Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-06-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Νίκος Θεοδοσίου: Εμπόδιο οι αγνοούμενοι για τις ΗΠΑ
  • [03] Επίσκεψη Κινέζου Βοηθού ΥΠΕΞ
  • [04] Γαλλία - Κύπρος - ΕΕ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,18/06/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           76.49 (-0.53)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   85.11 (-0.63)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     66.73 (+1.11)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 60.46 (-1.29)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  79.88 (+0.16)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                62.50 (-1.40)
        Εμπορικές Εταιρείες                     50.68 (-2.33)
        Αλλες Εταιρείες                         57.10 (+2.27)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 642267.130
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΑΠ)

    [02] (K) Νίκος Θεοδοσίου: Εμπόδιο οι αγνοούμενοι για τις ΗΠΑ

    Λευκωσία,Κύπρος,18/06/1997 (ΚΥΠΕ - Κατερίνα Νικολάου)

    Την "απροθυμία" των Αμερικανών αξιωματούχων να αναφερθούν στο θέμα των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας διαπίστωσε, με ιδιαίτερη ανησυχία, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων, Νίκος Θεοδοσίου, κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ για το 8ο Συνέδριο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ).

    Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Θεοδοσίου αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον Διευθυντή του Τμήματος Νοτίου Ευρώπης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κέρι Κάβανο, ο οποίος σε συνάντηση με τους συνέδρους στο Καπιτώλιο έδειξε "ξεκάθαρα την απροθυμία του να μιλήσει για το θέμα των αγνοουμένων", όπως είπε.

    "Μια απροθυμία την οποία διαπιστώσαμε και στη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρέσβη στη Λευκωσία, πριν από λίγους μήνες", πρόσθεσε ο κ. Θεοδοσίου.

    Σε ερώτηση πώς ερμηνεύει τη στάση αυτή των Αμερικανών, ο κ. Θεοδοσίου εξέφρασε τον φόβο ότι πρόκειται για "ανήσυχη ηρεμία που ίσως κρύβει κάτι κακό που ετοιμάζεται".

    Προσπάθεια των Αμερικανών, υποστήριξε, ήταν και είναι, τα θέματα των αγνοουμένων και των εγκλωβισμένων "να αντιμετωπίζονται ως επιμέρους θέματα, διότι θεωρούνται εμπόδια στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, από τα οποία θα πρέπει να απαλλαγούν".

    "Οποιαδήποτε δική μας προσπάθεια να δείξουμε ότι πρέπει πρώτα να επιλυθούν τα ανθρωπιστικά προβλήματα, πριν οποιαδήποτε λύση, συναντά αρνητική αντίδραση", επεσήμανε.

    Ο κ. Θεοδοσίου δήλωσε ότι στη συνάντηση στο Καπιτώλιο ο κ. Κάβανο απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις των συνέδρων για τους αγνοούμενους, υποστηρίζοντας ότι "δεν μπορεί να σχολιάσει το θέμα, διότι η έκθεση Ντίλον δεν έχει ολοκληρωθεί".

    Απέφυγε επίσης να σχολιάσει την καθυστέρηση, ένδεκα σχεδόν μηνών, της ολοκλήρωσης της έκθεσης, εφόσον η έρευνα ολοκληρώθηκε και δόθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ από τον περασμένο Ιούνιο.

    Σύμφωνα πάντα με τον κ. Θεοδοσίου, ο κ. Κάβανο περιορίστηκε να δηλώσει πως "όλοι οι αγνοούμενοι έχουν ανθρώπινα δικαιώματα".

    Τέλος, ο κ. Θεοδοσίου έκανε αναφορά και σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό "εργαλείο", όπως είπε χαρακτηριστικά, που αποκτήθηκε στις ΗΠΑ και από το οποίο αναμένει θετικές εξελίξεις.

    Οπως ανέφερε, η αντιπροσωπεία της Επιτροπής, κατά την παραμονή της στις ΗΠΑ, ανέπτυξε μια σημαντική σχέση με την εκεί Ενωση των συγγενών αγνοουμένων και αιχμαλώτων πολέμου του Βιετνάμ (National League of Families and Relatives of Prisoners Οf War and Missing Ιn Action in the South East).

    Ο κ. Θεοδοσίου δήλωσε ότι η αμερικανική ένωση προέτρεψε τους Ε/Κ συγγενείς των αγνοουμένων να μην υποκύψουν στις πιέσεις και να συνεχίσουν τον αγώνα τους, ενώ, ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε την Επιτροπή ότι θα διατηρήσει στενή επαφή και θα παράσχει κάθε δυνατή υποστήριξη και βοήθεια.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΠ)

    [03] Επίσκεψη Κινέζου Βοηθού ΥΠΕΞ

    Λευκωσία,Κύπρος,18/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Επίσημη τετραήμερη επίσκεψη στην Κύπρο αρχίζει από αύριο ο Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Τζι Πεϊτίγκ, στο πλαίσιο της οποίας θα υπογραφεί πρωτόκολλο συνεργασίας με το κινεζικό ΥΠΕΞ.

    Ο Κινέζος επίσημος φθάνει αύριο στην Κύπρο συνοδευόμενος από τετραμελή αντιπροσωπεία. Την Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών, Γιαννάκη Κασουλίδη, με τον οποίο τη συνέχεια θα έχει επίσημες συνομιλίες.

    Ακολούθως, θα υπογραφεί πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών της Κύπρου και της Κίνας.

    Αργότερα, ο Τζι Πεϊτίγκ θα γίνει δεκτός και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, ενώ στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με την Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής.

    Ο Κινέζος επίσημος θα ολοκληρώσει την επίσκεψή του στην Κύπρο την ερχόμενη Κυριακή.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [04] Γαλλία - Κύπρος - ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,18/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Γαλλία θα τιμήσει την απόφαση της 6ης Μαρτίου 1995, σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), ενώ θα βοηθήσει τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

    Αυτό τόνισε ο Υπουργός Αμυνας της Γαλλίας, Αλέν Ρισάρντ, στη διάρκεια συνάντησής του με τον Κύπριο ομόλογό του, Κώστα Ηλιάδη, ο οποίος βρίσκεται στη Γαλλία στο πλαίσιο της διεθνούς αεροναυτικής έκθεσης. Τον Υπουργό Αμυνας συνοδεύει ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Νικόλαος Βορβολάκος.

    Οσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ, ο Γάλλος Υπουργός Αμυνας τόνισε ότι η Κύπρος πληροί όλες τις οικονομικές και άλλες προϋποθέσεις που απαιτούνται για άμεση ένταξη στην ΕΕ.

    Η εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, είπε, θα διευκολύνει την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και πρόσθεσε ότι, αν δεν υπάρξει λύση του Κυπριακού, θα σταθμίσουμε τα δεδομένα για τη λήψη των επιβαλλόμενων αποφάσεων.

    Ο κ. Ηλιάδης ενημέρωσε το Γάλλο ομόλογό του για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, δίνοντας έμφαση στη πρόθεση της Ε/Κ πλευράς να προσέλθει στις απευθείας διαπραγματεύσεις με πνεύμα καλής θέλησης, για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης.

    Τόνισε ότι, στην περίπτωση που δεν εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό, λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, η Κύπρος θα συνεχίσει την αμυντική της θωράκιση.

    Οι συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου και του FIR (περιοχής ελέγχου πτήσεων) Λευκωσίας από την Τουρκία, καθώς και η συνεχιζόμενη κατοχή και παρουσία 35 χιλιάδων Τούρκων στρατιωτών στο νησί, αποτελεί συνεχή απειλή για την Κυπριακή Δημοκρατία, είπε ο Υπουργός Αμυνας.

    Πρόσθεσε ότι όλα αυτά μας αναγκάζουν να ενδυναμώσουμε την αμυντική μας θωράκιση, για να διασφαλίσουμε την ελευθερία μας και το μέλλον των παιδιών μας.

    Τέλος, ο κ. Ηλιάδης επεσήμανε ότι η Κύπρος θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για ένταξη στην ΕΕ, με βάση την απόφαση της 6ης Μαρτίου, λέγοντας ότι, εάν η τουρκική αδιαλλαξία σταθεί εμπόδιο στη λύση του Κυπριακού, δεν θα πρέπει να κλείσουν οι πόρτες προς την Ευρώπη για τη Κύπρο, αφού κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με θυματοποίηση της Κύπρου για δεύτερη φορά.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 18 June 1997 - 17:46:42 UTC