Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-01-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό το 1997
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] Φθάνει αύριο ο σκιώδης ΥΠΕΞ της Βρετανίας
  • [04] Ενωμένοι Δημοκράτες και ΡΤΚ ζητούν σύντομη έναρξη διαλόγου
  • [05] Βρετανικές παραστάσεις προς Αγκυρα για την κοινή δήλωση

  • [01] Δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό το 1997

    Λευκωσία, 21/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Δυσοίωνες διαγράφονται οι προοπτικές για τον τουρισμό της Κύπρου φέτος, όπως διαφάνηκε από σημερινή προγραμματισμένη συνάντηση των κυριοτέρων φορέων που εμπλέκονται στον καθορισμό και υλοποίηση της τουριστικής πολιτικής στην Κύπρο.

    Κοινή διαπίστωση όλων όσοι πήραν μέρος στη σύσκεψη, που είχε στόχο την εκτίμηση και αξιολόγηση των προοπτικών του τουρισμού για το 1997, είναι πως η φετινή χρονιά δεν προβλέπεται ρόδινη για τον κυπριακό τουρισμό.

    "Οι καιροί είναι χαλεποί για τον κυπριακό τουρισμό", ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) Αντώνης Ανδρονίκου.

    Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο, παρευρέθηκε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Κυριάκος Χριστοφή. Πήραν μέρος εκπρόσωποι του ΚΟΤ των Κυπριακών Αερογραμμών και των κυριοτέρων οργανωμένων συνόλων των ξενοδόχων.

    Προσφωνώντας τη συνάντηση, ο κ. Χριστοφή, αφού ανέφερε ότι ο τουρισμός αποτελεί τη "σπονδυλική στήλη" της κυπριακής οικονομίας, είπε ότι "είναι γνωστό πως αντιμετωπίζονται δυσκολίες" και υπέδειξε ότι πρέπει να "αυξήσουμε τους αριθμούς", λέγοντας ότι αυτό θα αποτελέσει το "κριτήριο της επιτυχίας" στον τουρισμό.

    Ο Υπουργός κάλεσε όλους τους τουριστικούς εταίρους να καταβάλουν συντονισμένες προσπάθειες για την αύξηση της τουριστικής κίνησης προς την Κύπρο, τονίζοντας ότι "πρέπει να βγούμε έξω και να πείσουμε την αγορά για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κύπρος" στον τουριστικό τομέα.

    Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. των Κυπριακών Αερογραμμών Τάκης Κυριακίδης ανέφερε ότι, για την καλοκαιρινή περίοδο, οι Κ.Α. προγραμμάτισαν "καινούργια ανοίγματα" με την προσδοκία ότι αυτά θα αποτελέσουν την "τονωτική ένεση" για τον τουρισμό μας.

    Στη συνάντηση πήραν μέρος οι διευθυντές των γραφείων του ΚΟΤ στο εξωτερικό οι οποίοι ανέλυσαν, ο καθένας για τη χώρα στην οποία είναι εντεταλμένος, τις προοπτικές του τουριστικού ρεύματος προς την Κύπρο για το 1997.

    Από τη συζήτηση φάνηκε ότι, εκτός από μεμονωμένες αγορές, που σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν να μεταβάλουν το γενικότερο κλίμα, οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες, αφού αναμένεται μείωση ή διατήρηση του αριθμού των επισκεπτών στα επίπεδα του 1996.

    Σαν κυριότερες αιτίες αναφέρθηκαν, οι μέτριες οικονομικές επιδόσεις των περισσοτέρων χωρών-αγορών, η μειωμένη ανταγωνιστικότητα του κυπριακού τουριστικού προϊόντος,η έλλειψη τουριστικής υποδομής, η υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και τέλος ένας νέος παράγοντας, ανύπαρκτος τα τελευταία τουλάχιστο χρόνια. Οι απώλειες τουριστικής πελατείας εξαιτίας της έντασης από τα γεγονότα του περασμένου χρόνου και της συμφωνίας για αγορά του αντιαεροπορικού ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-300.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΑΠ)

    [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 21/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
         Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          78.42 (-1.37)
    
         Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
         Τραπεζικοί Οργανισμοί                  88.37 (-1.27)
         Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    69.43 (-2.88)
         Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                56.42 (-0.86)
         Βιομηχανικές Εταιρείες                 76.97 (-2.00)
         Τουριστικές Επιχειρήσεις               68.47 (-1.86)
         Εμπορικές Εταιρείες                    55.85 (-1.41)
         Αλλες Εταιρείες                        61.12 (-0.21)
    
         Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 525093.670
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΑΠ)

    [03] Φθάνει αύριο ο σκιώδης ΥΠΕΞ της Βρετανίας

    Λονδίνο, 21/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Φθάνει αύριο στην Κύπρο ο σκιώδης Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ, βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, για να συζητήσει το Κυπριακό και με τις δύο πλευρές.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος του γραφείου του κ. Κουκ, αυτή η επίσκεψη είναι μία από τρεις που θα πραγματοποιήσει ο Βρετανός επίσημος στο εξωτερικό, πριν από τις γενικές εκλογές στη Βρετανία.

    Αυτό, εξήγησε, δείχνει τη σημασία που αποδίδει ο κ. Κουκ στην επίσκεψη αυτή.

    Οπως ανέφερε ο εκπρόσωπος, ο κ. Κουκ θα συζητήσει στην Κύπρο όλες τις πτυχές του Κυπριακού, με ιδιαίτερη αναφορά στη λύση του προβλήματος και τις προοπτικές ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Το θέμα της ένταξης, είπε, πρέπει να συζητηθεί μεταξύ της Κύπρου και της ΕΕ, χωρίς οποιοδήποτε δικαίωμα βέτο από τρίτο.

    Ο κ. Κουκ, ο οποίος φθάνει στις 4 το απόγευμα, θα συναντηθεί αύριο το βράδυ με τον Υπατο Αρμοστή της Βρετανίας στην Κύπρο Ντέιβιντ Μάντεν, καθώς και με αξιωματούχους της Υπάτης Αρμοστείας.

    Αργότερα θα συναντηθεί με αρχηγούς Ε/κ πολιτικών κομμάτων. Την Πέμπτη το πρωί, ο κ. Κουκ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη και στη συνέχεια θα παρακαθήσει σε γεύμα με τους αρχηγούς πολιτικών κομμάτων.

    Αργότερα θα έχει συνάντηση με το τμήμα του Εργατικού Κόμματος στην Κύπρο, καθώς και με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στο γραφείο της Υπάτης Αρμοστείας στα κατεχόμενα.

    Εξάλλου, την Παρασκευή το πρωί θα συναντηθεί με αρχηγούς Τ/κ πολιτικών κομμάτων και στις 3 το απόγευμα θα δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη στο Λήδρα Πάλας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΡΑΓ/ΑΠ)

    [04] Ενωμένοι Δημοκράτες και ΡΤΚ ζητούν σύντομη έναρξη διαλόγου

    Λευκωσία, 21/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Την ανάληψη ενεργειών για μείωση της έντασης στην Κύπρο και τη σύντομη επανέναρξη του διακοινοτικού διαλόγου, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, υποστηρίζουν οι Ενωμένοι Δημοκράτες και το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ).

    Αυτό αναφέρει ανακοίνωση η οποία εκδόθηκε μετά από σημερινή συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων, στα γραφεία των Ενωμένων Δημοκρατών, κατά την οποία συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και το κάθε κόμμα εξέφρασε τις θέσεις του πάνω σ' αυτές.

    Το Ε/κ και το Τ/κ κόμμα εξέφρασαν βαθειά ανησυχία για την επιδείνωση της κατάστασης και την αύξηση της έντασης, καθώς και την έξαρση των σοβινιστικών τάσεων, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, και στις δύο πλευρές.

    Τα δύο κόμματα σημείωσαν επίσης ότι "η λύση του Κυπριακού πρέπει να προέλθει μέσα από πολιτικές διαδικασίες κι όχι στρατιωτική αντιπαράθεση" και τόνισαν ότι "συνέχιση του σημερινού στάτους κβο εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους και για τις δύο κοινότητες".

    Τέλος εκφράζουν υποστήριξη "για έναρξη διακοινοτικού διαλόγου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με στόχο τη δημιουργία δικονοτικής, διπεριφερειακής ομοσπονδίας, όπως προβλέπουν οι Συμφωνίες Κορυφής, η Δέσμη Ιδεών Γκάλι και τα σχετικά ψημίσματα των Ηνωμένων Εθνών".

    Τα δύο κόμματα τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης των επαφών μεταξύ Ε/κ και Τ/κ πολιτικών κομμάτων, γιατί, αναφέρουν, βοηθούν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΠ)

    [05] Βρετανικές παραστάσεις προς Αγκυρα για την κοινή δήλωση

    Λονδίνο, 21/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Η βρετανική κυβέρνηση θα προβεί σε παραστάσεις σχετικά με την κοινή δήλωση που εξέδωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κατοχικού ηγέτη στην Αγκυρα.

    Στη δήλωση αυτή προέβη σήμερα εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος τόνισε ότι η Βρετανία δεν επιθυμεί να δει μιαν ήδη άσχημη κατάσταση να επιδεινώνεται.

    Κληθείς να σχολιάσει την κρίση που προέκυψε από την πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας να αποκτήσει τους ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους S-300, ο εκπρόσωπος είπε ότι η Βρετανία επιθυμεί πρόοδο προς την κατεύθυνση της μείωσης των εξοπλισμών, όχι της αύξησής τους.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΡΑΓ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.03a run on Tuesday, 21 January 1997 - 19:41:53 UTC