Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 97-01-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ Υποστήριξη Κληρίδη - Ντενκτάς σε περαιτέρω μέτρα στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός
  • [02] Πέθανε ο Κώστας Παπαδήμας
  • [03] Κληρίδης: Καμία συμφωνία δεν έγινε για το στρατιωτικό διάλογο
  • [04] Τριανταδύο μετασεισμικές δονήσεις από χθες
  • [05] Διευκρινήσεις Κασουλίδη για S-300 και στρατιωτικό διάλογο
  • [06] Η πρόταση των ΗΠΑ στη συνάντηση Σημίτη - Κληρίδη
  • [07] Θέμα ουσίας η παραμονή στον ΟΗΕ
  • [08] Ικανοποίηση για το ρωσικό ενδιαφέρον
  • [09] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [10] Ροκοζέφσκι: η πολιτική βούληση παίζει καθοριστικό ρόλο στον στρατιωτικό διάλογο Οχι δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για εφαρμογή των προτάσεων του ΟΗΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ

  • [01] Υποστήριξη Κληρίδη - Ντενκτάς σε περαιτέρω μέτρα στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός

    Oυάσινγτον, 14/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς εξέφρασαν πλήρη υποστήριξη στην εφαρμογή του πακέτου των Ηνωμένων Εθνών αναφορικά με περαιτέρω μέτρα για μείωση του κινδύνου επεισοδίων κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός.

    Ο κ. Μπερνς αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε ο Διευθυντής του Γραφείου Νοτιοευρωπαϊκών Υποθέσεων στο αμερικανικό ΥΠΕΞ Κέρι Κάβανο με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ντενκτάς.

    Οπως ανέφερε ο κ. Μπερνς, ο κ. Κάβανο πιστεύει ότι οι συναντήσεις αυτές ήταν "πολύ χρήσιμες και θετικές". Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι ο κ. Κάβανο "ξεκαθάρισε την άποψη των ΗΠΑ ότι η πρόσφατη απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να προμηθευτεί ρωσικούς πυραύλους στο μέλλον ήταν λάθος και ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν αντίθετες σε αυτή την αγορά".

    Ταυτόχρονα ο κ. Κάβανο, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο κ. Μπερνς, "τόνισε τη σαφή αντίθεση των ΗΠΑ σε ορισμένες επιθετικές δηλώσεις την τουρκικής κυβέρνησης."

    Ο εκπρόσωπος είπε ότι ο κ. Κάβανο στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη κατάφερε να πάρει συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις ότι κανένα μέρος των αντιαεροπορικού συστήματος S-300 δεν θα παραδοθεί στην Κύπρο στους επόμενους 16 μήνες.

    Ο κ. Κάβανο συζήτησε με τον Πρόεδρο Κληρίδη και το Ραούφ Ντενκτάς περαιτέρω βήματα για να μειωθεί ο κίνδυνος επεισοδίων κατά μήκος των γραμμής κατάπαυσης του πυρός. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο "και ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο κ. Ντενκτάς συμφώνησαν να δώσουν την πλήρη υποστήριξή τους στην άμεση εφαρμογή του πακέτου μέτρων που προτάθηκε από τον ΟΗΕ".

    Αυτά τα μέτρα, σύμφωνα με τον κ. Μπερνς, περιλαμβάνουν "περαιτέρω μη επάνδρωση θέσεων κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός, τη απογέμιση των όπλων, και την υιοθέτηση ενός κώδικα επαφής ο οποίος καθιστά σαφές ότι πυρά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο σε περιπτώσεις απειλής της ζωής".

    Ενα από τα θέματα συζήτησης ήταν και αυτό του μορατόριουμ των πτήσεων ελληνικών και τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο.

    Για τα θέμα αυτό ο κ. Μπερνς ανέφερε ότι θα συζητηθεί περαιτέρω από τον κ. Κάβανο στην Αθήνα και στην Αγκυρα.

    Οπως επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ από τις συζητήσεις που είχε με την κυπριακή κυβέρνηση κατάλαβε "ότι η τοποθέτηση των πυραύλων θα πάρει περίπου 16 έως 18 μήνες ή περισσότερο από την ημέρα αγοράς."

    Σύμφωνα με τον κ. Μπερνς "αυτή είναι μια πολύ καλή και λογική κίνηση από την πλευρά της κυπριακής κυβέρνησης, να δεσμευθεί, για να μας δώσει το χρόνο αντίδρασης έτσι ώστε η τουρκική κυβέρνηση να καταλάβει ότι δεν υπάρχει ανάγκη διόγκωσης του τι συνέβη εδώ και ότι η τουρκική κυβέρνηση ίσως βάλει τον εαυτό της σε μια λογική συζήτηση αυτών των θεμάτων, σε αντίθεση με μερικές δηλώσεις που έγιναν από τους Υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας την περασμένη εβδομάδα."

    Τέλος, όταν ο κ. Μπερνς ερωτήθηκε από το ΚΥΠΕ εάν οι ΗΠΑ σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν το θέμα των πυραύλων ως διαπραγματευτικό χαρτί στη μελλοντική πρωτοβουλία τους για το Κυπριακό, απάντησε: "Νομίζω γνωρίζετε ότι οι ΗΠΑ θα είναι δραστήριες διπλωματικά το 1997 στην Κύπρο".

    "Πρόκειται να αντιμετωπίσουμε όλα τα θέματα ως μεσολαβητής καλής πίστης, μεσολαβητής και αντικειμενικός συνεταίρος για όλους. Δεν μπορώ να προβλέψω συγκεκριμένα ποια θα είναι τα συστατικά οποιουδήποτε αμερικανικού προγράμματος εκτός από το ότι σκοπεύουμε να διαθέσουμε αρκετό μέγεθος διπλωματικών προσπαθειών στην επίλυση αυτής της παρεξήγησης και στην πραγματικότητα στην προσπάθεια να υπάρξει πρόοδος στο ευρύτερο ερώτημα για ειρήνη στην Κύπρο".

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΓΠ)

    [02] Πέθανε ο Κώστας Παπαδήμας

    Λευκωσία, 14/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Πέθανε πριν από λίγο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας (ΓΝΛ) ο πρώην Πρέσβης Κώστας Παπαδήμας, ο οποίος υπέστη χθες το πρωί εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ βρισκόταν στο γραφείο του.

    Ο κ. Παπαδήμας είχε μεταφερθεί αρχικά στο Νοσοκομείο Λεμεσού, όπου διαγνώσθηκε εγκεφαλική αιμορραγία, λόγω ρήξης ανευρύσματος.

    Μετά τη παροχή των πρώτων βοηθειών, ο κ. Παπαδήμας μεταφέρθηκε στο Νευροχειρουργικό Τμήμα του ΓΝΛ, όπου τοποθετήθηκε σε αναπνευστήρα.

    Λόγω του θανάτου του κ. Παπαδήμα, ο Δημοκρατικός Συναγερμός ανακοίνωσε ότι αναβάλλεται η προγραμματισμένη για σήμερα Πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση του κόμματος.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΠ)

    [03] Κληρίδης: Καμία συμφωνία δεν έγινε για το στρατιωτικό διάλογο

    Λευκωσία, 14/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Καμία συμφωνία δεν έχει γίνει για το στρατιωτικό διάλογο, μεταξύ στρατιωτικών της Εθνικής Φρουράς και των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων, πέραν από εκείνη που υπήρχε.

    Στη δήλωση αυτή προέβη σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, σχολιάζοντας τις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του Αμερικανού αξιωματούχου Κέρι Κάβανο, ότι εξασφάλισε την πλήρη υποστήριξη κι από τις δύο πλευρές για γρήγορη και άμεση εφαρμογή των προτάσεων του ΟΗΕ.

    Ο στρατιωτικός διάλογος, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Κληρίδης, θα συνεχισθεί με βάση αυτά που προβλέπει το σχετικό ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών.

    Δηλαδή, εξήγησε, να διευκρινιστούν οι όροι εμπλοκής, να εξευρεθεί τρόπος που θα διασφαλίζει ότι κι οι δύο πλευρές δεν θα φέρουν ένσφαιρα όπλα, να απομακρυνθούν από τη νεκρή ζώνη οποιαδήποτε ναρκοπέδια και να συνεχισθεί η συζήτηση του θέματος της απαγκίστρωσης εκεί όπου κι οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι αυτό μπορεί να γίνει.

    Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέστησε σαφές ότι η κατάσταση γύρω από το θέμα της εγκατάστασης του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-300, δεν έχει καθόλου διαφοροποιηθεί με την έλευση του κ. Κάβανο στην Κύπρο.

    Αφού παρατήρησε ότι γίνεται πολύς θόρυβος από μερίδα του Τύπου, ότι δεχθήκαμε να καθυστερήσει η εγκατάσταση του S-300 για δεκαέξι μήνες, σημείωσε ότι κάτι τέτοιο είναι εντελώς ανυπόστατο.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης σημείωσε ότι, παρά τις προσπάθειες που κάναμε με τη Ρωσία όπως το S-300 παραδοθεί νωρίτερα, μας λέχθηκε ότι το νωρίτερο ήταν μέσα σε δεκαέξι μήνες.

    Οταν ο κ. Κάβανο, πρόσθεσε, είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι η έλευση του συστήματος, κατά την περίοδο που θα αναπτύσσεται η αμερικανική πρωτοβουλία, μπορεί να αποτελέσει αρνητικό στοιχείο, αυτό που είπαμε ήταν ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει γιατί θα αρχίσουμε να παραλαμβάνουμε τους αντιαεροπορικούς πυραύλους ύστερα από δεκαέξι μήνες.

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΓΠ)

    [04] Τριανταδύο μετασεισμικές δονήσεις από χθες

    Λευκωσία, 14/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Τριανταδύο μετασεισμικές δονήσεις έχει καταγράψει ο Σεισμολογικός Σταθμός Μαθιάτη από τις 1.00 χθες το απόγευμα μέχρι τις 8.00 σήμερα το πρωί.

    Αυτό αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, σημειώνοντας ότι η μετασεισμική αυτή εξέλιξη, η οποία εντάσσεται στη μετασεισμική ακολουθία του μεγάλου σεισμού της 9ης περασμένου Οκτωβρίου, συνεχίζει να είναι ομαλή.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι είκοσι μετασεισμοί ήταν κάτω από τους 3.0 βαθμούς στην κλίμακα Ρίχτερ, οι οκτώ ήταν μεταξύ 3.0 και 3.9 βαθμών, οι τρεις μεταξύ 4.0 και 4.9 βαθμών και ο ένας 4.8 στην κλίμακα Ρίχτερ. Αυτός, προστίθεται, σημειώθηκε χθες στις 8.16 το βράδυ κι έγινε αισθητός στη Λεμεσό.

    Από τις 9 Οκτωβρίου, που σημειώθηκε ο μεγάλος σεισμός των 6.3 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 1640 μετασεισμικές δονήσεις μεγέθους μεταξύ 2.0 και 5.8 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΓΠ)

    [05] Διευκρινήσεις Κασουλίδη για S-300 και στρατιωτικό διάλογο

    Λευκωσία, 14/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Τρία σημεία που αφορούν στις χθεσινές συνομιλίες στη Λευκωσία του Διευθυντή του Γραφείου Νοτιοευρωπαϊκών Υποθέσεων Κέρι Κάβανο, ξεκαθάρισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Κασουλίδης ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία η οποία υπεγράφη με τη Ρωσία για το αντιαεροπορικό αντιπυραυλικό σύστημα S-300 προβλέπει ότι η παράδοση θα γίνει όχι ενωρίτερα των 16 μηνών, και τόνισε ότι αυτό το γεγονός πληροφόρησε χθες τον κ. Κάβανο, ο Πρόεδρος Κληρίδης. Συμπλήρωσε ότι η δήλωση για τους 16 μήνες "δεν έγινε για χάριν κανενός" και ότι αποτελεί όρος της συμφωνίας.

    Απαντώντας σε σημερινές επικρίσεις του Προέδρου της ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη ότι η κυβέρνηση υπαναχώρησε στο θέμα των S-300, ο κ. Κασουλίδης αποκάλυψε ότι κατά τις διαπραγματεύσεις, ο ίδιος ο Πρόεδρος Κληρίδης ζήτησε επίσπευση και οι Ρώσοι απάντησαν ότι το σύστημα δεν μπορεί να παραδοθεί νωρίτερα. Σε ερώτηση εάν ο Πρόεδρος Κληρίδης έλαβε μέρος στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Κασουλίδης απάντησε "σε κάποιο στάδιο, ναι".

    Οσον αφορά στο στρατιωτικό διάλογο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι "ο Πρόεδρος Κληρίδης εξεδήλωσε την πρόθεσή του να βοηθήσει ώστε ο στρατιωτικός διάλογος να μπορέσει να προχωρήσει".

    "Επαναβεβαιώθηκε κατευθείαν προς τον Αμερικανό αξιωματούχο η πολιτική βούληση", πρόσθεσε, τονίζοντας ότι πρόκειται για διάλογο καθαρά τεχνικής φύσεως, τα οποία χειρίζονται οι στρατιωτικοί. "Εφόσον αυτή τη στιγμή χρειάζεται κάποια πολιτική παρέμβαση για να το βοηθήσει να προχωρήσει, αυτή θα γίνει", συμπλήρωσε ο κ. Κασουλίδης.

    Για το θέμα της απαγόρευσης των πτήσεων ελληνικών και τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από την Κυπριακή Δημοκρατία για μία χρονική περίοδο, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης "αποδέχθηκε να ξαναρχίσει η εξέταση του θέματος".

    Επιβεβαιώνοντας σχετικά δημοσιεύματα, ο κ. Κασουλίδης είπε στο πλαίσιο της προσπάθειας διευκόλυνσης της έναρξης συνομιλιών, η Κυπριακή Δημοκρατία θα δηλώσει την πρόθεσή της για αποφυγή των υπερπτήσεων επί του κυρίαρχου εδάφους της στις ΗΠΑ, εφόσον η κυβέρνηση των ΗΠΑ "εξασφαλίσει το ίδιο από τουρκικής πλευράς και εξασφαλίσει ότι δε θα υπάρχει κανένα δικαίωμα παραβίασης".

    Σημείωσε ότι αυτό που αλλάζει από τη συζήτηση του θέματος στη Λισσαβώνα είναι ότι "φαίνεται ότι δε θα υπάρξει καμία παραβίαση από κανένα αφού θα είναι προς τις ΗΠΑ που θα δοθούν οι διαβεβαιώσεις".

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς μίλησε περί "συμφωνίας", στο θέμα του στρατιωτικού διαλόγου, ο κ. Κασουλίδης την απέδωσε σε "παρανόηση στην ενημέρωση". Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η θέση που διατύπωσαν ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς ότι "θα βοηθήσουν ώστε να προχωρήσει ο στρατιωτικός διάλογος σε ευτυχή κατάληξη, (του) επιτρέπει (στον κ. Μπερνς) να εκφράζει αισιοδοξία επί του θέματος". Πρόσθεσε ότι ο ίδιος δε διαφωνεί μ' αυτό.

    Ο Εκπρόσωπος παρατήρησε ότι στη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον κ. Κάβανο "δεν έγινε συζήτηση επί του περιεχομένου των τριών επικεφαλίδων που αφορούν το στρατιωτικό διάλογο".

    Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι δε θα μιλούσαμε περί της ύπαρξης "διαλόγου", υπό του ΟΗΕ, εάν οι προτάσεις τίθονταν για να γίνουν αποδεκτές ή για να απορριφθούν. Στη συνέχεια, παρέπεμψε σε δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη επί του θέματος του στρατιωτικού διαλόγου, νωρίτερα σήμερα.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι ο διάλογος είναι εκ του σύνεγγυς και διεξάγεται μέσω των εκπροσώπων της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο. Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταλήξει "το συντομότερο δυνατό".

    Οπως είπε ο κ. Κασουλίδης, την ερχόμενη βδομάδα ο Πρόεδρος Κληρίδης θα έχει συνάντηση με την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς, επί του θέματος, σημειώνοντας ότι η συνάντηση δεν μπορεί να διεξαχθεί νωρίτερα λόγω της απουσίας του Αντιστράτηγου Βορβολάκου και γιατί και ο Πρόεδρος αναχωρεί για την Αθήνα.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου θα διαφανούν οι προοπτικές επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [06] Η πρόταση των ΗΠΑ στη συνάντηση Σημίτη - Κληρίδη

    Λευκωσία, 14/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Η πρόταση των Αμερικανών για απαγόρευση των πτήσεων ελληνικών και τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο, θα απασχολήσει τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη την ερχόμενη Παρασκευή το απόγευμα, στην Αθήνα.

    Οπως δήλωσε ο Πρόεδρος Κληρίδης, στη συνάντηση θα συζητηθούν "οι μελλοντικοί χειρισμοί του κυπριακού προβλήματος".

    "Φυσικά", πρόσθεσε, "ένα από αυτά τα θέματα, που είναι ανάγκη να εξεταστεί, είναι κι αυτό του μορατόριουμ, εφόσον οι ΗΠΑ επανέρχονται σ' αυτό υπό άλλη μορφή, υπό την έννοια του ότι δε θα είναι διαρκείας", είπε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχωρεί από την Κύπρο για την Αθήνα την Πέμπτη το απόγευμα και επιστρέφει το Σάββατο.

    (ΚΥΠΕ/MA/ΓΠ)

    [07] Θέμα ουσίας η παραμονή στον ΟΗΕ

    Λευκωσία, 14/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης διαβεβαίωσε και πάλι σήμερα ότι για την κυβέρνηση αποτελεί "θέμα ουσίας" η παραμονή του κυπριακού προβλήματος στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

    Η κυβέρνηση θεωρεί το θέμα αυτό ουσιώδες, λόγω της ανάγκης να διατηρηθεί η οντότητα και η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, δύο παράγοντες που αγγίζουν την ουσία του κυπριακού προβλήματος.

    "Αυτό", είπε ο κ. Κασουλίδης, "αποτελεί κύριο μέλημα της κυβέρνησης". Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι ταυτόχρονα, όμως, "ζητούμε και ελπίζουμε ότι θα έχουμε, τη βοήθεια των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, με το δικό τους τρόπο, στις προσπάθειες του Γ.Γ. του ΟΗΕ".

    Πρόσθεσε ότι μπορούμε να δεχτούμε τη βοήθεια άλλων σε "ορισμένα θέματα, τα οποία δε θα αλλοιώνουν το ζήτημα αυτό" (της οντότητας).

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [08] Ικανοποίηση για το ρωσικό ενδιαφέρον

    Λευκωσία, 14/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Ικανοποίηση για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ρωσίας για το Κυπριακό, εξέφρασε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, ο οποίος του μετέφερε απαντητικό μήνυμα του Ρώσου ΥΠΕΞ Γεβγκένι Πριμακόφ, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε ικανοποίηση για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του κ. Πριμακόφ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [09] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 14/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
         Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          80.39 (+0.06)
    
         Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
         Τραπεζικοί Οργανισμοί                  89.90 (+0.03)
         Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    72.35 (+1.39)
         Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                56.37 (+0.39)
         Βιομηχανικές Εταιρείες                 79.85 (+0.47)
         Τουριστικές Επιχειρήσεις               69.87 (-1.38)
         Εμπορικές Εταιρείες                    60.70 (+0.33)
         Αλλες Εταιρείες                        66.20 (-0.41)
    
         Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 383699.060
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [10] Ροκοζέφσκι: η πολιτική βούληση παίζει καθοριστικό ρόλο στον τρατιωτικό διάλογο Οχι δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για εφαρμογή των προτάσεων του ΟΗΕ

    Λευκωσία, 14/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Δεν έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για εφαρμογή των προτάσεων του ΟΗΕ για επέκταση της συμφωνίας απαγκίστρωσης, απαγόρευση ένσφαιρων πυρών, και επιβολή κώδικα συμπεριφοράς εντός της νεκρής ζώνης.

    Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος της ΟΥΝΦΣΥΠ, Βαλτεμάρ Ροκοζέφσκι, υπογραμμίζοντας ότι οι στρατιωτικοί δεν ενεργούν αυτόνομα και ότι η πολιτική βούληση παίζει καθοριστικό ρόλο στο στρατιωτικό διάλογο.

    Ωστόσο, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ εξέφρασε την άποψη ότι σύντομα θα διαφανεί πρόοδος στο στρατιωτικό διάλογο.

    Ο Εκπρόσωπος του ΟΗΕ κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του Διευθυντή για θέματα Νοτίου Ευρώπης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κέρι Κάβανο, ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων έχουν εκφράσει την πλήρη υποστήριξή τους για άμεση εφαρμογή του πακέτου προτάσεων του ΟΗΕ.

    "Αυτό θα διαφανεί. Σίγουρα οι στρατιωτικοί δεν ενεργούν αυτόνομα. Οταν υπάρξει η πολιτική βούληση, και οι δύο πλευρές γνωρίζουν τα υπό συζήτηση θέματα, θα μπορέσουμε να σμικρύνουμε τη διαφορά και να επιτευχθεί ο τελικός στόχος", ανέφερε.

    Στο μεταξύ, ανέφερε ότι ο στρατιωτικός διάλογος συνεχίζεται με τις δύο πλευρές να παραθέτουν τις θέσεις τους και να υποδεικνύουν τις προτεραιότητες τους, που σε αρκετές περιπτώσεις διαφέρουν.

    Για το λόγο αυτό επεσήμανε είναι που ο ΟΗΕ επιμένει στο πακέτο των προτάσεων του. "Η πρόοδος που έχουμε σημειώσει μέχρι τώρα ή που μπορούσαμε να σημειώσουμε δεν μας χαροποιεί, αλλά με τις πολιτικές διαβεβαιώσεις των δύο ηγετών πιστεύουμε ότι η διαδικασία αυτή θα επιταχυνθεί αισθητά και θα καταλήξουκε σε συμφωνία το συντομότερο δυνατό", δήλωσε ο κ. Ροκοζέφσκι.

    Οι επόμενες συναντήσεις της ειρηνευτικής δύναμης με την Εθνική Φρουρά και τον κατοχικό στρατό στο πλαίσιο του στρατιωτικού διαλόγου θα διεξαχθούν την Πέμπτη και την Παρασκευή αντίστοιχα.

    Ερωτηθείς για τη συνάντηση του Αναπληρωτή Ειδικοού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ με τον κ. Κάβανο, δήλωσε ότι οι δύο αξιωματούχοι έκαναν μια γενική συζήτηση γύρω από τα θέματα που φαίνεται να καθυστερούν την ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/KN/ΜΜ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.03 run on Tuesday, 14 January 1997 - 22:08:16 UTC