Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 21 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-04-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πολιτιστική συμφωνία Κύπρου - Ισπανία
  • [02] Χριστοφίδης - Βάσεις
  • [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [04] Λήξη - Ευρω - Μεσογειακή Διάσκεψη
  • [05] Δηλώσεις Κληρίδη για Δέσμη Ιδεών Γκάλι
  • [06] Σύνδεσμος Εμπορικών Τραπεζών - Οικονομία
  • [07] Συνάντηση Ε/Κ - Τ/Κ γυναικών
  • [08] Παπανδρέου - Οϊμέν - Δηλώσεις

  • [01] Πολιτιστική συμφωνία Κύπρου - Ισπανία

    Λευκωσία,Κύπρος,16/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Κύπρος και Ισπανία ανανέωσαν σήμερα για άλλα τρία χρόνια το μεταξύ τους πρόγραμμα πολιτιστικής συνεργασίας.

    Η ανανέωση του προγράμματος, που αφορά τα έτη 1997, 1998 και 1999, υπογράφηκε κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών από τον Υπεύθυνο της Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών Νίκο Μακρή και τον επικεφαλής της ισπανικής αντιπροσωπείας, Υποδιευθυντή Διεθνών Πολιτιστικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών της Ισπανίας Τόμας Ροντρίγκεζ - Παντόχα.

    Μετά την υπογραφή, ο κ. Μακρή δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι "η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει τις ανταλλαγές που προβλέπονται στα προγράμματα πολιτιστικής, τεχνικής και επιστημονικής συνεργασίας."

    Δύο χαρακτηριστικά αυτού του προγράμματος, πρόσθεσε, είναι ότι, "μας παρέχεται η δυνατότητα να ζητήσει το Πανεπιστήμιο Κύπρου την απόσπαση Ισπανού καθηγητή, για διδασκαλία στο Πανεπιστήμιό μας και το δεύτερο αφορά την ειλημμένη απόφαση εγκαθίδρυσης Ισπανικής Πρεσβείας στην Κύπρο, με την πιθανότητα παροχής υπηρεσιών από μορφωτικό ακόλουθο".

    Από πλευράς του ο κ. Παντόχα δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι, "αυτή η υπογραφείσα συμφωνία, είναι το πρώτο βήμα για μια βαθύτερη συνεργασία των δύο χωρών. Επιθυμούμε", πρόσθεσε, "όπως η Κύπρος ενταχθεί το συντομότερο στην ΕΕ, κάτι που θα φέρει τις δύο χώρες ακόμη πιο κοντά".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [02] Χριστοφίδης - Βάσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,16/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Θα διερευνηθούν οι καταγγελίες για κακοποίηση πολιτών από τις αρχές των βρετανικών Βάσεων, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης.

    Ωστόσο ο κ. Χριστοφίδης επέκρινε τα επεισόδια μεταξύ Ε/Κ και Βρετανών στην περιοχή της Επισκοπής, τονίζοντας ότι "την εξωτερική πολιτική δεν την ασκούμε ούτε από το πεζοδρόμιο ούτε με διαδηλώσεις".

    Ο Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι ενόψει του ότι εκκρεμούσε ενώπιον των βρετανικών Αρχών αίτηση για πολεοδομική άδεια και δεδομένου του ότι οι βρετανικές Αρχές είχαν ζητήσει και ανέμεναν τη συμβουλή των δικών μας Αρχών πολεοδομικά, δεν υπήρχε λόγος να γίνει η σύλληψη.

    Διευκρίνισε, ότι η σύλληψη ήταν μεν αχρείαστη για θέμα πολεοδομικό αλλά εάν κτυπήθηκε Βρετανός αστυνομικός, τότε τίθεται άλλο θέμα παράβασης ποινικού δικαίου, με αποτέλεσμα οι Αρχές να έχουν δικαίωμα να ασκήσουν ποινική αξίωση εναντίον του υπόπτου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,16/04/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           79.30 (+0.67)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   89.05 (+0.79)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     68.54 (-0.20)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 60.32 (+0.40)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  84.14 (+1.43)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                62.73 (-1.07)
        Εμπορικές Εταιρείες                     52.53 (0)
        Αλλες Εταιρείες                         55.99 (+0.25)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 2590287.235
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΑΠ)

    [04] Λήξη - Ευρω - Μεσογειακή Διάσκεψη

    Βαλέτα,Μάλτα,16/04/1997 (ΚΥΠΕ - Μύρια Αντωνιάδου)

    Το αίτημα αραβικών κρατών, όπως στο τελικό ανακοινωθέν της δεύτερης Ευρω - Μεσογειακής Διάσκεψης Υπουργών Εξωτερικών περιληφθεί παράγραφος με την οποία να επικρίνεται η πολιτική του Ισραήλ, έχει προκαλέσει έντονα προβλήματα στη Διάσκεψη, με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν οι εργασίες της.

    Η Αραβο - Ισραηλινή διένεξη έχει ουσιαστικά "κλέψει την παράσταση" στη διήμερη αυτή Διάσκεψη των 15 ΥΠΕΞ των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και 12 ΥΠΕΞ από μεσογειακές χώρες.

    Οι αποστολές που συμμετέχουν στη Διάσκεψη καταβάλλουν προσπάθειες να ξεπεραστεί το αδιέξοδο, ενώ εάν αυτό δεν γίνει κατορθωτό το θέμα θα παραπεμφθεί στους ΥΠΕΞ.

    Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκαν γύρω στο μεσημέρι οι εργασίες της Ευρω - Μεσογειακής Διάσκεψης.

    Οι 27 ΥΠΕΞ που συμμετείχαν σ' αυτή πήραν μέρος σε εργαστήρια εργασίας, που άρχισαν το πρωί, τα οποία ασχολήθηκαν με την πολιτική, την οικονομικο - κοινωνική και πολιτιστική συνεργασία.

    Στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Γιαννάκης Κασουλίδης, συναντήθηκε σήμερα με τον Ελληνα Αναπληρωτή ΥΠΕΞ, Γιώργο Παπανδρέου, καθώς επίσης και με Ευρωβουλευτές που βρίσκονται στη Βαλέτα.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος χθες είχε στη Βαλέτα εθιμοτυπική συνάντηση με τον Μόνιμο Υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Ονούρ Οϊμέν, ενδέχεται να έχει και δεύτερη συνάντηση με τον Τούρκο επίσημο, αργότερα σήμερα.

    Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για το περιεχόμενο των συναντήσεων αυτών.

    Στο μεταξύ, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Γιάσερ Αράφατ και ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Νταβίντ Λεβί, είχαν εδώ σήμερα συνάντηση, της οποίας προήδρευσε ο ΥΠΕΞ της Ολλανδίας και Προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ, Χανς Βαν Μίερλο, σε μιαν προσπάθεια για να επιτευχθεί επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας.

    Παρόντες στη συνάντηση ήταν και ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ Αμρ Μούσα, καθώς και ο ΥΠΕΞ της Γαλλίας Ερβέ ντε Σιαρέτ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΚΧ/ΑΠ)

    [05] Δηλώσεις Κληρίδη για Δέσμη Ιδεών Γκάλι

    Λευκωσία,Κύπρος,16/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Πάνω στο τραπέζι των συνομιλιών βρίσκονται οι Συμφωνίες υψηλού επιπέδου, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, οι Ιδέες Γκάλι και άλλες ιδέες οι οποίες έχουν διερευνηθεί κατά καιρούς.

    Αυτά αναφέρει σε επιστολή του ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, την οποία απέστειλε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στο ύπατο αξίωμα του Διεθνούς Οργανισμού.

    Μιλώντας ύστερα από σημερινή συνάντηση με τον αξιωματούχο των ΗΕ, Γκούσταβ Φεϊσέλ, ο Πρόεδρος Κληρίδης, αφού αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της επιστολής Ανάν, είπε ότι "όλα είναι πάνω στο τραπέζι", αλλά υπογράμμισε εμφαντικά πως αυτό "δεν σημαίνει ότι θα συζητήσεις με βάση αυτές τις ιδέες. Μπορεί να υπάρχουν χρήσιμα στοιχεία στην κάθε δέσμη", συμπλήρωσε.

    Για παράδειγμα, συνέχισε ο κ. Κληρίδης, "στη Δέσμη Ιδεών υπάρχει το ψήφισμα 750. Το 750 είναι το ίδιο με το 939 που μιλά για μία κυριαρχία, για μία διεθνή προσωπικότητα, για μία ιθαγένεια. Υπάρχει η ερμηνεία του όρου ισοτιμία των δύο κοινοτήτων, την οποία εμείς έχουμε αποδεκτεί από καιρού".

    Σε ερώτηση αν το θέμα της κυριαρχίας τίθεται διαφορετικά στη Δεσμη Ιδεών, απ' ό,τι στο ψήφισμα 750, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε καταφατικά.

    "Ασφαλώς έχει (διαφορά). Οτι η κυριαρχία εκπηγάζει από τις δύο κοινότητες, (Σημ. σύνταξης: αναφέρεται στη Δέσμη Ιδεών) το οποίο δεν δεχθήκαμε ποτέ", συνέχισε ο Πρόεδρος και πρόσθεσε ότι υπάρχουν θέματα τα οποία εμείς δεν δεχθήκαμε.

    Επεσήμανε επίσης ότι αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να υιοθετηθεί όλη η Δέσμη Ιδεών Γκάλι. "Αλλα θα δεχθούμε εμείς, άλλα θα δεχθούν οι Τούρκοι, άλλα δεν θα δεχθούμε και οι δύο", ανέφερε.

    Στο ερώτημα κατά πόσον ένα τμήμα της Δέσμης θα μπορούσε να αποτελέσει κοινή αντίληψη, για να αρχίσουν οι απευθείας διαπραγματεύσεις, είπε ότι αυτό εξαρτάται από το εάν θα προκύψει κοινό έδαφος πάνω στις βασικές πτυχές "είτε με αυτές τις ιδέες, είτε με άλλες ιδέες".

    Παρατήρησε, ωστόσο, ότι δεν είχε προκύψει κοινό έδαφος στις Ιδέες Γκάλι, πάνω σε βασικά θέματα, όπως το θέμα της κυριαρχίας, της πολιτικής ισότητας, το εδαφικό, η ελεύθερη διακίνηση, η ελεύθερη εγκατάσταση, ο σεβασμός της περιουσίας, τονίζοντας ότι όλα αυτά βρίσκονταν και βρίσκονται ακόμα σε εκκρεμότητα.

    Ερωτηθείς αν με τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες έγινε έστω και ένα μικρό βήμα και τώρα είμαστε πιο κοντά στις απευθείας διαπραγματεύσεις, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι είναι πρόωρο να λεχθεί κάτι τέτοιο.

    "Δεν νομίζω να μπορούμε να πούμε αυτό το πράγμα, τουλάχιστο πρίν περάσουν δύο ή τρείς εβδομάδες. Μόλις αγγίξαμε θέματα επί της ουσίας και δεν είναι εύκολο να εκτιμήσεις, μόλις αρχίσεις να συζητάς, πού θα πας".

    Τέλος, σε ερώτηση κατά πόσον η τουρκική πλευρά επιδεικνύει κάποια διάθεση να κινηθεί προς την εξεύρεση λύσης, ο Πρόεδρος Κληρίδης επανέλαβε ότι είναι ακόμα "πολύ νωρίς" για να απαντήσει.

    (ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΑΠ)

    [06] Σύνδεσμος Εμπορικών Τραπεζών - Οικονομία

    Λευκωσία,Κύπρος,16/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την ανάγκη εκσυχρονισμού του θεσμικού πλαισίου που διέπει το νομισματοπιστωτικό καθεστώς της Κύπρου, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορικών Τραπεζών, Χρίστος Παντζαρής, επισημαίνοντας ότι η μέχρι σήμερα απομόνωση της Κύπρου από το ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον και ο προστατευτισμός έχουν δημιουργήσει στρεβλώσεις στην ορθή και αποτελεσματική κατανομή των πόρων της οικονομίας του τόπου.

    Ο κ. Παντζαρής είπε επίσης ότι χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα υγιές, σταθερό και ευέλικτο οικονομικό περιβάλλον που να διέπεται από τις δυνάμεις της αγοράς και να χαρακτηρίζεται από συνεπή δημοσιονομική και νομισματική πολιτική.

    Προσφωνώντας τους δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια γεύματος, ο κ. Παντζαρής είπε ότι η πορεία της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και η εναρμόνιση της οικονομίας μας με αυτή της Κοινότητας τροχιοδρομεί αρκετές αλλαγές, πολλές από τις οποίες θα είναι πρωτόγνωρες.

    Η φιλελευθεροποίηση των επιτοκίων και η κατάργηση των συναλλαγματικών περιορισμών θεωρούνται οι σημαντικότερες αλλαγές που θα επηρεάσουν άμεσα την Κύπρο, εξήγησε.

    Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, εκτιμά ότι με τη φιλελευθεροποίηση των επιτοκίων θα μειωθούν τα ίδια τα επιτόκια και οι Τράπεζες θα καθορίζουν ένα "βασικό επιτόκιο", στο οποίο θα προσθέτουν ένα ποσοστό, ανάλογα με τον κίνδυνο που συνεπάγεται η χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου ή σκοπού.

    Αυτό, πρόσθεσε, θα αναγκάσει τις εμπορικές Τράπεζες να αναβαθμίσουν και να βελτιώσουν τα συστήματα αξιολόγησης του πιστωτικού κινδύνου, ενώ ο πελάτης θα έχει την ευκαιρία να επιλέξει την Τράπεζα που προτιμά, ανάλογα με την τιμή που του προσφέρει για κάθε υπηρεσία ή προϊόν.

    Η κατάργηση των συναλλαγματικών περιορισμών σημαίνει ότι τραπεζικά ιδρύματα του εξωτερικού θα μπορούν να εισέλθουν στην κυπριακή αγορά χορηγώντας απ' ευθείας δάνεια σε κυπριακές εταιρείες, χωρίς κατ' ανάγκη να δημιουργήσουν δίκτυο καταστημάτων στην Κύπρο, είπε ο κ. Παντζαρής.

    Αναφερόμενος σε άλλες σημαντικές διαφοροποιήσεις, που θα έχουν μακροχρόνια ακόμη πιο έντονη επίδραση στον τόπο, σημείωσε την εισαγωγή του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος "ΕΥΡΩ", η οποία θα επιφέρει αλλαγές στο ρόλο της Κεντρικής Τράπεζας. Με δεδομένη την εξαφάνιση των ευρωπαϊκών νομισμάτων, δεν θα υπάρχουν πλέον "dealers" μεταξύ των νομισμάτων αυτών και οι συναλλαγές θα αφορούν μόνον το "ΕΥΡΩ", το δολάριο των ΗΠΑ και το ιαπωνικό γιέν.

    Παράλληλα, πρόσθεσε, δεν θα υφίσταται πλέον ο απόλυτος διαχωρισμός των διαφόρων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και μονάδων, όπως των Τραπεζών, ασφαλειών και επενδυτικών εταιρειών.

    Ο κ. Παντζαρής εξήγησε ακόμα ότι οι τεχνολογικές και χρηματοοικονομικές καινοτομίες θα εξαλείψουν τα φυσικά και νομοθετικά όρια ανάμεσα σε κράτη και τομείς δραστηριοτήτων.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Παντζαρής είπε ότι ήδη έχει αρχίσει μια σταδιακή εναρμόνιση με το Κοινοτικο κεκτημένο, ενώ θα πρέπει να υπάρξει μια σταδιακή προσαργμογή προς τα νέα δεδομένα, που προκύπτουν από την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και του διεθνούς εμπορίου.

    Με μια σωστή μελέτη των δεδομένων, συνέχισε, θα μπορεί να γίνει μια σωστή διάγνωση της ταχύτητας προσαρμογής της Κύπρου, ώστε αυτή να έχει τις πιο ανώδυνες επιπτώσεις στην οικονομία του τόπου.

    Αναφορικά με τις επιπτώσεις που θα προκύψουν από τις κυοφορούμενες αλλαγές, ο κ. Παντζαρής σημείωσε τη διαφοροποίηση του τρόπου εργασίας και την περαιτέρω εκπαίδευση προσωπικού.

    "Οι Τράπεζές μας δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν από τις ξένες Τράπεζες," κατέληξε ο κ. Παντζαρής.

    Από πλευράς του Συνδέσμου Εμπορικών Τραπεζών παρευρέθηκαν επίσης ο Νομικός και Ειδικός Εκτελεστικός Σύμβουλος, Μάρκος Σπανός, ο Γραμματέας - Διευθυντής Μιχάλης Καμμάς, και ο κ. Νίκος Χατζηνικολάου, μέλος του Διοκητικού Σμβουλίου του Συνδέσμου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΠ)

    [07] Συνάντηση Ε/Κ - Τ/Κ γυναικών

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,16/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Πενήντα Ελληνοκύπριες και Τουρκοκύπριες γυναίκες που κατέχουν υπεύθυνες θέσεις στις δυο κοινότητες του νησιού, θα συναντηθούν για τρεις ημέρες στις Βρυξέλλες, από τις 17 μέχρι 19 Απριλίου, στο πλαίσιο διάσκεψης με θέμα: "Δώστε μιαν ευκαιρία στην ειρήνη - Οι γυναίκες μιλούν για την Κύπρο".

    Η διάσκεψη αυτή, που στοχεύει στην προσέγγιση των δυο κοινοτήτων, στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εχει σαν μοντέλο ανάλογη διάσκεψη του 1989, στις Βρυξέλλες, στην οποία πήραν μέρος γυναίκες από την Παλαιστίνη και το Ισραήλ.

    Η πρωτοβουλία για την οργάνωση της διάσκεψης ανήκει στη Βελγίδα πρώην Υπουργό και μέλος της Γερουσίας Αν-Μαρί Λιζέν και στη Σιμόν Σουσκίντ.

    Το βελγικό Υπουργείο Εξωτερικών συνχρηματοδοτεί τη διάσκεψη μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ τις εργασίες θα εγκαινιάσει αύριο ο Ολλανδός Επίτροπος Χανς Βαν Ντε Μπρουκ.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η Επιτροπή, θεωρεί ότι η πρωτοβουλία αυτή θα συνεισφέρει στη μεγαλύτερη κατανόηση και στη συμφιλίωση μεταξύ των δυο κοινοτήτων της νήσου, ενώ θα βοηθήσει στην αναζήτηση ειρηνικής λύσης μέσω των διακοινοτικών διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    Τα τραγικά γεγονότα του Αυγούστου του 1996, συνεχίζει η ανακοίνωση, καθώς και η πρόσφατη αύξηση της έντασης στο νησί, κατέδειξαν ότι "το στάτους κβο, όχι μόνο είναι άδικο και απαράδεκτο, αλλά αποτελεί μια πηγή ανασφάλειας και αστάθειας για ολόκληρη την περιοχή".

    Στο πλαίσιο αυτό, καταλήγει η ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία επιβεβαίωσε την επιθυμία της να αρχίσει διαπραγματεύσεις ένταξης της Κύπρου, έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, στηρίζει τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης επίλυσης του προβλήματος.

    Η Επιτροπή στηρίζει επίσης και την παρούσα διάσκεψη, και ενθαρρύνει οποιαδήποτε ενέργεια και σχέδιο το οποίο αποσκοπεί στη συμμετοχή των δυο κοινοτήτων της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΚ/ΑΠ)

    [08] Παπανδρέου - Οϊμέν - Δηλώσεις

    Βαλέτα,Μάλτα,16/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Επαφές με τον Τούρκο Υφυπουργό Εξωτερικών, Ονούρ Οϊμέν, είχε σήμερα στο περιθώριο της Ευρω - Μεσογειακής Διάσκεψης, στη Μάλτα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου.

    Ανακοινωθέν που εκδόθηκε για τη συνάντηση, αναφέρει ότι η ολλανδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) προώθησε ενεργά το τελευταίο δεκαπενθήμερο, σε Αθήνα και Αγκυρα, τρόπους για διευθέτηση των ελλαδοτουρκικών θεμάτων. Οι κύριοι Παπανδρέου και Οϊμέν, προστίθεται, βεβαίωσαν ότι υπήρξε πρόοδος κι ότι περισσότερη πρόοδος αναμένεται στο εγγύς μέλλον, ενώ εξέφρασαν και την ευαρέσκειά τους στην ολλανδική προεδρία της ΕΕ και της ζήτησαν να συνεχίσει τον υποβοηθητικό ρόλο που διαδραματίζει.

    Στο μεταξύ, σε δηλώσεις τους μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Διάσκεψης, τόσο ο κ. Παπανδρέου όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιαννάκης Κασουλίδης, μίλησαν για θετικά βήματα που έγιναν, όσον αφορά τις προσπάθειες για εξομάλυνση των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ και οι δύο προέβησαν στην εκτίμηση ότι η διαδικασία προσέγγισης μεταξύ των δύο χωρών θα βοηθήσει και στις προσπάθειες για διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος.

    Απαντώντας σε ερωτηση κατά πόσον η προσέγγιση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν αίρει την πάγια πολιτική της Ελλάδας ότι έχει ως πρώτη προτεραιότητά της το Κυπριακό, ο κ. Κασουλίδης είπε πως "έχουμε την απόλυτη πεποίθηση ότι το Κυπριακό παραμένει το πρώτον εθνικό θέμα για την Ελλάδα και, ασφαλώς, μια πρόοδος στο Κυπριακό θα βοηθήσει πολύ προβλήματα που υπήρχαν από χρόνια μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, που αφορούσαν το Αιγαίο και την υφαλοκρηπίδα".

    Εξάλλου, ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε ότι δεν πιστεύει πως η προσέγγιση αυτή παρεμποδίζει τις παράλληλες προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού γιατί "δεν είμαστε ακόμη στο σημείο όπου οι άλλες διαφορές Ελλάδας και Τουρκίας βρίσκουν το δρόμο προς την επίλυση".

    Απαντώντας σε ερώτηση πώς το Κυπριακό επηρεάζεται από τη διαδικασία προσέγγισης, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι είναι σίγουρος πως το Κυπριακό θα επηρεαστεί θετικά, στην περίπτωση ύπαρξης προόδου για ορισμένα από τα θέματα που έχουν επιτείνει τις ήδη υπάρχουσες διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

    Ακόμη, όταν κλήθηκε να εκφράσει την εκτίμησή του για το ενδεχόμενο υπογραφής συμφωνίας φιλίας και ειρήνης μεταξύ των δυο χωρών και να πει αν αυτή θα αντιμετωπιζόταν θετικά, ο κ. Κασουλίδης απάντησε: "Δεν είμαστε σε αυτό το σημείο, είμαστε πολύ μακριά από ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Δεν έχουμε εμείς επί αυτού του θέματος επίσημη ενημέρωση και έτσι δεν είναι ώρα να σχολιάσω".

    Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι συναντήθηκε σήμερα με τον Γάλλο ομόλογό του Ερβέ ντε Σαρέτ και τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος και τον ενημέρωσε για το περιεχόμενο των επαφών του με τον κ. Οϊμέν, καθώς και με την αρχηγό της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, Πολίν Γκριν.

    Ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί τελικά υπήρξε κάποια συμφωνία διακήρυξης, η οποία θα τελειοποιηθεί σε συναντήσεις των πρεσβευτών σε κατοπινό στάδιο.

    Στο μεταξύ, πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι ο Ονούρ Οϊμέν χαρακτήρισε το κλίμα που επικράτησε στη συνάντησή του με τον κ. Παπανδρέου "πολύ καλό και παραγωγικό". Εξάλλου, ανέφερε πως είναι πιθανή μια συνάντηση της Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ, με τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο, κατά την Υπουργική Σύνοδο των χωρών - μελών του ΟΣΕΠ (Οργανισμός για τη Συνεργασία στον Εύξεινο Πόντο) στις 30 Απριλίου στην Κωνσταντινούπολη. Αυτή την περίοδο η Τουρκία προεδρεύει αυτού του οργανισμού.

    Από την πλευρά του, αναφερόμενος στην ολλανδική πρωτοβουλία για ελλαδο- τουρκική προσέγγιση, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γεώργιος Παπανδρέου, είπε ότι "αυτή η πρωτοβουλία έγινε αντικείμενο συζητήσεων μεταξύ Βαν Μιέρλο και εμένα και του κ. Πάγκαλου στην Αθήνα και τους αντίστοιχους στην Τουρκία. Εδώ στη Μάλτα ήταν ευκαιρία να υπάρξει, με τη μεσολάβηση της ολλανδικής προεδρίας, μια συζήτηση επί της πρωτοβουλίας αυτής, όπου ανταλλάξαμε απόψεις με τον κ. Οϊμέν. Μπορώ να πω ότι έγιναν θετικά βήματα, δεν έχουμε τελική κατάληξη και ελπίζουμε ότι σύντομα θα μπορέσουμε να σας δώσουμε κάτι σε ό,τι αφορά την τελική κατάληξη αυτής της πρωτοβουλίας."

    Κληθείς να σχολιάσει την πρωτοβουλία για σύσταση "Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων", που θα ασχοληθεί με διαδικαστικά και τεχνικά προβλήματα, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι είναι μια πρωτοβουλία που αναφέρεται σε εμπειρογνώμονες οι οποίοι θα εξετάσουν τις διαδικασίες που υπάρχουν "για να αντιμετωπίσουν τα γνωστά θέματα."

    Οσον αφορά την αντίδραση των Τούρκων, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι "έγιναν θετικά βήματα", επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει ακόμα τελική κατάληξη.

    Αναφερόμενος, εξάλλου, στο Κυπριακό, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι αυτό είναι ένα ανεξάρτητο ζήτημα, το οποίο δεν συνδέεται με τα ελληνοτουρκικά ζητήματα.

    "Βεβαίως, εαν υπάρξει καλυτέρευση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, δηλαδή, πραγματική ανταπόκριση από πλευράς της Τουρκίας, το κλίμα αυτό δεν μπορεί παρά να συμβάλει σε ένα καλύτερο κλίμα για τα άλλα ζητήματα", πρόσθεσε.

    Κληθείς να σχολιάσει την πρωτοβουλία προσέγγισης Ελλάδας - Τουρκίας, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "η Ελλάδα έχει κατ' αρχήν πεί ότι βλέπει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας θετικά. Βλέπει, όμως, ότι αυτή η προοπτική δεν μπορεί παρά να συνδεθεί με τις προϋποθέσεις που ισχύουν για όλες τις χώρες που έχουν αυτή την ευρωπαϊκή πολιτική, που είναι πολύ απλά ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και, στη συγκεκριμένη περίπτωση, και η επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκύψει στο Αιγαίο και από την άλλη πλευρά το μεγάλο θέμα της Κύπρου. Ετσι, αυτή θα είναι η θετική προοπτική της Τουρκίας, εφόσον αυτά τα θέματα πράγματι αντιμετωπιστούν".

    Ερωτηθείς κατά πόσον θα αποτελούσε μακροπρόθεσμο στόχο η υπογραφή συμφώνου φιλίας και μη επίθεσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο Ελληνας Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι "αυτό έχει παλιά προταχθεί, κατά καιρούς, αλλά δεν είναι κάτι το οποίο σήμερα έχει τεθεί στο τραπέζι για συζήτηση." Είπε επίσης ότι του δόθηκε η ευκαιρία να έχει "πολλές επαφές με τον Ονούρ", αφού, όπως είπε, "είμαστε μαζί καθ' όλη τη διάρκεια της Διάσκεψης".

    Πάγια πολιτική της Ελλάδας, μέχρι σήμερα, δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, ήταν ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει ουσιαστική προσέγγιση Ελλάδας και Τουρκίας, αφού εθεωρείτο ότι αποτελεί προτεραιότητα η επίλυση του Κυπριακού.

    Ερωτηθείς κατά πόσον σημειώθηκε κάποια αλλαγή στην τοποθέτηση αυτή, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν μπορούν να έχουν θετική προοπτική, εάν δεν λυθούν τα μεγάλα προβλήματά τους.

    "Για μας, μεγάλο πρόβλημα, τα τελευταία χρόνια, είναι το Κυπριακό, ενώ πρόσφατα έχει προστεθεί και το θέμα στα Ιμια", παρατήρησε, προσθέτοντας ότι αυτά τα προβλήματα είναι, για την Ελλάδα, "καθοριστικά". Ωστόσο, εξήγησε ότι η Ελλάδα θέτει πάντα το Κυπριακό "στο επίκεντρο των προβλημάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας".

    Τέλος, σε ερώτηση για τη συνάντησή του με την Πολίν Γκριν, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Ελλάδας ανέφερε ότι η Βρετανίδα Ευρωβουλευτής μετέφερε τη θέση του Ευρωκοινοβουλίου ότι τάσσεται υπέρ του σεβασμού του διεθνούς Δικαίου, ενώ ανέφερε ότι συζήτησαν και το Κυπριακό. (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΚ/ΑΖΚ/ΚΚ/ΑΠ)


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Thursday, 17 April 1997 - 4:49:52 UTC