Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-11-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις Ευρωπαίου επισήμου με Κληρίδη, Μιχαηλίδη
  • [02] Ελληνες Ολυμπιονίκες και καλλιτέχνες λάμπρυναν το Ραδιομαραθώνιο
  • [03] Ο Πρόεδρος Κληρίδης δέχθηκε τους Ελληνες Ολυμπιονίκες
  • [04] Τουρκικά μαχητικά στα κατεχόμενα
  • [05] Κυβερνητική αντίδραση στις τουρκικές απειλές
  • [06] Ξένοι διπλωμάτες επισκέπτονται τα κατεχόμενα
  • [07] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [08] Κύπρος και Ρωσία θα υπογράψουν συμφωνία μεταφοράς καταδίκων
  • [09] Κασουλίδης: Σημαντικός ο ρόλος της ΕΕ στο Κυπριακό
  • [10] "Γόνιμες και επιτυχείς" οι συνομιλίες Κύπρου - Ελλάδας

  • [01] Συναντήσεις Ευρωπαίου επισήμου με Κληρίδη, Μιχαηλίδη

    Λευκωσία, 5/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να δοθεί ένα τέλος στην κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο, σύμφωνα με εκτίμηση του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Βίλι ντε Κλερκ.

    Στη δήλωση αυτή προέβη σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον κ. ντε Κλερκ. Της συνάντησης προηγήθηκε σύντομη συνάντηση του κ. ντε Κλερκ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι με τον κ. ντε Κλερκ έγινε μια ανταλλαγή απόψεων με επίκεντρο το ρόλο της ΕΕ στο Κυπριακό.

    Το Ευρωκοινοβούλιο, είπε, αυτή τη στιγμή επιδεικνύει μεγάλη ευαισθησία πάνω στα θέματα της Τουρκίας, ιδιαίτερα θέματα που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα και το σεβασμό των συνόρων.

    Ο κ. Μιχαηλίδης χαρακτήρισε την επίσκεψη του κ. ντε Κλερκ στην Κύπρο "πάρα πολύ χρήσιμη", αφού τώρα έχει προσωπική εμπειρία του τί σημαίνει η κατοχή και το στάτους κβο, το οποίο προέκυψε από την εισβολή.

    Οπως ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης, ο κ. ντε Κλερκ ένοιωσε πολύ έντονα ότι η Κύπρος είναι ένας ευρωπαϊκός χώρος με μακρά ιστορία κι εντυπωσιάστηκε από το γενικότερο περιβάλλον, ιδιαίτερα όμως από το πολιτιστικό και θεωρεί ότι πρέπει να γίνει κάθε προσπάθεια από μέρους της ΕΕ για να δοθεί ένα τέλος στο Κυπριακό.

    Μετά τη συνάντηση με τον κ. Μιχαηλίδη, ο κ. ντε Κλερκ αναχώρησε για το αεροδρόμιο Λάρνακας, απ' όπου θα μεταβεί στις Βρυξέλλες.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [02] Ελληνες Ολυμπιονίκες και καλλιτέχνες λάμπρυναν το Ραδιομαραθώνιο

    Λευκωσία, 5/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- H συμμετοχή Ελλήνων αθλητών και καλλιτεχνών έχει λαμπρύνει τη φετινή διοργάνωση του "Ραδιομαραθωνίου '96" για παιδιά με ειδικές ανάγκες, στον οποίο οι, μέχρι το πρωί, εισφορές ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο λίρες.

    Ο 7ος στη σειρά ετήσιος Ραδιομαραθώνιος συνεχίζεται σήμερα για δεύτερη μέρα και θα λήξει απόψε τα μεσάνυκτα. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης συνεχίζονται σήμερα πορείες πεζοπόρων, ποδηλατιστών, και μοτοσκλετιστών που στη διαδρομή τους συλλέγουν χρηματικές εισφορές για τα παιδιά της Κύπρου με ειδικές ανάγκες.

    Απόψε, από το πρώτο τηλεοπτικό κανάλι του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου και τα ιδιωτικά κανάλια "Ο Λόγος" και "Σίγμα", που μετέχουν για πρώτη φορά φέτος στη διοργάνωση, θα μεταδοθεί η δεύτερη ειδική εκπομπή, με τη συμμετοχή των Ελλήνων Ολυμπιονικών της Ατλάντα που ήλθαν στην Κύπρο γι αυτό το σκοπό.

    Σε ψεσινή τηλεοπτική εκπομπή πήραν μέρος οι Κύπριοι καλλιτέχνες που διαπρέπουν στην Ελλάδα, ο μουσικοσυνθέτης Μάριος Τόκας, η τραγουδίστρια Κωνσταντίνα και ο τραγουδιστής Κώστας Χατζηχριστοδούλου.

    Παρούσα κι η δημοφιλής Ελληνίδα τραγουδίστρια Χαρούλα Αλεξίου, η οποία ερμήνευσε ένα τραγούδι που έγραψε για τη μικρή Αναστασία, κόρη του ηρωομάρτυρα Τάσου Ισαάκ, ο οποίος δολοφονήθηκε από Τούρκους εξτρεμιστές τον Αύγουστο στη διάρκεια ειρηνικής αντικατοχικής εκδήλωσης, στη Δερύνεια.

    Η Χαρούλα Αλεξίου δώρησε στην Αναστασία 3.000 αντίτυπα του ψηφιακού δίσκου με το τραγούδι αυτό, που κυκλοφόρησαν ειδικά για να πωληθούν στο "Ραδιομαραθώνιο '96".

    Στη διάρκεια της εκπομπής έγινε πλειστηριασμός προσωπικών αντικειμένων του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, καθώς και πινάκων, ψηφιδωτών και γλυπτών γνωστών καλλιτεχνών.

    Στην εκπομπή πήραν μέρος κι οι Ελληνες Ολυμπιονίκες οι οποίοι πρόσφεραν με συγκίνηση προσωπκά τους αθλητικά αντικείμενα για τον πλειστηριασμό, ώστε να ενισχύσουν την προσπάθεια.

    Εξάλλου, σε αθλητική φιέστα που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στη Λευκωσία, στην παρουσία του Προέδρου Κληρίδη, οι Ολυμπιονίκες κι άλλοι Ελληνες αθλητές πρόσφεραν ένα πλούσιο και γεμάτο εκπλήξεις θέαμα, αφού έδειξαν μέχρι και τις ποδοσφαιρικές ικανότητές τους.

    Στη φιέστα τιμήθηκαν οι Ολυμπιονίκες κι οι προπονητές τους, ενώ τους χαιρέτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι η χειρονομία τους να έλθουν στο Ραδιομαραθώνιο "δείχνει ότι μέσα σας έχετε τον άνθρωπο".

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΓΠ)

    [03] Ο Πρόεδρος Κληρίδης δέχθηκε τους Ελληνες Ολυμπιονίκες

    Λευκωσία, 5/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Τους Ελληνες Ολυμπιονίκες, που λάμπρυναν με την παρουσία τους το "Ραδιομαραθώνιο '96", δέχθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Στη συνάντηση, που κράτησε γύρω στα 20 λεπτά, παρευρέθηκαν ακόμη ο γνωστός καλαθοσφαιριστής και τώρα προπονητής της Εθνικής ομάδας Παναγιώτης Γιαννάκης και η τραγουδίστρια Χαρούλα Αλεξίου, που επίσης συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του Ραδιομαραθωνίου.

    Την αποστολή συνόδευε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Λαϊκής Τράπεζας, που είναι από τους συνδιοργανωτές του Ραδιομαραθωνίου, Κίκης Λαζαρίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [04] Τουρκικά μαχητικά στα κατεχόμενα

    Λευκωσία, 5/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η άφιξη χθες στα κατεχόμενα δύο τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών αποτελεί παραβίαση του κυπριακού εναερίου χώρου και του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Ο κ. Κασουλίδης είπε, ακόμη, ότι παραβίαση του εδάφους μας γίνεται κατ' εξακολούθηση από το 1974 με την εδώ παρουσία των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων.

    Αναφέρθηκε, επίσης, στην κατά καιρούς παραβίαση των θαλασσίων υδάτων από πολεμικά πλοία του τουρκικού ναυτικού.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [05] Κυβερνητική αντίδραση στις τουρκικές απειλές

    Λευκωσία, 5/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η απαγόρευση από το ψευδοκράτος της μετάβασης των εγκλωβισμένων στις ελεύθερες περιοχές αποτελεί σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η κυβέρνηση θα αντιδράσει.

    Στη δήλωση αυτή προέβη σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

    Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί αυτή την εξέλιξη.

    Ο Εκπρόσωπος σχολίαζε χθεσινή απειλή του ψευδοπρωθυπουργού Ντερβίς Ερογλου ότι το κατοχικό καθεστώς θα κλείσει τη δίοδο προς τις ελεύθερες περιοχές αν οι Ε/Κ συνεχίσουν την εκδήλωση στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, παροτρύνοντας τους τουρίστες να μην επισκέπτονται τα κατεχόμενα.

    Στο μεταξύ, τα Ηνωμένα Εθνη έχουν προβεί σε παραστάσεις προς την κυπριακή κυβέρνηση αναφορικά με την αντικατοχική εκδήλωση στο Λήδρα Πάλας, κατά την οποία εθελοντές ενημερώνουν τους διερχόμενους για το εθνικό μας πρόβλημα.

    Ο κ. Κασουλίδης διευκρίνισε ότι οι παραστάσεις αφορούν καταγγελίες ότι παρεμποδίζονται οι επισκέπτες να μεταβούν στα κατεχόμενα, με αποτέλεσμα η άλλη πλευρά να αντιδρά με την εκτόξευση διαφόρων απειλών.

    Σε ερώτηση εάν οι παραστάσεις βασίστηκαν σε καταγγελίες τουριστών ή του ψευδοκράτους, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι υπήρξαν και διαμαρτυρίες από πλευράς τουριστών.

    Ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε, εξάλλου, στη δημιουργία ενός χώρου, απ' όπου ελεύθερα ο κάθε ξένος επισκέπτης θα μπορεί να προσεγγίζει και να πληροφορείται για την κατάσταση στην Κύπρο και μετά να αποφασίζει εάν επιθυμεί να μεταβεί ή όχι στα κατεχόμενα.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση δεν ανακόπτει τους τουρίστες που επιθυμούν να μεταβούν στα κατεχόμενα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ένα περίπτερο πλησίον του οικήματος της Καρπασίας.

    Σε ερώτηση ποιός θα στελεχώνει αυτό το περίπτερο, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι τη δουλειά αυτή θα την κάνουν εθελοντικές οργανώσεις, διότι η κυβέρνηση δε λογαριάζει να τοποθετήσει σ' αυτό δημόσιους λειτουργούς.

    Κληθείς να αναφέρει εάν η διαφορά μεταξύ αυτού που γίνεται τώρα και αυτού που προγραμματίζει η κυβέρνηση είναι αντί να προσεγγίζουν οι εθελοντές τους τουρίστες, θα προσεγγίζουν οι τουρίστες τους εθελοντές, ο κ. Κασουλίδης απάντησε: "Περίπου".

    Σε ερώτηση ποιά είναι η πολιτική διαφορά, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι δεν επιθυμεί να επεκταθεί επί του θέματος, αλλά σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν ενθαρρύνει τις εκδηλώσεις υπό τη μορφή που γίνονται αυτή τη στιγμή και ότι τη θέση της αυτή την έχει ξεκαθαρίσει από την πρώτη ημέρα της εκδήλωσης.

    Σε επίμονες ερωτήσεις, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η κυβέρνηση ασφαλώς έχει τους λόγους της για να επιθυμεί αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής της εκδήλωσης.

    Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι οι λόγοι αυτοί δεν είναι για να μην ενοχληθεί ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, ούτε γιατί η κυβέρνηση θέλει να ενισχύει την οικονομία του ψευδοκράτους, ούτε διότι είναι εναντίον των αντικατοχικών εκδηλώσεων.

    Επανέλαβε, τέλος, ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης είχε συναντήσεις με εκπροσώπους των οργανώσεων που διοργανώνουν την αντικατοχική αυτή εκδήλωση.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [06] Ξένοι διπλωμάτες επισκέπτονται τα κατεχόμενα

    Λευκωσία, 5/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η κυβέρνηση είναι δυσαρεστημένη με το γεγονός ότι διαπιστευμένοι στην Κύπρο διπλωμάτες επισκέπτονται τα κατεχόμενα για λόγους άλλους πέραν της αποστολής τους, τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι το Σαββατοκυρίακο διπλωμάτες περνούσαν οικογενειακώς στα κατεχόμενα, προφανώς για "περίπατο", ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί την κίνηση των διπλωματών και καταγράφει τα όσα παρατηρεί.

    Εκεί, είπε, όπου κρίνουμε ότι είναι αναγκαίο να ενεργήσουμε, ενεργούμε.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [07] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 5/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          84.24 (+0.38)
    
    Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί                  93.14 (+0.27)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    77.25 (-0.67)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                61.11 (-0.75)
    Βιομηχανικές Εταιρείες                 81.94 (+2.50)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις               74.63 (+0.48)
    Εμπορικές Εταιρείες                    65.74 (-0.41)
    Αλλες Εταιρείες                        74.99 (-1.44)
    
    Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 616692.095
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [08] Κύπρος και Ρωσία θα υπογράψουν συμφωνία μεταφοράς καταδίκων

    Λάρνακα, 5/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η υπογραφή συμφωνίας για μεταφορά καταδίκων θα είναι στο επίκεντρο των επαφών του Υπουργού Δικαιοσύνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βαλεντίν Κοβαλόβ, που έφθασε σήμερα στην Κύπρο για πενθήμερη επίσκεψη, με πρόσκληση του Κύπριου ομολόγου του, Αλέκου Ευαγγέλου.

    Οπως ανέφερε στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο κ. Ευαγγέλου, οι δύο Υπουργοί, μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας για παροχή νομικής συνεργασίας, θα ανταλλάξουν απόψεις πάνω σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των δύο Υπουργείων και θα υπογράψουν συμφωνία για μεταφορά καταδίκων.

    Η συμφωνία αυτή, είπε ο κ. Ευαγγέλου, προνοεί ότι υπήκοοι μιας χώρας οι οποίοι εκτίουν ποινή φυλάκισης σε μια άλλη χώρα, μπορούν να μεταφέρονται στη χώρα τους, νοουμένου ότι οι δύο χώρες συμφωνούν και ο κατάδικος συγκατατίθεται.

    Ο βασικός λόγος της συνομολόγησης αυτής της συμφωνίας, πρόσθεσε, είναι ανθρωπιστικοί λόγοι γιατί θα δίδεται η ευκαιρία στους καταδίκους να εκτίουν την ποινή φυλάκισής τους στη χώρα τους και να γίνεται πιο εύκολη η ένταξή τους στην κοινωνία όταν αποφυλακιστούν.

    "Επίσης αποδεικνύει τη φιλία και τις στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και πιστεύουμε ότι θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη σχέση μας με τη Ρωσία", είπε.

    Από την πλευρά του, ο Ρώσος Υπουργός αφού ευχαρίστησε για την υποδοχή που του έγινε, είπε ότι αυτή αποδεικνύει τη μεγάλη εκτίμηση προς το κράτος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

    Οι φιλικές σχέσεις των δύο χωρών μόνιμα αναπτύσσονται, είπε ο κ. Κοβαλόβ, τονίζοντας ότι αποτελεί συγκεκριμένη έκφραση της ανάπτυξης των σχέσεων των δύο Υπουργείων.

    Χαρακτήρισε "σημαντική" την υπογραφή της συμφωνίας αλλά τόνισε ότι η επίσκεψη δεν περιορίζεται στην υπογραφή της συμφωνίας αλλά θα έχουν συνομιλίες και ανταλλαγή απόψεων για άλλα ζητήματα που αφορούν θέματα δικαίου μεταξύ των δύο χωρών.

    (ΚΥΠΕ/ΤΑ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [09] Κασουλίδης: Σημαντικός ο ρόλος της ΕΕ στο Κυπριακό

    Λευκωσία, 5/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Σημαντικό χαρακτήρισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης το ρόλο που έχει να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση στην επίλυση του Κυπριακού.

    "Η ΕΕ που θα δεχθεί στους κόλπους της την Κύπρο από τη μιά και η οποία έχει συνάψει συμφωνία Τελωνειακής Ενωσης με την Τουρκία, διαθέτει αρκετή επιρροή για αυτούς και μόνο τους δύο λόγους και προς τις δύο πλευρές για να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού", δήλωσε ο κ. Κασουλίδης.

    Σημειώνοντας την απόφαση της 6ης Μαρτίου 1995, ο κ. Κασουλίδης υπογράμμισε ότι η ΕΕ έχει στείλει το σωστό μήνυμα και στις δύο πλευρές, το οποίο πρέπει να παραμένει σταθερό και να μην επιδέχεται οποιωνδήποτε άλλων ερμηνειών ή να παραβιάζεται.

    "Αυτό το σωστό μήνυμα μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά για να σπάσει το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται το κυπριακό πρόβλημα αυτή τη στιγμή", υπογράμμισε ο κ. Κασουλίδης.

    Η Ευρώπη που θέλει να πρωταγωνιστεί στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να νιώθει όνειδος για το ότι μια χώρα που βρίσκεται στο κατώφλι της έχει στην επικράτειά της κατοχικά στρατεύματα ξένης χώρας και μέρος του εδάφους βρίσκεται υπό κατοχή της από ξένη χώρα.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι η ΕΕ λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε να πρυτανεύουν οι συμβιβαστικές λύσεις και να μην καταλήγει σε αδιέξοδα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΜ)

    [10] "Γόνιμες και επιτυχείς" οι συνομιλίες Κύπρου - Ελλάδας

    Λευκωσία, 5/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Επιτυχείς και γόνιμες χαρακτήρισαν ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης και ο Ελληνας Υφυπουργός Εξωτερικών Χρήστος Ροζάκης τις συνομιλίες τις οποίες είχαν χθες και σήμερα αναφορικά με το Κυπριακό και ιδιαίτερα την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών τους, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι μελέτησαν σε βάθος πολλούς τομείς εντοπίζοντας αυτούς που χρειάζονται προετοιμασία εφόσον, όπως είπε, ελπίζουμε και αναμένουμε σύντομα να αρχίσουν εντατικές διαβουλεύσεις στο Κυπριακό.

    Σημειώνοντας ότι έχουμε διανύσει πολύ δρόμο αναφορικά με την ενταξιακή μας πορεία ο κ. Μιχαηλίδης υπογράμμισε παράλληλα ότι "έχουμε πλήρη επίγνωση ότι η πορεία μας δε θα είναι λεωφόρος".

    Οπως στο παρελθόν έτσι και στο μέλλον η επιτυχία βασίζεται στη στενότατη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, τόνισε ο ΥΠΕΞ.

    Στη δυνατότητα της συμβολής της Ελλάδας σε θέματα που αφορούν στην υποστήριξη της Κύπρου στο προενταξιακό στάδιο, αναφέρθηκε και ο Ελληνας ΥΦΕΞ, σημειώνοντας ότι ήταν ένα από τα σημεία αιχμής των συζητήσεων.

    "Η Κύπρος έχει πραγματοποιήσει μια εντυπωσιακή ολοκλήρωση όλων των προενταξιακών ζητημάτων αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα να γίνουν μέχρι να φτάσουμε στις διαπραγματεύσεις", είπε, προσθέτοντας ότι δρομολογήθηκε μια σειρά διαδικασιών που θα δώσουν τη δυνατότητα για μια αγαστή συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων της Κύπρου και της Ελλάδας.

    Στις συναντήσεις συζητήθηκαν τόσο τεχνικά όσο και πολιτικά προβλήματα, είπε ο κ. Ροζάκης διευκρυνίζοντας ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και ότι δεν έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα.

    Ερωτηθείς για την αμερικανική πρωτοβουλία, ο κ. Ροζάκης είπε ότι παρόλο που γίνεται πολύς λόγος, τουλάχιστον η Αθήνα δεν έχει μέχρι στιγμής συγκεκριμένη πληροφόρηση από έγκυρη πηγή αναφορικά με το είδος της πρωτοβουλίας που οι ΗΠΑ σκοπεύουν να αναλάβουν μετά τις προεδρικές εκλογές.

    Πάνω στο ίδιο θέμα ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι αυτό που γνωρίζει η κυπριακή πλευρά είναι οι επίσημες δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον για ανάληψη ουσιαστικών πρωτοβουλιών και ενεργειών για λύση του Κυπριακού.

    "Αυτό που διαφαίνεται τώρα είναι ότι σίγουρα οι ΗΠΑ θα εμπλακούν άμεσα και απευθείας σε προσπάθειες λύσης του Κυπριακού αλλά πόσο έντονη θα είναι η εμπλοκή, αν είναι ουσιαστική και συγκεκριμένη η πρωτοβουλία, αυτό δεν το ξέρουμε. Θα το ξέρουμε μόλις τελειώσει η διαδικασία των εκλογών", πρόσθεσε.

    Σχολιάζοντας τη βρετανική πρωτοβουλία, ο Ελληνας ΥΦΕΞ είπε ότι έχει πιο συγκεκριμένο πλαίσιο ενώ σημείωσε την απουσία συντονισμού και ενιαίας θέσης της ΕΕ.

    "Προς το παρόν παρατηρούμε την ύπαρξη μιας ευρωπαϊκής κινητικότητας στο Κυπριακό η οποία εκφράζεται με την αποστολή συγκεκριμένων αξιωματούχων στις ενδιαφερόμενες χώρες", είπε ο κ. Ροζάκης, σημειώνοντας όμως ότι η προσπάθεια βρίσκεται σε διερευνητικό στάδιο.

    Αναφορικά με τη στάση της Τουρκίας στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου ο κ. Ροζάκης είπε ότι δεν παρατηρείται ύπαρξη μιας ενιαίας πολιτικής έκφρασης που να πηγάζει από μια ενιαία πηγή εξουσίας. Φαίνεται υπάρχουν πολλαπλά κέντρα αποφάσεων και δεν έχουμε επικοινωνία με αυτούς τους φορείς, πρόσθεσε.

    Ο κ. Μιχαηλίδης υπογράμμισε ότι "είναι ξεκάθαρο ότι αυτό που απασχολεί την Τουρκία είναι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου".

    Ο κ. Ροζάκης αναχωρεί από την Κύπρο αύριο το πρωί.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΜ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.02 run on Tuesday, 5 November 1996 - 17:44:19