Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-08-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απευθείας Συνομιλίες - Συνεδρία Εθνικού Συμβουλίου
  • [02] Συνομιλίες - άτυπα έγγραφα
  • [03] Χριστοδούλου - ΕΤΥΚ - Αμυνα
  • [04] Συνομιλίες Γκλιόν - περίληψη
  • [05] Ροκοζέφσκι - στρατιωτικός διάλογος
  • [06] ΟΥΝΦΙΣΥΠ - Πύλα
  • [07] ΟΥΝΦΙΣΥΠ - ανθρωπιστικά θέματα
  • [08] Τ/κ Τύπος - συνομιλίες
  • [09] Ο Ασίλ Ναδίρ στα κατεχόμενα
  • [10] Απευθείας Συνομιλίες
  • [11] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

  • [01] Απευθείας Συνομιλίες - Συνεδρία Εθνικού Συμβουλίου

    Μοντρέ,Ελβετία,13/08/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Ατυπα έγγραφα επέδωσε χθες ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Ντιέγκο Κόρτοβεζ, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, και τον Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς.

    Αυτό επιβεβαίωσε απόψε στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος Κληρίδης μετά από μαραθώνια συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, η οποία διήρκησε περισσότερο από τρεις ώρες. Ο Πρόεδρος Κληρίδης απέφυγε, ωστόσο, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

    Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, δόθηκαν δύο έγγραφα που αφορούν την ουσία και τη διαδικασία του Κυπριακού, επί των οποίων οι δύο πλευρές αναμένεται να τοποθετηθούν κατά την πρωϊνή συνάντηση με τον κ. Κόρτοβεζ, στην οποία θα παρίστανται και οι σύμβουλοι των δύο ηγετών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΧ/ΡΑΓ)

    [02] Συνομιλίες - άτυπα έγγραφα

    Μοντρέ,Ελβετία,13/08/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Δύο άτυπα έγγραφα, στα οποία γίνεται αναφορά στο συνταγματικό και στον τρόπο μελλοντικού χειρισμού του εδαφικού, έδωσε χθες στις δύο πλευρές ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρτοβεζ.

    Οι δύο πλευρές αναμένεται να εκφράσουν τις θέσεις τους επί των εγγράφων, τα οποία αφορούν τόσο την ουσία όσο και τη διαδικασία, κατά τη σημερινή διευρυμένη συνάντηση, που θα γίνει στην παρουσία των δύο αντιπροσωπειών με πλήρη σύνθεση, δήλωσαν στο ΚΥΠΕ έγκυρες πηγές.

    Η παρουσίαση των εγγράφων, εξήγησαν οι ίδιες πηγές, τοποθετεί σε δεύτερη μοίρα το αναθεωρημένο έγγραφο Κόρτοβεζ, που δόθηκε στους δύο ηγέτες στο Τράουτμπεκ, αφού τώρα οι συνομιλητές θα ασχολούνται με τα δύο νέα έγγραφα.

    Το Εθνικό Συμβούλιο μελέτησε τα δύο έγγραφα, τα οποία δεν υπερβαίνουν τις δέκα σελίδες, κατά τη χθεσινή του συνεδρία κι εκφράστηκαν απόψεις για τους περαιτέρω χειρισμούς, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι "τώρα ασχολούμαστε με τα δύο νέα έγγραφα", τα οποία "έχουν μια διαφορετική προσέγγιση".

    Η χθεσινή συνάντηση μεταξύ του κ. Κόρτοβεζ, του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς διήρκησε 75 περίπου λεπτά. Κατά τη συνάντηση, οι δύο διαπραγματευτές ολοκλήρωσαν τις απόψεις τους επί βασικών πτυχών του Κυπριακού.

    Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό, ο κ. Κόρτοβεζ είχε χθες κατ' ιδίαν συνάντηση με τον κ. Ντενκτάς πριν την κοινή συνάντηση των τριών. Το απόγευμα δεν πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων στο ξενοδοχείο Ρίγκι Βοντουά, όπου διεξάγονται οι συνομιλίες.

    Σήμερα, η ελβετική κυβέρνηση θα παραθέσει δείπνο προς τις δύο αντιπροσωπείες που συμμετέχουν στις συνομιλίες σε κάστρο στην περιοχή.

    Στο μεταξύ, οι διάφοροι αντιπρόσωποι των χωρών που βρίσκονται στο Μοντρέ διατηρούν επαφή με τις δύο πλευρές. Εξάλλου, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης προγραμματίζει συναντήσεις με τον Αμερικανό Πρέσβη Κένεθ Μπιλ και το Γερμανό εκπρόσωπο Ντέτλεφ Γκραφ Ζου Ραντσάου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [03] Χριστοδούλου - ΕΤΥΚ - Αμυνα

    Λευκωσία,Κύπρος,13/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Η τακτική μας είναι ειρηνική και ειρηνική θέλουμε να είναι η πορεία μας, για εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του εθνικού μας προβλήματος, αλλά δεν παύουμε να προετοιμαζόμαστε αμυντικά, για να αποτρέψουμε τον πόλεμο."

    Αυτό τόνισε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών και Αναπληρωτής Υπουργός Αμυνας, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, μιλώντας ύστερα από την παραλαβή επιταγής ποσού 15 χιλ. λιρών, που αποτελεί εισφορά για την άμυνα, εκ μέρους των γυναικών της Ενωσης Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ).

    Το πιο πάνω ποσό αποτελεί προϊόν εράνου που έγινε κατά την ημέρα της γιορτής της γυναίκας, με πρωτοβουλία των γυναικών - μελών της ΕΤΥΚ, μεταξύ των μελών της Ενωσης.

    "Προετοιμαζόμαστε και ενισχυόμαστε γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αντιληφθεί ο αντίπαλος, ότι είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε ανυποχώρητα τη μάχη μέχρις ότου δικαιωθεί η πατρίδα μας", επεσήμανε ο κ. Χριστοδούλου.

    Αναφερόμενος στην ενέργεια αυτή των γυναικών της ΕΤΥΚ, τις ευχαρίστησε και τις συνεχάρη, τονίζοντας σινάμα ότι "πρωτοβουλίες όπως αυτή, δίνουν το στίγμα της αισιοδοξίας σε σχέση με το μέλλον αυτού του τόπου".

    Η ηγεσία και τα μέλη της ΕΤΥΚ έχουν προ πολλού καταξιωθεί στη συνείδηση του κυπριακού λαού και για την επαγγελματική τους επάρκεια, αλλά και για την "αξιομνημόνευτη εθνική προσφορά τους", υπενθυμίζοντας την πρωτοβουλία τους για παροχή βοήθειας προς τους Βορειοηπειρώτες.

    Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της ΕΤΥΚ, Λοίζος Χατζηκωστής, ανέφερε πως το ποσό είναι συμβολικό, και εκφράζει τη διάθεση των μελών της ΕΤΥΚ να προσφέρουν στην αγωνιζόμενη Κύπρο και να την ενισχύσουν στο δύσκολο αγώνα της.

    Ο κ. Χατζηκωστής ανακοίνωσε πως η ΕΤΥΚ θα προβεί σε μια αξιόλογη σε ποσό, εισφορά προς τους στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ, καθώς και στους καταδρομείς.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [04] Συνομιλίες Γκλιόν - περίληψη

    Λευκωσία,Κύπρος,13/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η σημερινή τρίτη μέρα των απευθείας συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς που διεξάγονται στην πολίχνη Γκλιόν, κοντά στο Μοντρέ, ενώ δεν αποκλείεται να αποβεί καθοριστική για τη συνέχιση και το τελικό αποτέλεσμα των συνομιλιών, μετά τις χθεσινές σημαντικές εξελίξεις.

    Κατά την πρώτη διευρυμένη συνάντηση που επρόκειτο να αρχίσει στις 10.30 το πρωί, οι δύο πλευρές αναμένεται να εκφράσουν τις θέσεις τους επί των δύο συνισταμένων στο άτυπο έγγραφο ή έγγραφα, που επέδωσε χθες στις δύο πλευρές ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ. Οι συνισταμένες αφορούν στο συνταγματικό, τον τρόπο μελλοντικού χειρισμού του εδαφικού, τις βασικές ελευθερίες, αλλά και διαδικαστικά θέματα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από το Μοντρέ, σημαντικό θεωρείται για την Ε/κ πλευρά, το γεγονός ότι στο θέμα της κυριαρχίας απαλείφθηκε η αναφορά ότι εκπηγάζει από τις δύο κοινότητες και παραμένει ότι είναι μία και αδιαίρετη. Το νέο έγγραφο που μελέτησε σε μακρά, ψεσινή συνεδρία το Εθνικό Συμβούλιο, δεν είναι για αποδοχή ή απόρριψη, αλλά επιδέχεται τροποποιήσεις. Πάντως, δεν έχει ακόμη διεκρινιστεί, αν πρόκειται για ένα έγγραφο που περιλαμβάνει μαζί τα θέματα ουσίας και τα θέματα διαδικασίας ή δύο ξεχωριστά έγγραφα. Σημειώνεται επίσης, ότι στη σημερινή τρίτη συνάντηση των δύο πλευρών, θα είναι η πρώτη φορά στην οποία θα μετέχουν, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ έγκυρες πηγές, οι δύο αντιπροσωπείες με πλήρη σύνθεση. Στις τρεις συναντήσεις των δύο πρώτων ημερών, μεταξύ Κληρίδη - Ντενκτάς παρίστατο μόνο ο Ντιέγκο Κόρντοβεζ, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, είχε και χωριστές συνομιλίες με τους δύο ηγέτες.

    Είχε δηλαδή αποκλειστεί απ' όλες τις έως τώρα επαφές, μέχρι και ο εδώ και πολλά χρόνια αναμεμειγμένος σε όλες τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ, γεγονός που προκαλεί έκπληξη στους διπλωματικούς κύκλους.

    Με τα νέα δύο άτυπα έγγραφα, εξήγησαν στο ΚΥΠΕ οι ίδιες πηγές, τοποθετείται σε δεύτερη μοίρα το αναθεωρημένο έγγραφο Κόρντοβεζ, που δόθηκε στους δύο ηγέτες στο Τράουτμπεκ.

    Αλλωστε, όπως έγκυρες πηγές ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ύστερα από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, "τώρα ασχολούμαστε με τα δύο νέα έγγραφα", τα οποία "έχουν μια διαφορετική προσέγγιση".

    Οι νέες εξελίξεις και η καθοριστική για την παραπέρα πορεία των συνομιλιών, σημερινή συνάντηση των δύο πλευρών, θέτει προσωρινά στο περιθώριο και τις διαμαρτυρίες της κυπριακής κυβέρνησης και της ελληνοκυπριακής πλευράς, για τη συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, για τη μερική ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία. Αλλωστε, χθες συνέπεσε και η δημοσιοποίηση της καταγγελίας στο ΓΓ του ΟΗΕ, από την Κύπρο για την εν λόγω συμφωνία, με επιστολή προς τον Κόφι Αναν, του Μόνιμου Αντιπρόσωπου της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβη Νίκου Αγαθοκλέους, που επισημαίνει ότι αυτή υπογράφηκε μόνο πέντε μέρες πριν από την έναρξη του δεύτερου γύρου των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Η πρώτη διευρυμένη συνάντηση, κατά την οποία όπως φαίνεται θα κριθούν πολλά αρχίζει σε λίγο και μέχρι το τέλος της μέρας θα υπάρχουν, τουλάχιστον, οι ενδείξεις του τι μέλλει γενέσθαι. Αν τελικά, η νέα μεθοδολογία, του Ντιέγκο Κόρντοβεζ είναι τόσο αποτελεσματική...

    Πάντως, ο Τ/Κ ηγέτης απέρριψε σε χθεσινές του δηλώσεις το ενδεχόμενο υπογραφής κοινού ανακοινωθέντος ή δήλωσης, που ήταν ο στόχος των Ηνωμένων Εθνών σε αυτές τις συνομιλίες, όπως είχε δηλώσει κατά την αναχώρησή του από την Κύπρο, για το Μοντρέ, ο κ. Φεϊσέλ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [05] Ροκοζέφσκι - στρατιωτικός διάλογος

    Λευκωσία,Κύπρος,13/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εκπρόσωποι της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΣΥΠ) θα έχουν αύριο συνάντηση με εκπροσώπους της Εθνικής Φρουράς για συνέχιση της συζήτησης των τριών προτάσεων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο του στρατιωτικού διαλόγου, με στόχο τη μείωση της έντασης στη γραμμή αντιπαράταξης.

    Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της ΟΥΝΦΙΣΥΠ, Βαλντεμάρ Ροκοζέφσκι, προγραμματίζεται συνάντηση και με εκπροσώπους των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων.

    Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ εάν στο τραπέζι των συνομιλιών βρίσκονται οι τρεις προτάσεις που είχαν υποβληθεί παλαιότερα, δηλαδή, επέκταση της απαγκίστρωσης, κανόνες εμπλοκής και χρήση άσφαιρων πυρών, ο κ. Ροκοζέφσκι απάντησε θετικά. "Ετσι είναι", είπε, αναφέροντας ότι πρόκειται για "πακέτο" που έχει τρία σκέλη.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν έχουν υποβληθεί νέες προτάσεις, ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΣΥΠ απάντησε κατηγορηματικά "όχι" και πρόσθεσε ότι "ακόμη συζητούμε τις ίδιες προτάσεις που είχαμε υποβάλει στις δύο πλευρές πριν από αρκετό καιρό".

    "Πρόκειται για μια συνεχή διαδικασία και θέλουμε να πετύχουμε το στόχο μας," δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Ροκοζέφσκι.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [06] ΟΥΝΦΙΣΥΠ - Πύλα

    Λευκωσία,Κύπρος,13/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το σχέδιο αναδιαμόρωσης και αναπαλαίωσης κτιρίων στο μικτό χωριό της Πύλας, στοχεύει, εν μέρει, στην επίλυση του προβλήματος ανεργίας που αντιμετωπίζουν οι Τουρκοκύπριοι μετά τα γεγονότα του περασμένου καλοκαιριού, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΣΥΠ, Βαλντεμάρ Ροκοζέφσκι.

    "Πριν από αρκετό καιρό," είπε, "διαπιστώσαμε ότι το θέμα της ανεργίας των Τ/Κ στην Πύλα πρέπει να εξεταστεί πιο προσεκτικά γιατί προκαλούσε κάποια ένταση σ' αυτό το χωριό, στο οποίο βοηθούμε και τις δύο κοινότητες," είπε ο κ. Ροκοζέφσκι.

    Στη συνέχεια ανέφερε ότι "με τη βοήθεια της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), που σημαίνει και ανάμιξη των Αμερικανών, δημιουργήσαμε αυτό το πρόγραμμα βάσει του οποίου αριθμός κτιρίων στην Πύλα θα αναπαλαιωθούν με κονδύλια της Αρμοστείας".

    "Αυτός ήταν ένας τρόπος," πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος της ειρηνευτικής δύναμης, "να απαμβλύνουμε το πρόβλημα ανεργίας που αντιμετωπίζουν οι Τ/Κ, οι οποίοι εργάζονταν για Ε/Κ πριν από τα θλιβερά γεγονότα του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου του 1996," συμπλήρωσε.

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΣΥΠ ανέφερε ότι "οι κοινοτάρχες και των δύο κοινοτήτων στην Πύλα έχουν συμφωνήσει και το θέμα τέθηκε στις αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας καθώς και στο Ραούφ Ντενκτάς, από τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ".

    Οπως είπε, το σχέδιο ήδη τέθηκε σε εφαρμογή και αυτή τη στιγμή Τ/Κ εργάζονται για αναπαλαίωση του Τ/κ καφενείου.

    Ταυτόχρονα, ο κ. Ροκοζέφσκι είπε ότι "για να είναι το πρόγραμμα δικοινοτικό, θα δοθούν επίσης λεφτά για αναπαλαίωση μιας μικρής εκκλησίας στην Πύλα στην οποία θα εργάζονται Ελληνοκύπριοι."

    Πρόκειται για ένα μεγάλο σχέδιο το οποίο θα κρατήσει άλλους 12 με 13 μήνες, πρόσθεσε.

    Σε παρατήρηση ότι αυτό εξυπακούει ότι μερικοί Τ/Κ θα εργοδοτηθούν για μερικούς μήνες μόνο και αυτό δεν επιλύει το πρόβλημα, ο Εκπρόσωπος της ΟΥΝΦΙΣΥΠ παραδέχθηκε ότι το σχέδιο αυτό "δεν επιλύει το πρόβλημα, απλώς απαβλύνει λίγο το πρόβλημα μερικών Τ/Κ, αφού δεν είναι όλοι οι Τ/Κ που έχουν ανάμιξη".

    "Οπόταν το πρόβλημα παραμένει, όμως οι Τ/Κ θα εργοδοτούνται εκ περιτροπής οπόταν θα πάρουν όλοι κάποια λεφτά από την Υπάτη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες," κατέληξε ο κ. Ροκοζέφσκι.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [07] ΟΥΝΦΙΣΥΠ - ανθρωπιστικά θέματα

    Λευκωσία,Κύπρος,13/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η συζήτηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για επίλυση ανθρωπιστικών θεμάτων θα συνεχιστεί, όμως ακόμη δεν είναι γνωστό κατά πόσο αυτή θα γίνει σε κατ' ιδίαν συναντήσεις ή σε χωριστές επαφές του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ Γκούσταβ Φεϊσέλ με τις δύο πλευρές.

    Αυτό κατέστησε σήμερα σαφές με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΣΥΠ, Βαλντεμάρ Ροκοζέφσκι, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες μέσων μαζικής ενημέρωσης, ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Ντενκτάς θα συναντηθούν εκ νέου στη Λευκωσία.

    "Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο," δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ροκοζέφσκι. Υπενθύμισε ότι έγιναν δύο συναντήσεις μεταξύ των δύο ηγετών, στις 28 Ιουλίου και την 1η Αυγούστου, και αφού χαρακτήρισε τη δεύτερη "σημαντική για το θέμα των αγνοουμένων" ανέφερε ότι "μπορεί κανείς να υποθέσει ότι ο κ. Φεϊσέλ θα έχει επαφές με τους δύο ηγέτες για ανθρωπιστικά θέματα."

    Σε παρατήρηση ότι αυτό είχε δηλώσει ο ίδιος ο κ. Φεϊσέλ μετά τη δεύτερη συνάντηση, ότι δηλαδή θα συνέχιζε τις επαφές του, ο Εκπρόσωπος Τύπου την ΟΥΝΦΙΣΥΠ απάντησε ότι έτσι έχει η κατάσταση και πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει ακόμη "εάν αυτό θα έχει τη μορφή της κοινής συνάντησης ή 'πήγαινε - έλα' από τον κ. Φεϊσέλ".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [08] Τ/κ Τύπος - συνομιλίες

    Λευκωσία,Κύπρος,13/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Τ/κ Τύπος αναφέρεται και σήμερα στα πρωτοσέλιδά του στις συνομιλίες του Μοντρέ για επίλυση του Κυπριακού.

    Γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς μετέβη χθες στο ξενοδοχείο όπου διαμένουν οι Μουμτάζ Σοϊσάλ, σύμβουλός του επί συνταγματικών θεμάτων, Ινάλ Μπατού, Αναπληρωτής Υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, και Μουσταφά Οζμπέκ, επικεφαλής του Τμήματος Κυπριακών Υποθέσεων στο Γενικό Επιτελείο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

    Σε δηλώσεις του, σύμφωνα πάντα με τον Τ/κ Τύπο, ο Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι σε συναντήσεις που είχε με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), δηλώνουν ότι "τώρα αντιλαμβάνονται το λάθος που διέπραξε η Ενωση" (ΣΣ: για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την κυπριακή κυβέρνηση), "αλλά βρίσκονται πλέον σε αδιέξοδο και δεν μπορούν να ενεργήσουν διαφορετικά."

    "Εγώ τους απαντώ ότι και εμείς δεν μπορούμε να τροποποιήσουμε τα μέτρα που λάβαμε με την Τουρκία," είπε ο Ντενκτάς, προφανώς αναφερόμενος στη συμφωνία για μερική ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία.

    Εξάλλου, οι Τ/κ εφημερίδες αναφέρουν ότι στη συνάντηση του Ινάλ Μπατού με τον πρέσβη των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Κένεθ Μπριλ, δεν συζητήθηκε η συμφωνία σύνδεσης της Τουρκίας με το ψευδοκράτος.

    Γράφουν επίσης ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και θα εισηγηθούν όπως οι συνομιλίες για το Κυπριακό απαλλαγούν από τη σκιά της Ευρώπης.

    Ο Μπατού επανέλαβε τις τουρκικές απαιτήσεις, ότι δηλαδή η ΕΕ θα πρέπει να διαμηνύσει στην Ε/κ πλευρά ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ πριν από τη λύση του Κυπριακού.

    Ο Τ/κ Τύπος αναφέρεται επίσης στην προχθεσινή συνάντηση του Μπατού με τον ειδικό αντιπρόσωπο της Βρετανίας για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, κατά την οποία ο Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε στο Σερ Ντέιβιντ ότι η απόφαση της ΕΕ "σαμποτάρει", κατά την έκφρασή του, τις συνομιλίες. Παράλληλα του επανέλαβε την τουρκική απειλή ότι σε περίπτωση που δεν αποσυρθεί η απόφαση (για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την κυπριακή κυβέρνηση) θα ήταν αδύνατο να επιτευχθεί μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία.

    Από την πλευρά του, ο Βρετανός αξιωματούχος φέρεται, σύμφωνα με τις Τ/κ εφημερδίες, να δήλωσε ότι θα πρέπει οι διαβουλεύσεις να συνεχιστούν σαν να μην υπάρχει η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, ο Μπατού του απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό.

    Οι εφημερίδες "Χαλκίν Σεσί" και "Γενί Ντεμοκράτ" αναφέρονται στις συνομιλίες κάτω από τον τίτλο "Ντενκτάς: Η μπάλα στην ΕΕ".

    Η "Βατάν" έχει κύριο τίτλο "ΣΟΚ" και γράφει ότι ενώ συνεχίζοντο οι συνομιλίες στην Γκλιόν, ο Τ/Κ ηγέτης Ντενκτάς απρόσμενα εγκατέλειψε την αίθουσα με αποτέλεσμα να σοκαριστούν οι πολιτικοί και διπλωματικοί εκπρόσωποι που την ώρα εκείνη βρίσκονταν στο ξενοδοχείο όπου διεξάγονται οι συνομιλίες. Οπως αναφέρει, η εγκατάλειψη του ξενοδοχείου από τον Ντενκτάς σχεδιάστηκε και από τους διπλωματικούς κύκλους της Τουρκίας και του ψευδοκράτους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο Ντενκτάς επανήλθε στην αίθουσα των συνομιλιών ύστερα από επίμονες προσπάθειες του Ινάλ Μπατού, που βρίσκεται επίσης στην Γκλιόν.

    Δεν υπάρχει οποιαδήποτε επίσημη ανακοίνωση για την ενέργεια αυτή του Ντενκτας, καταλήγει στο δημοσίευμά της η "Βατάν".

    Στο μεταξύ, η απεσταλμένη της τουρκικής εφημερίδας "Χουριέτ" στο Μοντρέ μεταδίδει ότι λόγω του εγγράφου που επέδωσε ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, οι συνομιλίες οδηγούνται σε αδιέξοδο.

    Στο έγγραφο αυτό, όπως αναφέρει, δεν γίνεται καμία αναφορά στις ενταξιακές διαβουλεύσεις που θα ικανοποιούσε την Τ/κ πλευρά και ο Ντενκτάς αξιώνει τροποποίηση της απόφασης της ΕΕ διαφορετικά αποκλείει λύση του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΑ/ΓΠ)

    [09] Ο Ασίλ Ναδίρ στα κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,13/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Ασίλ Ναδίρ πηγαινοέρχεται ελεύθερος σε κατεχόμενα και Τουρκία, παρόλο που καταζητείται στη Βρετανία για ατασθαλίες των εταιριών του και εναντίον του έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από την Ιντερπόλ.

    Ο Τουρκοκύπριος μεγαλοαπατεώνας, σφετεριστής των Ε/κ περιουσιών βρίσκεται από χθες βράδυ στα κατεχόμενα και σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, αφού επιθεωρήσει τις εταιρίες του, θα επιστρέψει στην Τουρκία.

    Χθες η Τ/κ εφημερίδα "Βατάν" έγραψε ότι η Τουρκία είχε απαγορεύσει την έξοδο του Ναδίρ από τη χώρα, λόγω των οφειλών του στο τουρκικό δημόσιο.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΚΚ/ΓΠ)

    [10] Απευθείας Συνομιλίες

    Μοντρέ,Ελβετία,13/08/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην Κλιόν της Ελβετίας η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, με τον Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, υπό την αιγίδα του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ.

    Στη συνάντηση, κατά την οποία οι δύο πλευρές αναμένονταν να τοποθετηθούν επί των δύο άτυπων εγγράφων - που τους επιδόθηκαν χθες και αφορούν την ουσία και τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, έλαβαν μέρος και οι σύμβουλοι των δύο ηγετών.

    Οπως είναι γνωστό, ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος είναι οι σύμβουλοι του Προέδρου Κληρίδη στις απευθείας συνομιλίες. Σύμβουλοι του Ντενκτάς είναι οι Νετσατίν Μουνίρ Ερτεγκιούν και Εργκιούν Ολγκιούν.

    Εξάλλου, σήμερα το πρωί ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης, συναντήθηκε με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο της Βρετανίας για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, και τους Πρέσβεις της Βρετανίας και των ΗΠΑ στην Κύπρο, Ντέιβιντ Μάντεν και Κένεθ Μπριλ, αντίστοιχα.

    Ο ΥΠΕΞ συναντήθηκε για μισή περίπου ώρα με τους κυρίους Μάντεν και Χάνεϊ και για 45 περίπου λεπτά με τον κ. Μπριλ, στο ξενοδοχείο Righi Des Alpes Vaudouases, όπου αυτοί διαμένουν.

    Το απόγευμα, ο κ. Κασουλίδης θα συναντηθεί με τον Γερμανό Ειδικό Αντιπρόσωπο για το Κυπριακό Ντέτλεβ Γκραφ Ζου Ραντσάου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΧ)

    [11] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,13/08/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           75.80 (+0.24)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   84.96 (+0.22)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     64.97 (-0.09)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 57.89 (+1.40)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  75.82 (-0.63)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                65.46 (+1.91)
        Εμπορικές Εταιρείες                     47.09 (-1.20)
        Αλλες Εταιρείες                         59.66 (+0.15)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK  368829.776
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 13 August 1997 - 17:09:12 UTC