Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-11-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διάσκεψη Κληρίδη 2
  • [02] Διάσκεψη Κληρίδη 3
  • [03] Κασουλίδης - Αθήνα
  • [04] Υποψηφιότητα Κληρίδη - Δήλωση Κυπριανού
  • [05] Βασιλείου - Χόλμπρουκ
  • [06] Σχέση ξένων νομισμάτων με Κυπριακή Λίρα
  • [07] Ρούμπιν - Επίσκεψη Χόλμπρουκ
  • [08] Πρόεδρος Κληρίδης - Κινέζος Υπουργός Πολιτισμού
  • [09] ΥΠΕΞ - δηλώσεις
  • [10] Κινέζος Υπουργός Πολιτισμού - Πολιτιστική Συνεργασία
  • [11] Ρολάνδης - Χόλμπρουκ
  • [12] Θέμα μειονοτήτων σε διεθνές συνέδριο
  • [13] Πίνακες Συναλλάγματος Κεντρικής Τράπεζας

  • [01] Διάσκεψη Κληρίδη 2

    Λευκωσία,Κύπρος,07/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Σωστή απόφαση", χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης την αποχώρησή του από το Δημοκρατικό Συναγερμό, τονίζοντας ότι "δεν μπορείς να είσαι Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να συμπεριφέρεσαι σαν Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ταυτόχρονα να είσαι αρχηγός κόμματος.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι "μπορεί να συνδέεσαι με κάποιο κόμμα ή και πέραν του ενός κόμματος, αλλά το ύψιστο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας επιβάλλει το διαχωρισμό της θέσης αυτής από αυτήν του Πρόεδρου κόμματος, γιατί η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει να είναι μόνο τίμια, αλλά και πρέπει να φαίνεται τίμια".

    Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι "δεν είναι εύκολο να πείσεις ότι ορισμένες αποφάσεις που παίρνεις ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εάν είσαι και Πρόεδρος κόμματος, δεν είναι για να ωφελήσεις μόνο το δικό σου κόμμα".

    Συγκυβέρνηση

    Κληθείς να αναφέρει εάν θα τον ψηφίσουν μέλη του ΔΗΚΟ στις προεδρικές εκλογές, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι αυτό δεν μπορεί να το ξέρει στο παρόν στάδιο.

    Εξέφρασε όμως την άποψη ότι υπάρχουν άνθρωποι και από τους δύο χώρους που βλέπουν τα αγαθά της συνεργασίας.

    Εξάλλου απαντώντας σε άλλη ερώτηση, πάνω στο θέμα της συγκυβέρνησης, ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε πως ό,τι είχε υποσχεθεί στο ΔΗΚΟ το είχε εκπληρώσει.

    Σε ερώτηση εάν επηρέασαν τη γενικότερη εικόνα της διακυβέρνησής του η ανοχή που έδειξε στην ανεπάρκεια ορισμένων κρατικών αξιωματούχων, (για παράδειγμα στην Αστυνομία), και η αποχώρησή του από την ηγεσία του ΔΗΣΥ, ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι "η διάγνωσή μας ήταν σωστή αναφορικά με την εσωτερική ασφάλεια".

    Σημειώνοντας ότι υπήρχαν αδυναμίες στο αστυνομικό σώμα, είπε ότι δεν οφείλονται στη διακυβέρνηση, αλλά υπήρχαν προτού αναλάβει. "Απώτερες κινήσεις δεν ήταν σωστό να γίνουν, θα έπρεπε να δοθεί μια νέα πνοή και μια νέα ευκαιρία για να ανταποκριθεί το σώμα της Αστυνομίας στις υψηλές του ευθύνες", πρόσθεσε.

    Κυπριακό - ΕΕ

    Σε ερώτηση σχετικά με το Κυπριακό και τις προοπτικές επίλυσής του, ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι ασφαλώς οι σκέψεις των δύο πλευρών για λύση του Κυπριακού, "δεν ταυτίζονται", και πρόσθεσε: "Εάν ταυτίζονταν, δεν θα αναζητούσαμε λύση. Αυτό είναι καθαρό".

    Ενα από τα σημαντικά γεγονότα που θα επηρεάσει την Τουρκία για να αποκτήσει την πολιτική βούληση, είπε, είναι "η πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση", διότι με την πορεία αυτή "θα πρέπει να καταλήξει η Τουρκία ότι, αυτό είναι ένα γεγονός που θα γίνει και συμφέρει τόσο σε αυτή όσο και στην Τ/κ κοινότητα να αναπροσαρμόσουν την πολιτική τους για να μπορέσουν να μπουν και αυτοί στην ενωμένη Ευρώπη".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι "σήμερα για πρώτη φορά έχουμε ένα νέο μοχλό πίεσης", εξηγώντας ότι αυτός είναι ο ευρωπαϊκός μοχλός. "Διότι η Τουρκία θέλει να μπει στην Ευρώπη και δεν μπορεί να επιβιώσει εάν δεν μπει στην Ευρώπη", τόνισε.

    Επεσήμανε, ωστόσο, ότι "για να πετύχει η Τουρκία κάτι τέτοιο "πρέπει να δώσει δείγματα γραφής ότι αλλοιώθηκε η πολιτική της κατάσταση και προσφέρεται τώρα ένα άνοιγμα για λύση του Κυπριακού".

    Σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε: "Δεν πιστεύω ότι η πολιτική μου καριέρα σαράντα χρόνια έδωσε το δείγμα του ενδωτισμού, διότι εκεί που έπρεπε να λέγονται τα όχι διά πράξεων, πιστεύω ότι τα έχω πει και τα έχω τηρήσει".

    "Οταν γίνονταν πιέσεις για το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα", συνέχισε, "δεν είναι οι πολιτικοί αρχηγοί που τις αντιμετώπισαν, αλλά ο Γλαύκος ο Κληρίδης".

    Επεσήμανε εξάλλου, ότι "όταν γίνονταν πιέσεις για τους πυραύλους, δεν ήταν οι πολιτικοί αρχηγοί που τις αντιμετώπισαν, αλλά ο Γλαύκος ο Κληρίδης. Οταν γίνονταν πιέσεις για να δεχθούμε ορισμένα πράγματα που περιέχοντο στις ιδέες Γκάλι, εδώ πρέπει να πω ότι και οι άλλοι αρχηγοί των κομμάτων στάθηκαν επί κριτικής, αλλά δεν υστέρησε ο Γλαύκος ο Κληρίδης".

    Είπε, ακόμη, ότι "εάν ο Γλαύκος ο Κληρίδης ξέρει να πολιτεύεται με τον τρόπο που πολιτεύονται ίσως Ευρωπαίοι πολιτικοί και ξέρει πώς να χειριστεί τα θέματα, ούτως ώστε να μην φαίνεται αρνητικός, αλλά θετικός, όχι διότι δέχεται αλλά επειδή υποβάλλει δικές του θέσεις, ούτε αυτό είναι κάτι πολύ διαφορετικό".

    Αναφορικά με την επικείμενη επίσκεψη Χόλμπρουκ και δημοσιεύματα που φέρουν τον κ. Ντενκτάς να αρνήται την κοινή συνάντηση, που είχε ζητήσει ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο κ. Κληρίδης είπε ότι οι πληροφορίες του είναι ότι ο Τ/Κ ηγέτης αποδέχθηκε τη συνάντηση.

    "Ως εκ τούτου έρχεται ο κ. Χόλμπρουκ, διότι εάν ένας εκ των δύο δεν αποδεχόταν, ασφαλώς ο κ. Χόλμπρουκ δεν θα ερχόταν στην Κύπρο", πρόσθεσε.

    Αμυνα

    Σε ερώτηση σχετικά με το πυραυλικό σύστημα S300, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι η παραγγελία του δεν έγινε για διαπραγματευτικούς αλλά για στρατιωτικούς σκοπούς. "Ηταν μια υπόδειξη της στρατιωτικής ηγεσίας ότι η Κύπρος, ενώ έχει αναβαθμίσει τις δυνάμεις της και βρίσκεται σε πολύ καλύτερη αμυντική θέση παρά προηγουμένως, εντούτοις υπήρχε το πρόβλημα της υποστήριξης των δυνάμεων εδάφους με αντιαεροπορική κάλυψη".

    "Ολοι γνωρίζουμε", συνέχισε, "ότι εάν δεν έχεις αεροπορική κάλυψη, δημιουργούνται δυσκολίες και πολλές φορές αυτό αναγκάζει τις χερσαίες δυνάμεις να υποχωρήσουν".

    Είπε, ακόμη, ότι "εξετάζοντας το ζήτημα αυτό, είχαμε δύο τρόπους να το αντιμετωπίσουμε, αλλά και οι δύο τρόποι ήταν αναγκαίοι. Ο ένας ήταν η δημιουργία αεροπορικής βάσης, ούτως ώστε δυνάμει του δόγματους του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, η ελληνική Αεροπορία να μπορεί με ασφάλεια να ανεφοδιάζεται, και το δεύτερο η κάλυψη του συνόλου της Κύπρου με αντιαεροπορικό όπλο".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης σημείωσε ότι οι S300 θεωρήθηκαν το καταλληλότερο όπλο για την περίπτωση της Κύπρου και για το λόγο αυτό παραγγέλθηκαν.

    Επανέλαβε, εξάλλου, ότι εάν κατά τη συζήτηση του Κυπριακού υπήρχε "συμφωνία σταδιάκης μείωσης των εξοπλισμών και αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων, που θα οδηγήσει, σε μια λογική περίοδο, στην αποστρατικοποίηση, τότε μπορεί να συζητήσει κανείς και το θέμα των πυραύλων".

    Τόνισε, ωστόσο, ότι "χωρίς να καταλήξουμε σε συμφωνία για αποστρατικοποίηση", μέσα σε τακτές προθεσμίες, "δεν είναι διαπραγματευτικό όπλο, είναι όπλο που χρειαζόμαστε για την άμυνά μας και δεν δεχόμαστε κανείς να αμφισβητήσει το δικαίωμά μας να αμυνθούμε και το τί οπλισμό χρειαζόμαστε για την άμυνά μας".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [02] Διάσκεψη Κληρίδη 3

    Λευκωσία,Κύπρος,07/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Προτού ανακοινώσει την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ρωτήθηκε πώς μπορεί να βρίσκεται στις επάλξεις χωρίς να είναι Πρόεδρος.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε ότι "για να είναι ένας στις επάλξεις δεν είναι ανάγκη να είναι στην προεδρία του κράτους. Υπάρχουν επάλξεις κι επάλξεις", σημείωσε.

    Κυβερνητικό έργο

    Ερωτηθείς για το κυβερνητικό έργο της πενταετίας της προεδρίας του και συγκεκριμένα για την Πολιτική Αμυνα και τα καταφύγια των αμάχων, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι η Πολιτική Αμυνα "είναι ένα θέμα το οποίο πήρε κάποιο χρόνο, αλλά βρισκόμαστε προς το τέλος".

    Αναφορικά με τη διαφώτιση, έχοντας υπόψη την τουρκική προπαγάνδα, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "το θέμα της διαφώτισης για τους S300 έχει γίνει στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο", τόσο στη Διάσκεψη της Κοινοπολιτείας, όσο και στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στα Ηνωμένα Εθνη, στο Συμβούλιο Ασφαλείας και άλλους φορείς, συμπεριλαμβανομένων και μέσων μαζικής ενημέρωσης.

    Συγκυβέρνηση

    Σε ερώτηση, σχετικά με τη συγκυβέρνηση, ο Πρόεδρος Κληρίδης συμώνησε ότι υπήρχαν "μερικές διαφορές ως προς τους χειρισμούς", αλλά παράλληλα παρέπεμψε σε δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ Σπύρου Κυπριανού "ότι συμφωνεί με τους χειρισμούς που κάνει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    Τόνισε, εξάλλου, αναφορικά με τους χειρισμούς στο Κυπριακό, ότι "η τέχνη δεν είναι να λες δεν δέχομαι, αλλά να οδηγείς τα πράγματα εκεί που θέλεις εσύ και που ο άλλος δεν δέχεται, χωρίς να φαίνεται ότι εσύ το απορρίπτεις".

    Αποστρατικοποίηση

    "Οταν μιλούμε για αποστρατικοποίηση εννοούμε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν στην Κύπρο στρατιωτικές δυνάμεις, είτε κυπριακές, είτε τουρκικές, είτε ελληνικές".

    Οποιαδήποτε άλλη λύση, είπε, θα σημαίνει ότι "εάν θα υπάρχουν ελληνικές δυνάμεις θα υπάρχουν και τουρκικές, εάν θα υπάρχουν κυπριακές δυνάμεις, τότε θα είναι σύνθετες δυνάμεις, από Ε/Κ και Τ/Κ".

    Προσθεσε, εξάλλου, ότι υπό αυτές τις περιστάσεις, "η ορθότερη αντιμετώπιση της κατάστασης είναι η αποστρατικοποίηση της Κύπρου, με διεθνείς εγγυήσεις για την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου και με την παρουσία για αρκετά χρόνια μιας διεθνούς δύναμης, η οποία θα έχει την εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας να επεμβαίνει εάν τεθεί σε κίνδυνο η μία ή η άλλη κοινότητα από παράνομες ενέργειες".

    Σε παρατήρηση ότι ο λαός ανησυχεί από αιφνιδιαστική επίθεση, ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι "υπάρχουν τα αναγκαία προληπτικά μέτρα για μια αιφνιδιαστική επίθεση", τονίζοντας ότι δεν μπορεί δημόσια να τα αποκαλύψει.

    Αντικατοχικές εκδηλώσεις

    Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Κληρίδης ρωτήθηκε κατά πόσον η Κυβέρνηση ανησυχεί από την προγραμματιζόμενη για τις 15 Νοεμβρίου αντικατοχική εκδήλωση του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος και των μοτοσυκλετιστών και ποιά μέτρα λαμβάνει για ομαλή διεξαγωγή της.

    Ρωτήθηκε επίσης αν η Κυβέρνηση ανησυχεί από την παρέμβαση της Εκκλησίας στο Κυπριακό, λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι έχει θέσει υπό την αιγίδα της την εκδήλωση αυτή.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης επανέλαβε ότι η Κυβέρνηση δεν είναι ασφαλώς "εναντίον εκδηλώσεων, οι οποίες δημοσιοποιούν το αίσθημα του λαού εναντίον της κατοχής, εναντίον της παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων και της παρεμπόδισης της ελεύθερης διακίνησης στον τόπο μας".

    "Κανείς", είπε, "δεν διαφωνεί με τέτοιου είδους εκδηλώσεις", αλλά τόνισε ότι "εκεί που διαφωνούμε και δεν θα διστάσουμε - κι έχω δώσει αυστηρές οδηγίες στον Υπουργό Δικαισύνης ότι πρέπει να ληφθούν πολύ αυστηρά μέτρα - είναι να αναλαμβάνει ο καθένας, κατά τη δική του κρίση, πότε θα δημιουργηθεί ένταση στο Κυπριακό".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι "δεν μπορεί ο κάθε πολίτης να αποφασίζει - ή η κάθε μικρή οργάνωση - ότι εγώ έτσι θέλω κι έτσι θα κάνω. Αυτού του είδους ενέργειες τις καταδικάζω ανεπιφύλακτα".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [03] Κασουλίδης - Αθήνα

    Λευκωσία,Κύπρος,07/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης μεταβαίνει σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα για ανταλλαγή απόψεων με τον Ελληνα ομόλογό του Θεόδωρο Πάγκαλο, ενόψει της επίσκεψης του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Σε δήλωσή του στο ΡΙΚ, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι ο κ. Χόλμπρουκ έρχεται στην Κύπρο με ανοικτή ημερήσια διάταξη και δεν είναι γνωστό με ποιά θέματα θα ασχοληθεί.

    Αυτό που είναι γνωστό, είπε, είναι ότι θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και θα υπάρξει μια κοινή συνάντηση των τριών.

    Στις συναντήσεις αυτές, είπε, δεν θα γίνουν διαπραγματεύσεις αλλά ανταλλαγή απόψεων.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Υποψηφιότητα Κληρίδη - Δήλωση Κυπριανού

    Λευκωσία,Κύπρος,07/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού, αμέσως μετά την εξαγγελία της υποψηφιότητας του Γλαύκου Κληρίδη, δήλωσε στο ΡΙΚ ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία με το ΔΗΣΥ στις προεδρικές εκλογές και ότι από τούδε το ΔΗΚΟ βρίσκεται στην αντιπολίτευση.

    Τόνισε, επίσης, ότι ο ίδιος εξακολουθεί να είναι υποψήφιος, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης τον ενημέρωσε τηλεφωνικώς για την απόφασή του στις 10 χθες το βράδυ, στη διάρκεια διαλείμματος της δημοσιογραφικής διάσκεψης.

    Είπε, ακόμη, ότι είναι δικαίωμα του Προέδρου Κληρίδη να είναι υποψήφιος, αλλά επεσήμανε ότι εγείρονται πολύ σοβαρά ερωτηματικά.

    Ο κ. Κυπριανού διερωτήθηκε ποιά σχέση έχει η εξαγγελία της υποψηφιότητας Κληρίδη με την ανάμειξη του αμερικανικού παράγοντα και άφησε να νοηθεί ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης πήρε την απόφασή του, αφού εξασφάλισε κάτι από τους Αμερικανούς και διερωτήθηκε γιατί δεν υπήρξε ενημέρωση των πολιτικών ηγετών.

    Αφησε, επίσης, αιχμή ότι πιθανόν η επίσκεψη του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στην Κύπρο και η πιθανολογούμενη μεταβολή της στάσης του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς γίνονται για να διευκολυνθεί η υποψηφιότητα Κληρίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Βασιλείου - Χόλμπρουκ

    Λευκωσία,Κύπρος,07/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου δήλωσε ότι η επίσκεψη στην Κύπρο του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ δεν μπορεί παρά να αποτελεί έμπρακτη απόδειξη του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ για λύση του Κυπριακού.

    Μιλώντας σε συγκέντρωση στη Λάρνακα, ο κ. Βασιλείου είπε ότι η επίσκεψη του κ. Χόλμπρουκ γίνεται σε συνεννόηση με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν και πρέπει να αποσκοπεί στην ενίσχυση της αποστολής του για την Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Σχέση ξένων νομισμάτων με Κυπριακή Λίρα

    Λευκωσία,Κύπρος,07/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Κατά το άνοιγμα της Αγοράς Συναλλάγματος στην Κύπρο σήμερα η σχέση των πιο κάτω νομισμάτων με την Κυπριακή Λίρα διαμορφώθηκε ως εξής:

    --------------------------------------------------------------------
                                 |      Πώληση    |       Αγορά
    --------------------------------------------------------------------
    Γεν Ιαπωνίας                       243,3818         245,3288
    Δολ. Αυστραλίας                      2,8198           2,8423
    Δολ. Καναδά                          2,7601           2,7821
    Εσκούδος Πορτογαλλίας              345,2916         348,0539
    Κορόνες Δανίας                      12,8703          12,9732
    Κορόνες Νορβηγίας                   13,7794          13,8896
    Κορόνες Σουηδίας                    14,7215          14,8392
    Λιρέτες Ιταλίας                  3.314,4042       3.340,9194
    Μάρκα Φινλανδίας                    10,1782          10,2596
    Πεσέτες Ισπανίας                   285,6385         287,9236
    Σελίνια Αυστρίας                    23,7973          23,9876
    Φιορίνια Ολλανδίας                   3,8131           3,8436
    Φράγκα Βελγίου                      69,8696          70,4285
    Φράφκα Γαλλίας                      11,3254          11,4160
    Φράγκα Ελβετίας                      2,7606           2,7826
    --------------------------------------------------------------------
    

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    (Γ.Γ.) ΠΟΛ 3 00247

    [07] (Κ) Ρούμπιν - Επίσκεψη Χόλμπρουκ

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,07/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Τζέιμς Ρούμπιν δήλωσε ότι η κοινή συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προεδρικού Απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ θα είναι ανεπίσημη και χωρίς συγκεκριμένη ημερήσια διάταξη.

    Ο κ. Ρούμπιν τόνισε επίσης ότι ο κ. Χόλμπρουκ διευθέτησε τη συνάντηση αυτή κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στη Ουάσινγκτον και τη Νέα Υόρκη και τηλεφωνικώς με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    "Ο Πρέσβης κ. Χόλμπρουκ και ο ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό Τομ Μίλλερ διευθέτησαν τις συναντήσεις και τις συζητήσεις την περασμένη εβδομάδα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στην Ουάσινγκτον και με τον Πρόεδρο Κληρίδη μέσω τηλεφώνου", ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Ρούμπιν.

    Πρόσθεσε ότι "δεν υπάρχει προδιευθετημένη ημερήσια διάταξη για τις συζητήσεις", γιατί θα είναι "ανεπίσημες" και δεν υπάρχει "κανένα συγκεκριμένο σχέδιο εργασίας".

    Ο κ. Ρούμπιν επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ εργάζονται προς την κατεύθυνση επίτευξη μιας λύσης "βασισμένη σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία για την Κύπρο. Αυτές οι συνομιλίες είναι μέρος αυτών των προσπαθειών", πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς κατά πόσον ο κ. Χόλμπρουκ έρχεται στην Κύπρο γιατί το Κυπριακό βρίσκεται εκτός ελέγχου ή βρίσκεται κοντά σε μια λύση, ο κ. Ρούμπιν απάντησε: "Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο Πρέσβης κ. Χόλμπρουκ δεν έχει συλλάβει ξαφνικά αυτή την ιδέα".

    Οπως εξήγησε, ο κ. Χόλμπρουκ "αισθάνθηκε ότι έφθασε η στιγμή" ως αποτέλεσμα των συζητήσεων στην Ουάσινγκτον και στην περιοχή "για να βρεθούν οι δυο ηγέτες χωρίς προγραμματισμένη ημερήσια διάταξη".

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΜΚ/ΓΠ)

    [08] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Κινέζος Υπουργός Πολιτισμού

    Λευκωσία,Κύπρος,07/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι πολιτιστικές ανταλλαγές Κύπρου - Κίνας έχουν αναπτυχθεί πάρα πολύ και είναι πολύ πλούσιες.

    Αυτό ανέφερε ο Υπουργός Πολιτισμού της Κίνας Liu Zhongde, ο οποίος έγινε σήμερα δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Χαρακτήρισε τη συνομιλία του με τον Πρόεδρο Κληρίδη "πολύ καλή" . Τον κ. Zhongde συνόδευε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Χατζηνικολάου, με τον οποίο θα υπογράψει στη συνέχεια πρόγραμμα πολιτιστικής συνεργασίας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΚ/ΓΠ)

    [09] (K) ΥΠΕΞ - δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,07/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, τόνισε ότι η επίσκεψη του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, δεν πρέπει να αντικρίζεται ως κίνηση που έχει να κάνει με τις προεδρικές εκλογές.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της σημερινής συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι, ο κ. Χόλμπρουκ κρατάει τα χαρτιά του κλειστά αλλά ίσως η επίσκεψή του να σημαίνει ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο της δικής του διερεύνησης για τον τρόπο εμπλοκής του στις προσπάθειες επίλυση του Κυπριακού.

    Σε ερώτηση ποιό θα είναι το αντικείμενο των επαφών του στην Αθήνα, όπου μεταβαίνει το απόγευμα, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι υπάρχει ένας κατάλογος θεμάτων που θα συζητηθούν με τον Ελλγνα ομόλογό του Θεόδωρο Πάγκαλο, περιλαμβανομένου και του θέματος της επισκέψεως του κ. Χόλμπρουκ.

    "Πέρα των ενδεχομένων που πιθανό να αναμένονται ότι θα επιδιωχθούν από τον κ. Χόλμπρουκ, υπάρχουν σοβαρά άλλα θέματα για να συζητηθούν με την ελληνική κυβέρνηση", πρόσθεσε.

    Απαρριθμώντας μερικά, ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στην ενημέρωση που θα του κάνει ο κ. Πάγκαλος για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεσούτ Γιλμάζ, καθώς και για το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών στο Μοντόφ, όπου συζητήθηκε το θέμα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της πιθανής συμμετοχής της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκής Διάσκεψης.

    Θα συζητηθούν επίσης, πρόσθεσε, θέματα που αφορούν την ενταξιακή πορεία, ενώ θα γίνει αναφορά στις πρόσφατες ενισχύσεις των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων.

    Σε ερώτηση αν η αμερικανική πλευρά ενημέρωσε την Κυβέρνηση για τα θέματα που θα συζητήσει ο κ. Χόλμπρουκ, ο ΥΠΕΞ είπε ότι είναι ο Αμερικανός ακιωματούχος, "κρατά τα χαρτιά του κλειστά".

    Ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την άποψη ότι ίσως η επίσκεψη Χόλμπρουκ, να έχει σκοπό την ανταλλαγή απόψεων. Ισως, σημείωσε, ακούωντας μπροστά του τους δύο ηγέτες να ανταλλάσουν απόψεις, αυτό να είναι το τελευταίο σκαλοπάτι της δικής του διερεύνησης του τρόπου εμπλοκής του στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις της αντιπολίτευσης ότι η επίσκεψη Χόλμπρουκ αποτελεί παρέμβαση των Αμερικανών στα εσωτερικά της Κύπρου, ο κ. Κασουλίδης απάντησε ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος είχε ήδη δηλώσει γύρω στον Σεπτέμβριο την πρόθεση να επισκεφθεί την Κύπρο.

    "Φαίνεται ότι μετά από τις αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχε με τον κ. Ντενκτάς, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα ήταν χρήσιμη η επίσκεψή του", είπε.

    Υπενθυμίζοντας ότι επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει και ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, ο κ. Κασουλίδης τόνισε: "Νομίζω ότι δεν πρέπει να δούμε αυτές τις κινήσεις σαν κινήσεις που έχουν οποιαδήποτε σχέση με τις προεδρικές εκλογές".

    Θα πρέπει να τις βλέπουμε, πρόσθεσε, να "εντάσσονται στην πριν από το καλοκαίρι γνωστή δεδηλωμένη θέση ότι πρέπει να υπάρξει κάποια γέφυρα μεταξύ των συνομιλιών του καλοκαιριού και των διαπραγματεύσεων που αναμένονται να ξεκινήσουν το Μάρτιο".

    Ρόλος του κ. Χόλμπρουκ, καθώς και των άλλων εκπροσώπων για το Κυπριακό, είναι να βοηθούν τον ΓΓ στην άσκηση των καλών του υπηρεσιών, όπως το έχει ο ίδιος ζητήσει, σημείωσε ο κ. Κασουλίδης.

    Σε ερώτηση σε ποιό σημείο ο Πρόεδρος Κληρίδης, ως υποψήφιος πρόεδρος, μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις, ο κ. Κασουλίδης απάντησε ότι ο κ. Κληρίδης, "ο οποίος διακατέχεται από συναίσθηση ευθύνης, γνωρίζει ακριβώς το εύρος των υποχρεώσεων και ευθυνών του".

    "Γνωρίζει ότι έχει εντολή από τον κυπριακό λαό να προεδρεύει αυτού του κράτους από την 1η Μαρτίου 1993 μέχρι την τελευταία μέρα του Φεβρουαρίου 1998 και γνωρίζει όμως και ταυτόχρονα ότι η θητεία του εκπνέει εντός τριών μηνών", είπε ο ΥΠΕΞ, τονίζοντας ότι "μέσα σε αυτά τα πλαίσια, (ο Πρόεδρος) θα κινηθεί".

    Σε ερώτηση αν αποκλείει το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας για τα θέματα τασφάλειας στην παρουσία του κ. Χολμπρουκ, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την ευχή όπως ο διάλογος της ασφάλειας να μπορέσει να προχωρήσει και να καρποφορήσει.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΧ)

    [10] (Κ) Κινέζος Υπουργός Πολιτισμού - Πολιτιστική Συνεργασία

    Λευκωσία,Κύπρος,07/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας η Κίνα θα κάνει περαιτέρω προσπάθεια να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού", τόνισε, σήμερα, ο Υπουργός Πολιτισμού της χώρας, Liu Zhongde, μετά την υπογραφή του Εβδομου Προγράμματος Πολιτιστικής Συνεργασίας Κύπρου - Κίνας.

    Ο κ. Zhongde τόνισε επίσης ότι "η Κυβέρνηση της Κίνας πιστεύει ότι η κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και το αδέσμευτο της Κύπρου πρέπει να γίνουν σεβαστά" και επιβεβαίωσε για το ζωηρό ενδιαφέρον του κινεζικού λαού για λύση του κυπριακού προβλήματος.

    "Ελπίζουμε", πρόσθεσε "οι δυο κοινότητες της Κύπρου μέσω των διαπραγματεύσεων και με ειρηνικά μέσα να λύσουν το πρόβλημα σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις συμφωνίες κορυφής".

    Το πρόγραμμα πολιτιστικής συνεργασίας που υπογράφηκε από τον κ. Zhongde και τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Γεώργιο Χατζηνικολάου θα ισχύει μέχρι το 1999 και προνοεί τις ανταλλαγές μεταξύ των δυο χωρών στους τομείς του βιβλίου, των εικαστικών, του θεάτρου, του λαϊκού πολιτισμού, του κινηματογράφου, της εκπαίδευσης, των μέσων μαζικής ενημέρωσης και της νεολαίας.

    Ο κ. Zhongde τόνισε ότι "η σημασία του είναι πάρα πολύ μεγάλη". Κληθείς να πει τί αναμένει να δει από την Κύπρο στην Κίνα με βάση αυτό το πρόγραμμα ο κ. Ζhongde ανέφερε: "Περιμένουμε τα συγκροτήματα τέχνης και πολλές εκθέσεις από την Κύπρο να γίνουν στην Κίνα".

    Εξάλλου κατά την υπογραφή του προγράμματος ο κ. Zhongde τόνισε ότι "κάτω από την καθοδήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη η Κύπρος έχει επιτύχει μεγάλα επιτεύγματα σε όλους τους τομείς τα τελευταία χρόνια" και πως με την υπογραφή του προγράμματος "οι πολιτιστικές μας σχέσεις θα αναπτυχθούν περεταίρω".

    Ο Κινέζος Πρέσβης απηύθυνε πρόσκληση προς τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Γεώργιο Χατζηνικολάου να επισκεφθεί την Κίνα, την οποία ο κ. Χατζηνικολάου αποδέχθηκε.

    Από την πλευρά του ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γεώργιος Χατζηνικολάου τόνισε κατά την υπογραφή του προγράμματος ότι "για μας στην Κύπρο η ανάπτυξη της συνεργασίας με χώρες όπως η Λαϊκή Δημοκρατίας της Κίνας, αποτελεί σημαντική προτεραιότητα".

    Εξάλλου σε δηλώσεις του ανέφερε ότι το μήνυμα από τη συνεργασία της Κύπρου και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας είναι ότι "τα μεγέθη δεν μπορούν να επηρεάσουν και δεν μπορούν να αποτελέσουν ανασταλτικό παράγοντα στην προσπάθεια των λαών να δημιουργήσουν στενούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας".

    Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι το πρόγραμμα αυτό θα είναι "μια αφετηρία για νέα γόνιμη συνεργασία μεταξύ των δυο λαών μας".

    Οπως επεσήμανε ο κ. Χατζηνικολάου στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού "θα μας δοθεί η ευκαιρία να δούμε αρκετές αποστολές από την Κίνα".

    Σημείωσε επίσης τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την συνάντησή του με τον Κινέζο Υπουργό ότι θα πρέπει να κατευθύνουμε τις προσπάθειές μας ώστε αρκετοί Κύπριοι να επισκεφθούν την Κίνα και να γνωρίσουν από κοντά ζωντανά τον πολιτισμό της.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [11] Ρολάνδης - Χόλμπρουκ

    Λευκωσία,Κύπρος,07/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Θετικά αντιμετωπίζει την έλευση του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στην Κύπρο, ο υποψήφιος πρόεδρος, Νίκος Ρολάνδης, ηγέτης του Κόμματος των Φιλελευθέρων, Νίκος Ρολάνδη.

    Σε σημερινή γραπτή του δήλωση εκφράζει παράλληλα την πρόθεση να συμβάλει στο μέτρο των δυνάμεών του στην ορθή αξιοποίηση της αμερικανικής πρωτοβουλίας.

    "Οι Αμερικανοί και η Ευρώπη είναι οι μόνοι που διαθέτουν σήμερα τη δύναμη που θα μπορούσε να συμβάλει στη λύση" του Κυπριακού, υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ο κ. Ρολάνδης.

    "Είναι οι χώρες που κρατούν τα κλειδιά που οδηγούν στην εκπλήρωση των κορυφαίων προσδοκιών μας", τονίζει, διερωτώμενος στη συνέχεια πού αλλού μπορεί να στραφεί η Κύπρος, εκτός από την Ευρώπη και τη Δύση.

    Αναφερόμενος στην έντονη προεδρολογία της εποχής, ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων εκτιμά ότι ορισμένοι πολιτικοί στην Κύπρο αντί να εστιάζουν την προσοχή τους στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, προτιμούν ακόμα την προεδρολογική παράσταση, όπως τη χαρακτηρίζει.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [12] Θέμα μειονοτήτων σε διεθνές συνέδριο

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,07/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Για την Ευρώπη του νέου πολίτη, μίλησαν σήμερα στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ζιάκ Σαντέρ και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χοσέ Μαρία Χιλ Ρόμπλες.

    Οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μιλούσαν ενώπιον 400 συνέδρων στη Γενική Συνέλευση και Διάσκεψη του Κέντρου Ευρωπαϊκού Ιδρύματος. Στη συνάντηση αυτή συμμετέχει και ο Διευθυντής του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων Ανδρέας Χριστοφίδης.

    Εκτός από την ολομέλεια, συζητήσεις σε ειδικά θέματα γίνονται και σε διάφορες υπεπιτροπές.

    Σε μια από τις υπεπιτροπές συζητήθηκαν θέματα μειονοτήτων. Τούρκος αντιπρόσωπος πήρε το λόγο και έθεσε θέμα για την τουρκοκυπριακή κοινότητα και την καταπάτηση, δήθεν, των δικαιωμάτων τους.

    Στη συνεδρία αυτή συμμετείχε και ο κ. Χριστοφίδης, ο οποίος έδωσε αποστομωτική απάντηση στον Τούρκο αντιπρόσωπο.

    Στη συνέχεια, ο Διευθυντής του ΚΥΠΕ προκάλεσε τους παριστάμενους να απαντήσουν "με το χέρι στην καρδιά" κατά πόσον θα υπήρχε προς συζήτηση σήμερα το κυπριακό πρόβλημα εάν στην Κύπρο οι Τούρκοι ήταν το 80% και οι Ελληνες το 18%.

    Ούτε ο Τούρκος αντιπρόσωπος αλλά ούτε και οποιοσδήποτε των συμμετασχόντων προσπάθησε να απαντήσει.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧ/ΓΠ)

    [13] Πίνακες Συναλλάγματος Κεντρικής Τράπεζας

    Λευκωσία,Κύπρος,07/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    1.Σύμφωνα με το δελτίο συναλλάγματος της 07/11/97, κατά το άνοιγμα της αγοράς η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις ακόλουθες τιμές συναλλάγματος για πράξεις άμεσης παράδοσης:

    ---------------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα             Επιταγές
                         Πώληση         Αγορά        Πώληση      Αγορά
    ---------------------------------------------------------------------
    Ελληνική Δραχμή      533,3100     535,4400      533,3100    538,0400
    Ευρ. Νομ. Μονάδα       1,7167       1,7235        1,7167      1,7275
    Δολάριο ΗΠΑ            1,9708       1,9786        1,9708      1,9826
    Στερλίνα               1,1677       1,1723        1,1677      1,1748
    Γερμ. Μάρκο            3,3893       3,4028        3,3893      3,4068
    ---------------------------------------------------------------------
    

    Στις συναλλαγές με το κοινό μέχρι ΛΚ 10.000, οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόζουν τιμές που να μην είναι χειρότερες από τις πιο πάνω.

    2. Στις 13.20 μ.μ. η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις πιο κάτω τιμές που οι Τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές τους πέραν των Λ.Κ. 10.000, άν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    ---------------------------------------------------------------------
                             Τηλεγραφικά εμβάσματα          Επιταγές
                             Πώληση        Αγορά       Πώληση     Αγορά
    ---------------------------------------------------------------------
    Ελλην. Δραχμή           533,0400      535,1700    533,0400  537,7700
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα        1,7163        1,7231      1,7163    1,7271
    Δολάριο ΗΠΑ               1,9785        1,9864      1,9785    1,9904
    Στερλίνα                  1,1724        1,1770      1,1724    1,1795
    Γερμ.Μάρκο                3,3855        3,3990      3,3855    3,4030
    --------------------------------------------------------------------
    

    3. Τιμές συναλλάγματος προθεσμίας

    Οι τιμές για συνάλλαγμα προθεσμίας ήταν ως ακολούθως:

    --------------------------------------------------------------------
                     Δολάρια ΗΠΑ          |            Στερλίνες
    --------------------------------------------------------------------
                   Περιθώρια    |Ημ. Λήξης|     Περιθώρια     |Ημ. Λήξης
                Πώλησης  Αγοράς |         |  Πώλησης  Αγοράς  |
    --------------------------------------|------------------------------
    01 Μήνα     0,0100   0,0000 |12.12.97 |  0,0040   0,0010  |12.12.97
    02 Μήνες    0,0130   0,0000 |12.01.98 |  0,0050   0,0020  |12.01.98
    03 Μήνες    0,0170   0,0000 |12.02.98 |  0,0050   0,0030  |12.02.98
    06 Μήνες    0,0280   0,0000 |12.05.98 |  0,0060   0,0070  |12.05.98
    09 Μήνες    0,0390   0,0000 |12.08.98 |  0,0080   0,0100  |12.08.98
    12 Μήνες    0,0490   0,0000 |12.11.98 |  0,0080   0,0150  |12.11.98
    15 Μήνες    0,0640   0,0000 |12.02.99 |  0,0130   0,0180  |12.02.99
    18 Μήνες             0,0000 |12.05.99 |           0,0200  |12.05.99
    21 Μήνες             0,0000 |12.08.99 |           0,0220  |12.08.99
    24 Μήνες             0,0000 |12.11.99 |           0,0240  |12.11.99
    ---------------------------------------------------------------------
    

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΑΠ)

    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 7 November 1997 - 14:41:02 UTC