Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-01-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αμερικανική απογοήτευση για την κυπριακή στάση
  • [02] Αποδοχή του μορατόριουμ θα σήμαινε εκχώρηση δικαιώματος στην Τουρκία για ιδιοκτησία του εναερίου χώρου της Κύπρου
  • [03] ΥΠΕΞ: Μη σοβαρό το κοινό ανακοινωθέν Ντενκτάς- Ντεμιρέλ
  • [04] Κασουλίδης: Δεν πρόκειται να παρασυρθούμε
  • [05] Ο ΥΠΕΞ ενημέρωσε τους πρέσβεις της ΕΕ
  • [06] Δηλώσεις Κασουλίδη για μορατόριουμ και Κίνκελ

  • [01] Αμερικανική απογοήτευση για την κυπριακή στάση

    Λευκωσία, 21/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Απογοήτευση εξέφρασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες για τη μη αποδοχή από πλευράς της κυπριακής κυβέρνησης, της αμερικανικής πρότασης για μορατόριουμ στις πτήσεις ελληνικών και τουρκικών στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο.

    Την αμερικανική θέση διατύπωσε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο, Κένεθ Μπριλ, ύστερα από σημερινή συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη.

    Ερωτηθείς εάν προτείνει απαγόρευση των πτήσεων, ο κ. Μπριλ υποστήριξε ότι η πρόταση που έχει δοθεί στις δύο πλευρές είναι ξεκάθαρη και έχει γίνει κατανοητή έτσι δεν χρειάζεται να συζητηθεί περαιτέρω.

    Οπως ανέφερε, ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε τις απόψεις του γύρω από το καθεστώς του μορατόριουμ, βασισμένες πάνω στις σύσκεψη των Αθηνών.

    "Είμαστε απογοητευμένοι για το γεγονός ότι αυτή η ευκαιρία για επίτευξη προόδου δεν έχει χρησιμοποιηθεί", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός διπλωμάτης, σημειώνοντας ότι υπήρξε οπισθοδρόμηση.

    Ωστόσο επεσήμανε ότι "τώρα, είναι πραγματικά ο καιρός να προωθήσουμε το κυπριακό πρόβλημα προς μια θετική κατεύθυνση. Περί αυτού πρόκειται και η αμερικανική δέσμευση αλλά χρειαζόμαστε τις δύο πλευρές να κάνουν πράγματα θετικά", είπε ο Αμερικανός Πρέσβης. Παράλληλα, ο κ. Μπριλ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ληφθούν άλλα μέτρα.

    Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων εάν η Ουάσιγκτον θα επιμένει στο θέμα του μορατόριουμ, δήλωσε: "Θα δούμε, η ιδέα βρίσκεται εκεί... προς το παρόν, νομίζω, βρίσκεται σε αδράνεια."

    Κληθείς να σχολιάσει την κοινή διακήρυξη Ντεμιρέλ-Ντενκτάς, ο κ. Μπριλ εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα το χαρακτήριζε "ένα θετικό βήμα αλλά είναι μια απόλυτα προβλεπόμενη κίνηση."

    Παρατήρησε ότι αυτό που θα βοηθήσει πολύ για να προχωρήσουμε μπροστά θα είναι η "επίτευξη ουσιαστικής προόδου στο στρατιωτικό διάλογο" και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο πλευρές θα προχωρήσουν με ένα πιο σοβαρό τρόπο από ότι έχουν προχωρήσει μέχρι τώρα.

    Ο Αμερικανός Πρέσβης απέφυγε να σχολιάσει δήλωση του Κέρι Κάβανο ότι το μορατόριουμ είναι η εναλλακτική λύση στους S-300.

    Ερωτηθείς εάν κατά τη γνώμη του η τουρκική απειλή για κατασκευή αεροπορικών και ναυτικών βάσεων στα κατεχόμενα αποτελεί απάντηση της Αγκυρας στην εγκατάσταση των αντιαεροπορικών πυραύλων, ο κ. Μπριλ είπε: "Θα πρέπει να ρωτήσετε τους ίδιους. Εμείς εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι οι εξοπλισμοί στην Κύπρο είναι υπερβολικοί, υπάρχουν πάρα πολλοί στρατιώτες, δίδεται μεγάλη σημασία στη στρατιωτική πτυχή του Κυπριακού, τα στρατιωτικά θέματα εμποδίζουν την επίτευξη πολιτικής λύσης".

    Ο κ. Μπριλ παρατήρησε ότι για αρκετό καιρό οι Αμερικανοί ζητούν από τις δύο πλευρές να εστιάσουν την προσοχή τους σε πολιτικά θέματα και να προωθήσουν τις διαδικασίες για να απομακρυνθούν από τα στρατιωτικές ενέργειες.

    "Εμείς θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε αυτή την ιδέα αλλά εξαρτάται από τις δύο πλευρές", σημείωσε.

    Οι δύο πλευρές, πρόσθεσε, θα πρέπει να επιδιώκουν την επίτευξη λύσης όσο και οι ξένοι. "Οι ξένοι δεν μπορούν να λύσουν το Κυπριακό εκτός εάν οι άνθρωποι εδώ είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στα απαραίτητα βήματα για να καταστήσουν δυνατή μια λύση", είπε.

    Ερωτηθείς εάν είναι ικανοποιημένος από τη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών, είπε ότι είχε μια "πολύ εποικοδομητική" συζήτηση αλλά επανέλαβε ότι είναι πολύ απογοητευμένος για τα αποτελέσματα της σύσκεψης στην Αθήνα.

    Σε ερώτηση κατά πόσο έχει "πεθάνει" η αμερικανική πρωτοβουλία, αφού "πέθανε" το μορατόριουμ κατά τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο κ. Μπριλ είπε ότι θα χρησιμοποιήσει τη λέξη "προσπάθεια. Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί, ο Πρόεδρος Κλίντον και η ΥΠΕΞ, Μαντλίν Ολμπράιτ έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να βοηθήσουν στο Κυπριακό".

    ΗΠΑ, είπε, προτιμούν να είναι "αναμιγμένες με θετική ημερησία διάταξη προς την κατεύθυνση μιας λύσης". Παρατήρησε ότι ίσως να χρειαστούν μέτρα που συμβάλλουν στη μείωση της έντασης αλλά επεσήμανε ότι τα δύο δεν συνάδουν απαραιτήτως.

    Τέλος, σ' ερώτηση αν οι ΗΠΑ μπορούν να ελέγξουν την Τουρκία εάν προσπαθήσει να επιτεθεί εναντίον της Κύπρου, ο κ. Μπριλ απάντησε ότι οι "ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να ελέγχουν άλλες χώρες".

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΚΝ/ΓΠ)

    [02] Αποδοχή του μορατόριουμ θα σήμαινε εκχώρηση δικαιώματος στην Τουρκία για ιδιοκτησία του εναερίου χώρου της Κύπρου

    Λευκωσία, 21/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Η κυπριακή κυβέρνηση εκτιμά ότι συμφωνία με την Τουρκία για απαγόρευση των πτήσεων θα σήμαινε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αναγνωρίζει δικαίωμα στην Τουρκία να συμμερίζεται την ιδιοκτησία του εναέριου χώρου της Κύπρου με τη χώρα αυτή.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης ύστερα από συναντήσεις με τον Αμερικανό πρέσβη στην Κύπρο, Κένεθ Μπριλ, και τους πρέσβεις ή εκπροσώπους των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Λευκωσία.

    Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι εξήγησε τη θέση της κυβέρνησης και τους λόγους για τους οποίους δε δέχεται την ιδέα του μορατόριουμ ενώ παράλληλα τόνισε ότι η Κύπρος θα προβαίνει σε οποιεσδήποτε ενέργειες η ίδια κρίνει ότι βοηθούν το κλίμα της ειρηνευτικής διαδικασίας και μειώνουν την ένταση, ώστε να μπορέσουν οι προσπάθειες που θα ξεκινήσουν να είναι αποτελεσματικές.

    "Το μήνυμα που έδωσα σε όλους είναι ότι η Κύπρος επιθυμεί να δει ξεκίνημα ουσιαστικής προσπάθειας για την ουσία του Κυπριακού," είπε ο ΥΠΕΞ και πρόσθεσε ότι η Κύπρος επιθυμεί να δει ουσιαστικές εντατικές προσπάθειες για προετοιμασία πριν μπούμε στις άμεσες διαπραγματεύσεις. Ελπίζουμε, σημείωσε, ότι αυτές οι ενέργειες θα ακολουθήσουν πολύ σύντομα.

    Ο ΥΠΕΞ χαιρέτισε το διάλογο μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ, εξέλιξη που σημαίνει συντονισμό μεταξύ των δύο και η οποία εκφράζει την πρόθεση της ΕΕ να συνδράμει στην όλη προσπάθεια λύσης του Κυπριακού.

    Κατά τις σημερινές συναντήσεις τέθηκαν και άλλα θέματα που σχετίζονται με σκέψεις για μείωση της έντασης, όπως ο στρατιωτικός διάλογος. Είπε ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει τη συνέχιση και την επίσπευση του διαλόγου εφόσον όλα πάνε ομαλά στα πλαίσια των θεμάτων που έχουν τεθεί, και εφόσον υπάρξουν οι αναγκαίες πρόνοιες ότι θα διασφαλιστεί, από μέρους των ΗΕ, η υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

    Σε ερώτηση αν η δική μας πλευρά έχει δεσμευτεί ότι θα αρχίσει την απαγόρευση πτήσεων με την έναρξη της πρωτοβουλίας, ο κ. Μιχαηλίδης επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι θα αποφύγει οποιαδήποτε ενέργεια που προκαλεί ένταση, αλλά ενδεχομένως να προβεί μονομερώς σε ορισμένες ενέργειες που θα βοηθήσουν το κλίμα του διαλόγου χωρίς να ζητά ανταλλάγματα από την άλλη πλευρά.

    Σε ερώτηση αν οι ΗΠΑ έθεσαν ως προϋπόθεση για την έναρξη της πρωτοβουλίας τους τη μείωση της έντασης, ο ΥΠΕΞ απάντησε αρνητικά αλλά σημείωσε ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι θα έπρεπε να δεκτούμε την ιδέα του μορατόριουμ και θεωρούν ότι το κάθε βήμα θα πρέπει να γίνεται δεκτό για να προχωρούμε πάρα κάτω.

    "Εμείς εξηγήσαμε τις ουσιαστικές επιφυλάξεις μας και την πολιτική πτυχή του θέματος και είπαμε ότι η προσοχή μας στρέφεται προς την αξιοποίηση κάθε ευκαιρίας που θα προσφερθεί για ουσιαστική προετοιμασία στην πορεία του Κυπριακού, και θέλουμε να κριθούμε επί της ουσίας του προβλήματος," πρόσθεσε ο ΥΠΕΞ.

    Ανέφερε επίσης ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την υποστήριξη της κυβέρνησης για επίσπευση του στρατιωτικού διαλόγου ως θετική κίνηση.

    Απαντώντας άλλη ερώτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο η απογοήτευση των ΗΠΑ να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αμερικανική πρωτοβουλία, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι δεν πιστεύει κάτι τέτοιο γιατί, όπως σημείωσε, οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι βασικά η πρόκληση είναι από την Τουρκία και όχι από την Κύπρο. Αναφέρθηκε παράλληλα και στο μεγάλο αριθμό των πτήσεων τουρκικών αεροπλάνων και στις πτήσεις ελληνικών αεροπλάνων.

    "Μπορεί να απαγοητεύονται γιατί θα ήθελαν κάθε βήμα να χαιρετίζεται και να υιοθετείται όπως προτείνεται. Αυτό το ακούμε, αλλά εμείς παραθέτουμε το επιχείρημα ότι δε φέρουμε ένταση για ενέργειες για μείωση έντασης, αλλά οι οποιεσδήποτε ενέργειες δε μπορούν να προϋποθέτουν πολιτικές πτυχές, όπως είναι το θέμα μορατόριουμ, που θα σήμαινε ότι είμαστε συνέταιροι με την Τουρκία στον εναέριο χώρο της Κύπρου," εξήγησε ο ΥΠΕΞ.

    Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή δήλωση του Αμερικανού αξιωματούχου Κέρι Κάβανο με την οποία είχε συνδέσει το μορατόριουμ με το θέμα της αγοράς των ρωσικών πυραύλων, ο κ. Μιχαηλίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα δύο θέματα δεν μπορούν να συνδεθούν αποτελεσματικά, γιατί η ίδια η Τουρκία, όταν αναφέρθηκε στο μορατόριουμ, μιλούσε για το δικαίωμα να αποχωρήσει από τυχόν συμφωνία για απαγόρευση πτήσεων όταν η ίδια έκρινε αναγκαίο.

    "Η αγορά των S-300 μας δίδει το δικαίωμα να καλυφθούμε σε περίοδο πρόκλησης από μέρους της Τουρκίας. Αν δεχόμασταν το μορατόριουμ, η εφαρμογή του θα εξαρτάτο από το πόσο συνεπής θα ήταν η Τουρκία σε μια τέτοια διευθέτηση," πρόσθεσε.

    Επεξηγώντας την απάντησή του, ο κ. Μιχαηλίδης επανέλαβε ότι όσον αφορά στην Κύπρο το βασικότερο θέμα που τίθεται είναι ότι συμφωνία με την Τουρκία για να σταματήσουν οι πτήσεις σημαίνει ότι αναγνωρίζουμε δικαίωμα στην Τουρκία να συμμερίζεται την ιδιοκτησία του εναέριου κυπριακού χώρου, και αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [03] ΥΠΕΞ: Μη σοβαρό το κοινό ανακοινωθέν Ντενκτάς-Ντεμιρέλ

    Λευκωσία, 21/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Ως μή σοβαρό σε περιεχόμενο, χαρακτήρισε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε χθες στην Αγκυρα μετά τις συνομιλίες του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και του Τούρκου Προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, με το οποίο η Τουρκία προειδοποιεί ότι θα δημιουργήσει ναυτική και αεροπορική βάση στην Κύπρο αν η Ελλάδα προχωρήσει στη δημιουργία δικών της βάσεων στο νησί.

    Κληθείς να σχολιάσει το εν λόγω ανακοινωθέν, ο ΥΠΕΞ διερωτήθηκε αν ο Ντενκτάς έχει πείσει τον εαυτόν του για αυτά που διακηρύττει. "Οι δηλώσεις αυτές, πιστεύω, δεν είναι σοβαρές σε περιεχόμενο," είπε στους δημοσιογράφους και σημείωσε ότι αν ο Ντενκτάς κοίταζε γύρω του στην Κύπρο "θα διαπίστωνε ότι ολόκληρο το κατεχόμενο μέρος του νησιού αποτελεί στρατιωτική βάση της Τουρκίας."

    Σημείωσε επίσης ότι τα κατεχόμενα λειτουργούν ως στρατιωτική βάση της Τουρκίας, αφού ήδη υπάρχουν 35.000 Τούρκοι στρατιώτες και στρατιωτικός εξοπλισμός και το παράνομο αεροδρόμιο του Λευκονοίκου λειτουργεί ως στρατιωτικό αεροδρόμιο και η Κερύνεια αποτελεί ναυτική βάση για τους Τούρκους.

    Ο ΥΠΕΞ σημείωσε ότι υπάρχουν σκληρές πραγματικότητες, αφού η Τουρκία κατέχει 36% του εδάφους μας για 22 χρόνια και το έχει μετατρέψει σε μια τεράστια στρατιωτική βάση.

    Αυτή η πραγματικότητα οδηγεί πολλούς Τουρκοκύπριους να εγκαταλείπουν το κατεχόμενο μέρος της Κύπρου, είπε.

    Κλάους Κίνκελ

    Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΕΞ Κλάους Κίνκελ ότι η ένταξη της Κύπρου δεν είναι εφικτή αν δεν λυθεί το Κυπριακό, ο κ. Μιχαηλίδης διευκρίνισε ότι το ακριβές λεκτικό που χρησιμοποίησε ο κ. Κίνκελ είναι ότι "η Ευρώπη δεν επιθυμεί να μεταφερθούν προβλήματα στο χώρο της ΕΕ".

    "Ούτε και εμείς θέλουμε να μεταφέρουμε προβλήματα, γι'αυτό καλούμε τον κ. Κίνκελ και όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ να συμβάλουν αποτελεσματικά στη λύση του κυπριακού προβλήματος," πρόσθεσε.

    "Δεν θέλουμε διαιώνιση του προβλήματος, θέλουμε λύση," τόνισε ο Κύπριος ΥΠΕΞ.

    (ΚΥΠΕ/MM/ΓΠ)

    [04] Κασουλίδης: Δεν πρόκειται να παρασυρθούμε

    Λευκωσία, 21/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- "Δεν πρόκειται να παρασυρθούμε ή να δείξουμε οποιαδήποτε συγκίνηση για τον πόλεμο νεύρων που ασκεί η Τουρκία με στόχο να πιέσει την Κυπριακή Δημοκρατία να ακυρώσει την απόφασή της για την ανάγκη εισαγωγής πυραύλων για την αεράμυνα της".

    Την κατηγορηματική αυτή θέση εξέφρασε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ντετσμετίν Ερμπακαν ότι θα σταλούν σύντομα πολεμικά πλοία στην κατεχόμενη Κύπρο σε ένδειξη συμπαράστασης στο ψευδοκράτος.

    Κληθείς να σχολιάσει το κοινό ανακοινωθέν Ντεμιρέλ-Ντενκτάς, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι δεν υπάρχει τίποτα άξιο σχολιασμού.

    "Προσπαθούν να παραστήσουν τάχα διακρατική συμφωνία μεταξύ ενός ανύπαρκτου κράτους και της Τουρκίας τη στιγμή που είναι γνωστό, ότι πρόκειται για ένα προτεκτοράτο, παράνομα κατειλημμένο από τα τουρκικά στρατεύματα", επεσήμανε ο κ. Κασουλίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [05] Ο ΥΠΕΞ ενημέρωσε τους πρέσβεις της ΕΕ

    Λευκωσία, 21/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης ενημέρωσε σήμερα το πρωί τους πρέσβεις ή εκπροσώπους των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που εδρεύουν στην Κύπρο για τις θέσεις της κυβέρνησης για τις τρέχουσες εξελίξεις, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί μετά την επίσκεψη του Προέδρου Κληρίδη στην Αθήνα.

    Ο ΥΠΕΞ συναντήθηκε το πρωί στο γραφείο του με την πρέσβειρα της Ιταλίας, η οποία εκπροσωπεί την Ολλανδία που προεδρεύει τώρα της ΕΕ, το Βρετανό Υπατο Αρμοστή, το Γάλλο πρέσβη, το σύμβουλο της γερμανικής πρεσβείας, εκπρόσωπο της ελληνικής πρεσβείας καθώς και τον πρέσβη της ΕΕ στην Κύπρο.

    Μετά τη συνάντηση, η πρέσβειρα της Ιταλίας Γκρατσιέλλα Σιμπολότι είπε ότι ο ΥΠΕΞ τους ενημέρωσε για τις επαφές του Προέδρου Κληρίδη στην Αθήνα.

    Σε ερώτηση αν είναι ευχαριστημένη με την ενημέρωση, η κ. Σιμπολότι είπε ότι ήταν μια ενδιαφέρουσα ενημέρωση, σημειώνοντας ότι δεν τίθεται θέμα αν οι πρέσβεις είναι ικανοποιημένοι ή όχι.

    "Είχε την καλωσύνη να μας ενημερώσει", πρόσθεσε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [06] Δηλώσεις Κασουλίδη για μορατόριουμ και Κίνκελ

    Λευκωσία, 21/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης τόνισε ότι στο βωμό της προσπάθειας να είμαστε αρεστοί δεν πρέπει να θυσιάζουμε πολιτικές θέσεις της μορφής εκείνης που θα ήταν μια συμφωνία, η οποία ανεξαρτήτως του αποτελέσματός της θα είχε και πολιτικά μηνύματα συνεταιρισμού του κυρίαρχου εναέριου χώρου της Κύπρου με την Τουρκία.

    Ο κ. Κασουλίδης είχε ερωτηθεί εάν η αρνητική στάση της κυβέρνησης στο θέμα του μορατόριουμ των πτήσεων έχει επιπτώσεις στον τρόπο εκδήλωσης της αμερικανικής πρωτοβουλίας, αλλά και τον τρόπο που αντικρύζει τα θέματα αυτά η ΕΕ.

    Κίνκελ

    Αναφορικά με τις δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΕΞ, ότι η Κύπρος θα φέρει στην ΕΕ τα προβλήματά της, δήλωσε ότι ο Κλάους Κίνκελ προβαίνει σε δηλώσεις, οι οποίες δε συνάδουν με το πνεύμα των αποφάσεων που λαμβάνονται συλλογικά από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    "Ο κ. Κίνκελ πρέπει να θυμάται ότι αν ήταν μια χώρα, η οποία είχε σημαντικά προβλήματα στην Ευρώπη ήταν η δική του, η οποία υπέφερε για χρόνια τις συνέπειες της διαίρεσης", επεσήμανε ο Εκπρόσωπος.

    Πρόσθεσε ότι η Κύπρος, μια μικρή χώρα με αξιοπρέπεια και προσήλωση στις αρχές της ηθικής και του διεθνούς δικαίου έβλεπε με αποτροπιασμό το τείχος του Βερολίνου και ήταν από τις πρώτες που χαιρέτισε την κατάρρευσή του.

    Ασφαλώς, σημείωσε, και η Γερμανία με την επανένωσή της έφερε στην ΕΕ ορισμένα προβλήματα τα οποία μπορεί να μην ήταν πολιτικής αλλά ήταν σίγουρα οικονομικής φύσεως.

    "Εμείς θα συνεχίσουμε την πορεία μας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση διότι δεν είναι στη Γερμανία που θέλουμε να ενταχθούμε αλλά στο σύνολο της ΕΕ", κατέληξε ο κ. Κασουλίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.03a run on Tuesday, 21 January 1997 - 13:42:32 UTC