Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-11-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι ΗΠΑ θα παίξουν υπεύθυνο ρόλο στο Κυπριακό
  • [02] Καθημερινά οι εκδηλώσεις στο Λήδρα Πάλας
  • [03] Τα Ηνωμένα Εθνη θα ζητήσουν διευκρινήσεις από την Τ/κ πλευρά για το Λήδρα Πάλας
  • [04] Καθημερινά οι εκδηλώσεις στο Λήδρα Πάλας
  • [05] Επαφές της ιρλανδικής προεδρίας στην Κύπρο
  • [06] Συνάντηση Κληρίδη - Ρώσου Υπουργού Δικαιοσύνης
  • [07] Στα κατεχόμενα η "Ταύρος"
  • [08] Οι Τούρκοι διαβεβαιώνουν για ελεύθερη διακίνηση από το οδόφραγμα
  • [09] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [10] ΥΠΕΞ: Αναφαίρετο δικαίωμα οι εκδηλώσεις
  • [11] Συντονισμός Κοινοβουλίων Ελλάδας και Κύπρου
  • [12] Επιμορφωτικό σεμινάριο προϊσταμένων Γραφείων Τύπου Εξωτερικού Ελλάδας και Κύπρου
  • [13] Το USS NEWPORT NEWS στο Λιμάνι της Λεμεσού
  • [14] Τα μέλη του ΣτΕ να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα

  • [01] Οι ΗΠΑ θα παίξουν υπεύθυνο ρόλο στο Κυπριακό

    Λευκωσία, 7/11/1996 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης) -- Μετά τη θριαμβευτική επανεκλογή του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον δηλώνεται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να διαδραματίσουν υπεύθυνο ρόλο στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.

    Οπως δήλωσε ο Εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς "ο Πρόεδρος Κλίντον, ο Υπουργός Κρίστοφερ, η πρέσβειρα Ωλμπράιτ και ο πρέσβης Χόλμπρουκ, που ήταν έως πρόσφατα εδώ, και ο πρέσβης Κόρνμπλουμ, έχουν όλοι δεσμευθεί όπως οι ΗΠΑ παίξουν υπεύθυνο ρόλο εδώ."

    Ο κ. Μπερνς, όταν ερωτήθηκε εάν οι ΗΠΑ σχεδιάζουν νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό είπε: "Δεν έχω υπόψη μου καμιά νέα πρωτοβουλία από τη χθεσινή νύχτα έως σήμερα το πρωί, αλλά θα συνεχίσουμε να παραμένουμε αναμιγμένοι όπως έως αυτή τη στιγμή, και θέλουμε να συνεργασθούμε με την κυπριακή κυβέρνηση, τις δύο κοινότητες στην Κύπρο, και την ελληνική και την τουρκική κυβέρνηση σε αυτό το πρόβλημα."

    Οπως προκύπτει από την απάντηση του Εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν αναμένεται να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στην έως τώρα πολιτική των ΗΠΑ σχετικά με το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά.

    Οσον αφορά στις κυβερνητικές αλλαγές στην ηγετική ομάδα χάραξης εξωτερικής πολιτικής τα ονόματα που ακούγονται για τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών είναι αυτό της πρέσβειρας Μαντλέν Ωλμπράιτ, του πρώην γερουσιαστή Τζορτζ Μίτσελ και του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Ρίτσαρντ Λούγκαρ.

    Για τη θέση του διαδόχου του Υπουργού Αμυνας Ουίλιαμ Πέρι στο Πεντάγωνο ακούγονται ονόματα όπως αυτό του επικεφαλής της ΣΙΑ Τζον Ντόιτς καθώς και του αποχωρούντα γερουσιστή της Τζόρτζια, Σαμ Ναν.

    Τέλος στη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Αντονι Λέικ αναμένεται να τοποθετηθεί ο σημερινός Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών και στενός φίλος του Αμερικανού Προέδρου Στρομπ Τάλμποτ.

    Ενα είναι σίγουρο, οι βασικές πτυχές της αμερικανικής πολιτικής δεν πρόκειται να αλλάξουν. Εκείνο που θα αλλάξει είναι τα πρόσωπα και το ύφος.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΓΠ)

    [02] Καθημερινά οι εκδηλώσεις στο Λήδρα Πάλας

    Λευκωσία, 7/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Μάριος Ματσάκης ανακοίνωσε σήμερα το πρωί χθεσινοβραδινή απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Εκδηλώσεων ότι οι εκδηλώσεις διαφώτισης τουριστών στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας θα συνεχισθούν και θα εντατικοποιηθούν.

    Από την ερχόμενη βδομάδα οι εκδηλώσεις θα γίνονται επί καθημερινής βάσης και όχι μόνο τα Σαββατοκυρίακα, όπως γίνονταν μέχρι σήμερα.

    Ο κ. Ματσάκης ανακοίνωσε την απόφαση αυτή ύστερα από συνάντηση αντιπροσωπείας της Συντονιστικής Επιτροπής με τον Υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη. Η συνάντηση κράτησε 90 λεπτά.

    Στη συνάντηση πήραν επίσης μέρος ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Αλέκος Ευαγγέλου και ο Αρχηγός της Αστυνομίας Πανίκος Χατζηλοίζου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [03] Τα Ηνωμένα Εθνη θα ζητήσουν διευκρινήσεις από την Τ/κ πλευρά για το Λήδρα Πάλας

    Λευκωσία, 7/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών θα ζητήσει διευκρινήσεις από την τουρκοκυπριακή πλευρά αναφορικά με τα σχέδια και τις προθέσεις της για το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΣΥΠ Βαλτεμάρ Ροκοζέφσκι στο ΚΥΠΕ, κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή στάση του κατοχικού καθεστώτος να απαγορεύσει την επιστροφή εγκλωβισμένων στα κατεχόμενα και τις απειλές Ντενκτάς ότι δε θα επιτρέψει σε εγκλωβισμένους να έρθουν στις ελεύθερες περιοχές.

    "Ζητήσαμε από τον υπεύθυνο λειτουργό για ανθρωπιστικά θέματα να ζητήσει διευκρινήσεις για τις προθέσεις τους ή τα μέτρα που εφαρμόζουν στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας," είπε ο Εκπρόσωπος Τύπου της ειρηνευτικής δύναμης.

    Τα Ηνωμένα Εθνη, πρόσθεσε, θα προβούν σε διαβήματα προς την τουρκοκυπριακή πλευρά αν προσπαθήσει να απαγορεύσει τη διακίνηση από το οδόφραγμα, όπως έχουν πράξει και προς την κυπριακή κυβέρνηση σχετικά με τη συνεχιζόμενη αντι-κατοχική εκδήλωση διαμαρτυρίας από διάφορες ομάδες, ύστερα από πρωτοβουλία του βουλευτή του ΔΗΚΟ Μάριου Ματσάκη.

    Ο κ. Ροκοζέφσκι καλωσόρισε τις προσπάθειες της κυβέρνησης να μεταπείσει τους διοργανωτές της εκδήλωσης ώστε να υπάρξει αλλαγή στον τρόπο της διαμαρτυρίας και σημείωσε παράλληλα ότι οποιαδήποτε ένταση, τις παραμονές της επετείου της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, είναι αχρείαστη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [04] Καθημερινά οι εκδηλώσεις στο Λήδρα Πάλας

    Λευκωσία, 7/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Οι εκδηλώσεις ενημέρωσης των ξένων τουριστών στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας θα γίνονται επί καθημερινής βάσεως από το ερχόμενο Σαββατοκυρίακο, σύμφωνα με απόφαση της συντονιστικής επιτροπής των εκδηλώσεων.

    Την απόφαση, η οποία πάρθηκε ομόφωνα σε σύσκεψη χθες βράδυ στην οποία συμμετείχαν και προσφυγικά σωματεία, ανακοίνωσε σήμερα ο βουλευτής και μέλος της συντονιστικής επιτροπής Μάριος Ματσάκης, ύστερα από 90λεπτη περίπου συνάντηση με τους Υπουργούς Εξωτερικών και Δικαιοσύνης, Αλέκο Μιχαηλίδη και Αλέκο Ευαγγέλου.

    Στη συνάντηση, που έγινε με πρόσκληση του ΥΠΕΞ, ο οποίος προεδρεύει της κυβερνητικής επιτροπής που ασχολείται με το θέμα, συμμετείχε και ο Αρχηγός της Αστυνομίας Πανίκος Χατζηλοϊζου, λόγω των αρμοδιοτήτων της αστυνομίας στην περιοχή του οδοφράγματος.

    Ο κ. Ματσάκης χαρακτήρισε τη συνάντηση "πολύ εποικοδομητική" και ανέφερε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων.

    "Διαμηνύσαμε στους υπουργούς την απόφαση της συντονιστικής επιτροπής ότι δεν πρέπει να ενδώσουμε στους εκβιασμούς του αρχιδολοφόνου Ντενκτάς, αλλά θα πρέπει να συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερο σθένος την ειρηνική διαφώτιση που κάνουμε των ξένων τουριστών, για να μην περνούν και να ενισχύουν οικονομικά το ψευδοκράτος", πρόσθεσε.

    "Οι εκδηλώσεις θα συνεχισθούν επί καθημερινής βάσεως από το ερχόμενο Σαββατοκυρίακο", είπε ο κ. Ματσάκης, και ξεκαθάρισε ότι οι εκδηλώσεις δε στοχεύουν σε αντιπαράθεση με τους Τουρκοκυπρίους, με τους οποίους επιδιώκεται ειρηνική συμβίωση.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι από πλευράς των υπουργών δεν τους λέχθηκαν "ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι" για τους οποίους θα πρέπει να τερματισθούν οι εκδηλώσεις. "Ισως να υπάρχει κάποια διαφορά εκτίμησης ορισμένων θεμάτων", ανέφερε.

    Οσον αφορά στις απειλές του Ντενκτάς εναντίον των εγκλωβισμένων, ο κ. Ματσάκης σημείωσε ότι η επιτροπή αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά το θέμα και ανέφερε ότι και οι δύο επιτροπές που ασχολούνται με τα θέματα των εγκλωβισμένων έχουν τεθεί "πολύ θετικά υπέρ της συνέχισης των εκδηλώσεων". Ταυτόχρονα εξέφρασε την πεποίθηση ότι "είναι λανθασμένη πολιτική να ενδώσουμε στις απειλές ενός αρχηδολοφόνου", γιατί, είπε, τότε θα αυξηθούν και δε θα μειωθούν.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος (ΠΑΚ) Αρης Χατζηπαναγιώτου, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Ντενκτάς δε θα συνεχίσει να προβάλλει εμπόδια στη διακίνηση των εγκλωβισμένων και προειδοποίησε ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα πραγματοποιηθούν κι άλλες εκδηλώσεις οι οποίες θα προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά στο κατοχικό καθεστώς.

    Μετά τη συνάντηση ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι δηλώσεις για το θέμα θα κάνει αργότερα σήμερα ο κ. Μιχαηλίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [05] Επαφές της ιρλανδικής προεδρίας στην Κύπρο

    Λευκωσία, 7/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Επαφές για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου θα έχει αύριο στη Λευκωσία ο πρέσβης της Ιρλανδίας στην Κύπρο, με έδρα την Αθήνα, Λίαμ Ρίγκνι, ο οποίος φθάνει απόψε από την ελληνική πρωτεύουσα.

    Ο κ. Ρίγκνι, του οποίου η χώρα προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα παρακαθήσει σε γεύμα εργασίας μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη. Στο γεύμα, το οποίο θα παραθέσει στην οικία του ο Πρέσβης της Ελλάδας Αλέξανδρος Σάνδης, η χώρα του οποίου εκπροσωπεί την ιρλανδική προεδρία στην Κύπρο, θα παρακαθήσουν επίσης οι πρέσβεις των χωρών μελών της ΕΕ που είναι διαπιστευμένοι στην Κύπρο και ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στο νησί, Ζιλ Ανουίγ.

    Παρόλο που δεν υπάρχει ημερήσια διάταξη για το γεύμα, αναμένεται ότι το κύριο θέμα των συζητήσεων κατά το γεύμα, που δίδεται από την εκάστοτε προεδρία της ΕΕ, θα είναι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Γίνεται αντιληπτό ότι θα συζητηθεί και η παρούσα φάση του Κυπριακού σε σχέση με τις αναμενόμενες πρωτοβουλίες για προώθηση λύσης του Κυπριακού.

    Στο μεταξύ, αναμένεται στην Κύπρο το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου ο εκπρόσωπος της ιρλανδικής προεδρίας της ΕΕ Κέστερ Χίσλιπ για επαφές πριν από την προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στο Δουβλίνο στις 13-14 Δεκεμβρίου.

    Το πρωί της Παρασκευής, ο κ. Ρίγκνι θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών και το Διευθυντή της Διεύθυνσης Πολιτικών Υποθέσεων Χριστόδουλο Πασιαρδή.

    Το βράδυ, ο πρόξενος της Ιρλανδίας στην Κύπρο Στέφης Στεφάνου θα παραθέσει δείπνο προς τιμή του Ιρλανδού πρέσβη, ο οποίος αναχωρεί από την Κύπρο το Σάββατο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [06] Συνάντηση Κληρίδη - Ρώσου Υπουργού Δικαιοσύνης

    Λευκωσία, 7/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βαλεντίν Κοβαλόβ ενημέρωσε σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη σχετικά με τη συμφωνία που θα υπογράψουν αύριο η Κύπρος και η Ρωσία για μεταφορά καταδίκων.

    Σε δηλώσεις ύστερα από 40λεπτη περίπου συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κοβαλόβ ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης ενέκρινε την προετοιμασία που έγινε σε υπουργικό επίπεδο για τη συμφωνία, βάσει της οποίας ο κάθε κατάδικος θα δικαιούται να εκτελέσει την ποινή του στη χώρα του.

    Ο Ρώσος Υπουργός παρουσιάστηκε πολύ ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στην Κύπρο και ανέφερε ότι έχουν γίνει πολύ σοβαρές διαπραγματεύσεις με τον Κύπριο ομόλογό του Αλέκο Ευαγγέλου και το Γενικό Εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη.

    Στις δηλώσεις του ο κ. Κοβαλόβ ανέφερε ότι διεξάγονται επίσης διαπραγματεύσεις για την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών για παροχή νομικής βοήθειας σε διάφορους τομείς.

    "Λαμβάνοντας υπόψη την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και της Ρωσίας, εμείς θα θέλαμε ο κάθε Κύπριος πολίτης να έχει την ίδια νομική κάλυψη στη Ρωσία όπως θα είχε εάν ήταν πολίτης της χώρας μας", είπε ο Ρώσος Υπουργός. Πρόσθεσε ότι την ίδια αντιμετώπιση αναμένει η Ρωσία και από τις κυπριακές Αρχές, σημειώνοντας ότι δεν αναφέρεται μόνο στα φυσικά πρόσωπα αλλά και στα νομικά, δηλαδή τον επιχειρηματικό κόσμο.

    Ο Ρώσος Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε επίσης στην αύξηση των γάμων μεταξύ Ρώσων και Κυπρίων και είπε ότι το θέμα αυτό απαιτεί νομική ρύθμιση για διασφάλιση των δικαιωμάτων των ενδιαφερομένων. Σημείωσε ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις και γι' αυτό το θέμα, ώστε να ξεπεραστούν τα υπάρχοντα προβλήματα.

    Επιπρόσθετα ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει και νομική ρύθμιση του θέματος της αγοράς ακίνητης περιουσίας από πολίτες των δύο χωρών, λόγω και της αύξησης που σημειώνεται πρόσφατα.

    Καταλήγοντας ο Ρώσος Υπουργός είπε ότι μετά την επιστροφή του στη Μόσχα θα ενημερώσει σχετικά τον Πρωθυπουργό της χώρας του Βίκτορ Τσερνομίρτιν, στον οποίο θα αναφέρει, όπως είπε, ότι δεν υπάρχει θέμα που προκύπτει στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών το οποίο δεν μπορεί να λυθεί. (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [07] Στα κατεχόμενα η "Ταύρος"

    Λευκωσία, 7/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Με τη συμμετοχή και Τ/κ λεγόμενων "δυνάμεων ασφαλείας" άρχισε σήμερα στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου η τουρκική στρατιωτική άσκηση "Ταύρος 2/96"

    Στις ασκήσεις παίρνουν μέρος δυνάμεις του στρατού ξηράς, ενώ χρησιμοποιούνται πραγματικά πυρά σε περιοχές από την κατεχόμενη Κυθραία μέχρι και τους πρόποδες του Πενταδακτύλου.

    Οπως μεταδίδει το ΡΙΚ, δύο τουρκικά μαχητικά παραβίασαν γύρω στις 1.30 μετά το μεσημέρι τον κυπριακό εναέριο χώρο.

    Αφού εισήλθαν από την περιοχή του Κορμακίτη, πέταξαν πάνω από την οροσειρά του Πενταδάκτυλου και κατευθύνθηκαν προς τον Απόστολο Ανδρέα, ενώ ακολούθως επέστρεψαν στη βάση τους στην Τουρκία.

    Πάνω από την περιοχή της Κυθραίας, τα τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν διάφορες πτήσεις.

    Τα δύο μαχητικά, σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, απογειώθηκαν από στρατιωτική βάση στην Αττάλεια της Τουρκίας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΓΠ)

    [08] Οι Τούρκοι διαβεβαιώνουν για ελεύθερη διακίνηση από το οδόφραγμα

    Λευκωσία, 7/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η τουρκική πλευρά έχει δώσει διαβεβαιώσεις στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών ότι δε θα προβάλλει εμπόδια στη διακίνηση των Ελληνοκυπρίων ή Μαρωνιτών που επιθυμούν να μεταβούν είτε στα κατεχόμενα είτε στις ελεύθερες περιοχές.

    Τη διαβεβαίωση έδωσαν σήμερα το κατοχικό καθεστώς σε ανώτερο αξιωματούχο της Δύναμης κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν για το θέμα που προέκυψε, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΣΥΠ Βαλντεμάρ Ροκοζέφσκι.

    "Υστερα από παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά τη διάρκεια σημερινής συνάντησης με την τουρκοκυπριακή πλευρά, έχουμε πληροφορηθεί ότι δε θα προβληθούν εμπόδια σε Μαρωνίτες ή Ελληνοκυπρίους που θέλουν να διακινηθούν από και προς το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας," είπε ο κ. Ροκοζέφσκι.

    Στο μεταξύ, ο εμπνευστής της εκδήλωσης στο οδόφραγμα, βουλευτής Μάριος Ματσάκης, δήλωσε το πρωί ότι η διαμαρτυρία θα συνεχισθεί επί καθημερινής βάσης από το ερχόμενο Σαββατοκυρίακο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [09] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 7/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών          83.95 (-0.21)
    
    Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί                  92.90 (-0.08)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί    76.64 (-0.17)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                60.78 (-0.33)
    Βιομηχανικές Εταιρείες                 82.61 (-0.36)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις               72.64 (-1.06)
    Εμπορικές Εταιρείες                    64.99 (-0.58)
    Αλλες Εταιρείες                        74.87 (+0.01)
    
    Ογκος Συναλλαγών                       ΛΚ 519106.680
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [10] ΥΠΕΞ: Αναφαίρετο δικαίωμα οι εκδηλώσεις

    Λευκωσία, 7/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- "Αναφαίρετο δικαίωμα του λαού", χαρακτήρισε ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, τη διοργάνωση εκδηλώσεων για ενημέρωση των ξένων για το κυπριακό πρόβλημα.

    Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι στη διάρκεια της συνάντησής που είχε με τους διοργανωτές των εκδηλώσεων στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας έγινε συνεκτίμηση για την όλη κατάσταση σ'ότι αφορά στις εκδηλώσεις.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Μιχαηλίδης επεσήμανε ωστόσο ότι στο πλαίσιο της συνεκτίμησης θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και οι συνέπειες από τέτοιες εκδηλώσεις καθώς και ο τρόπος που γίνονται.

    Σε επισήμανση ότι δεν έχουν πεισθεί οι διοργανωτές της εκδήλωσης - ενημέρωσης των τουριστών καθώς επίσης και τί πρόκειται να γίνει, ο κ. Μιχαηλίδης απάντησε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να προβάλουμε την υπόθεσή μας και να είμαστε πειστικοί στα μηνύματά μας.

    "Ασφαλώς λαμβάνουμε υπόψη κάποια βασικά θέματα που έχουν σχέση με τους εγκλωβισμένους αλλά και το κλίμα επικοινωνίας με τους Τ/Κ. Με βάση όλα αυτά θα κάνουμε τις αναγκαίες ενέργειες", είπε.

    (ΚΥΠΕ/ΣΠ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [11] Συντονισμός κοινοβουλίων Ελλάδας και Κύπρου

    Λευκωσία, 7/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Συνομιλίες για τη στενότερη συνεργασία των κοινοβουλίων Ελλάδας και Κύπρου με στόχο την προώθηση διεθνώς, του Κυπριακού αλλά και των άλλων εθνικών θεμάτων, είχε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Σπύρος Κυπριανού κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα.

    Οπως δήλωσε ο κ. Κυπριανού, κατά την επιστροφή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ύστερα από πολύωρες συνομιλίες με τον ομόλογο του Απόστολο Κακλαμάνη, έχει ανασυγκροτηθεί ειδική επιτροπή η οποία αναμένεται να συνέλθει πολύ σύντομα για να ασχοληθεί με τον προγραμματισμό.

    Η προσπάθεια είναι να ενημερωθούν σωστά, όχι μόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρώπης αλλά και αριθμός εθνικών κοινοβουλίων με στόχο την πίεση επί των κυβερνήσεων προκειμένου να ασκηθεί μια θετικότερη πολιτική έναντι του Κυπριακού, τόνισε ο κ. Κυπριανού.

    Ανακοίνωσε επίσης ότι έχει προσκαλέσει τον κ. Κακλαμάνη να επισκεφθεί την Κύπρο. Για τον ομόλογο του ο κ. Κυπριανού είπε ότι έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία για το Κυπριακό, το γνωρίζει και το παρακολουθεί στενά και διαδραματίζει σοβαρό ρόλο σε ότι αφορά στις τοποθετήσεις του ελληνικού κοινοβουλίου.

    Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για τις συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο της Ελλάδας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τον Ελληνα ΥΠΕΞ Θεόδωρο Πάγκαλο, τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλο και τον Υφυπουργό Εξωτερικών Χρήστο Ροζάκη. Είχε επίσης συναντήσεις με τους κομματικούς ηγέτες.

    Υπάρχει, σημείωσε, απόλυτη συμφωνία των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου όχι μόνο στον αμυντικό τομέα αλλά και στα θέματα χειρισμού.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δήλωσε ότι, τόσο ο ίδιος, όσο και ο κ. Κακλαμάνης πιστεύουν ότι πρέπει να συμβάλουν και τα κοινοβούλια για να δημιουργηθεί το σωστό κλίμα και να προλάβουν τυχόν πιέσεις επί της ελληνικής πλευράς.

    Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε ανησυχία για το Κυπριακό τόσο για τα όσο έχουν λεχθεί από βρετανικής πλευράς αλλά και υπό το φως του γεγονότος ότι από αμερικανικής πλευράς, αντί να αξιοποιηθούν οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Κύπρο και την Τουρκία επεκρίθησαν και μάλιστα προεκλογικά.

    "Αν αυτή ήταν η στάση των ΗΠΑ πριν από τις εκλογές ποία θα είναι η στάση τους μετά τις εκλογές;", διερωτήθηκε ο κ. Κυπριανού, επαναλαμβάνοντας την πρόβλεψή του ότι Αθήνα και Λευκωσία θα υποστούν σοβαρές πιέσεις.

    Δημιουργείται, πρόσθεσε, μια κατάσταση πραγμάτων όπου πρέπει η ελληνική πλευρά να προετοιμασθεί από κάθε άποψη για την αντιμετώπιση και χειρισμό των θεμάτων που έχουν σχέση με τις αναμενόμενες πρωτοβουλίες.

    Από τη μια πλευρά πρέπει να ξεκαθαρισθεί ότι κάθε πρωτοβουλία είναι ευπρόσδεκτη, αρκεί να αποτελεί ενισχυτική προσπάθεια στην πρωτοβουλία του Γ.Γ. του ΟΗΕ.

    Τόνισε ότι θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι αν δε μεταβληθεί ουσιαστικά η τουρκική στάση πάνω στις βασικές πτυχές του Κυπριακού δεν πρόκειται να γίνουν περαιτέρω υποχωρήσεις από την Ε/κ πλευρά.

    Ενώ η Ε/κ πλευρά έχει εξαντλήσει τα περιθώρια των υποχωρήσεων, η τουρκική παραμένει αμετακίνητη χωρίς μάλιστα να υπάρχουν και ενδείξεις ότι πρόκειται να μετακινηθεί.

    Ωστόσο, διευκρίνισε ότι αυτό δε σημαίνει ότι θα ακολουθηθεί μια πολιτική η οποία θα αποβλέπει στην παράταση της παρούσας κατάστασης.

    Αναφορικά με τα θέματα των χειρισμών, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι θα γίνει ανταλλαγή απόψεων κατά την επόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου την επόμενη Τετάρτη.

    Η πορεία προς την Ευρώπη, τόνισε, είναι η σωστή γραμμή, η οποία έχει και την απόλυτη υποστήριξη της Ελλάδας.

    Αναφορικά με το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα, είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το συνεχίσει και να το ολοκληρώσει.

    Αν η Τουρκία κερδίσει τη μάχη με το Κυπριακό τότε θα αρχίσει μια νέα περιπέτεια σε βάρος ολοκλήρου του Ελληνισμού, είπε.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ιδίου αλλά και άλλων παραγόντων στην Αθήνα και τη Λευκωσία δεν αποκλείεται τα όσα είπε ο ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας για την Κύπρο σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, να είναι αποτελέσματα διαβουλεύσεων με την Ουάσιγκτον.

    "Η δική μου εκτίμηση είναι ότι προγραμματίζεται περίπου ένα πλαίσιο κάποιας μορφής συνομοσπονδίας όχι ομοσπονδίας που θα πλησιάζει σε ορισμένα βασικά θέματα τις τουρκικές θέσεις", ανέφερε ο κ. Κυπριανού.

    Ο Σπύρος Κυπριανού έκανε ακόμη αναφορά και σε άλλες εκτιμήσεις για τις οποίες πληροφορήθηκε στην Αθήνα, όπως ότι υπήρξε κάποια μεταβολή στην αμερικανική πολιτική και ενώ πρώτα προϋπόθεση για λύση του Κυπριακού εθεωρείτο η βελτίωση στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας σήμερα είναι περίπου το αντίθετο.

    Δηλαδή ότι η λύση του κυπριακού προβλήματος θεωρείται ως προϋπόθεση για τη βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας.

    Αλλη εκτίμηση, είπε, είναι ότι μπορεί να επιδιωχθεί ένα είδος λύσης πακέτου, δηλαδή μιας συνολικής διευθέτησης Κύπρου, Αιγαίου Βαλκανιών, θέση την οποία, όπως είπε, δε συμμερίζεται η ελληνική κυβέρνηση.

    "Το ευχάριστο είναι η αποφασιστική στάση της ελληνικής κυβέρνησης να δεχθεί πρωτοβουλίες αλλά να παραμείνει σταθερή σε συνεννόηση πάντοτε με την κυπριακή κυβέρνηση", σημείωσε ο κ. Κυπριανού.

    Για την επανεκλογή του Προέδρου Μπιλ Κλίντον, ο κ. Κυπριανού είπε ότι αναμένετο, και ότι οι υποσχέσεις που έδωσε στην ομογένεια δεν είναι αρκετές για να δικαιολογούν αισιοδοξία για το αμερικανικό χειρισμό του Κυπριακού.

    Αναφορικά με το θέμα των καταγγελιών για την ΑΗΚ και για τις πληροφορίες για παραίτηση του Προέδρου του Δ.Σ. της ΑΗΚ Πολύβιου Κόλοκου, ο κ. Κυπριανού απέφυγε να προβεί σε σχόλιο αφού όπως είπε δεν έχει ακόμη ενημερωθεί για το θέμα εκτενώς.

    Ωστόσο, επανέλαβε τη θέση του ότι είναι υπέρ της αντικειμενικής αποφάσης για οποιαδήποτε προσφορά και υπέρ της διαφάνειας.

    Αν υπάρχουν καταγγελίες θα πρέπει να διερευνηθούν και αν υπάρχουν ευθύνες θα υπάρξει η τιμωρία.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ακόμη ότι δεν έχει αλλάξει τη στάση του στο θέμα του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Αλέκου Ευαγγέλου.

    Ο κ. Ευγγέλου, πρόσθεσε, δε θα πρέπει να συντηρεί την κρίση ενώ θα πρέπει να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία για να ρυθμιστεί αυτό το θέμα ευαισθησίας, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    (ΚΥΠΕ/ΤΑ/ΚΝ/ΓΠ)

    [12] Επιμορφωτικό σεμινάριο προϊσταμένων Γραφείων Τύπου Εξωτερικού Ελλάδας και Κύπρου

    Λευκωσία, 7/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Επιμορφωτικό σεμινάριο των Προϊσταμένων των Γραφείων Τύπου Εξωτερικού Ελλάδας και Κύπρου διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Προώθησης Εθνικών Θεμάτων (ΣΕΠΕΘ).

    Στόχος του σεμιναρίου, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 11 ως 13 Νοεμβρίου, είναι η ενίσχυση των προσπαθειών για καλύτερη προβολή των εθνικών θεμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, στο εξωτερικό, με ιδιαίτερη έμφαση στις σύγχρονες μεθόδους επικοινωνίας.

    Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, ο Υπουργός Τύπου και ΜΜΕ της Ελλάδας Δημήτρης Ρέππας θα μεταφέρει χαιρετισμό του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ενώ ο Υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Ντίνος Μιχαηλίδης θα μεταφέρει μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

    Μεταξύ των εισηγητών του εεμιναρίου θα είναι και οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου, Θεόδωρος Πάγκαλος και Αλέκος Μιχαηλίδης, ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Χρήστος Ροζάκης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [13] Το USS NEWPORT NEWS στο Λιμάνι της Λεμεσού

    Λευκωσία, 7/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Στο λιμάνι της Λεμεσού θα καταπλεύσει αύριο για επταήμερη επίσκεψη το υποβρύχιο του Εκτου Αμερικανικού Στόλου της κλάσης του Λος Ατζελες, USS NEWPORT NEWS (SSN 750), στο πλαίσιο προγράμματος τυπικών επισκέψεων σε λιμάνια της Μεσογείου.

    Οπως ανακοίνωσε η αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία, στόχος της επίσκεψης του υποβρυχίου είναι η ξεκούραση και ψυχαγωγία του πληρώματος. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του εδώ δε θα είναι ανοιχτό για τον Τύπο και το κοινό.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [14] Τα μέλη του ΣτΕ να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα

    Λευκωσία, 7/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, παλιά και νέα, οφείλουν όχι μόνο να σέβονται τις κοινές αρχές, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, αλλά και να τα εφαρμόζουν στην πράξη, τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέκος Σιάμπος.

    Σε παρέμβασή του στην 99η σύνοδο της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) στο Στρασβούργο, ο κ. Σιάμπος καλωσόρισε την Κροατία ως νέο μέλος του ΣτΕ, τονίζοντας ότι ενισχύει τον οργανισμό.

    Αφού εξήρε το ρόλο του ΣτΕ στον τομέα της ενδυνάμωσης και εμπέδωσης της δημοκρατικής ασφάλειας στην Ευρώπη, τόνισε ότι ο οργανισμός έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στην ενοποίηση της Ευρώπης στη βάση των κοινών αξιών, δηλαδή του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

    Στο σημείο αυτό, ο κ. Σιάμπος συνδέοντας το όλο θέμα με την εμπειρία της Κύπρου, υπογράμμισε ότι τα κράτη μέλη του οργανισμού, παλιά και νέα, "οφείλουν όχι μόνο να σέβονται τις αξίες αυτές αλλά και να τις εφαρμόζουν στην πράξη, ιδιαίτερα στις μεταξύ τους σχέσεις και συμπεριφορά αν επιθυμούμε να διασφαλίσουμε την αξιοπιστία του οργανισμού".

    Στο πλαίσιο της συνόδου, ο κ. Σιάμπος συμμετείχε στη συνεδρία της Διευρυμένης Μικτής Επιτροπής του ΣτΕ.

    Επίσης παρακάθησε σε δείπνο εργασίας που παρέθεσε ο Γ.Γ. του ΣτΕ, Ντανιέλ Ταρσίς, στους αρχηγούς των αποστολών.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.02 run on Thursday, 7 November 1996 - 16:31:52