Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-07-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναχώρηση Κληρίδη

  • [01] Αναχώρηση Κληρίδη

    Λάρνακα,Κύπρος,06/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Ε/κ πλευρά μεταβαίνει στις απευθείας συνομιλίες για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, παρά τις προσπάθειες από πλευράς της Αγκυρας να υπονομεύσει τις συνομιλίες, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης.

    Ο Πρόεδρος μιλούσε κατά την αναχώρησή του από τη Λάρνακα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω Λονδίνου, όπου θα συμμετάσχει στις απευθείας συνομιλίες που αρχίζουν στις 9 Ιουλίου στο Τράουτμπεκ, βορείως της Νέας Υόρκης.

    Κληθείς να σχολιάσει τις απειλές του Τούρκου Αντιπροέδρου, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "θα πάμε στις συνομιλίες και όσο περισσότερο αρνητική είναι η στάση της Τουρκίας, τόσο θα δικαιωθούμε γιατί όπως λέγαμε δεν είναι θέμα της Τ/κ κοινότητας αλλά θέμα της αδιαλλαξίας στην Αγκυρα προς την οποία πρέπει να απευθυνθούμε".

    Ο Πρόεδρος διευκρίνισε ότι "δεν πάμε εκεί για να ναυαγήσουμε, αλλά πάμε εκεί για να βρούμε λύση. Αν η τουρκική πλευρά είναι αδιάλλακτη, και δεν μπορεί να βρεθεί λύση, τότε θα πιστωθεί η τουρκική πλευρά με αδιαλλαξία", σημείωσε.

    Υπενθύμισε ότι πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης δήλωσαν ξεκάθαρα ότι εάν δεν βρεθεί λύση και γι'αυτό δεν ευθύνεται η Ε/κ αλλά η τουρκική πλευρά, αυτό δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στην ενταξιακή πορεία. Το κέρδος για την Ε/κ πλευρά, είπε ο Πρόεδρος, είναι ότι "θα προχωρήσει η ενταξιακή πορεία" της Κύπρου.

    Κληθείς να σχολιάσει τη διακήρυξη του Τούρκου Προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς όπου επαναλαμβάνεται η απειλή για ενσωμάτωση των κατεχομένων εάν η Κύπρος ενταχθεί στην ΕΕ, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "αν η Τουρκία αποτολμήσει κάτι τέτοιο, τα πράγματα δεν θα είναι όπως τα θέλει η Τουρκία, γιατί θα είναι και θέμα πώς θα αντιδράσει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Πρόσθεσε ότι ήδη οι ισχυρισμοί της Τουρκίας ότι λόγω προνοιών των Συμφωνιών Ζυρίχης - Λονδίνου και του Συντάγματος η Κύπρος δεν μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ έχει αποκρουστεί από πολλά μέρη της Ενωσης.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης πρόσθεσε ότι "αντιμετωπίζουμε με πολύ μεγάλη σοβαρότητα (τις απειλές για ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία", προσθέτοντας ότι "έχουμε δύο τρόπους αντιμετώπισης. Ο ένας είναι στο διεθνή πολιτικό τομέα, και ο άλλος κάπου αλλού που δεν θα πούμε," είπε.

    Σε ερώτηση εάν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) θα είναι στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος απάντησε αρνητικά. "Αυτή η διάσκεψη εκλήθη για να συζητήσουμε την ουσία του Κυπριακού προβλήματος" είπε, σημειώνοντας ότι "αν προκύψει συμφωνία θα είναι αποτέλεσμα που θα συζητηθεί με το Εθνικό Συμβούλιο, και αν είναι ικανοποιητική θα την υπογράψουμε".

    Σε ερώτηση εάν η στάση της Αγκυρας υπονομεύει τις συνομιλίες, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε θετικά. "Δεν είναι μόνο εγώ που το πιστεύω. Οσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις, πιστώνουν την Αγκυρα με αρνητική στάση," συνέχισε.

    Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Γερμανίας, Κλάους Κίνκελ, ότι όσο το Κυπριακό παραμένει άλυτο δεν θα επιτρέψει ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γερμανός Υπουργός έκανε αυτή τη δήλωση.

    Ο κ. Κίνκελ, συνέχισε ο Πρόεδρος Κληρίδης, "πήρε μία πολύ αποστομωτική απάντηση, από την ελληνική κυβέρνηση. Οτι εάν θέλει η Γερμανία διεύρυνση, χωρίς να μπεί η Κύπρος, δεν θα δεχθεί η Ελλάδα να διευρυνθεί η ΕΕ."

    Το θέμα αυτό, είπε, συζητήθηκε και στην Αθήνα, όπου και εκφράστηκε ότι αυτή θα είναι η θέση της Ελλάδας. "Είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι από τη θέση που παίρνει η Ελλάδα πάνω σ'αυτό το θέμα," τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ελληνα Υπουργού Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου για ενδυνάμωση της ελληνικής Αεροπορίας, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι αυτό είναι σε γνώση της κυπριακής κυβέρνησης.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την αεροπορική βάση στην Πάφο, ο Πρόεδρος είπε ότι "θα τελειώσει όπως είναι προγραμματισμένη".

    Τέλος σε ερώτηση εάν θα ψηφίσει τον Σπύρο Κυπριανού εάν είναι υποψήφιος, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε: "Aν ο κ. Κυπριανού είναι υποψήφιος και εγώ δεν είμαι, θα τον ψηφίσω."

    (KΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΧΡ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Sunday, 6 July 1997 - 17:46:40 UTC