Browse through our Interesting Nodes on Religion Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Kupriako Praktoreio Eidnsewv (96-05-30)

Cyprus News Agency (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γάλλος Υπουργός: Η Κύπρος είναι πανέτοιμη για ένταξη
  • [02] Αποφάσεις ΔΗΚΟ για προεδρία Βουλής, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και αναπληρωτή
  • [03] Θέμα "Ελευθεροτυπίας"
  • [04] Επίθεση Πολίν Γκριν κατά της τουρκικής πολιτικής
  • [05] Το Συμβούλιο της Ευρώπης ετοιμάζει έκθεση για την πρόληψη βασανιστηρίων στην Κύπρο
  • [06] Ο Ντενκτάς χαρακτηρίζει το Κυπριακό "ασθένεια" για την οποία δεν έγινε σωστή διάγνωση
  • [07] Ο Ταλάτ στην Τουρκία
  • [08] Ηγετικός ο ρόλος της Κύπρου στη BONAC

  • [01] Γάλλος Υπουργός: Η Κύπρος είναι πανέτοιμη για ένταξη

    Λευκωσία, 30/5/1996 (ΚΥΠΕ) -- O Γάλλος Υπουργός για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Μισέλ Μπαρνιέρ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ενταξιακές συνομιλίες της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) θα είναι σύντομες εφόσον η Κύπρος είναι πανέτοιμη από κάθε άποψη για ένταξη στην ΕΕ.

    Αυτό αναφέρει επίσημη ανακοίνωση σχετικά με τη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Αλέκου Μιχαηλίδη με τον κ. Μπαρνιέρ, σήμερα στο Παρίσι. Στη συνάντηση, που διήρκεσε μια ώρα, έγινε ανασκόπηση της πορείας της Κύπρου, του δομημένου διαλόγου και των σχέσεων Κύπρου - ΕΕ καθώς κι άλλα θέματα που σχετίζονται με την Ενωση.

    Ο Γάλλος Υπουργός αποδέχθηκε πρόσκληση για επίσκεψη στην Κύπρο τους προσεχείς μήνες, σε ημερομηνία που θα καθοριστεί αργότερα.

    Στη συνάντηση ο κ. Μιχαηλίδης υπογράμμισε ότι η πορεία της Κύπρου προς την ΕΕ προχωρεί απρόσκοπτα, υπογραμμίζοντας το έργο που έχει επιτελέσει η Κύπρος σ' ό,τι αφορά την εναρμόνιση με το κοινοτικό κεκτημένο.

    Εξάλλου, ο κ. Μιχαηλίδης είχε ιδιαίτερες συναντήσεις με το βουλευτή Πιέρ Λεκιέρ και τον αναπληρωτή Γ.Γ. του ΥΠΕΞ της Γαλλίας Κλοντ Μαρτάν.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [02] Αποφάσεις ΔΗΚΟ για προεδρία Βουλής, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και αναπληρωτή

    Λευκωσία, 30/5/1996 (ΚΥΠΕ) -- Το Εκτελεστικό Γραφείο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Δημοκρατικού Κόμματος επικύρωσαν ομόφωνα σήμερα το απόγευμα την υποψηφιότητα του Προέδρου του κόμματος Σπύρου Κυπριανού για την προεδρία της Βουλής, ο οποίος ωστόσο δήλωσε ότι ίσως να μην εξαντλήσει όλη τη θητεία.

    Παράλληλα, ο Τάσσος Παπαδόπουλος επανεξελέγη Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, ενώ δημιουργήθηκε και θέση Αναπληρωτή Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου την οποία καταλαμβάνει ο βουλευτής Λευκωσίας Μάρκος Κυπριανού.

    Στη σχετική ανακοίνωση προέβη ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού, μετά την κοινή συνεδρία των δύο οργάνων του κόμματος, αναφέροντας ταυτόχρονα ότι θα παραμείνει στη θέση για ένα χρονικό διάστημα και μετά θα παραιτηθεί.

    Συγκεκριμένα, σε ερώτηση αν προτίθεται να παραμείνει στη θέση καθόλη τη διάρκεια της βουλευτικής θητείας, ο κ. Κυπριανού απάντησε "μάλλον όχι".

    "Το πιθανότερο είναι ότι θα μείνω μια περίοδο χρόνου και σε κάποιο άλλο μεταγενέστερο στάδιο, το πιθανότερο είναι να αποσυρθώ και να αναλάβει κάποιος άλλος", είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ. Οπως ανέφερε θα παραμείνει για όσο χρόνο πιστεύει ότι η παρουσία του εξυπηρετεί.

    Παράλληλα, σημείωσε ότι το ΔΗΚΟ θα διεκδικήσει την προεδρία της Δημοκρατίας. "Εάν θα διεκδικήσει (το ΔΗΚΟ) την προεδρία της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο του, τότε το θεωρώ όχι σωστό να παραμείνω στη Βουλή και να διεκδικήσω την προεδρία της Δημοκρατίας", είπε.

    Σε ερώτηση τί τον έκανε να αλλάξει γνώμη δεδομένου ότι μέχρι πρόσφατα δήλωνε ότι δεν επρόκειτο να διεδικήσει την προεδρία της Βουλής, ο κ. Κυπριανού απάντησε ότι αυτή ήταν η πρόθεσή του. "Κατόπιν πολλών υποδείξεων, συστάσεων, αν θέλετε και πιέσεων, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δεν δικαιούμαι να αρνηθώ", συμπλήρωσε.

    Ο κ. Κυπριανού σημείωσε τη διάθεση όλων να δουλέψουν σκληρά για το καλό του τόπου και τη συνέχιση την προσπαθειών ενίσχυσης και διεύρυνσης του ΔΗΚΟ.

    Υπενθυμίζεται ότι την υποψηφιότητα του κ. Κυπριανού θα υποστηρίξει και ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Τα δύο αυτά κόμματα διαθέτουν 30 έδρες από τις 56 στη νέα Βουλή. Το ΑΚΕΛ υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Προέδρου της ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη. ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ διαθέτουν 24 έδρες. Οι υπόλοιπες δύο έδρες ανήκουν στο Κίνημα Ελευθέρων Δημοκρατών, το Πολιτικό Συμβούλιο του οποίου συνέρχεται απόψε για να αποφασίσει.

    [03] Θέμα "Ελευθεροτυπίας"

    Στο μεταξύ, το προσωπικό της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία", εκφραστικού οργάνου του ΔΗΚΟ, που επρόκειτο να αναστείλει από αύριο την κυκλοφορία της ύστερα από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εφημερίδας, αποφάσισε το απόγευμα όπως προχωρήσει στην αυριανή έκδοση του εντύπου.

    Συγκεκριμένα, σε γενική συνέλευση των εργαζομένων στην παρουσία αντιπροσωπείας της Ενωσης Συντακτών Κύπρου και των νομικών συμβούλων της, λήφθηκε απόφαση να επανεκδοθεί και αύριο η "Ελευθεροτυπία", μέχρι που η διεύθυνση και το Δ.Σ. της εφημερίδας δώσει κάποιες διευκρινήσεις σχετικά με την απόφαση.

    Στην επιστολή απόλυσης, που δόθηκε στους 35 εργαζόμενους στην "Ελευθεροτυπία" δεν αναφέρεται ημερομηνία, αλλά περιορίζεται στο να αναφέρει ότι παρόλες τις προσπάθειες το Δ.Σ. πήρε την απόφαση για την αναστολή της έκδοσης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)
    ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

    [04] Επίθεση Πολίν Γκριν κατά της τουρκικής πολιτικής

    Λονδίνο, 30/5/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Βρετανίδα Ευρωβουλευτής Πολίν Γκριν, έθεσε θέμα μη έγκρισης της χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Τουρκία, γιατί δε σημειώθηκε πρόοδος στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα κι ούτε υπάρχει περισσότερη δημοκρατία.

    Αυτό αναφέρεται σε σημερινή είδηση της βρετανικής εφημερίδας "Γκάρντιαν", αναφορικά με τα αποτελέσματα διερευνητικής επίσκεψης ομάδας σοσιαλιστών Ευρωβουλευτών στην Τουρκία, της οποίας ηγήθηκε η Πολίν Γκριν. Στη διάρκεια της επίσκεψης είχε επαφές με υπουργούς της τουρκικής κυβέρνησης και επισκέφθηκε τις περιοχές των Κούρδων.

    Σε ανταπόκριση από την Αγκυρα, η "Γκάρντιαν" γράφει ότι η Πολίν Γκριν καταδίκασε χθες βράδυ την Τουρκία γιατί οπισθοδρόμησε στο θέμα της δημοκρατίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το θέμα της κουρδικής μειονότητας και της Κύπρου.

    Η Βρετανίδα Ευρωβουλευτής έκανε τις δηλώσεις μετά το πέρας της αποστολής, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση της Αγκυρας πρέπει να βελτιώσει την κατάσταση προτού το Ευρωκοινοβούλιο εγκρίνει τη βοήθεια ύψους τριών δισεκατομμυρίων λιρών που θα δοθεί σε 12 χώρες.

    "Η αποδέσμευση των κονδυλίων από τον προϋπολογισμό της ΕΕ υπόκειται στην έγκριση του κοινοβουλίου, και προτού τη δώσουμε πρέπει να δούμε δείγματα ότι ικανοποιούνται κάποιες από τις υποσχέσεις που μας έδωσαν στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας", δήλωσε η κ. Γκριν.

    Η Ευρωβουλευτής είπε ότι αποθαρρύνθηκε από την επίσκεψη, και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο γεγονός ότι ενώ η τουρκική κυβέρνηση είχε υποσχεθεί να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις νοτιο-ανατολικές περιοχές, όπου οι Κούρδοι αντάρτες μάχονται με τις δυνάμεις ασφαλείας, αυτό που έκανε ήταν να παραχωρήσει υπερεξουσίες στους τοπικούς διοικητές.

    Η αποστολή διαπίστωσε επίσης ότι ενώ η Τουρκία τροποποίησε το άρθρο 8 του ποινικού κώδικα, που περιόριζε την ελευθερία της έκφρασης, χρησιμοποιεί άλλο σημείο του νόμου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τον ίδιο τρόπο για να φυλακισθούν συγγραφείς και ακαδημαϊκοί που συζητούν το κουρδικό.

    Μάλιστα η Βρετανίδα Ευρωβουλευτής είπε ότι εάν αυτός ο νόμος εφαρμοζόταν στη χώρα της θα κηρυσσόταν εκτός νόμου το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας και θα φυλακίζονταν όσοι υποστήριζαν την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

    Η Πολίν Γκριν παραδέχθηκε ότι η οκτάμηνη πολιτική αστάθεια στην Τουρκία ήταν ανασταλτικός παράγοντας, όμως σημείωσε ότι κανένα από τα κύρια κόμματα της χώρας δεν περιλαμβάνουν το θέμα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα προγράμματά τους.

    Η Βρετανίδα Ευρωβουλευτής εξέφρασε ανησυχία ότι μπορεί να αυξηθεί η καταστολή συνδέσμων και ιδρυμάτων που ασχολούνται με το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    "Ολοένα και περισσότερο ακούμε για άτομα που έχουν βασανιστεί ή εξαφανίστηκαν. Αυτό είναι απαράδεκτο. Η Τουρκία έχει ακόμη μακρή δρόμο να διανύσει", συμπλήρωσε.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΜΑ/ΓΠ)

    [05] Το Συμβούλιο της Ευρώπης ετοιμάζει έκθεση για την πρόληψη βασανιστηρίων στην Κύπρο

    Στρασβούργο, 30/5/1996 (ΚΥΠΕ) -- Τετραμελής αντιπροσωπεία επισκέφθηκε πρόσφατα την Κύπρο, όπου διεξήγαγε έρευνες εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πρόληψης Βασανιστηρίων και Απάνθρωπης ή Εξευτελιστικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η Διεύθυνση Πληροφοριών του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι πληροφορίες που συνέλλεξε η αντιπροσωπεία είναι εμπιστευτικές, καθώς επίσης η έκθεση που θα ετοιμάσει η Επιτροπή και η οποία θα σταλεί στην κυπριακή κυβέρνηση.

    Η αντιπροσωπεία, κατά τις δέκα μέρες που παρέμεινε στην Κύπρο, επισκέφθηκε τα κρατητήρια της Αστυνομίας, αστυνομικούς σταθμούς σε όλη την Κύπρο, τις αίθουσες κράτησης αλλοδαπών στο αεροδρόμιο Λάρνακας, στρατιωτικές εγκαταστάσεις και το Ψυχιατρείο Αθαλάσσας.

    Η επίσκεψη, που άρχισε στις 12 Μαϊου, αποτελεί μέρος σειράς περιοδικών επισκέψεων για το 1996 και είναι η δεύτερη αφότου η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την Κύπρο το 1992.

    Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν οι Κλοντ Νικολάι από το Λουξεμβούργο, ο οποίος ηγείτο της αποστολής, Βιταλιάνο Εσποσίτο από την Ιταλία, Πίρκο Λάχτι από τη Φιλανδία και Γκισέλα Πέρεν-Κλίνγκερ από τη Σουηδία, οι οποίοι βοηθούντο από τον Επίτροπο Παραπόνων των Φυλακών της Σκωτίας Τζέιμς ΜακΜάνους, τον ειδικό σε θέματα εγκληματικής κι εσωτερικής ιατρικής Ζαν-Πιέρ Ρεστελίνι και δύο μέλη της Γραμματείας της Επιτροπής.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [06] Ο Ντενκτάς χαρακτηρίζει το Κυπριακό "ασθένεια" για την οποία δεν έγινε σωστή διάγνωση

    Λευκωσία, 30/5/1996 (ΚΥΠΕ) -- "Ασθένεια, για την οποία δεν έχει γίνει σωστή διάγνωση", χαρακτήρισε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς το Κυπριακό, τονίζοντας ότι "οι ιατρικές συνταγές των ξένων κρατών δεν μπόρεσαν να τη θεραπεύσουν".

    Η άποψη αυτή του Ντενκτάς περιέχεται σε επιστολή του στην αγγλόφωνη εφημερίδα της Τουρκίας "Turkish Daily News", στην οποία αναφέρει ότι το Κυπριακό μπορεί να επιλυθεί μόνο από τις δύο κοινότητες.

    Ο Ντενκτάς ισχυρίστηκε, ακόμη, ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει γίνει όμηρος του ελλαδικού και Ε/κ λόμπυ και ότι από το 1963 οι ΗΠΑ προσπαθούν να επιλύσουν το Κυπριακό για να ικανοποιηθεί το εν λόγω λόμπυ.

    Επανέλαβε, εξάλλου, τις γνωστές του θέσεις για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την απειλή ότι σε περίπτωση προώθησης των προενταξιακών διαδικασιών, η Τ/κ πλευρά θα ενοποιηθεί με την Τουρκία.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [07] Ο Ταλάτ στην Τουρκία

    Λευκωσία, 30/5/1996 (ΚΥΠΕ) -- Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ψευδοκράτος στον τομέα των μεταφορών θα συζητήσει στην Τουρκία ο παράνομος "υπουργός προεδρίας" και λεγόμενος "αντιπρόεδρος" της ψευδοκυβέρνησης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Ο Ταλάτ, σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, θα μεταβεί αύριο στην Τουρκία, όπου θα συζητήσει και θέματα που αφορούν τον τουρισμό.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [08] Ηγετικός ο ρόλος της Κύπρου στη BONAC

    Λάγος, 30/5/1996 (XINHUA - ΚΥΠΕ) -- Νέα πολιτική που θα επιτρέπει στα μέλη των οργανώσεων ηλεκτρονικών μέσων μαζικής ενημέρωσης του Κινήματος των Αδεσμεύτων (BONAC) να προσαρμόζονται στο διεθνές περιβάλλον με τη μετάδοση πληροφοριών, εισηγήθηκε η κυπριακή προεδρία της BONAC.

    Μιλώντας στο 13ο Συνέδριο της Διακυβερνητικής Επιτροπής για το Συντονισμό Πληροφοριών σε Αδέσμευτες Χώρες, που διεξάγεται στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπιτζά, η αντιπρόσωπος της Κύπρου Νάγια Ρούσσου τόνισε ότι η πολιτική θα βοηθήσει τις χώρες-μέλη να αντεπεξέλθουν στις τρέχουσες εξελίξεις στην πολιτική και την πληροφορική.

    Η πολιτική, είπε, θα στοχεύει στην επανατοποθέτηση των στόχων της BONAC και θα επαναδραστηριοποιήσει τα μέλη στον επιθυμητό βαθμό για μια ουσιώδη και ενεργό προώθηση της αμφίδρομης ροής πληροφοριών.

    Ανέφερε, επίσης, ότι η επικοινωνία μέσω δορυφόρων και η διασυνοριακή τηλεόραση αποτελούν νέες πραγματικότητες που έχουν καταστήσει την ανάγκη για την αμφίδρομη πληροφόρηση επιτακτική.

    Η Κύπρος, το μόνο ευρωπαϊκό μέλος στο Συνέδριο, προσεφέρθη να φιλοξενήσει την 20μελή Επιτροπή Συνεργασίας, η οποία θα καθορίσει τη νέα πολιτική για φέτος.

    Το τετραήμερο Συνέδριο ολοκληρώνεται σήμερα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Friday, 31 May 1996 - 18:40:46