Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-07-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κόμματα - Συνομιλίες

  • [01] Κόμματα - Συνομιλίες

    Λευκωσία,Κύπρος,06/07/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Σε ετκιμήσεις προέβησαν οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων για την προοπτική των απευθείας συνομιλιών ενόψει της μετάβασής τους στη Νέα Υόρκη τις προσεχείς μέρες. Γενική πεποίθηση είναι ότι χρειάζεται αλλαγή στις θέσεις της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς για να υπάρξει πρόοδος για μια λογική λύση του εθνικού μας προβλήματος.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, διαπιστώνει ότι όχι μόνο δεν υπάρχει αλλοίωση στην αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας και της Τ/κ πλευράς αλλά, όπως είπε, "υπάρχει σκλήρυνση των θέσεων που υποδηλοί συνέχιση της αδιαλλαξίας".

    "Με τα πιό πάνω δεδομένα, η κατ'αρχήν εκτίμηση είναι ότι δεν μπορεί (η προοπτική για επίτευξη προόδου) να θεωρείται ελπιδοφόρα εκτός εάν οι ΗΠΑ στρέψουν επιτέλους τις πιέσεις προς την τουρκική κυβέρνηση κατά πρώτο λόγο και τους στρατιωτικούς, καθώς και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη," δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ο διορισμός του Προεδρικού Απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ υποδηλοί αναβαθμισμένο ενδιαφέρον εκ μέρους των ΗΠΑ, αλλά παράλληλα σημείωσε ότι το ερώτημα είναι πότε θα εκδηλωθεί η αμερικανική πρωτοβουλία που θα υποβοηθήσει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    Ανέφερε επίσης ότι τα σημερινά δεδομένα υποδηλούν ένα αυξημένο ενδιαφέρον από πλευράς των ΗΕ, του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και άλλων χωρών, και αναφέρθηκε στην πρόσφατη δήλωση εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ στην οποία αναφέρεται ότι δώδεκα χώρες θα αποστείλουν ειδικούς αντιπροσώπους στη Νέα Υόρκη για να παρακολουθήσουν από κοντά τις απευθείας συνομιλίες.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, σημείωσε ότι "δεν έχουμε την παραμικρή ένδειξη θετικής διαφοροποίησης" των αδιάλλακτων διχοτομικών θέσεων τόσο της Τουρκίας όσο και του κατοχικού ηγέτη. Τόνισε μάλιστα ότι αντίθετα η "νέα τουρκική κυβέρνηση με τις γνωστές δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Μπουλέντ Ετσεβίτ φαίνεται ότι σκληρύνει ακόμα περισσότερο τη στάση της."

    "Εχοντας υπόψη ότι οι απευθείας συνομιλίες συγκαλούνται χωρίς να έχει ικανοποιηθεί η προϋπόθεση για κοινό έδαφος, δεν αισιοδοξούμε για την έκβαση των συνομιλιών," δήλωσε ο κ. Χριστόφιας, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να προσέλθει η πλευρά μας στις συνομιλίες με "όλη την καλή θέληση και διάθεση για να υπάρξει πρόοδος."

    "Αν παρ'ελπίδα δεν υπάρξει πρόοδος," πρόσθεσε, "θα πρέπει να τουλάχιστον να καταγραφεί ότι αιτία για το συνεχιζόμενο αδιέξοδο είναι η Αγκυρα και ο Ντενκτάς," δήλωσε στο ΚΥΠΕ.

    Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι "δεν έχουμε την παραμικρή ένδειξη ότι οι ΗΠΑ, η Βρετανία και οι ιθύνοντες της ΕΕ έχουν αποφασίσει να ασκήσουν πιέσεις πάνω στην Τουρκία και τον Ντενκτάς." Εκπρόσωποι αυτών των χωρών, πρόσθεσε, αφήνουν να νοηθεί ότι η παρέμβασή τους εξαντλείται σε παραινέσεις προς την Αγκυρα, όχι όμως και άσκηση πιέσεων.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, και Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, επεσήμανε ότι "αν δεν αισθανθεί η Τουρκία την υποχρέωση να εγκαταλείψει την επεκτατική της πολιτική, δεν μπορεί να υπάρξουν προϋποθέσεις για λογική λύση του Κυπριακού."

    "Δεν αναμένω ούτε από τον πρώτο ούτε από το δεύτερο γύρο οποιαδήποτε πρόοδο," δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, σημειώνοντας ότι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, συμφωνεί με την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει φώς ούτε στον πρώτο ούτε στο δεύτερο γύρο και αναμένει ότι η αμερικανική παρέμβαση θα γίνει μετά τις προεδρικές εκλογές.

    "Δεν θα υπάρξει λογική λύση του ενθικού προβλήματος εκτός εάν κατ'εξοχήν οι ΗΠΑ, αλλά και το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ και η ΕΕ υποχρεώσουν την Τουρκία να εγκαταλείψει την επεκατατική της πολιτική," επανέλαβε ο κ. Κυπριανού, τονίζοντας ότι η πλευρά μας θα πρέπει να πάει στις συνομιλίες.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι ο ξένος παράγοντας έχει ευθύνη ενάντι της Κύπρου και του διεθνούς δικαίου καθώς και για την ασφάλεια και συνεργασία στην περιοχή. Ανέφερε επίσης ότι η πλευρά μας θα πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει με "αντοχή, υπομονή, ψυχραιμία και σωστή διεκδίκηση" το ενδεχόμενο της διαιώνισης του διαλόγου και του ενδεχομένου να συμπέσουν οι διαπραγματεύσεις με την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών για να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης προς τη δική μας πλευρά.

    Από πλευράς του, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, επεσήμανε ότι "το φυσιολογικό συμπέρασμα είναι είναι ότι θα υπάρξει αδιέξοδο αφού δεν υπάρχει καμία μετακίνηση των τουρκικών θέσεων", σημειώνοντας ότι "δυστυχώς δεν θα πρέπει να αναμένεται οποιοδήποτε αποτέλεσμα από τις απευθείας συνομιλίες αφού η τουρκική αδιαλλαξία έχει αυξηθεί."

    Απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι η πλευρά μας "δεν έχει τίποτε να δώσει" πέραν των όσων μέχρι σήμερα έχει δώσει, αφού, όπως σημείωσε, "έχουμε υπερβεί τα όρια των παραχωρήσεων μας."

    "Δεν υπάρχει τίποτε να δώσει ένα λαός του οποίου οι εστίες είναι υπό κατοχή," τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, προσθέτοντας ότι θα ήταν προτιμότερο να φανούμε αδιάλλακτοι παρά να δώσουμε τα πάντα. Είπε επίσης ότι η πλευρά μας θα πρέπει να "χρησιμοποιήσει την ενταξιακή μας πορεία ως μοχλό γιατί δεν είναι δυνατόν να μας ζητάται να παραγνωρίσουμε ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες που κατοχυρώνονται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο για να ενταχθούμε στην ΕΕ."

    Ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργος Βασιλείου, επεσήμανε τη σημασία των συνομιλιών δεδομένου ότι ο διεθνής παράγοντας αποδίδει "τεράστια σημασία" σε αυτές, και είπε ότι η πλευρά μας θα πρέπει να τονίσει την επιθυμία της για πρόοδο.

    "Οι οιωνοί από την τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά, κάτω από τους οποίους αρχίζουν οι συνομιλίες δεν είναι καλοί," δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Βασιλείου, επισημαίνοντας πρόσφατες δηλώσεις από τουρκικής πλευράς για την Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΧ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Sunday, 6 July 1997 - 13:03:00 UTC