Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 21 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-11-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δήλωση αποχωρούντων Υπουργών ΔΗΚΟ
  • [02] Επίσκεψη Πρέσβη Ελλάδας στο ΚΥΠΕ
  • [03] Πρόεδρος Κληρίδης - επίσκεψη Κόρντοβεζ
  • [04] Ρωσία - "Ταύρος" - S300
  • [05] Κατοχικό καθεστώς - Απόστολος Ανδρέας
  • [06] EΔΕΚ - Πρόταση εξουσίας
  • [07] Αντικατοχική Εκδήλωση Κυθρεωτών

  • [01] Δήλωση αποχωρούντων Υπουργών ΔΗΚΟ

    Λευκωσία,Κύπρος,05/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την πεποίθηση ότι παρήξαν "μεγάλο έργο σε ποιότητα και όγκο", εξέφρασαν σήμερα οι πέντε υπό παραίτηση υπουργοί του ΔΗΚΟ σε γραπτή δήλωσή τους την οποία ανέγνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης, αμέσως μετά τη συνάντησή τους με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον οποίον επέδωσαν τις παραιτήσεις τους.

    "Για πέντε σχεδόν χρόνια παρήξαμε έργο μεγάλο σε όγκο και ποιότητα, στους πιο κρίσιμους και παραγωγικούς τομείς της πολιτειακής δράσης," αναφέρεται στη δήλωση των υπό παραίτηση υπουργών.

    Σημειώνεται δε ότι εργάστηκαν άοκνα και συνεργάστηκαν εποικοδομητικά και αντιδρούσαν αποτελεσματικά όπου και όταν χρειαζόταν.

    Αφού τονίζουν ότι επιτέλεσαν το καθήκον τους, οι πέντε υπό παραίτηση υπουργοί αναφέρουν ότι "αισθανόμαστε ότι μπορούμε να βλέπουμε κατευθείαν στα μάτια όλους ανεξαίρετα, μέσα και έξω από το ΔΗΚΟ, μέσα και έξω από την Κύπρο".

    Οι υπουργοί ευχαριστούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εμπιστοσύνη και αγάπη που τους έδειξε, αλλά και τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ ο οποίος είχε προτείνει την υπουργοποίησή τους στην κυβέρνηση Κληρίδη.

    Σημειώνεται ότι οι πέντε αποχωρούντες υπουργοί συμφώνησαν με την πρόταση του Προέδρου Κληρίδη να παρευρίσκονται στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει την Πέμπτη για το έργο της κυβέρνησης.

    Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο κ. Μιχαηλίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμμετοχή των υπουργών του ΔΗΚΟ ήταν "καθοριστική στην εξέλιξη της προσφοράς της κυβέρνησης Κληρίδη προς τον τόπο".

    "Η κυβέρνηση Κληρίδη κατέβαλε προσπάθεια για να πετύχει και πιστεύω ότι έχει επιτύχει σε όλους τους τομείς", συμπλήρωσε.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο αποχωρών Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης, ανέφερε ότι και οι πέντε υπουργοί σεβάστηκαν την απόφαση του κόμματος, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν παράλληλες θέσεις, τοποθετήσεις, εισηγήσεις και απόψεις.

    "Και οι πέντε υπουργοί που συμμετείχαν στην κυβέρνηση Κληρίδη είμαστε κομματικοί υπουργοί και υπακούοντες στην κομματική πειθαρχία σήμερα υποβάλαμε τις παραιτήσεις μας", συμπλήρωσε.

    Οπως είπε ο κ. Μιχαηλίδης κανένας από τους πέντε υπουργούς δεν είχε εκφράσει ποτέ πρόθεση να παραμείνει στην κυβέρνηση εάν η απόφαση του κόμματος ήταν να τερματιστεί η συνεργασία.

    Στις επίμονες ερωτήσεις σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν το ΔΗΚΟ στην απόφασή του να τερματίσει τη συνεργασία με τον ΔΗΣΥ και να παραιτηθούν οι υπουργοί του, ο κ. Μιχαηλίδης παρέπεμψε στην σχετική απόφαση του κόμματός του.

    Για το ίδιο θέμα, ο υπό παραίτηση Υπουργός Αμυνας Κώστας Ηλιάδης ανέφερε ότι η απόφαση λήφθηκε ενόψει της υποψηφιότητας του Προέδρου του ΔΗΚΟ για τις προεδρικές εκλογές, ώστε "να έχει το ελεύθερο των επαφών με όλες τις πολιτικές δυνάμεις γιατί αυτή τη στιγμή το ΔΗΚΟ είναι ανοικτό προς όλες τις πλευρές για συνεργασία".

    Οσον αφορά στην προεδρολογία, ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε ότι σημειώνονται ακόμη εξελίξεις, ότι βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη όλα τα σενάρια και ότι αναμένει εντός των ημερών να διαφανεί το αποτέλεσμα.

    Σε ερώτηση εάν ο ίδιος βλέπει το ενδεχόμενο επανάληψης της συνεργασίας ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ, απάντησε "σίγουρα ναι".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε ότι δεν διαφώνησε με την πρόταση του ΔΗΚΟ για συνεργασία με την ΕΔΕΚ αλλά αμφισβήτησε εάν ένα σενάριο που έγινε στο παρελθόν, δηλαδή το Μέτωπο με το οποίο το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ διεκδίκησαν τις προηγούμενες προεδικές εκλογές, "είναι σοφό να επαναληφθεί χωρίς πολύ βάσανο".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΧ)

    [02] Επίσκεψη Πρέσβη Ελλάδας στο ΚΥΠΕ

    Ελλάδα και Κύπρος έχουν πολλούς φίλους στην Ευρώπη και στη Δύση οι οποίοι, ωστόσο, μένουν αναξιοποίητοι επειδή σε ορισμένες από αυτές τις φίλα προσκείμενες ομάδες δεν φθάνουν οι πληροφορίες μας.

    Αυτό τόνισε σήμερα μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στα γραφεία του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) στη Λευκωσία, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Κυριάκος Ροδουσάκης, ο οποίος συνοδευόταν από το Σύμβουλο Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στη Λευκωσία Σταύρο Φραγκόπουλο.

    Οπως τόνισε ο κ. Ροδουσάκης "χρειάζεται ακόμη περισσότερη συνεργασία μεταξύ μας, πρεσβείες, πρακτορεία, γραφεία Τύπου, ώστε να μπρορέσουμε να αγγίξουμε και να προσεγγίσουμε εκείνους οι οποίοι θα μας βοηθήσουν στο μεγάλος μας εθνικό θέμα.

    Το θέμα μας είναι τόσο μεγάλο, τόσο ευρύ, τόσο σοβαρό και σπουδαίο ώστε πρέπει κάθε μέρα όλες μας οι προσπάθειες ακόμη περισσότερο να εντείνοναι και έχω υπόψη μου ότι υπάρχουν ομάδες φιλικές, όπως είναι οι ομογενειακές όπως είναι ακαδημαϊκοί όπως είναι πολιτικοί, άνθρωποι φίλοι της Ελλάδας και της Κύπρου," επεσήμανε ο κ. Ροδουσάκης".

    Ο Πρέσβης της Ελλάδας σημείωσε εξάλλου "ότι είναι πολύ ευχάριστη η εμπειρία να είμαι μαζί σας μάλιστα σε μια περίοδο επεκτάσεως, σε μια περίοδο διευρύνσεων και σε μια περίοδο επιτυχιών και κυρίως σε μια περίοδο συνεργασίας στενής με την Ελλάδα, με το αντίστοιχο πρακτορείο" (Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων).

    Ο κ. Ροδουσάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο αγγλόφωνο δελτίο που αποστέλλει το ΑΠΕ στις ελληνικές πρεσβείες και στο οποίο συμπεριλαμβάνονται ειδήσεις από το ΚΥΠΕ. Το δελτίο αυτό, πρόσθεσε, χρησιμοποιείται για ενημέρωση Υπουργείων Εξωτερικών και δημοσιογράφων.

    Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του "διότι αυτή η συνεργασία διευρύνεται και έχει πολύ περισσότερους αποδέκτες και προς το νότο και προς την Ευρώπη και Αμερική", καθώς επίσης και για το Internet και για όλα αυτά τα σύγχρονα μέσα "τα οποία είναι ανάγκη επίσης να αξιοποιήσουμε σήμερα".

    Υποδεχόμενος τον Πρέσβη της Ελλάδας, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΥΠΕ Ανθος Λυκαύγης αναφέρθηκε στην ανάπτυξη του ΚΥΠΕ ως του καθ' αυτού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της Κύπρου, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αδελφική συμπαράσταση του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της Ελλάδας, του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ).

    "Εξάλλου", πρόσθεσε, "οι ίδιοι οι σκοποί υπάρξεως του ΚΥΠΕ και του ΑΠΕ είναι ταυτόσιμοι κατά μέγα μέρος δεδομένου ότι εξυπηρετούν βασικά την εθνική υπόθεση του ελληνισμού. Και του ελληνισμού εδώ, όπου βρίσκεται ο δεύτερος κρατικός πόλος του, και αυτού στην Ελλάδα που εξυπηρετεί τον παγκόσμιο ελληνισμό".

    Οπως επεσήμανε ο κ. Λυκαύγης, "υπάρχουν κίνδυνοι που επαπειλούν την Κύπρο και το ΚΥΠΕ βασικά προσπαθεί να υπερβεί τους τουρκικούς μηχανισμούς, όπου μπορεί.

    Ευτυχώς", πρόσθεσε, "έχουμε δείγματα ότι καταφέρνουμε να υπερβούμε τα πολλαπλά μέσα που διαθέτουν κυρίως για να αποφύγουμε τη νομιμοποίηση και την εισδοχή του Τ/κ πρακτορείου ειδήσεων που έχουν δημιουργήσει και προσπαθούν με τη βοήθεια της Αγκυρας να προωθήσουν σε διάφορους οργανισμούς".

    Σημείωσε εξάλλου ότι "το Τ/κ πρακτορείο διαθέτει αυθονία μέσων και χρήματος, απασχολεί ακόμη και ξένους και το προσωπικό του υπερτερεί από το δικό μας αριθμητικώς. Παρόλον τούτο έχουμε καταφέρει να υπερβούμε και αυτούς τους περιορισμούς", πρόσθεσε ο κ. Λυκαύγης.

    Ακόμη είπε ότι "αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε περίοδο ανελίξεως, και μάλιστα κατακόρυφης, με την έννοια ότι μπορούμε να είμαστε καλυπτικότεροι και στην Κύπρο, κυρίως όμως στο εξωτερικό, όπως στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού".

    Οπως παρατήρησε, "μέσω μας το ΑΠΕ έχει τώρα πρόσβαση απόλυτη προς τη Μέση Ανατολή και εμείς έχουμε διά του ΑΠΕ πρόσβαση στην Ευρώπη και ταυτόχρονα στις Ηνωμένες Πολιτείες και συνδεόμεθα με όλον τον Ελληνισμό, όπου υπάρχει, και πέραν αυτού ακόμη".

    Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΥΠΕ αναφέρθηκε και στη μεγάλη σημασία που έχει η μετάδοση ειδήσεων και πληροφοριών μέσω της ιστοσελίδας του ΚΥΠΕ στο διεθνές διαδίκτυο Ιnternet.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - επίσκεψη Κόρντοβεζ

    Λευκωσία,Κύπρος,05/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την ερχόμενη εβδομάδα θα απαντήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης στην επιστολή του Γ.Γ. του ΟΗΕ για επίσκεψη του Ειδικού Συμβούλου του στην Κύπρο για να προτείνει συνομιλίες για το Κυπριακό χωρίς ημερομηνία λήξης.

    "Πιστεύω ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι έτοιμη η επιστολή για αποστολή", δήλωσε συγκεκριμένα ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ απέστειλε επιστολή σχετικά με επίσκεψη του Ντιέγκο Κόρντοβεζ στον Πρόεδρο Κληρίδη, τον Ραούφ Ντενκτάς και τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε θετικά σε ερώτηση εάν έχει μιλήσει με τον Αμερικανό Προεδρικό Απεσταλμένο, μετά την τελευταία συνάντηση του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στη Νέα Υόρκη.

    "Ο κ. Χόλμπρουκ με ενημέρωσε τηλεφωνικώς και για την τελευταία συνάντηση που είχε με τον κ. Ντενκτάς", συμπλήρωσε, χωρίς ωστόσο να επκεταθεί περισσότερο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ)

    [04] (Κ) Ρωσία - "Ταύρος" - S300

    Λευκωσία,Κύπρος,05/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Μόσχα εμφανίζεται φανερά ενοχλημένη από τα σενάρια της τουρκικής άσκησης "Ταύρος" στην κατεχόμενη Κύπρο, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και προσβολές ομοιωμάτων του πυραυλικού συστήματος S300.

    Οπως μεταδίδει σήμερα το ρωσικό πρακτορείο "Νόβοστι", κύκλοι του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών εμφανίστηκαν σαφώς ενοχλημένοι από τις τουρκικές ενέργειες.

    Ταυτόχρονα, έγκυρη πηγή, η οποία θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία της, δήλωσε στο πρακτορείο ότι τόσο τα σενάρια των τουρκικών ασκήσεων, όσο και η επιστολή του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, προς τους ομολόγους στο ΝΑΤΟ, στην οποία διαμαρτύρεται για τις διευρυμένες σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας στον στρατιωτικό τομέα, απασχόλησαν σύσκεψη στο ρωσικό ΥΠΕΞ.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Νόβοστι", η σύσκεψη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι τουρκικές αντιδράσεις οφείλονται κατά κύριο λόγο στις ανησυχίες των στρατιωτικών στην Αγκυρα για τη διεύρυνση του ρόλου της Ρωσίας στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, ενός ρόλου ο οποίος περνά μέσα από την ανάπτυξη των σχέσεών της με την Ελλάδα.

    Ταυτόχρονα, η ίδια πηγή σημειώνει ότι μερικοί στρατιωτικοί κύκλοι στην Αγκυρα φαίνεται πως επιθυμούν να λύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία με την Ελλάδα και την Κύπρο διά της οδού της αντιπαράθεσης με τη Μόσχα, κάτι που, όπως σημείωσε, αποτελεί για την Αγκυρα "άκρως επικίνδυνο παιγνίδι".

    (ΚΥΠΕ/ΧΓ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [05] Κατοχικό καθεστώς - Απόστολος Ανδρέας

    Λευκωσία,Κύπρος,05/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αρνητική ήταν η απάντηση του κατοχικού καθεστώτος σε πρόταση της Κυβέρνησης για αποστολή στο ακριτικό Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα ομάδας επιστημόνων και τεχνιτών για συντήρηση και αποκατάσταση της Ιεράς Μονής.

    Αυτό ανέφερε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Τάσος Τζιονής, σύμφωνα με τον οποίον τα Ηνωμένα Εθνη διαβίβασαν χθες την απάντηση του κατοχικού καθεστώτος στις Αρχές της Δημοκρατίας.

    Οπως ανέφερε ο κ. Τζιονής, το κατοχικό καθεστώς δεν επιτρέπει τη συντήρηση της Μονής από την κυπριακή Κυβέρνηση και αντιπρότεινε η συντήρηση να γίνει από Τουρκοκύπριους.

    Παράλληλα όμως δεν παρέλειψε να διαμηνύσει ότι εάν θέλει η Κυπριακή Δημοκρατία να αναλάβει το κόστος των εργασιών αυτό είναι ευπρόσδεκτο, υποδεικνύοντας μάλιστα και τρόπους, ενδεχομένως μέσω προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για να διαβιβασθούν τα χρήματα.

    Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών επεσήμανε στην Επιτροπή ότι το θέμα δεν έχει λήξει και θα καταβληθούν νέες προσπάθειες.

    Η πρόταση της Κυβέρνησης είναι να αποσταλούν στο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα ομάδες επιστημόνων, στην οποία θα συμμετέχουν αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, τοπογράφοι και αρχαιολόγοι, καθώς και τεχνίτες, για καταγραφή των ζημιών και ετοιμασία μελέτης.

    Στη συνέχεια θα προχωρούσαν, με τη βοήθεια Ε/Κ εγκλωβισμένων, στη συντήρηση και αποκατάσταση των ζημιών που έχει υποστεί το μοναστήρι.

    Στην Επιτροπη Προσφύγων συζητήθηκε σήμερα και το ευρύτερο θέμα της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα.

    Ο εκ των εισηγητών του θέματος βουλευτής Αμμοχώστου του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου επεσήμανε ότι χρειάζεται ενεργότερη εμπλοκή και ιδιαιτέρως της Βουλής στις προσπάθειες διάσωσης και επαναπατρισμού αρχαιοτήτων που έχουν κλαπεί.

    Ο κ. Τζιόνης δεν δίστασε να ομολογήσει ότι υπάρχει πρόβλημα συντονισμού μεταξύ των διαφόρων αρμοδίων υπηρεσιών στο θέμα αυτό και εισηγήθηκε τη δημιουργία ενός μηχανισμού για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος.

    Εκ μέρους της Ιεράς Αρχιεπισκοπης ο κ. Αθανάσιος Παπαγεωργίου ανέφερε ότι δεν υπάρχει εκκλησια στα κατεχόμενα που να μην έχει συληθεί.

    Ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε συγκεκριμένες περιπτώσεις εκκλησιών στην Καρπασία από τις οποίες κλάπηκαν οι εικόνες και αφαιρέθηκαν τοιχογραφίες, καθώς και άλλες οι οποίες μετατράπηκαν σε αποθήκες, σταύλους και ακόμη και τουαλέτες.

    Δεν υπάρχει, είπε ο κ. Παπαγεωργίου, καμία εκκλησία που να μην έχει συληθεί. Ακόμη και από τις πέντε εκκλησίες τις οποίες το κατοχικό καθεστώς δεν παραλείπει να παρουσιάζει σε ξένους ως δείγμα δήθεν της προσπάθειες που καταβάλλει για τη διάσωσή τους έχουν υποστεί λεηλασίες και κλοπές, είπε.

    Παρούσα στη σημερινή συνεδρία ήταν και η επίτιμη πρόξενος της Κύπρου στην Ολλανδία, Τασούλα Χατζηττοφή, η οποία, κεκλεισμένων των θυρών, προέβη σε ενημέρωση σχετικά με τη συγκεκριμένη δράση και τις προσπάθειές της, που άρχισαν το 1988, για εντοπισμό και επιστροφή κλεμένων αρχαιολογικών αντικειμενικών της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΜΚ/ΜΑ)

    [06] EΔΕΚ - Πρόταση εξουσίας

    Λευκωσία,Κύπρος,05/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Πρωτοβουλία για πολυμερή, νικηφόρα, εναλλακτική πρόταση εξουσίας παρουσίασε απόψε σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης.

    Ο κ. Λυσσαρίδης τόνισε ότι "αυτή είναι ίσως η τελευταία μου δυνατότητα παρέμβασης σε μιαν απεγνωσμένη προσπάθεια για ουσιαστική επανατροχιοδρόμηση του εθνικού μας θέματος και για μιαν άλλη διακυβέρνηση, που θα σέβεται την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα του πολίτη".

    Μιλώντας στη διάσκεψη, ο κ. Λυσσαρίδης επεσήμανε ότι η μακρά παρουσία του ΔΗΚΟ σ' αυτή τη συγκυβέρνηση απέβη αρνητική, σημειώνοντας ότι "δημιουργείται τώρα μια νέα δυναμική".

    Ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι θεωρεί καθήκον του να συσπειρώσει το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ, τους Ενωμένους Δημοκράτες, τους Νέους Ορίζοντες και τους Οικολόγους - Περιβαλλοντιστές, διότι "δεν έχουμε διαφυγή. Κωλυσιεργία σημαίνει σίγουρη επανεκλογή Κληρίδη".

    Αναφερόμενος στην πρότασή του, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι "αφορά τη σύμπηξη πολυμερούς συνεργασίας, που να παρέχει εχέγγυα νικηφόρας πορείας στις προεδρικές εκλογές." Ο διάλογος, πρόσθεσε, θα διεξαχθεί χωρίς όρους ή προϋποθέσεις και χωρίς να θεωρείται οποιαδήποτε υποψηφιότητα ως δεδομένη.

    Είπε, επίσης, ότι "ο υποψήφιος θα πρέπει να πληροί τα κριτήρια της ικανότητας και της εντιμότητας, ώστε να παρέχει τα εχέγγυα εφαρμογής του κοινού προγράμματος", σημειώνοντας ότι θα αναλύσει την πρότασή του αύριο στις ηγεσίες όλων των προαναφερθέντων κομμάτων.

    Στη συνέχεια, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι εάν αποτύχει και αυτή η προσπάθεια, "δεν έχουμε άλλη διέξοδο από του να δώσουμε εμείς την εναλλακτική πρόταση, που απευθύνεται προς όλους τους πολίτες που πιστεύουν σε μιαν άλλη διακυβέρνηση, με άλλο ύφος και άλλο ήθος".

    Κληθείς να αναφέρει τους λόγους που πιστεύει ότι το ΑΚΕΛ θα ανταποκριθεί σ' αυτή την πρόταση, η οποία δεν διαφέρει πολύ από προηγούμενη, ο κ. Λυσσαρίδης επεσήμανε ότι τώρα έχουν αλλάξει τα δεδομένα σχετικά με τη συνεργασία του ΔΗΚΟ με το ΔΗΣΥ.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [07] Αντικατοχική Εκδήλωση Κυθρεωτών

    Λευκωσία,Κύπρος,05/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αντικατοχική εκδήλωση που άρχισε με εσπειρινό στην Παναγία Ευαγγελίστρια στη Λευκωσία οργάνωσαν σήμερα ο Δήμος Κυθρέας και η Συντονιστική Επιτροπή Ευρύτερης Περιοχής Κυθρέας.

    Στη συνέχεια, αντιπροσωπεία των Κυθρεωτών πορεύθηκε προς το οδόφραμα της Μίας Μηλιάς όπου επέδωσε ψήφισμα προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ σε εκπρόσωπο της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο.

    Για άλλη μια φορά οι Κυθρεώτες αξίωσαν την επιστροφή στις εστίες τους, την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων και τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

    Σε χαιρεστιμό του στην αντικατοχική εκδήλωση, που διάβασε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωνάννης Κασουλίδης, ο Πρόεδρος Κληρίδης εκφράζει την πεποίθηση ότι "τέτοιες ειρηνικές εκδηλώσεις συμβάλλουν θετικά στον αγώνα μας".

    Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι ο αγώνας για επιστροφή συνεχίζεται "χωρίς αμφιταλαντεύσεις και παλινδρομήσεις, σταθερά, με επιμονή και σωφροσύνη, με δυναμισμό και με την πεποίθηση ότι θα πετύχουμε".

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε επίσης ότι "με ενωμένες τις δυνάμεις μας, με τη βοήθεια των όπου γης Ελλήνων και με την έμπρακτη συμπαράσταση της Ελλάδας και με την αλληλεγγύη ξένων κρατών και προσωπικότητων, είμαστε σίγουροι ότι θα σώσουμε την Κύπρο".

    Τέλος ανέφερε ότι η πολιτική της κυβέρνησης "έχει βελτιώσει και αναβαθμίσει διεθνώς τη θέση μας και έχει αφήσει φοβερά εκτεθειμένη την τουρκική πλευρά" και επεσήμανε το διεθνές ενδιαφέρον για λύση του Κυπριακού το οποίο, όπως είπε, αναμένεται να κορυφωθεί μετά τις προεδικές εκλογές του Φεβρουαρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 5 November 1997 - 22:12:22 UTC