Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-12-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org,cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αμερικανική υποχώρηση στις προτάσεις για μορατόριουμ πτήσεων
  • [02] Ντε Λιπκοφσκί: Η λύση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ
  • [03] Πρόεδρος Κληρίδης: δεν δεχόμεθα έλεγχο των εξοπλισμών μας από την Τουρκία
  • [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [05] Κασουλίδης: Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε προληπτικά διπλωματικά διαβήματα για τις τουρκικές απειλές
  • [06] Ο Ρίφκιντ επανέλαβε ότι η ένταξη θα πρέπει να γίνει μετά από τη λύση του Κυπριακού.

  • [01] Αμερικανική υποχώρηση στις προτάσεις για μορατόριουμ πτήσεων

    Ουάσιγκτον 6/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Εμμεση παραδοχή ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες απέτυχαν στις πιέσεις που εξασκούσαν για εφαρμογή μορατόριουμ πτήσεων, ελληνικών και τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο, προκύπτει από δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπαρτμεντ Νίκολας Μπερνσ.

    Μιλώντας χθες, στην καθημερινή ενημέρωση του Τύπου, ο κ. Μπερνς δήλωσε ότι ο αμερικανός αξιωματούχος Κέρι Κάβανο απέτυχε στην προσπάθειά του για την επιβολή του μορατόριουμ.

    Οπως ανέφερε, ο κ. Κέρυ Κάβανο είχε συζητήσεις με τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών, Αλέκο Μιχαηλίδη για αρκετές ώρες την Τετάρτη, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΟΑΣΕ, στη Λισσαβώνα. Πρόσθεσε ότι συναντήθηκε επίσης με Ελληνες, Τούρκους και άλλους αξιωματούχους.

    "'Μπορώ να σας πώ ότι δεν κατάφερε να επιτύχει συμφωνία στην κατεύθυνση βημάτων μείωσης των πολιτικών εντάσεων", δήλωσε ο κ. Μπερνς.

    Επεσήμανε, ωστόσο, ότι "οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν φυσικά τις προσπάθειές τους για εξομάλυνση του κλίματος στην Κύπρο".

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΑΠ)

    [02] Ντε Λιπκοφσκί: Η λύση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ

    Λευκωσία, 6/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Τη θέση ότι η αίτηση της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) καθιστά ιδιαίτερα σημαντική την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, εξέφρασε σήμερα ο Γάλλος βουλευτής Ζιαν ντε Λιπκοφσκί.

    Ωστόσο, ο Γάλλος βουλευτής, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο με πρόσκληση της Βουλής των Αντιπροσώπων, ξεκαθάρισε ότι η επίλυση του προβλήματος δεν αποτελεί προϋπόθεση για ένταξη.

    Ο κ. ντε Λιπκοφσκί έκανε σχετικές δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου το πρωί έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, με τον οποίο, όπως είπε, συζήτησε τρόπους επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

    Μετά την 75λεπτή συνάντηση, ο Γάλλος βουλευτής ανέφερε συγκεκριμένα πως "το γεγονός ότι η Κύπρος έκανε αίτηση για ένταξη στην ΕΕ, καθιστά πιο σημαντική παρά ποτέ την επίλυση του προβλήματος". Πρόσθεσε ότι "είναι σημαντικό για μας, τους "15", να δούμε την επίλυση του προβλήματος".

    Ωστόσο, τόνισε ότι αυτή "δεν αποτελεί προϋπόθεση για ένταξη" και υπενθύμισε την απόφαση της ΕΕ, της 6ης Μαρτίου 1995, η οποία προβλέπει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων έξι μήνες μετά τη Διακυβερνητική Διάσκεψη.

    Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, είπε ότι συζήτησαν το Κυπριακό και ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του εξήγησε "τις διάφορες θέσεις" στο πρόβλημα της Κύπρου.

    Ο Γάλλος βουλευτής απέφυγε να σχολιάσει την έντονη κριτική που άσκησαν Ελληνες βουλευτές, καθώς και ο Βρετανός βουλευτής Τομ Κοξ, κατά την 42η σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ), για έκθεσή του με θέμα "την ασφάλεια της Μεσογείου", στην οποία έκανε αναφορά στο Κυπριακό.

    Οπως μετέδωσε χθες το ΑΠΕ, οι Ελληνες βουλευτές καταψήφισαν την έκθεση γιατί "προέβλεπε τη συμμετοχή της Τουρκίας στις δυνάμεις της ΔΕΕ στη Μεσόγειο, με προοπτική την πλήρη ένταξη της στον οργανισμό και σε εύθετο χρόνο στην ΕΕ". Επεσήμαναν δε ότι ο Γάλλος βουλευτής επισκέφθηκε μόνον την Τουρκία πριν τη σύνταξη της έκθεσης και όχι την Ελλάδα και την Κύπρο.

    Από την πλευρά του, ο Τομ Κοξ χαρακτήρισε "απαράδεκτο να απειλεί η Τουρκία με βέτο την ένταξη την Κύπρου" και σημείωσε ότι στην έκθεση δεν γίνεται αναφορά στην τουρκική εισβολή και κατοχή.

    Σημειώνεται, ωστόσο, ότι στο τέλος έγιναν δεκτές οι πλείστες τροπολογίες που εισηγήθηκαν οι Ελληνες βουλευτές.

    "Δε θέλω να σχολιάσω τη στάση των Ελλήνων βουλευτών", είπε μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη ο κ. ντε Λιπκοφσκί, σημειώνοντας ότι οι υπόλοιποι βουλευτές ψήφισαν υπερ της έκθεσής του.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, με τον οποίο ο Γάλλος βουλευτής συναντήθηκε νωρίτερα, δήλωσε ότι "η έκθεση έχει βελτιωθεί κατά πολύ" και είπε ότι ο κ. ντε Λιπκοφσκί υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ αλλά "κάτω από πολλές προϋποθέσεις", μεταξύ των οποίων και η επίλυση του Κυπριακού.

    "Δέχεται την άποψη ότι είναι πολύ προτιμότερο να λυθεί το Κυπριακό πριν από την ένταξη, αλλά δεν τίθεται ως όρος", συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε τη συνομιλία του με τον κ. ντε Λιπκοφσκί "πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική".

    "Ενδιαφέρεται πάντα για την Κύπρο. Πιστεύω ότι θα αναπτύξει μεγαλύτερη δραστηριότητα μετά την επίσκεψή του εδώ και η άποψή του είναι βασικά ότι χρειάζεται αρκετή δουλειά στην Αγκυρα για να υπάρξει πρόοδος στο κυπριακό πρόβλημα", παρατήρησε ο κ. Κυπριανού.

    Τέλος, ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι υπάρχουν και πολλά άλλα κριτήρια για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, όπως η βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ίδια τη χώρα καθώς και το Κουρδικό.

    Κατά την εδώ παραμονή του, ο Γάλλος βουλευτής θα συναντηθεί με αρχηγούς ή εκπροσώπους όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων καθώς και με τους συγγενείς των αγνοουμένων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΠ)

    [03] Πρόεδρος Κληρίδης: δεν δεχόμεθα έλεγχο των εξοπλισμών μας από την Τουρκία

    Λευκωσία, 6/12/96 (ΚΥΠΕ) -- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης επανέλαβε και πάλι σήμερα ότι η πλευρά μας δεν πρόκειται να δεχτεί έλεγχο από την Τουρκία στους εξοπλισμούς της Εθνικής Φρουράς, στο πλαίσιο της πρότασης για περιορισμό των υπερπτήσεων ελληνικών και τουρικών πολεμικών αεροσκαφών για μια χρονική περίοδο.

    Σε σχετικές δηλώσεις προέβη σήμερα ο Πρόεδρος Κληρίδης, στη Λεμεσό, όπου παρευρέθηκε στους εορτασμούς για τον προστάτη του Ναυτικού, Αγιο Νικόλαο.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε ότι πάντοτε οι Τούρκοι υποστήριζαν ότι έχουν δικαίωμα ανάληψης στρατιωτικής δράσης το οποίο πηγάζει από τη Συνθήκη Εγγύησης, παρά το γεγονός ότι η ερμηνεία αυτή καταστρατεί τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και "επομένως δεν είναι αποδεκτή από μας".

    "Θέλουν τώρα, στο θέμα του περιορισμού για μια χρονική περίοδο των πτήσεων", είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης, "να επαναλάβουν ότι αυτό δεν τους εμποδίζει από το να χρησιμοποιήσουν οιανδήποτε στρατιωτική δράση θέλουν, εάν εμείς προχωρήσουμε σε ορισμένους εξοπλισμούς τους οποίους εκείνοι δε δέχονται".

    Σε ερώτηση εάν λόγω της στάσης μας είναι δυνατόν να θεωρηθούμε αδιάλλακτοι, ο Πρόεδρος απάντησε ότι δε νομίζει ότι είναι δυνατόν "από λογικούς ανθρώπους να θεωρηθούμε αδιάλλακτοι".

    "Αλλά κι αν ήταν δυνατόν, μεταξύ του να θεωρηθώ αδιάλλακτος και να δηλώσω και να δεχθώ ότι η Τουρκία έχει δικαίωμα να με κτυπήσει ανάλογα με το τί εγώ κρίνω ότι χρειάζομαι για την άμυνά μου, τότε πρέπει να πάψω να είμαι κράτος", συμπλήρωσε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε συμφωνία η οποία θα απαγορεύει μεν τις πτήσεις των Τούρκων πάνω από την Κύπρο, αλλά εάν η πλευρά μας φέρει όπλα "μπορεί να εξέλθει αυτής της συμφωνίας και να κτυπήσει".

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος Κληρίδης απέρριψε κατηγορηματικά ότι με τις χθεσινές του δηλώσεις άφησε αιχμές κατά του πρώην Υπουργού Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Γεράσιμου Αρσένη, λόγω των δηλώσεών του για τις υπερπτήσεις, τονίζοντας ότι "δεν υπάρχει κανένας λόγος" να αφήνει αιχμές.

    "Δεν υπάρχει καμία αιχμή είτε κατά του νυν είτε κατά του πρώην Υπουργού", είπε συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Αρσένης δήλωσε ότι συμφωνεί με όλους τους χειρισμούς της κυπριακής κυβέρνησης επί του θέματος.

    (ΚΥΠΕ/ΠΙ/ΜΑ/ΜΜ)

    [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 6/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
         Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          81.83 (+0.31)
    
         Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
         Τραπεζικοί Οργανισμοί                  90.20 (+1.06)
         Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    74.87 (-0.31)
         Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                57.22 [0]
         Βιομηχανικές Εταιρείες                 86.20 (-1.93)
         Τουριστικές Επιχειρήσεις               71.60 (+0.21)
         Εμπορικές Εταιρείες                    60.47 (-0.61)
         Αλλες Εταιρείες                        69.88 (-0.80)
    
         Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 372997.000
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/MM)

    [05] Κασουλίδης: Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε προληπτικά διπλωματικά διαβήματα για τις τουρκικές απειλές

    Λευκωσία, 6/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- H κυπριακή κυβέρνηση θα προχωρήσει σε προληπτικά διπλωματικά διαβήματα για την τουρκική απειλή, που μεταφέρθηκε έμμεσα από τον Κέρι Κάβανο, ότι η Αγκυρα έχει το δικαίωμα να προβαίνει σε "κάποιες ενέργειες" όταν αυτή κρίνει, εξαιτίας των εξοπλισμών της Ε/κ πλευράς.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, προσθέτοντας ότι τα διπλωματικά διαβήματα θα ανακοινωθούν όταν αυτά αποφασισθούν.

    Διευκρίνισε ακόμη ότι η πρόταση των Αμερικανών για τις υπερπτήσεις αφορούσε τον κυρίαρχο εναέριο χώρο της Κύπρου και όχι το FIR Λευκωσίας. "Αν γίνουν ναυτικές και αεροπορικές ασκήσεις στο FIR Λευκωσίας, αυτό είναι άλλο θέμα", πρόσθεσε.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι το θέμα των τουρκικών απειλών ετέθη για πρώτη φορά από τον κ. Κάβανο, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε οι τουρκικές απειλές "επηρεάζουν όλες τις πτυχές του Κυπριακού και κυρίως στο στρατιωτικό διάλογο, το θέμα της απαγκίστρωσης".

    "Κατά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Αμερικανό αξιωματούχο", είπε συγκεκριμένα ο κ. Κασουλίδης, "μπήκε ένα νέο στοιχείο το οποίο δεν υπήρχε προηγουμένως: εκείνο της μεταφοράς της τουρκικής απειλής για τους εξοπλισμούς μας".

    "Από την ώρα που ηγέρθη πλέον αυτό το θέμα", πρόσθεσε, "κάθε συζήτηση είτε για έναρξη, είτε για λήξη της περιόδου του μορατόριουμ, έμπαινε σε δεύτερη μοίρα και επροτάσσετο η τουρκική απειλή που δεν μπορούσε να επιτρέψει συνέχιση της συζήτησης".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι ο κ. Κάβανο δεν παρουσιάστηκε ως θετικός αποδέκτης, ούτε ήταν "κομιστής" των τουρκικών απειλών, αλλά όπως είπε, "έγινε αναφορά" στο θέμα αυτό κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον Αμερικανό αξιωματούχο.

    "Οπως έγινε η αναφορά, επέτασσε διακοπή κάθε άλλης συζητήσεως διότι αυτό ήταν το σοβαρότερο θέμα και έτσι ναυάγησαν όλα", σημείωσε.

    Η αρχική πρόταση του Κέρι Κάβανο, είπε ο Εκπρόσωπος, ήταν η επ' αόριστον αναστολή των πτήσεων υπεράνω του κυρίαρχου εναέριου χώρου της Κύπρου, από τα πολεμικά αεροσκάφη της Ελλάδας και της Τουρκίας.

    Δεύτερη πρόταση ήταν η αναστολή τους, για ένα χρόνο, ενώ για την έναρξη του μορατόριουμ δεν υπήρχε συμφωνία, με την επιμονή του κ. Κάβανο να ισχύσει το συντομότερο, πρόσθεσε.

    Ο Εκπρόσωπος αποκάλυψε ακόμη ότι οι ΗΠΑ διέψευσαν ότι θέτουν ως προϋπόθεση να γίνει ένα πακέτο το θέμα των υπερπτήσεων με το θέμα των εξοπλισμών, σύμφωνα με απάντηση Αμερικανού διπλωμάτη προς το ελληνικό ΥΠΕΞ στην επιστολή του αρμόδιου Υπουργού Θεόδωρου Πάγκαλου.

    "Ηταν ένα από τα κύρια θέματα της πρόσφατης επιστολής Πάγκαλου προς τις ΗΠΑ", ανέφερε.

    Οι εξελίξεις γύρω από το μορατόριουμ δεν πρόκειται να επηρεάσουν τον στρατιωτικό διάλογο, αλλά ασφαλώς, υπογράμμισε ο Εκπρόσωπος, "αν υπάρχουν απειλές εκ μέρους της Τουρκίας αυτές κινδυνεύουν να επηρεάσουν μέρος του διαλόγου, τουλάχιστον όσον αφορά την απαγκίστρωση".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι είναι αυτονόητο πως η κυπριακή κυβέρνηση, με την έναρξη της αμερικανικής πρωτοβουλίας και των σοβαρών διαβουλεύσεων, θα αποφύγει να λάβει μέτρα που θα "διαταράξουν το σωστό κλίμα για τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων".

    Δεν περιμένουμε κανένα να μας το υποδείξει και αναμένουμε το ίδιο να πράξει και η τουρκική πλευρά, είπε χαρακτηριστικά. Αυτή η δήλωση προθέσεων, συνέχισε, δεν έχει καμμιά σχέση με το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, το οποίο, διευκρίνισε, αναστέλλεται σε δύο περιπτώσεις: Είτε με τη λύση, είτε με την πλήρη αποστρατικοποίηση της Κύπρου που συμπεριλαμβάνει αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.

    Τέλος, ο Εκπρόσωπος είπε ότι κανένας δεν μίλησε στη Λισσαβώνα για διάρκεια οκτώ μηνών για το μορατόριουμ των υπερπτήσεων, αλλά για "όσο διάστημα θα εσυμφωνείτο".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΑΠ)

    [06] Ο Ρίφκιντ επανέλαβε ότι η ένταξη θα πρέπει να γίνει μετά από τη λύση του Κυπριακού

    Λονδίνο, 6/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Την ανάγκη όπως γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού το 1997, επεσήμανε ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μάλκομ Ρίφκιντ, σε συνάντηση που είχε χθες βράδυ με την ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ.

    Οπως δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Ρίφκιντ "τόνισε την ανάγκη για μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό. Μια τέτοια λύση θα πρέπει να είναι προς όφελος όλων των ενδιαφερομένων πλευρών, περιλαμβανομένης και της Τουρκίας".

    "Κάθε προσπάθεια θα πρέπει να γίνει για να επιτευχθεί λύση μέσα στο 1997", είπε ο κ. Ρίφκιντ, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο.

    Ανέφερε δε ότι ο Βρετανός ΥΠΕΞ υπέδειξε ότι ένας νέος παράγοντας ο οποίος θα πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση και επανέλαβε ότι "η λύση πρέπει να επιτευχθεί πριν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ώστε η Κύπρος να ενταχθεί (στην ΕΕ) ενωμένη".

    Η κ. Τσιλέρ είχε επίσης συνάντηση με το σκιώδη ΥΠΕΞ, Ρόμπιν Κουκ. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ο κ. Κουκ επανέλαβε τη θέση του Εργατικού Κόμματος ότι η Κύπρος θα πρέπει να ενταχθεί στην Ενωση, ανεξάρτητα από την επίλυση ή μή του Κυπριακού.

    Ωστόσο, η κ. Τσιλέρ επανέλαβε τη γνωστή της θέση ότι υποστηρίζει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ μαζί με την ένταξη της Τουρκίας.

    (ΚΥΠE/ΚΤ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.03 run on Friday, 6 December 1996 - 22:35:39 UTC