Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Kupriako Praktoreio Eidnsewv (96-06-04)

Cyprus News Agency (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν επέκταση της συμφωνίας απαγκίστρωσης
  • [02] Ο κατοχικός στρατός εμπόδισε την ειρηνευτική δύναμη
  • [03] Συνάντηση Σαντέρ - Γιλμάζ στις Βρυξέλλες
  • [04] Η Υπουργός Προεδρίας της Τουρκίας στο ψευδοκράτος
  • [05] Εκμεταλλεύονται εκκλησίες για τουριστικούς σκοπούς
  • [06] Κενά τα ταμία του ψευδοκράτους.
  • [07] Συναντήσεις Μάτση - Κυπριανού και Κληρίδη με Μάτση και Κυπριανού
  • [08] Ο Χάνεϊ ζήτησε την αποφυγή δημόσιου σχολιασμού
  • [09] Ελπίζει σε πρόοδο ο Φεϊσέλ
  • [10] Η Κύπρος υποστηρίζει ριζική απαγκίστρωση
  • [11] Χάνεϊ: Χρειάζεται συντονισμένη προσπάθεια και συνεργασία

  • [01] Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν επέκταση της συμφωνίας απαγκίστρωσης

    Ουάσιγτον, 4/6/1996 (ΚΥΠΕ) -- Επέκταση της συμφωνίας απαγκίστρωσης υποστηρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά τη δολοφονία Ελληνοκύπριου Εθνοφρουρού από Τούρκους στρατιώτες χθες το πρωί.

    Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για το ποιά είναι η αντίδραση των ΗΠΑ σχετικά με το θάνατο του Κύπριου φαντάρου στην ουδέτερη ζώνη, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Γκλιν Ντέιβις έδωσε την ακόλουθη απάντηση: "Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι στις 6:30 το πρωϊ σήμερα (χθες), στη Λευκωσία, ένας Ελληνοκύπριος φαντάρος της Εθνοφρουράς εισήλθε στην ουδέτερη ζώνη των Ηνωμένων Εθνών δυτικά του "Λήδρα Πάλας" και πυροβολήθηκε από τουρκοπριακή μονάδα. Οι δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών έχουν μιλήσει σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

    Αναμένουμε το πόρισμα της ΟΥΝΦΙΣΥΠ για περισσότερες πληροφορίες. Το γεγονός υπογραμμίζει, για μια ακόμη φορά, τη σημασία της επέκτασης της συμφωνίας απαγκίστρωσης του 1989 έτσι ώστε να καλύψει όλες τις περιοχές της ουδέτερης ζώνης των Ηνωμένων Εθνών στις οποίες οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά. Επέκταση της συμφωνίας απαγκίστρωσης θα μείωνε το ρίσκο τραγικών περιστατικών, όπως το σημερινό." Από την πλευρά της η πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον προέβη στα ανάλογα διαβήματα διαμαρτυρίας προς την αμερικάνικη κυβέρνηση.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΓΠ)

    [02] Ο κατοχικός στρατός εμπόδισε την ειρηνευτική δύναμη

    Λευκωσία, 4/6/1996 (ΚΥΠΕ) -- Οι κατοχικές δυνάμεις παρεμπόδισαν την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών να φθάσουν έγκαιρα στο σημείο το οποίο είχε πυροβοληθεί ο Ε/Κ εθνοφρουρός Στέλιος Παναγή.

    Οπως δήλωσε στην καθημερινή τακτική ενημέρωσή της, η εκπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Σιλβάνα Φόα είπε ότι το θανατηφόρο επεισόδιο σημειώθηκε χθες το πρωί στην ουδέτερη ζώνη της Λευκωσίας, 600 μέτρα δυτικά του Λήδρα Πάλας.

    Η κ. Φόα είπε ότι ένας φρουρός του ΟΗΕ παρατήρησε έναν Τ/Κ στρατιώτη να βαδίζει στην κοίτη του Πεδιαίου ποταμού εντός της ουδέτερης ζώνης και άκουσε αργότερα έναν πυροβολισμό.

    Συνεχίζοντας, η κ. Φόα είπε ότι ο ειρηνευτής είδε τον Τ/Κ στρατιώτη να επιστρέφει εκεί απ'όπου είχε ξεκινήσει. Ακούστηκε ένας πυροβολισμός και ο στρατιώτης εθεάθη να τρέχει πίσω. Υστερα από λίγα λεπτά, ο φρουρός του ΟΗΕ μετέβη στην περιοχή για έρευνα και πληροφορήθηκε από το προσωπικό της Εθνικής Φρουράς ότι ένας από τους στρατιώτες της πυροβολήθηκε. Ανέφερε το επεισόδιο και ζήτησε ασθενοφόρο. Ενα τέταρτο μετά το φόνο, είπε η κ. Φόα, ο τοπικός διοικητής της δύναμης του ΟΗΕ μετέβη αυτοπροσώπως στο χώρο του επεισοδίου αλλά δεν κατόρθωσε να φθάσει ως τον εθνοφρουρό, επειδή ο Τ/Κ στρατιώτης έριξε τρεις πυροβολισμούς στον αέρα. "Με άλλα λόγια, οι άνδρες του ΟΗΕ προσπάθησαν να μεταβούν αμέσως στον τόπο του επεισοδίου αλλά εμποδίστηκαν", είπε συγκεκριμένα.

    Η κ. Φόα είπε ότι ύστερα από διαπραγματεύσεις με την "Τ/κ δύναμη", όπως αποκάλεσε τις κατοχικές αρχές, που είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθεί καθυστέρηση 25 λεπτών, ο στρατιώτης του ΟΗΕ κατάφερε να πάρει τη σορό του Κύπριου στρατιώτη. Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Τέλος, η εκπρόσωπος είπε ότι οι "επιτόπιες έρευνες του ΟΗΕ συνεχίζονται" και ότι ο διοικητής της δύναμης του ΟΗΕ επρόκειτο να συναντηθεί χθες το απόγευμα με το διοικητή της λεγόμενης "τουρκικής δύναμης" και είχε προγραμματιστεί να συναντηθεί σήμερα το πρωϊ στις 11 με το διοικητή της ΕΦ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [03] Συνάντηση Σαντέρ - Γιλμάζ στις Βρυξέλλες

    Βρυξέλλες, 4/6/1996 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος) -- Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ κάλεσε σήμερα την Αγκυρα να συμβάλει στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος, υπενθυμίζοντας παράλληλα την αμετάκλητη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αρχίσει διαπραγματεύσεις ένταξης με την Κύπρο έξι μήνες μετά τη διακυβερνητική διάσκεψη του 1996.

    Η τοποθέτηση αυτή του Προέδρου της Επιτροπής, έγινε κατά τη διάρκεια της δίωρης συνάντησης και συζήτησης εφ' όλης της ύλης, που είχε σήμερα στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ.

    Ο κ. Γιλμάζ από την πλευρά του υποστήριξε τη γνωστή τουρική θέση, σύμφωνα με την οποία μόνο η επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών θα συντελέσει αποφαστικά στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    Στη σημερινή συνάντηση συζητήθηκαν επίσης οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η κατάσταση στην Τουρκία και η εξέλιξη των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ενωσης - Αγκυρας.

    Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Σαντέρ ήταν ιδιαίτερα κατηγορηματικός συμβουλεύοντας τον κ. Γιλμάζ να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο για την επίλυση της διαφοράς στα Ιμια. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε στο συνομιλητή του, σύμφωνα με πηγές της Επιτροπής, η Ελλάδα είναι χώρα μέλος και είναι φυσικό η Κοινότητα να θέλει να γνωρίζει που βρίσκονται τα εξωτερικά της σύνορα. Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί να καθορίσει τα σύνορα, συνέχισε, αλλά η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο για την Ιμια θα μπορούσε να βοηθήσει προς αυτή κατεύθυνση.

    Ο κ. Γιλμάζ από την πλευρά του επανέλαβε την τουρκική θέση να αρχίσει διάλογος με την Ελλάδα για μια σειρά προβλημάτων στο Αιγαίο (αμφισβητήσεις και αποστρατικοποίηση των νησιών) και όσα από τα προβλήματα δεν επιλυθούν στο πλαίσιο του διαλόγου να υποβληθούν στο Διεθνές Δικαστήριο. Σύμφωνα, όμως, με την άποψη του κ. Σαντέρ η Τουρκία θέτει μια σειρά προβλημάτων, τα οποία για να επιλυθούν απαιτούν μια ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία, η οποία κάθε άλλο παρά μπορεί να βοηθήσει βραχυπρόθεσμα την Αγκυρα, στο να επωφεληθεί των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, στο πλαίσιο της Τελωνειακής Ενωσης. Σύμφωνα με κύκλους τους περιβάλλοντός του ο κ.

    Σαντέρ θεωρεί από την άλλη πλευρά ότι το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα περιορίζει αυτή τη στιγμή τα περιθώρια δράσης και της ελληνικής κυβέρνησης.

    Σχετικά με τη χρηματοδοτική συνεργασία, ο κ. Σαντέρ χαρακτήρισε, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης που παρεχώρησε με τον κ. Γιλμάζ, την απόφαση της 6ης Μαρτίου 1995 ως συνολικό "πακέτο" υπενθυμίζοντας τις υποχρεώσεις όλων των πλευρών.

    Για τον κ. Γιλμάζ τα "εμπόδια που δεν επιτρέπουν τη χρηματοδότηση της Τουρκίας εγείρονται από την Ελλάδα, αλλά θεωρεί ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα εσωτερικό της Κοινότητας που θα πρέπει να λυθεί μεταξύ των εταίρων.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Τουρκία ο Πρόεδρος της Επιτροπής χαρακτήρισε την Αγκυρα "σημαντικότατο πολιτικό εταίρο της Ενωσης που παίζει σπουδαίο ρόλο στην περιοχή της Μεσογείου.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Γιλμάζ ζήτησε με μεγάλη επιμονή από τον κ. Σαντέρ να υπάρξει από κοινοτικής πλευράς, μέχρι το τέλος του έτους, μία πιο προχωρημένη δήλωση για τις σχέσεις των δύο πλευρών από αυτή της 6ης Μαρτίου 1995, καθώς επίσης και τη συμμετοχή της Τουρκίας σε όλα τα κοινοτικά προγράμματα.

    Η απάντηση του κ. Σαντέρ ήταν ότι εκείνο που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η εμβάθυνση των σχέσεων και του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ για τη συμμετοχή στα προγράμματα υπενθύμισε τις τεράστιες δυσκολίες που υπάρχουν για την υλοποίηση του προγράμματος MEDA.

    Σήμερα το πρωϊ ο κ. Γιλμάζ συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Ευρωβουλής Κλάους Χενς και το απόγευμα το Βέλγο Πρωθυπουργό Ζαν Λουκ Ντεάν.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΧ)

    [04] Η Υπουργός Προεδρίας της Τουρκίας στο ψευδοκράτος

    Λευκωσία, 4/6/1996 (ΚΥΠΕ) -- Στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου πρόκειται να μεταβεί την Πέμπτη 6 Ιουνίου η Yπεύθυνη για Κυπριακές Υποθέσεις, Υπουργός Προεδρίας της Τουρκίας, Αϊφέρ Γιλμάζ.

    Οπως γράφει η Τ/κ εφημερίδα "Κίπρις", η κ. Γιλμάζ θα είναι επικεφαλής 20μελούς αντιπροσωπείας και θα παραμείνει στα κατεχόμενα για τέσσερις μέρες. Στη διάρκεια της εκεί παραμονής της, θα συζητηθούν τα μέτρα που επιβάλλεται να ληφθούν για την ανόρθωση της Τ/κ οικονομίας.

    Στην τουρκική αντιπροσωπεία θα μετέχει και ο Υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Κυπριακού στο τουρκικό ΥΠΕΞ Ερτουγρούλ Απακάν.

    Εκτός από τις επαφές της με στελέχη του ψευδοκράτους, η κ. Γιλμάζ θα παραστεί και στα εγκαίνια της λεγόμενης "διεθνούς έκθεσης" στα κατεχόμενα.

    Θα συναντηθεί επίσης και με αντιπροσωπεία επιχειρηματιών, συνδικαλιστικών οργανώσεων και άλλους.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [05] Εκμεταλλεύονται εκκλησίες για τουριστικούς σκοπούς

    Λευκωσία, 4/6/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η τουρκοκρατούμενη εκκλησία του Αντιφωνήτη, κοντά στον κατεχόμενο Αγιο Αμβρόσιο, θα επισκευαστεί και θα αποτελέσει τουριστικό αξιοθέατο λόγω των τοιχογραφιών που διαθέτει, γράφει ο Τ/κ Τύπος.

    Αυτό δήλωσε η αντιπροσωπεία του Τ/κ λεγόμενου "ιδρύματος προστασίας της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής κληρονομιάς".

    Στο μεταξύ, ο λεγόμενος "αντιπρόσωπος" του ψευδοκράτους στη Νέα Υόρκη, Οσμάν Ερτούγ, με επιστολή του προς το ΓΓ του ΟΗΕ τον πληροφορεί ότι δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός, δήθεν, των Ε/Κ ότι στα κατεχόμενα οι Τ/Κ πούλησαν Ορθόδοξη εκκλησία.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [06] Κενά τα ταμία του ψευδοκράτους.

    Λευκωσία, 4/6/1996 (ΚΥΠΕ) -- Με καθυστέρηση καταβλήθηκαν οι μισθοί των υπαλλήλων και συνταξιούχων, καθώς τα ταμεία του ψευδοκράτους ήταν κενά και σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο τα απαιτούμενα κονδύλια απεστάλησαν χθες από την Αγκυρα κυριολεκτικά στο παρά πέντε.

    Οι Τ/κ εφημέριδες γράφουν ότι οι κάτοικοι του ψευδοκράτους βρίσκονται σε απόγνωση και σημειώνουν ότι σε μια περίπτωση, ένας συνταξιούχος σωριάστηκε σε κεντρική λεωφόρο σε ένδειξη διαμαρτυρίας και παρ'ολίγο να χάσει τη ζωή του απο διερχόμενο αυτοκίνητο.

    Οι συντεχνίες κάλεσαν την ψευδοκυβέρνηση σε παραίτηση. (ΚΥΠΕ/ΚN/ΜΧ)

    [07] Συναντήσεις Μάτση - Κυπριανού και Κληρίδη με Μάτση και Κυπριανού

    Λευκωσία, 4/6/1996 (ΚΥΠΕ) -- Σε νέα σημερινή τους συνάντηση οι Πρόεδροι του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Γιαννάκης Μάτσης και του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) Σπύρος Κυπριανού συζήτησαν θέματα που αφορούν τη λειτουργία της νέας Βουλής.

    Αυτή είναι η δεύτερη, μετά τις βουλευτικές εκλογές, συνάντηση των ηγετών των δύο κομμάτων. Στην πρώτη τους συνάντηση συμφώνησαν όπως υποστηρίξουν κοινό υποψήφιο για την προεδρία της Βουλής και στη δημιουργία θέσης Αναπληρωτή Προέδρου του Σώματος.

    Σε δηλώσεις τους, οι Πρόεδροι του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ ανέφεραν ότι συζήτησαν για τις κοινοβουλευτικές επιτροπές, χωρίς να υπεισέλθουν στα θέματα προεδρίας των επιτροπών από τα δύο κόμματα.

    Ωστόσο, ο κ. Κυπριανού δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διεκδικήσει το ΔΗΚΟ την προεδρία της Επιτροπής Οικονομικών με τον Αλέξη Γαλανό, ο οποίος φέρεται να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον.

    Πρόσθεσε ότι το όλο θέμα θα αποφασιστεί από την επιτροπή επιλογής που θα καθορίσει η Βουλή.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ δήλωσε ότι πρέπει να θεωρείται λήξαν το θέμα της εκπροσώπησης της Βουλής στο Εθνικό Συμβούλιο. Οπως εξήγησε, αφού ο ίδιος θα εκπροσωπεί το κόμμα του, κανένας άλλος δε δικαιούται να παρίσταται εκ μέρους της Βουλής.

    Αναφορικά με το θέμα εκλογής Αναπληρωτή Προέδρου της Βουλής, που τα δύο κόμματα αποφάσισαν να δοθεί στο ΔΗΣΥ, ο κ. Μάτσης είπε ότι η απόφαση για το άτομο που θα προωθηθεί στη θέση αυτή δυνατό να ληφθεί στην απογευματινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.

    Στη συνέχεια, οι κύριοι Μάτσης και Κυπριανού είχαν χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Ο κ. Μάτσης δήλωσε ότι με τον Πρόεδρο Κληρίδη συζήτησαν θέματα της Βουλής. Επανέλαβε ότι ο ΔΗΣΥ θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα Κυπριανού για την Προεδρία της Βουλής.

    Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι στη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων για το διορισμό νέου Αρχηγού της Αστυνομίας και διέψευσε πληροφορίες που συνδέουν αυτές τις διεργασίες με την εκλογή Προέδρου κι Αναπληρωτή Προέδρου της Βουλής.

    Ο κ. Μάτσης ανέφερε επίσης ότι ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο Κληρίδη για τη συνάντηση που είχε το πρωί με το Βρετανό ειδικό αντιπρόσωπο για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    Από την πλευρά του, ο κ. Κυπριανού δήλωσε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Κληρίδη ότι, ύστερα από το σάλο που δημιουργήθηκε σχετικά με την προεδρία της Βουλής, είναι ενδεχόμενο να εξαντλήσει όλη τη θητεία της προεδρίας του Σώματος.

    Ωστόσο, πρόσθεσε ότι, σε περίπτωση που αποσυρθεί για να διεκδικήσει την προεδρία της Δημοκρατίας, ο επόμενος Πρόεδρος της Βουλής θα προέρχεται μάλλον από το ΔΗΚΟ.

    Ο κ. Κυπριανού διευκρίνισε ότι είναι σκέψη του ΔΗΚΟ κι όχι παρότρυνση του ΔΗΣΥ να εκτίσουν από μισή θητεία στην προεδρία της Βουλής τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα.

    Ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ επιμένει ότι ο κ. Κυπριανού πρέπει να εκτίσει ολόκληρη τη θητεία του Προέδρου της Βουλής. Πρόσθεσε ότι για τις κοινοβουλευτικές επιτροπές θα ξανασυζητήσουν με τον κ.

    Μάτση, μετά την πρώτη συνεδρία της Βουλής, που πραγματοποιείται μεθαύριο Πέμπτη.

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΓΠ)

    [08] Ο Χάνεϊ ζήτησε την αποφυγή δημόσιου σχολιασμού

    Λευκωσία, 4/6/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας στο Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ ζήτησε τις απόψεις της Ε/κ πλευράς στο Κυρπιακό, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη ενωρίτερα σήμερα.

    Οπως ανέφερε στους δημοσιογράφους ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Σερ Ντέιβιντ ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα και όπως ήταν φυσικό, μια από τις πρώτες του ενέργειες ήταν να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Κληρίδη και το Ραούφ Ντενκτάς και να εξετάσει ο ίδιος προσωπικά τις θέσεις της δικής μας πλευράς επί διαφόρων πτυχών του Κυπριακού.

    Ο κ. Κασουλίδης απέφυγε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες γιατί, όπως είπε, έχει ζητηθεί από πλευράς των Βρετανών να μη γίνεται δημόσιος σχολιασμός.

    Σε ερώτηση γιατί αυτό, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι θεωρούν ότι το έργο τους θα διευκολυνθεί εάν διεξάγεται κάτω από όσο το δυνατό λιγότερη δημοσιότητα.

    Αναφερόμενος στη συνάντηση Κληρίδη-Χάνεϊ, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι έγινε συζήτηση αρκετών πτυχών του Κυπριακού και ζητήθηκαν οι απόψεις μας και πάλι. Είναι φανερό, πρόσθεσε, ότι οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην αναζήτηση κοινού εδάφους.

    Κληθείς να σχολιάσει εάν ο Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ έχει διοριστεί σαν προπομπός της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ή να αντικαταστήσει άλλους στο έργο αυτό, ο κ. Κασουλίδης απάντησε ότι έχει διοριστεί από τη βρετανική κυβέρνηση ως συντονιστής των προσπαθειών της βρετανικής κυβέρνησης για τη λύση του Κυπριακού.

    Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τί αναμένει η κυβέρνηση από την αυριανή συνάντηση Γκάλι - Ντενκτάς, ο κ. Κασουλίδης είπε "δεν αναμένω τίποτα".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [09] Ελπίζει σε πρόοδο ο Φεϊσέλ

    Λάρνακα, 4/6/1996 (ΚΥΠΕ) -- Την ελπίδα ότι θα σημειωθεί πρόοδος στο Κυπριακό, κατά τη διάρκεια των επαφών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι, με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, εξέφρασε σήμερα ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ.

    Οι δηλώσεις του κ. Φεϊσέλ έγιναν στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη, όπου αύριο ο Γ.Γ. του ΟΗΕ θα συναντηθεί με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης HABITAT II, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και στην οποία συμμετέχει και η Κύπρος.

    Ο Μπούτρος Γκάλι θα έχει συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη στις 11 Ιουνίου στη Γενεύη.

    Κληθείς να πει κατά πόσο είναι αισιόδοξος για τις συναντήσεις αυτές, ο κ. Φεϊσέλ απάντησε ότι προσπαθεί να αποφεύγει τέτοια πράγματα.

    "Πρέπει να πιέζουμε, με την ελπίδα ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα αντιληφθούν ότι μια λύση είναι προς το συμφέρον τους", δήλωσε ο κ. Φεϊσέλ, προσθέτοντας ότι " για αυτό και για το καλό των δύο κοινοτήτων επιτέλους να προχωρήσουμε μπροστά, και να σημειώσουμε πρόοδο".

    Ο κ. Φεϊσέλ ανέφερε ότι η συνάντηση Γκάλι-Ντενκτάς, είναι η πρώτη σε ένα χρόνο, υπογραμμίζοντας φανερά ότι ο Γενικός Γραμματέας ανησυχεί από την έλλειψη προόδου όλο αυτό το διάστημα και έτσι του δίνεται η ευκαιρία να συζητήσει την κατάσταση με τον κ. Ντενκτάς από πρώτο χέρι. Ολα αυτά, σημείωσε, θα βοηθήσουν το Γ.Γ να σχηματίσει μια εικόνα για το πώς έχει η κατάσταση, τονίζοντας ότι αδιαμφησβήτητα θα τον βοηθήσουν να σκεφτεί με ποιό τρόπο να ενεργήσει ο ΟΗΕ ούτως ώστε να σημειωθεί πρόοδος.

    Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών επανέλαβε ότι στόχος του Οργανισμού είναι να φέρει τις δύο πλευρές στην τράπεζα των συνομιλιών.

    Σημείωσε, ωστόσο, ότι πριν πραγματοποιηθεί μια τέτοια συνάντηση, ο ΟΗΕ επιθυμεί να γνωρίζει εκ των προτέρων ότι θα είναι παραγωγική, και γι αυτό πρέπει να υπάρχουν σαφείς ενδείξεις από τις δύο πλευρές ότι επιθυμούν να σημειώσουν πρόοδο.

    Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ υπενθύμισε ακόμη, ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου ο Μπούτρος Γκάλι, θα πρέπει να καταθέσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, μια ειδική έκθεση για το Κυπριακό για την αποστολή των καλών υπηρεσιών του, στην οποία θα περιλαμβάνονται και οι συναντήσεις, στην Κωνσταντινούπολη και τη Γενεύη.

    Κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα της συνάντησής του με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ, ο κ. Φεϊσέλ δήλωσε ότι εξέτασαν την κατάσταση στο Κυπριακό μια και ο κ. Χάνεϊ επισκέπτεται την Κύπρο για πρώτη φορά.

    "Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε γενικά, χωρίς κανένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα" κατέληξε ο κ. Φεϊσέλ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΚΝ/ΓΠ)

    [10] Η Κύπρος υποστηρίζει ριζική απαγκίστρωση

    Λευκωσία, 4/6/1996 (ΚΥΠΕ) -- H κυβέρνηση υποστηρίζει την ουσιαστική και ριζική απαγκίστρωση της γραμμής αντιπαράταξης, που μπορεί να επεκτείνεται μεταξύ του Πενταδάκτυλου και του Τρόδους.

    Ωστόσο, δηλώνει ότι η Εθνική Φρουρά πρόκειται να λάβει εσωτερικά μέτρα για αποφυγή επανάληψης παρόμοιων περιστατικών.

    Οπως δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, αναφορικά με τη χθεσινή εν ψυχρώ δολοφονία εθνοφρουρού από Τούρκους στρατιώτες, η κυβέρνηση αναμένει τα πορίσματα των ανακρίσεων, τόσο από δικής της πλευράς, όσο και από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών, για να γνωρίζει ακριβώς τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε άδικα τη ζωή του ο εθνοφρουρός.

    "Οσον αφορά τη νεκρή ζώνη, η Εθνική Φρουρά πρόκειται να λάβει ορισμένα μέτρα, εσωτερικά, της δύναμης, με στόχο την αποφυγή, κατά το δυνατό, επανάληψης προσπαθειών προσέγγισης από πλευράς των δικών μας εθνοφρουρών με την αντίθετη πλευρά", είπε. Απέφυγε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, τονίζοντας ωστόσο ότι τα μέτρα θα είναι αποτρεπτικά.

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι μετά τη δολοφονία του εθνοφρουρού Αθανάσιου Κλεοβούλου, στις 8 Απριλίου 1993, αναρτίστηκαν φωτογραφίες των δολοφονηθέντων στρατιωτών από τις κατοχικές δυνάμεις, καθώς και υποδείξεις για αποφυγή επαφών με την άλλη πλευρά, και πραγματοποιούνταν έφοδοι προς τους στρατιώτες.

    Εντούτοις, είπε, φάνηκε ότι κάπου υπήρξε χαλάρωση στο θέμα αυτό και για το λόγο αυτό χρειάζονται τα μέτρα αυτά για να έχουν αποτρεπτικό χαρακτήρα.

    Κληθείς να σχολιάσει τις παροτρύνσεις από Ηνωμένα Εθνη, ΗΠΑ και Βρετανία για επαναφορά της προτάσης του Γ.Γ. για διεύρυνση της απαγκίστρωσης και οι στρατιώτες στην περιοχή να μη μεταφέρουν όπλα με τις γεμιστήρες πάνω, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι και για τα δύο θέματα, "έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι είμαστε έτοιμοι σε διάλογο μεταξύ του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς και των στρατευμάτων του Αττίλα, όπως ζητούν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, να συζητήσουμε τα θέματα αυτά".

    Ο κ. Κασουλίδης πρόσθεσε ότι "η θέση μας για την απαγκίστρωση παραμένει ότι πρέπει να είναι μια ριζική απαγκίστρωση, και όχι μερικών μέτρων μόνο γιατί δεν λύει το πρόβλημα". Επανέφερε την πρόταση για επέκταση της απαγκίστρωσης από τον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο στο Τρόοδος στις ελεύθερες περιοχές, ώστε να είναι ουσιαστική, ανέφερε.

    Σε ερώτηση ποιό είναι το πρόβλημα να διεξαχθεί ένας τέτοιος στρατιωτικός διάλογος, ο κ. Κασουλίδης απάντησε ότι οι τουρκικές κατοχικές αρχές θέλουν η συνάντηση να γίνει με τις ούτω καλούμενες Τ/κ στρατιωτικές δυνάμεις, πράγμα το οποίο δεν είναι οι πραγματικοί εκπρόσωποι της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

    Σε επεσήμανση ότι υπάρχει λειψανδρία όσον αφορά τη στελέχωση φυλακίων της γραμμής αντιπαράταξης καθώς και σε πρόταση εφέδρων καταδρομέων και άλλων οργανώσεων να στελεχώνουν περιοδικά τα φυλάκια, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι το ΓΕΕΦ μελέτησε το θέμα αυτό και δεν έκρινε υπό τις περιστάσεις ότι επιβάλλετο επιτήρηση της γραμμής κατάπαυσης του πυρός από μη κληρωτούς.

    Σε ερώτηση αν εγείρεται θέμα αύξησης της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Κασουλίδης απάντησε αρνητικά.

    Ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση της Εθνικής Φρουράς για εναλλαγή των εθνοφρουρών κάθε οκτώ μήνες. Είπε ότι ο συγκεκριμένος εθνοφρουρός ήταν στην περιοχή πέντε μήνες και κατά την ώρα του επεισοδίου δεν ήταν στο δικό του φυλάκιο.

    Ωστόσο τόνισε ότι οι εθνοφρουροί πρέπει να αντιληφθούν ότι εκθέτουν τους εαυτούς τους σε σοβαρότατους κινδύνους με τις απερίσκεπτες ενέργειες που κάνουν να έχουν οποιουδήποτε είδους επαφή με τους απέναντι στρατιώτες, είτε είναι Αττίλες, είτε είναι Τ/Κ.

    Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση πιστεύει ότι η δολοφονία είναι μια σύμπτωση ή ατυχές γεγονός, και μη προμελετημένο από την τουρκική πλευρά, ο κ. Κασουλίδης απάντησε ότι "εκ πρώτης όψεως, έτσι έχει φανεί. Ολα όμως τα ενδεχόμενα εξετάζονται." Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που κατέχει και η κυβέρνηση, ο στρατιώτης που πυροβόλισε τον Ε/Κ εθνοφρουρό είναι Τουρκοκύπριος.

    Τέλος κληθείς να σχολιάσει δήλωση του ιατροδικαστή Μάριου Ματσάκη ότι ο εθνοφρουρός εξέπνευσε κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο, ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι αν έτσι έχουν τα πράγματα, τότε εγείρεται και ανθρωπιστικό θέμα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [11] Χάνεϊ: Χρειάζεται συντονισμένη προσπάθεια και συνεργασία

    Λευκωσία, 4/6/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, επεσήμανε ότι οποιαδήποτε συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, χρειάζεται τη συντονισμένη προσπάθεια όλων των ενδιαφερομένων πλευρών στο Κυπριακό, καθώς και τη συνεργασία των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο.

    Μιλώντας μετά τη σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο Σερ Ντέιβιντ είπε ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη στο Κυπριακό δεν έχουν καμιά σύγκρουση συμφερόντων και ότι θα ήθελαν να δουν λύση του Κυπριακού σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο ούτε και απλό.

    Σε ερώτηση τί πιστεύει ότι θα τον κάνει να επιτύχει στην αποστολή του εκεί που πολλοί άλλοι απέτυχαν, ο Βρετανός αξιωματούχος απάντησε "απλώς, πείσμα".

    Σε ερώτηση αν αυτό εξυπακούει ότι είναι αισιόδοξος, ο Σερ Ντέιβιντ απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι "αυτό δε θα ήταν δίκαιο". Χαρακτήρισε τον εαυτό του και πάλι αποφασιστικό, αλλά όχι αισιόδοξο.

    Τέλος χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας "πολύ χρήσιμη και εμπιστευτική".

    Μετά το Προεδρικό Μέγαρο, ο Βρετανός επίσημος μετέβη στο Υπουργείο Εξωτερικών όπου συναντάται με τον Υπουργό Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδη.

    Στη συνέχεια θα μεταβεί στα κατεχόμενα για συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Thursday, 6 June 1996 - 13:57:46