Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-06-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τούρκικα σκάφη σε Αμμόχωστο και Κερύνεια
  • [02] Ιεροδιακόνου - Ελσίνκι
  • [03] Εκπρόσωπος - Απευθείας Συνομιλίες - Εδαφικό
  • [04] Ιεροδιακόνου - Ελσίνκι
  • [05] Δηλώσεις ΥΠΕΞ - Κυπριακό
  • [06] Δηλώσεις Μουράτοφ
  • [07] Κασουλίδης - τουρκικά πλοία στα κατεχόμενα
  • [08] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [09] Επιστολή Βρετανού ΥΦΕΞ για Κύπρο
  • [10] Διεύρυνση ΕΕ
  • [11] Eπιστολή Πούγιουρου προς Κόφι Αννάν

  • [01] (Κ) Τούρκικα σκάφη σε Αμμόχωστο και Κερύνεια

    Λευκωσία,Κύπρος,17/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Από τα εννέα τουρκικά σκάφη που κατέπλευσαν χθες στα κατεχόμενα λιμάνια της Κύπρου, τα πέντε βρίσκονται στο λιμάνι της Αμμοχώστου και τα άλλα τέσσερα στο λιμάνι της Κερύνειας.

    Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Αμυνας, στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου αγκυροβόλησαν δύο υποβρύχια, ένα αντιτορπιλλικό και δύο φρεγάτες. Η παρουσία των σκαφών αυτών στην Αμμόχωστο έχει επιβεβαιωθεί και οπτικά.

    Στην Κερύνεια υπάρχουν τρεις πυραυλάκατοι και ένα υποβρύχιο, η παρουσία των οποίων επιβεβαιώνεται και από τα τουρκοκυπριακά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚΧ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Ιεροδιακόνου - Ελσίνκι

    Λευκωσία,Κύπρος,17/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Για το Παρίσι αναχωρεί αύριο ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Λέοντιος Ιεροδιακόνου για να επισκεφθεί τη Διεθνή Εκθεση Αεροναυτικής και Διαστήματος.

    Η επίσκεψη πραγματοποιείται ύστερα πάο πρόσκληση του Γάλλου Υπουργού Εξοπλισμού, Μεταφορών και Οικισμού Jean-Claude Gayssot.

    Από το Παρίσι, ο κ. Ιεροδιακόνου θα μεταβεί στο Ελσίνκι για να πάρει μέρος στην Γ' Πανευρωπαϊκή Διάσκεψη Υπουργών Μεταφορών.

    Κύριο αντικείμενο της διάσκεψης, που θα γίνει από τις 23 μέχρι τις 25 Ιουνίου, είναι η διαμόρφωση της νέας ευρωπαϊκής πολιτικής στους τομείς των μεταφορών.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Εκπρόσωπος - Απευθείας Συνομιλίες - Εδαφικό

    Λευκωσία,Κύπρος,17/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, δήλωσε σήμερα ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα καθορίσει το ποσοστό, το οποίο η Ε/κ πλευρά θα διαπραγματευθεί στις επικείμενες απευθείας συνομιλίες στη Νέα Υόρκη, για την εδαφική πτυχή του Κυπριακού.

    "Μέχρι πού μπορεί να προχωρήσει ο συμβιβασμός είναι θέμα του Εθνικού Συμβουλίου," τόνισε ο Εκπρόσωπος.

    Ερωτηθείς, κατά πόσο η Ε/κ πλευρά είναι έτοιμη, σε περίπτωση που ο Χάρτης Γκάλι βελτιωθεί κατά 1 - 2% να προβεί σε κάποιες υποχωρήσεις στο συνταγματικό δήλωσε ότι πρόκειται για θέματα διαπραγμάτευσης και δεινότητας του συνομιλητή.

    Πάντως, όπως προκύπτει από τις σημερινές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπρόσωπου ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου θα τεθεί η βρετανική πρόταση για βελτίωση κατά 1% - 2% του Χάρτη Γκάλι, ο οποίος προνοεί την παραμονή υπό Τ/κ διοίκηση ποσοστού 28,2% του κυπριακού εδάφους.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι "υπάρχουν ενδείξεις ότι η πρόταση αυτή θα τεθεί στις απευθείας συνομιλίες".

    "Το εδαφικό είναι θέμα που πολυσυζητήθηκε σε όλους τους γύρους των απευθείας συνομιλίων, και θεωρείται ότι έχουν εξαντληθεί όλα τα επιχείρηματα. Η δική μας πλευρά από της εισβολής και εντεύθεν, με υπογραφή του Αρχιεπισκόπου, Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Μακαρίου, είχε καθορίσει για το συνομιλητή (τον κ. Κληρίδη) ότι θα μπορούσε να προχωρήσει μέχρι το 25%", δήλωσε ο Εκπρόσωπος.

    Πρόσθεσε ότι οι Τούρκοι επιμένουν στο 37%, ενώ τα Ηνωμένα Εθνη φθάνουν μέχρι το 28,2%, γεγονός που θεωρείται άδικο, αφού μεγάλος αριθμός προσφύγων θα παραμείνει μακρυά από τις περιουσίες του και μεγάλο μέρος των ακτών παραμένει στο τουρκικό καντόνιο.

    "Υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να μειωθεί κατά 1 ή 2%, αλλά όλα αυτά δεν έχουν καμία επίσημη οριστική προέλευση. Είναι θέματα προς συζήτηση και αυτά τα θέματα θα συζητήσουμε στις απευθείας συνομιλίες με πλήρη επιχειρηματολογία ως προς κάθε πτυχή", δήλωσε ο κ. Χριστοφίδης.

    Κληθείς να εγγυηθεί ότι ο Πρόεδρος κληρίδης δεν πρόκειται στις απευθείας συνομιλίες να διαπραγματευεθεί για ποσοσοτό πέραν του 25%, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι "τα πάντα θα καθορισθούν από το Εθνικό Συμβούλιο στην προσεχή του Συνεδρία".

    Πάντως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι εάν στις επικείμενες συνομιλίες "αφεθούν τα μέρη να συμφωνήσουν μόνα τους, δεν πρόκειται να επέλθει συμφωνία".

    Χρειάζεται, πρόσθεσε, μια "δύναμη την οποία έχουν ορισμένες χώρες, οι οποίες αυτή τη στιγμή δείχνουν ενδιαφέρον για το Κυπριακό, (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία)".

    "Αν υπάρξουν λογικές προσεγγίσεις τότε θα υπάρξει και δύναμη επιβολής τους. Είτε δύναμη πειθούς, είτε δύναμη που παρέχεται στα Ηνωμένα Εθνη αν εκείνα το θελήσουν", σημείωσε ο Εκπρόσωπος.

    Απέφυγε να δώσει περαιτέρω στοιχεία γύρω από το πώς η Ε/κ πλευρά θα διαπραγματευθεί στις απευθείας συνομιλίες.

    Θα υπάρχει μια δύσκολη διαπραγμάτευση αλλά, σημείωσε, κανείς δεν αμφισβητεί ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης κατέχει το Κυπριακό για χρόνια και είναι δεινός διαπραγματευτής.

    Αναφορικά με τα ονόματα των συμβούλων που θα συνοδεύσουν τον Πρόεδρο Κληρίδη στη Νέα Υόρκη, ο Εκπρόσωπος δήλωσε ότι θα ανακοινωθούν μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

    Σε σχόλια δημοσιογράφων ότι από δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας προκύπτει ότι μοναδικός συνοδός του θα είναι ο Γενικός Εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης, ο κ. Χριστοφίδης δήλωσε ότι για το θέμα αυτό θα αποφασίσει ο ίδιος ο Πρόεδρος.

    Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι υπολογίζεται ότι θα υπάρξουν τρεις τουλάχιστον γύροι συνομιλιών.

    Τέλος ο κ. Χριστοφίδης ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης μεταβαίνει στις 27 Ιουνίου στην Ολλανδία για τη Σύνοδο των ηγετών των υποψηφίων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρών .

    Θα επιστρέψει στην Κύπρο στις 29 Ιουνίου για να αναχωρήσει στις 30 Ιουνίου στην Αθήνα για επαφές με την ελληνική κυβέρνηση στις 2 Ιουλίου. Ο Πρόεδρος Κληρίδης θα επιστρέψει στη Λευκωσία και ακολούθως θα αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)

    [04] (Κ) Ιεροδιακόνου - Ελσίνκι

    Λευκωσία,Κύπρος,17/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Για το Παρίσι αναχωρεί αύριο ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Λέοντιος Ιεροδιακόνου για να επισκεφθεί τη Διεθνή Εκθεση Αεροναυτικής και Διαστήματος.

    Η επίσκεψη πραγματοποιείται ύστερα πάο πρόσκληση του Γάλλου Υπουργού Εξοπλισμού, Μεταφορών και Οικισμού Jean-Claude Gayssot.

    Από το Παρίσι, ο κ. Ιεροδιακόνου θα μεταβεί στο Ελσίνκι για να πάρει μέρος στην Γ' Πανευρωπαϊκή Διάσκεψη Υπουργών Μεταφορών.

    Κύριο αντικείμενο της διάσκεψης, που θα γίνει από τις 23 μέχρι τις 25 Ιουνίου, είναι η διαμόρφωση της νέας ευρωπαϊκής πολιτικής στους τομείς των μεταφορών.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Δηλώσεις ΥΠΕΞ - Κυπριακό

    Λάρνακα,Κύπρος,17/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αν επιλυθεί το θέμα της ασφάλειας, που δεσπόζει των πέντε βασικών πτυχών του Κυπριακού, θα έχουμε διανύσει μια μεγάλη απόσταση που πλησιάζει προς τη λύση, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Ξεκαθάρισε επίσης, ότι στο πρόσφατο ταξίδι του στην Ουάσιγκτον, "από κανέναν δεν ελέχθη ότι υπάρχει πρόθεση να απομονωθεί αυτό το θέμα (της ασφάλειας) και να συζητηθεί (στις απευθείας συνομιλίες)."

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, μετά από επίσημες επισκέψεις στην Ιαπωνία και τη Ρωσία, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι το θέμα της αγοράς των ρωσικών πυραύλων S - 300 δεν πρέπει τώρα να απομονώνεται και να συζητείται, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις αμερικανικές αντιδράσεις στις δηλώσεις Πριμακόφ για τους S - 300. Υπογράμμισε ταυτόχρονα, ότι "όπως αρνητική εξέλιξη θα είναι η παρουσία των S - 300, άλλο τόσο και πολύ πιο αρνητική, είναι η παρουσία των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο".

    Απαντώντας σε ερώτηση για το ρόλο της Ρωσίας στις απευθείας συνομιλίες της Νέας Υόρκης, ο ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η Ρωσία "έχει πρόθεση να διαδραματίσει το ρόλο που αναμένεται να διαδραματίσουν όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας".

    Είπε ακόμα, ότι εξ' όσων φαίνεται ο κ. Τζιζόφ θα είναι ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς, "στον ούτω καλούμενο εξωτερικό κύκλο των προσπαθειών" που θα γίνονται στη Νέα Υόρκη.

    Για τη συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Ενωσης "στον εξωτερικό κύκλο" στις απευθείας συνομιλίες, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι εξαρτάται και από τη θέληση της ΕΕ να συμμετάσχει, σημειώνοντας ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να διαφωνήσει.

    Σημείωσε ακόμα, ότι ένα από τα θέματα, που με λεπτομέρεια συζήτησε στη Μόσχα με τον Ρώσο ομόλογό του Γεβκένι Πριμακόφ, ήταν και αυτό της ασφάλειας, το οποίο χαρακτήρισε "δεσπόζον" και "αναπόσπαστο και σημαντικό μέρος της λύσης".

    Για τη ρωσική συμμετοχή στην πολυεθνική δύναμη,(μετά τη λύση) ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι η Κύπρος δεν θα είχε καμία ένσταση, αλλά επεσήμανε ότι είναι πρόωρο να γίνεται λόγος, για το ποιοί θα συμμετέχουν στη Δύναμη, προτού αυτό συμφωνηθεί και γίνουν γνωστοί οι όροι και οι προϋποθέσεις για το σχηματισμό της. Ερωτηθείς αν το ποσοστό του εδάφους που προνοεί ο Χάρτης Γκάλι ικανοποιεί την κυβέρνηση, ο ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι η θέση της ελληνικής κυπριακής πλευράς στο εδαφικό είναι να γίνουν τέτοιες ρυθμίσεις, "ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν κάτω από Ε/κ διοίκηση, τα 2/3 των προσφύγων".

    Κληθείς να πεί, αν πρόκειται για ποσοστό 2% κάτω από το 28,2% που προβλέπει ο Χάρτης Γκάλι, όπως αναφέρει σε συνέντευξη του σε αθηναική εφημερίδα ο Εκπρόσωπος της Βρετανίας Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ, ο κ. Κασουλίδης, είπε ότι "αυτό δεν μπορεί να μεταφραστεί επακριβώς σε ποσοστό εδάφους, διότι", όπως εξήγησε, "εξαρτάται από την πυκνότητα των περιοχών (που θα επιστραφούν και οι οποίες) κατοικούνταν από Ελληνοκυπρίους".

    Ερωτηθείς, για τα θέματα που περιλαμβάνει "ο κατάλογος του πάρε - δώσε", επανέλαβε ότι το "δώσε" της Ε/κ πλευράς "καθορίζεται μέσα στα πλαίσια των ομοφώνων αποφάσεων του 1989".

    Προσθέτοντας ότι στο "πάρε" είναι, μεταξύ άλλων, η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής, η κατοχύρωση και εφαρμογή των τριών ελευθεριών και η ρύθμιση του εδαφικού, που να επιτρέπει ευκολότερα την εφαρμογή των τριών ελευθεριών.

    Ανέφερε ακόμα ότι η παραμονή, μετά τη λύση, πέντε χιλιάδων Τούρκων στρατιωτών μπορεί να δημιουργεί αισθήματα ασφάλειας για τους Τ/Κ, αλλά δημιουργεί "ακριβώς τα αντίθετα αισθήματα για τους Ε/Κ".

    Απαντώντας σε ερώτηση για το "δώσε" της Ε/κ πλευράς, ο κ. Κασουλίδης υπογράμμισε ότι, παρόλο που η Τ/κ κοινότητα είναι μόνο το 18% του κυπριακού λαού, η Ε/κ είναι έτοιμη να "δώσει" την πολιτική ισότητα, όπως αυτή έχει καθορισθεί από τον ΓΓ του ΟΗΕ, στην έκθεσή του το 1992, στην οποία δεν αναφέρεται σε αριθμητική ισότητα, αλλά σε αποτελεσματική συμμετοχή στα ομοσπονδιακά όργανα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΚΚ/ΜΜ)

    [06] Δηλώσεις Μουράτοφ

    Λάρνακα,Κύπρος,17/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Ρωσία εκτιμά ότι το χρονικό διάστημα που απομένει, μέχρι την υλοποίηση του συμβολαίου για το αντιαεροπορικό σύστημα των S - 300, παρέχει την ευκαιρία σε όσους ενδιαφέρονται για τη λύση του Κυπριακού να κάνουν πολλά πράγματα.

    Οπως δήλωσε ο Πρέσβης της Ρωσίας στη Λευκωσία, Γκεόργκι Μουράτοφ, κληθείς να σχολιάσει τις αμερικανικές αντιδράσεις στις σχετικές δηλώσεις του Ρώσου ΥΠΕΞ, Γεβκένι Πριμακόφ, υπάρχει αρκετό χρονικό διάστημα, μέχρι την υλοποίηση του συμβολαίου.

    "Εκείνοι που πραγματικά ενδιαφέρονται για την επίλυση του Κυπριακού, στο ένα αυτό χρόνο", υπογράμμισε ο Ρώσος διπλωμάτης, "μπορούν να κάνουν πάρα πολλά πράγματα".

    Μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Μουράτοφ πρόσθεσε ότι αν συμφωνηθεί η αποστρατικοποίηση της Κύπρου τότε, "δεν θα υπάρχει θέμα S - 300 ούτε και άλλα στρατιωτικά θέματα", τονίζοντας ότι οι προσπάθειες διεθνώς, θα πρέπει να στραφούν προς την κατεύθυνση αυτή (της αποστρατικοποίησης).

    Ερωτηθείς για την αξιοποίηση, στις απευθείας συνομιλίες, του ρωσικού εγγράφου, το οποίο συζητήθηκε πρόσφατα και στο Συμβούλιο Ασφάλειας, είπε ότι "όποιες ιδέες θα θεωρηθούν κατάλληλες, μπορούν να συζητηθούν", ενώ περιέγραψε ως "επιβοηθητικό, συμβουλευτικό χαρακτήρα" την παρουσία στις απευθείας συνομιλίες, του εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Βλαντιμίρ Τζιζόφ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΚΚ/ΜΜ)

    [07] Δηλώσεις Μουράτοφ

    Λάρνακα,Κύπρος,17/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Ρωσία εκτιμά ότι το χρονικό διάστημα που απομένει, μέχρι την υλοποίηση του συμβολαίου για το αντιαεροπορικό σύστημα των S - 300, παρέχει την ευκαιρία σε όσους ενδιαφέρονται για τη λύση του Κυπριακού να κάνουν πολλά πράγματα.

    Οπως δήλωσε ο Πρέσβης της Ρωσίας στη Λευκωσία, Γκεόργκι Μουράτοφ, κληθείς να σχολιάσει τις αμερικανικές αντιδράσεις στις σχετικές δηλώσεις του Ρώσου ΥΠΕΞ, Γεβκένι Πριμακόφ, υπάρχει αρκετό χρονικό διάστημα, μέχρι την υλοποίηση του συμβολαίου.

    "Εκείνοι που πραγματικά ενδιαφέρονται για την επίλυση του Κυπριακού, στο ένα αυτό χρόνο", υπογράμμισε ο Ρώσος διπλωμάτης, "μπορούν να κάνουν πάρα πολλά πράγματα".

    Μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Μουράτοφ πρόσθεσε ότι αν συμφωνηθεί η αποστρατικοποίηση της Κύπρου τότε, "δεν θα υπάρχει θέμα S - 300 ούτε και άλλα στρατιωτικά θέματα", τονίζοντας ότι οι προσπάθειες διεθνώς, θα πρέπει να στραφούν προς την κατεύθυνση αυτή (της αποστρατικοποίησης).

    Ερωτηθείς για την αξιοποίηση, στις απευθείας συνομιλίες, του ρωσικού εγγράφου, το οποίο συζητήθηκε πρόσφατα και στο Συμβούλιο Ασφάλειας, είπε ότι "όποιες ιδέες θα θεωρηθούν κατάλληλες, μπορούν να συζητηθούν", ενώ περιέγραψε ως "επιβοηθητικό, συμβουλευτικό χαρακτήρα" την παρουσία στις απευθείας συνομιλίες, του εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Βλαντιμίρ Τζιζόφ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΚΚ/ΜΜ)
    (Κ.Κ.) ΠΟΛ 3 00077 (Κ) Κασουλίδης - τουρκικά πλοία στα κατεχόμενα

    Λάρνακα,Κύπρος,17/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σε διάβημα διαμαρτυρίας προέβη η Κυπριακή Δημοκρατία, αναφορικά με την προκλητική παρουσία στην κατεχόμενη Κύπρο τουρκικών πολεμικών πλοίων.

    Αυτό δήλωσε, ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος, σημείωσε ότι η τουρκική ενέργεια γίνεται "σε μια περίοδο που προσερχόμεθα σε διαπραγματεύσεις".

    Τόνισε μάλιστα, ότι εκτίθενται "όσοι αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες που κινδυνεύουν να διαταράξουν το καλό κλίμα, μέσα στο οποίο αυτές οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να διεξαχθούν, ενώ δείχνουν και ποιές είναι οι πραγματικές τους προθέσεις".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΚΚ/ΜΜ)

    [08] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,17/06/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           76.90 (+0.55)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   85.65 (+0.26)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     66.00 (+0.82)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 61.25 (+1.68)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  79.75 (-0.01)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                63.39 (+1.96)
        Εμπορικές Εταιρείες                     51.89 (+2.73)
        Αλλες Εταιρείες                         55.83 (+0.34)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 707664.662
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΧ)
    (Ι.Ν.)

    (Ι.Ν.) ΠΟΛ 3 00312 (Κ) Επιστολή Βρετανού ΥΦΕΞ για Κύπρο

    Λονδίνο,Βρετανία,17/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Επιστολή με την οποία διαβεβαιώνει ότι η νέα κυβέρνηση της Βρετανίας θα εργαστεί για μια δίκαιη και διαρκή λύση του Κυπριακού, απέστειλε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Νταγκ Χέντερον.

    Απαντώντας σε επιστολή του Βρετανού Συντηρητικού βουλευτή στην περιοχή Μπάρνετ, Σερ Σίντεϊ Τσάπμαν, ο κ. Χέντερσον, ο οποίος είναι ο αρμόδιος Υπουργός υπεύθυνος για την Κύπρο, είπε ότι η παρούσα διαίρεση της Κύπρου είναι απαράδεκτη. "Είναι προς το συμφέρον όλων, περιλαμβανομένων και των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, να επιτευχθεί μια δίκαιη και διαρκή λύση", είπε.

    Πρόσθεσε ότι η Βρετανία υποστηρίζει "πλήρως τις προσπάθειες του Γ.Γ. του ΟΗΕ για σύγκληση των απευθείας συνομιλιών τις ερχόμενες βδομάδες".

    Επισημαίνοντας ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων πρέπει να εργαστούν πολύ σκληρά, ο κ. Χέντερσον είπε ότι στις συνομιλίες θα πρέπει να συζητηθούν και τα τραγικά προβλήματα των προσφύγων και του εδαφικού.

    Είπε επίσης ότι η νέα κυβέρνηση της χώρας του επαναδιόρισε τον Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ ως Ειδικό Εκπρόσωπο της Βρετανίας για την Κύπρο.

    Αναφερόμενος στο θέμα των αγνοουμένων, ο κ. Χέντερσον είπε εξέφρασε την ευχή ότι μόλις αρχίσει η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, θα δοθεί η πολυπόθητη ώθηση για επίλυση του θέματος των αγνοουμένων, το οποίο εκκρεμεί εδώ και καιρό. Θα χρειαστεί, είπε ο κ. Χέντερσον, αρκετή εργασία στον τομέα αυτό, αλλά οι δύο πλευρές θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται μαζί με τη Διερευνητική Επιτροπή του ΟΗΕ σε πνεύμα συνεργασίας.

    Σχετικά με τις προοπτικές ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Χέντερσον είπε ότι αποτελεί "μία νέα ευκαιρία για πρόοδο προς την κατεύθυνση λύσης".

    "Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν έξι μήνες μετά το τέλος της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, υπό την προεδρία του Ηνωμένου Βασιλείου. Πιστεύουμε ότι η Κύπρος μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην ΕΕ", είπε.

    Καταλήγοντας, ο κ. Χέντερσον εξέφρασε την ελπίδα ότι η ένταξη θα ωφελέσει όλους τους Κυπρίους. "Η ένταξη μίας ενωμένης Κύπρου μπορεί να το επιτύχει αυτό", είπε.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [09] Διεύρυνση ΕΕ

    Αμστερνταμ,Ολλανδία,17/06/1997 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος)

    Η ολοκλήρωση των εργασιών της Διακυβερνητικής Διάσκεψης ανοίγει το δρόμο για την έναρξη της διαδικασίας διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Μαδρίτης, που πραγματοποιήθηκε στις 15 και 16 Δεκεμβρίου 1995.

    Η επισήμανση αυτή γίνεται στο προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Αμστερντάμ, οι εργασίες του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθούν γύρω στα μεσάνυκτα.

    Το προσχέδιο των συμπερασμάτων, το οποίο θα λάβει επίσημη μορφή με την ολοκλήρωση των εργασιών των 15 ηγετών της ΕΕ, μπορεί να θεωρηθεί ιδιαίτερα θετικό για την Κύπρο, από το γεγονός και μόνο ότι γίνεται αναφορά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Μαδρίτης.

    Υπενθυμίζεται ότι στη Μαδρίτη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε αποφανθεί στα συμπεράσματά του ότι "οι διαπραγματεύσεις ένταξης της Κύπρου και της Μάλτας στην ΕΕ θα αρχίσουν με βάση προτάσεις της Επιτροπής, έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Διακυβερνητικής Διάσκεψης του 1996, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματά της".

    Η υλοποίηση της απόφασης της Μαδρίτης, την οποία υπενθυμίζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Αμστερνταμ, σημαίνει στην πράξη ότι οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου θα αρχίσουν στις αρχές του 1998, δεδομένου ότι οι εργασίες της Διακυβερνητικής αναμένεται να ολοκληρωθούν απόψε στο Αμστερντάμ.

    Στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι 15 ηγέτες καλούν το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (Υπουργοί Εξωτερικών) να εξετάσει λεπτομερώς τις γνωμοδοτήσεις που θα εκδώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και τις γενικές διαπιστώσεις της Επιτροπής σχετικά με τον καθορισμό της προενταξιακής στρατηγικής.

    Το Συμβούλιο Υπουργών καλείται να υποβάλει λεπτομερή έκθεση στους 15 ηγέτες, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λουμεμβούργου.

    Οπως επισημαίνει το προσχέδιο των συμπερασμάτων, το Δεκέμβριο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αποφασίσει για την έναρξη της διαδικασίας διεύρυνσης της ΕΕ, κυρίως σε ότι αφορά την πρακτική μέθοδο που θα ακολουθηθεί στην αρχική φάση των διαπραγματεύσεων.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [10] Eπιστολή Πούγιουρου προς Κόφι Αννάν

    Λευκωσία,Κύπρος,17/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την εντονότατη διαμαρτυρία του Δημοτικού Συμβουλίου Αμμοχώστου και των νομίμων κατοίκων της κατεχόμενης πόλης, διαβίβασε σήμερα ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, Ανδρέας Πούγιουρος προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, σχετικά με την κατάπλευση στο κατεχόμενο λιμάνι της πόλης εννιά τουρκικών πολεμικών σκαφών, που συμμετέχουν στην τουρκική άσκηση "Θαλασσόλυκος".

    Η παράνομη αυτή ενέργεια, αναφέρει ο κ. Πούγιουρος, "αποτελεί συνέχιση της επεκτατικής πολιτικής τους (των Τούρκων) σε βάρος της Κύπρου".

    Παράλληλα κάλεσε τα Ηνωμένα Εθνη να αναλάβουν το ρόλο τους για την προστασία των μικρών κρατών, όπως η Κύπρος, και να ασκήσουν την πρέπουσα πίεση προς την Τουρκία για να τερματίσει την παράνομη κατοχή της στο νησί.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)
    CNA ENDS
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Tuesday, 17 June 1997 - 23:20:00 UTC