Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-01-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Στο 7% αυξάνεται το ποσοστό των εισακτέων Κυπρίων στα ελληνικά πανεπιστήμια - Δηλώσεις Αρσένη για ΕΑΧ
  • [03] Εκπρόσωπος: Ελεύθερη διακίνηση στο οδόφραγμα
  • [04] Συνάντηση Μιχαηλίδη - Μπριλ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 20/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
         Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          79.51 (-0.20)
    
         Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
         Τραπεζικοί Οργανισμοί                  89.51 (-0.26)
         Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    71.49 (-1.04)
         Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                56.91 (+1.53)
         Βιομηχανικές Εταιρείες                 78.54 (-0.05)
         Τουριστικές Επιχειρήσεις               69.77 (-0.39)
         Εμπορικές Εταιρείες                    56.65 (-2.58)
         Αλλες Εταιρείες                        61.25 (+0.15)
    
         Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 645041.527
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/MM)

    [02] Στο 7% αυξάνεται το ποσοστό των εισακτέων Κυπρίων στα ελληνικά πανεπιστήμια

    Λευκωσία, 20/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Στο 7% αυξάνεται το ποσοστό των εισακτέων Κυπρίων στα ελληνικά πανεπιστήμια, όπως ανακοινώθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου των Υπουργών Παιδείας της Κύπρου και της Ελλάδας, που δόθηκε μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας στον τομέα της Παιδείας μεταξύ των δύο χωρών.

    Σε δηλώσεις της η κ. Αγγελίδου είπε ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας, τα δύο υπουργεία θα επικεντρωθούν στις προσπάθειες για περαιτέρω καλλιέργεια και διάδοση της ελληνικής γλώσσας καθώς και για την αναβάθμιση της διδασκαλίας της ιστορίας. Πρόσθεσε ότι η ανταλλαγή απόψεων θα είναι συστηματική και συνεχής.

    Η κ. Αγγελίδου είπε ότι τόσο η ίδια όσο και ο κ. Αρσένης έκριναν ότι "η στενότερη συνεργασία στον τομέα της παιδείας αποτελεί ιστορική επιταγή."

    "Με πνεύμα σταθερού και αμετάθετου προσανατολισμού στην ιδέα του έθνους οι δύο Υπουργοί υπογράφουμε αυτό το Μνημόνιο συνεργασίας για αγωνιστική παιδεία με δυναμική παρουσία σε χώρες του απόδημου Ελληνισμού και με πρώτο μέλημα το ψηλό φρόνημα των Πανελλήνων", υπογράμμισε η Υπουργός Παιδείας.

    Καταλήγοντας, εξέφρασε την ευχή όπως οι στόχοι του Μνημονίου συνεργασίας να "υπηρετήσουν τη χειμαζόμενη πατρίδα για ενίσχυση και επιτυχία των αγώνων για την τελική εθνική μας δικαίωση".

    Από την πλευρά του ο κ. Αρσένης δήλωσε ότι το μνημόνιο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην αναβάθμιση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου στο νευραλγικό και σημαντικό τομέα της παιδείας.

    Οπως ανέφερε, το μνημόνιο εμπεριέχει πολλές και νέες διατάξεις και ρυθμίσεις που αφορούν στην αναβάθμιση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

    Ο κ. Αρσένης ανακοίνωσε ότι στο Υπουργείο Παιδείας στην Αθήνα θα συγκροτηθεί ειδική διεύθυνση εκπαιδευτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

    Οπως ανέφερε μέχρι σήμερα τα θέματα της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου αντιμετωπίζονταν σε ένα γραφείο για όλες τις διμερείς συμβάσεις της Ελλάδας με άλλες χώρες.

    "Αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία σε αυτό το πρόγραμμα συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου θα έχουμε ένα ιδιαίτερο γραφείο το οποίο θα μπορεί να συντονίζει τις δραστηριότητάς μας καλύτερα και να προωθεί τα προγράμματα πιο αποτελεσματικά", τόνισε ο Ελληνας Υπουργός.

    Για τα ευρωπαϊκά προγράμματα, σημείωσε, θα υπάρχει άμεση συνεργασία με τη Λευκωσία, ενόψει των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου.

    Ανακοίνωσε ακόμη ότι μετά από τις συνομιλίες στο Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των εισακτέων στα ελληνικά πανεπιστήμια Κυπριών φοιτητών στο 7% του συνόλου κατά τμήμα, ενώ έχει αυξηθεί και ο αριθμός των εισακτέων Ελλήνων φοιτητών στο πανεπιστήμιο της Κύπρου στο 10%.

    Σε μια άλλη εξέλιξη ο κ. Αρσένης ανέφερε ότι πρόσφατα και ομόφωνα η Βουλή των Ελλήνων ζήτησε μια διάταξη όπου το Πανεπιστήμιο της Κύπρου αναγνωρίζεται ως ισότιμο με τα ελληνικά και έτσι οι πτυχιούχοι του Πανεπιστημίου της Κύπρου δεν θα υποβάλλονται πια στη "γραφειοκρατική κόπωση", αναζητώντας αναγνώριση του διπλώματός τους.

    Ο Ελληνας Υπουργός είπε οι συνομιλίες προχώρησαν πέρα από το μνημόνιο και προσδιορίστηκε το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν τα δύο Υπουργεία για την υπογραφή νέας συμφωνίας εκπαιδευτικής συνεργασίας στο άμεσο μέλλον.

    Δηλώσεις Αρσένη για ΕΑΧ

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα που αναφέρει ότι βρίσκεται στην Κύπρο ως Υπουργός Παιδείας αλλά με την "καρδιά Υπουργού Αμυνας", ο κ. Αρσένης είπε ότι είναι πολιτικός και θα συνεχίσει να μιλά για τα εθνικά θέματα.

    Πρόσθεσε εξάλλου ότι ειδικά για τα θέματα της άμυνας και του δόγματος του ΕΑΧ αισθάνεται ότι έχει μια αυξημένη ευθύνη.

    Οπως ανέφερε, επειδή το δόγμα δέχθηκε πυρά, το θεώρησε ελάχιστο καθήκον του να σχολιάσει κάποιες εξελίξεις και να ξεκαθαρίσει τις απόψεις του.

    "Ητανε μέσα σ'αυτά τα πλαίσια που είπα ότι οι διάλογοι που φαίνονται επιφανειακά ανώδυνοι μπορεί τελικά να καταλήξουν σε παγίδες", είπε.

    Διευκρίνισε εξάλλου ότι δεν έφερε αντίρρηση σε υλοποίηση μιας εκ του σύνεγγυς συζήτησης που απορρέει από απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως γίνεται σήμερα αν και όπως είπε και σ'αυτή την περίπτωση εκφράζει ορισμένες επιφυλάξεις.

    Εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι αυτοί, οι οποίοι χειρίζονται τα θέματα αυτά έχουν την πείρα και δεν θα πέσουν στις παγίδες.

    Ερωτηθείς εάν ισχύει το "η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται", είπε ότι σε θέματα εθνικής στρατηγικής υπάρχει συνευθύνη και συναπόφαση.

    Ερωτηθείς, εάν έχει αλλάξει κάτι στην πορεία υλοποίησης του ΕΑΧ, δήλωσε ότι δεν έχει γίνει συζήτηση που να αλλοιώνει το χαρακτήρα, τον προγραμματισμό και την πρόθεση της Ελλάδας σε ότι αφορά στην υλοποίηση του δόγματος του ΕΑΧ.

    Αναφορικά με την αμερικανική πρωτοβουλία, τόνισε ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι τί θα πουν οι άλλοι αλλά ποιό είναι το ελληνικό σχέδιο και ποιές είναι οι ελληνικές πρωτοβουλίες και θέσεις για την επίλυση του θέματος της Κύπρου, των ελληνοτουρκικών θεμάτων αλλά και για την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.

    Ο κ. Αρσένης υπογράμμισε ότι δεν είναι υπέρ της παθητικής διπλωματίας. "Είμαι υπέρ της ενεργητικής διπλωματίας και νομίζω ότι ο ελληνισμός έχει και ευθύνη και ρόλο να παίξει και πρέπει αυτός να υποδείξει και σε άλλους ποιά μπορεί να είναι η ορθή και βιώσιμη λύση στην ευρύτερη περιοχή".

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [03] Εκπρόσωπος: Ελεύθερη διακίνηση στο οδόφραγμα

    Λευκωσία, 20/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Στην κατηγορηματική δήλωση ότι θέση της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση της ελεύθερης διακίνησης διά του οδοφράγματος, προέβη σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, κληθείς να σχολιάσει τα χθεσινά επεισόδια στο Λήδρα Πάλας.

    "Η πολιτική αυτής της κυβέρνησης, όπως επανειλημμένα απόψεις εξέφρασαν και πολιτικοί αρχηγοί, είναι η διασφάλιση της ελεύθερης διακίνησης των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και των ξένων στην επικράτεια της Κύπρου. Το κλείσιμο του οδοφράγματος για οποιονδήποτε καλοπροαίρετο λόγο και από οποιονδήποτε καλοπροαίρετο άτομο δεν είναι θέμα χωρίς συνέπειες. Εχει συνέπειες για ολόκληρο τον κυπριακό λαό", τόνισε ο κ. Κασουλίδης.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος πρότεινε επίσης όπως ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Μάριος Ματσάκης, ο οποίος έχει ηγετικό ρόλο μεταξύ των διαδηλωτών στο οδόφραγμα, όπως είπε, "θα μπορούσε να καταθέσει, αν θέλει, πρόταση νόμου στη Βουλή των Αντιπροσώπων και να εισηγείται κλείσιμο του οδοφράγματος".

    "Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίρνει μονομερείς αποφάσεις. Μόνο συλλογικά η ηγεσία του τόπου", δήλωσε εμφαντικά ο κ. Κασουλίδης, προσθέτοντας ότι η Αστυνομία έχει αυστηρές οδηγίες για διασφάλιση της ελεύθερης διακίνησης διά του οδοφράγματος. "Αυτές θα αρθούν μόνο όταν η πλειοψηφία της ηγεσίας του τόπου αποφασίσει διαφορετικά", είπε.

    Ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε επίσης σε δηλώσεις του κ. Ματσάκη στο ραδιόφωνο με τις οποίες κατηγορούσε την κυβέρνηση Κληρίδη ότι "απεργάζεται διχοτομική" πολιτική. "Ο κ. Ματσάκης", είπε ο Εκπρόσωπος, "δεν έχει παρά να συμβουλευθεί τις δηλώσεις του Προέδρου του κόμματός του, ο οποίος παρόλα τα προβλήματα που εξέθεσε στις σχέσεις της συνεργασίας, δήλωσε ότι το μόνο πράγμα που την κρατά εν ζωή είναι οι κοινές θέσεις στο εθνικό θέμα". Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού ανέλαβε να χειριστεί το θέμα με τον κ. Ματσάκη, πρόσθεσε.

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ξένοι διπλωμάτες επισκέπτονται τα κατεχόμενα για μη υπηρεσιακούς λόγους, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι παρόλο που η κυπριακή κυβέρνηση δε συμφωνεί, θεωρεί ότι δε θα ήταν προς το καλό νοούμενο συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας να επιβληθεί περιορισμός στην αρχή της ελεύθερης διακίνησης.

    Ο κ. Κασουλίδης αρνήθηκε επίσης κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση έχει ξεχάσει την εγκλωβισμένη δασκάλα Ελένη Φωκά της οποίας η έλευση στις ελεύθερες περιοχές έχει απαγορευθεί από το ψευδοκράτος. "Ο νέος Επίτροπος Ανθρωπιστικών Θεμάτων Τάκης Χριστόπουλος, προσπαθεί να εξασφαλίσει τη διέλευσή της στις ελεύθερες περιοχές και να εξασφαλίσει την επιστροφή της στην κοινότητά της για να συνεχίσει το έργο της", είπε, τονίζοντας την υποστήριξη της κυβέρνησης στην απόφαση της κ. Φωκά να αρνείται να γίνει κάτοχος ταυτότητας του ψευδοκράτους.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [04] Συνάντηση Μιχαηλίδη - Μπριλ

    Λευκωσία, 20/1/1997 -- Συνάντηση με τον Πρέσβη των ΗΠΑ Κένεθ Μπριλ θα έχει αύριο ο Υπουργός Εξωτερικών, Αλέκος Μιχαηλίδης, για να του εκθέσει τις απόψεις της κυπριακής κυβέρνησης αναφορικά με τις προτάσεις του Αμερικανού απεσταλμένου Κάρι Κάβανο για μορατόριουμ στις υπερπτήσεις.

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, εξηγώντας ότι στις προτάσεις Κάβανο για αποφυγή υπερπτήσεων η κυπριακή κυβέρνηση είχε επιφυλαχθεί να απαντήσει ώστε να συνεννοηθεί πρώτα με την ελληνική κυβέρνηση επειδή οι υπερπτήσεις εντάσσονται στο δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

    "Μετά τη συνεννόησή μας με την ελληνική κυβέρνηση θα μεταφέρουμε τις απόψεις μας", είπε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.03a run on Monday, 20 January 1997 - 21:48:39 UTC