Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-11-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ροδουσάκης - Επιτροπή Αμυνας
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] Κόμματα - επίσκεψη Χόλμπρουκ
  • [04] Ασκήσεις Βρετανών στον Ακάμα - Αντιδράσεις
  • [05] Χριστόφιας - επίσκεψη Χόλμπρουκ
  • [06] Λυσσαρίδης - Χριστόφιας
  • [07] Βρετανικό ΥΠΕΞ - Χόλμπρουκ
  • [08] Λυσσαρίδης - Βασιλείου
  • [09] Εκθεση εκκλησιαστικών θησαυρών στη Χάγη
  • [10] Πρόεδρος Κληρίδης - Κυπριακό
  • [11] ΕΠΕΙΓΟΝ - Υποψηφιότητα Κληρίδη
  • [12] Κληρίδης - Υποψηφιότητα
  • [13] Πρόεδρος Κληρίδης - Δημοσιογραφική Διάσκεψη

  • [01] Ροδουσάκης - Επιτροπή Αμυνας

    Λευκωσία,Κύπρος,06/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Ελλάδα απαντά στις τουρκικές προκλήσεις με τη συνεχή ετοιμότητα και τις διαρκείς αναχαιτίσεις των εχθρικών αεροσκαφών.

    Στη δήλωση αυτή προέβη σήμερα ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Λευκωσία, Κυριάκος Ροδουσάκης, κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά.

    Μιλώντας μετά από εθιμοτυπική συνάντηση με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας, ο κ. Ροδουσάκης χαρακτήρισε "φαινόμενο καθημερινό" εικονικές αερομαχίες, και πρόσθεσε ότι η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία επιδεικνύει συνεχώς την ετοιμότητά της.

    Εξάλλου, προσφωνόντας την Επιτροπή Αμυνας, ο κ. Ροδουσάκης είπε ότι πέραν από την επισήμανση ότι η διακήρυξη του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου έδωσε νέο εύρος στην προβολή του κυπριακού προβλήματος, δόθηκε μια ολοκληρωμένη εικόνα των δυνατοτήτων και των τριών όπλων των ενόπλων δυνάμεων Ελλάδας και Κύπρου.

    Επεσήμανε ότι η Ελληνική Αεροπορία επέδειξε την ετοιμότητά της κατά την άσκηση της Εθνικής Φρουράς, "Νικηφόρος".

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας, Τάκης Χατζηδημητρίου, ανέφερε ότι με τις τελευταίες προκλητικές της ενέργειες, η Αγκυρα, στο πλαίσιο των ασκήσεων που διεξάγει, προσπαθεί να εκφοβίσει την Ε/κ πλευρά. Παράλληλα, προσπαθεί να αποτρέψει την εγκατάσταση των αντιαεροπορικών πυραύλων S - 300.

    Ο κ. Χατζηδημητρίου ανέφερε επίσης ότι υπήρξε καθυστέρηση στην ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ενισχύει την άμυνά της.

    Στο σημείο αυτό εισηγήθηκε την από κοινού με την Κυβέρνηση, ανάληψη εκστρατείας για την προβολή της θέσης αυτής. Σημείωσε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει και με τη συνεργασία της Αθήνας.

    Ο κ. Χατζηδημητρίου απηύθυνε πρόσκληση προς την αντίστοιχη Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων όπως πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κύπρο, ώστε να επιτευχθεί καλύτερη συνεργασία και συντονισμός των ενεργειών στον αμυντικό τομέα.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΑΧΡ/ΜΧ)

    [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,06/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           75.60 (+0.64)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   86.86 (+0.54)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     60.26 (+1.12)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 55.51 (+0.85)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  72.86 (+0.37)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                63.88 (+1.38)
        Εμπορικές Εταιρείες                     41.75 (+1.11)
        Αλλες Εταιρείες                         58.30 (+0.76)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK  343549.770
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΧ)

    [03] Κόμματα - επίσκεψη Χόλμπρουκ

    Λευκωσία,Κύπρος,06/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τις ποικίλες αντιδράσεις των κυπριακών κομμάτων προκάλεσε η ανακοίνωση για επικείμενη επίσκεψη του Προεδρικού Απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση των Ενωμένων Δημοκρατών, ο Πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Βασιλείου δήλωσε ότι η αιφνίδια άφιξη του κ. Χόλμπρουκ δεν μπορεί παρά να αποτελεί έμπρακτη επίδειξη του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ για τη λύση του Κυπριακού.

    Ο κ. Βασιλείου, ο οποίος μιλούσε σε συγκέντρωση στη Λάρνακα, δήλωσε ακόμη ότι θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη στάση της Ε/κ πλευράς κατά πόσον το αμερικανικό ενδιαφέρον θα αποβεί προς το συμφέρον της Κύπρου.

    "Υποστηρίζουμε πλήρως τη συνάντηση και κάθε παρόμοια πρωτοβουλία, η οποία διεξάγεται στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Η αποστολή του κ. Χόλμπρουκ στην Κύπρο γίνεται σε συνεννόηση με τον Γενικό Γραμματέα και πρέπει να αποσκοπεί στην ενίσχυση της αποστολής του για την Κύπρο", τόνισε ο Πρόεδρος των ΕΔΗ.

    Από την πλευρά τους, οι Νέοι Ορίζοντες τονίζουν ότι η ανακοίνωση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για την επίσκεψη Χόλμπρουκ βρίσκει την κυπριακή ηγεσία εντελώς απροετοίμαστη.

    Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, παρά τις σχετικές ερωτήσεις του Προέδρου του κόμματος Νίκου Κουτσού, κατά την συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ουδεμία ενημέρωση έγινε από τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    "Οι Νέοι Ορίζοντες πιστεύουν πως είναι ανάγκη η άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου προκειμένου να εξεταστούν τα θέματα ασφάλειας, που όπως φαίνεται θα αποτελέσουν το αντικείμενο συζήτησης κατά την εδώ παρουσία του κ. Χόλμπρουκ", τονίζεται στην ανακοίνωση.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΧ)

    [04] Ασκήσεις Βρετανών στον Ακάμα - Αντιδράσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,06/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ανησυχία για την πρόσφατη ανακοίνωση, αναφορικά με την πραγματοποίηση βρετανικών ασκήσεων την περιοχή του Ακάμα την ερχόμενη εβδομάδα, εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Greenpeace Μεσογείου.

    Η διεθνής οικολογική οργάνωση, ασκεί επίσης κριτική προς την κυπριακή Κυβέρνηση, για αθέτηση των υποσχέσεών της, που έγιναν στις αρχές του 1997 για διόρθωση της κατάστασης.

    "Ανησυχούμε για τη ζημιά που γίνεται στο φυσικό περιβάλλον του Ακάμα. Οι προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις πρέπει να τερματιστούν", υπογραμμίζει ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Οργάνωσης στη Μεσόγειο Δρ. Μάριο Νταμάτο.

    Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι η θέση της Οργάνωσης στο θέμα του Ακάμα έρχεται σε πλήρη συμφωνία με την έκθεση της Διεθνούς Τράπεζας, που εκδόθηκε το 1996 και ζητά την προστασία της χερσονήσου.

    Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος έχει αποδεχθεί την έκθεση αυτή και θα την υποβάλει στην ολομέλεια της Βουλής, για συζήτηση, καταλήγει η ανακοίνωση.

    Εξάλλου, μιλώντας στο ΚΥΠΕ εκ μέρους της περιβαλλοντικής οργάνωσης Φίλοι του Ακάμα, ο Δήμος Πρωτοπαπάς, επεσήμανε ότι "κάθε φορά που πραγματοποιούνται εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, η Κυβέρνησή μας δηλώνει ότι θα διαπραγματευτεί με τους Βρετανούς και θα βρει εναλλακτική λύση".

    "Κάθε φορά βρισκόμαστε προ τετελεσμένων γεγονότων και οι ασκήσεις διεξάγονται. Είναι απαράδεκτο σε μια στιγμή που η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος προτείνει στην ολομέλεια της Βουλής, την ανακήρυξη του Ακάμα σε εθνικό πάρκο, ο Ακάμας να βομβαρδίζεται", τόνισε.

    Από την πλευρά του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, ο Γιώργος Περδίκης είπε ότι έχουν απευθυνθεί προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Εσωτερικών, τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, καθώς και τα κυπριακά πολιτικά κόμματα, με έκκληση για τερματισμό των βρετανικών ασκήσεων.

    Οπως ανέφερε ο κ. Περδίκης, το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών απηύθυνε εξάλλου έκκληση προς τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλαιρ και τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας Ρόμπιν Κουκ, καθώς και σε Βρετανούς ευρωβουλευτές του κόμματος των Πρασίνων.

    Ο κ. Περδίκης σημείωσε επίσης ότι το θέμα θα συζητηθεί ενώπιον της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, στην παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας, ενώ αντιπροσωπεία του Κινήματος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού.

    Παρόλα αυτά ο κ. Περδίκης τόνισε ότι το Κίνημα πιστεύει πως η Κυβέρνηση θα ενδώσει στην πολιτική των Αγγλων σε ότι αφορά το θέμα αυτό.

    Ανέφερε εξάλλου ότι το Κίνημα μαζί με την Συντονιστική Επιτροπή Κομμάτων και Οργανώσεων Πάφου θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη το ερχόμενο Σάββατο για περαιτέρω συντονισμό των ενεργειών τους.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [05] Χριστόφιας - επίσκεψη Χόλμπρουκ

    Λευκωσία,Κύπρος,06/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε σήμερα ότι η επίσκεψη του Προεδρικού Απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, δημιουργεί "πολλά ερωτηματικά" τόσο σε σχέση με την ίδια την ουσία της επίσκεψης όσο και σε σχέση με τον τρόπο που πραγματοποιείται.

    Ωστόσο, δήλωσε ο κ. Χριστόφιας, από τη στιγμή που δεν υπάρχει η δύναμη για να αποτραπεί η επίσκεψη, το ΑΚΕΛ θα παρακολουθήσει την κατάσταση, ελπίζοντας ότι στόχος της θα είναι η αλλαγή της στάσης του Ραούφ Ντενκτάς.

    Οπως υποστήριξε, από την στιγμή που Τουρκία και Ντενκτάς όχι μόνο είναι αδιάλλακτοι αλλά αναβαθμίζουν τον τόνο και τις απειλές τους, η μόνη θετική εξέλιξη που θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς ήταν η επίσκεψη Χόλμπρουκ να στοχεύει στην αλλαγή αυτής της στάσης.

    "Συνεπώς από τα φαινόμενα δεν δικαιολογείται η επίσκεψη Χόλμπρουκ στην Κύπρο", τόνισε ο κ. Χριστόφιας.

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εξέφρασε και το παράπονο ότι ο Πρόεδρος της Δημοοκρατίας θα έπρεπε να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για την επίσκεψη Χόλμπρουκ κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου.

    "Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πληροφορήθηκε για την επίσκεψη Χόλμπρουκ μετά το Εθνικό Συμβούλιο", ανέφερε ο κ. Χριστόφιας.

    Χαρακτήρισε μάλιστα κάπως "αντιδεοντολογικό" και "εκτός της σωστής διαδικασίας" να ενημερώνονται οι ηγέτες των κομμάτων για την επίσκεψη "ξερά από το τηλέφωνο", ενώ ο ηγέτης του ΔΗΣΥ να καλείται και να συνομιλεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρτατίας σε σχέση με το ίδιο θέμα.

    Ερωτηθείς εάν έχει ενημερωθεί από τον Πρόεδρο Κληρίδη για το λόγο της παρουσίας Χόλμπρουκ, ο κ. Χριστόιφιας απάντησε: "Αμφιβάλλω αν ο Πρόεδρος δεν είναι ενήμερος εμείς δεν είμαστε ενήμεροι".

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΧ)

    [06] Λυσσαρίδης - Χριστόφιας

    Λευκωσία,Κύπρος,06/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, ο οποίος άρχισε σήμερα επαφές με τις ηγεσίες διαφόρων κομμάτων συναντήθηκε το απόγευμα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια και του παρέδωσε πρόταση για πολυμερή συνεργασία στις προεδρικές εκλογές.

    Η πρόταση του κ. Λυσσαρίδη συζητήθηκε κι εγκρίθηκε χθες από το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ.

    Σε δηλώσεις ύστερα από τη συνάντηση ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε ότι ανέλυσε τη νέα πρόταση της ΕΔΕΚ λεπτομερειακά και ότι ο κ. Χριστόφιας εξέθεσε με τη σειρά του τις δικές του σκέψεις.

    Ο κ. Λυσσαρίδης χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική αλλά απέφυγε να εισέλθει σε λεπτομέρειες στο παρόν στάδιο. "Κατέθεσα την πρότασή μου και για να είμαι δίκαιος δεν ανέμενα ότι με την απλή κατάθεσή της θα υπήρχε αμέσως ανταπόκριση εφ'όλης της ύλης", δήλωσε ο κ. Λυσσαρίδης.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, δήλωσε ότι εάν χρειαστεί θα υπάρξει και νέα συνάντηση.

    Από την πλευρά του, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι επρόκειτο για μια φιλική συνάντηση κατά την οποία συζητήθηκαν το Κυπριακό, ενώ ανταλλάγησαν και απόψεις του ευρύτερου ιδεολογικού χώρου των δύο κομμάτων.

    "Εκείνο που διακρίνεται είναι η κοινή έγνοια να μην μείνει στην εξουσία η δεξιά και η ακροδεξιά. Από εκεί και πέρα συζητούμε τους δρόμους τους οποίους θα ακολουθήσουμε για να γίνει η αλλαγή", δήλωσε ο κ. Χριστόφιας.

    Σε σχέση με τις επιλογές, δήλωσε ο κ. Χριστόφιας, "μπορεί να υπάρξουν απόψεις οι οποίες να μην είναι ταυτόσημες".

    Καταλήγοντας, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι δεν θέλει να βγει το στοιχείο της αντιπαράθεσης γιατί δεν υπήρξε κάτι τέτοιο.

    "Υπήρξε ένας κοινός προβληματισμός μέσα από τη διαφορετικότητα", δήλωσε ο κ. Χριστόφιας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΧ)

    [07] Βρετανικό ΥΠΕΞ - Χόλμπρουκ

    Λονδίνο,Βρετανία,06/11/1997 (ΚΥΠΕ - Κυριάκος Τσιούπρας)

    Η Βρετανία υποστηρίζει θερμά την επικείμενη επίσκεψη στην Κύπρο του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, τονίζοντας ότι στόχος θα πρέπει να είναι όπως παραμείνουν όλα τα κανάλια επικοινωνίας στο Κυπριακό ανοικτά.

    Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την αιφνίδια διήμερη επίσκεψη Χόλμπρουκ στην Κύπρο, την ερχόμενη Δευτέρα, ο Εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών επεσήμανε ότι "σκοπός της επίσκεψης θα πρέπει να είναι όπως κρατηθούν ανοικτά όλα τα κανάλια (επικοινωνίας)".

    Διαβεβαίωσε ότι η Βρετανία χαιρετίζει και υποστηρίζει θερμά την επίσκεψη Χόλμπρουκ στην Κύπρο.

    Η επίσκεψη, συνέχισε, "θα βοηθήσει τις προσπάθειες του ΟΗΕ, ενόψει των προεδρικών εκλογών".

    Ωστόσο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι το βρετανικό ΥΠΕΞ δεν αναμένει οποιαδήποτε αλλαγή στο πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου απ' αυτή την επίσκεψη.

    Οπως είναι γνωστό, ο κ. Χόλμπρουκ θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Δευτέρα διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, συνοδευόμενος από τον Ειδικό Συντονιστή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [08] Λυσσαρίδης - Βασιλείου

    Λευκωσία,Κύπρος,06/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Τελευταία πράξη ενός δράματος", χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, την προσπάθεια που καταβάλλει το κόμμα του για τις προεδρικές εκλογές, η οποία, είπε, εάν αποτύχει, οι συνέπειες για τον κυπριακό λαό θα είναι οδυνηρές.

    Ο κ. Λυσσαρίδης, ο οποίος μιλούσε μετά τη συνάντηση που είχε το απόγευμα με τον Πρόεδρο των Ενωμένων Δημοκρατών (Ε.ΔΗ.), Γιώργο Βασιλείου, δήλωσε ότι "η συνέχιση της σημερινής πολιτικής θα επιφέρει τεράστια δεινά και στο εθνικό θέμα και στον εσωτερικό τομέα".

    "Προσπάθησα να δημιουργήσω ένα μέτωπο πάνω σε συγκεκριμένες αρχές και μιαν υποψηφιότητα που να γίνεται αποδεκτή από αυτό το σύνολο των δυνάμεων, η οποία θα υλοποιήσει το πρόγραμμα το οποίο θα αποφασίσουμε από κοινού", δήλωσε ο κ. Λυσσαρίδης.

    Αναφερόμενος στη συνάντηση, δήλωσε ότι έδωσε στον Πρόεδρο των Ε.ΔΗ. πολύ περισσότερες λεπτομέρειες της πρότασής του για πολυμερή συνεργασία όλων των αντιπολιτευομένων κομμάτων.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος των Ε.ΔΗ. τόνισε ότι η πρόταση του κ. Λυσσαρίδη αντανακλά το αίσθημα απογοήτευσης του λαού της Κύπρου από την τραγική, όπως είπε, κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τη διακυβέρνηση, τόσο στο εθνικό όσο και στο εσωτερικό μέτωπο.

    Ωστόσο, σημείωσε ότι, όπως είπε και στον κ. Λυσσαρίδη, δεν βλέπει "πρακτικά πώς θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια τέτοια συνεργασία".

    "Εφόσον η προσπάθεια του Συνασπισμού της Ελπίδας απέτυχε και εφόσον το ΑΚΕΛ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν ενδιαφέρεται για τέτοιου είδους συνεργασία, δεν βλέπω πώς θα μπορούσε κάτι τέτοιο να προχωρήσει", σημείωσε ο κ. Βασιλείου.

    Κληθείς να σχολιάσει την πρώτη αυτή αντίδραση των Ε.ΔΗ., ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ χαρακτήρισε "σημαντική" τη δήλωση του κ. Βασιλείου, ότι δηλαδή "για να επιτύχει η προσπάθεια χρειάζονται ορισμένες προϋποθέσεις".

    Ωστόσο, σημείωσε πως δεν θα ήθελε να σχολιάσει περαιτέρω, αφού δεν έχουν ολοκληρωθεί οι επαφές του.

    Το πρόγραμμα των επαφών του κ. Λυσσαρίδη για σήμερα περιλαμβάνει και συναντήσεις με τους Νέους Ορίζοντες και το Κίνημα των Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΠ)

    [09] Εκθεση εκκλησιαστικών θησαυρών στη Χάγη

    Λευκωσία,Κύπρος,06/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εκθεση, στην οποία θα παρουσιαστούν οι εκκλησιαστικοί θησαυροί της Κύπρου που κλάπηκαν από Τούρκους αρχαιοκάπηλους και ανευρέθησαν πρόσφατα στη Γερμανία, θα ανοίξει το ερχόμενο Σάββατο, 8 Νοεμβρίου, σε μουσείο της Χάγης.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης στο Μουσείο Haags Gemeentemuseum θα τελέσει ο Γενικός Διευθυντής του Συνεδριακού Κέντρου της Χάγης.

    Σύμφωνα με την Αντιπρόσωπο της Αρχιεπισκοπής και Επίτιμο Πρόξενο της Κύπρου στη Χάγη, Τασούλα Γεωργίου - Χατζηττοφή, η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για σύντομο χρονικό διάστημα.

    Στη συνέχεια, οι εκκλησιαστικοί θησαυροί θα μεταφερθούν πίσω στην Κύπρο.

    Τα κλαπέντα ανευρέθηκαν τον περασμένο μήναστο Μόναχο, στα διαμερίσματα του Τούρκου Αϊντίν Ντικμέν, πασίγνωστου λαθρέμπορου αρχαιοτήτων και Ιερών θρησκευτικών εικόνων από το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

    Στην κατοχή του Ντικμέν, ο οποίος συνελήφθη από τη γερμανική Αστυνομία ύστερα από πληροφορίες που της διαβίβασαν οι κυπριακές αρχές, βρέθηκε ένας ολόκληρος θησαυρός θρησκευτικών εικόνων, τμήματα μωσαϊκών και γύρω στα 30 Βυζαντινά κομμάτια τοιχογραφιών, η συνολική αξία των οποίων υπολογίσθηκε, αρχικά, ότι ξεπερνά τα 34 εκατομμύρια δολάρια.

    Τα κλαπέντα αποτελούν μέρος της συλλογής θρησκευτικών εικόνων του 14ου αιώνα, που κλάπηκαν πριν απο 23 χρόνια από το Μοναστήρι του Αντιφωνητή, στην κατεχόμενη Κερύνεια, και από την Παναγία της Κανακαριάς, στην κατεχόμενη Καρπασία.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [10] Πρόεδρος Κληρίδης - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,06/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το 1998 τα Ηνωμένα Εθνη και οι ΗΠΑ θα επικεντρώσουν όλες τις προσπάθειές τους στην προώθηση λύσης του Κυπριακού, εκτιμά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, δηλώνοντας, παράλληλα, δήλωσε ότι θεωρεί αναγκαίο να βρίσκεται στις επάλξεις.

    Στην αναφορά του στο Κυπριακό, κατά τη διάρκεια αποψινής δημοσιογραφικής διάσκεψης για το έργο της διακυβέρνησής του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου συνεχίζεται η τουρκική αδιαλλαξία.

    Σημείωσε ότι δεν υπήρξε καμιά μετακίνηση των τουρκικών θέσεων, από το 1974, πάνω στα θέματα της κυριαρχίας, της εκ περιτροπής προεδρίας, το θέμα των συναινετικών απόφασεων, το εδαφικό, των Συνθηκών Εγγυήσεων και την επιμονή για παρουσία ισχυρών τουρκικών δυνάμεων μετά τη λύση.

    "Δεν υπήρξε ουσιαστική διεθνής αντίδραση σε αυτές τις θέσεις", επεσήμανε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Ωστόσο, είπε ότι, σήμερα, ναι μεν οι (τουρκικές) θέσεις παραμένουν οι ίδιες, αλλά "βλέπουμε ουσιαστική διεθνή αντίδραση σε αυτές τις θέσεις".

    Στο σημείο αυτό ανέφερε ως παράδειγμα τις δηλώσεις του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για Εξωτερικές Υποθέσεις, Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, στην Αγκυρα για αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο, καθώς και τη δήλωση του Καγκελλάριου της Γερμανίας, Χέλμουτ Κόλ, ο οποίος είπε, ανάμεσα σ' άλλα, ότι η Τουρκία μπορεί να μπει στην Ευρώπη αν σημειωθεί πρόοδος στο Κυπριακό.

    "Εχουμε ενδείξεις ότι άλλες χώρες πιεστικά, πιέζουν την Τουρκία για να αντιληφθεί ότι πρέπει να προχωρήσει η λύση του κυπριακού προβλήματος, προτού μπορέσει να πλησιάσει την ενωμένη Ευρώπη", είπε.

    Ανέφερε ότι τώρα υπάρχει ένα τεράστιο διεθνές ενδιαφέρον, που εκδηλώνεται με την παρουσία εκπροσώπων χωρών που εκφράζουν υποστήριξη στις προσπάθειες του Γ.Γ. για λύσγη του Κυπριακού.

    "Εχουμε επίσης μιαν ένδειξη ότι οι ΗΠΑ μπαίνουν στη διαδικασία λύσης του Κυπριακού, με επικεφαλής τον κ. Χόλμπρουκ", είπε.

    "Στις επόμενες κινήσεις, ειδικά μετά τις προεδρικές εκλογές, θα δούμε ότι θα υπάρξει μια δραστηριοποίηση των ΗΕ, ενώ παράλληλα θα δραστηριοποιηθεί και ο αμερικανικός παράγοντας", είπε ο Πρόεδρος ης Δημοκρατίας.

    Σημείωσε ότι θα πρέπει να "είμαστε έτοιμοι, γιατί πιστεύω πως ελήφθη διεθνώς η απόφαση ότι πλέον το στάτους κβο δεν μπορεί να παραμένει και ότι θα επικεντρώσουν όλες τις προσπάθειές τους, εντός του 1998, για να προωθήσουν λύση του κυπριακού προβλήματος".

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν φοβάται την κάθοδο του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, καθώς και την ενεργότερη εμπλοκή του στο Κυπριακό, μέσα στο 1998, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι δεν διακρίνεται από φοβίες.

    Ο Πρόεδρος είπε ότι ο κ. Χόλμπρουκ θα έρθει στην Κύπρο για να ακούσει απόψεις και από τις δύο πλευρές. Τόνισε, ωστόσο, ότι η παρουσία του κ. Χόλμπρουκ στην Κύπρο "σημαίνει και την έναρξη της αμερικανικής πρωτοβουλίας".

    Σημείωσε ότι είναι ευτυχής γιατί η χώρα η οποία μπορεί να εξασκήσει επιρροή πάνω στην Τουρκία είναι η Αμερική.

    Κληθείς να δώσει στοιχεία γιατί ο ίδιος πρέπει να είναι παρών στο Κυπριακό μετά τον ερχόμενο Μάρτιο, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι όταν ανακοινώσει την υποψηφιότητά του θα πει στον κυπριακό λαό γιατί.

    Ωστόσο, είπε συγκεκριμένα: "Παρά το γεγονός ότι θα προτιμούσα να ιδιωτεύσω, το θεωρώ αναγκαίο να είμαι στις επάλξεις. Αυτό θα το κάνω με την ανακοίνωσή μου...δεν θα πω στον κυπριακό λαό, 'επειδή μου αρέσει να είμαι υποψήφιος, σας παρακαλώ ψηφίστε με,' θα του δώσω το λόγο γιατί βάζω υποψηφιότητα", είπε.

    Σε ερώτηση για τη δημοτικότητά του, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "αν έχει δημοτικότητα ή όχι, θα το αποφασίσει στο τέλος ο Κυπριακός λαός, μετά που θα ψηφίσουν, όταν ανοίξει η λεγόμενη 'τενέκα'," είπε χαρακτηριστικά, δηλαδή όταν θα μετρηθούν οι ψήφοι.

    Μέχρι της στιγμής, αυτό που έχει, όπως είπε, είναι ότι οι διάφορες δημοσκοπήσεις που έγιναν του δημιουργούν την πεποίθηση ότι υπάρχει ένας μεγάλος όγκος που θα ψηφίσει Κληρίδη.

    Αναφορικά με τη συνεργασία της κυπριακής με την ελληνική κυβέρνηση, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι η βασική επιδίωξη της κυβέρνησής του είναι, παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα κυβερνά ένα σοσιαλιστικό κόμμα - το ΠΑΣΟΚ, πως "δεν έχει σημασία ποιά είναι η ιδεολογία του κόμματος που βρίσκεται στην Ελλάδα ή στην Κύπρο".

    Εκείνο που έχει σημασία, συνέχισε, είναι "η συνεργασία βάσει κοινών αποφάσεων πάνω στο εθνικό θέμα".

    "Πιστεύω ότι αυτή η συνεργασία υπήρξε άριστη, και πρέπει να παραμείνει άριστη, γιατί χωρίς τη συνεργασία με την Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος", κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [11] ΕΠΕΙΓΟΝ - Υποψηφιότητα Κληρίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,06/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης εξήγγειλε αργά απόψε την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Φεβρουαρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [12] Κληρίδης - Υποψηφιότητα

    Λευκωσία,Κύπρος,06/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, ανακοίνωσε απόψε την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 1998.

    Ο κ. Κληρίδης ανακοίνωσε την απόφασή του, στο τέλος δίωρης διάσκεψης Τύπου για την πενταετία της διακυβέρνησής του.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης διάβασε την ακόλουθη γραπτή δήλωση: "Θα ήμουν ευτυχής αν παραδίδοντας στην κρίση όλων σας, το έργο της κυβέρνησης, μπορούσα ταυτόχρονα να αποσυρθώ από την ενεργό πολιτική για να αναλάβουν άλλοι να οδηγήσουν το μαρτυρικό αυτόν τόπο στον 21ο αιώνα με λυμένο το εθνικό μας πρόβλημα.

    Αλλά ειλικρινά πιστεύω ότι το ιστορικό μας χρέος και η πολιτική μας ευθύνη με βαραίνουν ακόμα. Γιατί πάνω από όλα θα πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπακρο, και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, οι συγκυρίες που έχουμε δημιουργήσει για την εξεύρεση λύσης του εθνικού μας προβλήματος, δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργήσιμης, αλλά και για την ένταξη της Κύπρου στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.

    Οι συγκυρίες αυτές άρχισαν ήδη να αποδίδουν τους πρώτους καρπούς. Ομως, η μεγάλη ώρα για τη μεγάλη αξιοποίησή τους τοποθετείται αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές.

    Δεν βιάστηκα να πάρω αποφάσεις. Οπως όλοι γνωρίζετε, ευθύς εξαρχής, είχα τονίσει με έμφαση ότι οι εξελίξεις και οι προοπτικές του πολιτικού μας προβλήματος, θα ήταν ο πιο βασικός παράγοντας που θα ελάμβανα υπόψη πριν πάρω τις αποφάσεις μου.

    Είμαι σήμερα σε θέση να σας ανακοινώσω επίσημα ότι με βάση αυτό το σκεπτικό, το ιστορικό χρέος και η πολιτική ευθύνη με έχουν οδηγήσει στην απόφαση να διεκδικήσω ανανέωση της λαϊκής εντολής στις προεδρικές εκλογές".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν δέχθηκε ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [13] Πρόεδρος Κληρίδης - Δημοσιογραφική Διάσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,06/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, παραχώρησε απόψε δημοσιογραφική διάσκεψη εφ' όλης της ύλης, αρχίζοντας με την εσωτερική διακυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας το έργο της πενταετούς διακυβέρνησής του σ' αυτό τον τομέα ως "τεράστιο", αλλά και "πρωτοποριακό και πρωτόγνωρο για την Κύπρο".

    Οπως είπε, η κυβέρνηση έθεσε ως βασικό στόχο της πολιτικής της την ικανοποίηση των κριτηρίων του Μάαστριχτ, γιατί θα διευκολυνθεί η πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    "Το 1997 η Κύπρος ικανοποιεί προκαταρκτικά τα τέσσερα από τα πέντε κριτήρια σύγκλισης, δηλαδή εκείνα του δημοσίου χρέους, του πληθωρισμού, του επιτοκίου και της ισοτιμίας του νοσμίσματος της", δήλωσε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Πρόσθεσε, ότι το κριτήριο του δημοσιονομικού ελλείματος αποκλίνει κατά μίαν εκατοστιαία μονάδα, λόγω της αύξησης των δαπανών για στήριξη της γεωργίας και των άλλων παραγωγικών τομέων, της απώλειας εσόδων εξαιτίας των φορολογικών ελαφρύνσεων και της συμφωνίας Τελωνειακής Ενωσης με την ΕΕ.

    Την υγιή κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, δήλωσε ο Πρόεδρος Κληρίδης, μαρτυρούν με δηλώσεις τους διάφοροι εκπρόσωποι της ΕΕ και των διεθνών οικονομικών οργανισμών.

    Στην αναφορά του στην εσωτερική διακυβέρνηση, ο Πρόεδρος Κληρίδης έκανε σύγκριση με την προηγούμενη πενταετία, ως σημείο αναφοράς, όπως διευκρίνισε, και όχι για να ασκήσει κριτική.

    Για την οικονομία, είπε ότι η Κύπρος προχωρεί σταθερά στη δημιουργία μιας ισχυρής ιοικονομίας, ικανής να επιβιώσει ανταγωνιστικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ προωθείται ως αξιόλογο περιφερειακό κέντρο παροχής υπηρεσιών στην ευρύτερη περιοχή.

    Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει επισπεύσει την πορεία εναρμόνισης της οικονομίας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ενώ διαθέτει σημαντικούς οικονομικούς πόρους για την ενίσχυση της άμυνας του τόπου.

    Οπως ανέφερε, ο μέσος ρυθμός πληθωρισμού μειώθηκε στο 3,7%, σε σύγκριση με το 4,6% την περασμένη πενταετία, ενώ το έλλειμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε αισθητή υποχώρηση και μειώθηκε και το δημόσιο εξωτερικό χρέος.

    Για τον μέσο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης, είπε ότι ήταν της τάξης του 3, 2%, που κρίνεται ικανοποιητικός, αφού ο αντίστοιχος ρυθμός των μελών της ΕΕ ήταν 1,8%.

    Η σχετική επιβράδυνση, δήλωσε ο Πρόεδρος οφείλεται κυρίως σε εξωγενείς παράγοντες, όπως τα γεγονότα της Δερύνειας του 1996 και η πρωτοφανής ανομβρία που πλήττει την Κύπρο.

    Οι παράγοντες αυτοί συνέβαλαν και σε κάποια μικρή αύξηση της ανεργίας, αλλά η οικονομία παραμένει στα πλαίσια της πλήρους απασχόλησης, σημείωσε.

    Αναφορικά με την Γεωργία, ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει χορηγήσει 234 εκατομμύρια λίρες, έναντι 153 εκατομμυρίων λιρών την προηγούμενη πενταετία, αυξάνοντας έτσι τις επιχορηγήσεις κατά 53%.

    Στον τομέα των κατασκευών, μεταξύ άλλων, συμπληρώθηκε το αρδευτικό δίκτυο Ακρωτηρίου, Αθηένου, Αβδελλερού, το διϋλιστήριο νερού Λεμεσού, το φράγμα Βυζακιάς και η πρώτη μονάδα αφαλάτωσης στη Δεκέλεια, η οποία ήδη λειτουργεί, επεσήμανε.

    Για την ανάπτυξη της Βιομηχανίας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει δαπανήσει 30 εκατομμύρια λίρες, σε σύγκριση με 5 εκατομμύρια λίρες που δαπανήθηκαν την προηγούμενη πενταετία.

    Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει εισαγάγει σχέδιο για την τεχνολογική αναβάθμιση της μεταποίησης, που περιλαμβάνει χορηγίες για επενδύσεις και επιδότηση επιτοκίου.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η κυβέρνησή του στον τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος, όπως είπε, συνεισφέρει το 71% του εθνικού εισοδήματος.

    Για την υλοποίηση των στόχων της νέας τουριστικής πολιτικής, η κυβέρνηση υιοθέτησε δέσμη μέτρων, ετοίμασε και εφάρμοσε τριετές Σχέδιο Δράσης, ενώ πρόσφατα ίδρυσε Ανώτατο Συμβουλευτικό Σώμα Τουρισμού, είπε.

    Πρόσθεσε ότι άρχισε η λειτουργία του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), ενώ παράλληλα η κυβέρνηση έχει προωθήσει νομοθεσία για την εποπτεία των εμπορικών Τραπεζών και για την αναβάθμιση της Υπηρεσίας Ελέγχου των Ασφαλιστικών Εταιρειών.

    "Καταστήσαμε πιο ελκυστική την πολιτική μας για ξένες επενδύσεις στην Κύπρο σε όλους τους τομείς. Κάναμε το νησί μας αξιόλογο διεθνές και περιφερειακό κέντρο επιτόπιων και υπεράκτιων υπηρεσιών", δήλωσε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Για την κοινωνική πολιτική, δήλωσε ότι η κυβέρνηση ακολούθησε μια φιλολαϊκή πολιτική, επίκεντρο της οποίας είναι οι οικονομικά ασθενέστερες τάξεις.

    Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το σύνολο των κοινωνικών δαπανών αυτή την πενταετία ανήλθε στα 2 δις και 100 εκατομμύρια λίρες, που αντιστοιχεί με το 32% του συνόλου των δημοσίων δαπανών.

    Παραθέτοντας μερικά από τα μέτρα της κυβέρνησης στον τομέα αυτό, ο Πρόεδρος Κληρίδης σημείωσε, μεταξύ άλλων, το σχέδιο κοινωνικής σύνταξης, αύξηση κατά 42% των κατώτατων μισθών στον ιδιωτικό τομέα και την παραχώρηση πάνω από 5,5 εκατομμύρια λίρες σε κοινότητες και εθελοντικές οργανώσεις για κοινωνικά προγράμματα.

    Στον τομέα της Παιδείας, δήλωσε ο Πρόεδρος Κληρίδης, η κυβέρνηση έχει δαπανήσει, στη διάρκεια της πενταετίας, 778 εκατομμύρια λίρες, ενώ για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό δαπάνησε 123 εκατομμύρια λίρες.

    Για τον τομέα της Υγείας, αναφέρθηκε στη σύσταση Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, με την οποία θεσμοποιείται η συμμετοχή των κοινωνικών φορέων στη διαμόρφωση και προγραμματισμό της πολιτικής στον τομέα της υγείας, όπως ανέφερε.

    Συνολικά, είπε, η κυβέρνηση δαπάνησε για την υγεία 414 εκατομμύρια λίρες, σε σύγκριση με 243 εκατομμύρια λίρες την προηγούμενη πενταετία.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης έκανε ειδική αναφορά σε θέματα που αφορούν τη Γυναίκα και αναφέρθηκε στη σύσταση του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας.

    Οπως ανέφερε, για την επίτευξη του στόχου της ισότητας, προωθήθηκαν και ψηφίστηκαν διάφοροι νόμοι, μεταξύ των οποίων ο Νόμος για την πρόληψη της βίας και την προστασία των θυμάτων της βίας στην οικογένεια και ο Νόμος για τα οικογενειακά Δικαστήρια των θρησκευτικών ομάδων.

    "Η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την κατάργηση των Διακρίσεων σε Βάρος των Γυναικών σχολίασε πολύ θετικά την πρόοδο που σημείωσε η Κύπρος στον τομέα της εξάλειψης κάθε μορφής διάκρισης σε βάρος της γυναίκας", τόνισε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης, αναφερόμενος στο έργο της κυβέρνησης για τους νέους, μίλησε για την ίδρυση του Οργανισμού Νεολαίας.

    Εξάλλου, ανέφερε ότι οι νέοι της Κύπρου θα επωφεληθούν από τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στα οποία συμμετέχει η Κύπρος από την 1η Νοεμβρίου και που αφορούν την εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε ακόμη σε σημαντικά νομοθετήματα που προωθήθηκαν κατά τη διάρκεια της πενταετίας, τα οποία είτε ψηφίστηκαν είτε εκκρεμούν ενώπιον της Βουλής.

    Ενδεικτικά, ανέφερε το νομοσχέδιο για το ρουσφέτι, για το "Πόθεν έσχες", το Νόμο για την αντιμετώπιση της βίας στους αθλητικούς χώρους, το νομοσχέδιο για τη ραδιοτηλεόραση και το Νόμο για τις προσφορές του Δημοσίου.

    Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρθηκε στα μεγάλα κατασκευαστικά έργα της πενταετίας.

    Οπως ανέφερε, μέχρι το 2000 θα συμπληρωθεί ο αυτοκινητόδρομος Λεμεσού - Πάφου, που ήδη εκτελείται κατά φάσεις, ενώ προωθείται κατά προτεραιότητα ο αυτοκινητόδρομος Δεκέλειας - Αμμοχώστου, ο δρόμος Ριζοελιάς - Αεροδρομίου Λάρνακας και ο μεγάλος κόμβος στη βιομηχανική περιοχή Στροβόλου.

    Επιπλέον, δήλωσε ότι έχει αρχίσει η διαδικασία για την ανέγερση του νέου μεγάρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, του Ανωτάτου Δικαστηρίου και της πρώτης φάσης των νέων κυβερνητικών γραφείων, στη Λευκωσία.

    "Αυτό είναι σε γενικές γραμμές, το έργο της κυβέρνησης. Ενα έργο που υπερβαίνει κατά πολύ εκείνο που υποσχέθηκα στο φιλόδοξο προεκλογικό πρόγραμμα μου το 1993", κατέληξε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Thursday, 6 November 1997 - 21:46:44 UTC