Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-11-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χόλμπρουκ - Τη Δευτέρα στην Κύπρο
  • [02] Ντενκτάς - Δηλώσεις
  • [03] Τούρκος συνταγματάρχης - τραυματισμός
  • [04] Γ.Σ. Κέντρου Ευρωπαϊκού Ιδρύματος
  • [05] Κατεχόμενα - καταστροφή κληρονομίας - συνέντευξη
  • [06] Συνάντηση Κυπριανού - Λυσσαρίδη
  • [07] Χόλμπρουκ - Αρχηγοί Κομμάτων
  • [08] Πρόεδρος Κληρίδης - Ν. Αναστασιάδης

  • [01] Χόλμπρουκ - Τη Δευτέρα στην Κύπρο

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,06/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Φθάνει τη Δευτέρα στην Κύπρο ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο κ. Χόλμπρουκ θα βρίσκεται στην Κύπρο στις 10 και 11 Νοεμβρίου και θα συνοδεύεται από τον Ειδικό Συντονιστή του Υπουργείου για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ.

    Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο κ. Χόλμπρουκ θα έχει συναντήσεις με ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένης κοινής συνάντησης των δύο ηγετών με τον κ. Χόλμπρουκ.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [02] Ντενκτάς - Δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,06/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς περάτωσε τις επαφές του στις ΗΠΑ και καθ'οδόν προς την Κύπρο στάθμευσε στην Κωνσταντινούπολη, όπου επανέλαβε ότι το Κυπριακό χρονολογείται από το 1964 και ότι λόγω της στάσης των Ελληνοκυπρίων που επιθυμούν την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα οδηγήσουν το νησί, σε οριστική διαίρεση.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Πόλης, ο Ντενκτάς είπε ότι δε πήγε στην Αμερική για να εξασφαλίσει κάτι, αλλά "για να στείλει κάποια μηνύματα", όπως ανέφερε.

    Τα μηνύματα αυτά, είπε ο Ντενκτάς, είναι "το Κυπριακό ή θα επιλυθεί με ένα νέο συνεταιρισμό ή στο νησί θα υπάρχουν δύο κράτη".

    "Χάσαμε πολύτιμο χρόνο στη τράπεζα των συνομιλιών", είπε ο Ντενκτάς, "με το να συζητούμε για ομοσπονδία, για διζωνική ομοσπονδία, για αναγνώριση της κυριαρχίας μας".

    "Η Ε/κ πλευρά", συνέχισε, "ήταν αυτή που απέφευγε τις συνομιλίες άσχετα αν κατηγορήθηκε η πλευρά μας και συνεχίζει να κατηγορείται".

    "Επαναλαμβάνω", είπε ο Ντενκτάς, "ότι αν η Ε/κ πλευρά επιθυμεί την επανένωση θα πρέπει να αναγνωρίσει την κυριαρχία του πρώην συνεταίρου της και τη διζωνικότητα".

    Επανέλαβε εξάλλου ότι η υποψηφιότητα της Ε/κ πλευράς στην ΕΕ θα παρεμβάλει εμπόδια, στην επίλυση του Κυπριακού και είπε "αν επιθυμούν την οριστική διαίρεση του νησιού, ας συνεχίσουν την πορεία που ακολουθούν.

    Η Ελλάδα," ισχυρίστηκε ο Τ/Κ ηγέτης, "επιδιώκει παραχωρήσεις από την Τουρκία στο Κυπριακό, για τη στάση που θα τηρήσει στους κόλπους της ΕΕ. Ολα αυτά θα πέσουν στο κένο," πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στην επίλυση του Κυπριακού με τη βία των όπλων, ο Ντενκτάς είπε ότι οι Ε/Κ και η Ελλάδα επεχείρησαν κάτι τέτοιο στο παρελθόν, αλλά απέτυχαν.

    "Δεν πιστεύω να το ξανατολμήσουν", είπε, "γιατί πρόκειται περί παραφροσύνης".

    "Το να επιχειρήσεις να λύσεις το Κυπριακό με τη βία των όπλων, να προκαλέσεις τον πόλεμο στο Αιγαίο, είναι τρέλα, δεν πρόκειται για αποφάσεις λογικών ανθρώπων. Πιστεύω ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και μεταξύ των Ε/Κ υπάρχουν λογικοί άνθρωποι. Δεν πρόκειται να κάνουν αυτή την τρέλα", κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΜ/ΓΠ)

    [03] Τούρκος συνταγματάρχης - τραυματισμός

    Λευκωσία,Κύπρος,06/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η τουρκική εφημερίδα "Χουριέτ" γράφει ότι ο Τούρκος συνταγματάρχης που σκοτώθηκε στην τουρκική στρατιωτική άσκηση "Ταύρος" τραυματίστηκε ελαφρά.

    Η εφημερίδα γράφει ότι οι πρώτες πληροφορίες που έφθασαν από τα κατεχόμενα είναι ότι άνοιξε απλώς η μύτη του.

    Στο μεταξύ, η Τ/κ εφημερίδα "Κίπρις" αναφέρεται λεπτομερώς στον εξωστρακισμό της σφαίρας που φέρεται να έπληξε θανάσιμα το συνταγματάρχη.

    Ενώ το Γενικό Επιτελείο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και οι λεγόμενες "δυνάμες ασφαλείας" του ψευδοκράτους ανακοίνωσαν ότι ο συνταγματάρχης σκοτώθηκε από εξωστρακισμό της σφαίρας, οι εφημερίδες στην Τουρκία δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο συνωμοτικής ενέργειας κατά του Διοικητή των Χερσαίων Δυνάμεων της Τουρκίας Στρατηγού Χουσέιν Κιβρίκογλου, που βρισκόταν στο αντίσκηνο πρωτοκόλλου, όπου σκοτώθηκε ο συνταγματάρχης.

    Στο ίδιο αντίσκηνο βρίσκονταν ο λεγόμενος "πρόεδρος" της ψευδοβουλής Χακί Ατούν, ο ψευδοπρωθυπουργός Ντερβίς Ερογλου, ο Σερντάρ Ντενκτάς και άλλοι.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [04] Γ.Σ. Κέντρου Ευρωπαϊκού Ιδρύματος

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,06/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Περισσότεροι από 400 σύνεδροι έφθασαν στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση και Διάσκεψη του Κέντρου Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για το έτος 1997.

    Κύριοι ομιλητές θα είναι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Jose Maria Jil Robles, ο οποίος θα μιλήσει με θέμα "Προς την Ευρώπη των Πολιτών" και ο Πρόεδρος της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Jacques Santer, ο οποίος θα μιλήσει με θέμα "Η κοινωνική οικονομία της Ευρώπης: Ευρωπαϊκές προοπτικές". Και στις δύο περιπτώσεις θα ακολουθήσουν συζητήσεις.

    Εκτός από τις ομιλίες και τις συζητήσεις στην ολομέλεια θα υπάρξουν επιτροπές που θα συζητήσουν εξειδικευμένα θέματα, όπως "Μειονότητες και πλουραρισμός στον τομέα της κουλτούρας", "Τα Μεσογειακά προγράμματα", και "Τα μέσα επικοινωνίας και η Ευρωπαϊκή Προοπτική".

    Η Γενική Συνέλευση και η Διάσκεψη πραγματοποιούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο ξενοδοχείο Πλάζα.

    Στη Γενική Συνέλευση, που λήγει το Σάββατο, συμμετέχει ο Διευθυντής του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων Ανδρέας Χριστοφίδης.

    Αύριο Παρασκευή, ο κ. Χριστοφίδης θα παρακαθήσει σε πρόγευμα που δίνουν οι οργανωτές για μικρή ομάδα από εκείνους που συμμετέχουν, για να συζητήσουν τρόπους για να είναι η Διάσκεψη πιο αποδοτική.

    Ο κ. Χριστοφίδης, προηγουμένως είχε λάβει μέρος στη Διεθνή Διάσκεψη της Οργάνωσης "Νέων Ευρωπαίων Επιστημόνων" (YES) με θέμα "Επικοινωνία ή Αντιπαράθεση: Το πρόβλημα της Κύπρου".

    Η Διάσκεψη πραγματοποιήθηκε στη Ουτρέχτη της Ολλανδίας. Σε αυτή έλαβαν μέρος Ελληνες και Τούρκοι από την Κύπρο, εκπρόσωποι των ολλανδικών Υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας, ο Nico Wegter, εκ μέρους της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και ο κ. Γιαν Βίλεμ Μπέρτενς, Εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Οπως διαφάνηκε από τη Διάσκεψη, οι Τουρκοκύπριοι επιμένουν ότι μόνο χωριστά μπορεί να συνυπάρξουμε και κάμνουν λόγο για δύο κράτη ή οντότητες και συνομοσπονδία.

    Οι ξένοι αντιπρόσωποι υπογραμμίζουν την ανάγκη να αξιοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη για να εξευρεθεί λύση του Κυπριακού. Λύση που θεωρούν μερικοί ως επιθυμητή άλλοι ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου.

    Αναλυτική εικόνα για τις δύο διασκέψεις και συμπεράσματα θα κάνει για το ΚΥΠΕ την προσεχή εβδομάδα ο Διευθυντής του Ανδρέας Χριστοφίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧ/ΓΠ)

    [05] Κατεχόμενα - καταστροφή κληρονομίας - συνέντευξη

    Λευκωσία,Κύπρος,06/11/1997 (ΚΥΠΕ - Μύρια Αντωνιάδου)

    Στη δραματική προειδοποίηση ότι εάν σε μερικά χρόνια δεν συντηρηθεί η πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου στα κατεχόμενα θα είναι πλέον αργά γιατί η κατάσταση θα είναι μη ανατρέψιμη, προέβη ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων Σοφοκλής Χατζησάββας.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Χατζησάββας αναφέρεται στο στόχο των Τούρκων να εξαφανίσουν ο,τιδήποτε το ελληνικό και χριστιανικό από τα κατεχόμενα, στην αδυναμία των διεθνών οργανισμών να αντιδρούν δυναμικά στην πρωτοφανή αυτή καταστροφή, αλλά και στην πώληση των θησαυρών της Κύπρου στο εξωτερικό.

    "Πρόκειται για εθνικό ξεκαθάρισμα, μιαν πολιτική που ακολουθεί με συνέπεια η Τουρκία στα κατεχόμενα, κάτι που δεν εφαρμόζεται μόνο με τον πληθυσμό αλλά κυρίως με τα μνημεία που μένουν", είπε ο κ. Χατζησάββας. "Ο πληθυσμός μπορεί να επανέλθει στα κατεχόμενα, όμως όταν καταστραφούν τα μνημεία δεν θα υπάρχουν μαρτυρίες για το τι υπήρξε", εξήγησε.

    Σε ερώτηση πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων το χαρακτήρισε "τεράστιο".

    "Το πρόβλημα είναι τεράστιο, δεν πρόκειται μόνο για κινητές αρχαιότητες, εμάς μας απασχολεί περισσότερο η κατάσταση των αρχαιολογικών χώρων," είπε.

    Τόνισε ότι οι αρχαιολογικοί χώροι στα κατεχόμενα είναι ασυντήρητοι από τον καιρό της εισβολής και δεν τυγχάνουν της παραμικρής προστασίας από το κατοχικό καθεστώς.

    Μεταξύ αυτών και η αρχαία πόλη της Εγκωμης, στην Αμμόχωστο, η μεγαλύτερη πόλη της Μέσης και Υστερης Εποχής του Χαλκού, η οποία χρονολογείται από το 1700 μέχρι 1050 πΧ, την οποίαν ο κ. Χατζησάββας χαρακτήρισε "το μεγαλύτερο αρχαιολογικό θησαυρό για μας και πιθανόν σε ολόκληρη την Κύπρο".

    Στην πόλη της Εγκωμης, όπου γίνονταν ανασκαφές από Κύπριους αρχαιολόγους και γαλλική αποστολή πριν από την τουρκική εισβολή του 1974, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, μεγάλα κτίρια, οχυρώσεις, δρόμοι, εγκαταστάσεις μεταλλουργίας, αλλά και κινητά αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας όπως το άγαλμα του θεού Κεραιάτη Απόλλωνα.

    Σε ερώτηση εάν η κατάσταση των μνημείων στα κατεχόμενα είναι μη ανατρέψιμη, ο κ. Χατζησάββας σημείωσε ότι "πολλά πράγματα μπορεί να έχουν χαθεί αλλά όχι ολότελα".

    "Εάν σε μερικά χρόνια πάμε πίσω μπορούμε να τα συντηρήσουμε, όμως εκείνα που έχουν καταστραφεί ολότελα δεν μπορούμε να τα αναστηλώσουμε", πρόσθεσε.

    Οσον αφορά στους αρχαιολογικούς χώρους και τις τοιχογραφίες, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων ανέφερε ότι εάν δεν συντηρηθούν και εάν συνεχιστούν οι σημερινές συνθήκες "η κατάστασή τους θα είναι μη ανατρέψιμη".

    Σημείωσε δε ότι πέραν από τους αρχαιολογικούς χώρους και τις εκκλησίες που καταστράφηκαν, υπήρχαν στα κατεχόμενα οι αποθήκες των αποστολών, τα μουσεία, οι ιδιωτικές συλλογές κι άλλα.

    Διεθνείς οργανισμοί

    Για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου έχουν γίνει πολλές προσπάθειες μέσω της ICROM, το Κέντρο Αναστήλωσης και Συντήρησης Μνημείων, που υπάγεται στην ΟΥΝΕΣΚΟ, κι άλλων διεθνών οργανισμών.

    Στόχος είναι να μεταβούν επί τόπου για να μελετήσουν την κατάσταση των μνημείων, να γράψουν έκθεση και ακολούθως να εξασφαλιστούν χρήματα για συντήρησή τους.

    "Δυστυχώς πάντα τίθεται το θέμα της πολιτικής κατάστασης στην Κύπρο", είπε ο κ. Χατζησάββας, προσθέτοντας ότι "όλες οι απόπειρες των διεθνών οργανισμών προσκρούουν στις απαιτήσεις του καθεστώτος Ντενκτάς για αναγνώριση".

    Σε ερώτηση σχετικά με το ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η ΟΥΝΕΣΚΟ, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων τόνισε ότι δεν μπορεί να επέμβει δυναμικά.

    "Η ΟΥΝΕΣΚΟ δυστυχώς είναι μέρος του ΟΗΕ, που σημαίνει ότι για να κάνει κάτι πρέπει να το δεχθούν όλες οι πλευρές. Δεν μπορεί να επέμβει δυναμικά", ανέφερε συγκεκριμένα.

    Μάλιστα υπενθύμισε την 100σέλιδη έκθεση που είχε ετοιμάσει αμέσως μετά την τουρκική εισβολή ο Καναδός Ζιακ Νταλιμπάρ, εκ μέρους της ΟΥΝΕΣΚΟ, για την καταστροφή που συντελείται στα κατεχόμενα.

    Η έκθεση του κ. Νταλιμπάρ ήταν τόσο προσβλητική που η ΟΥΝΕΣΚΟ του ζήτησε να την συμπτύξη με αποτέλεσμα να εκδοθεί τελικά μια πεντασέλιση έκθεση "για να ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές", όπως είπε ο κ. Χατζησάββας.

    Σημειώνεται δε ότι ο διεθνής οργανισμός πρόσθεσε στην εισαγωγή διευκρίνιση ότι δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο της έκθεσης.

    Καταστροφή εκκλησιών

    Σε ερώτηση σε ποιά κατάσταση βρίσκονται οι εκκλησίες στα κατεχόμενα, ο κ. Χατζησάββας είπε στο ΚΥΠΕ ότι μερικές έχουν μετατραπεί σε τζαμιά ή έχουν υποστεί αλλαγές, άλλες χρησιμοποιούνται ως σταύλοι και κάποιες παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης.

    Τόνισε ότι "στόχος των Τούρκων είναι να αλλάξουν τον εθνικό χαρακτήρα των κατεχομένων. Να μην μείνει τίποτε το ελληνικό ή το χριστιανικό".

    Σε ερώτηση εάν υπάρχει ειδική υπηρεσία στο Τμήμα Αρχαιοτήτων που ασχολείται με το θέμα της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς, ο κ. Χατζησάββας απάντησε αρνητικά.

    "Οχι. Είμαστε 10 αρχαιολόγοι σε όλη την Κύπρο και κάνουμε απ' όλα", ανέφερε συγκεκριμένα.

    Εικόνες - Ψηφιδωτά - Αγγεία

    Στη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο κ. Χατζησάββας έκανε επίσης αναφορά στην πώληση των αρχαιοτήτων της Κύπρου από ξένους οίκους και, όπως είπε, όταν εντοπιστούν σε καταλόγους αντικείμενα που η Κύπρος μπορεί να αποδείξει ότι της ανήκουν τα διεκδικεί.

    Σημείωσε ότι για τα αγγεία, τα χάλκινα είδη και γενικά τις καθ' αυτό αρχαιότητες είναι εύκολο να τις ξεχωρίσουν γιατί οι κυπριακές είναι "χαρακτηριστικές".

    Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο με τις εικόνες. "Πολλές φορές δεν μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας ότι μία εικόνα είναι από την Κύπρο, αν και κατά 80% μπορούμε να τις ξεχωρίσουμε," συμπλήρωσε.

    Αναφορικά με την τελευταία περίπτωση του Μονάχου της Γερμανίας και τη σύλληψη του Τούρκου αρχαιοκάπηλου Αϊντίν Ντικμέν για κατοχή ανεκτίμητης αξίας εικόνων, τοιχογραφιών και ψηφιδωτών, ο κ. Χατζησάββας απέφυγε να εκτιμήσει τη χρηματική αξία των αντικειμένων που βρέθηκαν.

    Ιδιαίτερα για τις τοιχογραφίες από την εκκλησία του Αντιφωνήτη που βρέθηκαν στα χέρια του Ντικμέν, ο κ. Χατζησάββας τόνισε ότι "εμείς δεν τις υπολογίζουμε σε χρήμα, για μας έχουν ανεκτίμητη αρχαιολογική και ιστορική αξία".

    Για την απόφαση του δικαστηρίου της Ιντιανάπολης, των ΗΠΑ, για τα ψηφιδωτά της Παναγίας της Κανακαριάς, που σήμερα βρίσκονται στο Βυζαντινό Μουσείο, ο κ. Χατζησάββας σημείωσε ότι δημιουργεί προηγούμενο αφού δεν υπήρχε σχετική νομοθεσία στις ΗΠΑ.

    "Η απόφαση του δικαστηρίου για την Κανακαριά έγινε νόμος και εάν υπάρξει νέα παρόμοια υπόθεση θα μπορεί να βασιστεί στην απόφαση αυτή", πρόσθεσε.

    Σημείωσε ότι ανακαλύψεις, όπως αυτές της Κανακαριάς και του Αντιφωνήτη, είναι πολύ σημαντικές γιατί "από τη μία αποθαρρύνουν πιθανούς αγοραστές και από την άλλη τους αρχαιοκάπηλους".

    Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Χατζησάββας, ο θόρυβος που δημιουργείται από τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης ευαισθητοποιούν άτομα, συλλέκτες και μουσεία για το θέμα αυτό.

    Ο Αναπληρωτής Διευθυντής επεσήμανε ότι οι μεγαλύτερες αγορές των κλεμμένων αντικειμένων είναι οι πλούσιες χώρες, όπως η Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ολλανδία και το Βέλγιο, και αυτό είναι φυσικό γιατί εκεί ζουν πλούσιοι συλλέκτες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [06] Συνάντηση Κυπριανού - Λυσσαρίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,06/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σε πολύ καλό δρόμο βρίσκεται, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη, ο διάλογος ΔΗΚΟ - ΕΔΕΚ για τις προεδρικές εκλογές.

    Ο κ. Λυσσαρίδης μιλούσε ύστερα από συνάντηση 20 λεπτών που είχε το μεσημέρι με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Σπύρο Κυπριανού.

    Ο κ. Λυσσαρίδης χαρακτήρισε την ανταλλαγή απόψεων με τον κ. Κυπριανού "πολύ φιλική" και τη συνάντηση "φιλική και εποικοδομητική".

    Εξέφρασε εξάλλου την πεποίθηση ότι "είμαστε σε καλό δρόμο" και σημείωσε ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί.

    Κληθείς να πει αν υπάρχει ενδεχόμενο κάποιας κοινής συνάντησης με άλλους αρχηγούς κομμάτων, ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε ότι πρώτα πρέπει να κλείσουν οι διμερείς επαφές.

    "Μετά", πρόσθεσε, "θα ξαναδώ τον κ. Κυπριανού για να τον πληροφορήσω για τα αποτελέσματα των επαφών μου. Και αν τα αποτελέσματα των επαφών μου είναι καλά, όλα είναι μέσα στα ενδεχόμενα".

    Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι συμμερίζεται απόλυτα τα όσα είπε ο κ. Λυσσαρίδης και επεσήμανε ότι η συνάντηση ήταν "φιλική και εποικοδομητική και με πλήρη επίγνωση των ευθυνών μας.

    Ανταλλάξαμε απόψεις βάση της κοινής γραμμής που ακολουθούμε στο εθνικό θέμα και ως προς το τί πρέπει να γίνει κατά την άποψη μας", σημείωσε, επισημαίνοντας ότι δεν μπορούν να δοθούν λεπτομέρειες πριν από την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων.

    Ο κ. Κυπριανού απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση αν θα ήθελε την πραγματοποίηση μιας πολυμερούς συνεργασίας, όπως είναι η πρόταση της ΕΔΕΚ.

    Κληθείς να πει αν αλλάζουν τα χρονοδιαγράμματα που έθεσε χθες, ο κ. Κυπριανού ανέφερε: "Eξαρτάται. Παρόλο ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο μέσο διαβουλεύσεων, μας απασχολεί πολύ όλους μας το τί θα γίνει τη Δευτέρα - Τρίτη με την άφιξη του κ. Χόλμπρουκ που δεν γνωρίζουμε τί ακριβώς προτίθεται να κάμει".

    Ο κ. Λυσσαρίδης σημείωσε από την πλευρά του ότι δεν βλέπει την ανάγκη αλλαγής χρονοδιαγραμμάτων.

    "Δεν πρόκειται πια για χρονοβόρα διαδικασία. Δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι σήμερα ολοκληρώνει τις διαβουλεύσεις του και πως ίσως να ξανασυναντηθεί με τον κ. Κυπριανού.

    Επίσκεψη Χόλμπρουκ

    Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, κατόπιν εξουσιοδότησης των αρχηγών των κομμάτων, επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον ρώτησε αν γνωρίζει οτιδήποτε πέραν από αυτό που ανακοινώθηκε για την επίσκεψη Χόλμπρουκ και η απάντηση του Προέδρου, σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, ήταν "όχι".

    Από την πλευρά του ο κ. Λυσσαρίδης χαρακτήρισε την κατάσταση "κάπως περίεργη".

    "Δεν ξέραμε τίποτα κατά τη διάρκεια της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου. Μας ελέχθη ότι θα υπήρχε μια επαφή με κάποιο εκπρόσωπο της αμερικανικής πρεσβείας, αλλά δεν είναι παράξενο ο κ. Χόλμπρουκ να ζητά να δει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κ. Ντενκτάς χωρίς να ξέρουμε τί θα συζητήσουν;", διερωτήθηκε ο κ. Λυσσαρίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [07] Χόλμπρουκ - Αρχηγοί Κομμάτων

    Λευκωσία,Κύπρος,06/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ερωτηματικά, ανησυχίες και επιφυλάξεις προκαλεί στην πολιτική ηγεσία, η ανακοίνωση για την αιφνίδια επίσκεψη του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στην Κύπρο.

    Το θέμα, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, απασχόλησε το πρωί και τη σύσκεψη των αρχηγών και κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων, ενώ ο ίδιος έχει εξουσιοδοτηθεί να επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και να ενημερωθεί για τους λόγους της έκτακτης έλευσης Χόλμπρουκ.

    Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι με βάση τα όσα είχαν ειπωθεί, ο Αμερικανός απεσταλμένος θα πραγματοποιούσε επίσκεψη στην Κύπρο, μόνο εάν σημειωνόταν εμπλοκή στο θέμα της ενταξιακής πορείας.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής υπενθύμισε ακόμη ότι ο Ραούφ Ντενκτάς, όπως είχε επίσης λεχθεί, επουδενί λόγο θα εδέχετο οποιαδήποτε συζήτηση, εκτός εάν το Δεκέμβριο η ΕΕ αποφάσιζε την παγοποίηση της ενταξιακής διαπραγμάτευσης της Κύπρου.

    Τώρα, πρόσθεσε, ο κ. Ντενκτάς επεδέχθη ευχαρίστως, διερωτούμενος ταυτόχρονα τί μεσολάβησε.

    Ο κ. Κυπριανού κλήθηκε να σχολιάσει και τη θέση ότι ενδεχομένως οι Αμερικανοί, να θέλουν να παρέμβουν και να επηρεάσουν τα πράγματα, παραμονές των προεδρικών εκλογών.

    Εάν είναι για να αποδείξουν, ανέφερε ο κ. Κυπριανού, έστω και τώρα ότι υπάρχει ουσιαστική μεταβολή στην έως τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, ας μας γίνει και την παραμονή των εκλογών.

    Εάν όμως, συμπλήρωσε, γίνεται για τη δημιουργία εντυπώσεων, τότε θα πρέπει να πούμε ότι η κοροϊδία στο Κυπριακό πρέπει επιτέλους να τερματιστεί.

    Ο κ. Κυπριανού κλήθηκε να σχολιάσει ακόμη και το ενδεχόμενο, οι ΗΠΑ να παρεμβαίνουν εμμέσως στα εσωτερικά πράγματα της Κύπρου, υπέρ κάποιου συγκεκριμένου υποψηφίου.

    "Υποτίθεται", είπε ο κ. Κυπριανού, "οι ξένοι δεν πρέπει να αναμειγνύονται στα εσωτερικά μας, όπως κάθε χώρα επιθυμεί".

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΡΜ/ΓΠ)

    [08] Πρόεδρος Κληρίδης - Ν. Αναστασιάδης

    Λευκωσία,Κύπρος,06/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η επίσκεψη του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στην Κύπρο την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς και οι εξελίξεις μετά την παραίτηση των υπουργών του ΔΗΚΟ ήταν το αντικείμενο της σημερινής συνάντησης, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκου Αναστασιάδη.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι με τη συνεργασία ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ και με την εκλογή του Γλαύκου Κληρίδη στην προεδρία έχει εξυπηρετηθεί το συμφέρον του τόπου και εξέφρασε την ελπίδα ότι πέραν από προσωπικές πικρίες, το συμφέρον του τόπου, θα τεθεί και πάλιν υπεράνω των όποιων σκοπιμοτήτων.

    Απηύθυνε εξάλλου, πρόσκληση προς το ΔΗΚΟ και προς άλλες δυνάμεις για συνεργασία στη βάση προγράμματος και μέσα σε ένα θεσμικό πλαίσιο που δεν θα επιτρέπει τη δημιουργία προβλημάτων, που υπήρξαν στο παρελθόν.

    Κληθείς να απαντήσει προς ποιές δυνάμεις απευθύνεται η πρόσκληση, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ο ΔΗΣΥ δεν είναι αλλεργικός προς καμμία δύναμη.

    Χαρακτήρισε επίσης πολιτικά αξιόπιστη την πρόταση της ΕΔΕΚ για σύμπηξη μετώπου όλων των δυνάμεων, πλην του ΔΗΣΥ και των Φιλελευθέρων και είπε ότι είναι φυσικό, η πρόταση να μην απευθύνεται σε εκείνους, που έχουν δηλώσει ότι θα υποστηρίξουν το Γλαύκο Κληρίδη σε περίπτωση που θα είναι υποψήφιος.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Thursday, 6 November 1997 - 13:02:45 UTC