Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-06-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΠΑ - Τουρκικά πλοία
  • [02] Μνημόνιο - υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου
  • [03] Εισήγηση Μπριλ - Επιχειρηματικό Συνέδριο
  • [04] Δηλώσεις Κυπριανού
  • [05] Τ/Κ Τύπος
  • [06] Τ/Κ συντεχνιακοί σχολιάζουν
  • [07] Ο πληθωρισμός στα κατεχόμενα
  • [08] Δηλώσεις Αναστασιάδη
  • [09] Δηλώσεις Ομήρου
  • [10] Δηλώσεις Χριστόφια
  • [11] Δηλώσεις Βασιλείου
  • [12] Εκπρόσωπος - Συνομιλίες - Μπερνς
  • [13] Χριστοφίδης - Μπερνς - Τουρκικά πλοία
  • [14] Υπουργικό - εγκλωβισμένοι
  • [15] Σουηδία - μποϋκοτάζ τουρισμού στην Τουρκία

  • [01] ΗΠΑ - Τουρκικά πλοία

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,18/06/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Οι ΗΠΑ θα ζητήσουν εξηγήσεις από την Τουρκία για τα πολεμικά πλοία που εισήλθαν στα κυπριακά χωρικά ύδατα, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς.

    "Ανησυχούμε για αυτά τα νέα", είπε ο κ. Μπερνς, προσθέτοντας ότι "είμαστε πολύ ανήσυχοι για τις πληροφορίες μετακινήσεων τουρκικών πολεμικών πλοίων. Οι ΗΠΑ δεν γνωρίζουν τους λόγους που κρύβονται πίσω από αυτούς τους ναυτικούς ελιγμούς".

    Ο κ. Μπερνς είπε, ακόμη, ότι οι ΗΠΑ επιζητούν εξηγήσεις από την τουρκική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι "η Τουρκία είναι φίλος των ΗΠΑ, όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος, και οπωσδήποτε θέλουμε να ζητήσουμε εξηγήσεις πριν πούμε κάτι πιο λεπτομερές".

    Είπε, επίσης, ότι "είναι πολύ σημαντικό όλα τα μέρη που αναμιγνύονται στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού να μην παίρνουν μονομερή μέτρα, τα οποία θα ανατρέψουν με οποιονδήποτε τρόπο τις ειρηνευτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, που είναι προγραμματισμένο να αρχίσουν έξω από τη Νέα Υόρκη νωρίς τη δεύτερη εβδομάδα του Ιούλη".

    Ο κ. Μπερνς είπε ότι "είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε ένα κλίμα συνεργασίας, σταθερότητας, ειρήνης, έτσι ώστε αυτές οι ειρηνευτικές συνομιλίες να αρχίσουν υπό την ηγεσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν".

    "Αυτό", επεσήμανε, "είναι σημαντικό για μας και δεν θέλουμε να δούμε την ανάληψη οποιωνδήποτε προκλητικών πρωτοβουλιών σ' αυτή την περιοχή".

    Τέλος, ο κ. Μπερνς δήλωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ "ενδιαφέρεται πάρα πολύ να ακούσει από την τουρκική κυβέρνηση εάν είναι ακριβείς οι πληροφορίες, γιατί αυτοί οι ναυτικοί ελιγμοί έλαβαν χώρα".

    Εννέα συνολικά τουρκικά πολεμικά πλοία κατέπλευσαν στα κατεχόμενα λιμάνια της Αμμοχώστου και της Κερύνειας, όπου είναι προγραμματισμένο να παραμείνουν μέχρι την Πέμπτη, σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [02] Μνημόνιο - υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου

    Λευκωσία,Κύπρος,18/06/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Μνημόνιο υποβλήθηκε χθες στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης για την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, έξι μήνες μετά την ιστορική απόφαση του εν λόγω Δικαστηρίου, η οποία εξέθεσε την Τουρκία ως ένοχη για παραβίαση του ανθρώπινου δικαιώματος της κ. Λοϊζίδου να απολαμβάνει ειρηνικά την περιουσία της στα κατεχόμενα.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο δικηγόρος της κ. Λοϊζίδου, Αχιλλέας Δημητριάδης, με το μνημόνιο, που αποτελείται από 100 περίπου σελίδες περιλαμβανομένων και των παραρτημάτων, η πελάτισσά του ζητά από την Τουρκία να σταματήσει να προβάλλει εμπόδια στο δικαίωμά της να απολαμβάνει απρόσκοπτα την περιουσία της στα κατεχόμενα.

    Η υποβολή του μνημονίου έγινε σύμφωνα με το Αρθρο 50 της Σύμβασης για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Βασικών Ελευθεριών του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο αναφέρεται σε "δίκαιη ικανοποίηση" προς το μέρος που δικαιώθηκε με απόφαση του Δικαστηρίου.

    Τώρα, εξήγησε ο κ. Δημητριάδης, εναπόκειται στο Δικαστήριο να αποφασίσει για τα επόμενα βήματα, δηλαδή εάν θα δώσει οδηγίες για προφορική ακρόαση της υπόθεσης ή εάν θα πάρει άλλη απόφαση για δικανονισμό του θέματος, που δεν αναμένεται, εν πάση περιπτώσει, να ληφθεί πριν από το τέλος του χρόνου.

    Οι έγγραφες προτάσεις έπρεπε να καταχωρηθούν σε διάστημα έξι μηνών μετά την απόφαση της 18ης Δεκεμβρίου 1996 για την υπόθεση, αφού η Τουρκία αρνήθηκε να απαντήσει σε γραπτή επιστολή της κ. Λοϊζίδου με την οποία η Τουρκία καλείτο να τοποθετηθεί επί της απόφασης του Δικαστηρίου, εξήγησε ο κ. Δημητριάδης.

    "Οι προτάσεις, που στάληκαν με αποστολέα εγγράφων στο Δικαστήριο χθες, τονίζουν ότι η κ. Λοϊζίδου δεν ζητά αποζημίωση για απαλλοτρίωση της περιουσίας της, αλλά για απώλεια χρήσης της περιουσίας της, της οποίας παραμένει ο νόμιμος ιδιοκτήτης, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση του Δεκεμβρίου," είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Δημητριάδης.

    Ο κ. Δημητριάδης τόνισε ότι πέραν των αποζημιώσεων που ζητά η πελάτισσά του για περίπου μισό εκατομμύριο λίρες, το σημαντικότερο στοιχείο είναι η απαίτηση της κ. Λοϊζίδου να της επιτραπεί να απολαμβάνει την περιουσία της απρόσκοπτα και να εξασφαλίσει ότι η Τουρκία δεν θα προβάλλει εμπόδια στην άσκηση του δικαιώματος αυτού, όπως εκφράζεται στο Αρθρο 1 του Πρωτοκόλλου 1 της Σύμβασης για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Βασικών Ελευθεριών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Μέχρι στιγμής δεν έγινε γνωστό εάν η Τουρκία υπέβαλε μνημόνιο με τις δικές της θέσεις, δεδομένου ότι είχε ευθύνη να καταχωρήσει έγγραφες προτάσεις σε περίοδο έξι μηνών από το Δεκέμβριο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [03] Εισήγηση Μπριλ - Επιχειρηματικό Συνέδριο

    Λευκωσία,Κύπρος,18/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λευκωσία, Κένεθ Μπριλ, πρότεινε τη διοργάνωση την άνοιξη του 1998 επιχειρηματικού συνεδρίου με τίτλο "Η Κύπρος προς το 2000".

    Η πρόταση βρήκε κατ' αρχήν θετική ανταπόκριση από τον εμπορικό κόσμο της Κύπρου. Ο Πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Βασίλης Ρολόγης, καλωσόρισε την πρόταση του Αμερικανού πρέσβη.

    Η εισήγηση έγινε χθες βράδυ κατά τη διάρκεια δείπνου που παρέθεσε ο Κυπρο - Αμερικανικός Σύνδεσμος Επιχειρηματιών σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας, στην οποία κύριος ομιλητής ήταν ο κ. Μπριλ.

    Στην εισαγωγική του ομιλία, ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε στο "οικονομικό θαύμα" που έγινε στην Κύπρο μετά τις καταστροφικές συνέπειες της τουρκικής εισβολής, σημειώνοντας ότι αυτό εν πολλοίς οφείλεται στη σκληρή δουλειά, το επιχειρηματικό πνεύμα των Κυπρίων και ορισμένους εξωγενείς παράγοντες που βοήθησαν στην ανάκαμψη της οικονομίας του νησιού, όπως ο πόλεμος στο Λίβανο.

    Η γεωγραφική θέση της Κύπρου, το ανθρώπινο δυναμικό της και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν, ανέφερε ο κ. Μπριλ, αποτελούν σημαντικά πλεονεκτήματα που έχει η Κύπρος και θα πρέπει να εκμεταλλευτεί στο έπακρον. Είπε επίσης ότι η Κύπρος θα μπορούσε να καταστεί περιφερειακό επιχειρηματικό κέντρο που να εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ιδιαίτερα στον τομέα των υπηρεσιών.

    Ο πρέσβης των ΗΠΑ παρουσίασε την πρότασή του ως "τροφή για σκέψη" και "πρόκληση" προς τα μέλη του Συνδέσμου και σημείωσε ότι εναπόκειται στο Σύνδεσμο να την προωθήσει προς υλοποίηση.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις πολιτικές εξελίξεις στο νησί που πιθανόν να επηρεάσουν την οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου, ο κ. Μπριλ αναγνώρισε τις ανησυχίες που υπάρχουν αλλά ταυτόχρονα εξέφρασε την ελπίδα ότι η πολιτική κατάσταση θα είναι τέτοια που θα επιτρέπει την οικονομική και άλλη ανάπτυξη της Κύπρου.

    Στη δική του τοποθέτηση, ο κ. Ρολόγης καλωσόρισε την εισήγηση του Αμερικανού πρέσβη ως "ένα εφικτό και θετικό βήμα" και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μια τέτοια διοργάνωση θα συμβάλει θετικά στην προβολή της Κύπρου ως περιφερειακού εμπορικού κέντρου.

    Παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι πολιτικές εξελίξεις στο νησί θα επιτρέψουν την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας και την εδραίωση της Κύπρου ως επιχειρηματικού κέντρου. Είπε επίσης ότι θα καταβληθούν προσπάθειες, σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες, να πραγματοποιηθεί η εμπορική διοργάνωση την άνοιξη του επόμενου έτους.

    Στο δείπνο του νεοσυσταθέντος Συνδέσμου παρευρέθηκαν 60 και πλέον επιχειρηματίες που αντιπροσωπεύουν ένα ευρύ φάσμα του εμπορικού κόσμου της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [04] Δηλώσεις Κυπριανού

    Λάρνακα,Κύπρος,18/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το ΔΗΚΟ απορρίπτει κατηγορηματικά την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων και της ΕΛΔΥΚ στο νησί μετά τη λύση του Κυπριακού, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού.

    Ο κ. Κυπριανού υπογράμμισε, επίσης, ότι "δεν υπάρχει καμία συμφωνία στο Εθνικό Συμβούλιο για οποιαδήποτε υποχώρηση, πέραν των αποφάσεων του 1989", επισημαίνοντας ότι "όταν πηγαίνει κανείς σε διαπραγματεύσεις, δεν αρχίζει να συζητά τί περίπου θα συζητήσει και ποιά είναι τα περιθώρια για υποχωρήσεις".

    Μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν από την αναχώρηση αντιπροσωπείας της Βουλής για τη Μόσχα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι με τη λύση, "όλα τα τουρκικά στρατεύματα πρέπει να αποχωρήσουν, όπως και η ΕΛΔΥΚ".

    Αναφερόμενος, εξάλλου, στον ορισμό "πάρε - δώσε", ο κ. Κυπριανού είπε ότι τον ενοχλεί αυτή η θεωρία και διερωτήθηκε εάν αυτό σημαίνει ότι "αρχίζουμε από δω και πέρα ή αρχίζουμε από την αρχή, διότι εμείς δώσαμε πάρα πολλά χωρίς να πάρουμε τίποτε".

    Αναφορικά με την επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Βουλής στη Μόσχα, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Δούμας, ο κ. Κυπριανού είπε ότι "η μετάβαση αυτή θέλει να υπογραμμίσει τη μεγάλη σημασία που αποδίδουμε στην ανάπτυξη των σχέσεων, όχι απλώς μεταξύ των δύο κοινοβουλίων, αλλά στην ενίσχυση των δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων και των λαών Ρωσίας και Κύπρου σε όλους ανεξαίρετα τους τομείς".

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι "κάτω από τις σημερινές συνθήκες κι ενόψει του τί είναι δυνατόν να ακολουθήσει, αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία, γιατί ομόφωνα πιστεύουμε ότι ο ρωσικός παράγοντας θα είναι πολύ χρήσιμος για την υπόθεση της Κύπρου".

    Σε ερώτηση σχετικά με το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ρωσία, ο κ. Κυπριανού είπε ότι θα ήταν χρήσιμη η εμπλοκή της Ρωσίας ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά επίσης και των υπολοίπων τεσσάρων μελών, "σε ότι αφορά την προώθηση της πρωτοβουλίας του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για μια σωστή λύση στο εθνικό μας πρόβλημα".

    Σε ερώτηση σχετικά με τις προεδρικές εκλογές, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν υπάρχει τίποτε καινούργιο γι' αυτό δεν θα προβεί σε δηλώσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [05] Τ/Κ Τύπος

    Λευκωσία,Κύπρος,18/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς μεταβαίνει σήμερα στην Κωνσταντινούπολη και την Κυριακή στο Παρίσι.

    Σήμερα θα φιλοξενηθεί σε τουρκικό τηλεοπτικό πρόγραμμα ενώ αύριο μαζί με τον Τούρκο Πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ θα τελέσει τα εγκαίνια νοσοκομείου.

    Θα επιστρέψει στα κατεχόμενα αύριο το απόγευμα. Την Κυριακή, 22 Ιουνίου, θα μεταβεί στο Παρίσι. Πρόκειται για ιδιωτική επίσκεψη κατά τη διάρκεια της οποίας θα παραστεί στα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφιών του.

    Την Τρίτη θα δώσει διάλεξη στο Διεθνές Ινστιτούτο Εξωτερικής Πολιτικής με θέμα το Κυπριακό.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο ο Ντενκτάς αναμένεται να συναντηθεί και με τον Γάλλο ΥΠΕΞ.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΓΠ)
    Τ/Κ συντεχνιακοί σχολιάζουν

    Απαισιόδοξοι ως προς την έκβαση των συνομιλιών της Νέας Υόρκης παρουσιάζονται οι ηγέτες συνδικαλιστικών και άλλων οργανώσεων στα κατεχόμενα.

    Η Τ/κ εφημερίδα "Κίπρις" δημοσιεύει επίσης τις απόψεις τους για το διορισμό του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ως προεδρικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, όπου βλέπουμε, άλλους μεν να ισχυρίζονται ότι ο διορισμός αυτός είναι ένδειξη του διεθνούς ενδιαφέροντος για το Κυπριακό άλλους δε να υποστηρίζουν ότι ο διορισμός αποδεικνύει την αύξηση της εξωτερικής πίεσης.

    Ο Οντέρ Κονούλογλου, της ισχυρής Συντεχνίας Τurk - Is με 7000 μέλη, δήλωσε ότι απαιτείται συγκρατημένη αισιοδοξία για τις συνομιλίες και εξέφρασε την πεποίθησή ότι ο κ. Χόλμπρουκ είναι δυναντόν να παρουσιάσει φόρμουλα για το Κυπριακό.

    Ο Οζάι Κιουντίτς της συντεχνίας Hur - Is με 600 μέλη, είπε ότι χωρίς της αναγνώριση της ισότητας Ε/Κ - Τ/Κ δεν πρόκειται να υπάρξει πρόοδος.

    Ο Μπαϊράμ Τσελίκ της Dev - Ιs, με 3.500 μέλη, δήλωσε ότι υποστηρίζει κάθε προσπάθεια που αποβλέπει στην επίλυση του προβλήματος και στα πλαίσια αυτά εντάσσει τη συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΓΠ)
    Ο πληθωρισμός στα κατεχόμενα

    Ο πληθωρισμός τους τελευταίους πέντε μήνες στα κατεχόμενα έφθασε το 34,2%. Τα στοιχεία αυτά ανακοινώθηκαν από το λεγόμενο "Γραφείο Προγραμματισμού".

    Το κόστος ζωής για το μήνα Μάιο αυξήθηκε κατά 1,09%.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΓΠ)

    [06] Δηλώσεις Αναστασιάδη

    Λάρνακα,Κύπρος,18/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα θα πρέπει να αποχωρήσουν", δήλωσε σήμερα κατηγορηματικά ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

    Ο κ. Αναστασιάδης, που μιλούσε στο Αεροδρόμιο Λάρνακας πριν από την αναχώρηση της αντιπροσωπείας της Βουλής για τη Μόσχα, είχε κληθεί να σχολιάσει χθεσινή δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη ότι η παραμονή μετά τη λύση πέντε χιλιάδων Τούρκων στρατιωτών μπορεί να δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας στους Τ/Κ, αλλά δημιουργεί ακριβώς το αντίθετο αίσθημα στους Ε/Κ.

    Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι δεν έχει ακούσει τη δήλωση του κ. Κασουλίδη κι εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Υπουργός Εξωτερικών δεν εννοούσε αποδοχή παραμονής κατοχικών τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο μετά τη λύση του Κυπριακού.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μανώλη Χριστοφίδη σχετικά με το όριο των υποχωρήσεων στις οποίες μπορεί να προβεί η Ε/κ πλευρά, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι "αυτά θα συζητηθούν στο Εθνικό Συμβούλιο".

    "Πιστεύω", είπε, "πως εκείνο το οποίο προσπαθεί η κυβέρνηση να μεταδώσει μπροστά στην τουρκική αδιαλλαξία είναι τη δική μας καλή θέληση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα όσα λέγονται δεν θα πρέπει να λέγονται με φειδώ, ώστε να αποφεύγεται ο κίνδυνος να δοθούν λανθασμένα μηνύματα, τα οποία πιθανόν να εκμεταλλευθεί η άλλη πλευρά".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [07] Δηλώσεις Ομήρου

    Λάρνακα,Κύπρος,18/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ανησυχία εξέφρασε σήμερα ο Α' Αντιπρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου από δηλώσεις εκ μέρους της κυβέρνησης σχετικά με τις επικείμενες απευθείας συνομιλίες στη Νέα Υόρκη.

    Ο κ. Ομήρου μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν από την αναχώρησή του για τη Μόσχα, ως μέλος αντιπροσωπείας της Βουλής, ύστερα από πρόσκληση της ρωσικής Δούμας.

    Ο Α' Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ τόνισε ότι "ενώ το Εθνικό Συμβούλιο, η πολιτική ηγεσία και ο κυπριακός λαός δεν έχουν ενημερωθεί ούτε για την ημερήσια διάταξη ούτε για το γενικότερο πλαίσιο των συνομιλιών, γίνονται δηλώσεις επί διαφόρων πτυχών του Κυπριακού, που προκαλούν τη δικαιολογημένη ανησυχία του κυπριακού ελληνισμού".

    Επεσήμανε, ακολούθως, ότι πρέπει να υπάρχει "ένα μέτρο στις δηλώσεις" ενόψει της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου τη Δευτέρα και να "μην γίνονται δηλώσεις εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας ή των μελών του Εθνικού Συμβουλίου".

    "Η ΕΔΕΚ", τόνισε ο κ. Ομήρου, "ουδέποτε δέκτηκαν την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων μετά τη λύση του Κυπριακού", προσθέτοντας ότι "κατ' επανάληψη έχουμε δηλώσει ότι με τη λύση θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει από την Κύπρο τα κατοχικά στρατεύματα".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις επαφές της ΕΔΕΚ με το ΑΚΕΛ για εξεύρεση κοινού υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές, ο κ. Ομήρου είπε ότι "οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται μέσα στα προγραμματισμένα πλαίσια" και ότι "έγινε χθες μια δεύτερη συνάντηση".

    "Τώρα", είπε, "έχουμε διαμορφωμένες τις θέσεις εκατέρωθεν και πιστεύω ότι σύντομα θα γίνει μια νέα συνάντηση, ενδεχομένως τριμερής, και στη συνέχεια τα συλλογικά όργανα των κομμάτων θα συνέλθουν και θα τοποθετηθούν".

    Ο κ. Ομήρου είπε, επίσης, ότι "έχουν γίνει διάφορες εναλλακτικές διατυπώσεις, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε κάποιες συγκλίσεις. Αυτό, όμως, θα αποφασιστεί από τα συλλογικά όργανα των κομμάτων. Δεν μπορώ να προκαθορίσω σ' αυτό το σημείο την τελική κατάληξη".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [08] Δηλώσεις Χριστόφια

    Λάρνακα,Κύπρος,18/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι θα πρέπει με τη λύση του Κυπριακού να αποχωρήσουν όλα τα τουρκικά στρατεύματα και οι έποικοι, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, τονίζοντας ότι στη θέση αυτή "θα πρέπει όλο το Εθνικό Συμβούλιο να επιμείνει".

    Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε, επίσης, την εντύπωση ότι "ορισμένοι χρειάζονται να κάνουν προεκλογική εκστρατεία για τον Πρόεδρο και να προτρέχουν και οποιωνδήποτε συνεδριάσεων και πιθανών αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου", διευκρινίζοντας ότι εννοεί τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Μανώλη Χριστοφίδη.

    "Πρέπει", συνέχισε, "να κρατήσουμε το στόμα μας όλοι κλειστό, μέχρι να συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο".

    Ο κ. Χριστόφιας μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν από την αναχώρησή του για τη Μόσχα, ως μέλος αντιπροσωπείας της Βουλής, ύστερα από πρόσκληση της ρωσικής Δούμας.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι "η ουσία όσον αφορά τα αμυντικά θέματα και τη συνεργασία με την Ελλάδα είναι ότι κανένα πολιτικό κόμμα δεν τάσσεται ενάντια στην αμυντική συνεργασία της Κύπρου και της Ελλάδας".

    Σε ερώτηση σχετικά με τις επαφές του ΑΚΕΛ ενόψει των προεδρικών εκλογών, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι "είναι φυσικό να γίνονται προσπάθειες να εξευρεθούν φόρμουλες, οι οποίες να καλύψουν όλες τις πλευρές και την ουσία. Θέλω να πιστεύω ότι τελικά θα καταλήξουμε σε τέτοιες φόρμουλες", κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [09] Δηλώσεις Βασιλείου

    Λάρνακα,Κύπρος,18/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Θα ήταν καταστρεπτικό για τη δική μας πλευρά να συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο το όριο των υποχωρήσεων που είναι διατεθειμένη να κάνει η δική μας πλευρά", δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου.

    "Μου είναι αδιανόητο", είπε συγκεκριμένα, "να φανταστώ ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα θελήσει να κάνει τέτοια συζήτηση", προειδοποιώντας ότι εάν γίνει τέτοια συζήτηση, τότε ο ίδιος θα αρνηθεί να λάβει μέρος.

    Μιλώντας κατά την αναχώρησή του για τη Μόσχα για επίσημη επίσκεψη, ως μέλος αντιπροσωπείας της Βουλής, ύστερα από πρόσκληση της ρωσικής Δούμας, ο κ. Βασιλείου είπε ότι "εάν πράγματι όλοι μας θέλουμε να βοηθήσουμε την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, πρέπει να παύσουμε να κάνουμε σενάρια για το τί μπορεί να δεχθεί ή τί μπορεί να απορρίψει η δική μας ή η άλλη πλευρά".

    Επεσήμανε, εξάλλου, ότι "από τη στιγμή που δίνεις το μήνυμα στην άλλη πλευρά ότι είσαι έτοιμος να δεχθείς το "α", το "β" ή το "γ", τότε και να το εννοείς σαν καλή θέληση, η άλλη πλευρά το θεωρεί σαν δεδομένο και βλέπει απ' εκεί και πέρα".

    Ο κ. Βασιλείου εξήγησε ότι είναι για το λόγο αυτό που θεωρεί "λανθασμένη την προσπάθεια που γίνεται να βρεθούν τα λεγόμενα όρια υποχωρήσεων", τονίζοντας ότι θεωρεί "αδιανόητο τη Δευτέρα το Εθνικό Συμβούλιο να καθορίσει δήθεν πόσο θα είναι το εδαφικό που θα δεχθούμε ή που δεν θα δεχθούμε".

    Χαρακτήρισε, ακόμη, ως "συνταγή για αποτυχία" τέτοιου είδους συζητήσεις, οι οποίες μπορούν να φέρουν μόνο "αρνητικό αποτέλεσμα".

    Ακολούθως, ο κ. Βασιλείου τόνισε ότι επί προεδρίας του ουδέποτε προέβη σε δηλώσεις για το τί είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε, αντιθέτως δήλωνε μόνο ότι "επιδιώκουμε λύση".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [10] Εκπρόσωπος - Συνομιλίες - Μπερνς

    Λευκωσία,Κύπρος,18/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει μορατόριουμ στις δημόσιες δηλώσεις αναφορικά με τις επικείμενες απευθείας συνομιλίες ώστε να μην γίνονται οποιεσδήποτε αποκαλύψεις σχετικά με τις θέσεις της Ε/κ πλευράς.

    Αυτό προκύπτει από σημερινές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Μανώλη Χριστοφίδη, ο οποίος τόνισε ταυτόχρονα ότι "δεν υπάρχει συσκώτιση γύρω από το Κυπριακό."

    "Ενόψει της αντίστροφης μέτρησης που άρχισε για την έναρξη των απευθείας συνομιλιών, φρονούμε ότι δεν ενδείκνυται η απάντηση ερωτήσεων που δυνατόν να οδηγούν σε αποκάλυψη θέσεων, επιχειρηματολογίας ή τακτικής στις συνομιλίες αυτές," είπε ο Εκπρόσωπος μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Επεξηγώντας τη δήλωσή του, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "κρίνεται κατάλληλη η στιγμή για δημόσιες ευχαριστίες του Προέδρου Κληρίδη προς τους πολιτικούς αρχηγούς και την τέταρτη εξουσία για τη δεδηλωμένη συμπαράστασή τους που τον ενισχύει απόλυτα στη διαπραγματευτική του θέση και την αποστολή του ως συνομιλητή."

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι "δεν υπάρχει τίποτε που να έχει ανακοινωθεί και να έχει βλάψει την υπόθεση της Κύπρου αλλά κρίνεται ορθό να μην αρχίσουμε την αποκάλυψη των θέσεών μας και της επιχειρηματολογίας μας, είτε από αυτό το βήμα είτε από αλλού."

    Σε ερώτηση αν τίθεται θέμα επαναδιατύπωσης ή αναπροσαρμογής των ομόφωνων αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου του 1989, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πρόθυμος να συζητήσει θέμα που τυχόν να προτείνουν μέλη του ΕΣ και πρόσθεσε αν το ΕΣ κρίνει στις 23 Ιουνίου ότι πρέπει να υπεισέλθει σε αναπροσαρμογή θα υπεισέλθει (σε αναπροσαρμογή)."

    Κληθείς να αποσαφηνίσει τη θέση της κυβέρνησης για κωδικοποίηση των εσχάτων ορίων υποχωρήσεων, ο Εκπρόσωπος παρέπεμψε και πάλι στη συνεδρία του ΕΣ την ερχόμενη βδομάδα.

    Σχολιάζοντας τη δήλωση του ΥΠΕΞ Γιαννάκη Κασουλίδη ότι δεν θα πρέπει να καθοριστούν τα έσχατα όρια υποχωρήσεων, ο κ. Χριστοφίδης σημείωσε ότι "η θέση αυτή είναι έκφραση γνώμης του ΥΠΕΞ και έχει βαρύνουσα σημασία γιατί διατυπώθηκε από τον ΥΠΕΞ, πλην όμως το θέμα δεν κλείει την πόρτα στο ΕΣ αν θέλει να πάρει οποιαδήποτε απόφαση."

    "Με τη λήξη της συνεδρίας του ΕΣ αναμένουμε, εύλογα και λογικά, ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα έχει ξεκάθαρη εικόνα για τα όρια μέσα στα οποία θα κινηθεί. Στόχος θα είναι ο καθένας να έχει ξεκάθαρες τις γραμμές της πορείας του," ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    Σε ερώτηση αν αυτά τα όρια που θα καθορίσει το ΕΣ θα τεθούν γραπτώς, ο κ. Χριστοφίδης περιορίστηκε να πει ότι "υπάρχουν τα πρακτικά του ΕΣ."

    Αναφορικά με το συντονισμό με την ελληνική κυβέρνηση ενόψει των συνομιλιών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι "η ελληνική κυβέρνηση θα ενημερώνεται για την πορεία των συνομιλιών" και πρόσθεσε "με την Αθήνα βρισκόμαστε σε άριστη συνεργασία και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμιά διαφορά στις θέσεις, τις απόψεις και την τακτική."

    Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις πολιτικών αρχηγών για τις δημόσιες δηλώσεις της κυβέρνησης που αφορούν στις απευθείας συνομιλίες, ο κ. Χριστοφίδης επανέλαβε ότι "δεν έχουμε αποκαλύψει οτιδήποτε από τα χαρτιά μας και αναφορές που έγιναν ήταν από την ιστορική ανάλυση του Κυπριακού μέχρι τώρα."

    Για την παρουσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον περίγυρο των συνομιλιών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι επίσημα δεν υπάρχει τίποτε ούτε από πλευράς ΗΕ ούτε από πλευράς ΕΕ για παρουσία εκπροσώπου της.

    Ο κ. Χριστοφίδης είπε ακόμα ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν έχει απαντήσει στην πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ για απευθείας συνομιλίες και απέρριψε το ενδεχόμενο αναβολής των προεδρικών εκλογών, επικαλούμενος το Σύνταγμα της Δημοκρατίας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)
    Χριστοφίδης - Μπερνς - Τουρκικά πλοία

    Ικανοποίηση εξέφρασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης για τη δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς αναφορικά με τα τουρκικά πλοία που κατέπλευσαν παράνομα στα κατεχόμενα λιμάνια της Κύπρου.

    Ο κ. Χριστοφίδης είχε κληθεί να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρμεντ, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία των ΗΠΑ για τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον θα ζητήσει εξηγήσεις από την Αγκυρα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [11] (Κ) Υπουργικό - εγκλωβισμένοι

    Λευκωσία,Κύπρος,18/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά τη σημερινή του συνεδρία να διαθέσει ποσό 700.000 λιρών για επιδιόρθωση των κατοικιών των εγκλωβισμένων, ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Σε ερώτηση για τη διαδικασία διάθεσης του ποσού αυτού, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι υπάρχουν κριτήρια και θα ανακοινωθούν από τον Επίτροπο για Ανθρωπιστικά Θέματα, Τάκη Χριστόπουλο.

    "Ολα έχουν μελετηθεί. Η διαδικασία υπάρχει. Υπάρχει συνεννόηση μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων," πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση αν τα κονδύλια θα δοθούν σε Ε/Κ εργολάβους, ο κ. Χριστοφίδης εξήγησε ότι θα δοθούν στους ίδιους τους ενδιαφερομένους, αλλά οι λεπτομέρειες, η διαδικασία και ο τρόπος διάθεσης θα αφεθούν στον κ. Χριστόπουλο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [12] (Κ) Σουηδία - μποϋκοτάζ τουρισμού στην Τουρκία

    Λευκωσία,Κύπρος,18/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τη διαμαρτυρία του για τη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την υποστήριξή του προς το κουρδικό λαό, καλείται να επιδείξει ο σουηδικός λαός, από το Αριστερό κόμμα της χώρας, το οποίο προτρέπει τους Σουηδούς να μην ταξιδέψουν το καλοκαίρι στην Τουρκία.

    Συγκεκριμένα, η εφημερίδα της Στοκχόλμης "Dagens Nyheter", δημοσίευσε χθες την είδηση, ότι η Κεντρική Επιτροπή του Σουηδικού Αριστερού Κόμματος, αποφάσισε να προτρέψει το σουηδικό λαό, να μην ταξιδέψει το καλοκαίρι στην Τουρκία, λόγω της συνεχιζόμενης εισβολής της Τουρκίας στο Ιράκ και των διώξεων που εξαπέλυσε κατά των Κούρδων.

    Σε ανακοίνωσή του το Σουηδικό Αριστερό Κόμμα, τονίζει ότι η Τουρκία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, κατά το χειρότερο τρόπο, ενώ ο Γραμματέας του κόμματος, δήλωσε ότι με τη ματαίωση των διακοπών του στην Τουρκία, ο σουηδικός λαός, δείχνει την υποστήριξή του προς τη κουρδική μειονότητα.

    Εξάλλου, με ανακοινώσεις τους, οι νεολαίες του αριστερού και σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, ζήτησαν μποϋκοτάζ.

    Το Αριστερό Κόμμα επισημαίνει ότι με αυτό το τρόπο επιδεικνύεται η αλληλεγγύη των Σουηδών και προς τους Κούρδους που διαμένουν στη Σουηδία, αφού ακόμη και στη Σουηδία, το τουρκικό κράτος προσπαθεί να ελέγξει τους Κούρδους μετανάστες.

    Αυτό, τόνισε, απέδειξε η τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη, ζητώντας από το Αριστερό Κόμμα καταστάσεις με ονόματα αυτών που συμμετείχαν σε σεμινάριο για τους Κούρδους, που πρόσφατα διοργάνωσε το Αριστερό Σουηδικό Κόμμα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 18 June 1997 - 12:12:54 UTC