Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-06-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τόμμας Μίλλερ - Αμερικανός Συντονιστής
  • [02] Συνάντηση Κασουλίδη - Πριμακόφ
  • [03] Δηλώσεις Μπερνς για S - 300
  • [04] Τουρκικά σκάφη στα κατεχόμενα
  • [05] 7 Ανεπτυγμένες χώρες - Κυπριακό
  • [06] "Θαλασσόλυκος 97" - κατεχόμενα λιμάνια
  • [07] Κύπρος - Ρωσία
  • [08] Εκπρόσωπος - Πριμακόφ - Μπερνς
  • [09] Εκπρόσωπος - Απάντηση σε απειλές Ντενκτάς
  • [10] Εκπρόσωπος - Τουρκικές παραβιάσεις

  • [01] Τόμμας Μίλλερ - Αμερικανός Συντονιστής

    Λευκωσία,Κύπρος,17/06/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Ο δεύτερος στην ιεραρχία της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα Τόμας Μίλλερ είναι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο νέος Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό.

    Σύμφωνα με πηγές του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Μίλλερ θα έχει βαθμό πρέσβη, όπως και ο προκάτοχός του και θα είναι ο άμεσος βοηθός του πρόσφατα διορισθέντα προεδρικού απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Ο κ. Μίλλερ αποτέλεσε προσωπική επιλογή του κ. Χόλμπρουκ και λόγω της θητείας του στην Αθήνα γνωρίζει το θέμα αρκετά καλά.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] Συνάντηση Κασουλίδη - Πριμακόφ

    Λευκωσία,Κύπρος,17/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Ρωσία τρέφει μεγάλες προσδοκίες για τις απευθείας συνομιλίες, δήλωσε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Γεβκένι Πριμακόφ, ύστερα από συνάντηση χθες στη Μόσχα με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη.

    Ο κ. Πριμακόφ τόνισε ότι οι ρωσικοί πύραυλοι S - 300 θα σταλούν στην Κύπρο εκτός αν επιτευχθεί συμφωνία για αποστρατικοποίηση την οποία η Ρωσία υποστηρίζει ένθερμα.

    Ο Ρώσος Υπουργός υποστήριξε επίσης την αποστολή διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης ως υπόβαθρο για ουσιαστικές ειρηνευτικές συνομιλίες που να έχουν στόχο την επίτευξη πολιτικής διευθέτησης.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης χαρακτήρισε χρήσιμες και εποικοδομητικές τις συνομιλίες που είχε με το Ρώσο ομόλογό του.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση Κασουλίδη - Πριμακόφ έγινε ευρεία ανταλλαγή απόψεων για το Κυπριακό, διμερή και άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

    Ο κ. Κασουλίδης ενημέρωσε λεπτομερώς τον κ. Πριμακόφ για τις επικείμενες συνομιλίες ψηλού επιπέδου στη Νέα Υόρκη και για την αποφασιστικότητα του Προέδρου Κληρίδη και της κυπριακής κυβέρνησης να συμβάλουν στην επιτυχία της συνάντησης.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών προσκάλεσε το Ρώσο ομόλογό του να επισκεφθεί την Κύπρο. Η πρόσκληση έγινε αποδεκτή.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [03] Δηλώσεις Μπερνς για S - 300

    Λευκωσία,Κύπρος,17/06/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπερνς επανέλαβε την αντίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών στην αγορά από την Κύπρο του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S - 300.

    Οι δηλώσεις Μπερνς έγιναν σε αντίδραση χθεσινών δηλώσεων του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Γεβκένι Πριμακόφ στη Μόσχα, ύστερα από συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Γιαννάκη Κασουλίδη. Ο κ. Πρίμακοφ είπε ότι οι πύραυλοι θα σταλούν στην Κύπρο εκτός και εάν επιτευχθεί συμφωνία αποστρατικοποίησης του νησιού, την οποία η Μόσχα υποστηρίζει.

    Σε ισχυρισμό δημοσιογράφου ότι τμήματα των πυραύλων έχουν ήδη μεταφερθεί στην Κύπρο, ο Νίκολας Μπερνς είπε "δεν αποδέχομαι τους ισχυρισμούς σας, με όλο το σεβασμό. Με όλο το σεβασμό, δεν καταλαβαίνω ότι αυτή η ιστορία είναι αληθινή. Μας έχει γίνει γνωστό με πολύ ξεκάθαρο τρόπο από έναν πολύ έντιμο πρόσωπο, τον Πρόεδρο της Κύπρου, έναν άνθρωπο που έχει κρατήσει το λόγο του προς τις Ηνωμένες Πολιτείες πάντα, ότι κανένα από τα τμήματα δεν θα εισαχθεί για 16 μήνες".

    Σχετικά με τις απειλές που έχουν εκτοξευθεί από την Τουρκία εναντίον της Κύπρου με αφορμή την αγορά των πυραύλων, ο κ. Μπερνς για μια ακόμη φορά προειδοποίησε την Τουρκία. "Οπως δεν πιστεύουμε," είπε, "ότι είναι συνετό να τοποθετηθούν πυραυλικά συστήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, ενιστάμεθα και θεωρούμε ασύνετη κάθε τουρκική απειλή για οποιαδήποτε στρατιωτική δράση εναντίον στην Κύπρο. Το έχουμε πει δημόσια. Το έχουμε πει στην τουρκική κυβέρνηση κατ' ιδίαν. Εννοούμε ότι λέμε", κατέληξε ο Νίκολας Μπερνς.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΜΚ/ΓΠ)

    [04] Τουρκικά σκάφη στα κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,17/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εννέα τουρκικά πολεμικά σκάφη, που συμμετέχουν στην άσκηση "Θαλασσόλυκος '97", κατέπλευσαν στα κατεχόμενα λιμάνια της Αμμοχώστου και της Κερύνειας.

    Πρόκειται για τρεις φρεγάτες, τρία καταδρομικά και τρία υποβρύχια. Τα τουρκικά πλοία θα παραμείνουν στα κατεχόμενα λιμάνια της Κύπρου μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [05] 7 Ανεπτυγμένες χώρες - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,17/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Σάντι Μπέργκερ δήλωσε ότι το Κυπριακό θα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στη συνάντηση κορυφής των επτά πλέον ανεπτυγμένων χωρών και της Ρωσίας.

    Οπως μεταδίδει το ΡΙΚ, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Κυριακή στο Ντένβερ του Κολοράντο των ΗΠΑ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [06] "Θαλασσόλυκος 97" - κατεχόμενα λιμάνια

    Λευκωσία,Κύπρος,17/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Κατέπλευσαν χθες στα κατεχόμενα λιμάνια Κερύνειας και Αμμοχώστου εννέα σκάφη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, τα οποία συμμετέχουν στην άσκηση "Θαλασσόλυκος '97".

    Τα σκάφη, που θα παραμείνουν στα κατεχόμενα μέχρι την Πέμπτη, 19 Ιουνίου, επισκέφθηκε ο λεγόμενος "υπουργός εξωτερικών" Τανέρ Ετκίν και τα καλωσόρισε εκ μέρους του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και της ψευδοκυβέρνησης.

    Τους ανώτερους αξιωματικούς των πλοίων δέχθηκε στη συνέχεια ο Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος ανέφερε πως τα λιμάνια της κατεχόμενης Κύπρου είναι πάντα ανοικτά για τον κατάπλου του τουρκικού στόλου.

    Ισχυρίστηκε ότι "η Ε/κ πλευρά θα παραχωρήσει ένα λιμάνι στην Ελλάδα" και απείλησε πως σε έναν τέτοιο ενδεχόμενο τα λιμάνια των κατεχομένων θα μετατραπούν σε λιμάνια του τουρκικού στόλου.

    Επανέλαβε ότι η Κύπρος δεν πρόκειται να γίνει ελληνικό νησί, αφού κάτι τέτοιο δεν είναι αποδεκτό από τα 65 εκατομμύρια Τούρκους.

    Ακολούθως οι Τούρκοι ανώτατοι αξιωματικοί συναντήθηκαν με το λεγόμενο "πρόεδρο" της ψευδοβουλής Χακί Ατούν, ο οποίος δήλωσε ότι η Τουρκία διασφάλισε τη σταθερότητα στην περιοχή κάτι που απέφερε οφέλη στην Ε/κ πλευρά, ενώ χαρακτήρισε ως "λανθασμένο" τον όρο "κατοχικές δυνάμεις" για τον τουρκικό στρατό.

    Τους αξιωματικούς δέχθηκαν επίσης ο ψευδοπρωθυπουργός, ο λεγόμενος "υπουργός εξωτερικών" και ο Σερντάρ Ντενκτάς.

    Τα σκάφη που κατέπλευσαν στα κατεχόμενα λιμάνια είναι τρία υποβρύχια, τρεις φρεγάτες και τρία καταδρομικά.

    Στο πλαίσιο της άσκησης "Θαλασσόλυκος '97" πέντε σκάφη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού κατέπλευσαν χθες το πρωί στη Χάιφα του Ισραήλ, όπου θα παραμείνουν στο λιμάνι αυτό τέσσερις ημέρες.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΚΝ/ΓΠ)

    [07] Κύπρος - Ρωσία

    Λευκωσία,Κύπρος,17/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Δεν ήταν μόνο η ξεκάθαρη και σαφής θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας για το θέμα των πυραύλων S - 300, που χαρακτήρισε τις συνομιλίες του Υπουργού Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη με το Ρώσο ομόλογό του Γεβκένι Πριμακόφ στη Μόσχα.

    Πολύ σημαντικό στοιχείο των συνομιλιών της Τρίτης ήταν, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Νοβόστι, το γεγονός ότι για μια ασκόμα φορά, διαπιστώθηκαν οι στενές σχέσεις Κύπρου - Ρωσίας, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από το κ. Κασουλίδη ως πρότυπο. Από τη πλευρά του, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, θέλοντας να τονίσει το χαρακτηρισμό του κ. Κασουλίδη, σημείωσε ότι μάλλον δεν θα βρεθούν δύο άλλες χώρες, που να έχουν τόσο ξάστερες σχέσεις.

    Εκείνο που σύμφωνα με το Νοβόστι χρωμάτισε τις συνομιλίες των δύο ΥΠΕΞ, είναι οι ξεκάθαρες και ειλικρινείς επαναλήψεις των θέσεων των δύο χωρών, πάνω σε όλα τα ζητήματα που τους απασχολούν.

    Φυσικά, σημειώνει το πρακτορείο, το Κυπριακό ήταν θέμα που απασχόλησε εκτενώς τους δύο άντρες. Η δήλωση του Γιαννάκη Κασουλίδη ότι βλέπει τη Ρωσία, στις επικείμενες συνομιλίες της Νέας Υόρκης, να παίζει έναν ιδιαίτερο ρόλο, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, φανερώνει ότι έγινε ακριβώς συζήτηση για τη μορφή που θα πάρει η ρωσική παρέμβαση στη διάρκεια των συνομιλιών.

    Ο Γεβκένι Πριμακόφ, σημείωσε επί του προκειμένου ότι τη Μόσχα, ανησυχούν αλλά και προσελκύουν με το έντονο ενδιαφέρον τους, οι συνομιλίες της 9ης Ιουλίου.

    Το Κυπριακό, σημείωσε ο κ. Πριμακόφ, είναι ένα από τα προβλήματα για τα οποία η Ρωσία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Νοβόστι, ο αντιπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Βλαντιμίρ Τζιζόφ, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τη χώρα του στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, θα προσπαθήσει να κτίσει την προσέγγιση του, πάνω στα επτά σημεία που έχει ο ίδιος προτείνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τα οποία βρίσκονται ήδη στο τραπέζι του διαλόγου.

    Μόσχα και Λευκωσία, διαφαίνεται ότι θα συντονιστούν σ'αυτό τον τομέα και κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.

    Από την άλλη, η Μόσχα αναμένει ότι θα ενταθούν οι πιέσεις των Αμερικανών και των Βρετανών στο θέμα της πώλησης στην Κύπρο, του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S - 300.

    Τις πιέσεις αυτές, προσπάθησε να προκαταλάβει ο κ. Πριμακόφ, ακριβώς μετά το πέρας της συνάντησής του με τον κ. Κασουλίδη.

    Η ρωσική πλευρά, σημείωσε ο κ. Πριμακόφ, δεν πρόκειται να κάνει καμία υποχώρηση στο θέμα των πυραύλων, οι οποίοι θα παραδοθούν στο χρονικό πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί.

    Υποχώρηση, τόνισε, μπορεί να γίνει μόνο εάν ως προς την ημέρα της εγκατάστασής τους, η Κύπρος κηρυχθεί σε αποστρατικοποιημένη ζώνη.

    (ΚΥΠΕ/ΧΓ/ΡΜ/ΓΠ)

    [08] Εκπρόσωπος - Πριμακόφ - Μπερνς

    Λευκωσία,Κύπρος,17/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Ε/κ πλευρά έχει αναφαίρετο δικαίωμα να εκτιμήσει και να αξιολογήσει τυχόν πρόοδο στο Κυπριακό και να αποφασίσει κατά πόσο δικαιολογείται η άφιξη του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S - 300.

    Αυτό τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, σημειώνοντας πως η δήλωση του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Γεβκένι Πριμακόφ, ότι οι S - 300 δεν θα σταλούν εάν η Κύπρος αποστρατικοποιηθεί, είναι σωστή και ότι η απάντηση του Αμερικανού Εκπροσώπου Νίκολας Μπερνς για επίτευξη προόδου τη συμπληρώνει.

    "Οι δύο δηλώσεις δεν συγκρούονται μεταξύ τους. Αντίθετα η μία συμπληρώνει την άλλη", δήλωσε ο κ. Χριστοφίδης.

    Απαντώντας ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Εκπρόσωπος τόνισε πως "είναι σωστή η θέση Πριμακόφ, ότι εάν ληφθεί απόφαση για αποστρατικοποίηση δεν υπάρχει λόγος το οπλοστάσιο της Κύπρου να ενισχυθεί με τους S - 300".

    Πρόσθεσε ότι η Ε/κ πλευρά θα κρίνει εάν η πρόοδος αυτή είναι ικανοποιητική των συμφερόντων της σε βαθμό που να αποκλείει την άφιξη των πυραύλων στην Κύπρο.

    Διευκρίνισε ότι η απόφαση για αποστρατικοποίηση "είναι βαθμός προόδου που συμπίτει με το βαθμό προόδου που αναφέρει ο κ. Μπερνς".

    Ωστόσο, τόνισε πως εάν η πρόοδος, την οποία εννοεί ο κ. Μπερνς είναι υποδεέστερη της αποστρατικοποίησης, εναπόκειται στην Ε/κ πλευρά να εκτιμήσει εάν δικαιολογεί τη μή παραλαβή των ρωσικών πυραύλων.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [09] Εκπρόσωπος - Απάντηση σε απειλές Ντενκτάς

    Λευκωσία,Κύπρος,17/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Με έντονο ύφος η κυβέρνηση διά στόματος του Εκπροσώπου της Μανώλη Χριστοφίδη απάντησε σήμερα στις απαράδεκτες απειλές του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι "αν δεν ενωθούμε και ιδρύσουμε συνεταιριστικό κράτος ο χωρισμός θα μείνει για πάντα".

    Ο Ντενκτάς προέβη στη δήλωση αυτή στη Αγκυρα όπου βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, με το βραβείο "εξυπηρέτησης του τουρκικού κόσμου".

    "Ο κ. Ντενκτάς υπήρξε άριστος υπηρέτης των τουρκικών συμφερόντων εξού και η βράβευση. Δεν υπηρέτησε όμως τα συμφέροντα της Τ/κ κοινότητας, τα δικαιώματα της οποίας καταπατήθηκαν και συνεχώς προσβάλλονται από τους εποίκους και τον Αττίλα", τόνισε ο Εκπρόσωπος.

    Στις απευθείας συνομιλίες της Νέας Υόρκης, πρόσθεσε ο κ. Χριστοφίδης, οι δύο πλευρές καλούνται και έχουν μείζον χρέος να εξυπηρετήσουν πρώτιστα τα συμφέροντα της Κύπρου και του κυπριακού λαού.

    "Απειλεί με μόνιμο χωρισμό ο κ. Ντενκτάς όμως η συνθήκη των εγγυήσεων την οποία επικαλείται και ο ίδιος και η Τουρκία απαγορεύει μεταξύ άλλων και κάθε δράση που μπορεί άμεσα ή έμμεσα να οδηγήσει στην ένωση με οποιοδήποτε άλλο κράτος ή στο διαμελισμό", ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης.

    Καταλήγοντας, ο Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι η Ε/κ πλευρά προσβλέπει στις απευθείας συνομιλίες για επανένωση της Κύπρου και αναγνωρίζει ότι "το διεθνές ενδιαφέρον που αναπτύσσεται ενόψει των συνομιλιών ανοίγει παράθυρο ελπίδας".

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [10] Εκπρόσωπος - Τουρκικές παραβιάσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,17/06/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης επιβεβαίωσε σήμερα την παρουσία τουρκικών πολεμικών σκαφών στα κατεχόμενα λιμάνια της Κύπρου καθώς και τις νέες παραβιάσεις της Περιοχής Ελέγχου Πτήσεων (FIR) Λευκωσίας από τουρκικά αεροσκάφη.

    Σημείωσε ότι για όλες τις παραβιάσεις θα γίνουν σχετικές διαμαρτυρίες στον ΟΗΕ.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι στις 15 και 16 Ιουνίου δεκαέξι τουρκικά μαχητικά τύπου F16 παραβίασαν το FIR Λευκωσίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες εννέα πολεμικά σκάφη, μεταξύ των οποίων υποβρύχια, φρεγάτες και αντιτορπιλλικά, έχουν αγκυροβολήσει στα κατεχόμενα λιμάνια της Αμμοχώστου και της Κερύνειας, στο πλαίσιο της τουρκικής άσκησης "Θαλασσόλυκος '97". Θα παραμείνουν μέχρι την Πέμπτη.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Tuesday, 17 June 1997 - 12:03:52 UTC