Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-04-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευρω - Μεσογειακή Συνεργασία
  • [02] Λαζαρίδης - Διδάκτωρ
  • [03] Μάλτα - δηλώσεις Κασουλίδη
  • [04] Πρόεδρος Κληρίδης - Μάντεν
  • [05] Επισκοπή - Κατάσταση
  • [06] Αναχώρηση Χαν
  • [07] Υπουργός Δικαιοσύνης - Βρετανικές Βάσεις
  • [08] Χριστοφίδης - Εκ του σύνεγγυς
  • [09] Κληρίδης - Φεϊσέλ

  • [01] Ευρω - Μεσογειακή Συνεργασία

    Βαλέτα,Μάλτα,16/04/1997 (ΚΥΠΕ - Μύρια Αντωνιάδου)

    Συνεχίζονται και ολοκληρώνονται σήμερα στη Βαλέτα οι εργασίες της δεύτερης Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης Υπουργών Εξωτερικών των 15 χωρών - μελών της ΕΕ και των 12 Μεσογειακών κρατών, που στόχο έχει την προώθηση της μεταξύ τους συνεργασίας.

    ΟΟι τρεις πτυχές της συνεργασίας, που θα συζητηθούν σήμερα είναι η πολιτική, η οικονομική και η κοινωνική πολιτιστική. Οι συζητήσεις αναμένεται να διαρκέσουν μία ώρα η κάθε μια και θα διεξάγονται στην παρουσία όλων των συνέδρων.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης, πρόκειται να μιλήσει για την οικονομική πτυχή της συνεργασίας και στην παρέμβασή του θα αναπτύξει την ανάγκη δημιουργίας ζώνης ελευθέρου εμπορίου, η οποία θα ενισχύσει την οικονομική ενσωμάτωση της περιοχής.

    Στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο Κύπριος ΥΠΕΞ αναμένεται να συναντηθεί με τον Αναπληρωτή ΥΠΕΞ της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου, με τον οποίο δεν έγινε κατορθωτό να συναντηθεί χθες, καθώς και με το Γάλλο ομόλογό του Εβρέ ντε Σιαρέτ.

    Ο κ. Κασουλίδης αναχωρεί για την Κύπρο αργότερα σήμερα ενώ την Παρασκευή θα μεταβεί στην Αθήνα για επαφές και συζήτηση της πορείας του Κυπριακού, με τον Ελληνα ομόλογό του Θεόδωρο Πάγκαλο.

    Στο μεταξύ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ελληνας Αναπληρωτής ΥΠΕΞ ενδέχεται να συνατηθεί με μέλη της τουρκικής αντιπροσωπείας σήμερα, αφού χθες τόσο ο κ. Παπανδρέου όσο και ο Μόνιμος Υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ονούρ Οϊμέν έφθασαν στη Μάλτα το μεσημέρι λίγο πριν από την επίσημη έναρξη της Διάσκεψης.

    Οσον αφορά στη συνάντηση Παπανδρέου - Οϊμέν, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για το κατά πόσον μπορεί ή όχι να συμβάλει στην προσέγγιση Ελλάδας - Τουρκίας, κάτι το οποίο προωθεί η ΕΕ. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα διαφανεί εάν και εφόσον πραγματοποιηθεί η συνάντηση, σημείωσαν.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η τουρκική αντιπροσωπεία στη Διάσκεψη θεωρείται υποβαθμισμένη και όπως εκτιμούν διπλωματικές πηγές με την απουσία της ΥΠΕΞ, Τανσού Τσιλέρ, η Αγκυρα εκφράζει έμμεσα δυσαρέσκεια για το πάγωμα των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων και στέλνει ένα μήνυμα για την πορεία των Ευρω - Τουρκικών σχέσεων.

    Αναφορικά με την ίδια τη Διάσκεψη φαίνεται να υπάρχουν έντονες διαφορές μεταξύ των κρατών, αφού μερικά πιστεύουν ότι η Ευρω - Μεσογειακή συνεργασία θα πρέπει να ξεκινά από τα κοινωνικά / πολιτιστικά θέματα καθώς και τα οικονομικά και μετά να προχωρήσει στο πολιτικό επίπεδο, ενώ άλλες υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο.

    Οσον αφορά δε στο τελικό ανακοινωθέν, μέχρι αργά χθες δεν έγινε κατορθωτό να επιτευχθεί συμφωνία λόγω της επιμονής μερικών αραβικών χωρών να καταδικάζεται η στάση του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων, κάτι με το οποίο, φυσικά, διαφωνεί έντονα το Ισραήλ. Από αυτό και μόνο το γεγονός φαίνονται οι δυσκολίες επίτευξης συμφωνίας συνεργασίας στο πολιτικό επίπεδο, εάν προηγουμένως δεν επιλυθούν τα πολλαπλά πολιτικά προβλήματα στον ευαίσθητο αυτό χώρο της Μεσογείου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΧ/ΓΠ)

    [02] Λαζαρίδης - Διδάκτωρ

    Λευκωσία,Κύπρος,16/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τον τίτλο του Διδάκτωρος Κοινωνικών Επιστημών αποφάσισε να απονείμει στον Πρόεδρο - Διοικητή του Συγκροτήματος της Λαϊκής Κυπριακής Τράπεζας, Κίκη Λαζαρίδη, το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον Βρετανίας.

    Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης η οποία ήταν ομόφωνη, η τιμητική διάκριση απονέμεται στον κ. Λαζαρίδη, για την εξέχουσα δραστηριότητά του στον οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό τομέα.

    Η αναγόρευση του κ. Λαζαρίδη σε Διδάκτορα θα γίνει σε επίσημη τελετή στο πιο πάνω Πανεπιστήμιο, στις αρχές Απριλίου 1998.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [03] Μάλτα - δηλώσεις Κασουλίδη

    Βαλέτα,Μάλτα,16/04/1997 (ΚΥΠΕ - Μύρια Αντωνιάδου)

    Η απόφαση από πλευράς Μάλτας να αναστείλει τις προσπάθειές της για ένταξη στην ΕΕ είναι σεβαστή αλλά η κάθε αίτηση είναι εντελώς ξεχωριστή και κρίνεται σύμφωνα με τα δικά της χαρακτηριστικά στοιχεία, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης, σε δηλώσεις του σε Κύπριους και ξένους δημοσιογράφους, μετά το τέλος των χθεσινών εργασιών της Ευρω - Μεσογειακής Διάσκεψης των ΥΠΕΞ στη Βαλέτα της Μάλτας.

    "Ισως το γεγονός ότι παραμένουμε η μόνη Μεσογειακή χώρα, η οποία θα δώσει τη νοτιο - ευρωπαϊκή διάσταση στη διεύρυνση της Κοινότητας να είναι ήδη επωφελής για την Κύπρο", σημείωσε ο κ. Κασουλίδης.

    Εξάλλου σε παρατήρηση ότι η αίτηση της Κύπρου επιχειρείται να συνδεθεί με τις αιτήσεις των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ο ΥΠΕΞ είπε ότι αυτό "δεν μας ενοχλεί" και σημείωσε ότι "δίνει και στην Ελλάδα περισσότερη ευχέρεια κινήσεων".

    Απαντώντας σε σχόλιο ότι στη Διάσκεψη δεν έγινε ουσιαστική αναφορά στο Κυπριακό, ο ΥΠΕΞ υπενθύμισε ότι σκοπός της Διάσκεψης "δεν ήταν να αναλάβει σαν βήμα προβλήματα όπως το Κυπριακό", αλλά σημείωσε ότι στην ομιλία του έκανε αναφορά στις αρχές της Διακήρυξης της Βαρκελώνης που πρέπει να τηρούνται από όλους τους εταίρους της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας. "Τόνισα όμως ότι άλλα διεθνή βήματα θα λύσουν τέτοιου είδους προβλήματα", πρόσθεσε.

    Χαρκτήρισε επίσης σημαντική τη συμμετοχή της Κύπρου στη Διάσκεψη γιατί, όπως είπε, "επανειλημμένα διακηρύξαμε ότι φιλοδοξία μας όταν ενταχθούμε στην ΕΕ είναι να καταστούμε γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής".

    Η Διάσκεψη, δίνει στην Κύπρο την ευκαιρία να αποδείξει ακριβώς αυτές τις διακηρύξεις, πρόσθεσε ο ΥΠΕΞ, μέσα από διάφορες δραστηριότητες και πρωτοβουλίες που θα πάρει λόγω της γεωγραφικής της θέσης, των καλών της σχέσεων με τις αραβικές χώρες και το Ισραήλ, του καλού δυκτίου τηλεπικοινωνιών και της πείρας της στη ναυτιλιακή διαμετακόμιση.

    Στο περιθώριο της Διάσκεψης, είπε ο ΥΠΕΞ, είχε επαφές με τους ομολόγους του της Σουηδίας και του Λουξεμβούργου για προώθηση θεμάτων που σχετίζονται με την αίτηση της Κύπρου για ένταξη, τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την πρόθεση της πλευράς μας να εργαστεί εποικοδομητικά για λύση του προβλήματος.

    "Ιδιαίτερα όσον αφορά το Λουξεμβούργο που αναλαμβάνει την επόμενη προεδρία της ΕΕ υποδείξαμε διάφορα θεματα στα οποία αναμένουμε να βοηθήσει", πρόσθεσε ο Κύπριος Υπουργός.

    Αναφορικά με το διαρθρωμένο διάλογο, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι διεξάγεται κανονικά σε όλα τα επίπεδα και χαρακτήρισε το γεγονός ότι δεν έγινε πολιτικός διάλογος, "μικρή πτυχή της όλης δομής του διαρθρωμένου διαλόγου".

    "Απλούστατα επειδή ζητήθηκε μια κοινή διακήρυξη των 15, που δεν έγινε κατορθωτή, δεν έγινε ο πολιτικός διάλογος. Θα δούμε πότε είναι ο κατάλληλος χρόνος για να επιδιώξουμε την πραγματοποίησή του, νοουμένου ότι τα κίνητρα ήταν πράγματι εκείνα που μας λένε και όχι οποιαδήποτε προσπάθεια πίεσης της Ελλάδας για άλλα θέματα που δεν έχουν σχέση με την αίτηση της Κύπρου για ένταξη", σημείωσε.

    Σχολιάζοντας τη δήλωση της Βρετανίδας Ευρωβουλευτού, Πολίν Γκριν ότι η Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη θα ήταν καλό βήμα για συνάντηση των εκπροσώπων, Κύπρου, Ελλάδας και Τουρκίας, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα επιθυμούσε διάλογο με την Τουρκία, "στη σωστή διάσταση όσον αφορά το θέμα της εισβολής και κατοχής της Κύπρου". Σημείωσε όμως ότι "ήταν μια ευχή της κ. Γκριν, δεν έλαβε καμιά πρωτοβουλία να το εισηγηθεί, επομένως δεν γνωρίζαμε ποιά είναι η αντίδραση της Τουρκίας επί του θέματος".

    Τέλος ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος για ειρήνη και σταθερότητα στην Ευρώπη αν δεν υπάρχει ειρήνη και σταθερότητα στη Μεσόγειο και στις χώρες της βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΧ/ΓΠ)

    [04] Πρόεδρος Κληρίδης - Μάντεν

    Λευκ σία,Κύπρος,16/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Πλήρη ικανοποίηση για τη χθεσινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη για το θέμα που προέκυψε με τα επεισόδια στη βρετανική Βάση Επισκοπής, εξέφρασε σήμερα ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας Ντέιβιντ Μάντεν.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο κ. Μάντεν είπε ότι σημείωσε πως η δήλωη "ήταν πολύ καλή, διότι ήταν ξεκάθαρη για τη θέση και την ιδιότητα των Βάσεων".

    Κληθείς να αναφέρει εάν τίθεται θέμα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικότερα του δικαιώματος ελεύθερης διακίνησης, ο κ. Μάντεν απάντησε αρνητικά και σημείωσε ότι ο Διοικητής των Βάσεων έκανε χθες μιαν ξεκάθαρη δήλωση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Βάσεις.

    Είπε ότι "είναι πολύ σημαντικό να τηρείται ο Νόμος" και όπως οι "Βάσεις, η Υπάτη Αρμοστεία και η Κυπριακή Δημοκρατία παραμείνουν σε πολύ στενή επαφή γι' αυτά τα θέματα".

    Ο κ. Μάντεν επεσήμανε, ακολούθως, ότι "ο Νόμος στις Βάσεις είναι πολύ κοντά σ' εκείνο της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    Κληθείς να σχολιάσει τους ισχυρισμούς για κακοποίηση των κρατουμένων, ύστερα από τα προχθεσινά επεισόδια, ο κ. Μάντεν είπε ότι "υπήρξαν ισχυρισμοί, αλλά διαψεύθηκαν από τις Βάσεις".

    Ο κ. Μάντεν ανέφερε ότι σκοπός της σημερινής του επίσκεψης στον Πρόεδρο Κληρίδη ήταν για να υπογραμμίσει "το σημείο ότι συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών και να εκφράσω την υποστήριξη της Βρετανίας στις προσπάθειες αυτές και τη συνέχισή τους".

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι αυτό θεωρείται δεδομένο, ο κ. Μάντεν είπε ότι χρειάζεται να βρίσκεται σε στενή επαφή με τον Πρόεδρο Κληρίδη. "Αυτό είναι μέρος της δουλειάς μου", είπε.

    Κληθείς να αναφέρει τί κάνει ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Βρετανίας στο Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ αυτές τις μέρες, ο κ. Μάντεν είπε ότι βρίσκεται στο Λονδίνο και "ασφαλώς ο ρόλος του συνεχίζεται".

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι δεν γνωρίζει κατά πόσο ο Σερ Ντέιβιντ σκοπεύει να ταξιδεύσει σύντομα, αλλά διαβεβαίωσε ότι "είναι ακόμη Ειδικός Αντιπρόσωπος για την Κύπρο".

    Σε ερώτηση εάν χειρίζεται την πτυχή ασφάλειας του προβλήματος, ο κ. Μάντεν διαβεβαίωσε ότι "θα σκέφτεται όλες τις πτυχές του προβλήματος".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [05] Επισκοπή - Κατάσταση

    Λευκωσία,Κύπρος,16/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ηρεμία επικρατούσε στην περιοχή της βρετανικής Βάσης της Επισκοπής κατά τη διάρκεια της νύχτας επιβεβαίωσαν στο ΚΥΠΕ τόσο η κυπριακή αστυνομία όσο και οι αρχές των βρετανικών Βάσεων.

    Εκπρόσωπος της Κυπριακής Αστυνομίας δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι οι Βρετανοί έχουν στήσει τεράστιο μπλόκο, εκατόν περίπου μέτρα πριν από τον αστυνομικό σταθμό της Επισκοπής και επιτρέπουν τη διέλευση μόνο σε όσους εργάζονται στις Βάσεις και στους κάτοικους του χωριού Παραμάλι.

    Ωστόσο, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος των βάσεων Σον Τάλι δήλωσε ότι πρόκειται για έλεγχο της κυκολοφορίας οχημάτων.

    Στο μεταξύ, ο Βρετανός αξιωματούχος διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες ότι οι δύο κρατούμενοι Νίκος και Αγγελος Παναρέτος έχουν κακοποιηθεί από τις αρχές των Βάσεων και τις χαρακτήρισε "αναληθείς" και "ανοησίες".

    Πάντως όπως μεταδίδει το ΡΙΚ οι αδερφοί Νίκος και Αγγελος Παναρέτος ειδοποίησαν χθες την οικογένεια τους ότι κακοποιήθηκαν από αξιωματικό και στρατιώτες των Βάσεων.

    Οπως ανέφεραν, οι Βρετανοί τους χτύπησαν με τους υποκόπανους των όπλων τους και στη συνέχεια τους μετέφεραν στο νοσοκομείο Ακρωτηρίου για ιατρική περίθαλψη.

    Ο εκπρόσωπος των Βάσεων δήλωσε ότι ο Νίκος Παναρέτου έχει μεταφερθεί στη βάση Δεκέλειας, αλλά απέφυγε να αποκαλύψει που βρίσκεται ο Αγγελος.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [06] Αναχώρηση Χαν

    Λάρνακα,Κύπρος,16/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Για το Τελ Αβίβ αναχωρεί σήμερα το απόγευμα ο αποχωρών Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Χαν Σουνγκ Τζου, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στη Σεούλ και αργότερα στη Νέα Υόρκη.

    Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Βυζαντινή Εκκλησία Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα, ο Νοτιο - Κορεάτης διπλωμάτης είπε ότι ήταν "προνόμιο" γι' αυτόν να ασχοληθεί με το Κυπριακό, το οποίο χαρακτήρισε "δύσκολο πρόβλημα αλλά γεμάτο προκλήσεις".

    "Διαβλέπω καλές πιθανότητες για απευθείας συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων και ελπίζω ότι θα έχουν καλά αποτελέσματα", πρόσθεσε.

    Δήλωσε επίσης ότι θα επισκεφθεί στο σύντομο μέλλον τη Νέα Υόρκη για συνάντηση με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και το Συμβούλιο Ασφαλείας, πριν τελειώσει την αποστολή του.

    (ΚΥΠΕ/ΤΑ/ΜΧ/ΓΠ)

    [07] Υπουργός Δικαιοσύνης - Βρετανικές Βάσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,16/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τη σύσταση ενός μόνιμου συνδέσμου των αστυνομικών αρχών της Δημοκρατίας και των βρετανικών Βάσεων, έχει εισηγηθεί ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Κόσης.

    Αυτό ανέφερε ο ίδιος ο κ. Κόσης, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τον πατέρα των δυο κρατουμένων στη Βάση Επισκοπής, Αγγελου και Νίκου Παναρέτου.

    Ο κ. Κόσης, που επισκέφθηκε σήμερα και τον Κεντρικό Αστυνομικό Σταθμό Λεμεσού, δήλωσε ότι αντιμετωπίζονται οι γενεσιουργές αιτίες που προκάλεσαν την ένταση και πως η κατάσταση οδηγείται σε ομαλοποίηση.

    Είπε επίσης πως αν υπάρξει επίσημη καταγγελία από τους δυο κρατουμένους για κακοποίησή τους από τους Βρετανούς τότε θα διευθετηθεί να εξεταστούν από γιατρό της Δημοκρατίας.

    Από την πλευρά του ο πατέρας των δυο κρατουμένων Σάββας Παναρέτου, υποστήριξε τους επίσημους χειρισμούς που γίνονται από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [08] Χριστοφίδης - Εκ του σύνεγγυς

    Λευκωσία,Κύπρος,16/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Δύο άτυπα σημειώματα ετοίμασε γραπτώς και επέδωσε στον Πρόεδρο Κληρίδη και το Ραούφ Ντενκτάς ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ, κατά τη διάρκεια των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών.

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ερωτηματολόγια ως προς το τί συζητήθηκε.

    Οπως ανέφερε, "το ένα άτυπο σημείωμα καλύπτει θέματα σχετιζόμενα με τις χειρονομίες καλής θέλησης και το άλλο σημείωμα αφορά διερεύνηση θέσεων πάνω σε ορισμένες βασικές πτυχές".

    Ωστόσο, ο Εκπρόσωπος δήλωσε ότι "δεν υπάρχει συμφωνία επί του παρόντος σε κανένα από τα δύο αυτά σημειώματα", και πως "όταν διαφανούν σημεία προσέγγισης, θα κληθεί το Εθνικό Συμβούλιο για να πάρει τις σχετικές αποφάσεις. Και συμφωνία εννοούμε να συνέπεσαν δύο θετικές απαντήσεις σε ένα ερώτημα και από τις δυό πλευρές", εξήγησε ο Εκπρόσωπος.

    Ο κ. Χριστοφίδης πρόσθεσε ότι το περιεχόμενο των σημειωμάτων, που είναι τα ίδια, καλύπτεται από το μορατόριουμ στις δηλώσεις.

    Ανακοινώνοντας ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει εντός της "Εβδομάδας των Παθών", ο Εκπρόσωπος τόνισε ότι η συνεδρία αυτή "ουδεμία σχέση έχει με τέτοιες εξελίξεις".

    Ερωτηθείς εάν πρόκειται για έγγραφα εργασίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι "ήταν μια περίληψη αν θέλετε ως προς το τί διερευνήθηκε στη διάρκεια αυτών των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών".

    Ερωτηθείς κατά πόσο το μορατόριουμ περιλαμβάνει και το Εθνικό Συμβούλιο, δεδομένου ότι πριν από δύο μέρες ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο κ. Χριστοφίδης δήλωσε ότι "ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι έχει ενημερωθεί και είναι ικανοποιημένος, αλλά στο Εθνικό Συμβούλιο γίνεται πλήρης ενημέρωση από τον Πρόεδρο".

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο νέος γύρος συνομιλιών αρχίζει την Παρασκευή, και θα διεξάγεται Τετάρτη και Παρασκευή.

    Ιδέες Γκάλι

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επιβεβαίωσε την ύπαρξη επιστολής του ΓΓ του ΟΗΕ προς τον Πρόεδρο Κληρίδη με ημερομηνία 27 Ιανουαρίου 1997, στην οποία αναφέρεται ότι τα σημεία πάνω στα οποία μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία είναι οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Δέσμη Ιδεών και άλλες ιδέες που τέθηκαν κατά καιρούς.

    Ερωτηθείς κατά πόσο στα έγγραφα που επέδωσε ο Γκούσταβ Φεϊσέλ επαναφέρονται και οι Ιδέες Γκάλι, ο κ. Χριστοφίδης επανέλαβε με κατηγορηματικό τρόπο ότι "τα Ηνωμένα Εθνη ουδέποτε καθόρισαν ότι η βάση για το νέο κύκλο συνομιλιών θα είναι οι Ιδέες Γκάλι".

    Οπως αναφέρεται στην επιστολή Ανάν, "τα στοιχεία που χρειάζονται για να επιτευχθεί μια τέτοια συμφωνία ήδη βρίσκονται στα χέρια μας. Αναφέρομαι ιδιαιτέρως στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου '77 και '79 με τις οποίες οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην εγκαθίδρυση μιας διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας, στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, στη Δέσμη Ιδεών και σε άλλες ιδέες που έτυχαν επεξεργασίας τα τελευταία χρόνια".

    Ο κ. Χριστοφίδης τόνισε ότι οι Ιδέες Γκάλι δεν επανέρχονται ως πλαίσιο και ότι είναι φυσικό όταν έχεις συνομιλίες επί δεκαετίες και κρίνεις ότι κάποια σημεία συμφέρουν την πλευρά σου, τότε επιθυμείς να βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Κληρίδης - Εκ του Σύνεγγυς

    Τα απαραίτητα εχέγγυα για τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες είναι η εμπειρία και η υπευθυνότητα, στοιχεία τα οποία διακρίνουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Αυτό απάντησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει την εντύπωση ότι διεξάγει μόνος τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες αφού στη διαδικασία βρίσκεται παρών μόνο ο ίδιος και ο Υφυπουργός παρά το Προέδρω Παντελής Κούρος και όχι άλλοι σύμβουλοι, όπως στο παρελθόν.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [09] Κληρίδης - Φεϊσέλ

    Λευκωσία,Κύπρος,16/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι Ιδέες Γκάλι, οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ για το Κυπριακό, Γκούσταβ Φεϊσέλ.

    Εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Φεϊσέλ εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσον η Ε/κ πλευρά απέρριψε τη Δέσμη Ιδεών Γκάλι, ως βάση για διαπραγμάτευση.

    Ο αξιωματούχος των ΗΕ ανέφερε ότι με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, πέραν από τις Ιδέες Γκάλι, συζητεί τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, του 1977 και 1979, τα ψηφίσματα των ΗΕ για το Κυπριακό, καθώς και όσα έχουν συζητήσει μέχρι σήμερα ο Πρόεδρος Κληρίδης κι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

    Αυτό, επεσήμανε, αποτελεί θέση που περιέχεται σε επιστολές του Γ.Γ. του ΟΗΕ προς τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

    Ο κ. Φεϊσέλ απέφυγε να σχολιάσει τη θέση του Προέδρου της ΕΔΕΚ, Βάσου Λυσσαρίδη, ότι στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες συζητούνται συγκεκριμένες παράγραφοι της Δέσμης Ιδεών Γκάλι.

    Εξάλλου, δεν απάντησε σε ερώτηση αν επιτεύχθηκε πρόοδος που να δικαιολογεί την έναρξη απευθείας συνομιλιών, επικαλούμενος τον συμφωνηθέντα κώδικα όπως κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τα μέρη να μην προβαίνουν σε δηλώσεις.

    "Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι κι οι δύο ηγέτες επιδεικνύουν προθυμία να συνομιλήσουν με σοβαρό πνεύμα", σημείωσε ο αξιωματούχος των ΗΕ κι επανέλαβε ότι στόχος των ΗΕ παραμένει η σύγκληση απευθείας συνομιλιών μέχρι τα μέσα αυτού του χρόνου.

    Ο κ. Φεϊσέλ απέφυγε επίσης να σχολιάσει χθεσινή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Μανώλη Χριστοφίδη, ο οποίος είχε συνδέσει την εφαρμογή του πακέτου των μέτρων καλής θέλησης με την πρόοδο στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες.

    "Δεν θέλω να προκαταλάβω την εξέλιξη του θέματος αυτού", υπέδειξε ο αξιωματούχος των ΗΕ.

    Ο κ. Φεϊσέλ απέφυγε ακόμη να σχολιάσει πληροφορίες που τον φέρουν να προάγεται στη θέση του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γ.Γ. των ΗΕ για το Κυπριακό, θέση που κατείχε μέχρι τώρα ο Νοτιοκορεάτης διπλωμάτης Χαν Σουνγκ Τζου.

    Εξάλλου, απέφυγε να αναφερθεί και στην πορεία του στρατιωτικού διαλόγου, λέγοντας ότι τα ΗΕ σκοπεύουν να πείσουν τις δύο πλευρές να αποδεχθούν, στο σύνολό του, το πακέτο που υπέβαλαν.

    Νωρίτερα, σήμερα το πρωί, ο κ. Φεϊσέλ είχε στα κατεχόμενα συνάντηση με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 16 April 1997 - 12:03:25 UTC