Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-11-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - Υπουργικό Συμβούλιο
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] Εκπρόσωπος - Προεδρικές
  • [04] Ελληνες Ολυμπιονίκες στην Κύπρο
  • [05] ΥΠΕΞ ΕΕ - Τουρκία - Κύπρος
  • [06] ΑΚΕΛ - ΕΔΕΚ - Κληρίδης
  • [07] Κυπριανού - Δηλώσεις
  • [08] Νταλάρας - Κύπριος πολίτης
  • [09] Ν. Αναστασιάδης - Προεδρικές εκλογές
  • [10] Νορβηγία - Κυπριακό
  • [11] Λυσσαρίδης - ΑΚΕΛ - προεδρικές

  • [01] Εκπρόσωπος - Υπουργικό Συμβούλιο

    Λευκωσία,Κύπρος,07/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Μέχρι το τέλος της ερχόμενης βδομάδας αναμένεται ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, όπως προκύπτει από τις σημερινές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μανώλη Χριστοφίδη, ο οποίος μιλούσε μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Ο Εκπρόσωπος δήλωσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη σημερινή του συνεδρία, κάλυψε ενενήντα θέματα και απομένουν άλλα τόσα τα οποία θα ολοκληρώσει σε μια νέα του συνεδρία την ερχόμενη Τετάρτη.

    Σε ερώτηση εάν την ερχόμενη Τετάρτη θα γίνει και η ορκωμοσία των νέων Υπουργών, δήλωσε ότι αυτό εναπόκειται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Οπως ανέφερε, τα πράγματα εξελίσσονται κανονικά όπως αναμένετο, δηλαδή μετά τη διακοπή της συνεργασίας οι Υπουργοί θα παρέμεναν για "ολοκλήρωση συγκεκριμένου σοβαρού έργου", λέγοντας ότι αυτό γίνεται με τη συζήτηση των θεμάτων στις δύο αυτές συνεδρίες.

    Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι στο Υπουργικό συμμετέχουν "αντιπολιτευόμενοι Υπουργοί", ο Εκπρόσωπος δήλωσε πως υπάρχει κατανόηση της ανάγκης ότι οι Υπουργοί πρέπει να παραμείνουν μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο που απομένει.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι όπως έχουν τα πράγματα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι την ερχόμενη Τετάρτη ολοκληρώνονται όλες οι εκκρεμότητες.

    Τέλος, ο Εκπρόσωπος διέψευσε δημοσιογραφικές πληροφορίες που φέρουν τον Πρόεδρο Κληρίδη να διορίζει στελέχη του ΔΗΣΥ στις υπουργικές θέσεις και επανέλαβε ότι οι νέοι Υπουργοί θα είναι ευρύτερης αποδοχής.

    "Ο Πρόεδρος μένει στην αρχική του θέση, ότι δεν θα υπουργοποιήσει πρόσωπα από κομματικούς χώρους. Θα είναι προσωπικότητες επιλεγόμενες για τον σκοπό αυτό, για τη σύντομη περίοδο μέχρι τις προεδρικές εκλογές", δήλωσε ο Εκπρόσωπος.

    Σημείωσε δε ότι δεν αναμένεται μετακίνηση Υπουργών σε άλλα Υπουργεία και ότι θα διοριστούν άλλα πρόσωπα στις κενές θέσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΠ)

    [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,07/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           75.70 (+0.13)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   86.79 (-0.08)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     60.23 (-0.05)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 56.22 (+1.28)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  73.17 (+0.43)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                64.23 (+0.55)
        Εμπορικές Εταιρείες                     41.72 (-0.07)
        Αλλες Εταιρείες                         58.40 (+0.17)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK  440567.950
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΑΠ)

    [03] Εκπρόσωπος - Προεδρικές

    Λευκωσία,Κύπρος,07/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στο διάλειμμα της χθεσινοβραδινής δημοσιογραφικής διάσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενημερώθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, για την πρόθεση του κ. Κληρίδη να εξαγγείλει την υποψηφιότητά του.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις πολιτικών προσώπων ότι ο κ. Κυπριανού ενημερώθηκε για την πρόθεση του Προέδρου Κληρίδη κατά τη συνάντησή τους της περασμένης Δευτέρας.

    "Για τη συνάντηση της Δευτέρας εξακολουθούν να ισχύουν οι δηλώσεις του κ. Κυπριανού και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ότι αντικείμενο της συνάντησης ήταν καθαρά το εθνικό θέμα", δήλωσε ο Εκπρόσωπος.

    Εξάλλου, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο Εκπρόσωπος δήλωσε ότι "εάν ο Πρόεδρος Κληρίδης ήταν ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Συναγερμού θα το ανακοίνωνε ο Δημοκρατικός Συναγερμός".

    "Το ανακοίνωσε ο ίδιος και είναι δική του η υποψηφιότητα, έχουμε όμως ταυτόχρονα τη δεδηλωμένη υποστήριξη από τον Δημοκρατικό Συναγερμό, με συνεδριακή του απόφαση", σημείωσε ο Εκπρόσωπος.

    Σε ερώτηση εάν ο Πρόεδρος Κληρίδης προτίθεται να έχει συναντήσεις με κόμματα, προκειμένου να συγκεντρώσει υποστήριξη για τις προεδρικές, ο Εκπρόσωπος δήλωσε ότι τόσο ο ίδιος ο κ. Κληρίδης όσο και ο ΔΗΣΥ θα έχουν επαφές και με τα άλλα κόμματα.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του κ. Κυπριανού ότι το ΔΗΚΟ είναι πλέον κόμμα αντιπολίτευσης, ο κ. Χριστοφίδης δήλωσε ότι "εάν το ΔΗΚΟ επιθυμεί να είναι κόμμα αντιπολίτευσης είναι αναφαίρετό του δικαίωμα, όπως είναι και δικαίωμα των κυβερνώντων, από τώρα μέχρι τις προεδρικές εκλογές, να απαντούν στις θέσεις των αντιπολιτευομένων".

    Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απέφυγε να σχολιάσει τις επικρίσεις κομμάτων ότι η εδώ επίσκεψη του Προεδρικού Απεσταλμένου των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, συνδέεται με την εξαγγελία της υποψηφιότητας Κληρίδη, τονίζοντας ότι τα δύο θέματα είναι διαφορετικά.

    Εξάλλου, αναφορικά με αίτημα διαφόρων κομμάτων για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, ενόψει της επίσκεψης Χόλμπρουκ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει τέτοιος λόγος και ότι εάν προκύψει κάποιο θέμα προς απόφαση, στις συνομιλίες με τον Αμερικανό αξιωματούχο, θα συγκληθεί εκτάκτως το Εθνικό Συμβούλιο, διαφορετικά το Σώμα θα ενημερωθεί για τα αποτελέσματα στο τέλος των επαφών.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΠ)

    [04] Ελληνες Ολυμπιονίκες στην Κύπρο

    Λάρνακα,Κύπρος,07/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τόσο για να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις για το φετινό Ραδιομαραθώνιο για παιδιά με ειδικές ανάγκες, όσο και σε μια προσπάθεια να κινήσουν το ενδιαφέρον στους ανθρώπους της Κύπρου για την άρση βαρών, έφθασαν σήμερα στην Κύπρο, οι Ελληνες Ολυμπιονίκες αρσιβαρίστες, συνοδευόμενοι από τον προπονητή τους Χρήστο Ιακώβου.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Ιακώβου είπε ότι, μετά την πρόσκληση για να έρθουν στην Κύπρο, το θεωρούσαν υποχρέωση τους αφού "όπως και πέρσι, είχαν έρθει στην Κύπρο και είδαν το πόσο προσπαθούν όλοι οι Κύπριοι και όλοι οι Ελληνες, όπου μπορούν, να βοηθήσουν".

    Ανέφερε ότι η επίσκεψή τους στην Κύπρο θα δώσει την ευκαιρία να προετοιμαστούν οι Ελληνες αθλητές, για την τελική προπόνηση για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, αλλά και για να βοηθήσουν στον αθλητισμό της Κύπρου και να φέρουν κοντά στην άρση βαρών τον κόσμο της Κύπρου.

    "Ολοι οι Ελληνες αγαπάμε την Κύπρο", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ιακώβου. Αναφερόμενος στο Ραδιομαραθώνιο Αγάπης, είπε ότι όλοι πρέπει να βοηθήσουμε τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, που είναι δικά μας παιδιά, όπως είπε.

    Ο Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας είπε ότι "πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι σ' αυτό τον σκοπό πρέπει να βάλουμε όλοι το χεράκι στην τσέπη".

    Την υπόλοιπη αντιπροσωπεία των Ελλήνων αρσιβαρίστων απαρτίζουν οι Ακάκιος Κακιασβίλη, Βαλέριος Λεωνίδης, Βίκτωρας Μήτρου, Παναγιώτης Ζελίλας, Λεωνίδας Σαρμπάνης και Κόκος Λεωνίδας.

    Εξάλλου, ο Πύρρος Δήμας κάλεσε τον κόσμο να παραστεί στην αθλητική φιέστα, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη το βράδυ στο κλειστό στάδιο Ελευθερία, στη Λευκωσία, όπου οι Ελληνες Ολυμπιονίκες θα προβούν σε επίδειξη άρσης βαρών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΜ/ΑΠ)

    [05] ΥΠΕΞ ΕΕ - Τουρκία - Κύπρος

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,07/11/1997 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος)

    Οι διαπραγματεύσεις για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) θα αρχίσουν κανονικά και δεν υπάρχει περίπτωση ομηρίας για καμμιά από τις 11 υποψήφιες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου.

    Αυτό απάντησε σήμερα στις Βρυξέλλες αξιωματούχος της Λουξεμβουργιανής προεδρίας, σε ερώτηση κατά πόσον οι ελληνοτουρκικές διαφορές απειλούν την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τις υποψήφιες χώρες.

    Η σημερινή ενημέρωση πραγματοποιήθηκε ενόψει του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, την προσεχή Δευτέρα, όπου η "Ατζέντα 2000" και οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία θα είναι τα δύο βασικά θέματα της συνεδρίας.

    Αναφορικά με την "Ατζέντα 2000", οι "15" θα εξετάσουν το σκέλος των προτάσεων της Επιτροπής, που αφορούν την εταιρική σχέση της Ενωσης με τις υποψήφιες χώρες κατά τη διάρκεια της προενταξιακής διαδικασίας. Δηλαδή, το πώς θα εξελίσσονται οι σχέσεις αυτές στον οικονομικό (χρηματοδοτήσεις), πολιτικό και θεσμικό τομέα.

    Για την Κύπρο, ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι εκείνο που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τη Λευκωσία είναι τα θέματα της θεσμικής οικοδόμησης. Προέβη στην εκτίμηση ότι "η Κύπρος δεν έχει ανάγκη από χρηματοδοτήσεις", κατά τη διάρκεια της προενταξιακής περιόδου.

    Σχετικά με την Τουρκία, στο "τραπέζι" του Συμβουλίου Υπουργών θα βρεθεί το σύνολο των σχέσεων και κυρίως η ενταξιακή.

    Με πρωτοβουλία της Λουξεμβουργιανής προεδρίας, οι ΥΠΕΞ της ΕΕ θα εξετάσουν την εμβάθυνση της τελωνειακής ένωσης μεταξύ της Ενωσης και της Αγκυρας. Παράλληλα, οι "15" καλούνται να καθορίσουν τη στάση τους σχετικά με το αίτημα ένταξης της Τουρκίας και τη συνέχεια που προτίθενται να δώσουν.

    Για την εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων, η συζήτηση θα γίνει με βάση τις προτάσεις της Επιτροπής για επέκταση της τελωνειακής ένωσης σε 12 τομείς, μεταξύ των οποίων η παροχή υπηρεσιών, η γεωργία, οι τηλεπικοινωνίες, το περιβάλλον, η προστασία των καταναλωτών, καθώς και η συμμετοχή της Αγκυρας σε κοινοτικά προγράμματα.

    Προτείνει επίσης, και μάλιστα κατά προτεραιότητα, την απελευθέρωση των χρηματοδοτήσεων προς την Τουρκία που παραμένουν μπλοκαρισμένες από την Ελλάδα. Πρόκειται για 450 δις δραχμές σε δωρεάν βοήθεια και επιδοτούμενα από την Κοινότητα δάνεια.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Προεδρίας, οι χρηματοδοτήσεις προς την Τουρκία "αποτελούν υποχρέωση της Ενωσης που απορρέει από την τελωνειακή ένωση".

    Με έμμεσο αλλά σαφέστατο τρόπο επέκρινε το "μπλοκάρισμα" των χρηματοδοτήσεων από την Ελλάδα, γιατί, όπως υποστήριξε, φέρνει την Κοινότητα σε δύσκολη θέση απέναντι στην Αγκυρα.

    Σχετικά με την ενταξιακή σχέση, όλες σχεδόν οι χώρες, με εξαίρεση την Ελλάδα και εν μέρει τη Γερμανία, επιθυμούν τη συμμετοχή της Τουρκίας στη διάσκεψη των υποψηφίων για ένταξη χωρών.

    Δηλαδή θα προβλεφθεί και για την Αγκυρα η ίδια ενταξιακή διαδικασία που θα ακολουθηθεί και για τις άλλες χώρες. Αυτή τη στιγμή, η Τουρκία είναι η μόνη υποψήφια χώρα για την οποία δεν υπάρχει κοινοτική δέσμευση για μελλοντική ένταξη.

    Πάντως, όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Προεδρίας, το θέμα της ευρωπαϊκής διάσκεψης θα αποφασισθεί από τους 15 ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής του Λουξεμβούργου, στις 12 και 13 Δεκεμβρίου.

    Είναι γεγονός ότι, από τη Δευτέρα και μέχρι τη Σύνοδο του Λουξεμβούργου, θα κριθούν τα πάντα σχετικά με τις μελλοντικές σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.

    Η Λουξεμβουργιανή προεδρία εντάσσει το θέμα στις "μεγάλες προτεραιότητες" και θα το φέρνει συνεχώς για συζήτηση.

    Χθες, μάλιστα, ο εκπρόσωπος της προεδρίας, προβλέποντας προφανώς την ελληνική άρνηση στο Συμβούλιο της Δευτέρας για τη χορήγηση των χρηματοδοτήσεων προς την Τουρκία, δήλωσε ότι ενδέχεται να συζητηθεί στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του Λουξεμβούργου για την απασχόληση, στις 20 και 21 Νοεμβρίου.

    Προφανώς, στόχος είναι να υπάρξει κοινοτική θέση και να πραγματοποιηθεί το αρχικά προγραμματισμένο, για τις 24 Νοεμβρίου, Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΑ/ΑΠ)

    [06] ΑΚΕΛ - ΕΔΕΚ - Κληρίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,07/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αρνητική είναι η απάντηση του ΑΚΕΛ στην πρωτοβουλία της ΕΔΕΚ για μια πολυμερή συνεργασία με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και το Δημοκρατικό Κόμμα.

    Αυτό ξεκαθαρίζεται από μακροσκελή γραπτή δήλωση του ΑΚΕΛ, που διάβασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, βουλευτής Νίκος Κατσουρίδης, κατά τη διάρκεια σημερινής δημοσιογραφικής διάσκεψης.

    Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, πεποίθηση του ΑΚΕΛ είναι ότι ελπίδα θα δώσει στην Κύπρο και το λαό της η απομάκρυνση της δεξιάς και της ακροδεξιάς, όπως αναφέρει, από την εξουσία "και αυτό θα γίνει μόνο με την υπερψήφιση του ανεξάρτητου υποψήφιου Γιώργου Ιακώβου".

    Ερωτηθείς εάν δεν συζητείται η πρωτοβουλία αυτή της ΕΔΕΚ, ο κ. Κατσουρίδης είπε ότι η ανακοίνωση από μόνη της απαντά.

    Εξάλλου, στη γραπτή δήλωση του ΑΚΕΛ επικρίνονται έντονα αρκετά σημεία από τη χθεσινοβραδινή δημοσιογραφική διάσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη.

    Ο κ. Κατσουρίδης επεσήμανε ότι "ο χρόνος και ο τρόπος της εξαγγελίας της υποψηφιότητας Γλαύκου Κληρίδη είναι ενδεικτικοί των δυσκολιών και των αδιεξόδων που αντιμετωπίζει η ίδια η υποψηφιότητα Κληρίδη".

    Ωστόσο, όπως είπε, "οι αντιδράσεις στην εξαγγελία της υποψηφιότητάς του όσο και το περιοχόμενο και το ύφος της δημοσιογραφικής διάσκεψης αποδεικνύουν ένα και μόνο πράγμα. Οτι ο Γλαύκος Κληρίδης είναι ο απερχόμενος Πρόεδρος".

    Ακόμη ανέφερε πως ο Πρόεδρος δεν θέλησε να παρουσιάσει μέρος του "έργου του", όπως την αναβίωση, όπως επεσήμανε ο κ. Κατσουρίδης, του γριβισμού και της γριβολογίας, την υποβάθμιση του Εθνάρχη Μακαρίου, την ανατροπή των θεσμών και αξιών, την κατ' επανάληψη υποτίμηση και ασέβεια, όπως ισχυρίστηκε, έναντι των πιο σοβαρών θεσμών του τόπου, της Βουλής και το Εθνικού Συμβουλίου, την καταπίεση των δημοκρατικών και αντιστασιακών δυνάμεων και πολιτών και τον εκφοβισμό όσων και όπου στη Δημόσια Υπηρεσία τόλμησαν να εκφράσουν κριτικές απόψεις.

    Ο κ. Κατσουρίδης επέκρινε ακόμη και την πολιτική του Προέδρου Κληρίδη στο εθνικό θέμα, ενώ υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος γνώριζε για την επικείμενη επίσκεψη του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στην Κύπρο, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει περισσότερα για την προσπάθεια που θα καταβληθεί μέσα από αυτή την επίσκεψη των Αμερικανών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)

    [07] Κυπριανού - Δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,07/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ), Σπύρος Κυπριανού, δήλωσε ότι κατέχει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία διάφορες πρεσβείες πιστεύουν ότι ο Γλαύκος Κληρίδης "είναι ο μόνος πολιτικός που μπορεί να υπογράψει λύση και να την περάσει στο λαό".

    Εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση ότι, βάσει των δεδομένων της στιγμής, τόσο η αποστολή του Προεδρικού Απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, όσο και η τελευταία στροφή Ντενκτάς, έχουν άμεση σχέση με τις προεδρικές εκλογές.

    Απαντώντας στην άποψη ότι στόχος της επίσκεψης Χόλμπρουκ είναι η μείωση της έντασης που παρατηρείται στην περιοχή, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την άποψη ότι ο Ραούφ Ντενκτάς δεν είναι το κατάλληλο πρόσωπο για το θέμα αυτό, άλλα η Αγκυρα.

    Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι προκαλεί ερωτήματα το γεγονός ότι ο ο Ντενκτάς έκανε στροφή 180 μοιρών από τη θέση που πήρε στη Νέα Υόρκη, σε όλες τους τις επαφές, ότι δηλαδή δεν θα συναντούσε σε καμιά περίπτωση τον κ. Κληρίδη.

    Ο κ. Κυπριανού δήλωσε, ακόμη, πως είναι ο Πρόεδρος Κληρίδης εκείνος που συνέδεσε, "κατά τρόπο που πείθει πραγματικά", ότι η επίσκεψη του κ. Χόλμπρουκ είναι η αμερικανική ανάμιξη στο Κυπριακό.

    "Η στιγμή της εκδήλωσης είναι τέτοια, που δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει το ενδεχόμενο ότι έχει άμεση σχέση με τις προεδρικές εκλογές", τόνισε ο κ. Κυπριανού.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Βάσου Λυσσαρίδη και Νίκου Κατσουρίδη ότι το αποτέλεσμα της επίσκεψης μπορεί να εξελιχθεί σε "μπούμεραγκ" για την κυβέρνηση, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ δήλωσε ότι θα εκφράσει την εκτίμησή του όταν θα ολοκληρωθεί η επίσκεψη.

    Σε ερώτηση γιατί αποκλείει το ενδεχόμενο στόχος της επίσκεψης να είναι η άσκηση πιέσεων στον Ντενκτάς, δήλωσε ότι εάν παρουσιαστεί ο,τιδήποτε το θετικό προς την κατεύθυνση μεταβολής της στάσης της Τουρκίας, το ΔΗΚΟ θα είναι το πρώτο που θα το χαιρετίσει.

    Στο σημείο αυτό, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την επιθυμία να κάνει και "κάποια αυτοκριτική".

    "Ισως να διαπράξαμε σφάλμα και αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη, που δεν διακόψαμε τη συνεργασία νωρίτερα", δήλωσε ο κ. Κυπριανού.

    Εξάλλου, αναφερόμενος στις διεργασίες για τις προεδρικές εκλογές, ο κ. Κυπριανού δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με την ΕΔΕΚ και το ΑΚΕΛ.

    Δεν απέκλεισε ούτε και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΔΗΣΥ, αλλά όχι με υποψήφιο τον Γλαύκο Κληρίδη.

    Οταν κλήθηκε να σχολιάσει "φλερτάρισμα" αξιωματούχων του κόμματος του υπέρ του κ. Κληρίδη, δήλωσε ότι εντός της ημέρας το θέμα αυτό θα ξεκαθαρίσει.

    Ο κ. Κυπριανού απέφυγε να εισέλθει σε εσωτερικά κομματικά θέματα και περιορίστηκε να αναφέρει ότι "είναι δημοκρατικό να υπάρχουν διάφορες απόψεις σε ένα δημοκρατικό κόμμα".

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΠ)

    [08] Νταλάρας - Κύπριος πολίτης

    Λευκωσία,Κύπρος,07/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σε Κύπριο πολίτη θα πολιτογραφηθεί ο Ελλαδίτης τραγουδοποιός Γιώργος Νταλάρας, γιατί "έχει συμβάλει τα μέγιστα στη διαφώτιση για το Κυπριακό και στην αμυντική θωράκιση της Κύπρου, με χρήματα που έχουν συλλεγεί στις συναυλίες του".

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, προσθέτοντας ότι σχετική απόφαση λήφθηκε κατά τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Ο Νταλάρας "έχει επίσης βοηθήσει πολύ στην τόνωση του αγωνιστικού φρονήματος του κυπριακού λαού, με τη συμμετοχή του σε διάφορες εκδηλώσεις και με τις δηλώσεις του εργάζεται ακούραστα ως πρέσβης της Κύπρου, προβάλλοντας τα δίκαια του κυπριακού λαού στις διάφορες χώρες που επισκέπτεται", πρόσθεσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Καταλήγοντας, ο κ. Χριστοφίδης σημείωσε ότι "η πολιτογράφηση του Γιώργου Νταλάρα ως Κύπριου πολίτη αποτελεί ένδειξη εκτίμησης της προσφοράς του προς τον τόπο μας".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΠ)

    [09] Ν. Αναστασιάδης - Προεδρικές εκλογές

    Λευκωσία,Κύπρος,07/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αιχμές για αυτούς που δεν εμπιστεύονται τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, άφησε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας ότι αυτοί που δεν εμπιστεύονται ή αποκλείουν τον Πρόεδρο Κληρίδη έχουν άλλα κριτήρια.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι "η γενική παραδοχή είναι πως ο διεθνής παράγων, γενικά, κινείται υπέρ του Κληρίδη, ότι έχει κινητοποιηθεί υπέρ του Κυπριακού, ότι τον εμπιστεύονται οι πάντες".

    "Οι μόνοι που πιθανό να μην τον εμπιστεύονται ή να τον αποκλείουν, γιατί τον εμπιστεύονται και γιατί κινητοποιούνται οι πάντες", συνέχισε, "είναι κάποιοι με κριτήρια, δυστυχώς, όχι το έργο του Προέδρου αλλά με κάποια άλλα κριτήρια".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ υπογράμμισε ότι, κατ' επανάληψη, είχε καταστήσει ξεκάθαρο και σαφές απ' αρχής προς τον κ. Σπύρο Κυπριανού ότι, σε περίπτωση διεκδίκησης των προεδρικών εκλογών από τον κ. Κληρίδη, το κόμμα είναι δεσμευμένο με συνεδριακή απόφαση και συνεπώς θα υποστηρίξει τον κ. Κληρίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΠ)

    [10] Νορβηγία - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,07/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Γιαν Εγκελαντ έχει επιλεγεί από τον Ειδικό Απεσταλμένο του Αμερικανού Προέδρου για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, για να περιληφθεί στην ομάδα των μεσολαβητών για επίλυση του Κυπριακού.

    Οπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο νορβηγική εφημερίδα, ο Εγκελαντ είχε διαδραματίσει σημαντικότατο ρόλο κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στη Μέση Ανατολή, μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων, που έγιναν στη Νορβηγία το 1993. Ο Χόλμπρουκ, προσθέτει, βασίζεται στην εμπειρία του Εγκελαντ στις προσπάθειές του για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

    "Η συνεργασία με τον Χόλμπρουκ άρχισε αυτό το καλοκαίρι, μετά τις συνομιλίες στο Οσλο, και αφορά την ειρηνευτική μεσολάβηση γενικότερα", είπε χθες ο κ. Εγκελαντ στη νορβηγική εφημερίδα.

    Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, ο κ. Εγκελαντ βρισκόταν σε επαφή με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αναν, τον οποίο ενημέρωνε σχετικά με την προγραμματισθείσα για τις 13 Νοεμβρίου, στις Βρυξέλλες, διήμερη συνάντηση Ε/Κ, Τ/Κ, Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών.

    Οπως είναι γνωστό, η συνάντηση διοργανώνεται με πρωτοβουλία του κ. Χόλμπρουκ, σε συνεργασία με το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Κολούμπια και το Ερευνητικό Ινστιτούτο Ειρήνης της Νορβηγίας.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για Εξωτερικές Υποθέσεις, Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Ντικ Σπρινγκ, ο κ. Χόλμπρουκ και ο κ. Εγκελαντ, έχουν επεξεργαστεί μια νέα στρατηγική για το Κυπριακό.

    Ο κ. Εγκελαντ τόνισε στην εφημερίδα ότι η ομάδα ειρηνευτών - μεσολαβητών για το Κυπριακό θα επικεντρωθεί στους επιχειρηματίες των δύο κοινοτήτων, μετά την αποτυχία των παραδοσιακών μεσολαβήσεων.

    Από τα γραφεία του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, εκφράζονται φόβοι ότι η ανεπίλυτη κατάσταση στην Κύπρο μπορεί να οδηγήσει σε ανοικτή στρατιωτική αναμέτρηση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας.

    Η νέα διαπραγματευτική ομάδα έχει αποφασίσει να φέρει σε επαφή 15 επιχειρηματίες της Κύπρου και από τις δύο κοινότητες, καθώς και από 5 επιχειρηματίες από την Ελλάδα και την Τουρκία αντίστοιχα.

    Ενώ η συνάντηση διοργανώνεται επίσημα από το αμερικανικό πανεπιστήμιο και το νορβηγικό Ινστιτούτο, ο Εγκελαντ δήλωσε ότι οι πραγματικές καθοδηγητικές δυνάμεις είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι ΗΠΑ και η Νορβηγία.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, προστίθεται, και οι σύμμαχοι του στο ΝΑΤΟ εκφράζουν φόβους για πολεμική σύρραξη στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας πως, για το λόγο αυτό, ο Πρόεδρος Κλίντον εξουσιοδότησε τον Χόλμπρουκ να εξεύρει λύση στο Κυπριακό.

    "Η τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο δημιουργεί έναν κίνδυνο για όλη τη συμμαχία του ΝΑΤΟ και επιβάλλεται η εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα", δήλωσε ο Εγκελαντ.

    "Προσωπικά, νομίζω πως αποτελεί θετικό σημάδι το γεγονός ότι τα ΗΕ έχουν αποφασίσει να παίξουν έναν ενεργό ρόλο στις διεργασίες για επίλυση του προβλήματος", κατέληξε ο Εγκελαντ.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΠ)

    [11] Λυσσαρίδης - ΑΚΕΛ - προεδρικές

    Λευκωσία,Κύπρος,07/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, εξέφρασε την ευχή όπως η απόρριψη, από το ΑΚΕΛ, της πρότασής του για πολυμερή συνεργασία για τις προεδρικές, να μην είναι η τελική και οριστική θέση του κόμματος.

    Σε απογευματινές δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ο κ. Λυσσαρίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι, αν το ΑΚΕΛ επιμείνει στην υποψηφιότητα Γιώργου Ιακώβου, οι εξελίξεις δεν θα είναι ευχάριστες, διότι θα χαθεί η τελευταία ευκαιρία για ουσιαστική αλλαγή του πολιτικού και εκλογικού σκηνικού.

    Οπως ανέφερε, εάν η θέση του ΑΚΕΛ δεν αλλάξει, τότε και ο ίδιος θα είναι υποχρεωμένος να κατέλθει στις προεδρικές εκλογές ως υποψήφιος, για να καταθέσει το δικό του πρόγραμμα, που είναι μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας στο λαό, όπως είπε.

    Σε υπόδειξη ότι ο κ. Ιακώβου έχει ετοιμάσει το προεκλογικό του πρόγραμμα, μέχρι τον Δεκέμβριο, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι φαίνεται πως η θέση του ΑΚΕΛ είναι οριστική και ότι η πρόταση του έχει απορριφθεί.

    Την ερχόμενη Κυριακή, ο κ. Λυσσαρίδης θα μεταβεί στην Ελλάδα για επαφές με την κυβέρνηση και με τις ηγεσίες όλων των πολιτικών κομμάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 7 November 1997 - 18:46:53 UTC