, ότι ο Χριστοφίδης ήταν αρνητικός και κουραστικός στις παρεμβάσεις του και ότι, με τη συμπεριφορά του, ενόχλησε αφάνταστα και τον Λόρδο" προσθέτει.

    Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, "στη συνέχεια ο Τσελίκ μου είπε ότι όντως αισθανόταν άνετα και ότι τα χαμόγελά του, κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οφείλοντο στις προστριβές Λόρδου - Χριστοφίδη.

    Δεν συμφώνησε μαζί μου ο Τσελίκ ότι ήταν άστοχη η παρουσία του Χριστοφίδη και είπε: 'Οχι. Ευτυχώς που ήλθε και είπε εκείνα που είπε. Εθεσε το θέμα του τουρκικού στρατού. Εξάλλου, ο Λόρδος του απάντησε ότι οι Τ/Κ ανησυχούν για την ασφάλειά τους, επειδή είμαστε περισσότεροι. Και έχουν δίκιο για τους ενδοιασμούς τους".

    "Ο Τσελίκ είπε ακόμη ότι του δόθηκε η ευκαιρία, στον περιορισμένο χρόνο που είχε στη διάθεσή του, να αναπτύξει από την οθόνη του ΡΙΚ τις σκέψεις και ανησυχίες της Τ/κ πλευράς", προσθέτει.

    Οπως γράφει ο Σοϊκάλ, "μετά το πρόγραμμα, ο Τσελίκ επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητο του Λόρδου. Εσπασαν τα φορητά τηλέφωνα του αυτοκινήτου. Τα συγχαρητήρια διαδέχονταν το ένα το άλλο. 'Αν είναι δίπλα σας και ο Τσελίκ, να διαβιβάσετε και σ' αυτόν τα συγχαρητήριά μας', έλεγαν όσοι τηλεφωνούσαν. Ο Τσελίκ ήταν ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα".

    "Ικανοποιημένες", συνεχίζει, "ήταν και οι πρεσβείες της Αμερικής και Βρετανίας, όπως μου είπε ο ίδιος. Ακόμη, μου είπε ότι είχε τηλεφωνήματα από τη Λάρνακα, από Ε/Κ της πόλης, για να τον συγχαρούν. Οταν ρώτησα για το πώς ερμήνευσαν οι Βρετανοί και Αμερικανοί την παρουσία του Ανδρέα Χριστοφίη στο πρόγραμμα, μου είπε: 'Οπως και εσύ. Πιστεύουν ότι τον κάλεσαν για να μπερδέψει τα πράγματα'", καταλήγει ο Σοϊκάλ στο σημερινό του δημοσίευμα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΠ)

    [03] (Κ) Δηλώσεις Κυπριανού - Κ.Ε. ΔΗΚΟ

    Λευκωσία,Κύπρος,24/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ αποφάσισε όπως αποκλεισθεί υποστήριξη προς τις υποψηφιότητες των κυρίων Γλαύκου Κληρίδη και Γιώργου Ιακώβου, ενώ καλείται να αποφασίσει κατά πόσο θα υποστηρικτεί τρίτη υποψηφιότητα, την οποία προτείνει το Εκτελεστικό Συμβούλιο, κατά την άποψη του οποίου αυτή "θα διαθέτει όλα όσα χρειάζονται για τους σωστούς χειρισμούς και του εθνικού θέματος αλλά και εκλεξιμότητα".

    Αυτά προκύπτουν από δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Σπύρου Κυπριανού, μετά την απογευματινή συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ, ο οποίος, παράλληλα, τόνισε ότι "αυτό δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπεται η υποψηφιότητα του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος".

    Οπως ανέφερε ο κ. Κυπριανού, "η Κεντρική Επιτροπή ομόφωνα ενέκρινε τους χειρισμούς οι οποίοι έγιναν κατά τη διάρκεια των διακριτικών διαβουλεύσεων".

    "Μέσα στα πλαίσια αυτής της έγκρισης, είναι ο αποκλεισμός της υποψηφιότητας του κ. Κληρίδη και του κ. Ιακώβου. Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι βρισκόμεθα σε πολύ προχωρημένο στάδιο, με συγκεκριμένη προσωπικότητα, η οποία κατά την άποψη του Εκτελεστικού Γραφείου θα διαθέτει όλα όσα χρειάζονται για τους σωστούς χειρισμούς και του εθνικού Θέματος, αλλά πιστεύουμε και εκλεξιμότητα", επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

    Πρόσθεσε ότι "απομένει, όμως, να συμφωνήσουμε σε πρόγραμμα", ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το εθνικό θέμα, επισημαίνοντας ότι δεν προβλέπει δυσκολίες.

    Ο κ. Κυπριανού απέφυγε να ονομάσει το πρόσωπο αυτό, υποδεικνύοντας ότι είναι δεσμευμένος να μην αναφέρει πρόσωπο, ενώ κληθείς να πει αν θα καταβληθούν προσπάθειες για έλκυση και άλλων πολιτικών κομμάτων προς υποστήριξη αυτού του προσώπου ανέφερε:

    "Θα κάνουμε την πρότασή μας. Θα φέρουμε στην Κεντρική Επιτροπή την ερχόμενη Τετάρτη - Πέμπτη και την πρόταση μας για το πρόσωπο, αλλά μαζί και το θέμα του προγράμματος".

    Ερωτηθείς αν το πρόσωπο αυτό ανακοινώθηκε σήμερα στην Κεντρική Επιτροπή, ο κ. Κυπριανού απάντησε αρνητικά, ενώ απαντώντας σε ερώτηση αν η πρόταση αυτή θα απευθυνθεί και στην ΕΔΕΚ, ο κ. Κυπριανού ανέφερε: "Δεν το γνωρίζω".

    Κληθείς να πει αν αυτό το πρόσωπο είναι έτοιμο να υποβάλει υποψηφιότητα με μόνη υποστήριξη από το χώρο του ΔΗΚΟ, ο κ. Κυπριανού επεσήμανε ότι δεν μπορεί να ξέρει αυτό το πράγμα.

    "Πάντως εμείς βρισκόμαστε σε πολύ προκεχωρημένο στάδιο, σχεδόν στο τέλος, και αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα τελειώσουμε. Εάν παρ' ελπίδα υπάρξει οποιαδήποτε δυσκολία θα το δούμε. Δεν προβλέπω...", επεσήμανε ο αρχηγός του ΔΗΚΟ.

    Εξάλλου, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι το Εκτελεστικό Γραφείο "υιοθέτησε απόλυτα αυτή τη συγκεκριμένη πρόταση και τη θέσαμε στην Κεντρική Επιτροπή, αφού ενημερώσαμε για όλους τους χειρισμούς οι οποίοι έγιναν με όλα τα κόμματα. Υπεδείξαμε τί νομίζουμε είναι το καλύτερο, αλλά δεν λέμε ότι αποσύρουμε την υποψηφιότητα του Προέδρου του ΔΗΚΟ, μέχρις ότου επέλθει η οριστική συμφωνία", πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς αν το συγκεκριμένο πρόσωπο έχει δώσει κάποιες ενδείξεις ότι φαίνεται να αποδέχεται να κατέλθει στις εκλογές, ο κ. Κυπριανού ανέφερε: "Για να συζητώ αυτό το πράγμα...".

    Ο κ. Κυπριανού δεν απάντησε σε ερώτηση αν αυτές οι διαβουλεύσεις γίνονται μόνον από πλευράς ΔΗΚΟ και του συγκεκριμένου προσώπου και δεν εμπλέκονται άλλοι.

    Επεσήμανε, ωστόσο, ότι "δεν συζητούμε περίπτωση η οποία θα έχει κακή εξέλιξη".

    Τέλος, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι "δεν συζητούμε για δεύτερο γύρο".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)

    [04] (Κ) Βρετανικό Υπ. Αμυνας - Βάση Ακρωτηρίου

    Λονδίνο,Βρετανία,24/11/1997 (ΚΥΠΕ - Κυριάκος Τσιούπρας)

    Εκπρόσωπος του Υπουργείου Αμυνας της Βρετανίας δήλωσε σήμερα ότι "δεν έχουν ληφθεί οποιαδήποτε ειδικά μέτρα στη βρετανική Βάση Ακρωτηρίου, λόγω της κρίσης με το Ιράκ".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο ίδιος εκπρόσωπος ανέφερε ότι δεν έχουν σταθμεύσει νέα αεροσκάφη στη Βάση.

    "Αριθμός αεροσκαφών τύπου 'Χάριερ' χρησιμοποιούν τη Βάση στο Γιβραλτάρ και βρίσκονται πάνω στο πολεμικό πλοίο 'Ινβίνσιμπλ'", συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του Φόρεϊν Οφις.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΜΑ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 24 November 1997 - 18:46:40 UTC