Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-08-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δηλώσεις Σοϊζάλ
  • [02] Ποδόσφαιρο - Κύπρος - Ευρώπη
  • [03] Πύλα - Δικοινοτικά έργα
  • [04] Πνιγμός εθνοφρουρού
  • [05] Υπέκυψε στα τραύματά του Αγγλοκύπριος
  • [06] Παύλος Κρεμμαστός - θεραπεία
  • [07] Οι "Δώδεκα" της Γιαλούσας - 19 Αυγούστου
  • [08] Χριστοδούλου - ΚΕΒΕ

  • [01] Δηλώσεις Σοϊζάλ

    Λευκωσία,Κύπρος,12/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εάν η διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση συνεχιστεί θα είναι χωρίς νόημα να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού.

    Αυτό τόνισε σε δηλώσεις του στον ΑΝΤΕΝΝΑ, ο σύμβουλος του Ραούφ Ντενκτάς, συνταγματολόγος Μουμτάζ Σοϊζάλ, σύμφωνα με τον οποίο, μέχρι το τέλος του χρόνου η τουρκική πλευρά θα αποφασίσει, εφόσον συνεχιστεί η διαδικασία ένταξης, ότι είναι αδύνατη η συνέχιση των διαπραγματεύσεων και πως τότε δεν υπάρχει λόγος για διατήρηση της παρούσας διαδικασίας.

    Ο κ. Σοϊζάλ επεσήμανε ότι "από τη δική μας οπτική γωνιά ο βορράς θα μείνει έξω από την Ευρωπαϊκή Ενωση μαζί με την Τουρκία."

    "Γι' αυτό η Τουρκία", πρόσθεσε, "δεν θα μπορεί να εγκαταλείψει αυτή την κοινότητα μόνη της, πλήρως απομονωμένη. Οφείλουμε να αποκαταστήσουμε στενές σχέσεις με αυτό το 'κράτος'," κατά την έκφρασή του, "και να κάνουμε ακριβώς το ίδιο πράγμα που κάνει ο 'νότος'," εννοώντας τις ελεύθερες περιοχές, "με την Ευρώπη".

    Ο κ. Σοϊζάλ υποστήριξε ότι "εάν ο 'νότος' ενοποιήσει την οικονομία του με την οικονομία της Ευρώπης, η οικονομία του 'βορρά' θα ενοποιηθεί με την οικονομία της Τουρκίας".

    Ο Τούρκος συνταγματολόγος εξέφρασε την άποψη ότι "τα Ηνωμένα Εθνη έχουν διαπράξει ένα λάθος επειδή αντί να επιμείνουν στη συνέχιση αυτής της διαδικασίας, επένδυσαν ελπίδες και στην ευρωπαϊκή διαδικασία, θεωρώντας ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα είναι η λύση".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] Ποδόσφαιρο - Κύπρος - Ευρώπη

    Λευκωσία,Κύπρος,12/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τρεις κυπριακές ομάδες ποδοσφαίρου ρίχνονται από σήμερα στη μάχη για μια πρόκριση στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

    Ο Απόλλων Λεμεσού υποδέχεται στις 9.00 απόψε, στο Τσίρειο Στάδιο τη βελγική ομάδα Εξέλσιορ Μουσκρόν και πανέτοιμος αισιοδοξεί να πετύχει το πρώτο μεγάλο άλμα στην προσπάθειά του να μπει στους ομίλους του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

    Η λεμεσιανή ομάδα χρειάζεται οπωσδήποτε τη νίκη για να μπορέσει να ελπίζει στον επαναληπτικό που θα διεξαχθεί στο Βέλγιο.

    Ο Απόλλωνας προκρίθηκε σ' αυτή τη φάση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ σε βάρος της φινλανδικής ΜΙΠΑ 47 στην προ-προκριματική φάση της διοργάνωσης.

    Η πρωταθλήτρια ομάδα της Ανόρθωσης θα αντιμετωπίσει αύριο στις 9.00 το βράδυ, στο γήπεδο "Αντώνης Παπαδόπουλος", μιαν άλλη βελγική ομάδα, την πρωταθλήτρια Λίερς για την προκριματική φάση του Πρωταθλήματος Πρωταθλητριών Ευρώπης, Τσιάμπιονς Λιγκ.

    Εξάλλου, ο κυπελλούχος ΑΠΟΕΛ αναχώρησε σήμερα τα ξημερώματα για τα Νησιά Φαρόε, όπου αύριο θα τεθεί αντιμέτωπος για το Κύπελλο Κυπελλούχων με την τοπική Torshanv, ελπίζοντας σε ένα αποτέλεσμα που θα του επιτρέψει να ατενίζει σοβαρά στην πρόκριση.

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΓΠ)

    [03] Πύλα - Δικοινοτικά έργα

    Λάρνακα,Κύπρος,12/08/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Αντούνα)

    Την εκτέλεση έργων στο μικτό χωριό Πύλα θα αναλάβουν με δικά τους έξοδα τα Ηνωμένα Εθνη.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, τα έργα αφορούν αναδιαμόρφωση της πλατείας του χωριού, που σήμερα χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης, σε πλακόστρωτο, καθώς και την αναπαλαίωση των κτιρίων γύρω από αυτή. Η δαπάνη των έργων αναμένεται να φθάσει στο μισό εκατομμύριο λίρες.

    Για την εκτέλεση των έργων θα εργαστούν κάτοικοι της Πύλας, Ε/Κ και Τ/Κ. Πρόκειται για ένα δικοινοτικό έργο, η εκτέλεση του οποίου, όπως πιστεύουν τα Ηνωμένα Εθνη, θα συμβάλει στην προσέγγιση των δύο πλευρών στο μικτό αυτό χωριό, που ζει υπό ένα δικό του καθεστώς λόγω της ιδιομορφίας που το χαρακτηρίζει.

    Τα κτίρια που θα αναπαλαιωθούν είναι Ε/κ και Τ/κ και τα έργα προνοούν συντήρηση της εκκλησίας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, επιδιορθώσεις στο Τ/κ καφενείο, στο Ε/κ καφενείο, στο Συνεργατικό Παντοπωλείο και στον περίχωρο του τεμένους.

    Αναστήλωση θα γίνει και στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Πύλας, γι' αυτό έχει ζητηθεί σχετική βοήθεια από το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

    Ηδη, στην εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ εργάζονται τρεις Ε/Κ και στο Τ/κ καφενείο εννέα Τ/Κ εργάτες.

    Στα κοινά έργα, όμως, όπως η αναδιαμόρφωση της Πλατείας του μικτού χωριού και της αναστήλωσης του Μεσαιωνικού Κάστρου, Ε/Κ και Τ/Κ εργάτες θα εργάζονται μαζί.

    Ο σχεδιαστής του έργου είναι Ελβετός και στο παρελθόν είχε σχεδιάσει δικοινοτικά έργα και σε άλλες χώρες.

    Την Πύλα επισκέφθηκε χθες ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), Βαλντεμάρ Ροκοζέφσκι.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [04] Πνιγμός εθνοφρουρού

    Λευκωσία,Κύπρος,12/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Πνιγμένος ανασύρθηκε από το βυθό της θάλασσας ο νεοσύλλεκτος εθνοφρουρός Γιώργος Ιωάννου 21 ετών, πρόσφυγας από την Κερύνεια, ο οποίος διέμενε στα Πάνω Πολεμίδια.

    Η τύχη του άτυχου εθνοφρουρού αγνοείτο από χθες το πρωί όταν πήγε για μπάνιο στη θαλάσσια περιοχή Αμαθούντας.

    Το σώμα του άτυχου εθνοφρουρού εντοπίστηκε στις 9.30 το πρωί από βατραχανθρώπους της Εθνικής Φρουράς στο βυθό της θάλασσας 200 μέτρα από το ξενοδοχείο Four Seasons.

    Ο Ιωάννου, ο οποίος βρισκόταν με άδεια, αποφοίτησε από τη Ναυτομηχανική Σχολή του Ανώτερου Τεχνολογικού Ινστιτούτου και ήταν υποψήφιος δόκιμος αξιωματικός.

    Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς διέταξε ανάκριση για την εξακρίβωση των συνθηκών του θανάτου του ενώ τα αίτια του θανάτου διερευνώνται από την Αστυνομία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [05] Υπέκυψε στα τραύματά του Αγγλοκύπριος

    Λευκωσία,Κύπρος,12/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Κύπριος της Αγγλίας υπέκυψε χθες βράδυ στα τραύματά του που υπέστη σε οδικό δυστύχημα στις 31 Ιουλίου στη Γερμασόγεια. Πρόκειται για το Στήβεν Κας, 31 χρονών.

    Το δυστύχημα συνέβηκε όταν η μοτοσυκλέτα που οδηγούσε ο Κας με συνεπιβάτιδα την Αγγλίδα Σαμάνθα Καρολάϊν Μόουντς 30 χρονών, ξέφυγε της πορείας της και κτύπησε σε σταθμευμένο φορτηγό.

    Και οι δυο υπέστησαν βαριάς μορφής κρανιοεγκεφαλική κάκωση και νοσηλεύονταν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

    Η Αγγλίδα τουρίστρια μεταφέρθηκε στην πατρίδα της.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [06] Παύλος Κρεμμαστός - θεραπεία

    Λάρνακα,Κύπρος,12/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Κανονικά συνεχίζει τη νέα τριπλή - αντιρετροϊκή - θεραπεία του, ο Παύλος Κρεμμαστός από την Αγία Νάπα, ο οποίος βρίσκεται στις Κεντρικές Φυλακές, ύστερα από τη δεκαπεντάμηνη καταδίκη του για μετάδοση του ιού του AIDS στην Αγγλίδα φίλη του Τζάνετ Πινκ.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο πνευμονολόγος ιατρός της Γρηγορείου Κλινικής του AIDS, στο νοσοκομείο Λάρνακας Ιωάννης Δημητριάδης, ο Κρεμμαστός συνεχίζει κανονικά τη θεραπεία του, ύστερα από διευθετήσεις που έγιναν με το Διευθυντή και τον ιατρό των Φυλακών, και όποτε παρίσταται ανάγκη, ο Παύλος μεταφέρεται στη Γρηγόρειο Κλινική για θεραπεία και εξετάσεις.

    Ο Δρ Δημητριάδης σημείωσε ότι ο 42χρονος Παύλος, μέχρι στιγμής, "ανταποκρίθηκε καλά στη θεραπεία και η κατάσταση της υγείας του είναι σταθεροποιημένη προς το παρόν".

    Αποκάλυψε ότι έχει προβεί σε συστάσεις προς τη Διεύθυνση των Φυλακών, ότι θα ήταν προτιμότερο ο Παύλος να μείνει μόνος του στο κελί, αφού τώρα βρίσκεται σε κελί μαζί με άλλο κατάδικο, ο οποίος είναι φορέας της ηπατίτιδας.

    Σύμφωνα με το θεράποντα ιατρό του, η ψυχολογική κατάσταση του Κρεμμαστού από την παραμονή του στην φυλακή, δεν έχει επηρεαστεί πολύ, κι έτσι ο οργανισμός του ανταποκρίνεται και στη θεραπεία που του γίνεται.

    Ο Παύλος Κρεμμαστός μεταφέρθηκε την περασμένη Πέμπτη, από τις Κεντρικές Φυλακές, στη Γρηγόρειο Κλινική, όπου υποβλήθηκε σε θεραπεία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΚΚ/ΓΠ)

    [07] Οι "Δώδεκα" της Γιαλούσας - 19 Αυγούστου

    Λευκωσία,Κύπρος,12/08/1997 (ΚΥΠΕ - Κατερίνα Νικολάου)

    Δεκάτη-εννάτη Αυγούστου, μαύρη επέτειος της σύλληψης των δώδεκα αγνοουμένων της Γιαλούσας και το μαχαίρι καρφώνεται ακόμη πιο βαθιά στην ανοιχτή, εδώ και 23 χρόνια, πληγή.

    Ηταν Δευτέρα, 19 Αυγούστου 1974, αμέσως μετά τη δεύτερη εισβολή, όταν οι Αττίλες μπήκαν στο καφενείο της Γιαλούσας, και προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι ήθελαν να κάνουν απογραφή συνέλαβαν, δήθεν για ανάκριση, τους πρώτους επτά Γιαλουσίτες. Φεύγοντας συνέλαβαν μέσα από τα σπίτια τους άλλους δύο και μεταξύ 8 και 11 Σεπτεμβρίου τους τελευταίους τρεις.

    Εκτοτε η φρικτή εκείνη ημέρα είναι βαθιά χαραγμένη στη μνήμη των συγγενών των 12 Γιαλουσιτών, η τύχη των οποίων, όπως και άλλων 1607 αγνοείται από το 1974. Την καυτή εκείνη αυγουστιάτικη ημέρα θυμούνται με κάθε λεπτομέρεια και εξιστορούν με πόνο τα όσα συνέβησαν οι στενοί συγγενείς των παλλικαριών από το κεφαλοχώρι της Καρπασίας. Τις τελευταίες τους κουβέντες, τα ρούχα που φορούσαν, αυτά τα ασήμαντα αλλά και τόσο σημαντικά καθημερινά πράγματα. Εξάλλου αυτά έχουν μόνο και δεν πρέπει να τα ξεχάσουν...

    Για 23 τώρα χρόνια ελπίζουν και καρτερούν με λαχτάρα κάποια επίσημα χείλη να τους ενημερώσουν για την τύχη των προσφιλών τους προσώπων.

    Εκείνη τη μέρα, γύρω στις 10.30 το πρωί, ο Σάββας Χατζηπαντελής, εξέχουσα προσωπικότητα της κωμόπολης και υπάλληλος του Ταμιευτηρίου Γιαλούσας, ξεκίνησε, για το καφενείο, φορώντας τα καλά του ρούχα και παπούτσια.

    Εκεί, θα ερχόντουσαν οι Τούρκοι για να πάρουν τους καταλόγους για τους κατοίκους του χωριού, τους οποίους ζήτησαν την προηγούμενη μέρα από τον ίδιο και τον Κοινοτάρχη. Είχαν έρθει με στρατιωτικό όχημα τέσσερις - πέντε Τ/Κ και Τούρκοι στρατιώτες και δυό - τρεις "αστυνομικοί". Ηταν γνωστοί, κάτοικοι των γειτονικών Τ/κ χωριών. Επισκέπτονταν συχνά τη Γιαλούσα γιατί έπαιρναν τις ελιές τους στο ελαιοτριβείο του Σάββα.

    "Μα γιατί Σάββα μου φορείς τα καλά σου", τον ρώτησε η γυναίκα του η Ανδρούλλα. "Ε, αν μας πιάσουν, να μην είμαστε και ξυπόλυτοι", της απάντησε, και κίνησε για το καφενείο.

    Και πράγματι. Οι Τούρκοι που πήγαν στο καφενείο, αντί να πάρουν τα στοιχεία απήγαγαν επτά Γιαλουσίτες, συμπεριλαμβανομένου και του Σάββα, πατέρα τριών αγοριών, 12, 11 και 8 χρονών.

    Μεταξύ των επτά ήταν και οι αστυνομικοί Τάκης Κοσμά, πατέρας δύο κοριτσιών 12 και 8 χρονών και Οδυσσέας Ηλία, πατέρας δύο αγοριών, του οποίου η γυναίκα ήταν έγκυος με το τρίτο παιδί - την κόρη - που δεν θα γνώριζε ποτέ.

    Το προηγούμενο βράδυ, ο Τάκης βρισκόταν στο σπίτι με την σύζυγό του την Καίτη και έκλαιγαν κατατρομοκρατημένοι. Το πρωί δυό - τρεις Τούρκοι που είχαν έρθει στη Γιαλούσα με μοτοσικλέτες ζήτησαν από τους αστυνομικούς να τους οδηγήσουν στην οπλαποθήκη του Αστυνομικού Σταθμού.

    Φεύγοντας τους είπαν "εσείς μην εξαφανιστείτε γιατί είστε τελειωμένοι". "Φύγε Τάκη μου", του έλεγε η Καίτη. "Πού να πάω ρε Καίτη;" "Ως πότε θα κρύβομαι. Η Γιαλούσα είναι περικυκλωμένη από στεριά και θάλασσα. Το πολύ - πολύ να με σκοτώσουν". Και έτσι έμεινε.

    Το πρωί της Δευτέρας, ο Παύλος Χατζηδημήτρης, καθηγητής Μουσικής και πατέρας δύο παιδιών 4 και 2 χρονών ήταν στο σπίτι των γονιών του και βοηθούσε στον κήπο, όταν ήρθε και τον βρήκε η μάνα του η Μαρία.

    Ερχόταν από την αγορά και ήταν ανήσυχη γιατί είχε δει σε ένα αυτοκίνητο τους Τούρκους και τον Τάκη Κοσμά με σκυφτό το κεφάλι.

    Τότε ο Παυλάκης ξεκίνησε για το καφενείο και στο δρόμο είδε τον Οδυσσέα και πήγαν μαζί. Λίγο πριν από το μεσημέρι επέστρεψε και είπε στην κυρά Μαρία να κρύψει τα χαρτιά του στρατού μήπως έρθουν οι Τούρκοι και ερευνήσουν το σπίτι.

    "Του είπα να μείνει για να φάει, αλλά αυτός ξανάφυγε", λέει η μητέρα του. Πήραμε και εμείς το φάκελο και χωρίζαμε τα χαρτιά του, φωτογραφίες, απολυτήριο του στρατού. Μαγειρέψαμε κιόλας και περιμέναμε, μα από τότε δεν ξαναγύρισε. Ούτε αυτός, ούτε ο Οδυσσέας".

    Από το καφενείο της Γιαλούσας απήχθησαν επίσης, οι Στέλιος Νεοφύτου, κάτοικος Αγγλίας πατέρας τριών παιδιών που βρισκόταν στην Κύπρο για διακοπές, Πιερής Αδάμου, υπάλληλος της Αρχής Ηλεκτρισμού πατέρας δύο κοριτσιών 12 και 8 χρονών και ο Επαρχιακός Δικαστής Τάκης Χατζηνικολάου δικαστής, πατέρας δύο αγοριών.

    Αργότερα, την ίδια μέρα, οι Τούρκοι απήγαγαν από το σπίτι του το Μιχάλη Παράσχου Σιαουρτά, κάτοικο Αγγλίας που είχε έρθει στην Κύπρο δέκα μέρες ενωρίτερα για διακοπές.

    Οι Τούρκοι έψαχναν για κάποιον Μιχάλη Παράσχο, αξιωματικό, και όταν ρώτησαν τους χωριανούς, αυτοί τους πήγαν στο σπίτι του Μιχάλη Παράσχου Σιαουρτά. Ούτε κι αυτός κατάφερε να γνωρίσει την κόρη του που γεννήθηκε λίγους μήνες μετά.

    Πήραν και το δεκαοκτάχρονο Πανίκο Κεμέκκη, που μόλις είχε τελειώσει το Γυμνάσιο και νυμφευθεί ένα μήνα νωρίτερα. Στην πραγματικότητα δεν γύρευαν τον ίδιο αλλά το σύζυγο της αδελφής του.

    Στις 8 Σεπτεμβρίου οι Τούρκοι επέστρεψαν και συνέλαβαν το Γιαννάκη Πέτρου Χαραλαμπούδη.

    "Γιατί δεν σηκώθηκες όταν πέρασε ο πασάς της Πλατανησσούς;", τον ρώτησαν οι Τούρκοι που ήρθαν για να τον συλλάβουν. "Και πού ξέρω εγώ ποιός ήταν," τους απάντησε. Τον πήραν στον αστυνομικό σταθμό. Οσοι ήταν στην αγορά θυμούνται ακόμη τον άγριο ξυλοδαρμό και τον Γιαννάκη που έκλαιγε και μούγγριζε από τον πόνο. Εκτοτε κανείς δεν έμαθε τί συνέβη εκεί μέσα ή τί ακολούθησε.

    Στις 11 Σεπτεμβρίου η τραγωδία της Γιαλούσας κορυφώνεται με τις δύο τελευταίες απαγωγές: Χριστόδουλος Καουτζάνης, 59 ετών, καθηγητής Αγγλικής Φιλολογίας και Κουμής Καραγιώργης, γεωργός. Σχεδόν τους πήραν με τις πυτζάμες. "Αφήστε τον να βάλει ρούχα", τους είπε η γυναίκα του Κουμή, μα της απάντησαν: "Δεν έχει σημασία θα τον φέρουμε πίσω γρήγορα". Ο γιος του τους ρώτησε μήπως γύρευαν τον ίδιο. "Πώς σε λένε;", τον ρώτησαν "Ανδρέα Καραγιώργη". "Οχι εμείς θέλουμε τον Κουμή".

    Τις ημέρες εκείνες η αγωνία και η απελπισία των Γιαλουσιτών έφθασαν στο ζενίθ. Τους είδε κανείς; Πού τους κρατούν; Τους έχουν σκοτώσει; Κάποιοι είπαν πως τους πήραν στον Αγιο Ανδρόνικο. Οι Τούρκοι έλεγαν ότι είναι καλά και πως τους κρατούσαν στη Γαληνόπορνη, το γειτονικό Τ/κ χωριό. Μετά είπαν ότι τους μετέφεραν στο γκαράζ του Παυλίδη στη Λευκωσία.

    Χατζηνικολάου

    Ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας, Μιχαλάκης Τριανταφυλλίδης ήταν τότε Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου και γνώριζε προσωπικά τον αγνοούμενο Επαρχιακό Δικαστή, Τάκη Χατζηνικολάου και κατέβαλε ιδιαίτερες προσπάθειες για την απελευθέρωσή του. Οι προσπάθειές του επεκτάθηκαν μέχρι και τη Διεθνή Επιτροπή Νομικών στη Γενεύη.

    Κατόπιν διαβημάτων της Επιτροπής προς την τουρκική κυβέρνηση, ο τότε Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετζεβίτ έδωσε οδηγίες να βρεθεί ο Χατζηνικολάου και να παραδοθεί στις ελεύθερες περιοχές.

    Ο Γιαλουσίτης νομικός εντοπίστηκε και μεταφέρθηκε στο ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας με σκοπό να γίνει η παράδοσή του στις αρχές της Δημοκρατίας. Τότε οι Τούρκοι ήγειραν θέμα ανταλλαγής του με δύο Τούρκους δικαστές. Τούρκοι δικαστές δεν υπήρχαν αλλά υπήρχαν Τ/Κ δικηγόροι που εκτελούσαν χρέη δικαστή. Ο κ. Τριανταφυλλίδης τους εντόπισε και κατόπιν συνεννόησης με τον τότε προεδρεύοντα της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, αποφασίσθηκε να προχωρήσει το θέμα της ανταλλαγής.

    Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Τριανταφυλλίδη, κάποιος εκπρόσωπος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και είπε ότι ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός "δεν δέχεται ανταλλαγή ομήρων αλλά μόνο ανταλλαγή αιχμαλώτων κατά κατηγορία. Δηλαδή δικηγόρους, δικαστές, γιατρούς αλλά όχι ανταλλαγή συγκεκριμένων ατόμων". Και έτσι η ανταλλαγή ματαιώθηκε.

    Στο μεταξύ, οι Τ/Κ απελευθερώθηκαν και ο κ. Τριανταφυλλίδης προσπαθούσε να πείσει το Διεθνή Ερυθρό Σταυρό ότι έπρεπε να αφεθεί ελεύθερος και ο Χατζηνικολάου. Το ίδιο βράδυ, όπως πληροφορήθηκε ο κ. Τριανταφυλλίδης, ο Τούρκοι μετακίνησαν το δικαστή από το Λήδρα Πάλας και μαζί με άλλους τους κρατούσαν κάπου αλλού στη Λευκωσία. Ηταν όμως 10 Νοεμβρίου, όταν ο Γιάννης Βουνιώτης δολοφόνησε πέντε Τουρκοκύπριες στην Αλασσα και, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το τουρκικό πλήθος κυριευμένο από οργή, επιτέθηκε και σκότωσε το Χατζηνικολάου και τους άλλους που ήταν μαζί του.

    Αργότερα, η σύζυγός του αγνοουμένου, Αγνή, επειδή υπήρχαν αμφιβολίες αν ο σύζυγός της είχε δολοφονηθεί, επισκέφθηκε επανειλημμένα τον κ. Τριανταφυλλίδη και ανέλαβε ο κ. Κληρίδης να διερευνήσει την υπόθεση. Την μέρα που ο κ. Κληρίδης συναντήθηκε με τον Ντενκτάς στο Λήδρα Πάλας, πήγε μαζί του και η κ. Αγνή και ο κατοχικός ηγέτης της είπε κυνικά: "Κυρία μου ο άνδρας σας σκοτώθηκε".

    Ο Ντενκτάς ισχυρίστηκε διάφορα πράγματα. Αλλοτε έλεγε ότι οι αγνοούμενοι λιντσαρίστηκαν κατά την μεταφορά τους και άλλοτε πως δολοφονήθηκαν από την πρώτη κιόλας μέρα της σύλληψής τους.

    Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία των Επιτροπών των Συγγενών των Αγνοουμένων, ο Χατζηνικολάου δεν δολοφονήθηκε.

    Χατζηπαντελής

    Δεκαπέντε μέρες μετά τη σύλληψη του Χατζηπαντελή, οι Τούρκοι επέστρεψαν και ζήτησαν από το Διευθυντή του Ταμιευτηρίου, Παντελή Παντελίδη το κλειδί του χρηματοκιβωτίου. "Δεν τα έχω εγώ, τα έχει ο Σάββας Χατζηπαντελής", τους είπε, "μα είναι αιχμάλωτός σας".

    Εφυγαν και γύρισαν την ίδια μέρα κρατώντας ένα μόνο κλειδί, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο Σάββας Χατζηπαντελής ζούσε. Κι αυτό γιατί κουβαλούσε πάντα μαζί του πολλά κλειδιά, γύρω στα τριάντα και δεν θα μπορούσε κανείς εκτός από τον ίδιο να ξέρει το σωστό.

    Το Χατζηπαντελή, είδε και μια ξαδέρφη του στον Αγιο Θέρισσο μέσα σε ένα αυτοκίνητο και μόλις την είδαν οι Τούρκοι του έσκυψαν κάτω το κεφάλι για να μην φαίνεται.

    Επιπλέον σε δύο τρεις περιπτώσεις, κάποιοι βοσκοί είδαν τον Πιερή Αδάμου, ο οποίος ήταν υπάλληλος της ΑΗΚ να ανεβαίνει στους ηλεκτρικούς πασσάλους για αποκατάσταση του ρεύματος όταν υπήρχε διακοπή.

    Συγκλονιστική είναι επίσης και η μαρτυρία που υπάρχει για τον Καουτζάνη. Δέκα ολόκληρα χρόνια μετά την εισβολή χτύπησε ένα τηλέφωνο στην Πάφο και το απάντησε μια γυναίκα. "Είμαι ο αγνοούμενος Χριστόδουλος Καουτζάνης από τη Γιαλούσα και τηλεφωνώ από την Αμμόχωστο. Σας παρακαλώ επικοινωνήστε με τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου, με τον Πρόεδρο, πληροφορήστε τους ότι ζω και να κάνουν διαβήματα για την απελευθέρωσή μου."

    Η γυναίκα ενημέρωσε την οικογένεια και ο γιος του αγνοουμένου απηύθυνε τηλεοπτική δραματική έκκληση στο Ραούφ Ντενκτάς, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα ("Ο Αγών" 15.9.96).

    Συμφωνία

    Η πρόσφατη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς στις 31 Ιουλίου αποτελεί για τις οικογένειες των αγνοουμένων ίσως το μοναδικό φως που είδαν στο θέμα τους εδώ και 23 χρόνια.

    Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, οι Κληρίδης και Ντενκτάς δεσμεύθηκαν να εργαστούν για την επίλυση του "καθαρά ανθρωπιστικού θέματος των αγνοουμένων" και να μην το εκμεταλλευτούν πολιτικά. Ως πρώτο βήμα για επίλυση του προβλήματος των αγνοουμένων αποφάσισαν, να παράσχουν άμεσα και ταυτόχρονα όλες τις πληροφορίες που ήδη έχουν στη διάθεσή τους.

    Οι δύο ηγέτες θα ορίσουν από ένα άτομο και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 1997 θα ανταλλάξουν πληροφορίες. Στη συνέχεια θα προβούν στις απαιτούμενες διευθετήσεις για ανταλλαγή λειψάνων Ε/Κ και Τ/Κ που σκοτώθηκαν αλλά βρίσκονται στους καταλόγους των αγνοουμένων.

    Τέλος, οι δύο ηγέτες ζητούν από το ΓΓ του ΟΗΕ να διορίσει το τρίτο μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, ώστε να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση της εργασίας της.

    Κληθείς να σχολιάσει την εξέλιξη αυτή, ο κ. Τριανταφυλλίδης χαρακτήρισε τη συμφωνία "ένα πολύ καλό ξεκίνημα για να αρχίσουν να διερευνώνται και να ξεκαθαρίζουν ορισμένες τουλάχιστον υποθέσεις".

    Εξήγησε στο ΚΥΠΕ ότι η τύχη ενός αγνοουμένου διαπιστώνεται οριστικά με δύο τρόπους. Είτε αν βρεθεί ζωντανός και επιστραφεί, είτε αν δοθούν πειστικά τεκμήρια για το θάνατό του.

    Οι Επιτροπές των συγγενών εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία αυτή εν μέσω όμως και κάποιων ανησυχιών.

    "Θέλουμε τα τεκμήρια να είναι πειστικά, οι έρευνες να επεκταθούν και στην Τουρκία και την επιστροφή των ζώντων αγνοουμένων", δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο πρωτότοκος γιος του Σάββα Χατζηπαντελή, Γιώργος, μέλος της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων.

    "Είκοσι τρία χρόνια είναι πολλά. Πρέπει επιτέλους να τερματιστεί η αγωνία και η αβεβαιότητα των οικογενειών των αγνοουμένων", δηλώνει ο Γιώργος Χατζηπαντελής.

    (ΣΣ: Θα διανεμηθούν φωτογραφίες μέσω του ΓΤΠ)

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΧ/ΓΠ)

    [08] Χριστοδούλου - ΚΕΒΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,12/08/1997 (ΚΥΠΕ) Τη θετική του αντιμετώπιση και την ανάληψη μελέτης αναφορικά με αριθμό αιτημάτων - εισηγήσεων του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ), ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ύστερα από συνάντηση που είχε με την ηγεσία του Επιμελητηρίου.

    Μιλώντας στον Τύπο μετά τη συνάντηση, ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε πως ένα από αυτά είναι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων του ΚΕΒΕ για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με ένα κέντρο το οποίο λειτουργεί, το οποίο θα ενισχύσει και η ΕΕ και το οποίο έχει αποφασίσει να ενισχύσει και η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, συζητήθηκε επίσης η απλοποίηση των διαδικασιών εκτελώνισης, οι οποίες σήμερα θεωρούνται χρονοβόρες και συνεπάγονται οικονομικό κόστος.

    Εχει επίσης αποφασιστεί, συνέχισε, να αξιοποιηθούν οι γνώσεις και η πείρα του διακεκριμένου ειδικού κ. Ράϊντ, ο οποίος θα διδάξει στελέχη της δημόσιας υπηρεσίας αλλά και του ιδιωτικού τομέα, για θέματα σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Αλλο θέμα που συζητήθηκε, σύμφωνα με τον Υπουργό, ήταν η ίδρυση εφοριακού συμβουλίου το οποίο θα συμβάλει στην ενίσχυση του "αισθήματος δικαιοσύνης ως προς τη μεταχείριση του φορολογουμένου", λαμβάνοντας όμως υπόψη και την ανάγκη έγκαιρης είσπραξης του φόρου.

    Αναφορικά με το θέμα των χορηγιών του 1997 για τις εξαγωγές σε τομείς όπως η ένδυση, η υπόδηση και βαλιτσοποιία, ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε πως το ΚΕΒΕ ζητά τη συνέχισή τους και για το 1998 και πως η απόφαση θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων, που αυτές θα έχουν για το τρέχον έτος.

    Ως προς την απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος νέων προϊόντων ψηλής τεχνολογίας που παράγονται με ψηλή τεχνολογία, που συνιστά ένα άλλο αίτημα του ΚΕΒΕ, "η απάντηση είναι θετική" και "θα ικανοποιηθεί", ενώ ήδη τυγχάνει επεξεργασίας σχετικό νομοσχέδιο.

    Για το θέμα της μείωσης του ηλεκτρικού ρεύματος σε ορισμένες "ενεργοβόρες" βιομηχανίες, ο κ. Χριστοδούλου είπε πως αυτή θα μελετηθεί, ενώ το αίτημα όπως αναληφθεί από το Δημόσιο η δαπάνη κατασκευής των κεντρικών οδικών αρτηριών των βιομηχανικών ζωνών, θα μελετηθεί από διϋπουργική επιτροπή.

    Αναφερόμενος στα αιτήματα που έχουν σχέση με τον τουρισμό, ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε πως θα πρέπει να εξετάζονται με κατανόηση αιτήματα σχετικά με τα ενοίκια ξενοδοχείων τα οποία έχουν χτιστεί σε κρατική γη, ενώ θα επισπευσθούν προγράμματα με κίνητρα και χορηγίες που περιλαμβάνονται στη συνολική δέσμη μέτρων, που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο.

    Η ικανοποίηση των μέτρων αυτών, επεσήμανε, δεν συνεπάγονται "εκροή εκατομμυρίων λιρών", ενώ πρόκειται για ήδη υφιστάμενα μέτρα, η συνέχιση των οποίων θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον ήσαν αποτελεσματικά κατά το 1997.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Βασίλης Ρολόγης, διευκρίνισε πως τα αιτήματα του Επιμελητηρίου συμβάλλουν στην απλοποίηση διαδικασιών, στη μείωση κόστων και συνεπάγονται λιγότερο κράτος, χωρίς να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό, ενώ σινάμα αποτελούν έργα υποδομής τα οποία θα αποδώσουν μελλοντικά.

    Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ ευχαρίστησε τον Υπουργό Οικονομικών εκ μέρους του ΚΕΒΕ για τη δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε σήμερα και εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτά θα αποδώσουν.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Tuesday, 12 August 1997 - 13:02:46 UTC