Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-09-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το Εθνικό Συμβούλιο αξιολόγησε την κατάσταση
  • [02] Τα κόμματα ενημέρωσαν του απόδημους
  • [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [04] Θα συνεχιστεί η δορυφορική εκπομπή προς τους απόδημους. Εμπλουτίζεται με προγράμματα ιδιωτικών καναλιών
  • [05] Αυστραλοί βουλευτές χαρακτήρισαν αδικαιολόγητες τις δολοφονίες

  • [01] Το Εθνικό Συμβούλιο αξιολόγησε την κατάσταση

    Λευκωσία, 3/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Σε αξιολόγηση της κατάστασης μετά τα γεγονότα στη Δερύνεια προέβη το Εθνικό Συμβούλιο, στη σημερινή συνεδρία του υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους μετά τη λήξη της συνεδρίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, λέγοντας μόνο ότι κατά τη συνεδρία έγινε ενημέρωση και "δεν ήταν θέμα διαφωνιών ή συμφωνιών" των αρχηγών των κομμάτων.

    Σχολιάζοντας πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για σχεδιαζόμενα αντίποινα εναντίον Τ/Κ για τα γεγονότα στη Δερύνεια, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "κανένας δεν πιστεύει ότι υπάρχει Ελληνας Κύπριος που αναζητεί ευθύνες από Τ/Κ για τα όσα διαδραματίστηκαν τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι τόσο οι αυτουργοί όσο και οι ηθικοί αυτουργοί ήταν είτε "Γκρίζοι Λύκοι" είτε έποικοι της Τουρκίας είτε εγκάθετοι του καθεστώτος του Ντενκτάς".

    Ερωτηθείς για το θέμα των Τ/Κ εργατών στις ελεύθερες περιοχές, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση καλωσορίζει την παρουσία Τ/Κ εργατών στις ελέυθερες περιοχές, προσθέτοντας ότι η προσωρινή αποχή τους από τις εργασίες τους ζητήθηκε από τους εργοδότες τους λόγω της τεταμένης κατάστασης, για δική τους ασφάλεια.

    "Δεν έχουμε αντιδικία με τους Τ/Κ", υπογράμμισε ο κ. Κασουλίδης και σημείωσε την ανακοίνωση πολλών Τ/κ οργανώσεων, η οποία καλεί για ειρηνική συμβίωση στην Κύπρο.

    "Νομίζω ότι πρέπει να διαχωρίσουμε τα όσα έγιναν και να καταλογίσουμε ευθύνες για αυτά κατευθείαν στην Αγκυρα, στους "Γκρίζους Λύκους", είπε σημειώνοντας ότι "ακριβώς επειδή ο Ντενκτάς δεν μπορούσε να στηριχθεί στους Τ/Κ για να αντιμετωπίσει τους Ε/Κ διαδηλωτές χρειάστηκε να εισάξει "Γκρίζους Λύκους" από την Τουρκία".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [02] Τα κόμματα ενημέρωσαν τους απόδημους

    Λευκωσία, 3/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ενημέρωση και συζήτηση με τους ηγέτες των οργανώσεων των αποδήμων είχαν σήμερα αρχηγοί ή εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο.

    Η συζήτηση διεξήχθη στο πλαίσιο της συνεδρίας των Κεντρικών Συμβουλίων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων και της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα.

    Πήραν μέρος ο Αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Ανδρέας Χρίστου, ο Γενικός Γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Στάθης Κιττής, ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης και ο Πρόεδρος του Κινήματος Ελευθέρων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου.

    Νωρίτερα έγινε συζήτηση με θέμα "Νεολαία των Αποδήμων: Τα προβλήματα, ο ρόλος και η συμβολή της στις παροικίες και το εθνικό μας θέμα".

    Στη συζήτηση τονίστηκε ότι θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες ώστε να παραμείνει στη συνείδηση των νεότερων γενιών αποδήμων η πατρίδα τους και να δοθούν διευκολύνσεις και κίνητρα ώστε οι νέοι Κύπριοι που ζουν στο εξωτερικό να μπορούν να επισκέπτονται πιο συχνά την Κύπρο και να διατηρήσουν τις σχέσεις τους με την πατρίδα τους.

    Μεταξύ των κινήτρων που είχαν εισηγηθεί ομιλητές ήταν και τα επιχορηγημένα από την κυβέρνηση εισιτήρια για την Κύπρο.

    Το πρωί, αντιπροσωπείες των αποδήμων συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού και το Δήμαρχο Λευκωσίας Λέλλο Δημητριάδη.

    Το μεσημέρι οι ηγέτες των αποδήμων επρόκειτο να συζητήσουν θέματα επαναπατρισμού και το απόγευμα τη δορυφορική σύνδεση Κύπρου και παροικιών.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία, 3/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών 88.74 (+0.80)

    Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο

    Τραπεζικοί Οργανισμοί 94.98 (+1.21)

    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί 81.74 (+1.60) Ασφαλιστικοί Οργανισμοί 66.87 (+0.94)

    Βιομηχανικές Εταιρείες 88.16 (+0.11) Τουριστικές Επιχειρήσεις 81.66 (-0.85)

    Εμπορικές Εταιρείες 75.69 (+0.34) Αλλες Εταιρείες 88.59 (-0.23)

    Ογκος Συναλλαγών ΛΚ 1084504.219

    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση. (ΚΥΠΕ/MM)

    [04] Θα συνεχιστεί η δορυφορική εκπομπή προς τους απόδημους Εμπλουτίζεται με προγράμματα ιδιωτικών καναλιών

    Λευκωσία, 3/9/96 (ΚΥΠΕ) -- Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως συνεχιστεί το αυτόνομο πρόγραμμα που μεταδίδεται δορυφορικώς από το ΡΙΚ στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα θα εμπλουτίσει τις εκπομπές με προγράμματα που ετοιμάζουν οι ιδωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί.

    Αυτό ανακοίνωσε στους απόδημους ο Λειτουργός του Υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Χατζηπαύλου, κατά την απογευματινή συνεδρία των Κεντρικών Συμβουλίων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) και της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), στη διάρκεια της συζήτησης του θέματος της δορυφορικής σύνδεσης.

    Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΣ διαβεβαίωσε επίσης ότι οι εκπομπές θα εμπλουτιστούν με προγράμματα από τη ζωή και τη δραστηριότητα των παροικιών, ικανοποιώντας ουσιαστικά αίτημα των αποδήμων.

    Οσον αφορά το πρόβλημα στη λήψη του δορυφορικού προγράμματος σε χώρες της Ευρώπης, ο κ. Χατζηπαύλου ανέφερε ότι καταβάλλονται προσπάθειες να μετακινηθεί η υπηρεσία σε άλλο δορυφόρο και εάν αυτό δεν επιτευχθεί σύντομα, η κυβέρνηση, όπως είπε, προβαίνει ήδη σε μέτρα για να εξασφαλίσει αναμετάδοση στο δορυφορικό πρόγραμμα SERIOUS 2 που θα αρχίσει να λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 1997.

    Ανέφερε τέλος ότι καταβάλλονται προσπάθειες να ενσωματωθεί πρόγραμμα από την Κύπρο στη δορυφορική υπηρεσία που θα εκπέμπει η Ελληνική Τηλεόραση, από το 1997, ώστε και οι απόδημοι της Αυστραλίας και της Αμερικής να έχουν τη δυνατότητα λήψης δορυφορικού προγράμματος που να περιλαμβάνει θέματα από την Κύπρο.

    Στο μεταξύ, την πολυδιάστατη σημασία της δορυφορικής ραδιοφωνικής και τηλεοπτικής υπηρεσίας του ΡΙΚ ανέπτυξε στο συνέδριο ο ανταποκριτής του ΚΥΠΕ στο Λονδίνο Κυριάκος Τσιούπρας.

    Μιλώντας εκ μέρους της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων, ο κ. Τσιούπρας επεσήμανε ότι η δορυφορική υπηρεσία δε λειτουργεί ικανοποιητικά, για τεχνικούς λόγους, και ως εκ τούτου θα πρέπει να εξευρεθεί θέση σε δορυφόρο με αναμεταδότη αποτελεσματικής χρήσης. Ταυτόχρονα ανέφερε ότι αφού δεν τίθεται τώρα θέμα κοινού προγράμματος με την Ελληνική Τηλεόραση, θα πρέπει η κυβέρνηση να διαθέσει το αναγκαίο επιπρόσθετο κονδύλι για αύξηση των ωρών του τηλεοπτικού προγράμματος.

    Για να τονίσει τη σημασία της δορυφορικής υπηρεσίας, ο δημοσιογράφος Κυριάκος Τσιούπρας ανέφερε ότι οι απόδημοι παρακολουθούσαν λεπτό προς λεπτό τα πρόσφατα γεγονότα στην Κύπρο και τους φόνους των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, γεγονός που συνέτεινε στην επιτυχία των σχετικών εκδηλώσεων.

    Ο κ. Τσιούπρας ανέφερε επίσης ότι πέραν από την άμεση πληροφορόση για ό,τι συμβαίνει στην πατρίδα, βοηθά τα παιδιά των αποδήμων στο να μάθουν την ελληνική γλώσσα. Σημείωσε επίσης το συμβολισμό της ταυτόχρονης ενημέρωσης του απόδημου με τον κάτοικο της Κύπρου.

    Οσον αφορά στο περιεχόμενο των εκπομπών που μεταδίδονται, ο κ. Τσιούπρας ανέφερε ότι πρέπει να αποβλέπουν ιδιαίτερα στην ανάπτυξη του ενδιαφέροντος ανάμεσα στα παιδιά και τους νέους.

    Πριν τη συζήτηση του θέματος της δορυφορικής σύνδεσης, Λειτουργοί των Υπουργείων Εσωτερικών, Αμυνας, Παιδείας και Εργασίας απάντησαν σε ερωτήσεις των αποδήμων και τους ενημέρωσαν για θέματα που τους επηρεάζουν για τα οποία έχουν παρθεί αποφάσεις ή βρίσκονται υπό μελέτη.

    Αύριο, οι απόδημοι θα συναντηθούν με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και στη συνέχεια θα καταθέσουν στεφάνι στα Φυλακισμένα Μνήματα.

    Στη συνέχεια θα συζητήσουν πρόταση για διοργάνωση διεθνούς σεμιναρίου, σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα και η Κύπρος και η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς. Επίσης θα συζητηθούν οι επικείμενες εκλογές στις ΗΠΑ και τη Βρετανία και ο ρόλος των αποδήμων.

    Το απόγευμα, θα αρχίσουν οι εργασίες της ΠΣΕΚΑ με ομιλία του Προέδρου της Φίλιπ Κρίστοφερ και την κατάθεση έκθεσης πεπραγμένων από τους εκπροσώπους των ομοσπονδιών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ)

    [05] Αυστραλοί βουλευτές χαρακτήρισαν αδικαιολόγητες τις δολοφονίες

    Λευκωσία, 3/9/96 (ΚΥΠΕ) -- Αδικαιολόγητες χαρακτήρισε τις δολοφονίες των δύο νεαρών Ελληνοκυπρίων από Τούρκους στη Δερύνεια, ο Αυστραλός βουλευτής Λήο Μακλέι ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για επαφές, συνοδευόμενος από τους συναδέλφους του Αντονι Αλμπανέζ και Πατρίσια Γουόρθ.

    Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο βουλευτής και πρώην Πρόεδρος της Βουλής της Αυστραλίας χαρακτήρισε τις δολοφονίες ντροπή, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει τίποτα που να δικαιολογεί τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου ή τη ρήψη πυροβολισμών εναντίον τους.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης ενημέρωσε τους Αυστραλούς βουλευτές για τα γεγονότα στη Δερύνεια καθώς και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ από την πλευρά τους οι βουλευτές μετέφεραν την επιθυμία του Κοινοβουλίου της χώρας τους για μια δίκαιη λύση του προβλήματος.

    Ο κ. Μακλέι δήλωσε ότι η συμπεριφορά των Τούρκων ενέτεινε την ένταση στο νησί, "κάτι το οποίο δεν είναι καλό ούτε για τους Ελληνοκυπρίους ούτε για τους Τουρκοκυπρίους", όπως είπε.

    Σε ερώτηση πώς η χώρα του μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού, ο Αυστραλός βουλευτής απάντησε ότι η χώρα του υποστηρίζει με συνέπεια την εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

    Ανέφερε επίσης ότι παρά την απόσταση που χωρίζει την Αυστραλία από την Κύπρο, οι απόδημοι κρατούν το θέμα ζωντανό.

    Στο μεταξύ, οι Αυστραλοί βουλευτές συναντήθηκαν επίσης σήμερα με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, ο οποίος τους ενημέρωσε για τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα. Επίσης εξέφρασε την εκτίμησή του για τη συνεχή συμπαράσταση της Αυστραλίας γενικότερα, και της αυστραλιανής Βουλής, ειδικότερα, στο δίκαιο αγώνα που διεξάγει ο κυπριακός λαός.

    Οι Αυστραλοί βουλευτές, που συναντήθηκαν και με αρχηγούς ή εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, διαβεβαίωσαν ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για προώθηση δίκαιης λύσης στο Κυπριακό. (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ)


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Wednesday, 4 September 1996 - 14:18:56