Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-09-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Νότιος Αυστραλία στο πλευρό του κυπριακού λαού
  • [02] Συνάντηση Κληρίδη - Μπράουν
  • [03] Ο ΥΠΕΞ ΚΗΡΥΞΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ
  • [04] Κληρίδης: Είναι καιρός να κινηθεί ο διεθνής παράγοντας
  • [05] Ανάγκη προώθησης του Κυπριακού
  • [06] Συμπαράσταση από την κυβέρνηση της Νοτίου Αυστραλίας
  • [07] Αθενς: Το 1996 θα είναι σημαντικό έτος
  • [08] H Τουρκία πρέπει να αισθανθεί πίεση
  • [09] Αρσένης: Μη ανατρέψιμο το αμυντικό δόγμα
  • [10] Μπράουν: Το κυπριακό πρόβλημα να γίνει παγκόσμιο
  • [11] Δ' Διεθνές Συμόσιο Αρχαίου Ελληνικού Δράματος
  • [12] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] Η κυβέρνηση διαψεύδει δημοσιεύμα ισραηλινής εφημερίδας
  • [14] Επαφές Αυστραλών Βουλευτών στην Κύπρο

  • [01] Η Νότιος Αυστραλία στο πλευρό του κυπριακού λαού

    Λευκωσία, 2/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Πολιτειακός Πρωθυπουργός της Νοτίου Αυτραλίας Ντιν Μπράουν εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να εργαστεί ακόμη περισσότερο για επίτευξη ειρηνικής και μόνιμης λύσης στο Κυπριακό και κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν καλή θέληση και ανανεωμένη αποφασιστικότητα για επίτευξη του στόχου αυτού.

    Αυτό αναφέρει δήλωση του κ. Μπράουν, που εκδόθηκε κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της επίσημης τριήμερης επίσκεψής του στο νησί.

    Ο κ. Μπράουν εξέφρασε "έντονη ανησυχία" για τη μη επίτευξη λύσης και είπε ότι ο ίδιος θα υποστηρίξει τις διεθνείς προσπάθειες για επίτευξη λύσης.

    Ο Αυστραλός αξιωματούχος επαναβεβαίωσε την υποστήριξή του στη νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου και την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι η μη επίτευξη λύσης στην Κύπρο οδήγησε στους τραγικούς θανάτους δύο άοπλων Ελληνοκυπρίων στη διάρκεια εκδηλώσεων και κάλεσε τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο να διασφαλίσουν ότι δε θα σημειωθεί ξανά τέτοια βία.

    Χθες ο κ. Μπράουν επισκέφθηκε τη νεκρή ζώνη στη Λευκωσία καθώς και τη Δερύνεια από όπου ατένισε την κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου.

    Το πρωί σήμερα έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη. Στη συνέχεια θα παραστεί στην εναρκτήρια τελετή των Κεντρικών Συμβουλίων των οργανώσεων των αποδήμων, ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ, την οποία και θα προσφωνήσει.

    Αργότερα σήμερα θα έχει συναντήσεις με τον Υπουργό Οικονομικών Χριστόδουλο Χριστοδούλου, τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και τον Υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη. Θα αναχωρήσει το απόγευμα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [02] Συνάντηση Κληρίδη - Μπράουν

    Λευκωσία, 2/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Πολιτειακός Πρωθυπουργός της Νοτίου Αυστραλίας Ντιν Μπράουν υπέδειξε ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα πρέπει να εξασκήσουν πίεση για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    Η δήλωση του κ. Μπράουν έγινε αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο κ. Μπράουν εξέφρασε θλίψη για το θάνατο των δύο ηρωομαρτύρων της κυπριακής τραγωδίας Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού.

    Οπως τόνισε ο Πολιτειακός Πρωθυπουργός της Νοτίου Αυστραλίας, οι Αυστραλοί επιθυμούν επίλυση του Κυπριακού.

    Ο κ. Μπράουν είπε ότι μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τους χαιρετισμούς των ομογενών στην Αυστραλία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [03] Ο ΥΠΕΞ ΚΗΡΥΞΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ

    Αρσένης: Ανάγκη συσπείρωσης και συντονισμού της διασποράς

    Λευκωσία, 2/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Την ανάγκη συσπείρωσης και συντονισμού της διασποράς για προώθηση των εθνικών θεμάτων του Ελληνισμού, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Γεράσιμος Αρσένης, σε χαιρετισμό του στην εναρκτήρια τελετή του συνεδρίου των Κεντρικών Συμβουλίων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) και της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) στη Λευκωσία.

    Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, ο οποίος επεσήμανε τα επιτεύγματα που επέφεραν στο Κυπριακό οι μέχρι σήμερα κινητοποιήσεις και ενέργειες των αποδήμων. Αφού αναφέρθηκε στις επιτυχίες των αποδήμων είπε ότι "υπογραμμίζουν τις δυνατότητες του απόδημου Ελληνισμού" και υπενθυμίζουν ότι "όσο η πληγή παραμένει ανοικτή έχουμε υποχρέωση να αναβαθμίζουμε συνεχώς τη δράση".

    Ο ΥΠΕΞ τόνισε ότι η πρόσφατη "φωνή διαμαρτυρίας" των ομογενών ανά το παγκόσμιο "ήταν μία συνέχιση και κλιμάκωση της πολύμορφης και πολύτιμης" δράσης τους.

    "Ας γίνει το φετινό συνέδριο ένα νέο ξεκίνημα για μια ακόμη πιο δυναμική πορεία, για να λυτρωθεί η Κύπρος από την κατοχή και να αποκατασταθούν τα δίκαια και τα δικαιώματά μας, για να ανατείλουν ημέρες ειρήνης και ελευθερίας στο νησί μας", κατέληξε.

    Καλώντας τον Ελληνα Υπουργό στο βήμα, ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ Γιώργος Χριστοφίδης τόνισε ότι η παρουσία του τιμά ιδιαίτερα τους απόδημους και τους αναζωογονεί και "αναπτερώνει τις ελπίδες ότι στον αγώνα μας για εθνική και φυσική επιβίωση δεν είμαστε μόνοι, αλλά μας συμπαραστέκεται η Ελλάδα".

    "Θέλουμε να ξέρετε ότι προσβλέπουμε στην Ελλάδα για τη σωτηρία της ιδιαίτερής μας πατρίδας", πρόσθεσε, αποκαλώντας τον Υπουργό Αμυνας "συμπολίτη" αφού και ο ίδιος κατάγεται από τη Λεμεσό, της οποίας ο κ. Αρσένης ανακηρύχθηκε χθες "επίτιμος πολίτης".

    Στην τελετή παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Πολιτειακός Πρωθυπουργός της Νοτίου Αυστραλίας Ντιν Μπράουν, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυστόστομος, ο Πρόεδρος της Βουλής, υπουργοί, βουλευτές και εκπρόσωποι των κομμάτων.

    Αρσένης

    Στο χαιρετισμό του ο κ. Αρσένης υπογράμμισε "τη μεγάλη σημασία του Ελληνισμού εκτός των ορίων της Ελλάδας και της Κύπρου και το ρόλο που έπαιξαν, παίζουν και μπορούν να παίξουν για την προώθηση των θεμάτων του Ελληνισμού". Ταυτόχρονα σημείωσε ότι ένα μεγάλο μέρος της ζωής του έζησε στις κοινότητες του εξωτερικού και ως εκ τούτου αισθάνεται "συγγενής μέσα σ' αυτό το συνέδριο".

    Ο κ. Αρσένης μετέφερε "μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον, για τις μεγάλες ευκαιρίες που παρουσιάζονται τώρα στον Ελληνισμό για να ξαναπαίξει τον καθοριστικό, ιστορικό του ρόλου στην ευρύτερη περιοχή".

    Αφού αναφέρθηκε στον ρόλο αυτό της Ελλάδας, ο Ελληνας Υπουργός τόνισε ότι μπορεί να καταστεί και πάλι "ένα κέντρο αναφοράς για νέες οικονομικές πρωτοβουλίες, για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, ένα κέντρο σταθερότητας και σταθεροποίησης, ένα κέντρο ειρηνικών πρωτοβουλιών για τη συνεργασία όλων των λαών".

    "Για να δράξουμε αυτές τις ευκαιρίες χρειάζεται πρώτα απ' όλα εμείς οι ίδιοι να συνειδητοποιήσουμε τη μεγάλη ευκαιρία που μας προσφέρεται, και, συντονισμένοι, ενωμένοι και με πρόγραμμα σαφές να προχωρήσουμε", είπε ο κ. Αρσένης.

    Ταυτόχρονα όμως ο Ελληνας Υπουργός Αμυνας τόνισε ότι η νέα εποχή επιφυλάσσει και κινδύνους από δυνάμεις που αντιμάχονται το όραμα, πηγαίνουν αντίθετα στο ρεύμα της εποχής και θέλουν τις κοινότητες να ζουν με μίσος μεταξύ τους και χωριστά.

    Ο κ. Αρσένης επεσήμανε ότι "για μία ακόμα φορά ο Ελληνισμός σ' αυτήν την περιοχή καλείται να παίξει το ρόλο του πρωτεργάτη για την προώθηση των ιδεών της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

    "Οι απειλές ενάντια στον Ελληνισμό είναι και υπαρκτές και ορατές και η προώθηση του δικού μας οράματος για μία νέα εποχή για τον Ελληνισμό, δεν μπορεί παρά να συνοδευτεί και με μία πολιτική απόφαση δική μας για την αμυντική θωράκιση του Ελληνισμού", είπε ο κ. Αρσένης. Τόνισε επίσης ότι το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού χώρου είναι το όπλο του Ελληνισμού για να δημιουργήσει την απαραίτητη αποτρεπτική δύναμη "έτσι που οι αντίπαλοί του Ελληνισμού να μην τολμήσουν να μπουν στον πειρασμό εναντίον του Ελληνισμού".

    Ο κ. Αρσένης αναφέρθηκε στην κοινή απόφαση Ελλάδας και Κύπρου να συντονίσουν τα αμυντικά τους σχέδια και να αναβαθμίσουν την αμυντική τους ικανότητα. Επανέλαβε δε ότι η απόφαση άλλαξε την ισορροπία των στρατιωτικών συσχετισμών στην περιοχή "και άρχισε να αποδίδει ήδη αποτελέσματα και έχει αυξήσει τη διαπραγματευτική δύναμη του Ελληνισμού γενικά και της Κύπρου ειδικότερα".

    Ο Υπουργός Αμυνας της Ελλάδας τόνισε ότι "για να πετύχουμε το στόχο μας χρειαζόμαστε και διεθνή ερίσματα" και εδώ, είπε, χρειαζόμαστε τη συσπείρωση και το συντονισμό του απόδημου Ελληνισμού. "Το έργο σας είναι καθοριστικό", είπε, επισημαίνοντας ότι η προώθηση του Κυπριακού οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στις προσπάθειες των αποδήμων. Σημείωσε επίσης ότι η δυναμική τους θέση στις κοινωνίες όπου ζουν "δίδει τη δυνατότητα" να επηρεάσουν τη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής των χωρών όπου ζουν".

    "Το έχετε κάνει αυτό στο παρελθόν και γνωρίζω ότι και σ' αυτές τις κρίσιμες στιγμές θα δώσετε κι εσείς το παρών, μαζί με εμάς εδώ στην Κύπρο, εκεί στην Αθήνα, όλοι μαζί, ο Ελληνισμός ενωμένος για την κατάκτηση του οράματος του Ελληνισμού για τον 21ο αιώνα", κατέληξε ο κ. Αρσένης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [04] Κληρίδης: Είναι καιρός να κινηθεί ο διεθνής παράγοντας

    Λευκωσία, 2/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Είναι καιρός ο διεθνής παράγοντας να κινηθεί αποφασιστικά για την επίτευξη μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού. Εχουμε διακηρύξει και πείσει το διεθνή παράγοντα ότι απαραίτητη προϋπόθεση για απευθείας διαπραγματεύσεις είναι η ύπαρξη κοινού εδάφους πάνω στις βασικές πτυχές του Κυπριακού.

    Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης σε χαιρετισμό του που διάβασε ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης κατά την εναρκτήρια τελετή της ετήσιας συνεδρίας των Κεντρικών Συμβουλίων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων και της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης σημείωσε ότι θα πρέπει να κινηθούμε προς την κατεύθυνση των κέντρων εκείνων που επηρεάζουν και διαμορφώνουν τις παγκόσμιες πολιτικές εξελίξεις, τονίζοντας ότι η ομογένεια θα πρέπει να διακηρύξει δυναμικά κι επιτακτικά πως ήρθε η ώρα να κινηθούν συντονισμένα, δυναμικά και αποφασιστικά, στέλλοντας το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η κατοχή της Κύπρου πρέπει να τερματιστεί.

    Διαβεβαίωσε ότι όποιες δυσκολίες κι αν συναντήσουμε σ' αυτή την πορεία, δε θα δεχθούμε διευθετήσεις και λύση που να θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού.

    Ενωμένος, συνέχισε ο Πρόεδρος Κληρίδης, ολόκληρος ο ελληνισμός, με τη στενή συνεργασία των κυβερνήσεων της Κύπρου και της Ελλάδας και με εμπροσθοφυλακή του αγώνα τους απόδημους, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι την επίτευξη μιας λύσης που θα απαλλάξει το μαρτυρικό νησί μας από την παρουσία των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, θα κατοχυρώσει τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους κατοίκους, θα επιτρέψει την επιστροφή των προσφύγων και θα διασφαλίζει την Κύπρο από εξωτερικούς κινδύνους. Ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε, εξάλλου, ότι στόχοι του αγώνα μας είναι και η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

    Αισιοδοξούμε, είπε, ότι με τη σωστή πολιτική που ακολουθούμε, στο τέλος θα δικαιωθούμε, προσθέτοντας ότι η αισιοδοξία αυτή γίνεται μεγαλύτερη με την εφαρμογή του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και την απόφαση της ΕΕ να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο, έξι μήνες μετά τη Διακυβερνητική Διάσκεψη. (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [05] Ανάγκη προώθησης του Κυπριακού

    Λευκωσία, 2/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Την ανάγκη περαιτέρω προώθησης και προβολής του εθνικού μας ζητήματος, ώστε να εξευρεθεί το συντομότερο δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, τόνισαν σήμερα ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων Γιώργος Χριστοφίδης και ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα Φίλιπ Κρίστοφερ.

    Μιλώντας στη συνεδρία των Κεντρικών Συμβουλίων της ΠΟΜΑΚ και της ΠΣΕΚΑ, ο κ. Χριστοφίδης τόνισε ότι οι απόδημοι παραμένουν γνήσιοι Ελληνες και είναι πάντοτε συστρατευμένοι στο πλευρό των αδελφών τους, στους αγώνες της Κύπρου για δικαίωση.

    Αναφέρθηκε, επίσης, στη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σπύρου Σολωμού στη Δερύνεια, υπογραμμίζοντας ότι η θυσία τους δεν πρέπει να ξεχαστεί.

    Χαρακτήρισε, τέλος, την Κύπρο "ηφαίστειο που κρυφοπαίρνει", τονίζοντας την ανάγκη χάραξης κοινής εθνικής γραμμής στο Κυπριακό.

    Ο κ. Κρίστοφερ αναφέρθηκε στις δραστηριότητες της ΠΣΕΚΑ και στο τι έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής, αλλά επεσήμανε ότι παρά τις συνεχείς προσπάθειες, δεν έχει ακόμη λυθεί το Κυπριακό.

    Εχουμε πετύχει πολλά, είπε, αλλά δε θα έχουμε εκπληρώσει την αποστολή μας μέχρι να επιστρέψουμε στα σπίτια μας.

    Αναφέρθηκε, στη συνέχεια, στην ανάγκη ανάληψης μιας εκστρατείας δημοσίων σχέσεων και διαφώτισης και ιδιαίτερα στην προβολή της δολοφονίας από τους Τούρκους των δύο νεαρών Ε/Κ στη Δερύνεια.

    Πρέπει, είπε, να προβληθεί διεθνώς ότι το πρόβλημα της Κύπρου είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής και όχι διαφορών μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

    Στη συνέχεια, απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς οι Πρόεδροι των Ομοσπονδιών Κυπρίων Αμερικής, Καναδά, Νότιας Αφρικής, Ευρώπης κι Ελλάδας, καθώς επίσης ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Κοινοτήτων Αυστραλίας και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνορθόδοξων Κοινοτήτων Μεγάλης Βρετανίας.

    Στις ομιλίες τους, οι Πρόεδροι αναφέρθηκαν στις δραστηριότητες των ομοσπονδιών τους και τόνισαν την ανάγκη διατήρησης της εθνικής μας ταυτότητας. Τόνισαν, εξάλλου, ότι θα συνεχίσουν τους αγώνες τους για προώθηση του εθνικού μας ζητήματος και καταδίκασαν τις πρόσφατες άνανδρες δολοφονίες των Ισαάκ και Σολωμού.

    Στη συνεδρια μίλησε, επίσης, ο Πρόεδρος της Αντιπολίτευσης στη Γερουσία της Αυστραλίας Θήο Θεοφάνους, ο οποίος τόνισε ότι στόχος της Αυστραλίας είναι να εντείνει τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [06] Συμπαράσταση από την κυβέρνηση της Νοτίου Αυστραλίας

    Λευκωσία, 2/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Τη συμπαράσταση της κυβέρνησης της Νοτίου Αυστραλίας στον αγώνα της Κύπρου εξέφρασε σήμερα ο Πολιτειακός Πρωθυπουργός της Νοτίου Αυστραλίας Ντιν Μπράουν, μιλώντας στη συνεδρία των Κεντρικών Συμβουλίων της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων και της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, στη Λευκωσία.

    Ο κ. Μπράουν ανέφερε ότι αυτή είναι η πρώτη του επίσκεψη στην Κύπρο και ότι χθες είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τα Ηνωμένα Εθνη για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Στη συνέχεια, ο κ. Μπράουν επισκέφθηκε τη γραμμή αντιπαράταξης στη Λευκωσία και αργότερα τη Δερύνεια, όπου ένοιωσε, όπως είπε, τον πόνο των Ε/Κ και το κόστος της διχοτόμησης της Κύπρου.

    Διαβεβαίωσε, εξάλλου, ότι η Αυστραλία θα παραμείνει στο πλευρό της Κύπρου για μια διεθνή λύση, μιαν ενωμένη Κύπρο και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών για ολόκληρο το λαό της Κύπρου.

    Ανάγνωσε, εξάλλου, επιστολή του Πρωθυπουργού της Αυστραλίας Τζον Χάουαρντ, στην οποία τονίζεται ότι η κυβέρνηση της Αυστραλίας υποστηρίζει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο και θα συνεχίσει τις προσπάθειές της και να εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία για διασφάλιση ειρηνικής λύσης στο Κυπριακό.

    Ο κ. Μπράουν μετέφερε, επίσης, μήνυμα από τους Ελληνες στην Αυστραλία, οι οποίοι διαβεβαιώνουν ότι δε θα ξεχάσουν ποτέ την πατρίδα τους.

    Εξέφρασε, τέλος, την επιθυμία να αποτελέσει μέρος της κίνησης για να καταστήσουμε το Κυπριακό διεθνές πρόβλημα που απαιτεί διεθνή λύση.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [07] Αθενς: Το 1996 θα είναι σημαντικό έτος

    Λευκωσία, 2/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Το 1996 υπόσχεται να είναι ένα από τα πιο σημαντικά έτη στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας και της Κύπρου, είπε σήμερα ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Αντριου Αθενς, τονίζοντας την ανάγκη συντονισμού κι ενότητας μεταξύ των αποδήμων.

    Μόνο εάν είμαστε πραγματικά ενωμένοι, τόνισε, θα μπορέσουμε να υπερασπιστούμε τον ελληνισμό και την ορθοδοξία.

    Μιλώντας στη συνεδρία των Κεντρικών Συμβουλίων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων και της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, ο κ. Αθενς σημείωσε ότι είναι υψίστης προτεραιότητας να διαμορφωθεί ένα στρατηγικό σχέδιο προώθησης των στόχων του ελληνισμού.

    Αυτό το σχέδιο, είπε, είναι ήδη έτοιμο και πρέπει να εφαρμοστεί.

    Διαβεβαίωσε, εξάλλου, ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του θα κάνουν ό,τι μπορούν για να πετύχουν τους στόχους που έχουν τεθεί, αλλά σημείωσε την ανάγκη όπως όλοι οι Ελληνες ανά το παγκόσμιο ενωθούν για να μιλούν όλοι με μια φωνή για τον ελληνισμό.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [08] Η Τουρκία πρέπει να αισθανθεί πίεση

    Λευκωσία, 2/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Την ανάγκη ύπαρξης μιας συντονισμένης προσπάθειας προς όλες τις κατευθύνσεις για να αισθανθεί η Τουρκία την ανάγκη να εγκαταλείψει τα επεκτατικά της σχέδια, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού.

    Μιλώντας στη συνεδρία των Κεντρικών Συμβουλίων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων και της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, ο κ. Κυπριακού επεσήμανε ότι με τη δολοφονία των δύο νεαρών Ε/Κ, οι Τούρκοι ήθελαν να αποδείξουν ότι Ε/Κ και Τ/Κ δεν μπορούν να ζήσουν μαζί.

    Ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι οι αντίπαλοί μας δεν είναι οι Τ/Κ αλλά η Τουρκία και υπογράμμισε την ανάγκη να επισημανθεί αυτό.

    Η Τουρκία από μόνη της, συνέχισε, δε θα μετανοήσει, ούτε θα αλλάξει στάση. Για να γίνει αυτό, επεσήμανε ο κ. Κυπριακού, πρέπει να υποστεί πίεση.

    Είπε, εξάλλου, ότι όλες οι πρωτοβουλίες στο Κυπριακό είναι ευπρόσδεκτες και ότι αυτό που έχει σημασία είναι το περιεχόμενο των πρωτοβουλιών, οι οποίες δεν πρέπει να περιλαμβάνουν περαιτέρω υποχωρήσεις από τη δική μας πλευρά.

    Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε, επίσης, ευγνωμοσύνη για τους αγώνες των αποδήμων στην προώθηση του Κυπριακού και σημείωσε ότι η συμβολή τους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια σωστή εξέλιξη του εθνικού μας ζητήματος και λύση όπως την επιθυμούμε.

    Ακολούθως, απηύθυνε χαιρετισμό ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ο οποίος αναφέρθηκε στους κινδύνους που απειλούν την εθνική και φυσική μας επιβίωση.

    Πρέπει, είπε, να ενεργούμε για ανατροπή της κατοχής και να πείσουμε τους ξένους να βλέπουν το Κυπριακό μέσα από το δικό μας φακό και όχι αντίστροφα.

    Ζητούμε, συνέχισε ο Μακαριότατος, απελευθέρωση της Κύπρου, αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων και αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους Κυπρίους.

    Ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε, εξάλλου, ότι όσο προβαίνουμε σε παραχωρήσεις, τόσο πιο πολύ αποτυγχάνουμε και η λύση της δικαίωσης απομακρύνεται.

    Αναφερόμενος στο ρόλο των αποδήμων, ο Μακαριότατος ανέφερε ότι θα πρέπει να συνεχίσουν το έργο τους, διότι η συμβολή τους είναι σημαντική. Επεσήμανε, ωστόσο, την ανάγκη ενότητας μεταξύ τους για σωστό προγραμματισμό, με στόχο την απελευθέρωση της πολύπαθης πατρίδας μας.

    Εξάλλου, σε χαιρετισμό του στη συνεδρία, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Γιαννάκης Μάτσης ανέφερε ότι μπαίνουμε σε μιαν εξαιρετικά ευαίσθητη περίοδο για το Κυπριακό κι επεσήμανε ότι υπάρχουν τεράστιες δυσκολίες για προώθηση του εθνικού μας ζητήματος.

    Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι είμαστε για το λόγο αυτό υποχρεωμένοι να σταθούμε ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις ευθύνες μας, προσθέτοντας ότι ο ΔΗΣΥ δεν είναι διατεθειμένος να αποποιηθεί 3.000 χρόνια ελληνικής ιστορίας για 22 χρόνια τουρκικής κατοχής.

    Στη συνέχεια μίλησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Ανδρέας Χρίστου, ο οποίος κάλεσε τους αποδήμους να μην αφήσουν να ξεχαστεί το Κυπριακό στις χώρες όπου διαμένουν.

    Εξέφρασε, εξάλλου, εκτίμηση για το έργο που επιτελούν οι απόδημοι και κάλεσε την κυβέρνηση να χαράξει μιαν ολοκληρωμένη πολιτική για αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

    Εξάλλου, ο Γενικός Γραμματέας του ΔΗΚΟ Στάθης Κιττής είπε ότι οι πρόσφατες θηριωδίες στη Δερύνεια και τα προ ολίγου καιρού γεγονότα στην Ιμια αποδεικνύουν ότι ο επεκτατισμός της Τουρκίας στρέφεται εναντίον ολόκληρου του ελληνισμού και γι' αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από ολόκληρο τον ελληνισμό.

    Με τη σειρά του, ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ Δημήτρης Ηλιάδης αναφέρθηκε στο χρήσιμο και ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι απόδημοι στο εθνικό μας θέμα και τόνισε την ανάγκη αξιοποίησης τώρα της θυσίας των δύο νεαρών Ε/Κ στη Δερύνεια.

    Τέλος, ο Πρόεδρος του Κινήματος Ελευθέρων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου εξέφρασε έντονη ανησυχία για τις κινδύνους που διατρέχει ο ελληνισμός από την Τουρκία.

    Αναφέρθηκε, εξάλλου, σε χθεσινή δήλωση του Προέδρου της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα Φίλιπ Κρίστοφερ, ότι η πλευρά μας ζήτησε αναβολή της αμερικανικής πρωτοβουλίας στο Κυπριακό κι εξέφρασε ανησυχία γι' αυτό.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [09] Αρσένης: Μη αναστρέψιμο το αμυντικό δόγμα

    Λευκωσία, 2/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΕΑΧ) υλοποιείται με γοργότατους ρυθμούς, έχει γίνει πια συνείδηση στους Ελληνες και στηρίζεται ευρύτατα, ενώ η πορεία του δεν είναι αναστρέψιμη και θα συνεχίσει οποιοιδήποτε κι αν κυβερνούν στην Κύπρο ή στην Ελλάδα.

    Αυτά τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Γεράσιμος Αρσένης, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κύπριο ομόλογό του Κώστα Ηλιάδη, πριν την αναχώρησή του από το νησί.

    Ο Ελληνας Υπουργός τόνισε το ενιαίο Κύπρου - Αιγαίου - Θράκης και είπε ότι κοινή είναι η απειλή και από κοινού θα αντιμετωπιστεί. "Δεν υπάρχει Ελληνισμός της Κύπρου χωριστός από τον Ελληνισμό του Αιγαίου και τον Ελληνισμό της Θράκης, η άμυνα είναι κοινή, η μοίρα είναι κοινή", είπε ο κ. Αρσένης.

    Υπογράμμισε παράλληλα ότι το Δόγμα του ΕΑΧ δεν ενισχύει μόνο την άμυνα της Κύπρου αλλά και της Ελλάδaς και είπε ότι προσφέρει ελπίδα, προσδοκία και αυτοπεποίθηση.

    Ο Ελληνας Υπουργός απέφυγε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες για το δόγμα, όμως τόνισε ότι πρόκειται για μια πραγματικότητα η οποία "υλοποιείται με γοργότατους ρυθμούς" αλλάζοντας δραματικά το στρατιωτικό ισοζύγιο υπέρ του Ελληνισμού.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Αρσένης απέφυγε να δώσει παραδείγματα σχετικά με το πώς το Δόγμα άλλαξε τις στρατιωτικές ισορροπίες στην περιοχή, όμως επεσήμανε τις αντιδράσεις χωρών και διπλωματικών κύκλων. Ταυτόχρονα ανέφερε ότι το Δόγμα έθαψε "τη νοοτροπία της ηττοπάθειας" και ενίσχυσε τη διαπραγματευτική ικανότητα της Κύπρου και της Ελλάδας.

    Ο κ. Αρσένης επανάλβε ότι το Δόγμα έχει αποτρεπτικό χαρακτήρα, ενώ σε ερώτηση εάν απειλεί την ειρηνική συμβίωση Ε/Κ και Τ/Κ, τόνισε ότι ο ελληνικός πολιτισμός στηρίζεται στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας και στη συνύπαρξη των λαών και ότι το πρόβλημα στην Κύπρο δημιουργήθηκε από δυνάμεις έξω από τον κυπριακό χώρο. Επεσήμανε επίσης ότι το πρόβλημα στην Κύπρο είναι η ύπαρξη των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής και ο εποικισμός, που προκαλούν προβλήματα ακόμη και στους ίδιους τους Τ/Κ.

    Σε αναφορά του στον Τάσο Ισαάκ και τον Σολωμού Σολωμού που εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από τους Τούρκους, ο κ. Αρσένης τόνισε ότι πρόσφεραν υπηρεσία στην υπόθεση της Κύπρου γιατί ολόκληρος ο κόσμος είδε την εκτέλεσή τους.

    Σε παρατήρηση ότι το Δόγμα δεν ήταν εμφανές κατά τα επεισόδια στη Δερύνεια, ο Ελληνας Υπουργός σημείωσε ότι υπήρχε διαρκής επαφή Αθηνών - Λευκωσίας και ανέφερε ότι ήταν κοινή η πολιτική εκτίμηση ότι έπρεπε να υπάρξει πολιτική αντίδραση στα γεγονότα και όχι στρατιωτική. Για το ίδιο θέμα, ο κ. Αρσένης είπε ότι οι προκλήσεις και οι απειλές των Τούρκων αντιμετωπίζονται με αποφάσεις των πολιτικών ηγεσιών και δεν ανακοινώνονται από πριν.

    Ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Ηλιάδης απέρριψε ότι οι τουρκικές προκλήσεις έχουν αυξηθεί μετά το Δόγμα και σημείωσε τις τουρκικές προκλήσεις εναντίον ολόκληρου του Ελληνισμού εδώ και 20 χρόνια. Ο κ. Ηλιάδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι πρέπει να αυξηθούν τα έσοδα που διατίθονται για τον οπλισμό και αναφέρθηκε στη συνεργασία μεταξύ ειδικών των δύο χωρών για τον καθορισμό τον στόχων και των σκοπών του εξοπλιστικού προγράμματος της Κύπρου. Είπε επίσης ότι είχε προγραμματιστεί υλοποιήθηκε σε πολύ καλό επίπεδο.

    Παράλληλα είπε ότι η κυβέρνηση μελετά εισήγηση για αύξηση της εισφοράς για την άμυνα και σημείωσε ότι στο θέμα αυτό "δεν υπάρχει αντίδραση από καμία πολιτική πλευρά" στην Κύπρο. Ο κ. Ηλιάδης χαρακτήρισε το Δόγμα "ιστορική αναγκαιότητα" και είπε ότι "η προσπάθειά μας είναι να υπάρξει αποδοχή από όλες τις πολιτικές πλευρές και στην Κύπρο και στην Ελλάδα".

    Σε ερώτηση σχετικά με τη συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ, ο κ. Αρσένης υπενθύμισε ότι προβλέπει συνεργασία των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών και σε επιχειρησιακό επίπεδο με κοινές ασκήσεις. Οπως είπε, η συμφωνία έχει προχωρήσει και οι δύο χώρες είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε κοινές ασκήσεις σε χρόνο που θα καθοριστεί μετά τις εκλογές στην Ελλάδα.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν μέχρι σήμερα έχει συζητηθεί η στράτευση των γυναικών και η πολιτική άμυνα, ο Ελληνας Υπουργός απάντησε θετικά, ενώ για το ίδιο θέμα ο κ. Ηλιάδης ανέφερε ότι για κάτι τέτοιο χρειάζεται πολιτική απόφαση και γενική αποδοχή από μέρους του λαού. Για την πολιτική άμυνα, ο Υπουργός Αμυνας ανέφερε ότι στους επόμενους μήνες θα είναι έτοιμος ο κοινός σχεδιασμός που θα δώσει ορατά αποτελέμστα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [10] Μπράουν:Το κυπριακό πρόβλημα να γίνει παγκόσμιο

    Λευκωσία, 2/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Αυτό που χρειάζεται να πράξει η διεθνής κοινότητα, αλλά και η κυβέρνηση της Αυστραλίας είναι να μετατρέψει αυτό το ζήτημα από κυπριακό πρόβλημα σε παγκόσμιο, γιατί μόνο τότε θα υπάρξει λύση.

    Αυτό δήλωσε ο Πολιτειακός Πρωθυπουργός της Νοτίου Αυστραλίας Ντιν Μπράουν, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη, τονίζοντας την ανάγκη να ασχοληθούν με το Κυπριακό οι μεγάλες δυνάμεις και το Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Η πραγματική τραγωδία, δήλωσε ο κ. Μπράουν, είναι ότι για 22 χρόνια δεν έχει αλλάξει τίποτα, ούτε ένα βήμα προς την κατεύθυνση της λύσης του Κυπριακού.

    Ερωτηθείς με ποιούς τρόπους θα προσπαθήσει ο ίδιος να βοηθήσει στο Κυπριακό, ο Αυστραλός επίσημος δήλωσε ότι θα ασκήσει πιέσεις στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση μέσω του Πρωθυπουργού, προκειμένου το θέμα να βρεθεί ψηλά στην ημερήσια διάταξη και να ασχοληθεί η διεθνής κοινότητα.

    Κληθείς να σχολιάσει τί είδους μέτρα θα διευκόλυναν τη λύση του Κυπριακού και κατά πόσο θα έπρεπε να επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος τη Τουρκίας, ο κ. Μπράουν απέφυγε να δώσει απάντηση υποστηρίζοντας ότι δε θα ήταν σωστό να σχολιάσει τις πιθανές κινήσεις της κυβέρνησης της Αυστραλίας.

    "Η δική μου ανησυχία είναι ότι έχουμε μια μεγάλη ελληνοκυπριακή κοινότητα και ως ηγέτης της θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι θα υπάρξει λύση το συντομότερο δυνατό", είπε.

    Καταλήγοντας, ο Αυστραλός βουλευτής δήλωσε ότι αυτό που είναι πολύ σημαντικό στο Κυπριακό είναι το γεγονός ότι έχει ένα τεράστιο ανθρώπινο κόστος, γι'αυτό, είπε, είναι ευθύνη του ΟΗΕ αλλά και όλου του κόσμου να καταβάλει προσπάθειες για επίλυσή του.

    Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τον κ. Μπράουν, όπως επίσης και για το γεγονός ότι ο Αυστραλός βουλευτής είχε την ευκαιρία να δει επί τόπου το πρόβλημα. "Αλλο είναι να ακούς για το πρόβλημα της Κύπρου και άλλο να το βλέπεις από κοντά", σημείωσε ο κ. Μιχαηλίδης. (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [11] Δ' Διεθνές Συμπόσιο Αρχαίου Ελληνικού Δράματος

    Λευκωσία, 2/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΔΙΘ) διοργανώνει και φέτος στην Κύπρο διεθνές συμπόσιο αρχαίου ελληνικού δράματος.

    Σε σημερινή διάσκεψη Τύπου στη Λευκωσία, ανακοινώθηκε ότι το Τέταρτο Διεθνές Συμπόσιο Αρχαίου Ελληνικού Δράματος θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 7 και 9 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα τελετών του Δήμου Αγίας Νάπας, με θέμα "Ο φιλόλογος και ο σκηνοθέτης: Αποκωδικοποίηση των ερμηνευτικών οδηγιών των κειμένων".

    Την έναρξη των εργασιών του συμποσίου, που διοργανώνουν το Κυπριακό Κέντρο και η Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητας και Ανάπτυξης του ΔΙΘ μαζί με το Δήμο Αγίας Νάπας, θα κηρύξει το ερχόμενο Σάββατο το πρωί η Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κλαίρη Αγγελίδου.

    Για τρεις μέρες, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου του ΔΙΘ Χριστάκης Γεωργίου, μελετητές, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, σκηνογράφοι, μουσικοί και χορογράφοι από διάφορες χώρες του κόσμου θα ασχοληθούν με προβλήματα που σχετίζονται με την ερμηνεία μερικών πτυχών του αρχαίου ελληνικού κειμένου και τη γενικότερη προσέγγιση του αρχαίου δράματος.

    Ο κ. Γεωργίου τόνισε ότι "η επιστροφή στις πολιτιστικές ρίζες της Ευρώπης αποτελεί πάντα μια δημιουργική πνευματική άσκηση" που μας φέρνει αντιμέτωπους με τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος. Αυτή η άσκηση, πρόσθεσε, αποκτά ιδιαίτερα δραματικές διαστάσεις σήμερα που το θέατρο αντιμετωπίζει την επίθεση της εμπορικοποίησης.

    Εξάλλου, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητας και Ανάπτυξης του ΔΙΘ Νίκος Σιαφκάλλης, στο πλαίσιο των εργασιών του συμποσίου, θα παρουσιαστεί η τραγωδία του Αισχύλου "Επτά επί Θήβας" στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα με τη συμμετοχή Φινλανδών και Κυπρίων καλλιτεχνών.

    Στο συμπόσιο θα παραστούν εκπρόσωποι διαφόρων κέντρων θεάτρου, όπως ο Πρόεδρος και ο ΓΓ του ΔΙΘ Γεόγκ Οκ Κιμ και Αντρέ Λουί Περινέτι, καθώς και ακαδημαϊκοί όπως ο νομπελίστας Γουόλε Σονίγκα.

    Οι οργανωτές του Δ' Διεθνούς Συμποσίου Αρχαίου Ελληνικού Δράματος εξέφρασαν την πεποίθηση ότι το πολύ σημαντικό αυτό γεγονός θα προβάλει διεθνώς την Κύπρο.

    Τα συμπόσια αυτά διοργανώνονται κάθε δύο χρόνια. Το Α' Συμπόσιο έγινε στη Λευκωσία το Νοέμβριο του 1990 και ανακήρυξε το αρχαίο ελληνικό δράμα ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΓΠ)

    [12] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 2/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών 88.04 (+0.19)

    Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο

    Τραπεζικοί Οργανισμοί 93.84 (+0.37)

    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί 80.45 (+0.64) Ασφαλιστικοί Οργανισμοί 66.25 (-0.76)

    Βιομηχανικές Εταιρείες 88.06 (+0.09) Τουριστικές Επιχειρήσεις 82.36 (+0.06)

    Εμπορικές Εταιρείες 75.43 (+0.49) Αλλες Εταιρείες 88.79 (-0.55)

    Ογκος Συναλλαγών ΛΚ 681465.950

    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [13] Η κυβέρνηση διεψεύδει δημοσίευμα ισραηλινής εφημερίδας

    Λευκωσία, 2/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Στην κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει αναφερθεί ο,τιδήποτε, ούτε από μέρους του Ισραήλ ούτε των Ηνωμένων Πολιτειών, για δήθεν διακίνηση μέσω του λιμανιού Λεμεσού προς τη Συρία υλικού για την κατασκευή χημικών όπλων.

    Στη γραπτή αυτή δήλωση προέβη σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, σχολιάζοντας δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας "Τζερούσαλεμ Ποστ", με ημερομηνία 30 Αυγούστου, το οποίο περιέχει τον ισχυρισμό αυτό.

    Αφού επισημαίνει ότι η συνεργασία της κυβέρνησης με τις ΗΠΑ σε τέτοιους τομείς είναι συνεχής και πολύ στενή, ο κ. Κασουλίδης υποδεικνύει ότι είναι αδύνατο να διανοηθεί κανείς πως αν συνέβηκαν αυτά που ισχυρίζεται η ισραηλινή εφημερίδα δε θα γινόταν κάποια αναφορά από μέρους της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία.

    Το ίδιο, προσθέτει, ισχύει και στην περίπτωση του Ισραήλ, με το οποίο οι σχέσεις της Κύπρου είναι πολύ φιλικές και η συνεργασία τους στενότατη.

    "Αν συνέβαιναν τέτοια γεγονότα ή υπήρχαν τέτοιες υποψίες", καταλήγει η δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, "θεωρούμε βέβαιο ότι η πρεσβεία του Ισραήλ θα ήγειρε το θέμα".

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΓΠ)

    [14] Επαφές Αυστραλών Βουλευτών στην Κύπρο

    Λευκωσία, 2/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Τη διαβεβαίωση ότι θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να υποστηρίξουν και να προωθήσουν τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό το συντομότερο δυνατό, έδωσε αντιπροσωπεία Αυστραλών βουλευτών σε απογευματινή συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη.

    Οι βουλευτές επεσήμαναν ότι η επίσκεψή τους είναι ιδιαίτερα εποικοδομητική γιατί, όπως ανέφεραν, άλλο είναι να διαβάζουν και να ακούνε για το Κυπριακό από την Ε/κ κοινότητα στην Αυστραλία και άλλο να βλέπουν επί τόπου την κατάσταση.

    Οπως τόνισε στο ΚΥΠΕ ο Εργατικός βουλευτής Αντονι Αλμπανέζ υπάρχει ανάγκη εξεύρεσης διεθνούς λύσης για την οποία η διεθνής κοινότητα έχει να διαδραματίσει ένα ρόλο κλειδί.

    Κατά τη συνάντηση, ο ΥΠΕΞ ενημέρωσε τους ξένους επισήμους για τα πρόσφατα γεγονότα στη Δερύνεια και για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στα κατεχόμενα με την συνεχή εισροή εποίκων που οδηγεί σε φυγή τον Τ/κ πληθυσμό.

    Σε δηλώσεις της η βουλευτής Πατρίσια Γουόρθ, που προέρχεται από το κόμμα των Φιλελευθέρων, ανέφερε ότι η αντιπροσωπεία κατά την εδώ παραμονή της απεκόμισε την εντύπωση ότι πίσω από τα πρόσφατα βίαια γεγονότα και τις δολοφονίες στη Δερύνεια, βρίσκεται στην πραγματικότητα η Τουρκία, η οποία δημιουργεί μιαν κατάσταση έτσι ώστε αν θα πρέπει να γίνουν κάποιοι συμβιβασμοί να γίνουν από θέση ισχύος και όχι με βάση τη δικαιοσύνη.

    Οι Αυστραλοί βουλευτές είχαν αργότερα συνάντηση με τις επιτροπές των συγγενών αγνοουμένων κατά την οποία ενημερώθηκαν για την επικείμενη άφιξη του αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στη Διερευνητική Επιτροπή. Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Οικονόμος Χριστόφορος, εκ μέρους των επιτροπών, κατά τη συνάντηση ζητήθηκε από τους βουλευτές να μεσολαβήσουν και να πιέσουν την Τουρκία για να δείξει κατανόηση και να συνεργαστεί με τη Διερευνητική Επιτροπή για το ανθρωπιστικό αυτό θέμα.

    Ο Εργατικός βουλευτής Λέο Μακλέι τόνισε ότι εάν η Τουρκία επιθυμεί να είναι μέρος της Ευρώπης τότε θα πρέπει να ανταποκρίνεται στα ανθρωπιστικά ιδανικά των Ευρωπαίων. "Αποτελεί ντροπή το γεγονός ότι η Τουρκία αρνείται να μιλήσει για την τύχη των αγνοουμένων", τόνισε ο κ. Μακλέι. (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Monday, 2 September 1996 - 21:03:44