Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 21 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-11-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη Κόρντοβεζ στην Κύπρο
  • [02] Σχέση ξένων νομισμάτων με Κυπριακή Λίρα
  • [03] Πρόεδρος Κληρίδης - Αναστασιάδης
  • [04] Επίσκεψη Κόρντοβεζ - Πρόγραμμα
  • [05] Ντενκτάς - Τουρκία
  • [06] Εκπρόσωπος - δήλωση Χόλμπρουκ
  • [07] Πρόεδρος Κληρίδης - Κουτσού
  • [08] Πρόεδρος Κληρίδης - Αμερικανός Πρέσβης
  • [09] ΑΚΕΛ - Δημοσιογραφική Διάσκεψη
  • [10] Εκπρόσωπος - υποψηφιότητα Κληρίδη
  • [11] Δελτίο Συναλλάγματος Κεντρικής Τράπεζας

  • [01] Επίσκεψη Κόρντοβεζ στην Κύπρο

    Λευκωσία,Κύπρος,18/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Φθάνει σήμερα στην Κύπρο, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. των ΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ.

    Ο κ. Κόρντοβεζ, που φθάνει απόψε, θα έχει αύριο χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Σύμφωνα με τον Κυβενητικό Εκπρόσωπο Μανώλη Χριστοφίδη, η επίσκεψη Κόρντοβεζ είναι προπαρασκευαστική και κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη θα συζητήσει τα επόμενα βήματα των ΗΕ για το Κυπριακό, μετά τις προεδρικές εκλογές.

    Ο κ. Κόρντοβεζ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το πρωί της Τετάρτης, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας θα συναντηθεί με το Ραούφ Ντενκτάς.

    Την Πέμπτη. ο αξιωματούχος των ΗΕ θα περιοδεύσει στη νεκρή ζώνη και αργότερα θα έχει συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς, από τις δύο κοινότητες, στην οικία του Εδικού Αντιπροσώπου των ΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ.

    Την Παρασκευή, ο κ. Κόρντοβεζ θα συναντηθεί με τους Πρέσβεις των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη.

    Ο Ντιέγκο Κόρντοβεζ αναμένεται να μεταβεί στη συνέχεια στην Αθήνα και αργότερα στην Αγκυρα και το Λονδίνο, ενώ ενδεχομένως να επισκεφθεί και τις Βρυξέλλες.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [02] Σχέση ξένων νομισμάτων με Κυπριακή Λίρα

    Λευκωσία,Κύπρος,18/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Κατά το άνοιγμα της Αγοράς Συναλλάγματος στην Κύπρο σήμερα η σχέση των πιο κάτω νομισμάτων με την Κυπριακή Λίρα διαμορφώθηκε ως εξής:

    --------------------------------------------------------------------
                                 |     Πώληση     |     Αγορά
    --------------------------------------------------------------------
          Γεν Ιαπωνίας                246,5126         248,4847
          Δολ. Αυστραλίας               2,8128           2,8353
          Δολ. Καναδά                   2,7808           2,8030
          Εσκούδος Πορτογαλλίας       345,7318         348,4976
          Κορόνες Δανίας                12,9053         13,0085
          Κορόνες Νορβηγίας             13,8287         13,9393
          Κορόνες Σουηδίας              14,7882         14,9065
          Λιρέτες Ιταλίας            3.322,0499      3.348,6262
          Μάρκα Φινλανδίας              10,2009         10,2825
          Πεσέτες Ισπανίας             285,9747        288,2624
          Σελίνια Αυστρίας              23,8581         24,0489
          Φιορίνια Ολλανδίας             3,8215          3,8520
          Φράγκα Βελγίου                69,9321         70,4915
          Φράγκα Γαλλίας                11,3560         11,4468
          Φράγκα Ελβετίας                2,7599          2,7819
    --------------------------------------------------------------------
    

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [03] Πρόεδρος Κληρίδης - Αναστασιάδης

    Λευκωσία,Κύπρος,18/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η υπεροχή του Γλαύκου Κληρίδη στις μέχρι σήμερα δημοσκοπήσεις, αναφορικά με τις προεδρικές εκλογές, είναι κατά παρασάγγας, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης.

    Ο κ. Αναστασιάδης μιλούσε ύστερα από συνάντηση ρουτίνας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, "ο οποίος προέβη σε μιαν ενημέρωση στο βαθμό που επιτρέπεται πάνω στα τρέχοντα εθνικά θέματα και φυσικά μας απασχόλησαν και τα του εσωτερικού μετώπου".

    Σε ερώτηση σχετικά με την πιθανή υποψηφιότητα του Αλέκου Μαρκίδη στης προεδρικές εκλογές, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι δεν συζητήθηκε το θέμα σήμερα με τον Πρόεδρο Κληρίδη, προσθέτοντας ότι "αυτό που μας απασχολεί είναι αυτό που εμείς πράττουμε στην προσπάθεια υποστήριξης κι επανεκλογής του κ. Κληρίδη".

    Κληθείς να αναφερθεί στο ποσοστό που θα αποσπάσει ο κ. Μαρκίδης από το ΔΗΣΥ σε περίπτωση που κατέλθει ως υποψήφιος, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι "στις μέχρι σήμερα δημοσκοπήσεις, η υπεροχή του Γλαύκου Κληρίδη, έναντι παντός άλλου, είναι κατά παρασάγγας".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι από τη στιγμή που ο κ. Μαρκίδης ανέλαβε καθήκοντα Γενικού Εισαγγελέα και παραιτήθηκε από το κόμμα, "είναι ανεξάρτητος πολίτης της Δημοκρατίας και με κανένα τρόπο δεν θα ήθελα να σχολιάσω το τί οι άλλοι σκέπτονται και εισηγούνται και το τί τελικά ο κ. Μαρκίδης θα αποφασίσει".

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε, ακολούθως, ότι "το γεγονός παραμένει ένα", δηλαδή ότι "το κόμμα είναι όσο ποτέ συσπειρωμένο" να υλοποιήσει τη συνεδριακή απόφαση, υποστηρίζοντας την υποψηφιότητα του Γλαύκου Κληρίδη.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με δημοσιογραφικές πληροφορίες που φέρουν το ΔΗΚΟ να υπόβαλε πρόταση για απόσυρση των υποψηφιοτήτων και προώθηση τρίτης για συνεργασία των δύο κομμάτων, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι δεν έχει υπόψη του τέτοια πρόταση. Επεσήμανε, εξάλλου, ότι έστω και αν υποβάλλετο, "ήδη έχουμε αποφασίσει".

    Τόνισε, μάλιστα, ότι πρέπει "να σταματήσουμε να εμπορευματοποιούμε την πολιτική ζωή του τόπου" και είπε "όχι στις συναλλαγές, όχι σε οτιδήποτε που υποτιμά και το κύρος και γενικότερα το επίπεδο της πολιτικής μας ζωής".

    Σε ερώτηση σχετικά με τη συνάντηση την Κυριακή ηγετικών στελεχών του ΔΗΣΥ, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι θα είναι η έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας, προσθέτοντας ότι ελπίζει και πιστεύει ότι θα παραστεί στη συνάντηση και ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [04] Επίσκεψη Κόρντοβεζ - Πρόγραμμα

    Λευκωσία,Κύπρος,18/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ενημέρωση από τα Ηνωμένα Εθνη και επίσκεψη στη γραμμή αντιπαράταξης, καθώς και ξενάγηση από το Ραούφ Ντενκτάς στα κατεχόμενα, περιλαμβάνει το πρόγραμμα της επίσκεψης του ειδικού συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ.

    Ο κ. Κόρντοβεζ φθάνει στην Κύπρο στις 11.45 απόψε για "διερευνητική επίσκεψη", όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΣΥΠ, Βαλντεμάρ Ροκοζέφσκι.

    Αύριο, Τετάρτη, στις 12.00 το μεσημέρι ο κ. Κόρντοβεζ θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και θα ακολουθήσει γεύμα.

    Στη συνέχεια ο σύμβουλος του Γ.Γ. θα μεταβεί στα κατεχόμενα όπου θα ξεναγηθεί από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Στις 6 το απόγευμα ο κ. Κόρντοβεζ θα έχει συνάντηση με τον Ντενκτάς και θα ακολουθήσει δείπνο.

    Την Πέμπτη το πρωϊ η ΟΥΝΦΙΣΥΠ θα ενημερώσει τον κ. Κόρντοβεζ και αργότερα θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στη γραμμή αντιπαράταξης.

    Στις 1.30 της ίδιας ημέρας ο σύμβουλος του Γ.Γ. θα παρακαθήσει σε γεύμα στην οικία του κ. Φεϊσέλ, στο οποίο θα παραστούν και οι αρχηγοί των Ε/κ και Τ/κ πολιτικών κομμάτων. Το βράδυ, ο κ. Φεϊσέλ θα παραθέσει δείπνο για τον απεσταλμένο του Γ.Γ. του ΟΗΕ.

    Την Παρασκευή, στις 11 το πρωϊ, ο κ. Κόρντοβεζ θα συναντηθεί με τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στη βρετανική Υπάτη Αρμοστεία.

    Η επίσκεψή του θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή με συνέντευξη Τύπου στο Λήδρα Πάλας για Ε/Κ και Τ/Κ δημοσιογράφους, στις 12.30 μ.μ.

    Από την Κύπρο, ο κ. Κόρντοβεζ θα μεταβεί για επαφές στην Αθήνα και στη συνέχεια στην Αγκυρα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [05] Ντενκτάς - Τουρκία

    Λευκωσία,Κύπρος,18/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου, θα μεταβεί στην Αγκυρα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, για να υποβληθεί σε αγγειογράφημα, σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο.

    Ο Ντενκτάς, όπως αναφέρουν οι εφημερίδες, θα μεταβεί στην Τουρκία μετά τη συνάντηση που θα έχει με τον ειδικό σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ.

    Στο μεταξύ, ο Τ/κ Τύπος προβάλλει ειδησιογραφικά την επίσκεψη στην Κύπρο του Ντιέγκο Κόρντοβεζ.

    Σύμφωνα με την "Κίπρις" πριν από την έναρξη των συνομιλιών τους ο Ραούφ Ντενκτάς θα ξεναγήσει τον κ. Κόρντοβεζ σε διάφορα μέρη των κατεχομένων.

    Η εφημερίδα "Μιλιέτ" της Κωνσταντινούπολης αναφέρεται και αυτή ειδησιογραφικά στην επίσκεψη Κόρντοβεζ, σημειώνοντας ότι ο Ντενκτάς είναι άρρωστος.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΑ/ΓΠ)

    [06] Εκπρόσωπος - δήλωση Χόλμπρουκ

    Λευκωσία,Κύπρος,18/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης επιβεβαίωσε σήμερα τη δήλωση Χόλμπρουκ ότι ο Ραούφ Ντενκτάς δεσμεύθηκε ενώπιον του απεσταλμένου του Αμερικανού Προέδρου και του Προέδρου Κληρίδη, κατά τη συνάντηση του Λήδρα Πάλας, για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    "Επιβεβαιώνεται η δήλωση Χόλμπρουκ ως έχει", ανέφερε συγκεκριμένα ο Εκπρόσωπος.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Ντενκτάς μετά τη συνάντηση με τον κ. Χόλμπρουκ ότι ο διάλογος θα γίνεται με βάση τα δύο "κράτη" και ότι επί αυτού έχει συμφωνήσει η Τουρκία, ο κ. Χριστοφίδης παρέπεμψε σε ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις συμφωνίες κορυφής κι άλλα έγγραφα που αναφέρονται στη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    "Εμείς λαμβάνουμε υπόψη αυτά τα οποία αναφέρονται επίσημα στις συναντήσεις", είπε ο Εκπρόσωπος, και πρόσθεσε ότι "εάν οποιοσδήποτε εκ των συνομιλητών σε άλλα βήματα αναφέρεται στις δικές του θέσεις και τα δικά του επιχειρήματα είναι επιλογή δική του".

    "Στο Κυπριακό και στην ευρωπαϊκή πορεία οι συντεταγμένες και οι παράμετροι είναι δωσμένες. Εις μεν το Κυπριακό έχουμε συμφωνίες κορυφής και προχωρούμε, και στην ευρωπαϊκή πορεία έχουμε επανειλημμένα εκθέσει την όλη γραμμή και τις σχετικές προϋποθέσεις", συμπλήρωσε.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι "δεν ήταν η πρόθυμη επιλογή και η προτίμηση του (Ντενκτάς) το ομόσπονδο κράτος, διζωνικό και δικοινοτικό, αλλά επιβεβαιώνω τη δήλωση Χόλμπρουκ".

    Οπως ανέφερε, επιβεβαιώνοντας τη δήλωση Χόλμπρουκ εξυπακούεται ότι στη συνάντηση ο Ντενκτάς αποδέχθηκε τη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    Σε ερώτηση εάν ο Τ/Κ ηγέτης πιέστηκε για να το δεχθεί, ο κ. Χριστοφίδης σημείωσε ότι "δεν είναι θέμα πίεσης, είναι θέμα συνέπειας και συνέχειας προς τα συμφωνηθέντα από το 1977 και 1979" όπου "υπάρχουν υπογραφές".

    Ο Εκπρόσωπος τόνισε ότι "πρέπει να είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από δωσμένα και αδιαμφισβήτητα στοιχεία" που αναφέρονται στη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις συμφωνίες κορυφής, τις επίσημες θέσεις των ΗΠΑ και του κ. Χόλμπρουκ, τις θέσεις της Βρετανίας, το πρόσφατο ψήφισμα της Κοινοπολιτείας και σχετικό ψήφισμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    "Εφόσον όλα αυτά τα στοιχεία υπάρχουν και τα γνωρίζει η πλευρά μας, προχωρούμε σ' αυτές τις συνομιλίες με πολύ ενισχυμένη τη θέση μας ως προς το θέμα αυτό", συμπλήρωσε.

    Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι σ' αυτό το πλαίσιο θα συνεχισθούν οι συνομιλίες και οι προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι κατά την επίσκεψή του κ. Χόλμπρουκ φάνηκε ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος ήταν "απόλυτα μελετημένος" για το Κυπριακό. Είπε επίσης ότι "υπέβαλε ερωτήσεις και πήρε απαντήσεις" και ότι "θα επανέλθει".

    Σε ερώτηση εάν προέκυψε οτιδήποτε το νέο από τις επαφές Χόλμπρουκ, για την πλευρά μας, ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι "δεν υπάρχει τίποτε το σημαντικά νέο που να ανακοινωθεί" και ότι ζήτησε απόψεις εφ' όλης της ύλης του Κυπριακού.

    Οσον αφορά στην ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι "δεν είναι μυστικό ότι μας ζητούν συμμετοχή Τ/Κ, όχι σε βάρος της Δημοκρατίας της Κύπρου και της κυβέρνησής της, αλλά ότι μπορεί να εξευρεθεί φόρμουλα η οποία μπορεί να ικανοποιεί αυτό το αίτημα".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [07] Πρόεδρος Κληρίδης - Κουτσού

    Λευκωσία,Κύπρος,18/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι Νέοι Ορίζοντες εκτιμούν ότι δεν υπήρξε ακόμα έναρξη πρωτοβουλίας για λύση του Κυπριακού και τονίζουν την ανάγκη χάραξης μιας νέας στρατηγικής από τη δική μας ηγεσία, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα χρόνια που έρχονται.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού είπε ότι "έχουν σε ένα βαθμό ξεκαθαρίσει οι βάσεις της παρέμβασης" στο Κυπριακό, με τις δηλώσεις του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και του Βρετανού Αντιπροσώπου Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    Ο κ. Κουτσού εξήγησε ότι μιλά για παρέμβαση "γιατί από τη στιγμή που οι ίδιοι μιλούν για μιαν περίοδο 4 - 6 χρόνια, αντιλαμβάνεστε σ' αυτή την περίοδο θα αλλάξουν και απεσταλμένοι, θα αλλάξουν και πρέσβεις, θα αλλάξουν παράγοντες".

    "Αρα", είπε, "έχουμε ένα δεδομένο ότι πρόκειται για διαδικασίες οι οποίες θα πάρουν αρκετό χρόνο".

    Σημείωσε, επίσης, ότι οι διαδικασίες "συνδέονται ξεκάθαρα με την ενταξιακή διαδικασία της Κύπρου" κι επομένως "θα πρέπει να περιμένουμε θέματα ταυτόσιμης συζήτησης" ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και Κυπριακού.

    Στη συνέχεια, είπε ότι "τους ενδιαφέρει ξεκάθαρα η σταθερότητα στην περιοχή, άρα οτιδήποτε προκαλεί ένταση θα θελήσουν να το ελέγξουν ή να το απαλείψουν", σημειώνοντας ότι εννοούν το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, τις υπερπτήσεις και τους πυραύλους S300.

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι σ' αυτό το θέμα θα θελήσουν να συνδέσουν και το θέμα της Τουρκίας με την ΕΕ, ούτως ώστε να δημιουργήσουν σταθερότητα στην περιοχή.

    Συνοψίζοντας, ο κ. Κουτσού είπε ότι "επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις που έγιναν προηγουμένως ότι τα χρόνια που έρχονται είναι σημαντικά, είτε υπάρχουν πρωτοβουλίες στο Κυπριακό είτε όχι" κι επομένως χρειάζεται "μια νέα στρατηγική από τη δική μας ηγεσία για να να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα δύσκολα χρόνια που έρχονται".

    "Δεν βλέπουμε", είπε, "ότι υπήρξε έναρξη πρωτοβουλίας για λύση του Κυπριακού".

    Σε ερώτηση σχετικά με τις προεδρικές εκλογές, ο κ. Κουτσού είπε ότι "αφού απορρίφθηκε η πρόταση για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, έχουμε προτείνει την ευρύτερη δυνατή συνεργασία. Εάν κι αυτό δεν επιτύχει, τότε θα αντιμετωπίσουμε το θέμα της παρουσίας των Νέων Οριζόντων στις προεδρικές εκλογές".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [08] Πρόεδρος Κληρίδης - Αμερικανός Πρέσβης

    Λευκωσία,Κύπρος,18/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την ελπίδα για επιτυχή επίσκεψη του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, εξέφρασε σήμερα ο Αμερικανός Πρέσβης στην Κύπρο, Κένεθ Μπριλ.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τον οποίο συζήτησε θέματα που αφορούν το Κυπριακό, και τον οποίον ενημέρωσε για τη συνάντηση Ε/Κ, Τ/Κ, Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών στις Βρυξέλλες, ο κ. Μπριλ είπε:

    "Χαιρόμαστε που θα δούμε τον κ. Κόρντοβεζ στην Κύπρο και του ευχόμαστε η επίσκεψή του να είναι επιτυχής".

    Ο Αμερικανός Πρέσβης απέρριψε την άποψη ότι οι προσπάθειες των ΗΠΑ και των Ηνωμένων Εθνών για λύση του Κυπριακού δεν είναι συντονισμένες.

    "Η ομπρέλλα των ΗΕ είναι πολύ πλατιά και κάτω από αυτή μπορούν να δοκιμαστούν πολλές ιδέες", επεσήμανε.

    Τέλος ο κ. Μπριλ είπε ότι οι ΗΠΑ "επιθυμούν να δουν τη διαδικασία για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση να βοηθά τη διαδικασία διευθέτησης του Κυπριακού", εκφράζοντας τη θέση ότι "αυτό μπορεί να γίνει".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [09] ΑΚΕΛ - Δημοσιογραφική Διάσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,18/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εκκληση για συνεργασία στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου και υποστήριξη της υποψηφιότητας του Γιώργου Ιακώβου, απηύθυνε σήμερα προς το Δημοκρατικό Κόμμα, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Χριστόφιας τόνισε μεταξύ άλλων ότι το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να συγκυβερνήσει με το ΔΗΚΟ και άλλες πολιτικές δυνάμεις.

    Οπως είπε ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ, η συγκυβέρνηση δεν έχει την έννοια του "να μοιράσουμε". "Ζητούμε", είπε ο κ. Χριστόφιας, παρουσία του ΑΚΕΛ στο Υπουργικό Συμβούλιο και άλλα αξιώματα, τονίζοντας ότι στόχος είναι η αλλαγή και ότι για να το επιτύχει αυτό, το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να προχωρήσει σε υποχωρήσεις.

    Κυπριακό

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι "σήμερα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή, μετά το 1974, βρισκόμαστε πλησίον της οριστικής διχοτόμησης".

    Κατηγόρησε εξάλλου την κυβέρνηση Κληρίδη για "αδέξιους χειρισμούς και μια καθ'όλα αντιφατική πολιτική", με αποτέλεσμα να αποτύχει να διαρρήξει το αδιέξοδο και να κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία.

    Μιλώντας για την επίσκεψη Χόλμπρουκ, ο κ. Χριστόφιας είπε μεταξύ άλλων ότι "στόχος του Αμερικανού διπλωμάτη είναι η διευκόλυνση της προσπάθειας για συμμετοχή της Τουρκίας στη διαρκή Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, καθώς και η εξεύρεση φόρμουλας για συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στην ενταξιακή διαπραγμάτευση".

    Προεδρικές

    "Πολιτικά λάθη και όχι πολιτικά εγκλήματα", διέπραξε το ΔΗΚΟ, είπε ο κ. Χριστόφιας, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο το ΑΚΕΛ μπορεί να συνεργαστεί με κόμμα συνυπεύθυνο για την πορεία του τόπου.

    Απαντώντας σε ερώτηση από ποιό πολιτικό χώρο θα αντλήσει ψήφους η υποψηφιότητα Ιακώβου, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ είπε ότι η ανάδειξη υποψηφιότητας χρειάζεται το 50% και πέραν, των ψήφων.

    Στην ίδια θέση, πρόσθεσε, βρίσκεται αυτή τη στιγμή τουλάχιστο και ο Πρόεδρος Κληρίδης, αφού η συγκυβέρνηση ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ έχει διαλυθεί και ο κ. Κυπριανού δηλώνει απερίφραστα ότι το ΔΗΚΟ δεν πρόκειται να υποστηρίξει Κληρίδη, ούτε την πρώτη ούτε τη δεύτερη Κυριακή.

    "Θ'αναμένουμε με υπομονή", είπε ο κ. Χριστόφιας,"τις εξελίξεις και αποφάσεις των κομμάτων".

    Χαρακτήρισε εξάλλου τον υποψήφιο Πρόεδρο Γιώργο Ιακώβου, ως "σοβαρό πολιτικό άνδρα", που έχει προσφέρει σημαντικότατες υπηρεσίες στην Κύπρο, ενώ αντέκρουσε τους ισχυρισμούς του Προέδρου των Ε.ΔΗ. Γιώργου Βασιλείου αναφορικά με τον κ. Ιακώβου.

    Οπως είπε ο κ. Χριστόφιας, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Βασιλείου, ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θεωρούσε τον κ. Ιακώβου, ως "σοφό Υπουργό" και του είχε πλήρη εμπιστοσύνη.

    Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι ο Γιώργος Ιακώβου, κατέρχεται στις εκλογές, με συγκεκριμένο πρόγραμμα και όχι την πολιτική του ΑΚΕΛ, τονίζοντας ότι μπορεί να δημιουργήσει κυβέρνηση συναινετικού χαρακτήρα, η οποία να κερδίσει την εμπιστοσύνη των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων και να κυβερνήσει δημοκρατικά.

    Αναφορικά με το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη στις προεδρικές εκλογές, ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι ο κ. Μαρκίδης δεν έχει ακόμα δηλώσει υποψήφιος και είναι σαφές πως προβληματίζεται σοβαρά για το θέμα αυτό.

    Οπως είπε "σε περίπτωση υποψηφιότητας Μαρκίδη, θα βρεθούμε σε αντιπαράθεση, μέσα σε δημοκρατικά πλαίσια, με διάλογο εφ'όλης της ύλης", προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει άγχος στο ΑΚΕΛ σχετικά με την πιθανή υποψηφιότητα Μαρκίδη.

    Αμυνα

    Ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι "το ΑΚΕΛ τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου", τονίζοντας ότι το ΑΚΕΛ μένει πιστό στην επίσημη θέση για αποτροπή νέας επιθετικής ενέργειας από πλευράς Τουρκίας, χαιρετίζοντας το casus belli.

    Σημείωσε εξάλλου πως η κυβέρνηση Κληρίδη προτάσσει "δημαγωγικά" το ενιαίο αμυντικό δόγμα, μπροστά στο λαό, για να καλύψει τις αδυναμίες της σε άλλους τομείς, ενώ υπογράμμισε ότι πολλά από τα προτασσόμενα επιτεύγματα, αποτελούν αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης.

    Οικονομία

    Αναφερόμενος στην κατάσταση της οικονομίας, ο κ. Χριστόφιας σημείωσε ότι ο κ. Κληρίδης και "οι άνθρωποί" του ευθύνονται γι' αυτή την κατάσταση.

    Μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι "εκτός από την κάθετη μείωση των ρυθμών ανάπτυξης και την κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, επί διακυβέρνησης Κληρίδη είχαμε το χαμηλότερο βαθμό υλοποίησης των προϋπολογισμών ανάπτυξης από εικοσαετίας και υπερδιπλασιάστηκαν οι πτωχεύσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων".

    Πρόσθεσε ότι η βιομηχανία και ο τουριστικός τομέας παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα.

    Εγκλημα

    Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε στην εγκληματικότητα και είπε πως η Κύπρος κατέστη "έρμαιο στα χέρια εγκληματικών ομάδων και παράνομων δραστηριοτήτων".

    Είπε ακόμη ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης παραδέχεται ότι υπάρχει μάστιγα των ναρκωτικών, οργανωμένο έγκλημα και πέμπτη φάλαγγα στην Αστυνομία.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [10] Εκπρόσωπος - υποψηφιότητα Κληρίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,18/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η υποψηφιότητα Κληρίδη είναι ανεξάρτητη, με πρώτο υποστηριχτή το Δημοκρατικό Συναγερμό, ο οποίος το είχε εξαγγείλει βάσει και συνεδριακής του απόφασης, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης

    Πρόσθεσε ότι "θα ακολουθήσουν κι άλλες εκδηλώσεις υποστήριξης από άλλους, άτομα και ομάδες" αποφεύγοντας όμως να αποκαλύψει οτιδήποτε.

    Σε ερώτηση εάν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για τα άτομα και τις ομάδες αυτές, ο Εκπρόσωπος απάντησε θετικά, όμως σημείωσε ότι "δεν είναι ανακοινώσιμα από σήμερα".

    Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε επίσης ότι ο Γλαύκος Κληρίδης θα έχει και το δικό του εκλογικό επιτελείο.

    Οσον αφορά στο ΔΗΣΥ "που έταξε σκοπό του να βοηθήσει στην εκλογή του κ. Κληρίδη για δεύτερη θητεία είναι φυσικό ότι θα δώσει τον προεκλογικό αγώνα του με τους μηχανισμούς του".

    Σε ερώτηση εάν στο επιτελείο του Γλαύκου Κληρίδη θα συμμετάσχουν και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι είναι γνωστό πως "δεν μπορούν να μετέχουν".

    Για τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας στη συγκέντρωση του ΔΗΣΥ που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, που αποτελεί και την πρώτη προεκλογική συγκέντρωση του κυβερνώντος κόμματος, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι "είναι φυσικό" ο Γλαύκος Κληρίδης να παραστεί αφού οργανώνεται προς τιμή του.

    Ο Εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι "ο προεκλογικός αγώνας θα διεξαχθεί μέσα σε πλαίσια απόλυτης νομιμότητας, σεβασμού των δημοκρατικών αρχών και απόλυτη προσήλωση στη δεοντολογία που πρέπει να διέπει προεκλογικές εκστρατείες".

    Ο κ. Χριστοφίδης αρνήθηκε σήμερα να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση αφορούσε στο Γενικό Εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη και το ενδεχόμενο υποβολής υποψηφιότητας από πλευράς του για τις προεδρικές εκλογές.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [11] Δελτίο Συναλλάγματος Κεντρικής Τράπεζας

    Λευκωσία,Κύπρος,18/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    1.Σύμφωνα με το δελτίο συναλλάγματος της 18/11/97, κατά το άνοιγμα της αγοράς η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις ακόλουθες τιμές συναλλάγματος για πράξεις άμεσης παράδοσης:

    ---------------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα           Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά       Πώληση      Αγορά
    ---------------------------------------------------------------------
    Ελληνική Δραχμή      533,2800      535,4100     533,2800   538,0100
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα   1,7170          1,7238       1,7170     1,7278
    Δολάριο ΗΠΑ          1,9658          1,9736       1,9658     1,9776
    Στερλίνα             1,1587          1,1633       1,1587     1,1658
    Γερμ. Μάρκο          3,3993          3,4128       3,3993     3,4168
    ---------------------------------------------------------------------
    

    Στις συναλλαγές με το κοινό μέχρι ΛΚ 10.000, οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόζουν τιμές που να μην είναι χειρότερες από τις πιο πάνω.

    2. Στις 13.20 μ.μ. η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις πιο κάτω τιμές που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές τους πέραν των Λ.Κ. 10.000, αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    ---------------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα          Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά       Πώληση     Αγορά
    ---------------------------------------------------------------------
    Ελλην. Δραχμή        533,0200      535,1500    533,0200   537,7500
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα     1,7170        1,7238      1,7170     1,7278
    Δολάριο ΗΠΑ            1,9658        1,9736      1,9658     1,9776
    Στερλίνα               1,1620        1,1666      1,1620     1,1691
    Γερμ. Μάρκο            3,3972        3,4107      3,3972     3,4147
    --------------------------------------------------------------------
    

    3. Τιμές συναλλάγματος προθεσμίας

    Οι τιμές για συνάλλαγμα προθεσμίας ήταν ως ακολούθως:

    --------------------------------------------------------------------
                     Δολάρια ΗΠΑ          |            Στερλίνες
    --------------------------------------------------------------------
                   Περιθώρια    |Ημ. Λήξης|     Περιθώρια    |Ημ. Λήξης
                Πώλησης  Αγοράς |         | Πώλησης  Αγοράς  |
    --------------------------------------|------------------------------
    01 Μήνα     0,0090   0,0000 |22.12.97 | 0,0040   0,0010  |22.12.97
    02 Μήνες    0,0130   0,0000 |20.01.98 | 0,0040   0,0020  |20.01.98
    03 Μήνες    0,0170   0,0000 |20.02.98 | 0,0050   0,0030  |20.02.98
    06 Μήνες    0,0280   0,0000 |20.05.98 | 0,0050   0,0070  |20.05.98
    09 Μήνες    0,0370   0,0000 |20.08.98 | 0,0060   0,0110  |20.08.98
    12 Μήνες    0,0480   0,0000 |20.11.98 | 0,0060   0,0160  |20.11.98
    15 Μήνες    0,0620   0,0000 |23.02.99 | 0,0100   0,0190  |23.02.99
    18 Μήνες             0,0000 |20.05.99 |          0,0220  |20.05.99
    21 Μήνες             0,0000 |20.08.99 |          0,0250  |20.08.99
    24 Μήνες             0,0000 |22.11.99 |          0,0280  |22.11.99
    --------------------------------------------------------------------
    

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Tuesday, 18 November 1997 - 14:40:30 UTC