Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-04-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εμπορική ναυτιλία
  • [02] Ευρωμεσογειακή - ΥΠΕΞ
  • [03] ΥΠΕΞ - Συναντήσεις
  • [04] Δήλωση Διοικητή των Βρετανικών Βάσεων
  • [05] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [06] Ελλάδα - Αρση επιφυλάξεων
  • [07] Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη ΥΠΕΞ - Κασουλίδης
  • [08] Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη - Μάλτα

  • [01] Εμπορική ναυτιλία

    Λευκωσία,Κύπρος,15/04/1997 (ΚΥΠΕ - Γιώργος Γιαννάκη)

    Την πέμπτη θέση παγκοσμίως κατέχει το κυπριακό νηολόγιο, με 2.733 σκάφη, συνολικής χωρητικότητας 26,15 εκ. τόνων, αλλά το ενδιαφέρον των Κυπρίων να εργαστούν σε εμπορικά πλοία με κυπριακή σημαία είναι μηδαμινό.

    Αυτό συνάγεται από τα στοιχεία που έδωσε ο Λειτουργός Εμπορικής Ναυτιλίας στο Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων, Δήμος Πετρόπουλος, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, σύμφωνα με τις οποίες μόνο 400 περίπου άτομα εργάζονται στα 2.733 σκάφη με κυπριακή σημαία, στα οποία περιλαμβάνονται και τα κότερα. Οι περισσότεροι από αυτούς, εργάζονται σε επιβατηγά σκάφη. Από τα σκάφη αυτά, τα 1.653 είναι άνω των 1.000 τόνων, τα υπόλοιπα μικρότερης χωρητικότητας ενώ τα σκάφη κυπριακής ιδιοκτησίας, αποτελούν το 20% περίπου, του συνολικού πιο πάνω αριθμού.

    Περισσότεροι Κύπριοι ναυτικοί εργάζονται σε πλοία με ελληνική σημαία, επειδή οι συνθήκες εργασίας και οι απολαβές θεωρούνται καλύτερες ενώ ο λόγος που αποφεύγεται η εργασία στη θάλασσα είναι ότι οι μισθοί είναι ελαφρώς μόνο, ανώτεροι από ότι "στη στεριά". Συγκεκριμένα, εξήγησε ο κ. Πετρόπουλος, "ενώ πριν από 20 χρόνια, οι μισθοί στη θάλασσα ήταν τριπλάσιοι, τώρα η διαφορά είναι πολύ μικρή".

    Ο κ. Πετρόπουλος ανέφερε πως τα άμεσα εισοδήματα από την εμπορική ναυτιλία (φόροι κτλ) ανέρχονται περίπου στα 5 εκ λίρες ετησίως, ενώ τα έμμεσα (ενοίκια, μισθοδοσία, τηλεπικοινωνίες κτλ) σε άλλα 45 εκ. λίρες.

    Πρώτη χώρα στη λίστα εμπορικής ναυτιλίας είναι ο Παναμάς και ακολουθούν η Λιβερία, η Ελλάδα και οι Μπαχάμες.

    Κληθείς να εξηγήσει τους λόγους για το ασήμαντο ενδιαφέρον των Κυπρίων να εργαστούν στα εμπορικά πλοία, ο κ. Πετρόπουλος είπε πως "είναι αλήθεια ότι δεν προσφέρονται κίνητρα από την πολιτεία σε σύγκριση με την Ελλάδα, όπου υπάρχουν τα κίνητρα, όπως η ευχέρεια αγοράς αφορολόγητου αυτοκινήτου με το συνάλλαγμα που εισάγει ο ναυτικός κ.ά".

    "Από το 1982 που η Κύπρος ήταν 32η παγκοσμίως, έφθασε στην 4η θέση ενώ μόλις πρόσφατα, έχασε τη θέση αυτή από τις Μπαχάμες", ανέφερε ο κ. Πετρόπουλος και ο λόγος είναι κάποια προβλήματα που αφορούσαν ατυχήματα και κατακρατήσεις πλοίων. Ετσι, πρόσθεσε, η κυβέρνηση αποφάσισε την εφαρμογή μέτρων για βελτίωση της ναυτιλιακής υποδομής, ώστε να καταστεί πιο εύκολη η διαδικασία επιθεώρησης των πλοίων, εκεί δηλαδή όπου η Κύπρος υστερούσε.

    Οσον αφορά στην ηλικία των σκαφών του κυπριακού νηολογίου και δεδομένων των σχολίων περί των "γηραιών" πλοίων του, ο κ. Πετρόπουλος διευκρίνισε ότι σύμφωνα με τους Λόϊντς, ο μέσος όρος ηλικίας του κυπριακού νηολογίου είναι τα 16 χρόνια, του Παναμά 17, για τις Μπαχάμες 15 και της Ελλάδας 24. "Το κυπριακό νηολόγιο δεν υστερεί ούτε σε ηλικία πλοίων, ούτε σε ασφάλεια", πρόσθεσε.

    Το παράδοξο, σύμφωνα με τα όσα ανέρερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Πετρόπουλος, είναι ότι, ενώ η Κύπρος έχει την ευχέρεια να προσελκύσει μεγαλύτερο αριθμό πλοίων, εντούτοις υπήρξαν περίοδοι όπου αναστέλλονταν οι προσπάθειες προσέλκυσης, λόγω έλλειψης του κατάλληλου προσωπικού επιθεώρησης των πλοίων. Γι' αυτό, είπε, το Τμήμα του ζήτησε και ζητεί από την κυβέρνηση, να εγκρίνει θέσεις για να προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό, εδώ και πολύ καιρό.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [02] Ευρωμεσογειακή - ΥΠΕΞ

    Βαλέτα,Μάλτα,15/04/1997 (ΚΥΠΕ - Μύρια Αντωνιάδου)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος βρίσκεται στη Μάλτα για να συμμετάσχει στη Δεύτερη Ευρωμεσογειακή Υπουργική Διάσκεψη που αρχίζει σήμερα το απόγευμα, συναντάται σήμερα με τη Σουηδή ομόλογό του Λένα Ζελμ - Γουόλεν και τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου Ζακ Πος.

    Ενωρίς το απόγευμα, οι Υπουργοί και άλλοι εκπρόσωποι κρατών που θα συμμετάσχουν στη Διάσκεψη, θα γίνουν δεκτοί από τον Πρωθυπουργό της Μάλτας και στη συνέχεια θα παρακαθήσουν σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμή τους ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός, Υπουργός Εξωτερικών και Περιβάλλοντος της χώρας, Τζιορτζ Βέλα.

    Τις εργασίες του συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθούν στο μεσαιωνικό Μεσογειακό Συνεδριακό Κέντρο στη πρωτεύουσα Βαλέτα, θα ανοίξει ο Μαλτέζος Πρωθυπουργός και θα ακολουθήσουν σύντομοι χαιρετισμοί των ΥΠΕΞ.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι με την ευκαιρία της Δεύτερης Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης το κανάλι Euronews θα ξεκινήσει αραβική εκπομπή και πρόγραμμα στις πέντε γλώσσες που εκπέμπει. Το Euromed Internet Forum site αρχίζει επίσης τη λειτουργία του με την ευκαιρία της Διάσκεψης πάνω σε πειραματική βάση μέχρι το τέλος του τρέχοντος χρόνου. Η σελίδα αυτή περιέχει πληροφορίες από το Νοέμβριο του 1995 όταν πραγματοποιήθηκε η Πρώτη Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη στη Βαρκελώνη. Η διεύθυνση της σελίδας είναι http://www.diplomacy.edu/euromed

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ/ΓΠ)

    [03] ΥΠΕΞ - Συναντήσεις

    Βαλέτα,Μάλτα,15/04/1997 (ΚΥΠΕ - Μύρια Αντωνιάδου)

    Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργο Παπανδρέου, θα έχει σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιαννάκης Κασουλίδης στο περιθώριο της Δεύτερης Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης των Υπουργών Εξωτερικών, η οποία αρχίζει αργότερα σήμερα στη Βαλέτα, πρωτεύουσα της Μάλτας.

    Νωρίτερα σήμερα, ο κ. Κασουλίδης συναντήθηκε με τη Σουηδή ομόλογό του Λένα Χτελμ - Ουάλλεν και τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου Ζιάκ Πος, ενώ αύριο θα έχει συνάντηση με το Γάλλο ομόλογό του Ερβέ ντε Σιαρέτ.

    Αναφορικά με τις πληροφορίες για συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον Τούρκο αντιπρόσωπο στη Διάσκεψη, Υπουργό Προεδρίας Ουφούκ Σολεϊμέζ και τον Υφυπουγό αρμόδιο για το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις Ονούρ Οϊμέν δεν κατέστη ακόμα δυνατόν να επιβεβαιωθούν. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμη και σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί δεν πρόκειται να συζητηθεί το Κυπριακό αλλά οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Αναφορικά με την ίδια τη Διάσκεψη, αρχίζει το απόγευμα με ομιλία του Πρωθυπουργού της Μάλτας και τα γενικά σύντομα σχόλια των 27 ΥΠΕΞ που συμμετέχουν. Στην ομιλία του, ο Κύπριος ΥΠΕΞ αναμένεται να αναφερθεί στο Κυπριακό, στο πλαίσιο της γενικής τοποθέτησής του για ανάγκη επίτευξης ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή της Μεσογείου.

    Ο κ. Κασουλίδης αναμένεται να εκφράσει υποστήριξη στις αρχές της Βαρκελώνης, για ασφάλεια και συνεργασία, τονίζοντας ότι εάν αυτό επιτευχθεί θα επιδράσει θετικά στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.

    Το Κυπριακό δεν πρόκειται να τεθεί στη Βαλέτα, αφού η Υπουργική Διάσκεψη δεν αποτελεί φόρουμ επίλυσης των διαφορών μεταξύ των χωρών της Μεσογείου.

    Εξάλλου η λύση του Κυπριακού θα εξευρεθεί μέσω του ΟΗΕ όπως αναφέρουν διπλωμάτες που συμμετέχουν στη Διάσκεψη.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών συνοδεύεται από το Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Ενωσης Πανίκο Πούρο και τον Πρέσβη της Κύπρου στην Ιταλία, Μιχάλη Σιερίφη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ/ΓΠ)

    [04] Δήλωση Διοικητή των Βρετανικών Βάσεων

    Λευκωσία,Κύπρος,15/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Οι νόμοι των Κυρίαρχων Περιοχών των Βάσεων, είναι βασικά οι ίδιοι με τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας και υφίστανται για την προστασία όλων όσων διαμένουν, εργάζονται, ή διέρχονται διαμέσου των περιοχών αυτών".

    Αυτά αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Διοικητής των Βρετανικών Βάσεων Πίτερ Μίλαρ, αναφορικά με τα επεισόδια που σημειώθηκαν κατά τη σύλληψη και κράτηση του Αγγελου Πανάρετου, από το Τραχώνι Επαρχίας Λεμεσού, για υπόθεση παράνομης ανέγερσης υποστατικού.

    Σημειώνοντας ότι ο Πανάρετος και "ορισμένοι που τον υποστηρίζουν" αμφισβήτησαν το νόμο, ο Διοικητής των Βάσεων τονίζει ότι το σοβαρότερο πρόβλημα δεν είναι η παράνομη ανέγερση οικοδομής αλλά ότι οι κατηγορίες για επιθέσεις εναντίον δύο αξιωματούχων της Διοίκησης των Βάσεων

    Αναφέρεται επίσης ότι οι παραβιάσεις αυτές του νόμου, πολλαπλασιάτηκαν όταν "όχλος" διέπραξε πιο "σκανδαλώδεις", όπως τις χαρακτηρίζει, παρανομίες με επίθεση εναντίον του αστυνομικού σταθμού των Βάσεων και βοηθώντας πρόσωπα που τελούσαν υπό κράτηση να δραπετεύσουν.

    "Υποχρεωθήκαμε να αναλάβουμε δράση", υποστηρίζει ο Διοικητής των Βάσεων, για παρεμπόδιση επανάληψης παρόμοιου επεισοδίου. Σημειώνει επίσης ότι η Αστυνομία των Βάσεων απέκλεισε προσωρινά τη διέλευση, από τον παραλιακό δρόμο που διέρχεται από την Επισταθμία Επισκοπής, με εξαίρεση στα άτομα που βρίσκονταν εκεί νόμιμα για εργασία. "Ο περιορισμός αυτός θα παραμείνει σε ισχύ για όσο χρόνο χρειαστεί", επισημαίνεται.

    Την ευθύνη για την ταλαιπωρία του κοινού από τα μέτρα που έχουν ληφθεί, φέρει μια μικρή ομάδα, τονίζεται και προστίθεται ότι ο Πανάρετος και ένας από τους αδελφούς του, που φέρεται να διέπραξε επίθεση σοβαρής μορφής, θα παραμείνουν υπό κράτηση μέχρι την εφαρμογή του νόμου.

    "Οι Βρετανικές Βάσεις διοικούνται με βάση το αστικό δίκαιο και σύμφωνα με τις υποχρεώσεις μας που απορρέουν από τις Συμφωνίες του 1960. Είναι η κυβέρνηση της Κύπρου που αντιπροσωπεύει τον λαό της Κύπρου και όχι αυτή η αυτοδιορισθείσα μειονότητα που δεν αντιπροσωπεύει παρά μόνο τους εαυτούς τους", καταλήγει η ανακοίνωση και υποδεικνύει ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει κάνει ξεκάθαρο ότι υποστηρίζει τις Συμφωνίες του 1960.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [05] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,15/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          78.77 (+0.05)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   88.35 (+0.24)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     68.68 (-0.35)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 60.08 (-0.78)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  82.95 (-0.24)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                63.41 (-0.86)
        Εμπορικές Εταιρείες                     52.53 (+0.63)
        Αλλες Εταιρείες                         55.85 (+0.25)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK  770616.430
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/MCH)

    [06] Ελλάδα - Αρση επιφυλάξεων

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,15/04/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Ελλάδα προχώρησε σήμερα στην άρση των επιφυλάξεων που διατηρούσε από τον περασμένο Νοέμβριο, για τη συμμετοχή της Τουρκίας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ), οι οποίες θα αναπτύσσονται με τη χρησιμοποίηση των υποδομών του ΝΑΤΟ.

    Η άρση της ελληνικής επιφύλαξης έγινε στη συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων των χωρών μελών της ΔΕΕ στις Βρυξέλλες.

    Η Ελλάδα που είναι πλήρες μέλος του αμυντικού αυτού οργανισμού, ο οποίος φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε αμυντικό βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αντιδρούσε μέχρι σήμερα στη συμμετοχή της Τουρκίας (συνδεδεμένου μέλους της ΔΕΕ) στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για στρατιωτικές επιχειρήσεις και βασικά στη συμμετοχή σε αυτές.

    Η ελληνική άρνηση είχε σαν αποτέλεσμα την αντίδρασης της Αγκυρας, η οποία απειλούσε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει τη χορήγηση στρατιωτικών υποδομών του ΝΑΤΟ από τη ΔΕΕ, εάν δεν της επιτραπεί η συμμετοχή στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων στους κόλπους της ΔΕΕ. Στο διάστημα που μεσολάβησε οι εργασίες τη ΔΕΕ "παρέλυσαν με αποτέλεσμα να ασκηθούν αφόρητες πιέσεις στην Ελλάδα για άρση των επιφυλάξεων.

    Σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση, όλες οι αποφάσεις για στρατιωτική αποστολή της ΔΕΕ με υποδομή του ΝΑΤΟ θα λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη και των συνδεδεμένων χωρών (Τουρκία, Νορβηγία, Ιρλανδία) οι οποίες θα συμμετέχουν σε όλα τα στάδια των επιχειρήσεων αυτών, από το σχεδιασμό μέχρι την υλοποίηση.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Δεκέμβριο στη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και σε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας ο Θεόδωρος Πάγκαλος, είχε τονίσει στους εταίρους ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιτρέψει την ένταξη της Τουρκίας στη ΔΕΕ από την "πίσω πόρτα". Οι πιέσεις, όμως, φαίνεται ότι ήταν τεράστιες με αποτέλεσμα τη σημερινή υποχώρηση της Αθήνας.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΚ/ΜΧ)

    [07] Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη ΥΠΕΞ - Κασουλίδης

    Βαλέτα,Μάλτα,15/04/1997 (ΚΥΠΕ Μύρια Αντωνιάδου)

    Συνθήκες πραγματικής ειρήνης και σταθερότητας θα μπορούν να επικρατήσουν στην περιοχή μόνο αν τα υφιστάμενα προβλήματα διευθετηθούν και οι Αρχές της Διακήρυξης της Βαρκελώνης γίνονται σεβαστές κατά γράμμα από όλους τους εταίρους.

    Αυτά μεταξύ άλλων τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, μιλώντας κατά την Ευρωμεσογειακή Συνέλευση Υπουργών Εξωτερικών που πραγματοποιείται στη πρωτεύουσα της Μάλτας, Βαλέτα.

    Σεβασμός του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, εφαρμογή των υποχρεώσεων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο καθώς και σεβασμός στην εδαφική ακεραιότητα και ενότητα καθενός από τους εταίρους, θα μπορούσαν, επεσήμανε ο κ. Κασουλίδης να αποτελέσουν βάση για τη λύση διαφόρων προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένου και του Κυπριακού.

    "Ο ρεαλισμός και ο πραγματισμός παραμένουν οι προϋποθέσεις για να τεθεί σε κίνηση μια αυτόνομη διαδικασία και να δημιουργηθούν οι συνεργασίες και οι μόνιμοι συνεταιριμοί" δήλωσε ο ΥΠΕΞ σημειώνοντας ότι

    προχωρήσουμε στην εκτίμηση της προόδου που έχει επιτευχθεί, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά καθώς και οι περιφερειακές και υποπεριφερειακές διαφορές.

    Ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι έχει επιτευχθεί αξιοσημείωτη πρόοδος σε ότι αφορά την θεμελίωση των συνθηκών για μόνιμη ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή και τόνισε ότι η Κύπρος, χαιρετίζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και Ασφάλειας.

    Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για την έναρξη της εργασίας στον Ευρωμεσογειακό Χάρτη για ειρήνη και σταθερότητα και πρόσθεσε ότι, "η υιοθέτηση τέτοιου οργάνου, θα πρέπει να παραμείνει στόχος μας για το μέλλον για τί θα συμβάλει ουσιαστικά στον στόχο μας".

    Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, τι είδους αναφορά θα γίνει στο Χάρτη στην τελική ανακοίνωση, εφόσον σύμφωνα με πηγές του ΚΥΠΕ στη Μάλτορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ καθώς και οι Αραβικές χώρες έχουν αντιρρήσεις ως προς την πρόταση της Γαλλίας για υιοθέτηση του Χάρτη. Λόγοι οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις διαφόρων χωρών της περιοχής μεταξύ τους και η άποψη κάποιων κρατών ότι, ένας επιπρόσθετος Χάρτης δεν πρόκειται να προσθέσει ότιδήποτε σε αρχές που εκφράζονται σε υφιστάμενες διακηρύξεις.

    Αναφερόμενος στην οικονομική συνεργασία, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι, "η Κύπρος έχει εγείρει το θέμα της ανάγκης για μια σε βάθος μελέτη των πιθανοτήτων και προοπτικών της περιοχής ελεύθερου εμπορίου και κατά συνέπεια έχουμε χαιρετίσει την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να καθοδηγήσει το Ευρωμεσογειακό δίκτυο οικονομικών ιδρυμάτων προς ένα τέτοιο έργο".

    "Από δικής μας πλευράς", πρόσθεσε, "έχουμε λάβει την απόφαση να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στους τομείς των ναυτιλιακών μεταφορών, των μεταφορών και της τεχνολογίας πληροφοριών, γιατί η κεντρική γεωγραφική θέση της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο μας πείθει να προτείνουμε την Κύπρο ως κέντρο για διασύνδεση τέτοιων υποδομών της περιοχής".

    Ο ΥΠΕΞ τόνισε ότι, "ο συνεχιζόμενος και ευρισκόμενος σε εξέλιξη χαρακτήρας της διαδικασίας της Βαρκελώνης θα πρέπει να ενισχυθεί για να διατηρήσει και εντατικοποιήσει την κινητικότητα που είναι αναγκαία για διασφάλιση της επιτυχίας της. Προς την κατεύθυνση αυτή έχουμε εισηγηθεί ενίσχυση του ρόλου της Ευρωμεσογειακής Επιτροπής. Ενας τρόπος με τον οποίο μπορεί να γίνει αυτό είναι η συμμετοχή των αντιπροσώπων όλων των κρατών - μελών της ΕΕ στην Επιτροπή".

    Τέλος ο κ. Κασουλίδης είπε ότι, η Κύπρος "δεν θα διστάσει να κάνει πλήρη χρήση των πλεονεκτημάτων μας, δηλαδή της κεντρικής γεωγραφικής μας θέσης στη Μεσόγειο, των καλών μας σχέσεων με τους γείτονές μας στην Ανατολική Μεσόγειο, της υποδομής και του ανθρώπινου δυναμικού μας, καθώς και της προοπτικής μας ως υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΜ/ΜΧ)

    [08] Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη - Μάλτα

    Βαλέτα,Μάλτα,15/04/1997 (ΚΥΠΕ Μύρια Αντωνιάδου)

    Στις δυσκολίες επίτευξης των στόχων της Βαρκελώνης, αναφέρθηκε σήμερα προσφωνόντας την Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών και Περιβάλλοντος της Μάλτας Τζορτζ Βέλλα.

    "Οι δυσκολίες είναι φανερές", είπε, σημειώνοντας παράλληλα ότι η εγκυρότητα και η αναγκαιότητα του στόχου είναι επίσης ορατές".

    Η φόρμουλα της Βαρκελώνης, είπε βασίζεται στις σχέσεις των διαφόρων θεμάτων που αφορούν στην ασφάλεια, την οικονομία και την κοινωνική ανάπτυξη, προσθέτοντας ότι οι πολλές και ποικίλες πρωτοβουλίες από το τέλος της πρώτης Υπουργικής Διάσκεψης, αποδεικνύουν την πολιτική δέσμευση των εταίρων στον Ευρω-Μεσογειακό διάλογο".

    Από πλευράς του, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μαρίν περιέγραψε τη διαδικασία της Βαρκελώνη, "ιστορική" και σημείωσε ότι, η διαδικασία δεν είναι ανατρέψιμη, προσθέτοντας ότι, "πρέπει να διατηρήσουμε τις φιλοδοξίες μας για το μέλλον χωρίς να προβούμε σε βεβιασμένες κρίσεις πάνω στα αποτελέσματα όσων επιχειρήσαμε.

    Στο χαιρετισμό του ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αράφατ επέκρινε την Ισραηλινή κυβέρνηση για μη σεβασμό των συμφωνιών με τους Παλαιστινίους καθώς και για την πολιτική εποικισμού που ακολουθεί, την οποία ο κ. Αράφατ χαρακτήρισε "επιθετική" και πλήγμα στις διαδικασίες για επίτευξη ειρήνης.

    Η ειρήνη και ο εποικισμός είναι δύο διαφορετικά πράγματα, είπε ο Παλαιστίνιος ηγέτης αναφερόμενος στην πρόθεση του Ισραήλ να εποικίσει την ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποίαν οι Παλαιστίνιοι θεωρούν την πρωτεύουσα του μελλοντικού τοτυς κράτους. Εξέφρασε όμως διάθεση για συνεργασία με την ΕΕ ώστε να συσφιχθούν οι σχέσεις των δύο και μίλησε για άλλη μια φορά για το δικαίωμα των Παλαιστινίων για αυτονομία.

    Οι τεταμένες σχέσεις Παλαιστινίων και Ισραηλινών, ήταν ένα από τα κύρια θέματα που απασχόλησαν τους σύνεδρους και ήταν συχνά η αιτία για πρόκληση αντιθέσεων που εξεφράσθησαν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της Διάσκεψης.

    Με τη σειρά του ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί δήλωσε ότι η κυβένρησή του είναι πολιτικά δεσμευμένημε την ειρηνευτική διαδικασία και ότι ο δρόμος προς την ειρήνη δεν είναι ανατρέψιμος.

    Κάνοντας έκκληση εναντίον των τρομοκρατικών ενεργειών, ο κ. Λεβί αποκάλεσε τους Παλαιστίνους "φίλους" και τους κάλεσε σε διαπραγματεύσεις με ανοικτό πνεύμα για επίλυση των προβλημάτων τους.

    Πρέπει είπε να καθήσουμε γύρω από το ίδιο τραπέζι συνομιλών, προσθέτωντας ότι θα πρέπει επίσης να υιοθετηθεί κανόνες συμπεριφοράς.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΜ/ΜΧ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 16 April 1997 - 11:35:04 UTC