Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 96-09-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αρσένης-Σάμος
  • [02] Εφθασε στην Κύπρο ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης της Ελλάδας
  • [03] Δηλώσεις Υπουργού Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας
  • [04] Επίσκεψη Υπουργού Εθνικής Αμυνας στο Παραλίμνι
  • [05] Πρόεδρος Κληρίδης Το αμυντικό δόγμα δεν τελειώνει ποτε.
  • [06] Αυστραλοί Βουλευτές επαναβεβαιώνουν τη δέσμευση τους στο Κυπριακό.
  • [07] Τελετή Υποδοχής Αρματαγωγού "Σάμος" Γ. Αρσένης : Ο Ελληνισμός είναι σε θέση να αντιμετωπίσει κάθε απειλή

  • [01] Αρσένης-Σάμος

    Λευκωσία, 1/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Φτάνει σήμερα το πρωί στην Κύπρο ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Γεράσιμος Αρσένης, για να υποδεχθεί μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη το αρματαγωγό του ελληνικού πολεμικού ναυτικού Σάμος, το οποίο θα καταπλεύσει το απόγευμα στη Λεμεσό.

    Το αρματαγωγό απέπλευσε από τη Σαμοθράκη, πέρασε από τη Λήμνο τη Σάμο, την Κάλυμνο και καταπλέει στις 6.30 μ.μ. στη Λεμεσό, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Θράκη-Αιγαίο-Κύπρος, τις οποίες διοργανώνει το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

    Αμέσως μετά την άφιξή, του ο κ. Αρσένης θα μεταβεί στο Παραλίμνι, για να καταθέσει στεφάνι στον τάφο του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού οι οποίοι δολοφονήθηκαν άνανδρα από Τούρκους τρομοκράτες, ενώ αργότερα θα επισκεφθεί και τις οικογένειες των δύο ηρώων.

    Στη Λεμεσό ο Δήμαρχος της πόλης Αντώνης Χατζηπαύλου θα τιμήσει τον κ. Αρσένη για τις υπηρεσίες του στον κυπριακό Ελληνισμό, παραδίνοντας του το κλειδί της πόλης και ανακηρύσσοντας τον επίτιμο δημότη στη Λεμεσό.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)

    [02] Εφθασε στην Κύπρο ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης της Ελλάδας

    Λάρνακα, 1/9/96 (ΚΥΠΕ) -- O Υπουργός Εθνικής Αμύνης της Ελλάδας Γεράσιμος Αρσένης έφτασε πριν από λίγο στην Κύπρο με στρατιωτικό αεροσκάφος τύπου C-130.

    Τον Ελληνα Υπουργό υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Ηλιάδης και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Νικόλαος Βορβολάκος.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)

    [03] Δηλώσεις Υπουργού Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας

    Λάρνακα, 1/9/96 (ΚΥΠΕ) -- Το Κυπριακό αποτελεί προτεραιότητα για την Ελλάδα, τόνισε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γεράσιμος Αρσένης, αμέσως μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.

    Είπε επίσης ότι η υλοποίηση του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΕΑΧ) έχει αλλάξει τις ισορροπίες στην περιοχή και τόνισε ότι η Κύπρος θα δικαιωθεί και θα ζήσει ως ενιαίο και ανεξάρτητο κράτος στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Αρσένης ανέφερε ότι διακατέχεται από ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση που βρίσκεται στην Κύπρο με την οποία, όπως είπε, έχει συνδεθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

    "Αν και στην πατρίδα μου έχουμε μπεί σε μια προεκλογική περίοδο, το θεώρησα καθήκον και χαρά δική μου να πραγματοποιήσω μια επίσκεψη εδώ που ήταν προγραμματισμένη από πολύ καιρό για να υπογραμμίσω την προτεραιότητα που δίνουμε στην Ελλάδα για την επίλυση του Κυπριακού σήμερα, και την προτεραιότητα που θα δώσουμε στο Κυπριακό αύριο μετά τις εκλογές" σημείωσε ο κ. Αρσένης.

    Αναφορικά με την άφιξη του αρματαγωγού "Σάμος" στο λιμάνι της Λεμεσού το απόγευμα, ο Ελληνας Υπουργός δήλωσε ότι το αρματαγωγό φθάνει αυτή τη φορά όχι για να μεταφέρει άρματα αλλά "ως φορέας μιας πολιτιστικής εκδήλωσης που άρχισε στις 18 Αυγούστου στην παρουσία και του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη."

    Το "Σάμος", σημείωσε, ταξίδεψε ανοιχτά των ανατολικών νησιών του Αιγαίου με πολιτιστικές εκδηλώσεις, και καταλήγει σήμερα στη Λεμεσό για να υπογραμμίσει τους "άρρηκτους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ της Θράκης, του Αιγαίου και της Κύπρου".

    Οπως δήλωσε ο κ. Αρσένης στόχος του προγράμματος είναι να τονίσει ότι ανάμεσα στη Θράκη, το Αιγαίο και την Κύπρο, ο Ενιαίος Αμυντικός Χώρος έχει το αντίκρυσμά του στον ενιαίο πολιτιστικό χώρο, γεγονός που δίνει μια ιδιαίτερη σημασία στην αμυντική θωράκιση.

    Η υλοποίηση του δόγματος του ΕΑΧ προχωρεί με γοργούς ρυθμούς, και έχει αλλάξει τις αμυντικές ισορροπίες στην περιοχή, επεσήμανε ο Ελληνας Υπουργός, γι'αυτό και "πρέπει να ξέρουν και οι άνθρωποι γιατί πολεμάμε και τι υπερασπιζόμαστε".

    Ο Ελληνισμός, πρόσθεσε, υπερασπίζεται τις αξίες και τον πολιτισμό του ενάντια στον τουρκικό επεκτατισμό, υπογραμμίζοντας ότι οι πρόσφατες θυσίες του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού αποτελούν φωτεινά παραδείγματα στη σειρά των μαρτύρων που έπεσαν για τη διακαίωση του κυπριακού αγώνα.

    "Οι θυσίες τους δεν θα πάνε χαμένες, το Κυπριακό θα λυθεί, ο Αττίλας θα φύγει από το νησί και η Κύπρος θα ζήσει ως ενιαίο και ανεξάρτητο κράτος μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση" τόνισε ο κ. Αρσένης.

    Από την πλευρά του ο Υπουργός Αμυνας Κώστα Ηλιάδης καλοσώρισε τον κ. Αρσένη τονίζοντας τη χαρά και τη συγκίνηση του κυπριακού λαού για την εδώ επίσκεψη του Ελληνα Υπουργού.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)

    [04] Επίσκεψη Υπουργού Εθνικής Αμυνας στο Παραλίμνι

    Παραλίμνι 1/9/96 (ΚΥΠΕ) -- Οι θυσίες των ηρώων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού δε θα χαθούν, η Κύπρος θα δικαιωθεί και ο Αττίλας θα φύγει από την Κύπρο, τόνισε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, Γεράσιμος Αρσένης, κατά την επίσκεψή του στο Παραλίμνι, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι ολόκληρος ο Ελληνισμός στέκεται στο πλευρό του κυπριακού λαού.

    Ο κ. Αρσένης, κατά τη συνάντησή του με το Δήμαρχο του Παραλιμνίου Νίκο Βλίττη, επανέλαβε ότι η προσπάθεια θωράκισης του Ελληνισμού απέναντι στον τουρκικό επεκτατισμό έχει αλλάξει το στρατιωτικό ισοζύγιο.

    Η εφαρμογή του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΕΑΧ), τόνισε, στοχεύει στη δημιουργία ενός ουσιαστικού πλαισίου διπλωματικών διαπραγματεύσεων για μια ειρηνική και δίκαιη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος.

    Ο κ. Αρσένης είπε ότι βρίσκεται στο Παραλίμνι γιατί, όπως είπε, αποτελεί για τον ίδιο "εθνικό και προσωπικό καθήκον" να επισκεφθεί την πόλη που γέννησε τους δύο ήρωες.

    Η πρόοδος που επιτεύχθη στην εφαρμογή του ΕΑΧ, σημείωσε, ανησυχεί αυτούς που εξυπηρετούν τις σκοτεινές δυνάμεις του διχασμού ανάμεσα στους λαούς και που προσπαθούν να δείξουν ότι δήθεν δε μπορούν να ζήσουν μαζί οι κάτοικοι αυτού του νησιού σε ένα ενιαίο κράτος.

    Εμείς, πρόσθεσε ο Ελληνας Υπουργός, θα πρέπει με στην στάση και την αποφασιστικότητά μας να δείξουμε ότι βιώσιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού αποτελεί το ενιαίο κράτος της Κύπρου μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Καταλήγοντας ο Ελληνας Υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι η επόμενη επίσκεψή του στην Κύπρο θα πραγματοποιηθεί κάτω από ευχάριστες συνθήκες και όχι υπό τις σημερινές συνθήκες.

    Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου εξέφρασε την ικανοποίηση και τη συγκίνηση του ιδίου καθώς επίσης και των κατοίκων του Παραλιμνίου για την επίσκεψη του κ. Αρσένη, τον οποίο χαρακτήρισε ως τον εκφραστή και πρωτεργάτη του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

    Εξέφρασε ακόμη την ελπίδα ότι η επόμενη επίσκεψη του κ. Αρσένη θα γίνει στην Αμμόχωστο.

    Στη συνέχεια ο κ. Αρσένης, μαζί με τη σύζυγο του, επισκέφθηκε τον τάφο του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού, όπου κατέθεσε στεφάνια. Ο κ. Αρσένης, που συνοδεύεται από τον Υπουργό Αμυνας της Κύπρου Κώστα Ηλιάδη και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Νικόλαο Βορβολάκο, έγινε δεκτός από το πλήθος κόσμου στο κοιμητήριο Παραλιμνίου με θερμά χειροκροτήματα. Στο τέλος της σεμνής τελετής ψάληκε ο εθνικός ύμνος.

    Ακολούθως ο Ελληνας Υπουργός και η συνοδεία του μετέβη στα σπίτια των ηρώων όπου εξέφρασε τα θερμά του συλληπητήρια στις οικογένειές τους και τους διαβεβαίωσε ότι η θυσία των παιδιών τους δεν θα πάει χαμένη. Με έκδηλη συγκίνηση, οι οικογένειες των δύο ηρωομαρτύρων υποδέκτηκαν τον κ. Αρσένη ο οποίος συνομίλησε μαζύ τους για περίπου δεκαπέντε λεπτά.

    Τέλος ο κ. Αρσένης επισκέφθηκε το φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς στη γραμμή αντιπαράταξης στη Δερύνεια.

    Η υποδοχή του Ελληνα Υπουργού στο Παραλίμνι ήταν ιδιαίτερα θερμή ενώ πλήθος κόσμου τον επευφημούσε ζωηρά.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)

    [05] Πρόεδρος Κληρίδης: Το Αμυντικό δόγμα δεν τελειώνει ποτέ

    Λεμεσός, 1/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Το Αμυντικό Δόγμα δεν τελειώνει ποτέ, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, αμέσως μετά την τελετή υποδοχής του αρματαγωγού του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού "Σάμος", στο λιμάνι της Λεμεσού.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης υπογράμμισε ότι εφόσον υπάρχει η ανάγκη για άμυνα, οι εξοπλισμοί πρέπει να αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες που παρουσιάζονται και εξέφρασε βαθιά συγκίνηση και υπερηφάνια για το γεγονός ότι βλέπει το "Σάμος" αραγμένο στην κυπριακή θάλασσα.

    Κληθείς να σχολιάσει τη σημασία της εκδήλωσης, "Θράκη-Αιγαίο-Κύπρος" όπως επίσης και τη σημασία της άφιξης του "Σάμος" στην Κύπρο, ο Πρόεδρος δήλωσε ότι η πολιτιστική παρουσία του αρματαγωγού "συμβολίζει τους αιώνιους δεσμούς όλων των Ελλήνων και ειδικά τους δεσμούς μεταξύ του νησιώτικου Ελληνισμού, του Ελληνισμού του Αιγαίου".

    Αναφορικά με την πορεία της αμυντικής θωράκισης του τόπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι το ενιαίο αμυντικό δόγμα προχωρά με "ραγδαίους ρυθμούς και θα ολοκληρωθεί μέσα στο πλαίσιο που έχουμε προδιαγράψει".

    "Θέλω όμως να τονίσω ότι το Αμυντικό Δόγμα δεν τελειώνει ποτέ" σημειώσε ο Πρόεδρος Κληρίδης εφόσον, όπως είπε, ο τόπος έχει ανάγκη από άμυνα.

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδος ίσως να μην προχωρήσει εξαιτίας εμποδίων που πιθανόν να παρουσιαστούν αναφορικά με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, ο Πρόεδρος δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κύπρος θα διατηρήσει τους δείκτες του Μάαστριχτ.

    Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, σημείωσε "γιατί εάν χρειαστεί θα λάβουμε τα αναγκαία οικονομικά μέτρα, άρα δεν θα μειώσουμε το εξοπλιστικό μας πρόγραμμα".

    Από την πλευρά του ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γεράσιμος Αρσένης, τόνισε ότι δεν υπάρχει τέτοια προοπτική, αφού όπως είπε δίνεται προτεραιότητα στις αμυντικές δαπάνες και στην προστασία της εθνικής ανεξαρτησίας.

    "Εάν χρειαστεί, που δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί, να γίνουν ανακατανομές των δαπανών, θα γίνουν με ένα τρόπο που το αμυντικό πρόγραμμα έτσι ή αλλιώς θα προχωρήσει. Αυτό να το πάρετε ως δεδομένο" υπογράμμισε ο κ. Αρσένης.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης πλαισιούμενος από τον Ελληνα Υπουργό Αμυνας, τον πρεσβη της Ελλάδας στην Κύπρο Αλέξανδρο Σάνδη, Υπουργούς και άλλους αξιωματούχους του κράτους επισκέφθηκαν ακολούθως το αρματαγωγό "Σάμος".

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)

    [06] Αυστραλοί Βουλευτές επαναβεβαιώνουν τη δέσμευση τους στο Κυπριακό

    Λευκωσία, 1/9/1996 (ΚΥΠΕ) --Tη δέσμευση να χρησιμοποιήσουν κάθε δυνατό μέσο για την εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για το Κυπριακό και να επιδιώξουν την εντατικοποίηση των προσπαθειών της κυβέρνησης της χώρας τους, επαναβεβαίωσαν ένδεκα, ελληνικής καταγωγής, Αυστραλοί βουλευτές, οι οποίοι αναχώρησαν το πρωί από την Κύπρο.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Κύπρο, η αντιπροσωπεία που αποτελείτο από ομοσπονδιακά και πολιτειακά μέλη του Κοινοβουλίου τα οποία εκπροσωπούν τα κύρια πολιτικά κόμματα της Αυστραλίας είχε την ευκαιρία να εξετάσει επί τόπου τις συνέπειες της τουρκικής κατοχής.

    Σε ανακοινωθέν που εξέδωσαν οι Αυστραλοί βουλευτές και το οποίο θα διαβιβάσουν στον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας τους, καταδικάζουν με αποτροπιασμό τις τραγικές δολοφονίες του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού, από τον Αττίλα όπως επίσης και την Αγκυρα για την παράλειψή της να εφαρμόσει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

    "Η Αυστραλία έχει στο παρελθόν διαδραματίσει ηγετικό ρόλο υποστηρίζοντας δίκαιη λύση στο Κυπριακό και τις ειρηνευτικές προσπάθειες του ΟΗΕ", σημειώνουν οι βουλευτές.

    Τέλος στην ανακοίνωσή της η αντιπροσωπεία αναφέρει ότι "θα επιδιώξει να επιτύχει περαιτέρω ενίσχυση της υποστήριξης της Αυστραλίας, ώστε να αναληφθεί διεθνής δράση για επίτευξη γρήγορης λύσης στο Κυπριακό".

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τους στην Κύπρο οι ξένοι επίσημοι έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, και είχαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, τους Δημάρχους Αμμοχώστου, Λεμεσού και Λευκωσίας.

    Επίσης κατέθεσαν στεφάνι κοντά στο χώρο της δολοφονίας των δύο ηρώων.

    Ετυχαν επίσης ενημέρωσης από μέλη της Αυστραλιανής Αστυνομίας της ΟΥΝΦΙΣΥΠ. (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)

    [07] Τελετή Υποδοχής Αρματαγωγού "Σάμος"

    Γ. Αρσένης : Ο Ελληνισμός είναι σε θέση να αντιμετωπίσει κάθε απειλή

    Λεμεσός, 1/9/96 (ΚΥΠΕ) -- Το ισοζύγιο στρατιωτικής ισχύος στην περιοχή έχει ήδη μετατραπεί και ο Ελληνισμός είναι πλέον σε θέση να αντιμετωπίσει σθεναρά οποιαδήποτε απειλή από όπου και να προέρχεται.

    Αυτό τόνισε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Γεράσιμος Αρσένης σε ομιλία που απηύφθηνε κατά την τελετή υποδοχής του αρματαγωγού "Σάμος" του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο κατέπλευσε το απόγευμα στο λιμάνι της Λεμεσού. Το "Σάμος" υποδέχτηκε μαζί με τον Ελληνα Υπουργό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Το αρματαγωγό "Σάμος" απέπλευσε από τη Σαμοθράκη για την πραγματοποίηση ενός πολιτιστικού ταξιδιού στο πλαίσιο προγράμματος που εγκαινίασαν από κοινού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Ελληνας Υπουργός και διήρκησε δεκαπέντε μέρες.

    Οπως ανέφερε ο κ. Αρσένης, το αρματαγωγό πέρασε από τα ακριτικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και έφτασε στην Κύπρο για να υπογραμμίσει τους άρρηκτους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς που δένουν τη Θράκη, το Αιγαίο και την Κύπρο.

    Ο Ενιαίος Αμυντικός Χώρος (ΕΑΧ), ανέφερε, δεν αποτελεί μόνον μια έννοια ενότητας γεωγραφικής, στρατιωτικής ή στρατηγικής αλλά και πολιτιστικής που συνδέει τις κοινωνίες της Θράκης, του Αιγαίου και της Κύπρου με κοινές παραδόσεις, κοινές αξίες, κοινούς θεσμούς και κοινή μοίρα.

    "Είναι αυτή η πολιτιστική διάσταση που δίνει ιδιαίτερη δύναμη στη βούλησή μας για την αμυντική θωράκιση του Ελληνισμού", τόνισε ο Ελληνας Υπουργός.

    Οι ακριτικές αυτές περιοχές, υπογράμμισε, αποτελούν την αμυντική ασπίδα του Ελληνισμού απέναντι στα τουρκικά σχέδια επεκτατισμού. Η άμυνα της Ελλάδας, πρόσθεσε, δεν στηρίζεται μόνον σε στρατιωτική ισχύ αλλά στη βούληση του Ελληνισμού για αντίσταση και για υπεράσπιση των προαιωνίων αξιών της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ζωής.

    Αυτό που συνδέει Θράκη-Αιγαίο-Κύπρο, τόνισε ο κ. Αρσένης, δεν είναι μόνο η κοινή ιστορία αλλά και το κοινό μέλλον ενόψει του 21ου αιώνα.

    "Ζούμε σε μια καινούργια εποχή και εξαρτάται απ' εμάς, από τις δυνάμεις του Ελληνισμού να εκμεταλλευτούμε σωστά τις ευκαιρίες που μας προσφέρονται για να ξαναπαίξει ο Ελληνισμός τον ιστορικό του ρόλο σ'αυτή την περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου ως δύναμη πολιτιστική, δύναμη οικονομικών πρωτοβουλιών για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών, ως κέντρο για τη θεμελίωση των δημοκρατικών θεσμών και της συνύπαρξης των λαών", υπογράμμισε ο κ. Αρσένης.

    Ο Ελληνισμός πρέπει να προχωρήσει σ'αυτή τη νικηφόρα πορεία κοιτώντας το μέλλον με αυτοπεποίθηση και έχοντας μάθει από τα παθήματα του παρελθόντος.

    Ωστόσο, ο Γεράσιμος Αρσένης επεσήμανε ότι η πείρα έχει διδάξει τους Ελληνες να γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να πιστεύουν σε οράματα.

    Τίποτα, τόνισε, δεν μπορεί να γίνει αν δεν περάσει προς όλες τις κατευθύνσεις η πολιτική βούληση του Ελληνισμού να υπερασπιστεί τα δίκαιά του και τα αναφαίρετα εθνικά του δικαιώματα.

    "Οταν το δόγμα του ΕΑΧ εξαγγέλθηκε τον Νοέμβριο του '93 με τη συμφωνία Κληρίδη-Παπανδρέου υπήρχαν πολλοί που δεν πίστευαν ότι θα προχωρούσαμε", είπε ο κ. Αρσένης υπογραμμίζοντας ότι "προχωρήσαμε όμως με γοργούς ρυθμούς στην υλοποίηση του δόγματος χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς πολλές συζητήσεις δημόσια".

    Καλωσορίζοντας το αρματαγωγό, ο κ. Αρσένης ευχαρίστησε τον Κυβερνήτη, τους αξιωματικούς και τα στρατευμένα παιδιά που είχαν το κύριο βάρος και τη φροντίδα αυτής της προσπάθειας.

    Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Λεμεσού Αντώνης Χατζηπαύλου τόνισε ότι η παρουσία του κ. Αρσένη στην υποδοχή του αρματαγωγού αποτελεί γεγονός "εξαιρετικής σημασίας με εθνικές προεκτάσεις" το οποίο εμψυχώνει τον κυπριακό λαό και του δίνει την ευκαιρία να διαδηλώσει για πολλοστή φορά ότι τίποτα δεν μπορεί να κάμψει το φρόνημα και το αγωνιστικό του πνεύμα.

    "Ο Γεράσιμος Αρσένης με την ουσιαστική συμβολή του έχει θέσει την προσωπική του σφραγίδα στο ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας-Κύπρου, το οποίο εμπνεύστηκαν ο αείμνηστος Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου και ο εξοχώτατος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης στους οποίους ο κυπριακός λαός οφείλει αιώνια ευγνωμοσύνη", υπογράμμισε στην ομιλία του ο κ. Χατζηπαύλου.

    Ακολούθως ο Δήμαρχος Λεμεσού ανακήρυξε τον Ελληνα Υπουργό Επίτιμο Δημότη της πόλης και του παρέδωσε το χρυσό κλειδί. Αποδεχόμενος το κλειδί, ο κ. Αρσένης ευχαρίστησε το Δήμαρχο της Λεμεσού και τον διαβεβαίωσε ότι αισθάνεται πράγματι δημότης της πόλης.

    Ο κ. Χατζηπαύλου εξέφρασε τέλος την ευχή όπως η πορεία του αρματαγωγού "Σάμος" να συνεχίσει για το λιμάνι της Κερύνειας, της Αμμοχώστου και τον Απόστολο Ανδρέα μέχρι τη δικαίωση του αγώνα της Κύπρου.

    Στην τελετή υποδοχής του αρματαγωγού παρευρέθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Αλέξανδρος Σάνδης, οι Υπουργοί Αμυνας Κώστας Ηλιάδης, Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, Παιδείας και Πολιτισμού Κλαίρη Αγγελίδου, Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Πετρίδης, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Νικόλαος Βορβολάκος, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος, βουλευτές, άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου.

    Με το αρματαγωγό "Σάμος" έφθασε στην Κύπρο και η θεατρική ομάδα του Κέντρου Δράματος του Παντείου Πανεπιστημίου η οποία θα παρουσιάσει σε δύο παραστάσεις το έργο "Το Ταξίδι του Διόνυσου".

    Πρόκειται για μια διαδρομή ανάμεσα στον αρχαίο ελληνικό κόσμο και τον σημερινό, εμπνευσμένο από τις "Βάκχες" του Ευριπίδη και τον Ομηρικό ύμνο στο Διόνυσο. (ΚΥΠΕ/KN/ΜΜ)


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Sunday, 1 September 1996 - 18:09:35