Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-11-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΠΑ - Φόλεϊ - Κυπριακό
  • [02] Τιμές Συναλλάγματος (Opening)
  • [03] Αποστολές ασθενών στο εξωτερικό
  • [04] Ντενκτάς - "Διακρατικές" συνομιλίες
  • [05] Ντενκτάς - Κωνσταντινούπολη - Γερμανία
  • [06] Ακίν - επίσκεψη στην Τουρκία
  • [07] Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής - Τουρκοκύπριοι
  • [08] Τουρκικός Τύπος - Ανδρέας Χριστοφίδης
  • [09] Διαζύγια - δημογραφία
  • [10] Χριστοφίδης - Μαρκίδης
  • [11] Υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου
  • [12] Χριστοφίδης - Τζεμ
  • [13] Χριστοφίδης - συνάντηση Κυπριανού - Κόση
  • [14] Τουρκία - Κουρδιστάν
  • [15] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας

  • [01] ΗΠΑ - Φόλεϊ - Κυπριακό

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,25/11/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζιμ Φόλεϊ τόνισε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη διαδικασία του ΟΗΕ για το Κυπριακό και βρίσκονται σε συντονισμό με το διεθνή οργανισμό και τους εταίρους τους στην Ευρώπη.

    Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, ο κ. Φόλεϊ ανέφερε ότι δεν γνώριζε την ατζέντα του Ειδικού Συντονιστή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ, ενώ για την επίσκεψη Κόρντοβεζ είπε ότι από τα λεγόμενά του ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό σκοπεύει να επανέλεθει στην Κύπρο μετά τις προεδρικές εκλογές.

    Στο μεταξύ, ο κ. Φόλεϊ εξέφρασε την ανησυχία των ΗΠΑ γύρω από την πιθανότητα διάλυσης του ισλαμικού Κόμματος της Ευημερίας (Ρεφάχ) του πρώην Πρωθυπουργού της Τουρκίας Νετζμετίν Ερμπακαν, ενόψει της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας.

    "Θα μας προκαλούσε ανησυχία οποιαδήποτε απόφαση θα έπληττε την εμπιστοσύνη στο δημοκρατικό πολυκομματικό σύστημα της Τουρκίας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Σημειώνεται ότι το Ρεφάχ αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο διάλυσης από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, ύστερα από σχετική προσφυγή του γενικού εισαγγελέα, η οποία κατατέθηκε με το αιτιολογικό ότι το κόμμα του Ερμπακαν υπονομεύει τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους.

    Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί εντός του Δεκεμβρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [02] Τιμές Συναλλάγματος (Opening)

    Λευκωσία,Κύπρος,25/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σύμφωνα με το δελτίο συναλλάγματος της 25/11/97, κατά το άνοιγμα της αγοράς η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις ακόλουθες τιμές συναλλάγματος για πράξεις άμεσης παράδοσης:

    -----------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα          Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά       Πώληση      Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    Ελληνική Δραχμή      533,2800    535,4100    533,2800   538,0100
    Ευρωπ. Νομ.Μονάδα      1,7175      1,7243      1,7175     1,7283
    Δολάριο ΗΠΑ            1,9566      1,9644      1,9566     1,9684
    Στερλίνα               1,1588      1,1634      1,1588     1,1659
    Γερμ. Μάρκο            3,4032      3,4168      3,4032     3,4208
    -----------------------------------------------------------------
    

    Στις συναλλαγές με το κοινό μέχρι ΛΚ 10.000, οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόζουν τιμές που να μην είναι χειρότερες από τις πιο πάνω.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [03] Αποστολές ασθενών στο εξωτερικό

    Λευκωσία,Κύπρος,25/11/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Κονιώτου)

    Οι μισές σχεδόν περιπτώσεις ασθενών που στάληκαν για περίθαλψη στο εξωτερικό με έξοδα του κράτους κατά τα τελευταία δέκα χρόνια, αφορούσαν καρδιολογικά περιστατικά.

    Αυτό προκύπτει από στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τα οποία από το 1988 μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη του 1997 από τους 7.151 ασθενείς, που αποστάληκαν στο εξωτερικό, οι 3.968 αντιμετώπιζαν καρδιολογικά προβλήματα.

    Στο μεταξύ, η δαπάνη για την αποστολή ασθενών φέτος στο εξωτερικό ανήλθε μέχρι τις 30 του Σεπτέμβρη στα 4 εκατομμύρια 947 χιλιάδες και 436 λίρες, για την κάλυψη 845 ασθενών (960 αποστολές).

    Από αυτούς οι 467 αντιμετώπιζαν καρδιολογικά προβλήματα, και οι αποστολές για την περίθαλψη των καρδιολογικών αυτών περιστατικών στο εξωτερικό ανήλθαν μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη στις 488. Από αυτές οι 339 αφορούσαν προβλήματα με τις στεφανιαίες αρτηρίες, οι 41 αντικατάσταση βαλβίδας, οι 21 αγγειοπλαστικές, οι 14 μεταμόσχευση καρδίας και οι 10 τοποθέτηση βηματοδότη.

    Εξάλλου 26 από τις αποστολές αυτές αφορούσαν παιδιατρικά περιστατικά. Δεύτερες σε αριθμό μετά τα καρδιολογικά περιστατικά έρχονται οι αποστολές ασθενών με καρκινοπάθειες, που μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη έφθασαν τις 85. Ακολουθούν τα οφθαλμολογικά περιστατικά (81), τα ορθοπεθικά (75) και οι μεταμοσχεύσεις (58). Σημειώνεται ότι πέρσι στάληκαν στο εξωτερικό για περίθαλψη 962 ασθενείς, με τον αριθμό των καρδιολογικών περιστατικών να ανέρχεται στα 459. Η γενική δαπάνη για κάλυψη των ασθενών αυτών ανήλθε στα 5 εκατομμύρια 843 χιλιάδες, 445 λίρες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [04] Ντενκτάς - "Διακρατικές" συνομιλίες

    Λευκωσία,Κύπρος,25/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Διακρατικές" συνομιλίες, κατά την έκφρασή του, θα διεξαχθούν το Μάρτιο, δήλωσε ο κατοχικός ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο Τ/Κ ηγέτης μιλούσε στους δημοσιογράφους ύστερα από συνάντηση με τον ψευδοπρωθυπουργό, Ντερβίς Ερογλου.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, ο Ντενκτάς ανέφερε ότι ανέπτυξε τις απόψεις του στον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ. Ισχυρίστηκε ότι ο κ. Κόρντοβεζ θα πρέπει να πείσει στο θέμα αυτό τους Ε/Κ.

    Σχολιάζοντας πληροφορίες ότι ο κ. Κόρντοβεζ δήθεν προετοιμάζει σχέδιο συντάγματος, ο Ραούφ Ντενκτάς είπε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Στις συνομιλίες της Κλιόν, είπε, υπήρξε θέμα προετοιμασίας των δύο πλευρών. Ομως, συνέχισε, με την επέμβαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι Τ/Κ δεν άρχισαν την προετοιμασία γιατί η κατάσταση άλλαξε και συνεχίζει να αλλάζει, όπως είπε.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, ο Ντενκτάς είπε ότι θα αναμένει να δει τι θα γίνει μέχρι το Μάρτιο και θα μελετήσει και πάλι το θέμα στο πλαίσιο της απόφασης του ψευδοκράτους.

    Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι το 88% των Τ/Κ, με τις σημερινές συνθήκες, αντιτάσσεται στην ένταξη στην ΕΕ, και η ΕΕ πρέπει να μελετήσει τα δεδομένα αυτά.

    Η ΕΕ, ισχυρίστηκε, "κλείνοντας τα μάτια σε όλες τις συμφωνίες, στο δίκαιο", (κατά την έκφρασή του) συνεχίζει, δήθεν, "την τάση να σύρει την Κύπρο εν γνώσει της, προς την αγκαλιά της Ελλάδας".

    Ο Τ/κ "λαός", κατά την έκφρασή του, "ζητεί να σταματήσει αυτό". Αν είναι δυνατή η διευθέτηση του θέματος με συνομιλίες, "πρέπει να παύσουν να υποστηρίζουν τους Ε/Κ με τον τρόπο αυτό, κατέληξε ο κατοχικός ηγέτης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [05] Ντενκτάς - Κωνσταντινούπολη - Γερμανία

    Λευκωσία,Κύπρος,25/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Ραούφ Ντενκτάς αναχωρεί σήμερα για την Κωνταντινούπολη και στη συνέχεια στη Γερμανία, όπως γράφει σήμερα η Τ/κ εφημερίδα "Γενί Ντεμοκράτ".

    Οπως αναφέρει η Τ/κ εφημερίδα, στην Πόλη ο Ντενκτάς θα δώσει διάλεξη για την Κύπρο στη Στρατιωτική Ακαδημία.

    Στη Γερμανία, ο κατοχικός ηγέτης θα μεταβεί την Παρασκευή ως προσκεκλημένος της Ενωσης Ευρωπαίων Ακαδημαϊκών, για να δώσει διάλεξη στο Ντύσελντοφ σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Ο Ντενκτάς θα επιστρέψει στα κατεχόμενα στις 30 Νοεμβρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [06] Ακίν - επίσκεψη στην Τουρκία

    Λευκωσία,Κύπρος,25/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο παράνομος "Υπουργός Γεωργίας" του ψευδοκράτους Κενάν Ακίν, ο οποίος καταζητείται από την Ιντερπόλ για τη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού τον Αύγουστο του 1996, στη Δερύνεια, μετέβη στην Αγκυρα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της Τ/κ εφημερίδας "Aβρούπα", ο Ακίν πήγε στην Τουρκία με πρόσκληση του Τούρκου Υπουργού Γεωργίας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [07] Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής - Τουρκοκύπριοι

    Λευκωσία,Κύπρος,25/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής επιθυμεί να συνεχίσει την προσφορά υπηρεσιών προς τους Τουρκοκύπριους ασθενείς ενώ παράλληλα διεξάγει επαφές ώστε να επαναρχίσουν τα κοινά συνέδρια και οι συναντήσεις των επιστημόνων του Ινστιτούτου με τους Τουρκοκύπριους συναδέλφους τους.

    Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής, Δρ. Λεύκος Μίτλεττον, ο οποίος τόνισε παράλληλα ότι "μετά τη βελτίωση της ατμόσφαιρας για δικοινοτική συνεργασία με τις συναντήσεις των επιχειρηματιών πιθανόν να υπάρξει πιθανότητα βελτίωσης και σε άλλους τομείς, όπως η υγεία".

    Οπως σημείωσε ο κ. Μίτλεττον μετά τη διακοπή των επισκέψεων Τουρκοκυπρίων γιατρών και ασθενών στο Ινστιτούτο ύστερα από τα περσινά επεισόδια στη Δερύνεια ταλαιπωρείται πολύς κόσμος και δη οι Τουρκοκύπριοι ασθενείς και γίνεται τώρα μια προσπάθεια όπως βελτιωθεί η κατάσταση αυτή.

    Μέσα στα πλαίσια αυτά πραγματοποιήθηκε προχθές στο Ινστιτούτο επίσκεψη αντιπροσωπείας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρός του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο κ. Χοσεϊν Κελάλ και ο Δρ. Χακάν Ατακέρ.

    Κατά την επίσκεψη, οι τρεις Τουρκοκύπριοι πολιτικοί τόνισαν τη σημασία που το κόμμα τους δίνει στην ελεύθερη πρόσβαση Τουρκοκυπρίων ασθενών και επιστημόνων στο Ινστιτούτο και τη γενικότερη χρήση των υπηρεσιών του Ινστιτούτου από την τουρκοκυπριακή κοινότητα και υποσχέθηκαν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

    Ο κ. Ταλάτ, σύμφωνα με τον κ. Μίτλεττον, του ανέφερε ότι οι Τουρκοκύπριοι ασθενείς αναζητούν τρόπους να επισκέπτονται το Ινστιτούτο διότι θέλουν να έχουν τη σωστή παρακολούθηση που είχαν πριν.

    Σύμφωνα με τον κ. Μίτλεττον, πριν από τα επεισόδια της Δερύνειας στο Ινστιτούτο περιθάλπτονταν 550 περίπου Τουρκοκύπριοι ενώ τώρα τυγχάνουν περίθαλψης σε αυτό μόνο μερικοί.

    "Με την πρώτη ευκαιρία θέλουμε να βοηθήσουμε τους ασθενείς αυτούς για να μπορέσουν να έχουν τη σωστή βοήθεια", τόνισε ο κ. Μίτλεττον, προσθέτοντας ότι δίδεται το μήνυμα στους Τουρκοκύπριους ασθενείς ότι το Ινστιτούτο έχει πάντα ανοικτές τις πόρτες για αυτούς.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [08] Τουρκικός Τύπος - Ανδρέας Χριστοφίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,25/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Διευθυντής του ΚΥΠΕ, κ. Ανδρέας Χριστοφίδης, κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα του Τουρκικού Τύπου για την παρουσία του στην εκπομπή "Προεκτάσεις", έκαμε την ακόλουθη δήλωση:

    "Θεωρώ τιμή μου που ο Τουρκικός Τύπος στα κατεχόμενα και ο κ. Τσελίκ, εκπρόσωπος του Ντενκτάς στα κατεχόμενα, με ονομάζουν "Προβοκάτορα", για την παρουσία μου στο πρόγραμμα του ΡΙΚ "Προεκτάσεις".

    Μόνο που προδίδονται, όταν ονομάζουν το πρόγραμμα, "Πρόγραμμα του Βετάτ Τσελίκ και του Ντίνου Λόρδου".

    Η παρουσία μου θεωρείται "ενοχλητική και περιττή". Φυσικά. Δεν συμφώνησα ότι καλώς ήλθαν τα Τουρκικά στρατεύματα στην Κύπρο ούτε ότι καλώς μένουν ούτε ότι επεβάλλετο ο εθνικός καθαρμός και οι έποικοι. Ούτε ότι θα πρέπει για να μετάσχουν Τουρκοκύπριοι στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση να αναγνωρισθεί το "κράτος Ντενκτάς" και η χωριστή κυριαρχία ούτε συμφώνησα ότι, αν αρχίσει η Κυπριακή Δημοκρατία διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι φυσικό να προσαρτήσει η Τουρκία τα κατεχόμενα.

    Δεν συμφωνώ επίσης ότι παρενόχλησα τις "φιλοφρονήσεις" Τσελίκ - Λόρδου. Πιστεύω ότι τις ενίσχυσα. Οσοι παρακολούθησαν το πρόγραμμα θα πρόσεξαν ότι ο κ. Λόρδος απαντούσε εκ μέρους του κ. Τσελίκ και υπερθεμάτιζε και ότι αυτός (ο κ. Λόρδος) χρησιμοποίησε το "παράδειγμα της γυάλας" όπου μέσα βρίσκονται τρία ψάρια. Το μικρό (οι Τουρκοκύπριοι), το μεσαίον, (οι Ελληνοκύπριοι) και το μεγάλο (η Τουρκία) που εμποδίζει το μεσαίο να φάει το μικρό. Και θα είδαν την παρατεταμένη χειραψία Τσελίκ - Λόρδου πάνω από το κεφάλι του παρουσιαστού, με αλληλοπροσκλήσεις και χαμόγελα, επιδή συμφώνησαν ότι η εισβολή και η κατοχή δεν είναι το αίτιο του Κυπριακού προβλήματος αλλά το αποτέλεσμα των "διακοινοτικών" ταραχών και των σφαγών Τουρκοκυπρίων, σε συνδυασμό με τον "αποκλεισμό τους σε θυλάκους".

    Επειδή δεν δέχθηκα τη μυθολογική εκδοχή της ιστορίας (1964 - 74) του κ. Τσελίκ και δεν θέλησα να δώσω τη δική μου εκδοχή, αναφέρθηκα στα Ηνωμένα Εθνη και στα απομνημονεύματα των Αμερικανών μεσολαβητών George Ball, Dean Acheson, Cyrus Vance, Clark Clifford και τις αναμφισβήτητες πληροφορίες για το ρόλο του Κίσσιγκερ.

    Ο κ. Τσελίκ και ο κατοχικός Τύπος - συνηγορούντος στο πρόγραμμα του κ. Λόρδου - θεωρούν ότι χρειάζονται δικηγόρο οι Αμερικανοί και με κατηγορούν για "αντι - αμερικανισμό".

    Δεν γνωρίζουν ότι η σκληρότερη κριτική για την Αμερικανική πολιτική στο Κυπριακό, αλλά και το Βιετναμικό, για τη Χιλή και την Καμποτία, τη Γουατεμάλα και το Ιράν ασκούν διαπρεπείς Αμερικανοί, προς τιμή της Αμερικανικής κοινωνίας.

    Οσο για τους Αμερικανούς που ανέφερα, και τους οποίους υπερασπίζονται οι κ. Λόρδος και Τσελίκ και τις σχετικές κατηγορίες που εκτοξεύουν εναντίον μου, γιατί οι δύο αυτοδιορισθέντες επικεφλής "ομάδος επιχειρηματιών" δεν τις απηύθυναν στο "σπόνσορα" των συναντήσεων των, τον κ. Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος πριν από μερικές εβδομάδες είχε δηλώσει ότι: Η πολιτική που ακολούθησαν οι Αμερικανοί - γενικά η Αμερική - για την περίοδο '64 - '74 στο Κυπριακό ήτο βρώμικη και γι' αυτό ζητούσε συγγνώμη από τον Κυπριακό λαό;

    Eγώ τουλάχιστο, δεν χρησιμοποίησα χαρακτηρισμούς αλλά μόνο κείμενα. Οσο για το "πρόγραμμα Λόρδου - Τσελίκ" υποθέτω ότι κάτι θα έχει να πει το ΡΙΚ, γι' αυτό το χαρακτηρισμό.

    Προσωπικά, πάντως, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν χρειαζόμαστε διαφώτιση στο εξωτερικό αλλά στο εσωτερικό."

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [09] Διαζύγια - δημογραφία

    Λευκωσία,Κύπρος,25/11/1997 (ΚΥΠΕ - Γιώργος Γιαννάκη)

    Η λαϊκή σοφία έλεγε παλαιότερα ότι η ύπαρξη παιδιών προστατεύει το θεσμό του γάμου από το διαζύγιο και φαίνεται πως αυτή η αρχή όντως ίσχυε στο παρελθόν, αλλά με την πάροδο του χρόνου μάλλον "αδρανοποιείται".

    Ετσι, ενώ στις προηγούμενες δεκαετίες, τα διαζύγια σε γάμους με παιδιά, ήταν λιγότερο συχνό φαινόμενο, πρόσφατα η αναλογία των διαζυγίων σε γάμους με παιδιά, στο σύνολο των διαζυγίων, αυξάνεται.

    Εξάλλου, μια άλλη τάση που φαίνεται να αναστρέφεται τα τελευταία χρόνια, είναι και εκείνη που ήθελε τα ζευγάρια με πολλά χρόνια γάμου, να μη χωρίζουν εύκολα.

    Συγκεκριμένα, στη Δημογραφική Εκθεση για το 1996 του Τμήματος Στατιστικής και Ερευνών φαίνεται ότι το 1975, τα 62 από τα 121 διαζύγια του έτους προέρχονταν από γάμους χωρίς παδιά, δηλαδή το 51%.

    Το 1996 μόνο τα 293, δηλαδή το 40%, από τα 725 διαζύγια του χρόνου ήσαν από γάμους χωρίς παιδιά, ενώ το υπόλοιπο 60% ήταν φυσικά από γάμους με παιδιά.

    Εξάλλου, από τους γάμους με παιδιά που καταλήγουν σε διαζύγιο, φαίνεται ότι οι περισσότερο "επικίνδυνοι" γάμοι, είναι εκείνοι με τα λιγότερα παιδιά. Οσο δηλαδή αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών σε μια οικογένεια, τόσο πιο "ισχυρός" είναι ο γάμος.

    Συγκεκριμένα, το 1996, 432 διαζύγια αφορούσαν γάμους με παιδιά. Από αυτά, τα 221 ή ποσοστό 51% αφορούσαν γάμους με ένα παιδί, 150 ή ποσοστό 35% γάμους με δυο παιδιά, 48 ή ποσοστό 11% γάμους με τρία παιδιά, ενώ μόνο 13 ή ποσοστό 3% γάμους με τέσσερα ή περισσότερα παιδιά.

    Πρέπει ωστόσο εδώ, για να εξαχθούν απόλυτα ακριβή συμπεράσματα, να ληφθεί υπόψη η συχνότητα της κάθε κατηγορίας γάμου, ότι δηλαδή για παράδειγμα, οι γάμοι με ένα ή δυο παιδιά, είναι πολύ περισσότεροι από τους γάμους με τέσσερα παιδιά.

    Οσο δε αφορά στην κρίσιμη ηλικία του γάμου, φαίνεται ότι εκτός από το πρώτο έτος έγγαμου βίου, όπου τα περιστατικά διαζυγίων είναι μηδαμινά, όλες οι υπόλοιπες χρονικές στιγμές παρουσιάζονται "επικίνδυνες". Δεν υπάρχει δηλαδή κάποια τάση, που να "ενοχοποιεί" μια συγκεκριμένη ηλικία γάμου, εκτός από το γεγονός ότι η μέση ηλικία των γάμων που καταλήγουν σε διαζύγιο, είναι τα 11 περίπου χρόνια.

    Παρ' όλα αυτά, ένα στοιχείο που εξάγεται, είναι το γεγονός ότι η συχνότητα διαζυγίου στις ηλικίες γάμου από 10 - 14 χρόνια, είναι πολύ μεγαλύτερη από την ηλικιακή κατηγορία 15 - 19 χρόνια και την κατηγορία 20 έτη και πάνω. Φαίνεται ωστόσο ότι, ενώ παλαιότερα, τα διαζύγια ύστερα από πολλά χρόνια γάμου ήσαν αραιό φαινόμενο, πρόσφατα η συχνότητά τους αυξήθηκε.

    Ετσι, ενώ το 1975 τα διαζύγια σε γάμους με ηλικία δέκα ετών και άνω, αποτελούσαν μόνο το 38% των συνολικών διαζυγίων και το 1980 το 27%, το 1995 και το 1996 τα διαζύγια αυτά αποτελούσαν το 49% των συνολικών διαζυγίων.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [10] Χριστοφίδης - Μαρκίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,25/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι ο Γενικός Εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης, φέρει μερική ευθύνη για την ανάμιξη του ονόματός του στην προεδρολογία.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, σε παρατήρηση δημοσιογράφου αν προκύπτει ευθύνη του Γενικού Εισαγγελέα για την ανάμιξη του ονόματός του από τις δηλώσεις που έχει κάνει, είπε συγκεκριμένα:

    "Oι ανακοινώσεις του Γενικού Εισαγγελέα είναι γνωστές, έχουν μεταδοθεί από όλα τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, μερίδιο ευθύνης έχει και εκείνος".

    Σε ερώτηση αν βάσει του Συντάγματος είναι ασυμβίβαστο να κατέχει τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα κάποιος που είναι και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Χριστοφίδης είπε για το θέμα αυτό θα πρέπει να ρωτηθεί ο ίδιος ο Εισαγγελέας.

    Ωστόσο, σε ερώτηση αν προκύπτει πολιτικό θέμα, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι θα πρέπει να αναμένονται οι εξελίξεις και τα γεγονότα. "Αν θα υπάρξει εξέλιξη και δήλωση και επιλογή ότι θα είναι υποψήφιος, σε εκείνο τον ουσιώδη χρόνο, θα έχετε και απαντήσεις σε αυτά τα θέματα".

    Ο Εκπρόσωπος επέρριψε ευθύνες και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) για το θέμα. Εξέφρασε τη θέση ότι ο "έντονος προβληματισμός που αναπτύσσεται στα ΜΜΕ, ολόκληρο το προεδρολογικό σκηνικό που παρουσιάζεται, μέσα στο οποίο αναμιγνύεται με οποιοδήποτε τρόπο και το όνομα του Γ.Ε. δεν εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Γενικής Εισαγγελίας ή του θεσμού του Γ.Ε."

    Πρόσθεσε ότι αναπτύσσονται υποθέσεις που προσεγγίζουν τα όρια του κουτσομπολιού.

    Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση "επιθυμεί και επιδιώκει απόλυτη προστασία των δημοκρατικών θεσμών και προστασία των αξιωματούχων της πολιτείας και των πολιτών της, και ιδιαίτερα των ανεξαρτήτων αξιωματούχων της".

    Ο Γ.Ε., είπε, είναι ανεξάρτητος αξιωματούχος, και όλα αυτά που αναπτύσσονται καθημερινά στον Τύπο, "εύλογα αναμένει κανείς ότι είναι ζημιογόνα" στο θεσμό του Γ.Ε.

    "Μέσα από αυτή τη συζήτηση και το έντονο ενδιαφέρον της τέταρτης εξουσίας να διαλευκάνει το θέμα, έχουμε μιαν ένδειξη ότι και εσείς είστε δέκτες ενδιαφέροντος του αναγνωστικού κοινού ή των ακροατών σας και αυτό το κλίμα και ατμόσφαιρα που δημιουργείται, έχει ζημιογόνες αντανακλάσεις στο θεσμό του Γ.Ε.", είπε.

    Εξάλλου, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι δεν εγείρεται ακόμα πρόβλημα για το θέμα του Γενικού Εισαγγελέα στο πολιτικό προσκήνιο, "διότι δεν υπάρχει καμιά επίσημη ανακοίνωση ότι ο Γ.Ε. είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας".

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στην πρόσφατη δήλωση του κ. Μαρκίδη ότι δεν ασχολείται με προεδρολογία αλλά με τα καθήκοντά του. Χαρακτήρισε τα διάφορα σενάρια "εικασίες και υποθέσεις", τα οποία δεν επιθυμεί να σχολιάσει.

    Σε παρατήρηση εάν ο Πρόεδρος Κληρίδης θα έπρεπε να ζητήσει από το Γ.Ε. να ξεκαθαρίσει τη θέση του, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης "είναι φύσει και θέσει, προστάτης θεσμών, ταυτόχρονα όμως είναι και υποψήφιος".

    Για το λόγο αυτό, "δεν αναμιγνύεται στο συγκεκριμένο θέμα που εγείρεται". Επανέλαβε ότι ο Γ.Ε. έχει αναφαίρετο δικαίωμα να είναι υποψήφιος, αν το θελήσει.

    Αναφορικά με τις διαβουλεύσεις του ΔΗΚΟ με τρίτη προσωπικότητα, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι ο Πρόεδρος του, Σπύρος Κυπριανού και το ΔΗΚΟ επέλεξαν να υιοθετήσουν πέπλο γύρω από τις κινήσεις τους. "Εμείς δεν ασχολούμαστε τί κρύβει ο πέπλος", είπε, γιατί υπάρχει δημοκρατία. Επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι θα παρουσιάσει το πρόγραμμά του και δεν θα ασχοληθεί με τους ανθυποψηφίους του.

    Τέλος, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι εξ'όσων γνωρίζει, ο κ. Μαρκίδης δεν είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη πριν από την αναχώρησή του για το Στρασβούργο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [11] Υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου

    Λευκωσία,Κύπρος,25/11/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Η ακρόαση της υπόθεσης της Τιτίνας Λοϊζίδου εναντίον της Τουρκίας συνεχίζεται την Πέμπτη το απόγευμα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και για το σκοπό αυτό αναχωρεί σήμερα για το Στρασβούργο ο δικηγόρος της κ. Λοϊζίδου, Αχιλλέας Δημητριάδης.

    Ηδη βρίσκονται στη γαλλική πόλη ο Γενικός Εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης, ο οποίος είναι μεταξύ των πέντε νομικών που αναμένεται να κληθούν να παρουσιάσουν τις απόψεις τους, καθώς και η αιτήτρια.

    Το Δικαστήριο θα αποφασίσει σε τελική ανάλυση για τη δίκαιη ικανοποίηση της κ. Λοϊζίδου, σύμφωνα με το Αρθρο 50 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά δεν είναι αναγκασμένο να επιδικάσει αποζημιώσεις γιατί μπορεί να θεωρήσει ότι η διαπίστωση και μόνο της παραβίασης συνιστά αρκετή ικανοποίηση για τον αιτητή. Στην ακρόαση της Πέμπτης αναμένεται ότι το Δικαστήριο θα επιφυλάξει την απόφασή του για δίκαιη ικανοποίηση για το δεύτερο τρίμηνο του 1998, πιθανόν τον ερχόμενο Απρίλιο ή Μάιο.

    Οπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ νομικοί κύκλοι, ελπίζεται ότι το Δικαστήριο θα επιδικάσει αποζημίωση για υλική και ηθική ζημιά που έχει υποστεί η κ. Λοϊζίδου, λόγω της συνεχιζόμενης καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της από την Τουρκία.

    Η όλη υπόθεση, εξήγησαν οι ίδιοι κύκλοι, έχει δύο διαστάσεις, η πρώτη αφορά στην επιδίκαση αποζημίωσης και η δεύτερη, με την οποία το Δικαστήριο δεν έχει σχέση, αφορά στη συμμόρφωση προς την απόφαση του Δικαστηρίου το Δεκέμβριο του 1996, η οποία αναφέρει ρητά ότι η Τουρκία ευθύνεται για τη "συνεχιζόμενη παραβίαση" του δικαιώματος ιδιοκτησίας.

    Στην ακρόαση της Πέμπτης αναμένεται ότι θα αγορεύσουν εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Πρόεδρός της κ. Στέφαν Τρέκσελ, ο καθηγητής Ιαν Μπράουνλι, ο κ. Δημητριάδης εκ μέρους της κ. Λοϊζίδου, ο κ. Μαρκίδης εκπροσωπώντας την κυπριακή κυβέρνηση και ο κ. Μ. Σιό. Θα ακολουθήσουν οι αγορεύσεις των εκπροσώπων της τουρκικής κυβέρνησης.

    Σημειώνεται ότι παλαιότερες αποφάσεις του Δικαστηρίου για πληρωμή ή "θεραπεία" έγιναν σεβαστές από τις ενδιαφερόμενες χώρες, που αποδέκτηκαν τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου.

    Τόσο η Κύπρος όσο και η Τουρκία αποδέκτηκαν το ατομικό δικαιώμα προσφυγής στο Δικαστήριο και σε περίπτωση που η Τουρκία δεν σεβαστεί την οποιαδήποτε απόφαση του Δικαστηρίου θα αφήσει την τουρκική κυβέρνηση ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [12] Χριστοφίδης - Τζεμ

    Λευκωσία,Κύπρος,25/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση είναι απόλυτα ικανοποιημένη από τον τρόπο που η ελληνική κυβέρνηση χειρίζεται το Κυπριακό στην πορεία της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    Συγκεκριμένα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, δήλωσε σήμερα ότι "δεν μπορούμε παρά να είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από τον τρόπο που η ελληνική διπλωματία χειρίζεται τα θέματα που αφορούν στο Κυπριακό στην ευρωπαϊκή μας πορεία και στο ενιαίο αμυντικό δόγμα".

    Πρόσθεσε ότι είναι μια συμβολή και προσφορά "ανεκτίμητης αξίας και τα ευεργετικά αποτελέσματα αυτής της πολιτικής τα βλέπουμε καθημερινά", και με την άσκηση του βέτο, και με τις θέσεις ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόοδος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αν δεν ικανοποιηθούν όλα όσα η Ευρώπη έθεσε στην Τουρκία προς ικανοποίηση.

    Κληθείς να σχολιάσει την επιστολή του Τούρκου ΥΠΕΞ, Ισμαίλ Τζεμ ότι η χώρα του θα ικανοποιήσει αυτά όπου επιθυμεί η ατζέντα 2000 αλλά δεν κάνει καμιά αναφορά στο Κυπριακό, ο κ. Χριστοφίδης ότι ο κ. Τζεμ "δεν έχει εξουσία να καθορίζει τους όρους για την πρόοδο στην ευρωπαϊκή του πορεία. Οι όροι καθορίζονται από την ΕΕ".

    Η Ευρώπη, είπε, επαναλαμβάνει ξεκάθαρα ότι για να υπάρξει ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, "πρέπει να ικανοποιηθούν και τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και το κουρδικό, και οι σχέσεις της με την Ελλάδα, και το Κυπριακό".

    Στο σημείο αυτό, ο κ. Χριστοφίδης αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Καγκελαρίου της Γερμανίας και του Ιταλού Προέδρου, όπου γίνεται ξεκάθαρο ότι πρέπει να υπάρξει πρόοδος και στο Κυπριακό. "Εκείνο που ισχύει είναι εκείνο που λέει η Ευρώπη, όχι τι λέει ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ούτε και ο Πρωθυπουργός της εισβολής, Ετζεβίτ".

    "Ολόκληρη η παγκόσμια κοινότητα προβάλλει τη θέση ότι το Κυπριακό πρέπει να λυθεί", σημείωσε.

    Η Ευρώπη, είπε ο. Χριστοφίδης, "έχει θέσει τις παραμέτρους για λύση του Κυπριακού και αυτές δεν είναι άλλες από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, και τα δικά της ψηφίσματα, τα οποία είναι πολύ δυνατά και καλύπτουν όλες τις πτυχές".

    Κληθείς να σχολιάσει τις κινήσεις του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό ΥΠΕΞ, Τόμας Μίλερ, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να μειώσει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας για επίλυση του Κυπριακού.

    "Δεν επιθυμούμε, καθ'οιονδήποτε τρόπο, να μειώσουμε την αξία αυτού του ενδιαφέροντος", είπε.

    Σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα αναμένει τα αποτελέσματα, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα θα "αρχίσουν από το Μάρτη, αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές".

    Στο μεταξύ, είπε, "όλες οι ομάδες και ενδιαφερόμενοι, προπαρασκευάζονται. Και μέσα στα πλαίσια αυτά, κινείται τόσο ο κ. Μίλερ όσο και ο Προεδρικός Απεσταλμένος, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [13] Χριστοφίδης - συνάντηση Κυπριανού - Κόση

    Λευκωσία,Κύπρος,25/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Νίκο Κόση, θα έχει αύριο στις 11.15 το πρωϊ ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Σπύρος Κυπριανού, αναφορικά με την έρευνα που διεξάγει το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τις καταγγελίες του κ. Κυπριανού ότι παρακολουθείται το τηλέφωνό του.

    Οπως δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, αναμένεται ότι ο κ. Κυπριανού θα δώσει όσα στοιχεία έχει στη διάθεσή του στον κ. Κόση "για την καλύτερη διερεύνηση του θέματος". Αν υπάρξει ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης, "εκεί θα αναλάβουν οι αρμόδιες πλέον υπηρεσίες".

    Επανέλαβε ότι ισχύει η δέσμευση της κυβέρνησης, ότι ο,τιδήποτε προκύψει θα δοθεί στη δημοσιότητα.

    Ο Εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεν είναι ανακριτής. Τόνισε ότι υπάρχει πολιτική υφή το θέματος γιατί ο Πρόεδρος της Βουλής, πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρώην ΥΠΕΞ, Πρόεδρος πολιτικού κόμματος, και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, "προβάλλει έναν ισχυρισμό ο οποίος είναι σοβαρός και καλύπτει σοβαρό θέμα".

    Επεσήμανε επίσης ότι το παράπονο του κάθε πολίτη ότι παρακολουθείται το τηλέφωνό του ή η επικοινωνία του μέσα από τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, "είναι θέμα σοβαρό μέσα στη Δημοκρατία και πρέπει να εξετάζεται, με στόχο να εξοστρακιστεί παντελώς, κάθε δυνατότητα παραβίασης της ελεύθερης επικοινωνίας των πολιτών μεταξύ τους".

    Ο κ. Χριστοφίδης επανέλαβε ότι δεν γίνονται παρακολουθήσεις των τηλεφωνημάτων των πολιτών.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [14] Τουρκία - Κουρδιστάν

    Λευκωσία,Κύπρος,25/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Γύρω στις 9 χιλιάδες είναι σήμερα οι πολιτικοί κρατούμενοι στην Τουρκία και κρατούνται σε 60 ειδικές φυλακές υψηλής ασφαλείας, σύμφωνα με το Κουρδικό Πρακτορείο Ειδήσεων "DEM".

    Από το 1970 μέχρι το 1994, έχουν κατασκευαστεί 70 ειδικές φυλακές υψηλής ασφαλείας, ενώ με βάση τις πληροφορίες του Κουρδικού Πρακτορείου Ειδήσεων, το σύνολο των φυλακισμένων στις τουρκικές φυλακές ανέρχεται στις 60 χιλιάδες.

    Το DEM, αναφέρει επίσης ότι τουρκικά δικαστήρια έστειλαν από το 1991 μέχρι σήμερα, 20 υπομνήματα στην τουρκική Βουλή που αφορούν στην επικύρωση της θανατικής καταδίκης 28 ατόμων.

    Στο μεταξύ, η Οργάνωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας, ανακοίνωσε ότι συνεχίζεται η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, παρά τις δηλώσεις κυβερνητικών και άλλων αξιωματούχων περί του αντιθέτου, παραθέτοντας και συγκεκριμένα στοιχεία.

    Επισημαίνει ότι 116 άτομα βρίσκονται στη φυλακή γιατί εξέφρασαν δημοσίως προσωπικές τους απόψεις, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της κατά τον μήνα Οκτώβριο:

    - 14 άτομα δολοφονήθηκαν από "άγνωστους δράστες". - έξι άτομα σκοτώθηκαν ύστερα από τη σύλληψή τους, είτε με βασανιστήρια, είτε με εξωδικαστικές εκτελέσεις.

    - 29 άτομα βασανίστηκαν και δύο αγνοούνται. - 3.687 άτομα συνελήφθησαν και 71 φυλακίστηκαν.

    - Ενα χωριό εκκενώθηκε. - Εννέα κόμματα, εφημερίδες και συνδικάτα έκλεισαν, ενώ 15 κόμματα, εφημερίδες, συνδικάτα και οργανώσεις δέχτηκαν επιθέσεις από την αστυνομία.

    - 28 εκδόσεις αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία και 25 εργαζόμενοι στον Τύπο συνελήφθησαν.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [15] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας

    Λευκωσία,Κύπρος,25/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    1. Στις 13.20 μ.μ. η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις πιο κάτω τιμές (fixing) που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές τους πέραν των Λ.Κ. 10.000, αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    ------------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα          Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά       Πώληση     Αγορά
    ------------------------------------------------------------------
    Ελλην. Δραχμή       533,6000      535,7300     533,6000  538,3300
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα    1,7176        1,7244       1,7176    1,7284
    Δολάριο ΗΠΑ           1,9546        1,9624       1,9546    1,9664
    Στερλίνα              1,1590        1,1636       1,1590    1,1661
    Γερμ. Μάρκο           3,4049        3,4185       3,4049    3,4225
    ------------------------------------------------------------------
    

    2. Τιμές συναλλάγματος προθεσμίας

    Οι τιμές για συνάλλαγμα προθεσμίας ήταν ως ακολούθως:

    ------------------------------------------------------------------
                     Δολάρια ΗΠΑ          |            Στερλίνες
    ------------------------------------------------------------------
                   Περιθώρια    |Ημ. Λήξης|     Περιθώρια    |Ημ. Λήξης
                Πώλησης  Αγοράς |         | Πώλησης  Αγοράς  |
    --------------------------------------|---------------------------
    01 Μήνα     0,0090   0,0000 |31.12.97 | 0,0040   0,0010  |31.12.97
    02 Μήνες    0,0130   0,0000 |30.01.98 | 0,0040   0,0020  |30.01.98
    03 Μήνες    0,0160   0,0000 |27.02.98 | 0,0050   0,0030  |27.02.98
    06 Μήνες    0,0270   0,0000 |29.05.98 | 0,0050   0,0070  |29.05.98
    09 Μήνες    0,0370   0,0000 |31.08.98 | 0,0060   0,0110  |28.08.98
    12 Μήνες    0,0480   0,0000 |30.11.98 | 0,0070   0,0150  |30.11.98
    15 Μήνες    0,0620   0,0000 |26.02.99 | 0,0120   0,0180  |26.02.99
    18 Μήνες             0,0000 |28.05.99 |          0,0210  |28.05.99
    21 Μήνες             0,0000 |31.08.99 |          0,0230  |31.08.99
    24 Μήνες             0,0000 |30.11.99 |          0,0250  |30.11.99
    ------------------------------------------------------------------
    

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Tuesday, 25 November 1997 - 14:06:44 UTC