Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 21 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-12-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org,cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνέντευξη Φεϊσέλ στον ΑΝΤ1
  • [02] Δηλώσεις Χριστόφια
  • [03] Στο Ισραήλ ο Κύπριος ΥΠΕΞ
  • [04] Ο Κυπριανού θέτει θέμα αναβολής της επίσκεψης Ρίφκιντ
  • [05] Το θέμα του μορατόριουμ και το έγγραφο Κληρίδη στο Εθνικό Συμβούλιο

  • [01] Συνέντευξη Φεϊσέλ στον ΑΝΤ1

    Λευκωσία, 7/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Προϋπόθεση για απευθείας διαπραγματεύσεις είναι η δέσμευση των δύο πλευρών ότι είναι έτοιμες να προχωρήσουν στο αναγκαίο πάρε-δώσε για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ.

    Ο κ. Φεϊσέλ διευκρίνισε, εξάλλου, ότι δεν χρειάζεται η εξασφάλιση κοινού εδάφους σε κάθε πτυχή εκ των προτέρων.

    Εάν υπάρχει, είπε, αυτή η προθυμία για πάρε-δώσε, τότε όταν συναντηθούν θα βρουν το κοινό έδαφος σε κάθε πτυχή.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1, ο κ. Φεϊσέλ, άνκαι δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αν πράγματι η Τουρκία απείλησε με κτύπημα στην Κύπρο, έλαβε σαφή θέση, τονίζοντας ότι εάν υπήρξε παρόμοια απειλή, αυτό είναι λάθος και απαράδεκτο.

    Οσον αφορά στο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να φροντίζει για την άμυνά της, όπως κάθε κράτος, ο κ. Φεϊσέλ δήλωσε ότι βεβαίως κι έχει αυτό το δικαίωμα, αλλά πρέπει να λαμβάνει υπόψη και το ευρύτερο περιβάλλον.

    Τέλος, ο κ. Φεϊσέλ αποκάλυψε ότι έχει ήδη στείλει την αναφορά του για το στρατιωτικό διάλογο στη Νέα Υόρκη, ενόψει των εκθέσεων που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι θα υποβάλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την Κύπρο.

    Στην αναφορά του προς τον κ. Γκάλι, ο κ. Φεϊσέλ επισημαίνει ότι, παρά τις εκκλήσεις του και προς τις δύο πλευρές, ο στρατιωτικός διάλογος εξακολουθεί να είναι υπερβολικά αργός.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [02] Δηλώσεις Χριστόφια

    Λευκωσία, 7/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε την άποψη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και η κυβέρνηση, "τα έκαναν θάλασσα" στη Λισσαβώνα. Ο κ. Χριστόφιας, ο οποίος επέστρεψε χθες το βράδυ από την Αθήνα, είπε ότι Κύπρος κι Ελλάδα έμειναν εκτεθειμένες στο διεθνή χώρο, διότι έδειξαν ότι υπήρχε ασυνεννοησία.

    Ο κ. Χριστόφιας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματός του, είχε συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη και τον Υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο. Είχε, επίσης, συνάντηση με το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [03] Στο Ισραήλ ο Κύπριος ΥΠΕΞ

    Λευκωσία, 7/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Το Κυπριακό και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος θα συζητήσει στο Ισραήλ ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, κατά την αυριανή επίσημη επίσκεψή του στη χώρα.

    Ο κ. Μιχαηλίδης μεταβαίνει στο Ισραήλ για επίσημες συνομιλίες ύστερα από πρόσκληση του Ισραηλινού Υπουργού Εξωτερικών και Αναπληρωτή Πρωθυπουργού Νταβίντ Λεβί.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι τα θέματα που θα συζητηθούν μεταξύ των δύο Υπουργών αφορούν το Κυπριακό, το Μεσανατολικό, θέματα διμερών σχέσεων και συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, διεθνή θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και την περιφερειακή συνεργασία.

    Στη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Μιχαηλίδης θα έχει, επίσης, συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [04] Ο Κυπριανού θέτει θέμα αναβολής της επίσκεψης Ρίφκιντ

    Λευκωσία, 7/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Θέμα αναβολής της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Μάλκολμ Ρίφκιντ στην Κύπρο έθεσε σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού, μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, ως προς τις πραγματικές προθέσεις της Βρετανίας.

    Το θέμα της αναβολής της επίσκεψης του κ. Ρίφκιντ, ο οποίος, όπως ανακοίνωσε το βρετανικό ΥΠΕΞ, θα επισκεφθεί την Κύπρο στις 16 και 17 Δεκεμβρίου, θα απασχολήσει και το Εθνικό Συμβούλιο την ερχόμενη Τετάρτη.

    Ο κ. Κυπριανού εξήγησε ότι έθεσε θέμα αναβολής της επίσκεψης επειδή θεωρεί ότι ο κ. Ρίφκιντ έρχεται στην Κύπρο ειδικά για να συναντήσει τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και όχι για κανένα άλλο λόγο, πρόθεση την οποία χαρακτήρισε "απαράδεκτη".

    Ο κ. Κυπριανού, σύμφωνα με το ΡΙΚ, προέβη στις δηλώσεις αυτές ύστερα από συνάντηση που είχε το πρωί με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    Ο κ. Ρίφκιντ, πρόσθεσε, θα μπορούσε να συναντήσει τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Δουβλίνο, ενώ τον Ντενκτάς θα μπορούσε να τον συναντήσει ο ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας στο Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Ρίφκιντ μετά τη συνάντηση που είχε στο Λονδίνο με την Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ, ότι πρέπει να υπάρξει λύση του Κυπριακού πριν από την έναρξη διαπραγματεύσεων για ένταξη στην ΕΕ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι "δεν αποτελεί απλώς πίεση, αλλά εκβιασμό".

    Διευκρίνισε, τέλος, ότι "δεν διακατεχόμαστε από αντιβρετανικά αισθήματα, αλλά αντιμετωπίζουμε τις κινήσεις της Βρετανίας, που ενδεχομένως να βλάψουν πολύ την κυπριακή υπόθεση".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [05] Το θέμα του μορατόριουμ και το έγγραφο Κληρίδη στο Εθνικό Συμβούλιο

    Λευκωσία, 7/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Το θέμα του μορατόριουμ στις πτήσεις ελληνικών και τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο θα συζητηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στο Εθνικό Συμβούλιο, όπου θα τεθεί και το έγγραφο του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, που επιδόθηκε στον Αμερικανό αξιωματούχο Κέρι Κάβανο στη Λισσαβώνα.

    Αυτό ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού, ύστερα από σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, προσθέτοντας ότι από την ενημέρωση που του έγινε από τον Πρόεδρο Κληρίδη, είναι πεπεισμένος ότι στη Λισσαβώνα έγιναν οι σωστοί χειρισμοί, τόσο από πλευράς της κυπριακής όσο και από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης.

    Σύμφωνα με το ΡΙΚ, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης κατέστησε σαφές στον κ. Κάβανο ότι δεν υπάρχει λόγος συνέχισης του διαλόγου για το μορατόριουμ, ενόσω η Τουρκία θέτει όρο για δήθεν δικαίωμα στρατιωτικής επέμβασης στην Κύπρο.

    Ο κ. Κυπριανού είπε, επίσης, ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης απέρριψε κατηγορηματικά τον τουρκικό όρο και τόνισε ότι εάν υπάρξει ουσιαστική συζήτηση των βασικών πτυχών και διαφανεί το ενδεχόμενο προόδου, θα ήταν διατεθειμένος να εξετάσει εκείνη τη στιγμή τη λήψη μέτρων, που θα διασφάλιζαν ότι δεν θα υπάρξει κρίση.

    Ο κ. Κυπριανού είπε, τέλος, ότι οι Αμερικανοί εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι η επίτευξη ενός μορατόριουμ είναι αναγκαία.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.03 run on Saturday, 7 December 1996 - 21:24:31 UTC