Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-04-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αμερικανική πρωτοβουλία
  • [02] Ιδιωτικοποιήσεις ξενοδοχείων στα κατεχόμενα
  • [03] Ντενκτάς - Μάντεν - Πολιτικό άσυλο
  • [04] Πρόεδρος Κληρίδης - Πολιτικό Γραφείο ΔΗΣΥ
  • [05] Εκπρόσωπος - Τοξότης
  • [06] Κληρίδης - Συγκυβέρνηση
  • [07] Εκτελεστικό Γραφείο ΔΗΚΟ - Δηλώσεις Κυπριανού
  • [08] Εκπρόσωπος - Παπανδρέου - Οϊμέν
  • [09] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Κυπριακό
  • [10] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] Συναυλία - Επαναπροσέγγιση

  • [01] Αμερικανική πρωτοβουλία

    Ουάσιγκτον,ΗΠΑ,17/04/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή της βρίσκεται η αμερικανική πρωτοβουλία, σύμφωνα με ανώτατο Αμερικανό αξιωματούχο του Πενταγώνου. Οπως αναφέρει ο εν λόγω αξιωματούχος οι ΗΠΑ εστιάζουν την προσοχή τους στο Αιγαίο, πολύ περισσότερο από ότι πριν από ένα χρόνο.

    Χαρακτηριστικά ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να μειώσουν την ένταση σε Κύπρο και Αιγαίο. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι αν και οι Αμερικανοί δεν έχουν έως αυτή τη στιγμή εκδηλώσει την πρωτοβουλία τους, πρόκειται να το πράξουν σύντομα.

    Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι Πρέσβεις των ΗΠΑ σε Αθήνα, Λευκωσία και Αγκυρα έχουν κάνει σχετικές εισηγήσεις προς το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας σχετικά με την πρωτοβουλία για το Κυπριακό, αλλά εκκρεμεί η υποβολή συνολικής πρότασης στον Αμερικανό Πρόεδρο.

    Δίνοντας μια πρώτη γεύση της πρωτοβουλίας, ο Αμερικανός αξιωματούχος επεσήμανε ότι θα πρόκειται για ένα συνολικό πακέτο που θα περιλαμβάνει εκτός από το Κυπριακό και θέματα του Αιγαίου.

    Παρόλα αυτά ο αξιωματούχος του Πενταγώνου διευκρίνισε ότι αν και υπάρχει επεξεργασία των δεδομένων γύρω από την πρωτοβουλία δεν θα πρέπει να θεωρείται απόλυτα βέβαιο ότι θα εκδηλωθεί.

    Ως προαπαιτούμενα για την ανάληψη πρωτοβουλίας οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, θα ήθελαν να έχουν τη δέσμευση των ενδιαφερομένων μερών για λύση έτσι ώστε να αποφευχθεί χρήση της αμερικανικής πρωτοβουλίας για δημιουργία εντυπώσεων από τα ενδιαφερόμενα μέρη. Εν ολίγοις ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν διασφάλιση της επιτυχίας πριν από την έναρξη οποιασδήποτε προσπάθειας.

    Για το ίδιο θέμα, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας της Ελλάδας Γιάννος Παπαντωντίου, ο οποίος επισκέπτεται την Ουάσιγκτον, σε ενημέρωση που έκανε στους Ελληνες δημοσιογράφους ανέφερε ότι σε συνάντησή του στο Λευκό Οίκο με τον Ελληνοαμερικανό αναπληρωτή διευθυντή του Λευκού Οίκου Τζον Ποντέστα, συζητήθηκε το Κυπριακό και ο κ. Ποντέστα του ανέφερε ότι σύντομα θα εκδηλωθεί η αμερικανική πρωτοβουλία.

    Ο κ. Ποντέστα ανέφερε στον Ελληνα Υπουργό ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καταλήξει ακόμη στη συγκεκριμένη μορφή που θα πάρει η πρωτοβουλία ή στα πρόσωπα που θα αναμιχθούν σε αυτή.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΓΠ)

    [02] Ιδιωτικοποιήσεις ξενοδοχείων στα κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,17/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Τ/κ εφημερίδα "Ορτάμ" γράφει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις στα κατεχόμενα θα αρχίσουν από τα ελληνοκυπριακά ξενοδοχεία τα οποία σφετερίζεται το κατοχικό καθεστώς Ντενκτάς.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, το ξενοδοχείο "Σάλαμις Μπέϊ" θα μεταβιβαστεί στις αερογραμμές "Ισταμπούλ" και το ξενοδοχείο "Ντόουμ" στην Κερύνεια στο "Χόλτινγκ Νετ".

    Η μεταβίβαση αφορά μακροχρόνια ενοικίαση των ξενοδοχείων. Για τη μεταβίβαση του ξενοδοχείου "Ντόουμ", φαίνεται ότι υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις μεταξύ συναιτέρων στην ψευδοβουλή.

    Το Κόμμα Εθνικής Ενότητας αν και αντιτίθεται στην ιδιοτικοποίηση του "Ντόουμ", παρουσιάζεται ως αντίθετο να συγκατατεθεί στη μακροχρόνια ενοικίαση του ξενοδοχείου στο "Χόλτινγκ Νετ", επειδή οι ενοικιαστές του ξενοδοχείου έχουν στενές σχέσεις με το Σερντάρ Ντενκτάς.

    Τα συμβόλαια για τις ενοικιάσεις θα υπογραφούν μετά το Μπαϊράμι, που αρχίζει αύριο και θα διαρκέσει μέχρι την 21η Απριλίου.

    Ιδιοκτήτης του "Χόλτινγκ Νετ" είναι ο αρχηγός του Κόμματος των Φιλελευθέρων της Τουρκίας Μπεσίν Ντιπούκ, ο οποίος διαχειρίζεται αριθμό καζίνων στα κατεχόμενα.

    Ο Πρόεδρος της συντεχνίας Τουρκ - Σεν, Οντέρ Κονούλογλου, δήλωσε ότι "οι ιδιωτικοποιήσεις είναι αντισυνταγματικές" και πρόσθεσε ότι η ψευδοκυβέρνηση ενεργεί με οδηγίες της Τουρκίας.

    Ο Κονούλογλου υπενθύμισε επίσης ότι προηγήθηκε πρότασή του για μεταβίβαση της διαχείρισης των ξενοδοχείων στους υπαλλήλους του, πλην όμως η πρόταση απορρίφθηκε.

    Οι ξενοδοχειακοί υπάλληλοι απειλούν με δυναμικά μέτρα σε περίπτωση που υλοποιηθεί η ενοικίαση των ξενοδοχείων.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΖΚ/ΓΠ)

    [03] xτενκτάς - Μάντεν - Πολιτικό άσυλο

    Λευκωσία,Κύπρος,17/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς συναντήθηκε χθες με τον Υπατο Αρμοστή της Βρετανίας στην Κύπρο Ντέιβιντ Μάντεν.

    Μετά τη συνάντηση, ο Ντενκτάς επανήλθε στο θέμα των Τουρκοκυπρίων που ζήτησαν πολιτικό άσυλο από την Αγγλία και τους ζήτησε να επιστρέψουν στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, ο Τ/Κ ηγέτης ισχυρίστηκε ότι στην κατεχόμενη Κύπρο δεν ασκείται πολιτική καταπίεση σε κανένα, κάτι που όπως είπε, γνωρίζουν τόσο η Αγγλία όσο και οι υπόλοιπες χώρες.

    Ο Ντενκτάς πρόσθεσε ότι "προτού τους αρπάξουν από το αυτί και τους απελάσουν", αν όντως είναι πολίτες του ψευδοκράτους, ας επιστρέψουν, "αν μάλιστα δεν θέλουν να στερηθούν και τα δικαιώματα που έχουν εδώ."

    Ο κατοχικός ηγέτης ανέφερε ότι υπάρχουν υποψίες, ότι άτομα τα οποία δεν είναι πολίτες του ψευδοκράτους, εννοώντας προφανώς τους έποικους που ο ίδιος έφερε στα κατεχόμενα, εξασφάλισαν παράνομα τα διαβατήρια του ψευδοκράτους και ζήτησαν πολιτικό άσυλο από την Αγγλία.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΖΚ/ΓΠ)

    [04] Πρόεδρος Κληρίδης - Πολιτικό Γραφείο ΔΗΣΥ

    Λευκωσία,Κύπρος,17/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συνάντηση με το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ είχε το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης. Στη συνάντηση παρέστη και ο αποχωρών Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Γιαννάκης Μάτσης.

    Ο κ. Μάτσης δεν θέλησε να προβεί σε σχόλια μετά τη συνάντηση, αλλά δεσμεύτηκε να κάνει δηλώσεις στις 4 σήμερα το απόγευμα στο γραφείο του.

    Οι δηλώσεις του κ. Μάτση αναμένεται να επικεντρωθούν στη σημερινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη, στα δύο άτυπα έγγραφα τα οποία επέδωσε ο κ. Φεϊσέλ στις δύο πλευρές στο πλαίσιο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, στις τριβές που φαίνεται να υπάρχουν στη συγκυβέρνηση αλλά και στα εσωκομματικά του ΔΗΣΥ. Αναφορικά με το θέμα της επιστολής Συλλούρη προς Αναστασιάδη, η οποία δημοσιεύεται σήμερα, ο ΓΓ του ΔΗΣΥ δήλωσε ότι η ενότητα στο κόμμα, επιτυγχάνεται μέσω της διαφάνειας.

    Ο κ. Συλλούρης επιβεβαίωσε ότι πράγματι απέστειλε την επιστολή, ενώ από την πλευρά του ο κ. Αναστασιάδης επιβεβαίωσε ότι την έχει λάβει.

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ συνέστησε ψυχραιμία στον κ. Συλλούρη, τονίζοντας ότι είναι "λάθος κρίση" να πιστεύει οποιοσδήποτε ότι φοβάται το διάλογο.

    Δεσμεύτηκε μάλιστα να απαντήσει γραπτώς εν καιρώ στον κ. Συλλούρη. Αναφορικά με το θέμα των υποψηφιοτήτων, ο κ. Συλλούρης εξέφρασε την αισιοδοξία του, αφήνοντας να νοηθεί ότι δεν πρόκειται να κάνει δεύτερες σκέψεις.

    Από την πλευρά του ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι οι επιτελείς των υποψηφίων θα πρέπει να ενημερώνουν σωστά τους δύο υποψηφίους για το τί γίνεται, ενώ είπε χαρακτηριστικά "εάν ο κ. Συλλούρης είναι αισιόδοξος τότε γιατί δεν θα πρέπει να είμαι και εγώ".

    Για τα άτυπα σημειώματα που επέδωσε ο Γκούσταβ Φεϊσέλ στον Πρόεδρο Κληρίδη, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ ενημερώθηκαν επισήμως σήμερα από τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    Πρόσθεσε πάντως ότι δεν πρόκειται για τίποτα καινούργιο ούτε περιέχουν οποιεσδήποτε προτάσεις, απλώς καταγράφουν τα όσα έχει μέχρι τώρα αποκομίσει ο αξιωματούχος του ΟΗΕ από τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι κατά τη δική του κρίση δεν τίθεται θέμα διάλυσης της συγκυβέρνησης με αφορμή το γεγονός ότι ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι δεν ενημερώθηκε για τα σημειώματα.

    Σημείωσε τέλος ότι αυτό είναι θέμα του ΔΗΚΟ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΚΝ/ΓΠ)

    [05] Εκπρόσωπος - Τοξότης

    Λευκωσία,Κύπρος,17/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης διέψευσε κατηγορηματικά δημοσιεύματα που φέρουν τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη να επιχειρεί να ματαιώσει άσκηση αεράμυνας στον εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, εξηγώντας ότι τα σχετικά δημοσιεύματα τέθηκαν υπόψη του Προέδρου Κληρίδη, ο οποίος τόνισε "ότι υπάρχει απόλυτη συνεργασία, συναντίληψη και ταύτιση εκτίμησης ως προς τα θιγόμενα θέματα μεταξύ του ιδίου και του Ελληνα Πρωθυπουργού."

    "Η άσκηση Τοξότης θα διεξαχθεί ως εσχεδιάστη. Είναι όμως αυτονόητο ότι οι κυβερνήσεις Ελλάδος και Κύπρου διατηρούν το αναφαίρετο δικαίωμα να αποφασίζουν στα πλαίσια του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος τα επιβαλλόμενα ή ενδεικνυόμενα μέτρα, ασκήσεις και ενέργειες," είπε ο Εκπρόσωπος.

    Απαντώντας σε διευκρινιστικές ερωτήσεις, ο κ. Χριστοφίδης τόνισε ότι δεν θα επεκταθεί επί του θέματος λόγω της στρατιωτικής του φύσης αλλά εξήγησε ότι η αναφορά σε ασκήσεις αεράμυνας στο σχετικό δημοσίευμα "θα εννοεί υπερπτήσεις."

    Ο Εκπρόσωπος απέφυγε να αναφέρει κατά πόσο θα υπάρξουν φέτος υπερπτήσεις κατά τη διάρκεια της άσκησης Τοξότης και παρέπεμψε στη δήλωσή του ότι "η άσκηση Τοξότης θα διεξαχθεί ως έχει σχεδιαστεί." Είπε επίσης ότι υπάρχουν και άλλες ασκήσεις, δηλαδή η Βεργίνα, η οποία είναι προγραμματισμένη, και ο Νικηφόρος, και επανέλαβε τη θέση των δύο κυβερνήσεων ότι επιφυλλάσουν το δικαίωμά τους να αποφασίσουν αν ενδύκνειται να προχωρήσουν ως έχουν ή να τροποποιηθούν κατά κάποιο μέρος.

    Αυτά, πρόσθεσε, δεν είναι του παρόντος αλλά θα συνεκτιμηθούν με τις εξελίξεις στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία το τελευταίο 24ώρο με τον Ελληνα Πρωθυπουργό για θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Ο κ. Σημίτης ενημερώθηκε για τα δύο σημειώματα από τον Πρόεδρο Κληρίδη, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [06] Κληρίδης - Συγκυβέρνηση

    Λευκωσία,Κύπρος,17/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Εγώ δεν έθεσα θέμα διάλυσης της συγκυβέρνησης. Αν θα το θέσει ο κ. Κυπριανού, είναι δικαίωμά του", δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης προέβη στη δήλωση αυτή απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ενώ αναχωρούσε από το Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο, όπου είχε μεταβεί για να παραστεί και να απευθύνει χαιρετισμό, στην πανηγυρική, εναρκτήρια τελετή του 24ου Παγκύπριου Συνεδρίου της Συνομοσπονδίας Εργατών Κύπρου (ΣΕΚ).

    Μετά το χαιρετισμό του προς τους συνέδρους, ο κ. Κληρίδης αναφέρθηκε και στις παρούσες πολιτικές εξελίξεις, λέγοντας ότι κατά τις διεξαγόμενες εκ του σύνεγγυς συνομιλίες "δεν έχει καθοριστεί ότι η συζήτηση θα βασιστεί σε οποιοδήποτε έγγραφο του παρελθόντος, του παρόντος ή του μέλλοντος".

    Εξάλλου, αναφερόμενας σε δημοσιεύματα του Τύπου, σύμφωνα με τα οποία ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης παρενέβη ώστε να μεταβληθούν τα σχέδια διεξαγωγής της άσκησης "Τοξότης", ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τα διέψευσε κατηγορηματικά, προσθέτοντας ότι υπάρχει σύγκλιση απόψεων με την ελληνική κυβέρνηση και ότι "η άσκηση θα γίνει".

    Ο κ. Κληρίδης ανέφερε επίσης πως "συζητούνται διάφορα μέτρα οικοδόμησης εμπιστσύνης, τα οποία όμως δεν μπορώ να σας αποκαλύψω".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [07] Εκτελεστικό Γραφείο ΔΗΚΟ - Δηλώσεις Κυπριανού

    Λευκωσία,Κύπρος,17/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και αφού προηγηθούν διαβουλεύσεις του ΔΗΚΟ με τα άλλα κόμματα, τα αρμόδια όργανα του κόμματος θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις αναφορικά με τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα, σε σχέση με το θέμα που προέκυψε για τη μη ενημέρωσή του από τον Πρόεδρο Κληρίδη για τα τεκταινόμενα γύρω από το εθνικό θέμα.

    Αυτό ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού ύστερα από σημερινή τρίωρη έκτακτη συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος, το οποίο αφού συζήτησε το όλο θέμα που προέκυψε έλαβε σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού κάποιες αποφάσεις, τις οποίες ωστόσο δεν ανακοίνωσε.

    Στις δηλώσεις του ο κ. Κυπριανού τόνισε πως αυτή τη φορά είναι "πολύ πιο σοβαρά τα πράγματα" λόγω της μη ενημέρωσής του από τον Πρόεδρο Κληρίδη για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    "Δεν μπορεί να διαδραματίσει ρόλο κατά αυτό τον τρόπο το Δημοκρατικό Κόμμα ή ο Πρόεδρός του εις ότι αφορά την έγκαιρη διατύπωση απόψεων πάνω στην πορεία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών" επεσήμανε ο κ. Κυπριανού.

    Ερωτηθείς αν αυτή η συγκεκριμένη περίπτωση είναι η πιο δύσκολη στην οποία έχει βρεθεί η συνεργασία ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ, ο κ. Κυπριανού είπε: "Πιστεύω ναι υπό την έννοια του ότι δεν είναι λίγο πράγμα να προσπαθείς να μάθεις αν υπάρχουν έγγραφα και μέχρι την παραμονή να σου δηλώνει (ο Πρόεδρος Κληρίδης) κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχουν και την επομένη να αποκαλύπτεται ότι υπάρχουν ανεξάρτητα από περιεχόμενο".

    Ο κ. Κυπριανού τόνισε εξάλλου πως δεν λέγεται συνεννόηση και ενημέρωση αυτό που γίνεται μέχρι στιγμής και πως "ότι και να λέγεται, ότι και να δηλώνεται αυτή δεν υπάρχει, τουλάχιστον μέχρι στιγμής".

    Σε ερώτηση εξάλλου αν συμφωνεί με τους χειρισμούς του Προέδρου Κληρίδη, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν μπορεί να πει ότι συμφωνεί για τους πρόσφατους χειρισμούς του κ. Κληρίδη και πως έχει πολλές επιφυλάξεις.

    Δεν θέλησε ωστόσο να πει πού επικεντρώνει τις επιφυλάξεις αυτές, αναφέροντας απλώς πως τα θέματα αυτά θα συζητηθούν στο Εθνικό Συμβούλιο.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ τόνισε πάντως πως έστω και αν αισθάνεται "πληγωμένος και μειωμένος" από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν είναι το πρώτο και κύριο θέμα για αυτόν το προσωπικό.

    "Το πρώτο θέμα", ανέφερε, "είναι η αναγκαιότητα συνεννόησης πάνω στους χειρισμούς και την πορεία του εθνικού θέματος".

    Επανέλαβε εξάλλου πως "εάν το εθνικό συμφέρον επιβάλλει αλλαγή στην πολιτική ή στους χειρισμούς ή στην τακτική ή σε οτιδήποτε έχει σχέση με το κυπριακό πρόβλημα, αυτό το θέμα πρέπει να αποτελέσει προηγουμένως αντικείμενο εξαντλητικής συζήτησης στο Εθνικό Συμβούλιο για να καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα και να κάνουμε τις εισηγήσεις μας".

    Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι διαβλέπει και μιαν αλλαγή στους χειρισμούς από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στην Τουρκία. "Δεν σχολιάζω αν είναι καλός χειρισμός", είπε, "όμως σημαίνει κάποια αλλαγή τακτικής που επηρεάζει την πορεία και τους χειρισμούς του Κυπριακού".

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι δεν είναι εξ εκείνων που πιστεύουν ότι δεν πρέπει να υπάρξει προσέγγιση με την Τουρκία αλλά δεν είναι δυνατόν "να επανέλθουμε στο δόγμα, η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάς συμπαρίσταται".

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο υπήρξαν σήμερα "φωνές" στο Εκτελεστικό Γραφείο για άμεση διακοπή της συνεργασίας ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ, ο κ. Κυπριανού απάντησε αρνητικά, επισημαίνοντας ωστόσο πως το Εκτελεστικό Γραφείο δεν είναι το αρμόδιο όργανο για να αποφασίσει για διακοπή ή μη διακοπή της συνεργασίας.

    Εξάλλου ο κ. Κυπριανού επεσήμανε πως δεν τον ενδιαφέρει το κύρος του προσωπικά αλλά πως εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι η πορεία της εθνικής μας υπόθεσης και αν εξυπηρετείται αυτή η εθνική υπόθεση με τη συνεργασία η οποία υπάρχει.

    Υπενθύμισε δε ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ για το θέμα της Δέσμης Ιδεών Γκάλι καθώς επίσης κοινό ανακοινωθέν και επιστολές του Προέδρου Κληρίδη και υπό το φως αυτών, τα αρμόδια όργανα του κόμματος θα αποφασίσουν για το τι δέον γενέσθαι.

    Είπε τέλος ότι "μπορεί να έχει η στάση μας πολιτικό κόστος αλλά σημασία έχει να τηρήσουμε αυτά τα οποία έχουμε υποσχεθεί εις ότι αφορά το εθνικό θέμα και τους χειρισμού του".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [08] Εκπρόσωπος - Παπανδρέου - Οϊμέν

    Λευκωσία,Κύπρος,17/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος εύχεται να ανοίξει μια νέα σελίδα και να δημιουργηθεί μια νέα ατμόσφαιρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, κληθείς να σχολιάσει τη συνάντηση του Αναπληρωτή ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Γιώργου Παπανδρέου, με τον Τούρκο ΥΦΕΞ Ονούρ Οϊμέν στη Μάλτα.

    "Τα αποτελέσματα μιας νέας ατμόσφαιρας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα είναι ευεργετικά στην πορεία του Κυπριακού και όλων των ελλαδοτουρκικών θεμάτων," είπε ο κ. Χριστοφίδης, εξηγώντας ότι το αποτέλεσμα της συνάντησης δεν είναι θέμα συμφωνίας αφού ο κ. Παπανδρέου δεν έχει αναφερθεί σε συμφωνία.

    Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για προτάσεις για εξεύρεση διαδικασιών με τις οποίες θα μπορούν να λυθούν τα προβλήματα, είπε ο κ. Χριστοφίδης. "Εγινε επίσης αναφορά σε Επιτροπή Σοφών και, εμείς λέμε, θα ήταν σοφό τα δύο κράτη να ανοίξουν μια νέα σελίδα στην πορεία τους," πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος.

    Σε ερώτηση αν κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Ελληνα Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υπήρξε παράκληση ώστε η Λευκωσία να εναρμονιστεί με αυτό το κλίμα προσέγγισης που χαρακτηρίζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "δεν υπάρχει θέμα παράκλησης γιατί υπάρχει συναντίληψη και κοινή εκτίμηση πάνω στα θέματα αυτά μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, κ. Σημίτη."

    "Δεν χρειαζόμαστε να μας παρακαλέσει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας για να είμαστε στο ίδιο πνεύμα ή να είμαστε κοινωνοί των ιδίων προοπτικών. Ευχόμαστε να υπάρξουν αυτές οι προοπτικές, θα είναι καλό," ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    Σε ερώτηση αν υπάρχει οποιαδήποτε κινητικότητα εκ μέρους της Αγκυρας σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι αυτό θα διαφανεί στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, που άρχισαν, επανήρχησαν και συνεχίζονται.

    Σε άλλη ερώτηση αν προκύπτει οποιαδήποτε διασύνδεση των δύο διαδικασιών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι "όλα από τη φύση τους διασυνδέονται και διασταυρώνονται, τόσο οι ελληνοτουρκικές σχέσεις όσο και η ευρωπαϊκή πορεία και το Κυπριακό." Ολα έχουν μια εξάρτηση το ένα από το άλλο, εξήγησε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [09] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,17/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών ελπίζει ότι μπορούν να αρχίσουν τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο οι επί της ουσίας συνομιλίες και προβαίνει στις δέουσες ενέργειες για διορισμό του εκπροσώπου του.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, μιλώντας στους δημοσιογράφους, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίηση της κυβέρνηση για τις ετοιμασίες στις οποίες προβαίνουν τα ΗΕ με το σκεπτικό της έναρξης ουσιαστικών συνομιλιών.

    "Ο ΓΓ του ΟΗΕ υπολογίζει και ελπίζει ότι μέσα στον Ιούνιο ή Ιούλιο θα μπορούν να αρχίσουν συνομιλίες επί της ουσίας, αν όλα πάνε καλά μέχρι εκείνη τη στιγμή," είπε ο κ. Χριστοφίδης.

    Αναμένεται ο διορισμός εκπροσώπου του ΓΓ, πρόσθεσε, τονίζοντας παράλληλα ότι ο εν λόγω εκπρόσωπος δεν θα είναι του τύπου των προηγούμενων εκπροσώπων του ΓΓ του ΟΗΕ, αλλά εκπρόσωπος, ο οποίος θα τον αντικαθιστά στο τραπέζι των συνεδριάσεων, αν φθάσουμε στις συνομιλίες επί της ουσίας.

    Οπως ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ θα πρέπει να προέρχεται από το χώρο της διπλωματίας, και να είναι μια διεθνούς κύρους προσωπικότητα με βαρύτητα η οποία θα τον αντικαθιστά, απόντα ή κωλυόμενο, είπε χαρακτηριστικά.

    Σε άλλη ερώτηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι "δεν χρειάζεται συναίνεση των δύο πλευρών για το διορισμό αφού ο εν λόγω διορισμός αφορά πρόσωπο που θα αντικαθιστά το ΓΓ όταν αυτός απουσιάζει ή κωλύεται στις συνεδριάσεις επί της ουσίας του Κυπριακού, αν φτάσουμε σε αυτό το στάδιο."

    Οι συνεδριάσεις αυτές, όπως προγραμματίζεται, "δεν θα είναι ορισμένων ωρών αλλά μέρα με τη μέρα (day in day out), συνεχόμενες και θα προεδρεύσει και ο ΓΓ για κάποια χρονική περίοδο αλλά λόγω των καθηκόντων του δεν μπορεί να βρίσκεται συνέχεια επί τόπου."

    Οι συνομιλίες δεν είναι θέμα δύο ή τριών ημερών ή μερικών βδομάδων αλλά "εντατικά θα γονατίσουν πάνω στο θέμα για να φτάσουν σε λύση," εξήγησε ο Εκπρόσωπος.

    "Είμαι ευτυχής γιατί γίνονται αυτές οι προετοιμασίες για τις συνομιλίες, γιατί αν περίμενε ο ΓΓ να δει αν θα πάμε σε συνομιλίες επί της ουσίας και μετά να καθορίσει τι θα γίνει, θα ήταν χάσιμο χρόνου," πρόσθεσε.

    Σε παρατήρηση ότι φαίνεται ότι τα ΗΕ θεωρούν ως δεδομένη την προσέλευση της ελληνοκυπριακής πλευράς στο τραπέζι των συνομιλιών, ο κ. Χριστοφίδης σημείωσε ότι τα ΗΕ "πολύ καλά κάνουν να εξασφαλίσουν την προεδρία και το συντονισμό των διαβουλεύσεων." Δεν είναι συνετό να αναφερθεί κανείς σε χρονοδιάγραμμα των συνομιλιών για ένα πρόβλημα που χρειάζεται χρόνο για να λυθεί, πρόσθεσε.

    Το Εθνικό Συμβούλιο, που πιθανόν να συνέλθει τη Δευτέρα, θα εκτιμήσει την κατάσταση ώστε να "ανάψει το πράσινο φως για να πάμε στις συνομιλίες," είπε ο Εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι το ΕΣ θα ζυγίσει τα πράγματα, θα μετρήσει τα εθνικά συμφέροντα και θα πάρει τη σωστή απόφαση.

    Κληθείς να σχολιάσει εκτιμήσεις κομμάτων ότι μέρος της Δέσμης Ιδεών Γκάλι βρίσκεται στο τραπέζι των συνομιλιών, γεγονός που θεωρούν ως "κεραυνό εν αιθρία", ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "η κυβέρνηση παρουσίασε με τον πιο λογικό και απλό τρόπο τι λέγει ο ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος υποστηρίζει, λογικά, ότι έχουμε στα χέρια μας τα στοιχεία και τα έγγραφα να αναζητήσουμε μια λύση στο Κυπριακό."

    Ενδεικτικά, είπε είναι τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι συμφωνίες κορυφής, οι Ιδέες Γκάλι, σημειώνοντας ότι υπάρχουν και άλλες εκθέσεις που έτυχαν επεξεργασίας τα τελευταία χρόνια.

    "Αν τα έγγραφα αυτά περιέχουν κάποια βοήθεια που θα μπορούμε να αντλήσουμε για να βρούμε λύσεις και απαντήσεις στα ερωτήματα που θα τεθούν που να οδηγήσουν σε λύση, δεν βρίσκω τίποτε το επιλήψιμο σε μια τέτοια προσέγγιση," πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος.

    Η προσέγγιση αυτή είναι "λογική, εύλογη, συντελεστική της προσπάθειας να βρούμε λύση."

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πληροφόρηση για αντικατάσταση του αποχωρούντα Χαν Σουνγκ Τζου από το Βρετανό, νυν Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την αμερικανική πρωτοβουλία, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "έχω επανειλημμένα διαβεβαιώσει ότι θα υπάρξει αμερικανική πρωτοβουλία", προσθέτοντας ότι "το αμερικανικό ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο και οι διαβεβαιώσεις για παρέμβαση και για κάποιες άλλες πρωτοβουλίες δικές τους υπάρχουν."

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,17/04/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          79.68 (+0.48)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   89.28 (+0.26)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     69.92 (+2.01)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 60.45 (+0.22)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  85.86 (+2.04)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                62.69 (-0.06)
        Εμπορικές Εταιρείες                     52.33 (-0.38)
        Αλλες Εταιρείες                         55.85 (-0.25)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 774924.563
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/MΑ)

    [11] (Κ) Συναυλία - Επαναπροσέγγιση

    Λευκωσία,Κύπρος,17/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Μουσικοί από την Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία θα έχουν απόψε την ευκαιρία να βρεθούν σε μια μουσική συνάντηση, στην οποία θα τραγουδήσουν για την ειρήνη και την επαναπροσέγγιση.

    Η συναυλία, που θα πραγματοποιηθεί στις 7.30 το βράδυ στο κλειστό στάδιο "Ελευθερία", στη Λευκωσία, διοργανώνεται από την ΕΔΟΝ, τη Νεολαία Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης της Τουρκίας και την Ενωση Τ/Κ Φοιτητών. Σ' αυτή θα συμμετάσχουν ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Μουαμέρ Κετέντζογλου και ο Κούλλης Θεοδώρου.

    "Ο φανατισμός και η μισαλλοδοξία δεν οδηγούν πουθενά, ούτε οδήγησαν ούτε πρόκειται να οδηγήσουν πουθενά, γι' αυτό και πρέπει να βρεθούν λύσεις τώρα", είπε ο Ελληνας τραγουδιστής και συνθέτης Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, σε δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο "Φιλοξενία".

    Ο Κύπριος τραγουδιστής και συνθέτης Κούλλης Θεοδώρου εξέφρασε τη χαρά του που έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει σ' αυτή την εκδήλωση. Οπως επεσήμανε, είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια συναυλία, μέσα στην Κύπρο με τέτοιες τις συμμετοχές.

    "Δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτε, ούτε με τους Τ/Κ ούτε με τους Τούρκους και ας κάμουν καλά και ας τα βρουν οι κυβερνήσεις μας", είπε ο Κύπριος καλλιτέχνης.

    Φανερά συγκινημένος, ο Τούρκος καλλιτέχνης, Μουαμέρ Κετέντζογλου, δήλωσε ότι προσπαθεί πάντα να παίρνει μέρος σε εκδηλώσεις που γίνονται για την ειρήνη.

    Πρόσθεσε ότι με την πρόσκληση της ΕΔΟΝ έχει εκπληρώσει και μια μεγάλη του επιθυμία, δηλαδή να είναι ο πρώτος Τούρκος καλλιτέχνης που βρίσκεται στην Κύπρο.

    "Η αγάπη και η ειρήνη είναι τα πιο σημαντικά αισθήματα", τόνισε ο Κετέντζογλου, προσθέτοντας ότι ήλθε στην Κύπρο χωρίς κανένα φόβο.

    Χρειάζεται θάρρος για να πλησιάσουμε ο ένας τον άλλο, σημείωσε ο Τούρκος καλλιτέχνης, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση επεσήμανε ότι ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς "ουδέποτε ήταν υποστηρικτής της επαναπροσέγγισης".

    Οπως δήλωσε ο ΓΓ της ΕΔΟΝ, Στέφανος Σταφάνου, η συναυλία είναι μόνο το πρώτο μέρος της ειρηνικής αυτής πρωτοβουλίας. Η δεύτερη φάση θα γίνει μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου στην Κω, ενώ θα ακολουθήσει και τρίτη φάση το Νοέμβριο στο Λονδίνο, για τη μεγάλη παροικία των Ε/Κ και Τ/Κ που ζουν εκεί.

    Από τη συναυλία θα απουσιάζει ο Διονύσης Τσακνής λόγω προσωπικών υποχρεώσεων.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Thursday, 17 April 1997 - 12:30:06 UTC