Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-12-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org,cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το αμερικανικό ΥΠΕΞ επιβεβαβιώνει την ύπαρξη πρότασης για μορατόριουμ πτήσεων πάνω από την Κύπρο
  • [02] Ικανοποιητικά εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του Γιαννάκη Μάτση
  • [03] Η ψευδοαστυνομία "πάνω στο κεφάλι της ΟΥΝΦΙΣΥΠ" στις συναντήσεις με εγκλωβισμένους
  • [04] Ομάδες φιλίας των Κοινοβουλίων Κύπρου - Παναμά
  • [05] Βγήκε ο Μάτσης από την εντατική
  • [06] Συμφωνία συνεργασίας ΚΥΠΕ - Νόβοστι
  • [07] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [08] Χίσλιπ: Το 1996 μεγάλη πρόοδος, το 1997 έτος λύσης του Κυπριακού
  • [09] Επαφές Κυπρίων βουλευτών στη Λισσαβώνα
  • [10] Δηλώσεις Κληρίδη για τις υπερπτήσεις
  • [11] Κληρίδης: Δεν υπήρξε συμφωνία για τις υπερπτήσεις - Θέση Ε/κ πλευράς - Συνάντηση Ρίφκιντ με Ντενκτάς στα κατεχόμενα

  • [01] Το αμερικανικό ΥΠΕΞ επιβεβαβιώνει την ύπαρξη πρότασης για μορατόριουμ πτήσεων πάνω από την Κύπρο

    Ουάσιγκτον, 5/12/1996 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης) -- Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς επιβεβαίωσε ουιαστικά την ύπαρξη αμερικανικής πρότασης για μορατόριουμ των πτήσεων μαχητικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο.

    Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε τα εξής: "Ο Κέρι Κάβανο, που είναι ο πολύ ικανός διπλωμάτης μας που συντονίζει τις ελληνικές, τουρκικές και κυπριακές σχέσεις, συναντήθηκε με την κυπριακή, τουρκική και ελληνική αντιπροσωπεία στη Λισαβώνα στη σύνοδο του ΟΑΣΕ. Συζήτησε μια σειρά από μέτρα που στοχεύουν στη μείωση των πολιτικών εντάσεων και της ενδεχόμενης πρόκλησης βίας στην Κύπρο".

    Το θέμα των πτήσεων μαχητικών αεροσκαφών, πρόσθεσε, ήταν ένα από αυτά τα μέτρα, τα οποία συζήτησε μαζί τους.

    Ο κ. Μπερνς ανέφερε επίσης ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται και ότι όπως πιστεύουν οι ΗΠΑ τα μέτρα αυτά θα είναι χρήσιμα για τη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας ικανής να επιτρέψει πρόοδο στα προβλήματα της Κύπρου.

    Είπε ότι αυτές οι συζητήσεις συνεχίσθηκαν και χθες και πρόσθεσε: "Νομίζουμε ότι αυτού του είδους τα μέτρα θα είναι χρήσιμα στο να βοηθήσουν στη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας τέτοιας που θα δημιουργήσει κινητικότητα προς την κατεύθυνση συνολικής λύσης των προβλημάτων στην Κύπρο".

    Οπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ οι ΗΠΑ παραμένουν εξαιρετικά δραστήριες όσο αφορά στο θέμα και βρίσκονται σε διαρκή επαφή με την κυπριακή, ελληνική και τουρκική κυβέρνηση καθώς και με τις δύο κοινότητες στην Κύπρο.

    Τέλος ο κ. Μπερνς είπε ότι δεν θέλει να προχωρήσει σε λεπτομέρειες και ότι οι ΗΠΑ προτιμούν αυτή τη στιγμή να διατηρήσουν διακριτικότητα στις επαφές τους με στόχο τη διαφύλαξη της όλης προσπάθειας.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΓΠ)

    [02] Ικανοποιητικά εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του Γιαννάκη Μάτση

    Λονδίνο, 5/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η κατάσταση της υγείας του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού Γιαννάκη Μάτση εξελίσσεται ικανοποιητικά, μετά την εγχείρηση ανοικτής καρδιάς που υποβλήθηκε χθες στο Νοσοκομείο Χάμερσμιθ του Λονδίνου.

    Ηδη, ο κ. Μάτσης αναπνέει χωρίς τη βοήθεια αναπνευστήρα και σήμερα θα βγει από τη μονάδα εντατικής παρακολούθησης.

    Ανεμένεται ότι ο κ. Μάτσης θα είναι σε θέση να επιστρέψει στην Κύπρο σε δύο περίπου εβδομάδες.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΜΑ/ΓΠ)

    [03] Η ψευδοαστυνομία "πάνω στο κεφάλι της ΟΥΝΦΙΣΥΠ" στις συναντήσεις με εγκλωβισμένους

    ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΟΥΝΦΙΣΥΠ

    Λευκωσία, 5/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΣΥΠ Βαλντεμάρ Ροκοζέφσκι επιβεβαίωσε το πρωί στο ΚΥΠΕ χθεσινές δηλώσεις του στην Τ/κ εφημερίδα "Ορτάμ" ότι, όταν άνδρες της Δύναμης μεταβαίνουν στα κατεχόμενα για επαφές με Ε/Κ και Μαρωνίτες εγκλωβισμένους, η λεγόμενη "αστυνομία" του ψευδοκράτους τους παρακολουθεί συνεχώς και αποτρέπει τη μεταξύ τους ιδιαίτερη συνομιλία.

    Σύμφωνα με την Τ/κ εφημερίδα, ο κ. Ροκοζέφσκι δήλωσε ότι η λεγόμενη "αστυνομία" βρίσκεται "πάνω από το κεφάλι" των ανδρών της ΟΥΝΦΙΣΥΠ, χαρακτηρίζοντας "σκάνδαλο" τη συμπεριφορά αυτή.

    Επιβεβαιώνοντας στο ΚΥΠΕ το γεγονός αυτό, ο κ. Ροκοζέφσκι υπέδειξε ότι προέβη στις δηλώσεις αυτές, θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα προς το κατοχικό καθεστώς.

    Οπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ, υπάρχει μια συνεχής προσπάθεια από την ψευδοαστυνομία στα κατεχόμενα να αποτρέπει τις ιδιωτικές συνομιλίες μεταξύ των ανδρών της ΟΥΝΦΙΣΥΠ και των Ε/Κ και Μαρωνιτών εγκλωβισμένων.

    Ο κ. Ροκοζέφσκι εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι προσπάθειες της ΟΥΝΦΙΣΥΠ θα καρποφορήσουν για να ξεπεραστεί αυτή η κατάσταση.

    Στις δηλώσεις του στην "Ορτάμ", ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΣΥΠ εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι παρόμοια γραφεία επικοινωνίας, όπως αυτό που εγκαινιάστηκε χθες στη Λεμεσό για τους Τ/Κ, θα λειτουργήσουν και για τους Ε/Κ και Μαρωνίτες που ζουν στα κατεχόμενα. Πρόσθεσε ότι άρχισαν να γίνονται οι σχετικές ενέργειες για τον σκοπό αυτό.

    "Στο γραφείο μας στην Καρπασία", είπε, "υπηρετούν δύο άνδρες της Δύναμης. Ομως 'αρμόδιοι' Τούρκοι τους παρεμποδίζουν να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους".

    Οπως ανέφερε ο κ. Ροκοζέφσκι, επιμένουν να είναι παρόντες κατά τις επαφές των ανδρών της ΟΥΝΦΙΣΥΠ και δεν τους δίνουν τη δυνατότητα ιδιαίτερης συνομιλίας. "Πρόκειται για σκάνδαλο", είπε.

    Σημείωσε ότι στις ελεύθερες περιοχές τα Ηνωμένα Εθνη δεν αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα και κανένας δεν αναμιγνύεται στις ιδιαίτερες συναντήσεις ανδρών της Δύναμης με τους Τ/Κ.

    "Ας ελπίσουμε ότι το γραφείο επικοινωνίας που λειτουργεί στη Λεμεσό θα γίνει αιτία επανεξέτασης της τουρκικής στάσης", κατέληξε ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΣΥΠ. (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΑ/ΑΠ/ΓΠ)

    [04] Ομάδες φιλίας των Κοινοβουλίων Κύπρου - Παναμά

    Λευκωσία, 5/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Τα Κοινοβούλια της Κύπρου και του Παναμά αποφάσισαν να εγκαθιδρύσουν ομάδες φιλίας των δύο σωμάτων, για βελτίωση των μεταξύ τους σχέσεων.

    Η απόφαση λήφθηκε κατά τις σημερινές επαφές του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής του Παναμά, Οϊντεν Ορτέγκα Ντουράν, με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού και την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων του Σώματος.

    Ο κ. Ντουράν πραγματοποιεί επισκέψεις σε χώρες της περιοχής, και βρίσκεται στην Κύπρο για διήμερη επίσκεψη με πρόσκληση της Βουλής των Αντιπροσώπων. Κατά την παραμονή του θα επισκεφθεί τη γραμμή αντιπαράταξης στη Λευκωσία και τη Δερύνεια, θα παρακολουθήσει μέρος συνεδρίας της Βουλής και θα συναντηθεί με τον Γ.Δ. του ΥΠΕΞ Αλέκο Σιάμπο και τους συγγενείς των αγνοουμένων.

    Σε σύντομη δήλωσή του μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Ντουράν σημείωσε η Βουλή του Παναμά "γνωρίζει καλά την κατάσταση στην Κύπρο" και τόνισε ότι "αυτή τη στιγμή είναι πολύ σημαντική για την Κύπρο η διεθνής υποστήριξη". Εξέφρασε την ελπίδα ότι "θα βελτιωθεί η κατάσταση" στο νησί και ανέφερε ότι οι επαφές του επικεντρώνονται στα πολιτικά προβλήματα των δύο χωρών.

    Κατά τις συναντήσεις, εκφράστηκαν οι ευχαριστίες της Βουλής της Κύπρου για το ψήφισμα που εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο του Παναμά, πριν από ένα μήνα, με το οποίο επαναβεβαιώνονται οι θέσεις της χώρας στο Κυπριακό. Μετάξύ άλλων το ψήφισμα υποστηρίζει την εφαρμογή της πρότασης του Προέδρου Κληρίδη για αποστρατικοποίηση και ζητά την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής και λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

    Η κυπριακή Βουλή θεωρεί σημαντική την επίσκεψη του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής του Παναμά, γιατί οι επαφές με χώρες της Λατινικής Αμερικής είναι ελάχιστες. Ο ρόλος του Παναμά και η στάση του έναντι της Κύπρου θεωρούνται επίσης σημαντικά λόγω του ότι οι χώρες της Λατινικής Αμερικής λειτουργούν ως ομάδα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [05] Βγήκε ο Μάτσης από την εντατική

    Λονδίνο, 5/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- O Γιαννάκης Μάτσης άρχισε να λαμβάνει στερεά τροφή και να κινείται στο δωμάτιο όπου μεταφέρθηκε, μετά την έξοδό του από τη μονάδα εντατικής παρακολούθησης.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ που υπεβλήθη χθες σε εγχείρηση ανοικτής καρδιάς στο νοσοκομείο Χάμερσμιθ του Λονδίνου, βγήκε σήμερα από τη μονάδα εντατικής παρακολούθησης.

    Οπως δήλωσε ο καρδιοχειρούργος Πίτερ Σμιθ, που έκανε την εγχείρηση, ο κ. Μάτσης άρχισε να λαμβάνει στερεά τροφή και να κινείται στο δωμάτιό του, προσθέτοντας ότι θα μπορεί να επιστρέψει στην Κύπρο σε δύο εβδομάδες και θα είναι σε θέση να αναλάβει πλήρως τα καθήκοντά του, τρεις μήνες μετά την επιστροφή του.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [06] Συμφωνία συνεργασίας ΚΥΠΕ - Νόβοστι

    Λευκωσία, 5/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) υπέγραψε σήμερα συμφωνία συνεργασίας με το ρωσικό πρακτορείο Ειδήσεων ΡΙΑ Νόβοστι.

    Τη συμφωνία υπέγραψαν από πλευράς του ΚΥΠΕ ο Διευθυντής, κ. Ανδρέας Χριστοφίδης, και από πλευράς του Νόβοστι, ο υπεύθυνος του γραφείου του στην Κύπρο, κ. Ετβαρτ Ασλανιάν.

    Στην τελετή της υπογραφής, στα γραφεία του ΚΥΠΕ, παρέστησαν ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Ιγκορ Ευδόκιμοβ και ο Αρχισυντάκτης του ΚΥΠΕ, κ. Γιώργος Πενηνταέξ.

    Η συμφωνία, προνοεί, ανάμεσα σ'άλλα, όπως το Νόβοστι παρέχει στο ΚΥΠΕ, πληροφοριακό υλικό, άρθρα και συνεντεύξεις με πολιτική, οικονομική, πολιτιστική και αθλητική θεματολογία.

    Το ΚΥΠΕ θα παρέχει επικαιρικό υλικό, συμπεριλαμβανομένων αναλύσεων και άρθρων. Η ανταλλαγή υλικού θα γίνεται στην Ελληνική και την Αγγλική γλώσσα.

    Με τη συμφωνία αυτή το Νόβοστι διαβιβάζει στο ΚΥΠΕ το αποκλειστικό δικαίωμα μετάδοσης και εκμετάλλευσης του υλικού στην Κύπρο και την Ελλάδα.

    Σε σύντομες προσφωνήσεις τους, τόσο ο κ. Χριστοφίδης όσο και ο κ. Ασλανιάν εξήραν τη σημασία της υπογραφής της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ του ΚΥΠΕ και του Νόβοστι και κατ' επέκταση μεταξύ της Κύπρου και της Ρωσίας.

    Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι το ΚΥΠΕ προσβλέπει στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο πρακτορείων ειδήσεων, αναφέροντας ότι η ανταλλαγή ειδήσεων θα συμβάλει ταυτόχρονα και στην καλύτερη ενημέρωση και κατανόηση μεταξύ των δύο λαών.

    Ο Διευθυντής του ΚΥΠΕ ευχαρίστησε τη Ρωσική Ομοσπονδία για το αδιάπτοτο ενδιαφέρον της για την Κύπρο και τη θερμή υποστήριξή της στη ενότητα, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο κ. Ασλανιάν είπε ότι το πρακτορείο του προσβλέπει σε αρμονική συνεργασία με το ΚΥΠΕ για το κοινό όφελος.

    Τέτοιες συμφωνίες, πρόσθεσε, συμβάλλουν τα μέγιστα στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς, ιδιαίτερα στον πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό τομέα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [07] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 5/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
         Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          81.58 (-1.01)
    
         Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
         Τραπεζικοί Οργανισμοί                  89.25 (-1.54)
         Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    75.10 (-0.25)
         Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                57.22 (+0.09)
         Βιομηχανικές Εταιρείες                 87.90 (+0.64)
         Τουριστικές Επιχειρήσεις               71.45 (-1.08)
         Εμπορικές Εταιρείες                    60.84 (-1.78)
         Αλλες Εταιρείες                        70.44 (+0.06)
    
         Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 982542.650
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [08] Χίσλιπ: Το 1996 μεγάλη πρόοδος, το 1997 έτος λύσης του Κυπριακού

    Λευκωσία, 5/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Το 1996 έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στο Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Κέστερ Χίσλιπ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το 1997 θα είναι έτος λύσης του Κυπριακού.

    Αναχωρώντας από την Κύπρο, ο εκπρόσωπος της ιρλανδικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των επαφών του, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο νησί, τονίζοντας ότι είναι αισιόδοξος παρά ποτέ για τη τελική διευθέτηση του κυπριακού μέσα στο 1997.

    Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα και πρόσθεσε ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων οι οποίοι προσβλέπουν στην επίλυση του Κυπριακού μέσα από μια ειρηνική διαδικσία.

    Οι δύο ηγέτες, συνέχισε ο κ. Χίσλιπ, εξέφρασαν την ελπίδα τους για απευθείας συνομιλίες στις αρχές του νέου χρόνου και ο ίδιος τους πρόσφερε την υποστήριξη και βοήθεια εκ μέρους της ΕΕ, ώστε οι συνομιλίες να πραγματοποιηθούν σύντομα και να είναι επιτυχείς.

    "Το 1997", είπε ο Κέστερ Χίσλιπ, "θα είναι ο χρόνος της Κύπρου και θα ήθελα να εκφράσω τις καλές μου ευχές προς τους δύο ηγέτες, σε αυτό τον πολύ σημαντικό χρόνο στην ιστορία της Κύπρου".

    Ερωτηθείς από πού πηγάζει η αισιοδοξία του, είπε ότι στηρίζει την πεποίθησή του αυτή στο γεγονός ότι κατά το '96 έχει γίνει μεγάλη πρόοδος, που θα φέρει τα θετικά αποτελέσματα για μια τελική διευθέτηση μέσα στο χρόνο που έρχεται.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [09] Επαφές Κυπρίων βουλευτών στη Λισσαβώνα

    Λευκωσία, 5/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Επαφές με αξιωματούχους του Πορτογαλλικού Κοινοβουλίου είχαν οι βουλευτές, Μάρκος Κυπριανού και Ρίκκος Ερωτοκρίτου, που βρίσκονται στη Λισσαβώνα για το Δεύτερο Μεσογειακό Σεμινάριο της Βορειοατλαντικής Συνέλευσης.

    Οι δύο βουλευτές έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Αντόνιο ντε Αλμέιδα Σάντος με τον οποίο συζήτησαν την ενταξιακή πορεία της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και τρόπους σύσφιγξης των σχέσεων των κοινοβουλίων των δύο χωρών.

    Ο κ. Σάντος αποδέχθηκε πρόσκληση να επισκεφθεί την Κύπρο ενώ με τη σειρά του απηύθυνε παρόμοια πρόσκληση προς τον Πρόεδρο της Βουλής της Κύπρου, Σπύρο Κυπριανού.

    Κυπριανού και Ερωτοκρίτου είχαν επίσης συνάντηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών της Πορτογααλλικής Συνέλευσης, Εντουάρτο Εβγένιο Κάστρο ντε Αζεβέδο Σοάρες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [10] Δηλώσεις Κληρίδη για τις υπερπτήσεις

    Λάρνακα, 5/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης επέστρεψε απόψε στην Κύπρο από τη Λισσαβώνα όπου έλαβε μέρος στη διάσκεψη κορυφής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι κατά την ομιλία του στη σύνοδο, αναφέρθηκε στη στάθμευση στρατευμάτων της Τουρκίας στο έδαφος της Κύπρου χωρίς τη συγκατάθεσή της και χωρίς τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

    "Η Τουρκία, όχι μόνο δεν απέσυρε τα στρατεύματά της από την Κύπρο αλλά έχει αυξήσει και σε αριθμό και σε ποιότητα τα στρατεύματα αυτά σε τέτοιο βαθμό που ανάγκασε το ΓΓ να πει ότι το βόρειο τμήμα της Κύπρου είναι η πλέον στρατοκρατούμενη περιοχή", τόνισε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Στην ομιλία του υπέδειξε επίσης ότι η Ε/κ πλευρά, σεβόμενη αυτά τα οποία συμφωνήθηκαν, πρότεινε την αποστρατικοποίηση της Κύπρου.

    "Ζήτησα από τη Συνέλευση να προωθήσει το θέμα της αποστρατικοποίησης και αν γίνει αποδεκτό να επιβλέψει την αποστρατικοποίηση της Κύπρου", σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Κατά την παραμονή του, στη Λισσαβώνα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση με τον ομόλογό του της Πορτογαλλίας Χόρχε Φερνάντο Μπράνκο ντε Σαμπάϊο, με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη και το Διευθυντή Υποθέσεων Νοτίου Ευρώπης στο Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Κέρι Κάβανο.

    Κατά τις συνομιλίες με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, επαναβεβαιώθηκε η επίσκεψη του Προέδρου Κληρίδη στην Αθήνα εντός Δεκεμβρίου για διεξαγωγή συνομιλιών με αντικείμενο τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί.

    Στη συνέχεια, πρόσθεσε, θα επιστρέψει στην Κύπρο για να ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο. Αν χρειαστεί, Αθήνα θα μεταβεί αργότερα και το Εθνικό Συμβούλιο.

    Κατά την παραμονή του στη Λισσαβώνα, ο Πρόεδρος Κληρίδης ενημερώθηκε, ενώ του δόθηκε και αντίγραφο της επιστολής του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρου Πάγκαλου προς τις ΗΠΑ, αναφορικά με το θέμα των υπερπτήσεων και αναφορικά με το θέμα της εποικοδομητικής στάσης που θα τηρήσει η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της πρωτοβουλίας που θα αναλάβουν οι Αμερικανοί.

    Οπως είπε, το θέμα των πτήσεων ελλαδικών και τουρκικών πολεμικών αεροπλάνων πάνω από την Κυπριακή Δημοκρατία συζητήθηκε σε τρία στάδια.

    Η πρώτη συνάντηση έγινε μεταξύ του κ. Κάβανο, του Υπουργού Εξωτερικών Αλέκου Μιχαηλίδη και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιαννάκη Κασουλίδη.

    Ο ρόλος του ΥΠΕΞ και του κ. Κασουλίδη κατά τη συνάντηση αυτή ήταν να πληροφορηθούν για τις απόψεις τις οποίες διατυπώθηκαν και στη συνέχεια να ενημερώσουν τον Πρόεδρο Κληρίδη, ενώ δεν είχαν καμιά εξουσιοδότηση για να καταλήξουν σε οποιαδήποτε συμφωνία, όπως είπε.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης παραδέχθηκε ότι ήταν φανερό ότι κατά την πρώτη αυτή συνάντηση υπήρξαν διαφωνίες ως προς τη διάρκεια αυτής της απαγόρευσης πτήσεων.

    Στο σημείο αυτό επεσήμανε, ότι φάνηκε ότι ήταν δυνατό να βρεθεί κάποια φόρμουλα, να διαρκέσουν δηλαδή μέχρι τον Αύγουστο, οπότε θα έπρεπε να διαφανεί και ποιές θα ήταν οι προοπτικές για το διάλογο για την πρωτοβουλία. Υπήρξε και διαφωνία ως προς το πότε θα πρέπει να αρχίσει αυτή η περίοδος.

    Στη δεύτερη συνάντηση, κατά την οποία παρακάθησε και ο Πρόεδρος Κληρίδης, επαναδιατυπώθηκε η θέση ότι η Ε/κ πλευρά ενδιαφέρεται για το πότε θα αρχίσει η πρωτοβουλία και ότι βασική επιδίωξή της είναι να ασχοληθεί με την ουσία του Κυπριακού και όχι με επιμέρους θέματα όπως αυτό των υπερπτήσεων.

    Κατά την ίδια συνάντηση, ο Πρόεδρος Κληρίδης ήγειρε και ορισμένα θέματα που αφορούν τουρκικές θέσεις και αναφορικά με το τί θεωρεί η Αγκυρα ότι έχει δικαίωμα να κάνει σε σχέση με την Κύπρο.

    "Το θέμα ότι η Τουρκία επιμένει ότι έχει το δικαίωμα της λήψης στρατιωτικών μέτρων κατά την κρίση της, όταν εκείνη θεωρεί ότι αυτό επιβάλλεται να γίνει", εξήγησε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Τόνισε ότι αν δεν ξεκαθαρίσει αυτό το θέμα και ότι αν δεν δοθούν "κρυστάλλινες, ικανοποιητικές εξηγήσεις", δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί ο διάλογος για το θέμα της απαγόρευσης των υπερπτήσεων.

    Η Ε/κ πλευρά τόνισε δεν θα μπορούσαμε να δεχθούμε ότι η Τουρκία θα είχε το δικαίωμα να ανακόψει αυτή τη θέση και να αναλάβει οποιαδήποτε δράση θα ήθελε η ίδια.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι στην τρίτη συνάντηση δεν παρευρέθηκε αλλά έδωσε γραπτό κείμενο στον Υπουργό Εξωτερικών για να το αναγνώσει.

    Στο κείμενο αυτό, σημείωσε, η κυβέρνηση τόνιζε ότι για την Ε/κ πλευρά δεν θα υπάρχει συνέχεια του διαλόγου, εφόσον η Τουρκία συνεχίσει να επιμένει ότι διαφυλάττει το δήθεν δικαίωμα που έχει να ενεργεί στρατιωτικώς κατά της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)
    (ΣΣ: Θα ακολουθήσει κείμενο για τις ερωτήσεις - απαντήσεις)

    [11] Κληρίδης: Δεν υπήρξε συμφωνία για τις υπερπτήσεις

    Λάρνακα, 5/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η Κύπρος δεν πρόκειται να δεχθεί κανένα έλεγχο από την Τουρκία πάνω στους εξοπλισμούς της, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης.

    O Πρόεδρος έκανε τη δήλωση αυτή, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την επιστροφή του απόψε από τη Λισσαβώνα, όπου προσφώνησε τη διάσκεψη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος Κληρίδης απέρριψε ότι υπήρξε "συμφωνία κυρίων" όσον αφορά στο μορατόριουμ των υπερπτήσεων πάνω από την Κύπρο. Η αμερικανική πρωτοβουλία, συνέχισε, δεν σκόπευε στο να περιορίσει τους εξοπλισμούς μας.

    "Η αμερικανική πρωτοβουλια σκόπευε στο να σταματήσουν οι πτήσεις εκατέρωθεν, εφόσον θα διεξάγετο η αμερικανική πρωτοβουλία. Η Τουρκία όμως, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί για αυτήν την περίοδο διότι αν κάνουμε ορισμένους εξοπλισμούς αφήνει σ'αυτήν το δικαίωμα να αποφασίσει τί δράση θα αναλάβει, έφερε μέσα το θέμα των εξοπλισμών. Εδώ έπρεπε να κοπεί το νήμα, λέγοντας ότι δεν συζητούμε πέρα αυτού του σημείου", είπε.

    Πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει αυτό το διάλογο εάν η Τουρκία επιμένει στις θέσεις ότι έχει το δικαίωμα.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι ο Ραούφ Ντενκτάς, αποδέκτηκε την πρόταση, "με την επιφύλαξη της Τουρκίας ότι δικαιούται ανά πάσα στιγμή, αν κρίνει ότι τα θέματα των εξοπλισμών μας δεν της αρέσουν, να χρησιμοποιήσει οιανδήποτε μέθοδο κρίνει αναγκαία".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι η πλευρά μας έχει μπει "στην ουσία του προβλήματος. Δεν πρόκειται, και το δηλώνω κατηγορηματικά, εμφαντικά, εν ουδεμία περίπτωση θα δεχθούμε έλεγχο των εξοπλισμών μας από την Τουρκία".

    Σε ερώτηση τί θέματα ήγειρε ο κ. Κάβανο, ο πρόεδρος Κληρίδης, απάντησε ότι έθεσε επίσης το θέμα του στρατιωτικού διαλόγου και στο σημείο αυτό η πλευρά μας υπέδειξε ότι αυτό που κάνει η Τουρκία δεν βοηθά ούτε το στρατιωτικό διάλογο.

    Πρόσθεσε ότι η πρόταση των Αμερικανών, αφορούσε θέματα υπερπτήσεων, στρατιωτικών αεροπλάνων, ελλαδικών και τουρκικών, πάνω από το χώρο της Κύπρου, όχι μόνο της ξηράς αλλά και μέρος της θάλασσας.

    Σ'ερώτηση αν θα επηρεαστεί με οποιονδήποτε τρόπο το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε κατηγορηματικά: "Με κανένα".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε θετικά σε ερώτηση αν η επιστολή του ΥΠΕΞ της Ελλάδας, και οι θέσεις που περιλαμβάνονται σ'αυτήν, και οι θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης συμπίπτουν απολύτως.

    Διευκρίνισε ότι ο ΥΠΕΞ, Θεόδωρος Πάγκαλος, τόνισε ότι θα πρέπει να συγκεντρωθούμε πάνω στην ουσία του θέματος, και όχι σε παρεμφερή, και όταν γίνει αυτό, η Ελλάδα θα επιδείξει εποικοδομητική πολιτική.

    Διευκρίνισε επίσης ότι η επιστολή που ανέγνωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, εκ μέρους του Προέδρου, στον Αμερικανό αξιωματούχο, Κέρι Κάβανο, στην τρίτη συνάντηση που είχαν στη Λισσαβώνα, θα δοθεί πρώτα στους αρχηγούς των κομμάτων και όχι στη δημοσιότητα, επί του παρόντος.

    Θέση Ε/κ πλευράς

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι η πλευρά μας συζητά "ομοσπονδιακή, δικοινοτική, διπεριφερειακή λύση".

    Πρόσθεσε ότι μέσα στα πλαίσια της συμφωνίας που έγινε από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, και επιβεβαιώθηκε από τον πρώην Πρόεδρο Σπύρο Κυπριανού, υπάρχει η παράγραφος η οποία λέει ότι η ομόσπονδη κυβέρνηση, πρέπει να έχει τις αναγκαίες εξουσίες για να μπορεί να διατηρεί την ενότητα και ακεραιότητα της ομοσπονδίας.

    "Είμεθα έτοιμοι να συζητήσουμε αυτές τις εξουσίες, και να δούμε αν είναι ικανοποιητικές ή όχι. Αλλά δεν δεχόμεθα συνομοσπονδία". Ξεκαθάρισε ότι η διαφορά μεταξύ ομοσπονδίας και συνομοσπονδίας δεν έγκειται μόνο στις εξουσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης αλλά περισσότερο στο κατά πόσο υπάρχει μια διεθνής προσωπικότητα, μια κυριαρχία, μια υπηκοότητα και σε δεύτερο βαθμό μπαίνουν οι αρμοδιότητες.

    Συνάντηση Ρίφκιντ με Ντενκτάς στα κατεχόμενα

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι θα επανεξετάσει το θέμα της συνάντησης του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Μάλκολμ Ρίφκιντ με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στα κατεχόμενα.

    Σε ερώτηση τί προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση, ενόψει και των αντιδράσεων των κομμάτων, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι σέβεται την ευαισθησία που επιδεικνύουν οι πολιτικοί αρχηγοί αναφορικά με τον κίνδυνο της άμεσης ή έμμεσης αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

    Ωστόσο, είπε ότι η βρετανική κυβέρνηση, έχει δώσει, σε σχέση με την επίσκεψη του κ. Ρίφκιντ, "σαφείς και κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις", ότι δεν θα αναγνωρίσει άμεσα ή έμμεσα το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος.

    Πρόσθεσε ότι πρόθεση του κ. Ρίφκιντ είναι να ακούσει τις απόψεις των δύο πλευρών, για να κρίνει ο ίδιος κατά πόσο υπάρχει πολιτική βούληση, η οποία να δικαιολογεί την ανάπτυξη βρετανικής πρωτοβουλίας.

    Ο κ. Ρίφκιντ, είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης, υπενθύμισε ότι τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο αναφέρουν ότι οι συνομιλίες διεξάγονται μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

    "Ενόψει όμως του εγερθέντος θέματος, θα επανεξετάσουμε και θα αποφασίσουμε", είπε.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.03 run on Thursday, 5 December 1996 - 22:12:23 UTC