Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 97-01-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μπερνς: Δεν υπονοούσα ότι υπογράφηκε συμφωνία
  • [02] Υποστήριξη Βρετανών βουλευτών στη διαμαρτυρία κατά της Τουρκίας
  • [03] H κυβέρνηση απαντά στις επικρίσεις
  • [04] Ο Δ. Ιωάννου νέος Πρόεδρος Αρχής Εκθέσεων
  • [05] Ο Ερμπακαν να εξετάσει την πρόταση για πλήρη αφοπλισμό
  • [06] Καταγγελίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στο ψευδοκράτος
  • [07] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [08] ΥΠΕΞ: Η απάντηση στις ανησυχίες για τους εξοπλισμούς είναι η αποστρατικοποίηση

  • [01] Μπερνς: Δεν υπονοούσα ότι υπογράφηκε συμφωνία

    Ουάσιγκτον, 15/1/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης) -- Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπερνς επανέλαβε ότι τόσο ο Πρόεδρος Κληρίδης όσο και ο Ραούφ Ντενκτάς έδωσαν την πλήρη υποστήριξή τους σε μέτρα που θα μειώσουν την ένταση στην περιοχή.

    Μετά από τις δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη ότι δεν υπάρχει καμμιά συμφωνία για το πακέτο του ΟΗΕ, ο κ. Μπέρνς διευκρίνισε για το τι εννοεί λέγοντας "πλήρη υποστήριξη".

    "Σίγουρα δεν σημαίνει, και δεν υπονοούσα καθόλου χθες ότι σημαίνει υπογραφή συμφωνίας", παραδέχτηκε. "Σημαίνει πλήρη υποστήριξη σοβαρών διαπραγματεύσεων γι αυτά τα θέματα και την εξεύρεση λύσης, ώστε να αποτρέψουμε πράγματα σαν αυτά που έχουμε δεί, το θάνατο δύο ανθρώπων τους τελευταίους έξι μήνες λόγω προβλημάτων στη νεκρή ζώνη".

    Ο κ. Μπέρνς είπε ότι επικοινωνίες του με τον κ. Κάβανο και το Γραφείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων επιβεβαιώνουν ότι "διαβεβαιώσεις για πλήρη υποστήριξη των μέτρων κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός" δόθηκαν στον κ. Κάβανο.

    "Οπως καταλαβαίνουμε", συνέχισε ο κ. Μπέρνς, "οι εκπρόσωποι των δυνάμεων του ΟΗΕ στην Κύπρο θα συζητήσουν αυτά τα συγκεκριμένα θέματα με την κυβέρνηση της Κύπρου και την ηγεσία των Τ/Κ στο τέλος της εβδομάδας. Αυτό είναι ένα θετικό βήμα μπροστά", είπε.

    Περαιτέρω, ο κ. Μπερνς είπε ότι οι διαβεβαιώσεις του Προέδρου Κληρίδη στον κ. Κάβανο, ότι "κανένα μέρος του αντιαεροπορικού συστήματος δε θα παραδοθεί στην Κύπρο στους επόμενους δεκαέξι μήνες", δημιουργούν κάποιο χώρο αναπνοής.

    Πρόσθεσε ότι αυτό "δίνει στους Τούρκους, τους Τουρκοκύπριους, τους Ελληνες και την κυπριακή κυβέρνηση ένα χώρο αναπνοής για να επιλύσουν το πρόβλημα φιλικά και με συνεργασία".

    Σε σχόλια ότι σύμφωνα με του Κύπριους οι Ηνωμένες Πολιτείες επαινούν τον ευατό τους για κάτι πολύ πιό συγκεχυμένο από ό,τι οι ΗΠΑ παρουσιάζουν, ο κ. Μπέρνς είπε ότι οι ΗΠΑ δεν χρειάζονται έπαινο. "Στην πραγματικότητα, αν κάποιος αξίζει έπαινο, είναι η κυπριακή κυβέρνηση και η Τ/κ κοινότητα, γιατί συμφώνησαν να δώσουν την πλήρη υποστήριξη τους σ' αυτά τα μετρα", είπε.

    Ο κ. Μπέρνς διαφώνησε επίσης με τουρκικούς υπαινιγμούς ότι η διαβεβαίωση του Προέδρου Κληρίδη, για τους δεκαέξι μήνες, είναι στην πραγματικότητα αναπόφευκτη περίοδος αναμονής.

    Ο εκπρόσωπος του αμςερικανικού ΥΠΕΞ επαίνεσε την κυπριακή κυβέρνηση επισημαίνοντας ότι αυτή μπορούσε να ακολουθήσει κι άλλους τρόπους για την επίσπευση της εγκατάστασης του αντιαεροπορικού συστήματος. "Δεν χρειαζόταν να περιμένει δεκαέξι μήνες, αν πίστευε πραγματικά ότι έπρεπε να το τοποθετήσει νωρίτερα", σημείωσε.

    Τόνισε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δε θα ρίξουν λάδι στη φωτιά της προφορικής διαμάχης που συνεχίζεται στην περιοχή.

    Σύμφωνα με τον κ. Μπέρνς, η μονοήμερη επίσκεψη Κάβανο ήταν αποδοτική. "Θεωρούμε", είπε, "ότι είναι ώρα για την τουρκική, κυβέρνηση, την ελληνική κυβέρνηση, τις δύο κοινότητες στην Κύπρο, την κυπριακή κυβέρνηση, να κάνουν πίσω, να εφαρμόσουν συγκράτηση στο τι λένε και τι κάνουν, και να προσπαθήσουν να επιλύσουν αυτά τα προβλήματα φιλικά."

    Αναφερόμενος σε κριτική που δέχθηκε από τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ της Τουρκίας, για τον τόνο των δηλώσεών του προς αξιωματούχους της Τουρκίας, ο κ. Μπέρνς είπε ότι λυπάται που το ακούει. Υποστήριξε τις δηλώσεις του και επεσήμανε ότι "πρέπει να δοθεί έμφαση στο να προχωρήσουμε μπροστά".

    "Τώρα που ο Πρόεδρος Κληρίδης μας έδωσε χώρο, σε όλους μας έδωσε χώρο, για να προχωρήσουμε μπροστά ας δούμε συγκράτηση από όλα τα μερη και ας δούμε πρόοδο στο Κυπριακό", προέτρεψε.

    Ο κ. Μπερνς ανέφερε ότι, κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα, σε όλες του τις συναντήσεις, ο κ. Κάβανο μίλησε για τα αποτελέσματα των συναντήσεών του στην Κύπρο.

    Αναφέρθηκε, πρόσθεσε, "στα βήματα που συμφωνήθηκε ότι θα παρθούν κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός και, επιπλέον, βήματα που θεωρούμε αναγκαία για τη μείωση της έντασης και για οικοδόμηση υποστήριξης μιας συνολικής συμφωνίας για το Κυπριακό".

    "Στα βήματα αυτά περιλαμβάνεται ένα πιθανό μορατόριουμ πτήσεων ελληνικών και τουρκικών στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο", είπε, κάτι το οποίο σύμφωνα με τον κ. Μπέρνς είναι υπό συζήτηση.

    Ο κ. Μπέρνς αναφέρθηκε επίσης στη συνάντηση για το Κυπριακό που είχε ο κ. Κάβανο με τον Ολλανδό Υπουργό Εξωτερικών, Χανς Βαν Μιέρλο, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα αντιπροσωπεύοντας την ολλανδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΑΠ)

    [02] Υποστήριξη Βρετανών βουλευτών στη διαμαρτυρία κατά της Τουρκίας

    Λονδίνο, 15/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Την υποστήριξή τους στη συνεχιζόμενη εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την τουρκική πρεσβεία στο Λονδίνο εξέφρασαν μέχρι στιγμής πέραν των εξήντα Βρετανών βουλευτών, υπογράφοντας ψήφισμα που αναρτήθηκε στη βρετανική Βουλή.

    Το ψήφισμα εισηγήθηκαν οι βουλευτές Τομ Κοξ (Εργατικό Κόμμα), Ιαν Τουίν (Συντηρητικό Κόμμα), Εντουαρντ Ο'Χάρα (ΕΚ), Σίριλ Τάουνσεντ (ΣΚ), Σάιμον Χιους (Φιλελεύθεροι Δημοκράτες) και Αλαν Μιλ (ΕΚ).

    Ο αριθμός των βουλευτών που υπέγραψαν μέχρι στιγμής το ψήφισμα θεωρείται πολύ μεγάλος και υπολογίσιμος.

    Στο ψήφισμα, το οποίο αναρτήθηκε προχθες και δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, αναφέρεται ότι οι βουλευτές τιμούν τους χιλιάδες Ε/Κ στη Βρετανία και τους Βρετανούς φίλους τους που έλαβαν μέρος στη συνεχιζόμενη εκδήλωση στη μνήμη και προς τιμή των τριών άοπλων Ε/Κ Τάσου Ισαάκ, Σολωμού Σολωμού και Πέτρου Κακουλλή, οι οποίοι δολοφονήθηκαν από τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Κύπρο τον περασμένο Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

    Η εκδήλωση, συνεχίζει το ψήφισμα, αποτελεί ξεκάθαρη έκφραση του θυμού της Ε/κ κοινότητας για την εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου, καθώς και για τη συνεχιζόμενη άρνηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Αποτελεί, επίσης, παράδειγμα σε όλους για το πώς να διαμαρτυρηθούν με αξιοπρέπεια και τιμή εναντίον της εν ψυχρώ δολοφονίας των πολιτών της χώρας τους.

    Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, Βρετανοί βουλευτές θα μεταβούν στο χώρο έξω από την τουρκική πρεσβεία στο Λονδίνο για να ενδυναμώσουν τη διαμαρτυρία, ως ένδειξη συμπαράστασης προς τους Ε/Κ που βρίσκονται εκεί για πέραν των 150 ημερών.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [03] Η κυβέρνηση απαντά στις επικρίσεις

    Λευκωσία, 15/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Η κυπριακή κυβέρνηση απορρίπτει τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι επιχειρεί σκόπιμα καθυστέρηση στη παραλαβή του αντιαεροπορικού συστήματος S-300.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης ζήτησε επίσπευση της παράδοσης, αλλά η απάντηση που του εδόθη από τις κατασκευάστριες εταιρίες, ήταν το διάστημα των 16 μηνών. Με την απόφαση που πήρε η κυβέρνηση, είπε ο Εκπρόσωπος, για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος, "είχε κατά νουν, αποκλειστικά και μόνον, την αποτελεσματικότητα της αεράμυνας της Κύπρου".

    Επισημαίνοντας ότι η "ασφάλεια του Κυπριακού Ελληνισμού είναι εξίσου σημαντική όπως και η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ".

    Πήρε τώρα την απόφαση, για τη αγορά των S-300, πρόσθεσε, γνωρίζοντας ότι για τεχνικούς λόγους οι πύραυλοι δεν επρόκειτο να εγκατασταθούν στην Κύπρο, παρά σε περίοδο 16 μηνών και ότι στο, μεσοδιάστημα υπήρχε αρκετός χρόνος, χωρίς να δοθούν άλλες αφορμές, για να μπορέσουμε να επικεντρωθούμε στις πολιτικές προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    Αυτήν την απάντηση, (για την επικέντρωση στις πολιτικές προσπάθειες στο μεσοδιάστημα) έδωσε ο Πρόεδρος Κληρίδης και στον κ. Κάβανο, διευκρίνισε.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις επικρίσεις που ασκούνται στο εσωτερικό, για το διάστημα των 16 μηνών για την παραλαβή και εγκατάσταση των S-300, υπογράμμισε με έμφαση ότι αν η κυβέρνηση ήθελε να καθυστερήσουν, θα υπέγραφε αργότερα και όχι τώρα τη σχετική συμφωνία.

    "Αν θέλαμε να καθυστερήσει, όπως υπαινίσσονται μερικοί", τόνισε, "μπορούσαμε να παρατραβήξουμε τις διαπραγματεύσεις για άλλα τρία χρόνια".

    Υπενθύμισε ότι και για την παραλαβή και εγκατάσταση των πυραύλων Εξοσετ, απαιτήθηκε διάστημα δύο χρόνων από την ημερομηνία υπογραφής των σχετικών συμβολαίων.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Εκπροσώπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ, σύμφωνα με τις οποίες η κυπριακή κυβέρνηση είχε και άλλες επιλογές από το διάστημα των 16 μηνών, είπε ότι ισχύει η απάντηση που έδωσε ο Πρόεδρος Κληρίδης όταν του ετέθη και πάλιν το ίδιο ερώτημα ύστερα από παρόμοια δήλωση και του κ. Κάβανο.

    "Η κυβέρνηση ζήτησε επίσπευση της παράδοσης", είπε απαντώντας σε άλλη ερώτηση, προσθέτοντας ότι ο κ. Μπερνς "μπορεί να θέλει να παρουσιάσει τα πράγματα, όπως θέλει".

    Το πυραυλικό σύστημα θα είναι έτοιμο επιχειρησιακά, με την παραλαβή του ύστερα από 16 μήνες, είπε ο Εκπρόσωπος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [04] Ο Δ. Ιωάννου νέος Πρόεδρος Αρχής Εκθέσεων

    Λευκωσία, 15/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης ανακοίνωσε σήμερα το διορισμό του Δημητράκη Ιωάννου στη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων Κύπρου.

    Ο κ. Ιωάννου διαδέχεται τον κ. Τάκη Κυριακίδη, ο οποίος διορίστηκε πρόσφατα στη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [05] Ο Ερμπακαν να εξετάσει την πρόταση για πλήρη αφοπλισμό

    Λευκωσία, 15/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- "Αν ο Ερμπακαν θέλει την Κύπρο να είναι νησί ειρήνης, δεν μπορεί παρά να εξετάσει σοβαρά τη πρόταση για τον πλήρη αφοπλισμό".

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού περί αφοπλισμού της Κύπρου και των νησιών του Αιγαίου.

    Ερωτηθείς, για το συσχετισμό του Κυπριακού με τα ελληνοτουρκικά, που επιχειρεί με την πρότασή του ο Τούρκος Πρωθυπουργός, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι για τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα, θα "πρέπει να τα δει με την Ελλάδα".

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις προκλητικές και απειλητικές δηλώσεις του Αρχηγού των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Ισμαίλ Χακί Καράνταγι, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι η κυπριακή κυβέρνηση αντιμετωπίζει με ψυχραιμία και σύνεση, "τον αλαζονικό τρόπο με τον οποίο θέλει να εμφανίζει τον τουρκικό στρατό, ως τον ισχυρότερο στρατό της περιοχής".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [06] Καταγγελίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στο ψευδοκράτος

    Λευκωσία, 15/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- To ψευδοκράτος αποτελεί κέντρο για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, δήλωσε ένας από τους ύποπτους για τα σκάνδαλα που συγκλονίζουν πρόσφατα την Τουρκία, τα οποία ήλθαν στην επιφάνεια από το επεισόδιο Σουσουρλούκ.

    Οπως είναι γνωστό, το επεισόδιο αφορά τη σύγκρουση δύο οχημάτων στην Τουρκία, πριν δύο περίπου μήνες, στο ένα από τα οποία, όπως αποκαλύφθηκε, επέβαιναν ένας βουλευτής του κόμματος της Τανσού Τσιλέρ, ένας αστυνομικός διευθυντής και ο Αμπτουλάχ Τσατλί, ένας καταζητούμενος για 18 χρόνια από την ΙΝΤΕΡΠΟΛ, ο οποίος ήταν μέλος της εξτρεμιστικής οργάνωσης "Γκρίζοι Λύκοι", με δράση στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Οι Τσατλί και ο αστυνόμος σκοτώθηκαν, ενώ ο βουλευτής τραυματίστηκε.

    Οπως γράφει η σημερινή "Χουριέτ" της Κωνσταντινούπολης, καταθέτοντας ενώπιον της διερευνητικής επιτροπής της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, για το επεισόδιο Σουσουρλούκ, ο υπαξιωματικός Αχμέτ Αλτιντάς δήλωσε ότι το ψευδοκράτος είναι κέντρο για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

    Ο Αλτιντάς κατέθεσε ότι ποσό 4,5 εκατομμυρίων δολαρίων, που ήταν προϊόν από εμπορία ναρκωτικών στην Κεντρική Ασία, μεταφέρθηκε μέσω Καζακστάν στην τράπεζα του καταδότη των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) Ταρίκ Ουμίτ.

    Η τράπεζα ονομάζεται First Merchant Bank (FMB) και βρίσκεται στο τουρκοκρατούμενο τμήμα της Κύπρου, λειτουργώντας ως υπεράκτια τράπεζα που δεν δέχεται καταθέσεις από Τ/Κ, αλλά μόνον ποσά που εμβάζονται από το εξωτερικό.

    Οπως αναφέρθηκε, ενώ η διεύθυνση διαμονής του Ουμίτ παραμένει άγνωστη και κανείς δε γνωρίζει πού βρίσκεται, αυτός συνεχίζει να είναι συνέταιρος στην τράπεζα, με 15%. Η τύχη του Ουμίτ αγνοείται από το 1995, όταν το αυτοκίνητό του βρέθηκε εγκαταλελειμμένο στην εθνική οδό του Τεκιρτάς.

    Η παράνομη τράπεζα ιδρύθηκε στις 10 Δεκεμβρίου του 1993, με κεφάλαιο 500 χιλιάδων δολαρίων και ο Ουμίτ μαζί με τον στενό του συνεργάτη, Ομούρ Οζτσελικ, είχαν το 40% των μετοχών της. Το άλλο 60% των μετοχών ανήκαν στο Βλαντιμίρ Κουμπάρεφ και την Ελενα Τόλσταϊτ, από τη Ρωσία.

    Τις μέρες που εξαφανίσθηκε ο Ουμίτ, οι Κουμπάρεφ και Τόλσταϊτ αναζητήθηκαν αλλά δε βρέθηκαν στη διεύθυνση που είχαν δηλώσει στην τράπεζα. Η διεύθυνση ήταν στη λεωφόρο Ουντάλτσοβα, στη Μόσχα.

    Εξάλλου το τουρκικό τηλεοπτικό πρόγραμμα "Αρένα" υποστήριξε ότι η First Merchant Bank και το Βατικανό διατηρούν παράνομες σχέσεις και αναφέρθηκε σε δοσοληψίες ύψους 5 δις δολαρίων.

    Η FMB καταχωρήθηκε στα μητρώα του λεγόμενου "εφόρου εταιρειών" του ψευδοκράτους με αύξοντα αριθμό 4727. Επικεφαλής της τράπεζας ήταν ο Γιαμάν Ναμλί. Στις 13 Δεκεμβρίου του 1996, το κεφάλαιό της ήταν 3 εκ. δολάρια.

    Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ΚΥΠΕ στις 16/2/1996, χρήματα που συγκεντρώνονταν για το Βατικανό από διάφορες χώρες της Ευρώπης, θα κατατίθονταν σ' αυτή την τράπεζα του ψευδοκράτους, σε εμβάσματα των 50 με 100 εκατομμυρίων δολαρίων, με προοπτική να φθάσουν τα 5 δις δολάρια.

    Στη συνέχεια, αυτά τα χρήματα θα μεταφέρονταν σε ξένες χώρες, εκτός Τουρκίας, χωρίς να γίνεται αναφορά στο Βατικανό.

    Τελικά, όμως, η συμφωνία δεν υλοποιήθηκε, το δε Βατικανό άλλαξε γνώμη την τελευταία στιγμή.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΠ/ΜΜ)

    [07] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 15/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
         Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          80.24 (-0.19)
    
         Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
         Τραπεζικοί Οργανισμοί                  89.65 (-0.28)
         Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    72.32 (-0.04)
         Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                56.66 (+0.51)
         Βιομηχανικές Εταιρείες                 80.27 (+0.53)
         Τουριστικές Επιχειρήσεις               69.92 (+0.07)
         Εμπορικές Εταιρείες                    60.51 (-0.31)
         Αλλες Εταιρείες                        64.69 (-2.28)
    
         Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 451021.740
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [08] ΥΠΕΞ: Η απάντηση στις ανησυχίες για τους εξοπλισμούς είναι η αποστρατικοποίηση

    Λευκωσία, 15/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Είναι ξεκάθαρο ότι το 1997 είναι μια κρίσιμη χρονιά για την Κύπρο, επανέλαβε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών, Αλέκος Μιχαηλίδης, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση εκτιμά πως η ουσιαστικότερη εμπλοκή των ΗΠΑ στο Κυπριακό θα αρχίσει στις αρχές Μαρτίου.

    Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της Διημερίδας της Κίνησης Πολιτικού Εκσυγχρονισμού με θέμα "Ελληνισμός, Τουρκία, Ευρώπη: Το Κρίσιμο 1997", ο ΥΠΕΞ δήλωσε ότι το '97 είναι η χρονιά στην οποία ολοκληρώνεται η Διακυβερνητική Διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και η Κύπρος εισέρχεται στο τελικό στάδιο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις, ο κ. Μιχαηλίδης δήλωσε ότι η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς Ντενκτάς δε δίστασαν να αρπάξουν την ευκαιρία της συμφωνίας για την αγορά του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-300 και να αρχίσουν τις απειλές και τους εκβιασμούς.

    "Η ερμηνεία που δίνουμε σε όλες αυτές τις προκλήσεις είναι ότι η Τουρκία βλέπει το κλιμακούμενο διεθνές ενδιαφέρον για προώθηση λύσης του Κυπριακού, και θέλει με κάθε τρόπο να το αποθαρρύνει ή και να το εμποδίσει, είπε.

    Ωστόσο, πρόσθεσε η κυβέρνηση δε θα υποκύψει σ' αυτούς τους εκβιασμούς, αφού έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η απάντηση στις ανησυχίες για τους εξοπλισμούς είναι η πρόταση του Προέδρου Κληρίδη για αποστρατικοποίηση.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.03 run on Wednesday, 15 January 1997 - 22:12:43 UTC