Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-07-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φεϊσέλ - Αναχώρηση - Δηλώσεις

  • [01] Φεϊσέλ - Αναχώρηση - Δηλώσεις

    Λάρνακα,Κύπρος,05/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συγκεκριμένες ιδέες και προτάσεις τις οποίες, αναλόγως, θα υποβάλουν για να διευκολύνουν τις δύο πλευρές να ξεπεράσουν τις διαφορές τους στις απευθείας συνομιλίες, έχουν τα Ηνωμένα Εθνη.

    Αυτό προκύπτει από δηλώσεις του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ, πριν από την αναχώρησή του σήμερα το απόγευμα για τη Νέα Υόρκη, όπου θα παραστεί στις απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς, οι οποίες αρχίζουν την ερχόμενη Τετάρτη, 9 Ιουλίου. Απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, κατά πόσον τα Ηνωμένα Εθνη θα υποβάλουν νέες ιδέες και προτάσεις προς τους δύο ηγέτες, ο κ. Φεϊσέλ παρατήρησε ότι "τα Ηνωμένα Εθνη είναι έτοιμα να βοηθήσουν, διευκολύνοντας τις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών, να τις βοηθήσουν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους - που ίσως να έχουν για το ένα ή το άλλο θέμα. Σαφώς και είμαστε έτοιμοι να παίξουμε το ρόλο που μας ανήκει", ανέφερε.

    Σε ερώτηση, αν τα ΗΕ έχουν ήδη έτοιμες προτάσεις προς τους δύο ηγέτες, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ αναφέρθηκε στην εναρκτήρια δήλωση που θα κάνει ο Ντιέγκο Κόρντοβεζ, ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, που στόχο θα έχει τη διευκόλυνση των συνομιλιών που θα ακολουθήσουν.

    Ο κ. Φεϊσέλ πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να προδικάσει κανείς τι θα γίνει (στις συνομιλίες). "Ας δούμε πως θα εξελιχθούν οι μεταξύ τους συνομιλίες", ανέφερε, "και ποιές θα είναι οι διαφορές που θα προκύψουν, εάν προκύψουν - και είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν διαφορές - και τα ΗΕ είναι έτοιμα να βοηθήσουν ώστε να ξεπεραστούν". "Με ιδέες και προτάσεις", ρωτήθηκε αμέσως μετά ο κ. Φεϊσέλ. "Βεβαίως", ήταν η μονολεκτική και ξεκάθαρη απάντησή του, για να ρωτηθεί στη συνέχεια αν αυτές οι προτάσεις και ιδέες είναι έτοιμες.

    "Οπως ανέφερα", είπε, "όλα εξαρτώνται από το ποιό θα είναι το πρόβλημα. Δεν πρέπει να προδικάζουμε ή να προβλέπουμε τι πρόκειται να συμβεί. Ας (περιμένουμε να) δούμε", τόνισε ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών.

    Ερωτηθείς αν τα ΗΕ είναι έτοιμα να υποβάλουν νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μετά τον πρώτο γύρο των συνομιλιών, ο κ. Φεϊσέλ επεσήμανε ότι ο κύριος στόχος είναι να προχωρήσει αυτή η διαδικασία, προσθέτοντας ότι αν από τις συνομιλίες προκύψει η ανάγκη για ΜΟΕ ή μέτρα καλής θέλησης, αυτό θα είναι θετικό.

    Ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι με τις απευθείας συνομιλίες θα γίνει ένα βήμα μπροστά, σημειώνοντας ότι "αποτελεί την πρώτη φάση μιας διαδικασίας, με σειρά συνομιλιών αυτό το καλοκαίρι, που είναι πολύ σημαντικές".

    Είπε ακόμα, ότι είναι σίγουρος ότι οι δύο ηγέτες θα προσέλθουν στη Νέα Υόρκη έχοντας αντίληψη των προσδοκιών της διεθνούς κοινότητας, για επίτευξη πραγματικής προόδου.

    Οταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις Τούρκων πολιτικών, που σηματοδοτούν περαιτέρω σκλήρυνση της τουρκικής πολιτικής στο Κυπριακό, ο κ. Φεϊσέλ παρατήρησε ότι έχουν γίνει σχόλια από πολλούς και πρόσθεσε: "Πάντοτε λέγω ότι τα σχόλια ή οι δηλώσεις που θα μετρήσουν είναι αυτές που θα γίνουν κατά την ίδια τη συνάντηση, όχι προηγουμένως."

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΧ/ΚΚ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Saturday, 5 July 1997 - 18:46:42 UTC