Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-11-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευοίωνες οι προοπτικές αύξησης των κυπριακών εξαγωγών στον Καναδά
  • [02] Κληρίδης: Αναμένουμε τήρηση των προεκλογικών υποσχέσεων του Προέδρου Κλίντον
  • [03] Σχόλιο Υπουργού Αμυνας για τις τουρκικές ασκήσεις
  • [04] Η Ουγγαρία στο πλευρό της Κύπρου
  • [05] Απάντηση Μιχαηλίδη στον Κίνκελ
  • [06] Το κατοχικό καθεστώς έκλεισε το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας
  • [07] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

  • [01] Ευοίωνες οι προοπτικές αύξησης των κυπριακών εξαγωγών στον Καναδά

    Οττάβα, 6/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Οι προσπάθειες περαιτέρω αύξησης των κυπριακών εξαγωγών στην καναδική αγορά, φαίνεται ότι επιτυγχάνουν, δημιουργώντας ευοίωνες προοπτικές.

    Οι κυπριακές εξαγωγές στον Καναδά το 1995 αυξήθηκαν κατά 77% φθάνοντας στο 1.700.000 αμερικανικά δολάρια, όπως δήλωσε ο υπεύθυνος του Κυπριακού Εμπορικού Κέντρου στις ΗΠΑ και τον Καναδά, Ντένης Δρουσιώτης. Ο κ. Δρουσιώτης επισκέφθηκε πρόσφατα την Οττάβα, όπου είχε σειρά συναντήσεων και επαφών με κυβερνητικούς επισήμους και ιδιώτες επιχειρηματίες. Η επίσκεψη αυτή, ήταν συνέχεια επίσκεψης που πραγματοποίησε τον περασμένο Ιούλιο στον Καναδά, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Κυριάκος Χριστοφή, συνοδευόμενος από τον κ. Δρουσιώτη.

    Κατά τις επαφές του στο καναδικό Υπουργείο Εξωτερικών και Διεθνούς Εμπορίου, δηλώθηκε στον κ. Δρουσιώτη από Καναδούς επισήμους ότι μελετάται σοβαρά το ενδεχόμενο συμμετοχής του Καναδά στη Διεθνή Κρατική Εκθεση Κύπρου το 1997. Η Κύπρος προσφέρεται ως κέντρο προώθησης βορειοαμερικανικών προϊόντων και κίνησε το ενδιαφέρον αρμοδίων κρατικών λειτουργών και ιδιωτών εξαγωγέων.

    Κατά την επίσκεψη του κ. Δρουσιώτη στην Οττάβα συζητήθηκε επίσης το θέμα της άρσης ορισμένων περιορισμών και της επιβολής "κότα", όπως λ.χ. στις εξαγωγές κυπριακού χαλλουμιού. Ο διάλογος στο θέμα αυτό θα συνεχισθεί.

    Το Εμπορικό Κέντρο στην Νέα Υόρκη προωθεί εδώ και καιρό τις κυπριακές εξαγωγές στον Καναδά οργανώνοντας σεμινάρια, συμμετέχοντας σε εκθέσεις και διαφημίζοντας τα κυπριακά προϊόντα. Πρόσφατα η Κύπρος συμμετέσχε στην Εκθεση Τροφίμων και Ποτών στην Οττάβα, προωθώντας τις εξαγωγές κυπριακών κρασιών και χαλλουμιού. Καταβάλλονται προσπάθειες ώστε το όνομα "χαλλούμι" να εγγραφεί ως αποκλειστική ονομασία κυπριακού προϊόντος στην καναδική αγορά.

    Στο μεταξύ, Καναδοί εισαγωγείς ειδών ένδυσης, άρχισαν επαφές με Κύπριους βιομήχανους για την εισαγωγή κυπριακών προϊόντων στην καναδική αγορά. Κύπριοι βιομήχανοι επισκέφθηκαν τον Καναδά και με τη βοήθεια του Κυπριακού Εμπορικού Κέντρου, είχαν διάφορες επαφές και ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες και προοπτικές προώθησης των προϊόντων τους στη βορειοαμερικανική αγορά. (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [02] Κληρίδης: Αναμένουμε τήρηση των προεκλογικών υποσχέσεων του Προέδρου Κλίντον

    Λευκωσία, 6/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει ότι με την επανεκλογή του, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον θα αναλάβει τις πρωτοβουλίες για το Κυπριακό τις οποίες υποσχέθηκε να αναλάβει προεκλογικά.

    Στη δήλωση αυτή προέβη σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι "δε θα πρέπει να λέμε ότι αναμένουμε από τις ΗΠΑ να ασκήσουν πιέσεις" αλλά να διαδραματίσουν ένα "θετικό ρόλο για λύση του Κυπριακού".

    Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος Κλίντον αποτελεί εγγύηση για βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν πρόκειται να κάνει εκτιμήσεις πριν εισηγηθούν κάτι οι ΗΠΑ και ποιές θα είναι οι προσπάθειες που θα καταβάλουν.

    Κληθείς να σχολιάσει τη συνάντησή του με τον Ελληνα Υφυπουργό Εξωτερικών Χρήστο Ροζάκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι συζήτησαν την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το γεγονός ότι θα αρχίσει μια πρωτοβουλία από το ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό με υποστηρικτές τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

    "Πρέπει", είπε, "να προδιαγράψουμε τη στρατηγική που Κύπρος και Ελλάδα θα ακολουθήσουμε από κοινού ενόψει της πρωτοβουλίας που αναμένεται να εκδηλωθεί το Φεβράρη ή Μάρτη", και υπέδειξε ότι η στρατηγική αυτή θα πρέπει να συμπληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που μιλούσε λίγο πριν την έναρξη του Υπουργικού Συμβουλίου, διευκρίνισε επίσης ότι ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Γεβκένι Πριμακόφ του έχει αποστείλει μήνυμα και όχι επιστολή, στο οποίο και θα απαντήσει.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [03] Σχόλιο Υπουργού Αμυνας για τις τουρκικές ασκήσεις

    Λευκωσία, 6/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Οι στρατιωτικές ασκήσεις των Τούρκων έγιναν, όπως και τόσα χρόνια, με τις ίδιες παραβιάσεις, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Ηλιάδης.

    Προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο για τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Ηλιάδης αναφέρθηκε στις προσγειώσεις που έγιναν στο παράνομο αεροδρόμιο Λευκονοίκου, σημειώνοντας παράλληλα ότι αυτό "δεν αλλάζει τα πράγματα διότι το αεροδρόμιο Λευκονοίκου ήταν εκεί και θα μπορούσαν να προσγειωθούν ανά πάσα στιγμή".

    Ως συνήθως, είπε ο κ. Ηλιάδης, παρακολουθούμε τις ασκήσεις που πραγματοποιούν οι Τούρκοι όπως και αυτοί παρακολουθούσαν την άσκηση της Εθνικής Φρουράς "Νικηφόρος".

    Ερωτηθείς αν η τουρκική στρατιωτική άσκηση αποτελεί κλιμακούμενη προσπάθεια από πλευράς Τουρκίας για πρόκληση εντύπωσης έντασης, ο κ. Ηλιάδης απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι η προκλητικότητα της τουρκικής πλευράς εκδηλώθηκε με τις ενέργειές της τους τελευταίους μήνες.

    Αναφερόμενος στο στρατιωτικό διάλογο, ο κ. Ηλιάδης είπε ότι έχει αρχίσει και αναμένεται η επόμενη συνάντηση για να δούμε τις εξελίξεις. Εχουμε τις τοποθετήσεις μας και θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε, πρόσθεσε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [04] Η Ουγγαρία στο πλευρό της Κύπρου

    Λευκωσία, 6/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η Ουγγαρία υποστηρίζει τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ για την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα, τη μη αναγνώριση του ψευδοκράτους, αλλά και την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ όπως και κάθε καλοπροαίρετη μεσολάβηση για την επίλυση του Κυπριακού.

    Αυτά αναφέρει ο Πρωθυπουργός της χώρας Γκιούλα Χορν σε απαντητική του επιστολή προς τον Πρόεδρο του Κόμματος των Εργαζομένων Θέρμερ Γκιούλα.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, ύστερα από ενημέρωση που του έγινε με επιστολή από το Γενικό Γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Χριαστόφια, για τα γεγονότα της Δερύνειας, ο κ. Θέρμερ προέβη σε παραστάσεις προς τον Πρωθυπουργό της χώρας του.

    Απαντώντας ο ηγέτης της Ουγγαρίας, τονίζει μεταξύ άλλων ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η ουγγρική κοινή γνώμη, συγκλονίστηκαν από τις εικόνες που μετέδωσαν τα ξένα τηλεοπτικά κανάλια από τα επεισόδια που οδήγησαν στο θάνατο δύο Ελληνοκυπρίων και στο σοβαρό τραυματισμό δεκάδων άλλων, μεταξύ των οποίων και ειρηνευτές.

    Ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας εκφράζει επίσης την έντονη ανησυχία του για τη ζωή των Ούγγρων κυανοκράνων, που βρίσκονται στη Κύπρο, "υπηρετώντας την ειρήνη".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [05] Απάντηση Μιχαηλίδη στον Κίνκελ

    Λευκωσία, 6/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρέπεμψε ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης τους δημοσιογράφους κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ με τις οποίες τάχθηκε ενάντια στο πάγωμα της χρηματοδότησης της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στέλνει ένα ξεκάθαρο και σωστό μήνυμα προς την Τουρκία που μακροπρόθεσμα είναι προς όφελός της, είπε ο κ. Μιχαηλίδης, σημειώνοντας ότι αν η Τουρκία επιθυμεί να συνδεθεί με την Ευρώπη θα πρέπει να σεβαστεί τις αρχές της.

    Μιλώντας λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι στις 11 Νοεμβρίου μεταβαίνει, επικεφαλής δεκαμελούς αντιπροσωπείας, στο Κάϊρο για το συνέδριο Οικονομικής Ανάπτυξης Μέσης Ανατολής.

    Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν η Κεντρική Τράπεζα, το ΚΕΒΕ, η ΟΕΒ, το Υπουργείο Εμπορίου, το Γραφείο Προγραμματισμού και ο ΚΟΤ.

    Στις 13 Νοεμβρίου, ο κ. Μιχαηλίδης θα βρίσκεται στην Αθήνα όπου θα μιλήσει για την εξωτερική πολιτική της Κύπρου και θα συναντηθεί με τον ομολογό του της Ελλάδας Θεόδωρο Πάγκαλο.

    Ο ΥΠΕΞ θα συνοδεύσει επίσης στις 14 Νοεμβρίου τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη στη διάσκεψη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Τροφίμων στην Ιταλία ενώ από τις 25 μέχρι τις 27 του μήνα θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [06] Το κατοχικό καθεστώς έκλεισε το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας

    Λευκωσία, 6/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Σε μια νέα προκλητική ενέργεια το κατοχικό καθεστώς, έκλεισε σήμερα το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας ως αντίποινο για τις εκδηλώσεις ενημέρωσης τουριστών που πραγματοποιούν στην περιοχή τις τελευταίες βδομάδες διάφορες Ε/κ οργανώσεις.

    Οι λεγόμενες "αρχές" του ψευδοκράτους απαγόρευσαν σε εγκλωβισμένους να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

    Συγκεκριμένα, δύο ζευγάρια και ένα παιδί από το Ριζοκάρπασο, καθώς και αριθμός Μαρωνιτών εγκλωβισμένων, που είχαν έρθει στις ελεύθερες περιοχές την Παρασκευή, πήγαν στο κατοχικό φυλάκιο στο Λήδρα Πάλας με σκοπό να επιστρέψουν στα σπίτια του.

    Οι ψευδοαστυνομικοί απαγόρευσαν τη μετάβασή τους στα κατεχόμενα, λέγοντας χαρακτηριστικά "όταν φύγει ο Ματσάκης από το οδόφραγμα ελάτε ξανά".

    Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Μάριος Ματσάκης, είπε ότι "όταν έχει κανείς να κάνει με εκβιαστές, το χειρότερο που μπορεί να κάνει είναι να ενδώσει στους εκβιασμούς και τις απειλές γιατί οι εκβιασμοί του Ντενκτάς τότε δεν θα έχουν τέλος".

    Σήμερα, πρόσθεσε, το κατοχικό καθεστώς εκβιάζει για το θέμα της διακίνησης, αύριο μπορεί να θυμώσει με κάτι άλλο.

    Αυτό που γίνεται τις τελευταίες βδομάδες, ανέφερε ο κ. Ματσάκης, είναι μια απλή εκδήλωση διαφώτισης των τουριστών για το δράμα της Κύπρου και τις απάνθρωπες δολοφονίες, γι'αυτό και δεν πρέπει ακολουθεί κανείς τις οδηγίες του Ραούφ Ντενκτάς.

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι θύμα του εκβιασμού είναι οι εγκλωβισμένοι, ο κ. Ματσάκης δήλωσε ότι η εκδήλωση πρέπει να συνεχισθεί πιο ενδυναμωμένη "ώστε να δείξουμε στον Ντενκτάς ότι δεν θα ενδώσουμε στους απάνθρωπους εκβιασμούς του".

    Αύριο οι διοργανωτές των εκδηλώσεων θα έχουν συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [07] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 6/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          84.13 (-0.13)
    
    Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί                  92.97 (-0.18)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    76.77 (-0.62)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                60.98 (-0.21)
    Βιομηχανικές Εταιρείες                 82.91 (+1.18)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις               73.42 (-1.62)
    Εμπορικές Εταιρείες                    65.37 (-0.56)
    Αλλες Εταιρείες                        74.86 (-0.17)
    
    Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 435829.720
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.02 run on Wednesday, 6 November 1996 - 17:24:15