Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-11-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Κυπριανού - Μιχαηλίδη
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] Κυπριανού - δηλώσεις Χάνεϊ
  • [04] Κασουλίδης - Επ. Περιβάλλοντος - Ακάμας
  • [05] Επιτροπή Κώδικα Δεοντολογίας - Διάσκεψη Τύπου
  • [06] Ζακχαίος - Εγκλωβισμένοι - Αγνοούμενοι
  • [07] Επίσκεψη κουρδικής αντιπροσωπείας
  • [08] Συνέντευξη Σημίτη - Κυπριακό

  • [01] (K) Συνάντηση Κυπριανού - Μιχαηλίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,18/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η υποψηφιότητα του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ), Σπύρου Κυπριανού, είναι δεδομένη και είναι η μόνη η οποία μπορεί να διασφαλίσει την ενότητα του κόμματος και, ταυτόχρονα, νικηφόρα πορεία στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, δήλωσε σήμερα ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, Ντίνος Μιχαηλίδης.

    Μιλώντας μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής και Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, κ. Κυπριανού, ο κ. Μιχαηλίδης εξέφρασε την άποψη ότι οι οποιεσδήποτε άλλες σκέψεις του κόμματος, για εξεύρεση άλλης υποψηφιότητας, δεν οδηγούν πουθενά.

    Υποστήριξε ότι το ΔΗΚΟ είναι καταστατικά κατοχυρωμένο και ο Πρόεδρος του κόμματος συνεδριακά υποχρεωμένος να κατέλθει ως υποψήφιος.

    Εξάλλου, ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε και σε παλαιότερή του διαφωνία, ότι ο κ. Κυπριανού δεν θα έπρεπε να διεκδικούσε τις προεδρικές εκλογές, εάν προηγουμένως δεν διασφαλιζόταν η υποστήριξη και από άλλη πολιτική δύναμη.

    Πιστεύω, είπε, ότι σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει και το εκλογικό σώμα, μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου, θα διαμορφώσει δική του άποψη.

    Από την πλευρά του, ο κ. Κυπριανού επιβεβαίωσε την ύπαρξη της διαφορετικής άποψης από μέρους του κ. Μιχαηλίδη, την οποία διατύπωσε και στον ίδιο, στη συνάντηση που προηγήθηκε.

    Η υποψηφιότητά μου, είπε ο κ. Κυπριανού, "είναι δεδομένη, εκτός και αν βρούμε μιαν άλλη υποψηφιότητα, η οποία να ικανοποιεί τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί για το εθνικό θέμα και την εκλεξιμότητα".

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι η διαφορετική άποψη του κ. Μιχαηλίδη θα τεθεί στα αρμόδια όργανα του ΔΗΚΟ, τα οποία θα κληθούν να πάρουν και τις τελικές αποφάσεις.

    Οταν κλήθηκε να προσδιορίσει τον χρόνο που θα ολοκληρωθούν οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις, οπόταν και το ΔΗΚΟ θα ανακοινώσει επίσημα την τελική του θέση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι αυτό θα γίνει εντός των ημερών.

    Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή αναφορά του Γενικού Εισαγγελέα, Αλέκου Μαρκίδη, ότι δεν δέχεται πιέσεις από κανένα, ο κ. Κυπριανού απάντησε "δεν ασκούμε πιέσεις σε κανέναν".

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [02] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,18/11/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           75.60 (-0.07)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   87.34 (+0.05)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     59.37 (-0.79)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 55.25 (-0.32)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  72.72 (+0.08)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                62.60 (-0.79)
        Εμπορικές Εταιρείες                     39.57 (-0.15)
        Αλλες Εταιρείες                         58.53 (-0.17)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK  559658.990
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΑΠ)

    [03] (Κ) Κυπριανού - δηλώσεις Χάνεϊ

    Λευκωσία,Κύπρος,18/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Πολύ δυσάρεστες", χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ), Σπύρος Κυπριανού, τις δηλώσεις του Βρετανού Ειδικού Αντιπροσώπου για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, ότι οι έποικοι έχουν πάρει τη λεγόμενη "Τ/κ υπηκοότητα" και κάλεσε την κυβέρνηση να προβεί σε έντονα διαβήματα.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Κυπριανού διερωτήθηκε πού βρήκε ο Βρετανός διπλωμάτης ότι υπάρχει δήθεν "Τ/κ υπηκοότητα" και γιατί να πάρει θέση ένας μεσολαβητής ότι οι έποικοι παραμένουν.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ υπενθύμισε ότι το θέμα των εποίκων ήταν και ο λόγος για τον πρόσφατο καυγά που είχε με τον Σερ Ντέιβιντ. "Ηλπιζα ότι είχε αλλάξει στάση", πρόσθεσε.

    Με τις δηλώσεις του, ο Σερ Ντέιβιντ, "μιλά δημόσια και ξεκαθαρίζει ότι οι έποικοι θα μείνουν", ενώ μιλά για δήθεν "υπηκοότητα" και δήθεν "κυβερνητικές Τ/κ υπηρεσίες", που σημαίνουν αναγνώριση, σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Ο κ. Κυπριανού επεσήμανε ότι θα ανέμενε από μια βρετανική Εργατική κυβέρνηση ότι θα άλλαζε στάση, τουλάχιστον πάνω σε αυτά τα βασικά θέματα, και θα προσπαθούσε να διαμορφώσει μια νέα πολιτική.

    "Η κυβέρνηση θα πρέπει να προβεί σε έντονα διαβήματα, και όχι απλώς σε δηλώσεις", κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [04] Κασουλίδης - Επ. Περιβάλλοντος - Ακάμας

    Λευκωσία,Κύπρος,18/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι στρατιώτες των βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο ίσως να ασκούνται για τελευταία φορά στην περιοχή του Ακάμα, αφού έχει εξευρεθεί εναλλακτικός χώρος και θα ασκούνται εντός και εκτός της βρετανικής Βάσης Ακρωτηρίου.

    Οι διαβουλεύσεις των Υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) φαίνεται ότι έχουν τελικά αποδώσει καρπούς.

    Οπως δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, οι διαβουλεύσεις βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

    Τους συγκεκριμένους χώρους, όπως ανέφερε ο κ. Κασουλίδης, έχει προτείνει η ίδια η Εθνική Φρουρά και δεν φαίνεται να δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα, τόσο στο περιβάλλον των νέων περιοχών όσο και σε θέματα ασφάλειας.

    Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε πως έχουν ήδη ληφθεί διαβεβαιώσεις ότι οι Βρετανοί, ενόψει της οριστικής ρύθμισης του θέματος, δεν θα πραγματοποιήσουν ασκήσεις στην περιοχή του Ακάμα τον Δεκέμβριο και Ιανουάριο και, πολύ πιθανό, και τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

    Απομένουν, όπως εξήγησε ο ΥΠΕΞ, κάποιες ρυθμίσεις, πέραν από ενδεχόμενες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, στη νέα περιοχή και θεμάτων ιδιοκτησίας, δηλαδή πόση από τη γη στη συγκεκριμένη περιοχή είναι κυβερνητική και πόση ιδιωτική γη και πώς θα επηρεασθεί.

    Ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στα εθνικά συμφέροντα της Κύπρου σε σχέση με τη βρετανική πολιτική, τόσο στο εθνικό θέμα όσο και στην ενταξιακή πορεία.

    Στη συνεδρία της Επιτροπής παρέστη και ο νέος Υπουργός Αμυνας, Γεώργιος Χαραλαμπίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στις διαβουλεύσεις που έγιναν με τους Βρετανούς.

    Οπως ανέφερε, και οι ίδιοι οι Βρετανοί είχαν κατανοήσει πλέον ότι δεν μπορεί να γίνουν ανεκτοί στην περιοχή του Ακάμα και ότι θα έπρεπε να βρεθεί άλλος χώρος για να μετακινηθούν. Τώρα, κατέληξε ο κ. Χαραλαμπίδης, έχει ανοίξει αυτός ο δρόμος.

    Το θέμα των βρετανικών ασκήσεων στον Ακάμα απασχόλησε σήμερα, για πολλοστή φορά, την Επιτροπή Περιβάλλοντος, μετά από πρόταση του βουλευτή Πάφου, Γιαννάκη Ομήρου.

    Στην εισαγωγική τοποθέτησή του, ο κ. Ομήρου υποστήριξε ότι με βάση την ομόφωνη θέση της Βουλής, αλλά και του λαού στο σύνολό του, αυτές οι ασκήσεις θα πρέπει να τερματισθούν.

    Ο κ. Ομήρου άσκησε κριτική τόσο στην παρούσα κυβέρνηση όσο και στην προηγούμενη, λέγοντας ότι δεν προέβησαν εγκαίρως στους αναγκαίους χειρισμούς για τερματισμό των ασκήσεων στον Ακάμα.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [05] (Κ) Επιτροπή Κώδικα Δεοντολογίας - Διάσκεψη Τύπου

    Λευκωσία,Κύπρος,18/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Από σήμερα, η Επιτροπή Δεοντολογίας μπορεί να εξετάζει περιπτώσεις για πρόσφατα παράπονα πολιτών ή αυτεπάγγελτα να εξετάζει περιπτώσεις παραβίασης του Κώδικα Δεοντολογίας, ο οποίος τίθεται σε άμεση εφαρμογή με συγκεκριμένους κανόνες και όρους λειτουργίας.

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ανδρέας Μαυρομμάτης, μιλώντας σε σημερινή διάσκεψη Τύπου, διαβεβαίωσε ότι η Επιτροπή θα εξετάζει όλες τις περιπτώσεις "αμερόληπτα, χωρίς φόβο, πάθος ή προκατάληψη".

    Ξεκαθάρισε, κατηγορηματικά, ότι δεν πρόκειται να επιβάλλονται οποιεσδήποτε κυρώσεις, χρηματικές ποινές ή άλλες, στους "ένοχους" που παραβιάζουν τον Κώδικα, σημειώνοντας ότι μοναδική "ποινή" είναι η δημοσιοποίηση.

    Εξηγώντας τη διαδικασία, ο κ. Μαυρομμάτης είπε ότι, σε πρώτη φάση, οποιοσδήποτε θέλει να υποβάλει παράπονο, θα πρέπει να αποταθεί εγγράφως στην Επιτροπή, παραθέτοντας περιληπτικά τα γεγονότα και τον ισχυρισμό του για παραβίαση του Κώδικα.

    Ταυτόχρονα, πρέπει να αποστέλλει και τα αποδεικτικά στοιχεία, (π.χ. αν πρόκειται για εφημερίδα, φωτοαντίγραφο της επίμαχης έκδοσης).

    Στη συνέχεια, αν η Επιτροπή διαπιστώσει ότι εκ πρώτης όψεως δυνατό να υπάρχει υπόθεση, καλεί τους εμπλεκόμενους σε μια προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης.

    Εαν δεν υπάρξει συμφωνία, το θέμα παραπέμπεται στην Ολομέλεια της Επιτροπής, η οποία θα αποφανθεί κατά πόσον υπήρξε παραβίαση ή όχι των προνοιών του Κώδικα Δεοντολογίας.

    Ο κ. Μαυρομμάτης ανέφερε ότι ο Κώδικας θα συμπληρωθεί στην πορεία και με τις εμπειρίες που στο μεταξύ θα αποκτηθούν, ενώ η Επιτροπή θα εξετάζει αυτεπάγγελτα "σοβαρές μόνον περιπτώσεις".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι μοναδική "ποινή" είναι η δημοσιοποίηση, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται να επιβάλλονται οποιεσδήποτε κυρώσεις, χρηματικές ποινές ή άλλες, στους "ένοχους" που παραβιάζουν τον Κώδικα.

    Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Μαυρομμάτης τόνισε ότι "οι λειτουργοί της τέταρτης εξουσίας έχουν την υποχρέωση να σέβονται τη φήμη, υπόληψη, τα δικαιώματα και την προσωπικότητα, τηρώντας ευλαβικά τους κανόνες της αλήθειας και να προστατεύουν τους δημοκρατικούς θεσμούς".

    "Ο συγκερασμός των πιο πάνω", πρόσθεσε, "η αυτοδιαχείριση και η μη ποινικοποίηση, είναι η χρυσή κλωστή στο πανί που υφαίνουν οι κανόνες της δεοντολογίας μας".

    Μιλώντας εκ μέρους του Συνδέσμου Εκδοτών, ο κ. Ανθος Λυκαύγης ανέφερε ότι, όσον αφορά τον έντυπο Τύπο και τα θέματα δεοντολογίας και ελευθεροτυπίας, ο Κώδικας θα είναι σεβαστός, προσθέτοντας ότι αυτός "θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπληρωθεί και να ολοκληρωθεί".

    Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι "ουδέποτε θα επιτρέψουμε οποιασδήποτε μορφής, είτε δικτατόρευση - που πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξει - είτε οποιασδήποτε μορφής περιορισμό", θέση με την οποία συμφώνησε και ο Προεδρος της Επιτροπής.

    Ο Διευθυντής Σύνταξης του ΑΝΤ1, Γιώργος Τσαλακός, επεσήμανε ότι οι δημοσιογράφοι, εκτός από καθήκοντα και υποχρεώσεις, έχουν και δικαιώματα - στην ελεύθερη πρόσβαση στις πηγές, εξυπηρέτησης του πολίτη στην πληροφόρηση, άμεσα και έγκαιρα - τα οποία πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν κατά τη εξέταση των παραπόνων.

    Ο κ. Μαυρομμάτης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, για τη σημαντική επιχορήγηση που προσέφερε και τον Διευθυντή του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, Γεώργιο Χατζησάββα, για την παραχώρηση οικήματος προς στέγαση της Επιτροπής.

    Στη διάσκεψη παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, Γεώργιος Χατζησάββας, ο Πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Κύπρου, Ανδρέας Καννάουρος, και εκ μέρους του Συνδέσμου Εκδοτών ο κ. Ανθος Λυκαύγης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΑΠ)

    [06] Ζακχαίος - Εγκλωβισμένοι - Αγνοούμενοι

    Λευκωσία,Κύπρος,18/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εκκληση προς τον ΓΓ του ΟΗΕ για επαναδραστηριοποίηση της Διερευνητικής Επιτροπής για τους αγνοούμενους, με το διορισμό του τρίτου μέλους της, έκανε χθες ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος.

    Μιλώντας ενώπιον της Τρίτης Επιτροπής των ΗΕ, ο κ. Ζακχαίος άσκησε κριτική εναντίον του κατοχικού καθεστώτος και της Τουρκίας για την πολιτική εθνικού ξεκαθαρίσματος που ακολουθούν, σε βάρος των Ε/Κ και των Μαρωνιτών που ζουν στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου.

    Από την περασμένη Πέμπτη, η Τρίτη Επιτροπή των ΗΕ άρχισε να εξετάζει το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις παραβιάσεις τους σε παγκόσμια κλίμακα.

    Αναφερόμενος στο θέμα των εγκλωβισμένων Ε/Κ και Μαρωνιτών, ο κ. Ζακχαίος τόνισε ότι καθημερινά τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής παραβιάζουν τα πιο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των ανθρώπων αυτών, αφού - από τις 20 χιλιάδες που ήταν το χρόνο της τουρκικής εισβολης, έχουν απομείνει μόνο λίγες εκατοντάδες σήμερα.

    Ο κ. Ζακχαίος υπογράμμισε ότι το κατοχικό καθεστώς στερεί από τους εγκλωβισμένους τα πιο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης, της εκπαίδευσης, της υγείας, της θρησκείας και άλλα.

    Ο Κύπριος διπλωμάτης αναφέρθηκε και στο μεγάλο πρόβλημα της παιδείας στα κατεχόμενα.

    Οσον αφορά το θέμα των αγνοουμένων, ο κ. Ζακχαίος τόνισε ότι για την επίλυση του προβλήματος αυτού η κυπριακή κυβέρνηση έκανε ό,τι ήταν δυνατό. Προσέφυγε σε όλους τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς και σε άλλα σώματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ζήτησε τη βοήθεια και τη συνεργασία της Τουρκικής Δημοκρατίας και άλλων, που είναι σε θέση να βοηθήσουν, αλλά δεν έχει σημειωθεί πρόοδος για λύση του προβλήματος.

    Τέλος, ο κ. Ζακχαίος εξέφρασε την ελπίδα ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα ανταποκριθούν με ανθρωπιστικό πνεύμα και θα κάμουν όλα τα αναγκαία βήματα για επίλυση του τραγικού αυτού προβλήματος. Σημείωσε ότι προς την κατεύθυνση αυτή μπορεί να βοηθήσει και ο ΓΓ των ΗΕ, με το διορισμό του τρίτου μέλους και έμπειρων ερευνητών στη Διερευνητική Επιτροπή.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)

    [07] Επίσκεψη κουρδικής αντιπροσωπείας

    Λευκωσία,Κύπρος,18/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τετραήμερη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει, μεταξύ 19 και 23 Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του εν εξορία Κοινοβουλίου του Κουρδιστάν, Ζουμπεγίρ Αϊντάρ, συνοδευόμενος από το μέλος του Συμβουλίου Τζορτζ Αρίο.

    Τα δύο μέλη του εν εξορία κουρδικού Κοινοβουλίου φθάνουν την Τετάρτη το βράδυ και την Πέμπτη θα έχουν διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Σπύρο Κυπριανού, την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών, τον Α' Αντιπρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, Ουράνιο Ιωαννίδη, και τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια.

    Την ίδια μέρα θα επισκεφθούν τη γραμμή αντιπαράταξης, συνοδευόμενοι από τον Δήμαρχο Αγίου Δομετίου, Ανδρέα Χατζηλοϊζου.

    Το βράδυ της Πέμπτης θα παραστούν σε καλλιτεχνική εκδήλωση Κούρδων στο κτίριο της ΠΑΣΥΔΥ.

    Την Παρασκευή, οι κύριοι Αϊντάρ και Αρίο θα έχουν συναντήσεις με το βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος, Στάθη Κιττή, τον Πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, Βάσο Λυσσαρίδη, και τον Αντιπρόεδρο των Ενωμένων Δημοκρατών, Μιχάλη Παπαπέτρου.

    Η κουρδική αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί και το Παραλίμνι, όπου θα έχει συνάντηση με τις οικογένειες των ηρωομαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, ενώ θα καταθέσει στεφάνια στους τάφους τους.

    Το Σάββατο θα καταθέσουν στεφάνι στον τάφο του Θεόφιλου Γεωργιάδη, πρώην Προέδρου της Επιτροπής Αλληλεγγύης για το Κουρδιστάν, ο οποίος δολοφονήθηκε από πράκτορες της ΤΜΤ.

    Η κουρδική αντιπροσωπεία θα αναχωρήσει από την Κύπρο την ερχόμενη Κυριακή.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [08] (Κ) Συνέντευξη Σημίτη - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,18/11/1997 (ΚΥΠΕ - ΑΠΕ)

    Η Ελλάδα χαιρετίζει όποια προσπάθεια γίνεται για επίλυση του Κυπριακού, εφόσον αυτή βασίζεται στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ.

    Αυτό δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Σημίτης, μιλώντας σε γεύμα που του παρέθεσε η Ενωση Ξένων Ανταποκριτών, αναφερόμενος στην αμερικανική πρωτοβουλία για το Κυπριακό.

    Χαρακτήρισε, εξάλλου, παρακινδυνευμένες τις προβλέψεις για τον χρόνο επίλυσης του Κυπριακού, ενώ τόνισε ότι το κλειδί της λύσης βρίσκεται στα χέρια της Τουρκίας.

    Οσοι ενδιαφέρονται για την επίλυση του Κυπριακού, πρέπει να επισημάνουν στην Τουρκία ότι πρέπει να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, είπε ο κ. Σημίτης και τόνισε ότι, ενόψει του 21ου αιώνα, θέματα όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ή το Κυπριακό πρέπει να δρομολογηθούν σε άλλη κατεύθυνση. Εξάλλου, επεσήμανε ότι στο σύγχρονο κόσμο το κύριο θέμα πρέπει να είναι η δυνατότητα της Ελλάδας να ενώνει και να διαλέγεται.

    Ο κ. Σημίτης επανέλαβε αρκετές φορές ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σέβεται τα συστήματα αρχών και αξιών της Ευρώπης.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο υποβολής βέτο εκ μέρους της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, του Δεκεμβρίου, λέγοντας ότι η συνεργασία της Τουρκίας με την ΕΕ προϋποθέτει ότι θα γίνουν βήματα που θα καθιστούν δυνατή αυτή τη συνεργασία.

    Μέχρι στιγμής, πρόσθεσε ο Ελληνας Πρωθυπουργός, δεν υπάρχουν τέτοια βήματα από την πλευρά της Τουρκίας για το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Tuesday, 18 November 1997 - 18:46:43 UTC