Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-01-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τι θα συζητήσουν Σημίτης-Κληρίδης
  • [02] Ο Ντενκτάς θεωρεί πολύ σημαντικό όπλο τους S-300
  • [03] Συνεργασία Κύπρου - Ρωσίας στον εμπορο-οικονομικό τομέα
  • [04] Στο τέλος Ιανουαρίου έρχεται ο Χαν "Δραματική αλλαγή" στο στρατιωτικό διάλογο
  • [05] Βασιλείου: Απαραίτητη η συμφωνία στο μορατόριουμ
  • [06] Ερχεται ο Κουκ, συνάντηση με Κληρίδη, προσπάθειες να δει Ντενκτάς στο Λήδρα Πάλλας
  • [07] Ρωσία: Ας αποδείξει η Τουρκία ότι ενδιαφέρεται για την ειρήνη στην Κύπρο

  • [01] Τι θα συζητήσουν Σημίτης-Κληρίδης

    Λευκωσία, 16/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Διάφορα σενάρια για αντιμετώπιση των εξελίξεων στο Κυπριακό με βάση το έγγραφο Ροζάκη-Κρανιδιώτη, και θέματα που αφορούν το στρατιωτικό διάλογο, το θέμα της αγοράς του ρωσικού αντιαεροπορικού αντιπυραυλικού συστήματος S-300 καθώς και η πρόταση των ΗΠΑ για απαγόρευση των υπερπτήσεων θα συζητηθούν στην Αθήνα κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης αναχωρεί για την Αθήνα σήμερα το απόγευμα και αύριο το απόγευμα θα έχει συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Θα επιστρέψει το Σάββατο.

    Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης είπε ότι η πρόσκληση για επίσκεψη στην ελληνική πρωτεύουσα έγινε ύστερα από αλλεπάλληλες συσκέψεις υπό τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας όπου καθορίστηκε, από ελληνικής πλευράς, ένα εσωτερικό ενδοκυβερνητικό έγγραφο στο οποίο προβλέπονται διάφορα σενάρια που αφορούν στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    Κατά τις συνομιλίες στην Αθήνα, ανέφερε ο κ. Κασουλίδης, θα συζητηθούν με τον Πρόεδρο Κληρίδη διάφοροι τρόποι αντίδρασης σε τέτοιου είδους σενάρια. Ο Εκπρόσωπος είπε ότι ήδη έχει προηγηθεί μνημόνιο του Προέδρου Κληρίδη το οποίο απετέλεσε τη βάση πάνω στην οποία το ελληνικό ΥΠΕΞ ετοίμασε το γνωστό έγγραφο Ροζάκη-Κρανιδιώτη.

    Αυτό, πρόσθεσε, είναι το κύριο θέμα της επίσκεψής μας στην Αθήνα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι ακόμα δεν ξεκαθάρισε αν το έγγραφο Ροζάκη-Κρανιδιώτη ήταν ενδοκυβερνητικό έγγραφο για προετοιμασία της ελληνικής κυβέρνησης για την συνάντηση της Αθήνας.

    Σημείωσε παράλληλα ότι σημασία έχει τί θα λεχθεί στη συνάντηση και πώς οι δύο πλευρές θα ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις για το τί "μέλλει γενέσθαι" στους προσεχείς μήνες στο θέμα των πολιτικών προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού.

    Σχολιάζοντας δηλώσεις για το θέμα της εγκατάστασης ή μή των ρωσικών πυραύλων στην Κύπρο, ο κ. Κασουλίδης επανέλαβε ότι οι πύραυλοι έχουν παραγγελθεί για να έρθουν και σημείωσε ότι θα συζητηθούν τρόποι αντιμετώπισης των διαφόρων αντιδράσεων, είτε στην Τουρκία είτε στο εξωτερικό.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ακόμα ότι κατά τις συζητήσεις στην Αθήνα θα γίνει αναφορά στις τρέχουσες εξελίξεις, όπως το θέμα των πυραύλων, το θέμα του στρατιωτικού διαλόγου και το θέμα της απαγόρευσης των υπερπτήσεων.

    Οσον αφορά στο θέμα του στρατιωτικού διαλόγου, ο κ. Κασουλίδης εξήγησε ότι δεν θα γίνει λεπτομερής συζήτηση επί του θέματος αφού θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης του Προέδρου Κληρίδη με τους στρατιωτικούς στην Κύπρο.

    Είπε επίσης ότι θα γίνει αναφορά στην πρόταση να ξανανοίξει με την κυβέρνηση των ΗΠΑ συζήτηση για το κατά πόσο η κυπριακή κυβέρνηση θα αποφάσιζε να αποφύγει συμμετοχή πολεμικών αεροσκαφών σε ασκήσεις κατά τη διάρκεια που θα γίνονται προσπάθειες για πολιτική επίλυση του Κυπριακού στους προσεχείς μήνες με μάξιμουμ ημερομηνία το τέλος Αυγούστου, εκτός φυσικά αν σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος.

    Σε ερώτηση αν η κυπριακή κυβέρνηση έχει επίσημη τοποθέτηση της Αθήνας στο θέμα του μορατόριουμ, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι το θέμα παραμένει ανοικτό για να συζητηθεί και χρήζει από κοινού εξέτασης.

    Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει προκατειλημμένη θέση και εξήγησε ότι η θέση της κυβέρνησης θα εξαρτηθεί και από τις απόψεις που θα ακούσει στην Αθήνα.

    "Δεν γνωρίζω", είπε, "ποιά είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης ως κυβέρνηση", σημειώνοντας ότι αυτό είναι θέμα που θα συζητηθεί με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας.

    Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν υλοποίηση μέτρων για μείωση της έντασης, ο κ. Κασουλίδης απάντησε οι ΗΠΑ θεωρούν ότι θα ενθαρρυνθεί τρομερά η δική τους πρωτοβουλία και θα δημιουργήσει προϋποθέσεις επιτυχίας η πρωτοβουλία τους αν υπάρξουν κάποια μέτρα στην Κύπρο που στέλλουν το μήνυμα ότι οι πλευρές έχουν τη διάθεση να συνομιλήσουν σοβαρά.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [02] Ο Ντενκτάς θεωρεί πολύ σημαντικό όπλο τους S-300

    Λευκωσία, 16/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Ο Ραούφ Ντενκτάς χαρακτήρισε "απειλή" για τους Τουρκοκυπρίους το ρωσικό αντιαεροπορικό αντιπυραυλικό σύστημα S-300, υποστηρίζοντας ότι "δεν είναι αμυντικό όπλο" και ότι οι Τούρκοι στρατιωτικοί το θεωρούν πολύ σημαντικό όπλο το οποίο μπορεί να επηρεάσει την Τουρκία και όλη την περιοχή.

    Ο κατοχικός ηγέτης εξέφρασε τις θέσεις αυτές σε συνέντευξή του προς τον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό "ΑΝΤΕΝΝΑ", η οποία μεταδόθηκε σε δύο μέρη, χθες και προχθές, κατά την οποία επανέλαβε τις γνωστές αδιάλλακτες θέσεις του στο Κυπριακό.

    Ο Ντενκτάς υποστήριξε ότι η Ε/κ πλευρά θέλει το αντιπυραυλικό σύστημα για να προστατεύσει "το αεροδρόμιο που θα χρησιμοποιηθεί από την Ελλάδα", και ανέφερε ότι η Ε/κ πλευρά δεν έχει δικαίωμα να "δώσει βάσεις", όπως είπε, στην Ελλάδα, και υποστήριξε ότι αν οι πύραυλοι στρέφονται εναντίον της Τουρκίας, τότε η Αγκυρα έχει δίκαιο να αντιτίθεται.

    Η Ελλάδα, ισχυρίστηκε ο κατοχικός ηγέτης, προσπαθεί να ανατρέψει το ισοζύγιο δυνάμεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αναφορικά με την Κύπρο.

    Ο Ντενκτάς επανέλαβε τους ισχυρισμούς του ότι η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο "όταν η Ενωσις ήταν έτοιμη να πραγματοποιηθεί" και είπε ότι είναι έτοιμος να αποχωρήσει όταν λυθεί το Κυπριακό. Εάν τα τουρκικά στρατεύματα φύγουν προηγουμένως, υποστήριξε, τότε οι Ε/Κ θα επιτεθούν στους Τ/Κ και "θα τους πετάξουν στη θάλασσα", κατά την έκφρασή του.

    Οσον αφορά στο θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, για άλλη μια φορά ο Ντενκτάς προέβαλε τον ανυπόστατο ισχυρισμό ότι "δεν υπάρχει μία Κύπρος για να γίνει μέλος της ΕΕ. Είτε το αναγνωρίζετε είτε όχι", πρόσθεσε προκλητικά, "υπάρχουν δύο κράτη στην Κύπρο".

    Επανέλαβε επίσης τον ισχυρισμό του ότι η Κύπρος δε μπορεί να συμμετέχει σε ενώσεις κρατών "αν δεν είναι παρούσες και οι δύο μητέρες πατρίδες".

    Σε παρατήρηση ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Κύπρος να γίνει μέλος της ΕΕ στο εγγύς μέλλον, ο Ντενκτάς επανέλαβε την τουρκική απειλή ότι σε μια τέτοια περίπτωση οι Τ/Κ "θα κάνουν την ίδια συμφωνία με την Τουρκία".

    Σχολιάζοντας την κατάσταση στο Αιγαίο, ο Ντενκτάς προσπάθησε να παρουσιαστεί ως ειρηνιστής, και, παραμερίζοντας την πραγματικότητα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι Ελλάδα και Τουρκία "πρέπει να αναρωτηθούν πώς μπορούν από κοινού να εκμεταλλευθούν τον πλούτο του Αιγαίου και για τις δύο χώρες".

    "Να υπάρχει ειρήνη γιατί Ελληνες και Τούρκοι είναι υποχρεωμένοι από τη μοίρα να είναι γείτονες και πρέπει να προσπαθήσουν να είναι καλοί γείτονες και να εκτμεταλλεύονται ο ένας τις δυνατότητες του άλλου", συμπλήρωσε.

    Σε μια τελευταία ερώτηση εάν δεν ήλθε ο καιρός να λυθεί το Κυπριακό, ο Ντενκτάς εξέφρασε τη γνωστή του θέση ότι "θα λυθεί εύκολα αν οι Ε/Κ εγκαταλείψουν την ιδέα να κάνουν την Κύπρο ένα ελληνικό κράτος".

    (ΚΥΠΕ/MA/ΓΠ)

    [03] Συνεργασία Κύπρου - Ρωσίας στον εμπορο-οικονομικό τομέα

    Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΗ ΡΩΣΙΑ

    Λευκωσία, 16/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστόδουλου και ο Πρέσβης της Ρωσίας στη Λευκωσία, Γκεόρκι Μουράτοφ, συζήτησαν σήμερα θέματα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον εμπορο- οικονομικό τομέα.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντησή τους, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι συζητήθηκε επίσης η επικείμενη επίσκεψή του στη Ρωσία τον Απρίλη για την υπογραφή συμφωνίας της αμοιβαίας προώθησης και προστασίας των επενδύσεων για την ανάπτυξη της περιοχής του Κρασνοτάρ.

    Γι' αυτή τη συμφωνία έγινε ήδη προεργασία, όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει και συνεργασία της Ευρωπαικής Τράπεζας Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης.

    Οσον αφορά στον τρόπο εξόφλησης των αντιαεροπορικών πυραύλων S-300, o Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι γι' αυτά τα θέματα έγινε ήδη συμφωνία.

    Ο Πρέσβης της Ρωσίας ανέφερε ότι συζητήθηκαν εμπορο-οικονομικά θέματα και έγινε προετοιμασία για την επίσκεψη του Υπουργού Οικονομικών στη Ρωσία τόσο για τη συμφωνία επενδύσεων καθώς και για άλλα οικονομικά θέματα.

    Επίσης ο κ. Μουράτοφ δήλωσε ότι η συνεργασία Κύπρου-Ρωσίας στον εμπορο- οικονομικό τομέα αναπτύσσεται πολύ θετικά με προοπτικές για περαιτέρω συνεργασία, η οποία θα καλύψει όχι μόνο το Αιγαίο αλλά και τη Μαύρη Θάλασσα, όπου υπάρχει πολιτιστική σύνδεση με τον Ελληνισμό.

    Οσον αφορά στους αντιαεροπορικούς πυραύλους, ο Ρώσος διπλωμάτης ανέφερε ότι το συμβόλαιο θα τηρηθεί ως έχει. Απέφυγε να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Αμερικανού αξιωματούχου Κέρι Κάβανο ότι δε θα εγκατασταθεί το σύστημα S-300 στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΣΓ/ΓΠ)

    [04] Στο τέλος Ιανουαρίου έρχεται ο Χαν "Δραματική αλλαγή" στο στρατιωτικό διάλογο

    ΕΠΕΙΓΟΝ

    Λευκωσία, 16/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Φθάνει στην Κύπρο το τέλος Ιανουαρίου για περίπου μια βδομάδα ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Χαν Σουγκ Τζου σε μια προσπάθεια προώθησης της ειρηνευτικής διαδικασίας με σκοπό την έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ, ύστερα από μαρκά συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, που διήρκησε 90 λεπτά.

    Ο κ. Χαν έρχεται στις 29 Ιανουαρίου και θα παραμείνει στην Κύπρο μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου για εντατικές διαβουλεύσεις.

    Μετά την Κύπρο θα επισκεφθεί την Αθήνα και στη συνέχεια την Αγκυρα. Ο κ. Φεϊσέλ είπε επίσης ότι αναμένει σύντομα "δραματική αλλαγή" στις θέσεις των δύο πλευρών αναφορικά με το στρατιωτικό διάλογο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [05] Βασιλείου: Απαραίτητη η συμφωνία στο μορατόριουμ

    Λευκωσία, 16/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Απαραίτητη θεωρεί τη συμφωνία για το θέμα του μορατόριουμ στις πτήσεις ελληνικών και τουρκικών μαχητικών πάνω από την Κύπρο και την επιτυχή ολοκλήρωση του στρατιωτικού διαλόγου, ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση που είχε μαζί με τον Αντιπρόεδρο του κόμματος Μιχάλη Παπαπέτρου, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, σήμερα το πρωί, ο κ. Βασιλείου τόνισε ότι έχει τεράστια σημασία να μετατοπιστεί το κέντρο βάρους της διαδικασίας από το στρατιωτικό, όπως είναι σήμερα, στο πολιτικό επίπεδο και να προχωρήσει η πρωτοβουλία για ουσιαστικό διάλογο.

    "Αυτά είναι τα ελάχιστα βήματα που πρέπει να γίνουν αυτή τη στιγμή", είπε, "για να μπορέσει να μπει ο πολιτικός διάλογος πάνω σε μια πιο σωστή βάση". Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων εξέφρασε τη διαφωνία του με τη θέση ότι συμφωνία στο μορατόριουμ υποσκάπτει την αμυντική συνεργασία με την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι η επιτυχής ολοκλήρωση του στρατιωτικού διαλόγου "κάθε άλλο παρά θα αυξήσει τους κινδύνους για την πλευρά μας".

    Ερωτηθείς αν έχει εκλείψει η ένταση των τελευταίων δύο εβδομάδων, ο κ. Βασιλείου ανέφερε ότι υπάρχουν "σημεία ότι πάει να εκλείψει", προσθέτοντας ότι "θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα τηρήσουμε και από τη στάση που θα τηρήσει η τουρκική πλευρά", στο θέμα του στρατιωτικού διαλόγου και των υπερπτήσεων. Πρόσθεσε ότι η κατάσταση δεν επιτρέπει εφησυχασμό και εξέφρασε τις ανησυχίες του. "Ολοι έχουμε κάθε λόγο να ανησυχούμε για τις εξελίξεις και γι' αυτό το λόγο πρέπει να δώσουμε προς τα έξω ξεκάθαρα το μήνυμα, ότι ενώ διατηρούμε το δικαίωμα για την ενίσχυση της άμυνάς μας, επιμένουμε στην πολιτική διαδικασία.

    Ο κ. Βασιλείου είπε ότι, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες η συμφωνία που υπεγράφη προνοούσε τους 16 μήνες για την παράδοση των S-300. Ανέφερε ότι για την απόφαση αγοράς των S-300 θα έπρεπε να είχε συγκληθεί σε ειδική συνεδρία το Εθνικό Συμβούλιο.

    Ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών σημείωσε επίσης εμφαντικά, ότι ούτε το μέλλον του Ελληνισμού, ούτε ο στόχος για την επανένωση της Κύπρου, δεν θα επιτευχθεί μέσα από μια πολεμική αναμέτρηση με την Τουρκία, αλλά μέσα από μια πολιτική διαδικασία.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [06] Ερχεται ο Κουκ, συνάντηση με Κληρίδη, προσπάθειες να δει Ντενκτάς στο Λήδρα Πάλλας

    Λονδίνο, 16/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Την ερχόμενη Δευτέρα φθάνει στην Κύπρο, για διήμερη επίσκεψη, ο σκιώδης Υπουργός Εξωτερικών του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ.

    Θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού και την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για να συναντηθεί στο Λήδρα Πάλας και με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Επιστρέφοντας στο Λονδίνο, ο κ. Κουκ θα μιλήσει την Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, μαζί με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του Εργατικού Κόμματος Τζον Πρέσκοτ, σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση για τους Κυπρίους του Λονδίνου.

    Την εκδήλωση διοργανώνει η Ελληνική Κυπριακή Αδελφότητα, σε συνεργασία με τα παραρτήματα του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, υπό την αιγίδα της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΚΚ/ΓΠ)

    [07] Ρωσία: Ας αποδείξει η Τουρκία ότι ενδιαφέρεται για την ειρήνη στην Κύπρο

    Λευκωσία, 16/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Ως απαράδεκτες αλλά και απερίσκεπτες, χαρακτηρίζει τις συνεχιζόμενες απειλές που εκτοξεύουν Τούρκοι αξιωματούχοι κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Γκενάτι Ταράσοφ.

    Ο Ρώσος αξιωματούχος σε σημερινή δήλωσή του στα ειδησεογραφικά πρακτορεία ΚΥΠΕ και ΝΟΒΟΣΤΙ επανέλαβε τη δέσμευση της χώρας του ότι στο χρονικό διάστημα που έχει συμφωνηθεί, όπως δηλαδή προβλέπεται στη συμφωνία Κύπρου - Ρωσίας, το πυραυλικό S-300 θα εγκατασταθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ο κ. Ταράσοφ έκανε τις δηλώσεις αυτές όταν κλήθηκε από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει δηλώσεις Τούρκων πολιτικών το τελευταίο 48ωρο αλλά και του Αμερικανού απεσταλμένου Κέρι Κάβανο, αναφορικά με την πώληση των S-300 από τη Ρωσία στην Κύπρο.

    Οπως τόνισε ο κ. Ταράσοφ καμμία διαφοροποίηση δεν πρόκειται να υπάρξει στη συμφωνία. Ταυτόχρονα ο Ρώσος αξιωματούχος κάλεσε την Τουρκία εάν όντως ενδιαφέρεται πραγματικά για την ειρήνη στην Κύπρο και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου να υιοθετήσει την πρόταση του Προέδρου Κληρίδη για πλήρη αποστρατικοποίηση της νήσου.

    Η πραγματοποίηση μιας τέτοιας πρότασης, είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Ταράσοφ, θα μπορούσε να λύσει μιας και διά παντώς τα προβλήματα στην Κύπρο.

    Η Μόσχα, κατά το Ρώσο αξιωματούχο, θεωρεί ότι η τουρκική πλευρά, θα βοηθούσε στη δημιουργία μιας νέας ελπίδας στην περιοχή, αν αντίκρυζε με σοβαρότητα την πρόταση του Προέδρου της Κύπρου, αντί να απειλεί "κατά τρόπο απαράδεκτο αλλά και απερισκέπτο την Κυπριακή Δημοκρατία".

    Πρόσθεσε ότι "η διαιώνιση μιας τεχνητής κρίσης και έντασης γύρω από το θέμα ουδόλως βοηθά την πολιτική σταθερότητα στην περιοχή".

    Ο Γκενάτι Ταράσοφ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Κέρι Κάβανο ότι η χώρα του εξακολουθεί να εναντιώνεται στην εγκατάσταση του αντιαεροπορικού συστήματος στην Κύπρο, σημείωσε πως ο πραγματικός λόγος των αμερικανικών ενστάσεων είναι ότι η Μόσχα ισχυροποιεί σταδιακώς τη θέση της στην παγκόσμια εμπορία στρατιωτικού υλικού. Η Μόσχα, σημείωσε χαρακτηριστικά, δεν "πανικοβάλλεται" όταν οι ΗΠΑ προμηθεύουν με τεράστιες ποσότητες στρατιωτικού υλικού χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ ή χώρες της Λατινικής Αμερικής.

    Ο κ. Ταράσοφ διερωτήθηκε πού στοχεύει ο "πανικός και ο θόρυβος" των ΗΠΑ και άλλων χωρών της Δύσης αλλά και προς τί όλο αυτό "το παιχνίδι νεύρων", κατά την έκφρασή του, γύρω από τη συμφωνία για τους πυραύλους.

    (ΚΥΠΕ/XΓ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.03 run on Thursday, 16 January 1997 - 14:27:25 UTC