Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-08-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απευθείας συνομιλίες - δεύτερη μέρα
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] Κύπρος - διαμαρτυρία ΟΗΕ - ενοποίηση
  • [04] Αδεια σε υπεράκτια Γιουγκοσλαβική Τράπεζα
  • [05] Συνάντηση Χάνεϊ - Μπριλ - Μάτεν - Μπατού

  • [01] Απευθείας συνομιλίες - δεύτερη μέρα

    Μοντρέ,Ελβετία,12/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Με νέα συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντνεκτάς και του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Ντιέγκο Κόρτοβεζ, συνεχίστηκε η σημερινή δεύτερη μέρα των απευθείας συνομιλιών, που λαμβάνουν χώρα στη μικρή ελβετική πόλη Κλιόν, κοντά στο Μοντρέ.

    Εξάλλου, στο περιθώριο των απευθείας συνομιλιών, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα με τον Ειδικό Απεσταλμένο της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, και τον Αμερικανό Πρέσβη στη Κύπρο Κένεθ Μπριλ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΜ/ΜΧΗ)

    [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,12/08/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           75.62 (+0.04)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   84.77 (-0.02)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     65.03 (+0.26)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 57.09 (-0.09)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  76.30 (+0.70)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                64.23 (+0.72)
        Εμπορικές Εταιρείες                     47.66 (-0.50)
        Αλλες Εταιρείες                         59.57 (-1.03)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK  227813.070
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/MΧ)

    [03] Κύπρος - διαμαρτυρία ΟΗΕ - ενοποίηση

    Λευκωσία,Κύπρος,12/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος κατάγγειλε στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν τη συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, η οποία αποσκοπεί στην μερική ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία.

    Σε επιστολή προς τον κ. Αναν, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβης Νίκος Αγαθοκλέους, επισημαίνει ότι η συμφωνία υπογράφηκε μόνο πέντε μέρες πριν την έναρξη του δεύτερου γύρου των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Ταυτόχρονα αναφέρει ότι "αυτές οι παράνομες και καταδικαστέες ενέργειες της Τουρκίας αποσκοπούν στην εδραίωση του ντε φάκτο διαμελισμού της Κύπρου και αντιτίθενται στις πρόνοιες του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των συναφών τους ψηφισμάτων και αποφάσεων για την Κύπρο".

    Ο κ. Αγαθοκλέους σημειώνει ότι αυτή η εχθρική συμπεριφορά της Τουρκίας αποτελεί "πολιτική εκβιασμού" την παραμονή των απευθείας συνομιλιών και υποσκάπτει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για επίλυση του Κυπριακού.

    "Αυτές οι ενέργειες", συνεχίζει, "δήθεν γίνονται σε απάντηση της συμπερίληψης της Κύπρου στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο Ατζέντα 2000, όπου η Κύπρος θεωρείται μια από τις χώρες που πληρούν τα κριτήρια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Αφού επισημαίνει ότι αυτά που αναφέρονται στην Ατζέντα 2000 δεν είναι νέα στοιχεία, ο κ. Αγαθοκλέους τονίζει ότι ο χρόνος και ο τρόπος που αντέδρασε η Τουρκία "δεν είναι τίποτε άλλο από πρόφαση και αποκαλύπτει τους πραγματικούς σκοπούς της Τουρκίας όσον αφορά την Κύπρο".

    "Περαιτέρω, επιδεικνύει την παντελή έλλειψη πολιτικής βούλησης για λύση του Κυπριακού από πλευράς της Τουρκίας", προσθέτει.

    Ο κ. Αγαθοκλέους τονίζει τη διαμαρτυρία της κυπριακής κυβέρνησης εναντίον των νέων αυτών παράνομων τουρκικών ενεργειών, οι οποίες "μπορούν να επηρεάσουν το καλό κλίμα" που επιτεύχθηκε κατά τον πρώτο γύρο των απευθείας συνομιλιών και να επηρεάσουν αρνητικά "τη διαπραγματευτική διαδικασία σε μιαν περίοδο αυξημένου ενδιαφέροντος κι εμπλοκής από μέρους της διεθνούς κοινότητας".

    Ωστόσο, επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνηση θα συμμετάσχει στις απευθείας συνομιλίες με πολιτική θέληση και αποφασιστικότητα να κάνει ό,τι μπορεί για επίτευξη βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

    Η επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Κύπρου στον ΟΗΕ κυκλοφόρησε χθες ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [04] Αδεια σε υπεράκτια Γιουγκοσλαβική Τράπεζα

    Λευκωσία,Κύπρος,12/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αδεια για άσκηση τραπεζικών εργασιών στη γιουγκοσλαβική Τράπεζα Vojvodjanska Banka AD, παραχώρησε σήμερα ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Αυξέντης Αυξεντίου.

    Η Τράπεζα που θα λειτουργήσει από τη Κύπρο πάνω σε υπεράκτια βάση, θα συναλλάσεται μόνο σε ξένα νομίσματα και με άλλες υπεράκτιες ή ξένες εταιρείες και με μη μόνιμους κατοίκους της Κύπρου. Θα υπόκειται σε εποπτεία και έλεγχο από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, παράλληλα με την τραπεζική εποπτική αρχή της Γιουγκοσλαβίας.

    Η Vojvodjanska είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στη Γιουγκοσλαβία, με σύνολο ενεργητικού 785 εκατομμύρια δολλάρια ΗΠΑ. Συστάθηκε το 1962 και λειτουργεί με εκτενές δίκτυο καταστημάτων στη Γιουγκοσλαβία και γραφεία αντιπροσωπείας στη Φρανκφούρτη, το Λονδίνο και τη Μόσχα.

    Με την παραχώρηση της σημερινής άδειας, η Vojvodjanska θα αναλάβει τις εργασίες της Κυπριακής Υπεράκτιας Τραπεζικής Μονάδας της Kreditna Banka Beograd, που συστάθηκε το 1992.

    Μέχρι σήμερα έχουν παραχωρηθεί 31 άδειες για άσκηση τραπεζικών εργασιών πάνω σε υπεράκτια βάση σε ισάριθμες ξένες τράπεζες, καθώς και 8 άδειες για την εγκαθίδρυση γραφείων αντιπροσωπείας από ξένες τράπεζες στη Κύπρο.

    Ενδιαφέρον για λειτουργία από την Κύπρο πάνω σε υπεράκτια βάση έχουν επιδείξει και άλλες ξένες τράπεζες και στο εγγύς μέλλον αναμένεται η παραχώρηση και άλλων τραπεζικών αδειών.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [05] Συνάντηση Χάνεϊ - Μπριλ - Μάτεν - Μπατού

    Μοντρέ,Ελβετία,12/08/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Συνάντηση με τον Αμερικανό Πρέσβη στη Λευκωσία Κένεθ Μπριλ είχαν σήμερα οι νυν και πρώην Πρέσβεις της Ελλάδας στην Κύπρο, Κυριάκος Ροδουσάκης και Αλέξανδρος Σάνδης, στο περιθώριο του δεύτερου γύρου των απευθείας συνομιλιών που διεξάγεται στην Ελβετία.

    Εξάλλου, οι κ. Ροδουσάκης και Σάνδης συναντώνται αυτή τη στιγμή με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Κυπριακό, Κέστερ Χίσλιπ και τον Πρέσβη της ΕΕ στην Κύπρο, Ζιλ Ανουί.

    Χθες βράδυ παρακάθησαν σε δείπνο με τον Τούρκο Αναπληρωτή Υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, ο ειδικός απεσταλμένος της Βρετανίας για το Κυπριακό, Σερ Ντέβιντ Χάνεϊ, και ο Υπατος Αρμοστής της χώρας στη Λευκωσία, Ντέιβιντ Μάτεν, καθώς και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Κένεθ Μπριλ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ/ΜΧ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Tuesday, 12 August 1997 - 20:49:47 UTC